LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii reiau atacurile în Kiev şi folosesc în premieră bombardiere cu rază lungă de acţiune în Mariupol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borodyanka. FOTO Profimedia
Borodyanka. FOTO Profimedia

Rusia finalizează pregătirile pentru ofensiva din Donbass. Ocupanţii vor să pună mâna pe importante noduri de transport din apropierea oraşelor Popasna şi Rubijne, precum şi să blocheze transferul de unităţi ale Forţelor Armate ale Ucrainei în direcţia est.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.38 FMI a mărit fondurile de urgenţă destinate ajutorării Ucrainei şi a lansat un cont special pentru finanţare ulterioară, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. 

„FMI a majorat finanţarea de urgenţă cu 1,4 miliarde de dolari pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor imediate de cheltuieli ale Ucrainei. Săptămâna trecută, am lansat, de asemenea, un cont special care oferă o modalitate sigură de a continua finanţarea Ucrainei", a spus Georgieva.

Ea a subliniat că priorităţile imediate pentru lume sunt de a pune capăt războiului din Ucraina, de a face faţă pandemiei şi de a lupta împotriva inflaţiei şi a datoriilor publice.

UPDATE 22.46 În Irpenul eliberat de ocupaţia rusă, peste 1.000 de clădiri au fost avariate şi 115 au fost complet distruse, a anunţat într-o postare pe Telegram primarul din Irpen, Alexander Markushin, folosindu-se de date obţinute prin satelit.

"În Irpen, peste 1.000 de clădiri au fost avariate: 115 au fost complet distruse, 698 au fost avariate semnificativ, 187 au fost parţial avariate. Acesta este 71% din teritoriul oraşului", se arată în comunicat.

Pe baza imaginilor din satelit, analiştii ONU Unosat au estimat numărul aproximativ de clădiri distruse şi avariate din Irpen. „Au fost identificate cel puţin 1.060 de locuinţe şi infrastructură socială”, se arată în comunicat (inclusiv 4 instituţii de învăţământ şi 3 instituţii de sănătate). Analiştii de la centru notează că imaginile au fost făcute pe 31 martie 2022, iar datele sunt incomplete din cauza uşoarei înnorări.

UPDATE 22.25 Răzbunare pentru „Moscova”: Rusia a atacat fabrica implicată în producţia de rachete „Neptun”. Pe 13 aprilie, rachetele de croazieră ucrainene Neptun au lovit crucişătorul rusesc Moscova în Marea Neagră - nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, în valoare de până la 1 miliard de dolari. Ca răspuns Rusia a lansat o lovitură cu rachete pe 15 aprilie, în jurul orei 1:30 a.m.  asupra sediului  Uzinei de construcţii de maşini din Zhulyansk Vizar, unde sunt fabricate componente pentru rachetele antinavă Neptun. Informaţia a fost confirmată oficial de Ukroboronprom.

UPDATE 22.17. Nava rusă Moskva, care „a mers la” „, a devenit o comoară pentru filatelişti. Cu puţin timp înainte de a fi cunoscute datele despre distrugerea navei de război ruseşti, oficiul poştal principal al Ucrainei - Societatea pe acţiuni „Ukrposhta” - a emis timbre poştale speciale şi un plic numit „Navă de război rusească, mergeţi...!”. Ucrainenii au început să vâneze în masă aceste timbre şi plicuri suvenire. În clădirea principală a Ukrposhta din Kiev, coada formată la secţia de filatelie, unde se vând timbre, s-a întins până la ieşirea din staţia de metrou „Piaţa Independenţei”. S-a stat mai bine de două ore.  

UPDATE 22.05 Primul zbor cu un nou ajutor militar pentru Ucraina, din Statele Unite, din pachetul în valoare de 800 de milioane de dolari ar trebui să sosească în 24 de ore. Acest lucru a fost anunţat într-un comentariu pentru CNN făcut de către un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA. Lista livrărilor nu este dezvăluită, dar oficialii au spus anterior că cele mai urgente nevoi, cum ar fi obuzierele şi muniţia aferentă, precum şi radarul, vor fi trimise mai întâi.

Administraţia Biden a anunţat miercuri un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, care includea 11 elicoptere Mi-17 destinate iniţial Afganistanului, tunuri Howitzer de 155 mm şi alte 300 de drone Switchblade, precum şi sisteme radar capabile să urmărească focul inamicului şi să identifice ţintele.

UPDATE 21.50 Pentru prima dată de la începerea invaziei în Ucraina, Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acţiune în oraşul port Mariupol, devastat în urma atacurilor forţelor ruse, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, citat de Reuters.

El a precizat că joi oraşul a fost atacat de către un bombardier cu rază lungă de acţiune Tu-22M3.

Rusia îşi concentrează eforturile, în ultimele zile, pentru a ocupa oraşele Rubijne, Popasna şi Mariupol.

UPDATE 21.20 Autorităţile ucrainene au identificat până în prezent 900 de civili ucişi în regiunea Kievului în perioada în care această zonă s-a aflat sub controlul forţelor ruse, dintre care 350 la Bucea, a declarat vineri şeful poliţiei ucrainene din această regiune, Andrii Nebîtov, citat de EFE, potrivit Agerpres.

„Astăzi am ajuns la cifra de 900 de civili ucişi. Subliniez, aceştia sunt civili ale căror cadavre le-am găsit şi le-am predat pentru o examinare amănunţită printr-o expertiză medico-legală. Toţi aceşti oameni au murit de mâinile armatei ruse”, a specificat responsabilul poliţiei într-o conferinţă de presă la Kiev. „Cel mai mare număr de victime a fost descoperit la Bucea - peste 350”, a spus el, adăugând că un număr mai mic de victime a fost descoperit în districtele Vâşgorod şi Brovarî, conform Ukrinform.

UPDATE 20.30 Crucişătorul rus Moskva a fost scufundat de două rachete ucrainene, anunţă vineri un oficial de rang înalt de la Pentagon, care subliniază că este vorba despre ”o lovitură dură” aplicată Rusiei, relatează AFP.

”Noi estimăm că ei (ucrainenii) l-au atins cu două (rachete de tip) Neptun”, a declarat câtorva jurnalişti acest oficial de rang înalt, care a cerut protecţia anonimatului.

El dezminte astfel versiunea Moscovei, care susţine că nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră a fost ”grav avariată” de către un incendiu.

UPDATE 19.48 ”Toate ţările din lume” este necesar să fie pregătite de posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească armament nuclear tactic în Răboiul din Ucraina, îndeamnă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat CNN, din care postul american a publicat un fragment, urmând să-l difuzeze integral duminică.

UPDATE 18.45 Ucraina a ucis 20.000 de militari ruşi de la începutul războiului rus, la 24 februarie, anunţă Ministerul ucranean de Externe într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 18.18 Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Europa nu are altă opţiune decât să continue să folosească resursele energetice ruseşti, avertizând că vor exista consecinţe economice „extrem de dureroase” dacă europenii vor încerca să înlocuiască oferta de petrol şi gaze, scrie BBC.

UPDATE 18.00 Echipajul crucişătorului rus Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră nu a putut fi salvat, afirmă vineri o reprezentantă militară ucraineană, care estimează că Moscova ”nu va ierta” Kievul pentru scufundarea navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, un ”simbol al ambiţiilor sale imperialiste”, relatează AFP.

Statele Unite estimează că crucişătorul rus Moskva nu avea armament nuclear la bord în momentul în care s-a scufundat, potrivit unei evaluări a spionajului american, declară doi oficiali la curent cu dosarul CNN.

Statele Unite au monitorizat eventuale mişcări neobişnuite de material nuclear ale forţelor ruse şi nu au detectat nimic în acest sens.

Având în vedere că nava-amiral a Florei ruse la Marea Neagră este un crucişător de apărare aerană, o desfăşurare de armament nuclear la bordul crucişătorului ar fi foarte neobişnuită, declară un oficial american de rang înalt.

CNN scrie că nu a putut stabili din surse independente ce s-a întâmplat în realitate.

UPDATE 15.40 Un britanic, Aiden Aslin, membru al armatei ucrainene, a fost luat prizonier de către ruşi şi apare în imagini difuzate de către televziunea publică rusă încătuşat şi cu o tăietură pe frunte, iar mama sa cere în cotidianul The Daily Telegraph ca fiul său fie tratat ”uman” şi eliberat, relatează AFP.

UPDATE 15.20 Înfrângerile militare suferite în Ucraina de către preşedintele rus Vladimir Putin l-ar putea determina pe liderul de la Kremlin să recurgă la o armă nucleară tactică sau de putere slabă în această ţară, avertizează directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) William Burns, relatează AFP.

UPDATE 14.50 Scufundarea crucişătorului de rachete Moskva va submina în mod semnificativ capacitatea Kremlinului de a opera în Marea Neagră, va alimenta vulnerabilitatea navelor de război ruseşti la atacurile aeriene şi va afecta moralul ofiţerilor marini ruşi, apreciază observatorii militari ucraineni şi internaţionali, vineri, conform Kiev Post.

UPDATE 14.29 Şapte civili au fost ucişi şi alţi 27 au fost răniţi, joi, în atacul forţelor ruse asupra autobuzelor de evacuare din regiunea Harkov (estul Ucrainei), a anunţat, vineri, Parchetul ucrainean, potrivit Le Figaro.

”Pe 14 aprilie, soldaţii ruşi au tras în autobuzele de evacuare cu civili din localitatea Borova. Potrivit primelor informaţii, şapte persoane au fost ucise şi alte 27 au fost rănite”, a scris Procuratura ucraineană pe canalul de Telegram.

De asemenea, a fost deschisă o anchetă pentru ”încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului, asociată cu omor cu premeditare”, se mai adaugă în comunicatul Procuraturii.

UPDATE 14.01 Bombardamente puternice au loc pe linia frontului în regiunea Ucrainei de est, Doneţk, a declarat, vineri, Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, potrivit CNN.

Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat că ”aproape toate aşezările din regiunea Doneţk de-a lungul liniei frontului sunt atacate”.

El a mai a subliniat situaţia dificilă a oraşului Mariinka, unde 11 civili au fost ucişi de la începutul invaziei ruse. Oraşul a fost grav avariat, cu aproape 100 de case distruse, 13 clădiri înalte şi trei şcoli afectate, a spus el.

”În ciuda bombardamentelor constante, civilii sunt evacuaţi din comunitate zilnic. Până astăzi, cel puţin 350 de persoane au fost mutate din Mariinka”, a mai spus Kirilenko.

UPDATE 13.44 Săptămâna trecută, o delegaţie ucraineană s-a întâlnit la Washington cu reprezentanţi ai General Atomics, care produce drone MQ-9 Reaper, relatează Forbes.

Cu sprijinul guvernului SUA, aceste drone ar putea ajunge în mâinile piloţilor militari ucraineni în câteva zile, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, K. Mark Brinkley.

Cum funcţionează dronele Reaper care ar putea schimba soarta războiului VIDEO

UPDATE 13.00 Ministerul Apărării a transmis pe contul său oficial de Telegram că atacurile din cursul nopţii asupra regiunii Kiev, de pe mare cu rachete de croazieră Kalibr, au ţintit fabrica „Vizar” de la periferia capitalei ucrainene despre care a spus că a produce şi repară rachete, inclusiv rachete antinavă. Atacul a survenit la câteva ore după ce forţele ruse au pierdut nava amiral „Moskva” a flotei Mării Negre care s-a scufundat după avariile suferite. Moscova a pus incidentul pe seama unei explozii a muniţiilor de la bordul navei.

„Numărul şi amploarea loviturilor cu rachete asupra ţintelor de la Kiev vor creşte ca răspuns la orice atac terorist sau acte de sabotaj pe teritoriul Rusiei comise de regimul naţionalist de la Kiev”, se arată în comunicatul ministerului.

UPDATE 12.50 Rusia a anunţat, vineri, că a ucis până la 30 de „mercenari polonezi” care luptau pentru forţele ucrainene în regiunea Harkov.

Ministerul rus al Apărării a precizat că a „eliminat până la 30 de mercenari polonezi” într-un atac cu rachete asupra satului Iziumskoe, situat în apropiere de oraşul Harkov.

UPDATE 12.22 După ce a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare pentru „fraudă” şi „sfidarea instanţei”, Alexei Navalnîi, figura centrală a opoziţiei din Rusia a făcut un apel către liderii occidentali, dar şi către cei care coordonează marile reţele sociale ale lumii.

„Îi îndemn pe preşedintele SUA, Joe Biden, pe premierul britanic, Boris Johnson, Comisia Europeană şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg să găsească foarte urgent o soluţie pentru a zdrobi propaganda lui Putin, utilizând oportunităţile publicităţii de pe reţelele sociale. Avem nevoie de publicitate. De multă publicitate”, a scris Navalnîi pe Twitter.

UPDATE 12:16 Sirenele au fost activate joi seara şi s-au auzit de mai multe ori în cursul nopţii în regiunea Kiev, şi explozii au răsunat în districtul Vasilkov, la sud-vest, relatează AFP.

Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că forţele ruse au lovit cu rachete de croazieră o ţintă militară la periferia Kievului. Acesta a promis şi mai multe atacuri împotriva capitalei ucrainene, transmite Reuters. 

 El a mai afirmat că forţele ruse au preluat controlul complet al uzinei de oţel Iliş din oraşul-port Mariupol.

UPDATE 11.29 Oficialii oraşului Mariupol susţin că ocupanţii ruşi au început exhumarea cadavrelor îngropate în curţile blocurilor rezidenţiale, relatează BBC.

 Primăria din Mariupol a anunţat pe canalul de Telegram că ocupanţii ruşi nu permit locuitorilor ucraineni să îngroape persoane care se presupune că au fost ucise de trupele ruse.

Citeşte şi: Rusia a pierdut două nave, Moskva şi Saratov, după invadarea Ucrainei. Acest lucru l-ar putea forţa pe Putin să-şi reconsidere poziţia în Marea Neagră

UPDATE 10:36 Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a îndemnat populaţia să „aleagă viaţa” şi să plece cât timp mai este posibil, după ce o persoană a fost ucisă şi alte cinci rănite în urma unui bombardament al forţelor ruse asupra oraşului Kreminna.

„Nu mai ezitaţi, plecaţi cât timp aveţi această posibilitate”, spus el, adăugând că 32.000 de rezidenţi au fost evacuaţi până acum cu trenuri şi autobuze.

Ruşii îşi concentrează în prezent atacurile în estul Ucrainei, în regiunile Lugansk şi Doneţk, şi încearcă să captureze oraşele Popasna şi Rubijne (Lugansk), se arată într-un raport al armatei ucrainene.

Forţele ucrainene au reuşit să respingă un număr de atacuri, distrugând ieri câteva tancuri ruse şi un sistem de artilerie.  În ultimele zile  Moscova şi-a întărit însă trupele în aceste regiuni şi pentru prima dată forţe desfăşurate lângă oraşul Cernigău din nordul Ucrainei staţionează acum în jurul Sieverodoneţk, un oraş important de lângă Rubijne.

UPDATE 10.30 Joe Biden le-a transmis, joi, reporterilor, că este pregătit să viziteze personal Kievul, capitala Ucrainei, potrivit unei înregistrări video postate pe Twitter de The Recount, care îl înfăţişează pe liderul Statelor Unite în timp răspunde la întrebarea unui reporter. „Luăm această decizie acum”, a spus Biden. Întrebat dacă este pregătit să plece el însuşi, şeful de stat a răspuns afirmativ.

UPDATE 10.22 Patru soldaţi ruşi şi alţi cinci militari ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, în regiunea Herson (sudul ţării), potrivit forţelor armate ale Ucrainei din sud, relatează BBC.

Cei patru prizonieri ruşi au fost schimbaţi cu cinci soldaţi ucraineni în satul Posad-Pokrovske, din regiunea sudică Herson, după negocieri intense între cele două părţi, conform postărilor de pe reţelele sociale.

UPDATE 09.51 Nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, care a fost lovită de armata ucraineană şi s-a scufundat ulterior, ar trebui să aibă deţină două focoase nucleare, a declarat managerul de proiect de la Institutul de Studii Strategice ale Mării Negre, Andrei Klimenko pe Facebook.

„Prieteni, experţii spun că, conform statului, există 2 focoase nucleare pentru rachete de croazieră la bordul Moskva  (aceasta poate fi o ştire pentru mulţi, dar este adevărat, această navă este un purtător de arme nucleare). Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniţia a explodat? Unde este punctul de pe hartă? Coordonatele? „Acestea sunt competenţele Consiliului de Securitate al ONU, ale AIEA…”, a scris Klimenko, citat de zn.ua

El a cerut, de asemenea, statelor riverane Mării Negre - Turcia, România, Bulgaria, Georgia - să se alăture imediat la eliminarea potenţialei ameninţări.

UPDATE 09.37 Secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu Afaceri Umanitare, Martin Griffiths, a cerut, joi, tuturor părţilor să asigure trecerea în siguranţă a civililor din oraşul-port asediat Mariupol (sud-estul Ucrainei), după ce doi angajaţi ai organizaţiei umanitare Caritas şi membrii familiei lor au fost ucişi, relatează CNN.

”Sunt profund întristat de moartea a cel puţin doi lucrători care au fost ucişi, împreună cu cinci dintre rudele lor, în timpul unui atac care a vizat biroul organizaţiei neguvernamentale Caritas din Mariupol, estul Ucrainei, pe 15 martie. Evenimentele au avut loc în urmă cu aproape o lună, dar informaţiile au devenit disponibile abia acum”, a declarat Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu Afaceri Umanitare, într-un comunicat.

Marţi, directorul Caritas Internationalis şi-a exprimat şocul şi groază cu privire la moartea a două angajate de la Caritas Ucraina Mariupol.

Biroul naţional Caritas Ucraina încă investighează incidentul, care probabil a avut loc pe 15 martie, când ”un tanc a tras în clădirea centrului Caritas din Mariupol, ucigând doi membri ai personalului şi cinci dintre rudele acestora.

UPDATE 09.04 Joi, în regiunea Odesa oamenii legii au arestat mai multe persoane ce făceau parte dintr-un grup de informaţii aflat în solda armatei ruse. Aceştia s-au infiltrat în rândul apărării teritoriale, au colectat şi transmis informaţii despre comandanţi, coduri, parole şi indicative. 

Toţi membrii grupului de civili au fost reţinuţi. În zona operaţională a Mării Negre, gruparea navală a Federaţiei Ruse efectuează manevre, continuând să ţină izolate porturile ucrainene şi menţinând posibilitatea loviturilor cu rachete asupra regiunii Odesa.

UPDATE 08.41 Comandantul adjunct al regimentului ucrainean „Azov”, Sviatoslav Palamar, a declarat că, de la începutul asediului Rusiei asupra oraşului-port Mariupol, apărătorii ucraineni au provocat invadatorilor pierderi uriaşe, distrugând multe echipamente şi lichidând sau rănind peste 2.000 de ocupanţi., relatează rbc.ua.

Ofiţerul a menţionat că soldaţii ucraineni „demonstrează lucruri incredibile din punct de vedere militar în eforturile de apărare a Mariupolului, ducând lupte continue cu forţele inamice mult superioare, care durează de peste 50 de zile”. Potrivit lui Palamar, apărătorii oraşului Mariupol au distrus până acum 46 de tancuri ruseşti, 69 de vehicule de luptă, cel puţin 30 de transportatoare de trupe, multe vehicule blindate Taifun, Rîs şi Tigr, un număr mare de camioane, drone, avioane şi o barcă. „Echipamente ale inamicului sunt doborâte la fiecare trei ore. La fiecare oră distrugem până la doi invadatori” – a precizat comandantul adjunct al regimentului „Azov”, subliniind că apărătorii Mariupolului speră la deblocarea oraşului.

UPDATE 08.09 Statul Major al Forţelor Armate ucrainene a anunţat că a respins opt atacuri ale forţelor ruse în regiunile Doneţk şi Lugansk în ultimele 24 de ore.

Potrivit sursei citate, încercările de a obţine controlul asupra Popasna şi Rubijne din Doneţk şi Tavria din estul Ucrainei au fost „nereuşite”.

UPDATE 07.39 În discursul său zilnic pentru poporul ucrainean, Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina a rezistat deja 50 de zile invaziei ruse, iar „50 de zile de apărare reprezintă o realizare”, una a milioane de ucraineni.

El a menţionat că în această perioadă a văzut mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit, „politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere”, dar şi generozitatea celor care nu sunt bogaţi ei înşişi. El a mai adăugat că „navele ruseşti pot merge... doar la fund".

UPDATE 07.11 Mai multe explozii puternice au fost auzite, în noaptea de joi spre vineri, la Kiev, unde ulterior situaţia a revenit la normal, dar şi la Herson, potrivit BBC. Totodată, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei.

Parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko a scris pe Twitter că a auzit trei explozii "una după alta".

"Sirena anti-aeriană a sunat o oră. Cel mai probabil Putin este furios din cauza scufundării navei Moskva", a adăugat ea, referindu-se la scufundarea navei de război ruseşti.

Un martor a declarat unui corespondent BBC că exploziile au avut loc în sud-vestul capitalei Ucrainei.

Ulterior, situaţia a revenit la normal.

 Explozii au fost raportate şi în oraşul Herson, în sud, potrivit presei ucrainene. Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum comentarii despre situaţia din oraşul ocupat de ruşi.

Acestea vin după ce miercuri Rusia a ameninţat că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei, susţinând că Ucraina a atacat teritoriul rus.

UPDATE 06.13 Potrivit paginii de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, ministrul Afacerilor Interne Denis Monastyrsky s-a întâlnit cu coordonatorul ONU de criză în Ucraina, reprezentantul special al secretarului general al ONU, Amin Awad, şi a vorbit, în special, despre bombardarea staţiei Kramatorsk.

Pe 8 aprilie, trupele ruse au lovit cu o rachetă cu inscripţia „Pentru copii”  gara oraşului Kramatorsk, unde se aflau aproximativ 4.000 de civili. Au murit zeci. 

Resturile rachetei vor fi predate Comisiei Internaţionale Independente pentru Investigarea Crimelor de Război Ruse din Ucraina.

UPDATE 04.40 Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei a arătat o imagine din satelit care arată că armata rusă a distrus 77% din teritoriul satului Gorenka din regiunea Kiev.

UPDATE 03.45 Potrivit primarului din Bucea,  Anatoliy Fedoruk, aproape 85% dintre cadavrele care sunt scoase în prezent din mormintele individuale şi gropile comune din oraş au găuri de gloanţe. 

„Adică, în Bucha a avut loc o crimă premeditată deliberată”, a subliniat Fedoruk. El a mai spus că ridicarea cadavrelor de pe teritoriul Bisericii Sfântul Andrei Cel Întâi Chemat este probabil să fie finalizată vineri. Cadavrele sunt trimise la morgă, iar după procedurile corespunzătoare vor fi predate rudelor pentru înmormântare.

În seara zilei de 2 aprilie, au apărut primele informaţii de la Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei despre  eliberarea regiunii Kiev de ocupanţii ruşi. După aceea, au început să apară detalii despre atrocităţile ocupanţilor.

UPDATE 02.50 Soldaţii ucraineni au respins şase atacuri ale ocupanţilor ruşi în zona Donbas. În direcţiile Doneţk şi Lugansk, apărătorii ucraineni continuă să distrugă inamicul. Astfel, la 14 aprilie, apărătorii ucraineni au distrus 4 tancuri, 6 vehicule blindate de transport de trupe, 4 vehicule de luptă de infanterie şi un sistem de artilerie inamic.

UPDATE 02.33 Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei a reamintit că în iulie 2019 preşedintele a stabilit sarcina dezvoltării Programului de rachete şi armament pentru perioada până în 2030.

Potrivit secretarului Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksiy Danilov, programul de rachete al Ucrainei nu s-a oprit nici măcar o zi. Programul a finalizat cercetările asupra proiectelor cheie „Arin” şi „Neptun”. Gama a fost mărită, iar „Arin” şi „Neptun” au fost adoptate. A fost lansat un model unic de cooperare între proiectele producătorilor şi crearea de unităţi de producţie suplimentare”, a declarat pe pagina sa de Facebook secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională. El a menţionat că în 2019 şi 2020, DKKB „Luch” la locul de testare din regiunea Odesa a efectuat teste cu rachete cu succes ale sistemului de reacţie modernizat „Alder-M” cu rază de acţiune crescută. Şi în aprilie 2020, un complex de rachete de croazieră bazat pe modelul Neptune a fost testat la lpolgonul Alibey - toate ţintele de suprafaţă au fost lovite.

În decembrie 2021, DKKB Luch a efectuat teste de foc ale rachetei antiaeriene universale RK-10, care urmează să fie desfăşurată pe platforme terestre, maritime şi aeriene. Şi în august 2021, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a decis să dezvolte arme de rachete până în 2031, iar costul acestui program ar trebui să se ridice la peste 200 de miliarde UAH. Danilov a enumerat, de asemenea, câteva decizii „cu privire la sarcina creării unui scut antirachetă de încredere”, menţionând că „în spatele oricărui succes militar se află o lucrare mare şi minuţioasă”.

UPDATE 01.25 Echipa Ucrainei va înlocui echipa rusă la Campionatul Mondial de Volei 2022. Echipa Rusiei a fost suspendată şi nu va mai participa la competiţia sportivă menţionată. 

UPDATE 00.47 Ocupanţii ruşi au distrus aproape complet oraşul Mariupol din regiunea Doneţk. Probabil zeci de mii de oameni au murit, alte mii au fost deportate din Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, într-un interviu acordat BBC .

„95% din toate clădirile sunt distruse în Mariupol! Este unul dintre cele mai mari oraşe nu numai din Ucraina, ci şi din Europa. 500 de mii de locuitori. 500 de mii de oameni! Câţi dintre ei au fost ucişi - nimeni nu ştie. Nimeni ştie câţi oameni Nimeni nu ştie. Unii jurnalişti au mers acolo. Doi tipi de la Associated Press. S-au întors şi am vorbit cu ei. Ei, ei... este un şoc. E un sentiment diferit, de pe altă planetă. Sunt jurnalişti profesionişti, dar nu au văzut aşa ceva. Nu înţeleg cum este posibil acest lucru. Şi nimeni nu ştie câţi oameni au murit. Pe viitor, desigur, vom şti”, a spus şeful statului ucrainean.

Zelensky a confirmat că ruşii folosesc crematorii mobile pentru a distruge cadavrele ucrainenilor.

UPDATE 00.22  Rusia finalizează pregătirile pentru ofensiva din Donbass. Ocupanţii vor să pună mâna pe importante noduri de transport din apropierea oraşelor Popasna şi Rubijne, precum şi să blocheze transferul de unităţi ale Forţelor Armate ale Ucrainei în direcţia est. 

UPDATE 00.01 Până în prezent, ocupanţii ruşi au lăsat fără case aproape 220 de mii de ucraineni a anunţat şeful partidului „Slujitorul poporului”, Olena Shulyak citată de agenţia ucraineană de ştiri UNIAN.

„Peste 67.700 de cereri de informaţii despre distrugerea şi deteriorarea proprietăţii ucrainenilor au fost primite prin iniţiativa guvernamentală „Acţiunea”. Suprafaţa totală a pierderilor - mai mult de 5,3 milioane de metri pătraţi,” - a spus Shulyak. 

"Până în prezent, rasiştii au lăsat pe drumuri peste 219,6 mii de oameni. Sunt 37.550 de adrese unice în toată Ucraina! Sunt peste 3.600 de situri de patrimoniu cultural", a adăugat ea.

Shulyak a menţionat că autorităţile sunt pregătite pentru astfel de pierderi materiale şi elaborează deja strategii pentru reconstruirea Ucrainei. În prezent, ţara are rezerve de aur şi valută de 29 de miliarde de dolari.

UPDATE 23.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania şi Ungaria că blochează eforturile de impunere a unui embargo asupra vânzărilor de energie. Acest lucru a fost anunţat de şeful statului într-un interviu acordat BBC. Dacă nu se impune embargoul asupra vânzărilor de energie, Rusia ar putea primi până la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari) în acest an.

„Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o chestiune de afaceri şi bani... că este o chestiune de supravieţuire”, a spus el. Zelenski a cerut din nou altor ţări să furnizeze mai multe arme Ucrainei, spunând că Ucraina nu le obţine suficient de repede pentru a respinge atacul Rusiei.

"Statele Unite, Regatul Unit, unele ţări europene - încearcă să ajute şi ajută. Dar încă avem nevoie de el mai devreme, mai devreme şi mai repede. Cuvântul cheie este „acum'", a spus Zelenski.

UPDATE 22.55 „În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariei carenei apărute în urma incendiului care a provocat detonarea muniţiei. În condiţiile unei mări furtunoase, nava s-a scufundat", a declarat Ministerul rus al Apărării. Aceştia au adăugat că, echipajul crucişătorului a fost evacuat pe navele Flotei Mării Negre din zonă.

UPDATE 22.03 Forţele de operaţiuni speciale ucrainiene au aruncat în aer un pod cu echipament rusesc al unei coloane ruse care se îndrepta spre Izium. Acest lucru a fost anunţat de şeful Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleh Synegubov.

"Vă raportez pe scurt situaţia din regiunea Harkov: într-o singură zi ruşii au lansat 34 de lovituri cu MLRS şi artilerie în raioanele Harkov. Astăzi ocupanţii au tras asupra Zolociv şi asupra aşezărilor din apropiere. Din păcate, sunt victime. Un bărbat a murit", a spus el. Astfel, potrivit lui Oleh Synegubov, în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, 503 civili au fost ucişi în regiunea Harkov, inclusiv 24 de copii.

"Direcţia Izium rămâne una dificilă. În regiune sunt lupte. Dar Forţele noastre Armate deţin poziţii puternice şi obţin multe victorii militare, pe care nu le putem spune imediat, pentru că operaţiunile de luptă sunt în desfăşurare. Forţele de operaţiuni speciale au aruncat în aer podul de pe una dintre rutele dinspre Rusia cu echipament de luptă care merge la Izium. "Maşini blindate Tigru, Kamaz şi 3 Ural. Luptătorii noştri au distrus întreaga coloană inamică", a spus el.

Tot astăzi, drona de recunoaştere a inamicului Orlan-10, care efectua recunoaşteri, a fost doborâtă peste Balakliya. 

UPDATE 21.40 Oleksandr Kornienko, prim-vicepreşedintele Radei Supreme a Ucrainei, observă că aproximativ 34 de deputaţi din cadrul fracţiunii Platforma Opoziţiei pentru viaţă rămân în parlament, dar acum toţi nu mai sunt afiliaţi.

„Viitorul partidului OPZZH (partidul pro-rus din Parlamentul ucrainean) este clar, există o decizie a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de a suspenda activităţile acestui partid în timpul războiului. Şi acum, din câte ştiu eu, se pregătesc procese", a spus Kornienko.

În ceea ce priveşte fracţiunea parlamentară „OPZZH”, el a reamintit că astăzi în şedinţa parlamentară s-a citit decizia că „activitatea acestei fracţiuni din Rada Supremă este suspendată şi toate drepturile ei sunt, de asemenea, suspendate”. Kornienko a menţionat că aceste drepturi includ participarea la reuniunile Consiliului de conciliere şi numirea adjuncţilor acestora în funcţii de conducere în comisiile parlamentare.

UPDATE 20.52 În regiunea Herson oraşul Oleshki a intrat sub ocupaţie rusească. Primarul Yevhen Ryschuk a anunţat ocuparea oraşului.

„Drapelul Rusiei atârnă deja pe principala clădire administrativă a oraşului, iar acum trupele ruse preiau complet  oraşul, din păcate”, a transmis oficialul. Potrivit acestuia, patrulele ucrainene nu vor mai fi văzute pe străzi, iar ocupanţii vor începe să patruleze în locul acestora.

UPDATE 20.40 Statele Unite cred că incendiul de pe nava de război rusă „Moscova” încă nu a fost eliminat şi că aceasta a suferit avarii semnificative, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit Reuters.

Se crede că nava de război, un crucişător din epoca sovietică, se află încă pe linia de plutire, iar Statele Unite presupun că se îndreaptă spre Sevastopol, a precizat oficialul.

„Evaluarea noastră este că încă pare să fie un incendiu la bord”, a adăugat oficialul american.

UPDATE 20.30 Finlanda, care a anunţat că o decizie privind aderarea la NATO va fi luată în „câteva săptămâni”, se aşteaptă la o reacţie din partea Rusiei şi este pregătită pentru „diferite tipuri de ameninţări” din partea Moscovei, a declarat joi la CNN ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto.

Potrivit premierului, Finlanda speră să încheie discuţiile politice interne privind o eventuală cerere de aderare a ţării la NATO „până la mijlocul verii”.

UPDATE 20.07 Rusia şi-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, în urma incidentului cu crucişătorul „Moscova”, nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, care a fost grav avariată miercuri seara, a declarat joi un înalt oficial de la Pentagon.

UPDATE 20.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat din nou ţările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că ajută Rusia să „îşi câştige banii cu sângele altora”: „Petrolul rusesc este plătit cu bani de sânge".

UPDATE 19.10 Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie prin care califică drept ”genocid” acţiunile Rusiei în Ucraina.

UPDATE 18.48 Ucraina respinge acuzaţiile Moscovei potrivit cărora ar fi bombardat sate ruseşti de frontieră şi acuză, din contră, Rusia de planificarea unor ”atacuri teroriste” în regiunea de frontieră, cu scopul de a alimenta ”isteria antiucraineană” în Rusia, relatează AFP.

Consiliul Naţonal ucrainean de Securitate şi Apărare acuză ”serviciile speciale inamice (de faptul că) au început să aplice un plan în vederea efectării unor atacuri teroriste, cu scopul de a injecta o isterie antiucraineană în Rusia”.

UPDATE 18.00 De la începutul războiului din Ucraina, în 24 februarie, au fost avariate 324 de spitale, 24 dintre ele fiind complet distruse, conform datelor transmise joi de către Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

UPDATE 17.52 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliul Europei au solicitat joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina.

„Facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care este o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili”, se arată într-un comunicat comun.

„Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză”, continuă comunicatul.

Potrivit Kievului, circa 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult din Ucraina au fost distruse în urma bombardamente ruseşti de la începutul războiului, la 24 februarie.

UPDATE 17.35 Guvernatorul regiunii Breansk, Aleksandr Bogomaz, a acuzat joi armata ucraineană de faptul că a efectuat un bombardament în orăşelul Klimovo, situat la frontiera ruso-ucraineană.

„Forţele armate ucrainene au tras asupra Klimovo. Două imobile locuite au fost avariate în bombardament şi există răniţi în rândul locuitorilor”, acuză guvernatorul.

AFP scrie că nu a fost în măsură să verifice imediat, în mod independent, aceste acuzaţii.

Potrivit agenţiei de presă Intefax, care citează un oficial din Ministerul rus al Sănătăţii, şapte persoane rănite la Klimovo au fost spitalizate, inclusiv una într-o stare „gravă”.

Localitatea Klimovo se află la aproximativ zece kilometri de frontiera cu Ucraina şi are 13.000 de locuitori.

UPDATE 17.21 Rusia avertizează că va desfăşura arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO.

„Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică - echilibrul trebuie restabilit”, susţine fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Ministrul lituanian al Apărării Arvydas Anusauskas i-a dat replica joi, afirmând într-o intervenţie la postul BNS că Rusia deţine deja arme nucleare în regiunea baltică şi că acestea au fost desfăşurate în exclava Kaliningrad înainte de războiul din Ucraina. 

UPDATE 17.17 Reţelele ruseşti de propagandă, atât cele din Ucraina, cât şi cele din Ungaria, insistă de mai mult timp pe o pretinsă dorinţă a etnicilor maghiari din Ucraina de a se reuni cu rudele lor din Ungaria. În contextul războiului din Ucraina, mesajele în acest sens s-au înteţit. Dar oare au într-adevăr susţinere în realitate?

Departe de război, în oraşul Ujhorod, în vestul Ucrainei, oficialii guvernamentali sunt îngrijoraţi de intensificarea tensiunilor cu Ungaria. În pofida alăturării Ungariei la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) împotriva Rusiei, sprijinului umanitar important acordat pentru vestul Ucrainei şi găzduirii a mii de refugiaţi ucraineni, refuzul ei de a furniza arme sau de a-şi pune la dispoziţie teritoriul pentru tranzitul de arme a transformat-o într-un inamic al administraţiei Zelenski, care consideră că prin această decizie nu face decât să-l „ajute pe Putin”.

În discursul susţinut la Budapesta după victoria în alegerile legislative, realesul Viktor Orban a stârnit zâmbete în rândul mulţimii triumfătoare atunci când l-a numit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept unul dintre duşmanii pe care i-a învins, alături de Bruxelles, George Soros şi lobbyul ONG-urilor internaţionale. Dar aceasta nu a fost singura sa referire la Ucraina. Orban a ţinut totodată să transmită un mesaj special pentru minoritatea maghiară din Transcarpatia: „Nu vă fie teamă, staţi acolo, patria e cu voi”.

În condiţiile în care lumea descoperea crimele de război comise de ruşi la Bucea, nu era un moment oportun pentru un astfel de mesaj. Dar situaţia delicată a celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari din vestul provinciei ucrainene Zakarpatska - Transcarpatia pentru maghiari - constituie de mult timp o sursă de tensiuni între Budapesta şi Kiev. Pe fundalul războiului, anxietăţile ucrainenilor cu privire la un potenţial iredentism maghiar au crescut, spre deliciul propagandiştilor ruşi, scrie jurnalistul britanic Aris Roussinos pentru portalul UrHed, fondat în 2017 de activistul politic conservator Tim Montgomerie.

UPDATE 17.16 Liderul de la Kremlin încearcă să folosească stereotipurile, realitatea distorsionată şi trauma persistentă a ţării sale după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-şi justifica invadarea Ucrainei.

Cu legi memoriale şi parade militare, preşedintele rus a modelat un mit al victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în 1945. O bază pe care o foloseşte acum pentru a-şi califica inamicii drept neonazişti şi a-şi justifica expansionismul în Ucraina.

Un argument de propagandă construit de la zero pe care preşedintele rus îl invocase cu câteva zile înaintea lansării ofensivei, apoi din nou în ziua atacului. A scos de la naftalină un termen care a fost puţin auzit după 1945: „denazificare”. Insistând pe comparaţia între Germania nazistă şi Ucraina lui Volodimir Zelenski, liderul de la Kremlin a mers până acolo încât a acuzat Kievul de „genocide“.

Dacă în Occident aceste referiri par cam anacronice, ele se înscriu în Rusia într-un cult al „Marelui război pentru apărarea patriei“, cum este numit al doilea război mondial în ţară. O politică a memoriei care trece printr-o reabilitare a rolului lui Stalin (1878-1953) şi urmăreşte să refacă măreţia sovietică, a cărei armată a triumfat asupra celui mai mare rău al secolului al XX-lea, scrie nouvelobs.com.

UPDATE 17.07 O echipă a trupelor speciale de intervenţie din Ucraina (SSO) a detonat un pod folosit de armata rusă spre Izium.

Podul a fost detonat împreună cu utilajele, iar coloana ruşilor a fost distrusă, susţin forţele terestre ale armatei ucrainene.

UPDATE 15.42 Armata rusă a înregistrat o nouă pierdere în rândul comandanţilor. Denis Mejuev este cel de-al 40-lea ofiţer care a murit în cele 50 de zile de la demararea „operaţiunii speciale” din Ucraina. Rusia încă nu a confirmat moartea comandantului Brigăzii Motorizate Sevastopol.

UPDATE 14.35 Incendiul de la bordul crucişătorului de rachete dirijate Moskva a fost localizat şi exploziile de muniţie au fost oprite, a anunţat, joi, Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei de presă rusă TASS.

Anterior, crucişătorul de rachete dirijate Moskva al Flotei Mării Negre a suferit daune grave în urma exploziilor de muniţie, cauzate de un incendiu la bord, iar echipajul a fost evacuat, potrivit Ministerului rus al Apărării. Armata ucraineană susţine că nava a început să se scufunde după ce a fost lovită de rachete Neptune, relatează BBC.

UPDATE 14.07 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care nu a mai fost văzut în public de multă vreme , a avut un atac de cord masiv, relatează Leonid Nevzlin, un om de afaceri rus care locuieşte în Israel, citând propriile sale surse din Moscova, transmite zn.ua.

„Şoigu este în afara jocului, poate că va deveni invalid dacă supravieţuieşte. A avut brusc un atac de cord masiv, este la terapie intensivă, conectat la aparate. Există zvonuri că atacul de cord nu ar fi putut avea loc din cauze naturale”, a scris el.

Omul de afaceri a mai adăugat că în Rusia au fost arestaţi douăzeci de generali, care sunt suspectaţi de deturnare de fonduri alocate pentru pregătirea războiului din Ucraina. În special, aproximativ 10 miliarde de dolari alocaţi de Putin pentru pregătirea blitzkrieg-ului au dispărut.

De asemenea, se pregăteşte un dosar împotriva fostului viceprim-ministru Arkadi Dvorkovici, care urmează să depună mărturie împotriva colegilor şi prietenilor.

„Surse din FSB spun că, dacă nu încheie o înţelegere privind ancheta, va fi transferat la centrul de arest preventiv Matrosskaia Tişina sau Lefortovo”, spune Nevzlin.

UPDATE 12.12 Ministerul ucrainean al Apărării susţine că aproximativ 300 de persoane au fost ţinute ostatice timp de patru săptămâni în subsolul unei şcoli din satul Iahidne, lângă Cernihiv, nordul Ucrainei, iar 18 dintre ele au murit în captivitate, conform BBC.

Ministerul ucrainean al Apărării a informat printr-o postare pe Twitter că trupele ruse au luat ostatici ucraineni din Iahidne, un sat la 140 de kilometri nord de Cernihiv, şi că 18 persoane ar fi murit în timpul ocupaţiei ruse.

Ministerul a inclus în Tweet o imagine a unui perete, despre care susţine că a fost folosită de ostatici pentru a ţine evidenţa zilelor în care au fost sechestraţi şi pentru a nota numele celor care se presupune că au murit.

Săptămâna trecută, corespondentul BBC Yogita Limaye a vizitat satul Iahidne, unde sătenii au vorbit despre suferinţa lor.

La acea vreme, sătenii estimau că aproximativ 130 de oameni fuseseră înghesuiţi într-o încăpere de aproximativ 65 de metri pătraţi.

UPDATE 10.20 Nouă culoare de evacuare au fost convenite pentru joi în Ucraina, într-un efort de a ajuta oamenii blocaţi în oraşele asediate să scape, potrivit vicepremierului ţării, Irina Vereşciuk, relatează BBC.

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a declarat pe contul său de Telegram că au fost organizate culoare umanitare din oraşe precum Berdeansk, Tokmak, Enerhodar şi Mariupol, care este ocupat de trupele ruse de săptămâni întregi.

Ea a adăugat că rutele de evacuare vor funcţiona în regiunea Lugansk dacă forţele ruse de ocupare vor opri bombardamentele.

UPDATE 8.03 Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.

UPDATE 8.01 Oficialii americani au avut la nivel intern discuţii preliminare despre trimiterea unui membru de rang înalt al administraţiei în Ucraina, potrivit unor surse citate de CNN.

Deşi este puţin probabil ca preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris să viziteze Kievul în curând, oficialii au discutat despre trimiterea secretarului Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken. Dar o decizie este departe de a fi finalizată, iar vizita nu s-ar putea concretiza în cele din urmă.

Premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză la Kiev în ultimele zile. Oficialii americani au spus ulterior că Biden nu plănuieşte în prezent o călătorie în Ucraina.

UPDATE 7.57 ONU a anunţat, miercuri, „4521 de victime civile în Ucraina: 1932 morţi şi 2589 răniţi”, din 24 februarie, asigurând totuşi „că cifrele reale sunt mult mai mari”. Organizaţia Naţiunilor Unite a subliniat dificultatea de a obţine informaţii din teren şi de a verifica evaluările deja stabilite, relatează AFP.

Ministerele Apărării ucrainene şi ruse indică în mod regulat numărul soldaţilor inamici ucişi, fără ca acest lucru să poată fi verificat dintr-o sursă independentă, subliniază AFP.

Kievul a declarat marţi că a ucis 19.600 de soldaţi ruşi de la începutul invaziei. Moscova, la rândul ei, a susţinut pe 25 martie că a ucis 14.000 de soldaţi ucraineni într-o lună.

În ceea ce priveşte propriile pierderi militare, cele două ţări sunt mai discrete. După ce a tăcut mult timp, Rusia a precizat, pe 25 martie, că a pierdut 1.351 de soldaţi de la începutul războiului.

UPDATE 7.50 Preşedintele ucrainean Volodimi Zelenski a declarat, miercuri seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie să încerce cu adevărat să caute pacea, altfel, ca urmare a acestui război, „va părăsi pentru totdeauna arena internaţională”.

El a mai spus că a discutat cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, dar şi cu preşedintele american Joe Biden, cu care a convenit pentru un nou sprijin de 800 de milioane de dolari.

Zelenski consideră că activitatea febrilă a forţelor ruse, care îşi intensifică luptele în direcţiile de est şi de sud, arată nesiguranţa lor.

„Astăzi a fost o zi utilă pentru statul nostru, pentru apărarea noastră împotriva ofensivei ruse. Preşedinţii a patru state - prieteni ai Ucrainei - au sosit la Kiev. Cei care ne ajută din primele zile. Care nu a ezitat să ne dea arme. Cine nu s-a îndoit dacă să impună sancţiuni. Şi cine se află acum la nivelul Uniunii Europene care face eforturi pentru un pachet de sancţiuni mai dur împotriva Federaţiei Ruse. Polonia, Lituania, Letonia, Estonia. Am fost foarte bucuros să mă întâlnesc cu preşedinţii astăzi. Negocierile au fost fructuoase.

Este important că preşedinţii au vizitat Borodianka în regiunea Kiev, unde au văzut cu ochii lor ce au făcut ocupanţii. Pentru preşedinţi, acesta este un alt argument pentru a împinge mai mult pentru sancţiuni tangibile împotriva Rusiei.

În primul rând, avem nevoie de un embargo petrolier. Şi disponibilitatea clară a Europei de a renunţa la toată energia rusă. Uniunea Europeană trebuie să înceteze să sponsorizeze maşina militară a Rusiei. 

UPDATE 04.15 Rusia a luat ostatice echipajele a încă două nave din Mariupol, a anunţat comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, pe Facebook.

„Pe teritoriul portului maritim Mariupol, membrii echipajelor navelor” Azburg „sub pavilionul Republicii Dominicane şi Lady Augusta „sub pavilionul Jamaicăi au fost luaţi ostatici de armata rusă”, a spus ombudsmanul. 

„Pe 10 aprilie, membrii echipajului a două nave: „Azburg” – 12 marinari, cetăţeni ai Ucrainei – şi „Lady Augusta”, al cărei echipaj este format din cetăţeni sirieni, numărul lor necunoscut, ocupanţii au capturat şi dus temporar în oraşul Doneţk", a spus Denisova.

UPDATE 03.54 Rusia nu mai poate produce propriile rachete „hipersonice” Dagger. Şeful Centrului de Cercetări Militare şi Juridice, Alexander Musienko, a spus că Rusia este lipsită de posibilitatea de a continua programele pentru producţia de arme moderne, cum ar fi „Dagger” („Pumnalul” -sistemul rusesc de rachete hipresonice de aviaţie). 

„Rusia este lipsită de astfel de oportunităţi de a produce rachete moderne sau de a le moderniza pe cele existente. Pentru că dacă industria rusă de apărare a avut probleme înainte cu datorii la bănci, cu neîndeplinirea, omenzilor de apărare în Rusia în 2018-2019, acum, când Occidentul impune sancţiuni suplimentare industriei de apărare a Rusiei, o privează efectiv de accesul la elementele cheie necesare modernizării şi producerii de arme moderne”, a spus Musienko. El a menţionat că ţările asiatice cu care Rusia încerca să stabilească contacte, nu au vrut să aibă de-a face cu ei.

Astăzi putem spune că, Rusia este de fapt lipsită de componente, materii prime şi elemente necesare pentru a continua astfel de programe precum „Pumnalul” şi altele asemenea etc. Prin urmare, pentru noi este un semnal pozitiv în sensul că, tehnologia şi oportunităţile de producţie pentru a-şi reface arsenalele sunt într-o scădere din ce în ce mai accentuată”, a spus şeful Centrului pentru Cercetări Militare şi Juridice.

Potrivit presei ruse, „Dagger” (Pumnalul) este un complex de rachetă aerobalistică hipersonică de înaltă precizie, creat pe baza unui interceptor de luptă cu rază lungă de acţiune îmbunătăţit MiG-31 - MiG-31K. otrivit armatei ruse, este capabil să lovească ţinte la o distanţă de peste 2.000 km, în timp ce se spune că ar fi capabil să depăşească toate sistemele de apărare anti-aeriană şi antirachetă existente şi dezvoltate.

UPDATE 03.10 Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a raportat că, în urma unui incendiu la crucişătorul purtător de rachete „Moskva”, muniţia a detonat, iar nava a suferit avarii grave. Echipajul a fost evacuat. Cauza incendiului este în curs de investigare. 

Autorităţile ucrainene au susţinut anterior că Moskva a luat foc după ce a fost lovită de rachete. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

De menţionat că nava fanion a Flotei sovietice din Marea Neagră din al Doilea Război Mondial, distrugătorul „Moskva”, este pe fundul Mării Negre, fiind scufundat undeva la câteva mile de Constanţa.

UPDATE 01.20 Serviciile secrete ucrainene au interceptat discuţiile unui soldat rus despre planurile de distrugere a oraşelor din Ucraina. „Putin a spus să fie totul la nivel cu pământul”. Oupanţilor li s-a ordonat să distrugă oraşele ucrainene. Acest lucru se afirmă în interceptările conversaţiilor ocupanţilor ruşi, publicate de Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării.

UPDATE 00.40 Rusia a pierdut peste 500 de tancuri în timpul invaziei Ucrainei, potrivit proiectului Oryx, care calculează pierderea confirmată de echipamente, pentru ambele părţi, folosindu-se de fotografii.

257 de tancuri au fost distruse, 9 avariate, 40 abandonate şi 200 capturate de Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite