LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii şi ucrainenii au făcut al doilea schimb de prizonieri. Bătălii „uriaşe” în nordul şi în estul Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harkov. FOTO Profimedia
Harkov. FOTO Profimedia

Război în Ucraina - ziua 37. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat retragerea titlului de generali foştilor şefi ai Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei Andriy Naumov şi Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Serhiy Kryvoruchko.

GALERIE FOTO


UPDATE 21.15 Forţele ucrainene au mai capturat un lansator de rachete multiple TOS-1A de fabricaţie rusă, abandonat în regiunea Chernihiv, din cauza distrugerilor suferite. Acesta este cel de-al treilea echipament de acest tip pe care forţele ruse l-au pierdut, de la începutul invaziei Ucrainei.

Rachetele termobarice, cunoscute şi sub numele de bombe cu vid, sunt controversate, deoarece sunt mult mai devastatoare decât explozivii convenţionali de dimensiuni similare şi au un impact teribil asupra oricui este prins în raza lor de explozie.

UPDATE 21:00 Aproximativ 200 de gardieni de la centrala nucleară Cernobîl au fost luaţi prizonieri de trupele ruse în momentul în care s-au retras, anunţă primarul regiunii.

UPDATE 20:45 Oraşul Bucha din regiunea Kiev a fost eliberat la mai bine de o luna de când forţele Rusiei l-au ocupat pe 27 februarie, spune primarul.

“La 31 martie, oraşul nostru a fost eliberat de orcii ruşi, de ocupanţii ruşi de către forţele noastre ucrainene”, a spus Fedoruk într-un filmuleţ postat în social media, în care el apare în faţa primăriei.

Mai mulţi oficiali ucraineni au făcut referiri la forţele ruse folosind cuvântul “orci”, care sunt creaturi monstruoase din romanele lui J. R. R. Tolkien.

UPDATE 20.30 Ucraina a anunţat vineri că a efectuat un schimb în urma căruia au fost eliberaţi 86 dintre militarii săi, fără a preciza însă numărul ruşilor implicaţi în schimb, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Veşti bune din regiunea Zaporojie. Un schimb tocmai a avut loc, 86 de militari ucraineni, între care 15 femei, sunt acum în siguranţă”, a postat pe Telegram adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko.

Vicepremierul Irina Vereşciuk a spus că militarii „sunt deja transportaţi acasă”, relatează agenţia APP. „Aş vrea să mă adresez tuturor oamenilor noştri care încă sunt ţinuţi prizonieri. Vom lupta pentru fiecare dintre voi şi vă vom aduce acasă! Rămâneţi puternici", a adăugat ea.

UPDATE 20:10 Un convoi al Crucii Roşii care se îndrepta spre oraşul asediat Mariupol din Ucraina pentru a-i evacua pe civili a făcut cale întoarsă, a anunţat vineri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) cu sediul la Geneva, întrucât desfăşurarea operaţiunii a devenit imposibilă, relatează Reuters şi AFP.

„O echipă a CICR care se îndrepta vineri spre Mariupol pentru a facilita evacuarea în siguranţă a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie după ce aranjamentele şi condiţiile au făcut ca derularea operaţiunii să fie imposibilă”, a precizat CICR într-un comunicat, potrivit Agerpres.

CICR a anunţat anterior în cursul zilei de vineri că se îndreaptă spre Mariupol, un purtător de cuvânt exprimându-şi speranţa că evacuarea a mii de civili putea începe în aceeaşi zi.

Potrivit AFP, echipa CICR care a fost nevoită să se întoarcă era formată din nouă persoane şi trei vehicule. O nouă tentativă de a-i evacua pe locuitorii din Mariupol va avea loc sâmbătă.

Harkov, oraşul intens bombardat de ruşi, unde „atitudinea faţă de Rusia s-a schimbat fudamental”: „Nimic nu poate justifica aceste atacuri”

UPDATE 20.00 Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a ajuns vineri la Kiev, fiind prima reprezentantă a unei instituţii europene care vine în Ucraina după declanşarea războilui. Ea le-a transmis ucrainenilor ''un mesaj de speranţă'' în care a susţinut că Uniunea Europeană este alături de ei după agresiunea Rusiei, transmite agenţia EFE.

UPDATE 19.50 Irina Vereşciuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că autobuzele care transportau ajutor umanitar către Melitopol au fost oprite de către soldaţii ruşi, iar ajutorul confiscat, conform CNN.

UPDATE 19.20 Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a anunţat că a avut loc al doilea schimb de prizonieri cu forţele ruse. Schimbul a avut loc la Zaporojie pe 1 aprilie şi 86 de soldaţi, dintre care 15 femei, s-au întors în Ucraina. Încă nu se ştie numărul de doldaţi ruşi eliberaţi în cadrul schimbului, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 19:00 Administraţia oraşului port Mariupol, devastat de bombardamentele forţelor ruse, spune că ar fi necesare cel puţin 10 miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii oraşului, scrie The Kyiv Independent.

Motivul pentru care e puţin probabil să avem pace în Ucraina, în acest an. Explicaţiile unui expert în mediere

UPDATE 18.40 Premierul chinez Li Keqiang le-a spus vineri liderilor UE că Beijingul va face presiuni pentru pace în Ucraina „în felul său”, după ce Bruxelles-ul a cerut Chinei să nu furnizeze arme Rusiei şi să nu ajute Moscova să ocolească sancţiunile occidentale, conform Reuters.

UPDATE 18.25 Un oficial de rang înalt al administraţiei Statelor Unite susţine că militarii din Rusia şi-au stabilit un punct de staţionare într-o biserică la nord-vest de Kiev, fiind parte din atacul asupra capitalei ucrainene, relatează Reuters.

UPDATE 18.00 Germania a aprobat livrarea a 56 de tancuri de luptă, de tip PbV-501, în Ucraina, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării pentru CNN.

UPDATE 17.40 Serviciului de Securitate ucrainean (SBU) spune că soldaţii ruşi îşi distrug propriul echipament militar şi se prefac că sunt ucraineni care au fost răniţi în luptă.

UPDATE 17.00 O parte din plăţile pentru energie către Rusia ar trebui redirecţionate către Ucraina pentru redresare, a declarat, vineri, ministrul eston de Externe, Eva-Maria Liimets, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologii ei francez, lituanian şi leton la Tallinn, Estonia, relatează CNN.

UPDATE 16.50 O aeronavă de atac Mi-28N al Forţelor Aeriene Ruse a fost doborâtă astăzi deasupra Oblastului în Luhansk cu ajutorul lansatoarelor portabile de rachete, cel mai probabil Stinger. Se pare că echipajul a supravieţuit.

UPDATE 16.40 O coloană de autobuze care evacuează civilii din oraşul Melitopol (controlat de forţele ruse) în Zaporijie a plecat vineri, a declarat Kyrylo Timoşenko, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, relatează CNN.

Jurnaliştii ruşi au scos la iveală noi indicii despre faptul că Vladimir Putin ar suferi de cancer. De când ar fi bolnav liderul de la Kremlin

UPDATE 16:32 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat jurnaliştilor la Istanbul că va avea vineri o convorbire telefonică cu Vladimir Putin cu prilejul căreia îi va propune să găzduiască noi negocieri de pace.

Erdoğan a dezvăluit jurnaliştilor că îi va spune preşedintelui rus că ar trebui să înceapă să aibă discuţii cu partea ucraineană despre disputele legate de regiunea Donbas şi Crimeea.

„Zelenski are o perspectivă pozitivă”, în timp ce Putin „a exprimat o abordare pozitivă anterior”, relatează Ken Moriyasu, de la Nikkei Asia.

UPDATE 16.00 „Riscul de a muri (la Kiev) este destul de mare şi de aceea sfatul meu pentru oricine vrea să se întoarcă este: vă rog, aşteptaţi mai mult timp”, a spus primarul Kievului, Vitali Kliciko, avertizându-i pe locuitorii care au fugit din capitala Ucrainei după invazia Rusiei.

UPDATE 15.40 Kremlinul a afirmat că declaraţiile actorului francez Gerard Depardieu, care l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin de „excese nebuneşti inacceptabile”, referindu-se la evenimentele din Ucraina, sunt de neînţeles. „Din cauza faptului că nu este complet cufundat în agenda politică (...) îi este greu să înţeleagă”, a declarat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

UPDATE 15.00 Forţele armate ucrainene au confirmat faptul că două elicoptere militare ale Kievului au bombardat un depozit de petrol din Belgorod, o localitate din Rusia situată aproape de graniţa cu Ucraina. Kremlinul a apreciat că acest atac nu creează condiţii propice pentru continuarea tratativelor de pace.

UPDATE 14.25 Rusia „încearcă să concentreze” sistemele de rachete în sud-estul Belarusului pentru a lansa atacuri sau pentru a fi folosite ca „instrument de şantaj şi intimidare” împotriva Ucrainei. Armata rusă nu renunţă la planurile de a cuceri regiunile Doneţk şi Lugansk, invadează regiunea Harkov şi încearcă să regrupeze trupele, a declarat Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, joi seara, conform CNN.

UPDATE 14:18 Discuţiile în vederea unui acord de pace s-au reluat vineri în format online, a transmis biroul preşedintelui ucrainean, relatează Reuters.

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor că explozia provocată la un depozit de combustibil din Belgorod de un atac aerian al armatei ucrainene nu creează condiţii convenabile pentru negocierile de pace.

UPDATE 13.54 Exporturile de gaze vor continua conform reglementărilor ruseşti, au anunţat reprezentanţii Gazprom, adăugând că de vineri a început notificarea clienţilor, după decizia Moscovei de a cere plata în ruble pentru livrările sale de gaze, transmite Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat joi decretul prin care impune statelor '„neprietenoase'' faţă de Rusia, în rândul cărora a inclus şi ţările UE, să plătească începând de vineri gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să oprească furnizarea acestuia.

UPDATE 13.10 Cel puţin 153 de copii au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse în urmă cu cinci săptămâni, iar peste 245 de copii au fost răniţi, a anunţat, vineri, Procuratura generală a Ucrainei într-un comunicat de presă, citat de CNN.

Bombardamentele lansate de forţele ruse au afectat, de asemenea, 859 de instituţii de învăţământ, inclusiv 83 care au fost ”complet distruse”, potrivit comunicatului de presă.

Procuratura generală a Ucrainei a informat că încă lucrează la stabilirea numărului total al victimelor în rândul copiilor în Mariupol, precum şi în unele zone din regiunile Kiev, Cernihiv şi Lugansk.

UPDATE 12.59 Invazia Ucrainei de către Rusia a făcut ca munca deja dificilă a lui John Sullivan ca ambasador al SUA la Moscova să fie şi mai grea. Are de luptat cu ameninţările Moscovei că va rupe relaţiile cu Washingtonul şi, în acest timp, trebuie să păstreze ambasada sa funcţională cu doar o zecime din personalul normal, relatează Reuters.

„Suntem în Groapa Marianelor în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice”, a spus Sullivan, referindu-se la cel mai adânc abis oceanic al Pământului, relatează sursa citată. 

UPDATE 12:15 Forţele ucrainene au recuperat localităţile Sloboda şi Lukaşivka, aflate la sud de Chernihiv şi situate de-a lungul uneia dintre principalele rute de aprovizionare dintre oraş şi Kiev, potrivit actualizării zilnice a situaţiei de pe câmpul de luptă difuzată de Ministerul Britanic al Apărării.

Forţele ucrainene au continuat să efectueze contraatacuri de succes, dar limitate, la estul şi nord-estul Kievului. Chernihiv şi Kiev au fost supuse unor lovituri aeriene şi rachete continue, în ciuda angajamentelor Rusiei de a reducere activităţile militare în aceste zone.

UPDATE 12.08 Rusia, un important exportator de grâu, şi-ar putea limita livrările doar la ţările „prietene”, în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei de către forţele ruse, a avertizat vineri Dmitri Medvedev, unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de Reuters.

UPDATE 11.44 Un convoi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, format din trei vehicule, a părăsit Zaporijie, îndreptându-se spre Mariupol cu scopul de a încerca să faciliteze evacuarea civililor din oraşul asediat, după ce a primit garanţii de securitate (încetarea focului) de la toate părţile, relatează BBC.

Se înţelege că scopul principal al acestuia va fi să faciliteze şi să însoţească evacuarea civililor din Mariupol în autobuzele puse la dispoziţie de guvernul ucrainean.

Convoiul şi-a propus să deruleze operaţiunea într-o zi, aducând o oarecare uşurare oraşului asediat, unde zeci de mii de oameni rămân captivi.

De asemenea, echipa Crucii Roşii are rolul de a supraveghea evacuarea a sute de civili din Mariupol în cele 40 de autobuze puse la dispoziţie de guvernul ucrainean. Autobuzele respective au plecat joi spre Mariupol, însă, potrivit unor surse ucrainene, au fost oprite în cursul dimineţii de vineri în oraşul Berdeansk, regiunea Zaporojie, care este controlată de forţele ruse.

Soldaţii ruşi au jefuit pachete cu ajutor din unele autobuze şi doar câteva autovehicule au putut să se întoarcă la Zaporojie, transportând civili care fugeau de luptele din alte zone controlate de ruşi.

UPDATE 11.37 Moscova nu va solicita Uniunii Europene (UE) ridicarea sancţiunilor, deoarece are o „marjă de siguranţă, iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului”, în pofida faptului că Rusia a descris anterior acţiunile Occidentului drept „război economic”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe pentru presa naţională, conform BBC.

„Nu vom acţiona ca petiţionari în ceea ce priveşte ridicarea sancţiunilor. Avem o marjă de siguranţă. Iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului”, a afirmat purtătorul de cuvânt Nikolai Kobrinets, pentru agenţia de ştiri rusă Ria Novosti.

UPDATE 11:15 O femeie din Ucraina a oferit o mărturie tulburătoare despre ce se întâmplă în cadrul aşa-numitelor „tabere de filtrare” ruse prin care localnicii din zonele de război sunt relocaţi în Rusia, relatează Insider citând Washington Post.

UPDATE 10.27 Trupele ruse care au părăsit joi fosta centrală nucleară de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici. De asemenea, autorităţile ucrainene acuză că ruşii au jefuit locaţia şi au luat aparate de cafea, ceainice şi mai multe containere cu obiecte care se aflau în centrală, potrivit agenţiei ucrainene UNIAN.

UPDATE 10.02 24 persoane au fost ucise, marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Nikolaev, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat, vineri, de presa din Ucraina.

cladirea administratiei din Nikolaev lovita

UPDATE 09.21 Invadarea Ucrainei este un „dezastru strategic” pentru Rusia, spune Casa Albă. Administraţia Biden promite, de asemenea, că va continua să ajute Ucraina să se apere şi că va impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

UPDATE 08.03 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat, joi seară, că Vladimir Putin este un "om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur", el subliniind că Rusia este acum o "ţară mai mică", după invazia din Ucraina.

UPDATE 07.53 Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu are niciun plan de a discuta cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, până când nu va exista o încetare a războiului din Ucraina, anunţă Kate Bedingfield, un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează CNN.

UPDATE 07.35 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, joi seară, că armata ucraineană rezistă încă, după 36 de zile de război, deşi forţele ruseşti credeau că vor obţine o victorie rapidă. „Stăm în picioare. Şi vom continua să luptăm”, afirmă preşedintele.

„Am îndurat de multe ori mai mult decât credea inamicul”, a afirmat preşedintele ucrainean, referindu-se la planul eşuat al armatei ruse de a cuceri Ucraina în doar câteva zile.  

UPDATE 06.52 Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din Belgorod (Rusia), două persoane fiind rănite, conform Nexta.

Citându-l pe guvernatorul provinciei, Nexta anunţă că serviciile de urgenţă sunt la locul incidentului, iar locuitorii din zonă sunt evacuaţi.

Guvernatorul regional al oraşului rus Belgorod a acuzat elicopterele militare ucrainene că au atacat depozitul de petrol, informează BBC.

Viaceslav Gladkov a declarat, vineri dimineaţă, pe canalul său Telegram, că incendiul a fost cauzat de lovituri aeriene a două elicoptere ucrainene.

UPDATE 03.57 Rusia îşi redistribuie unele dintre forţele din teritoriile ocupate ale Georgiei pentru a-şi intensifica ofensiva asupra Ucrainei. Acest lucru a fost  raportat de serviciile secrete britanice.

Potrivit informaţiilor, între 1.200 şi 2.000 de militanţi ruşi care fac parte din 3 grupuri tactice batalionare au fost transferate în Ucraina.

„Era foarte puţin probabil ca Rusia să plănuiască să construiască întăriri în acest fel, iar acest lucru indică pierderile neprevăzute pe care le-a suferit în timpul invaziei”, se arată în raportul serviciilor secrete britanice.

După cum a raportat agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, armata ucraineană i-a distrus pe ocupanţii din baza militară a autoproclamatei republici Abhazia - teritoriul ocupat al Georgiei.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a transferat  aproximativ 2.000 de militari din  teritoriile ocupate ale Georgiei în Ucraina: unităţi din bazele militare 4 (districtul Tskhinvali, Osetia de Sud) şi 7 (Abhazia), care fac parte din districtul militar de sud. Trei grupări tactice de batalion însumând până la 1.200 de militari ruşi şi oseţi au fost trimise în Ucraina de la Baza a 4-a militară. Din unităţile din Baza a 7-a Militară s-au format două grupuri tactice de batalion de aproximativ 800 de oameni.

Recent, aproximativ trei sute de soldaţi din aşa-numita Oseţie de Sud au  renunţat de bună voie la războiul cu Ucraina şi s-au întors acasă.

UPDATE 03.35 O parte din asistenţă militară furnizată de Pentagon a „ajuns deja” în Ucraina. Probabil că va dura „câteva săptămâni” pentru a finaliza transportul de 800 de milioane de dolari.

UPDATE 02.22 Alimentarea cu gaz în Trostyanets este aproape restabilită. Mai puţin de 50 de abonaţi rămân deconectaţi. Şeful administraţiei militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a anunţat acest lucru pe canalul său Telegram.

„Continuăm restabilirea alimentării cu gaz şi energie electrică în Trostyanets.  Lucrările sunt în curs.”

UPDATE 01.40 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei nu exclude ca în viitorul apropiat ocupanţii ruşi să încerce să-şi menţină prezenţa militară în Ucraina prin desfăşurarea ostilităţilor în regiunile de sud şi est ale ţării. Acest lucru se precizează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Statului Major al Forţelor Armate .

"Inamicul, după ce a suferit pierderi semnificative de personal şi echipament, nu a reuşit să blocheze şi să captureze oraşul Kiev. Ocupanţii au fost nevoiţi să abandoneze temporar această sarcină", ​​se arată în comunicat.

În acelaşi timp, ocupanţii continuă să-şi întărească grupările de trupe din Districtul Militar de Est. Aceştia încearcă să formeze administraţii de ocupaţie în districtele ocupate temporar din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporijia şi Herson.

„Având în vedere cele de mai sus, în viitorul apropiat, este probabil ca inamicul să încerce să menţină o prezenţă militară în regiunile de sud şi de est ale Ucrainei”, se arată în comunicat.

UPDATE 01.06 În ultimele 24 de ore, au fost eliberate 11 aşezări din regiunea Herson, care sunt complet sub controlul Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării pe canalul său oficial de pe Telegram. 

În timpul operaţiunilor de eliberare a acestor aşezări, Brigada 60 Infanterie Independentă şi-a îmbunătăţit dotarea cu echipamente „trofeu”: tancuri T-64 (cu plinul de muniţie făcut), BMP-2, BMD-2, ZU -2M pe baza MTLB.

După cum a raportat agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, armata ucraineană a distrus o altă coloană de vehicule blindate  ale ocupanţilor pe câmpurile din regiunea Cernihiv.

UPDATE 00.36 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat retragerea titlului de generali foştilor şefi ai Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei Andriy Naumov şi Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Serhiy Kryvoruchko.

"Astăzi a fost luată o altă decizie - cu privire la anti-eroi. Acum nu am timp să mă ocup de toţi trădătorii. Dar treptat toţi vor fi pedepsiţi", a declarat Zelensky.

Reamintim, că la 30 martie, s-a cunoscut faptul că Anatolii Fomichevskii, deputat al Consiliului Local Izium din cadrul partidului Platforma de opoziţie - Pentru viaţă, i-a condus pe ocupanţi în regiunea Izium, Harkov.

UPDATE 00.21 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski notează că expulzarea ocupanţilor ruşi continuă la nord de Kiev, în direcţia Cernihiv şi în regiunea Sumy.

„Sunt sigur că este o mare plăcere pentru fiecare dintre voi să citiţi şi să urmăriţi ştirile că oraşele noastre ucrainene sunt treptat eliberate de ocupanţi. Aşa este. La nord de Kiev, în direcţia Cernihiv, în regiunea Sumy, expulzarea. al ocupanţilor continuă”, a spus preşedintele.

UPDATE 23.51 Aproximativ 20.000 de locuitori trebuie evacuaţi din oraşul Izyum din regiunea Harkov. Acest lucru a fost anunţat de viceprimarul Volodymyr Matsokin.

UPDATE 23.38 Rusia a devenit o „ţară mai puţin semnificativă” ca urmare a invaziei Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un interviu pentru Sky News.

"Preşedintele Putin nu mai are forţa pe care o avea. Acum este un om într-o cuşcă, pe care şi-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative", a spus el. 

Ministrul Apărării mai crede că acum „reputaţia acestei mari armate ruse este subminată”.

„El (Putin – n.red.) trebuie să trăiască nu numai cu consecinţele a ceea ce face cu Ucraina, ci şi cu consecinţele a ceea ce a făcut cu propria sa armată”, a spus Wallace.

UPDATE 23.25 În Melitopol , ocupanţii  au confiscat mai multe autobuze cu 14 tone de ajutor umanitar. Acest lucru a fost anunţat într-o adresă video de către viceprim-ministrul-ministru pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate din Ucraina, Iryna Vereşciuk. Potrivit acesteia, 12 autobuze pentru evacuarea persoanelor, încărcate cu ajutor umanitar ajunseseră astăzi la Melitopol.

"Tot ajutorul umanitar a fost luat de forţele de ocupaţie - 14 tone de alimente şi medicamente. Negociem pentru ca autobuzele să fie returnate şi locuitorii din Melitopol să poată pleca mâine spre Zaporojie", a spus Vereshchuk.

UPDATE 23.20 Pentagonul nu ştie ce s-a întâmplat cu uriaşul convoi de echipamente ruseşti de lângă Kiev. Coloana lungă de 5 km era formată din vehicule blindate, tancuri, artilerie tractată şi alte vehicule. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby.

Nu se ştie dacă mai există în forma în care a fost. „Nici nu ştiu dacă încă mai există... Ei nu şi-au îndeplinit niciodată misiunea”, a spus Kirby.
Pe 7 martie, Pentagonul a sugerat că armata rusă pur şi simplu nu avea suficient combustibil, aşa că mişcarea coloanei „s-a oprit”. Cu toate acestea, au existat speculaţii că maşinile grele ar putea rămâne pur şi simplu blocate în mlaştină.

UPDATE 22.29 Trupele ruse s-au retras complet de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonelor de Excluziune. Potrivit Centrului pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, armata rusă i-a forţat pe angajaţii staţiei să semneze documente „oficiale”, de parcă Rusia „păzea” instalaţia din 24 februarie. De asemenea, se menţionează că în timpul retragerii, armata rusă a reuşit să jefuiască sediul centralei nucleare şi să fure echipamente şi alte bunuri de valoare.

UPDATE 21.55 Rusia a crescut numărul persoanelor care vor fi chemate în cadrul campaniei de primăvară anunţă Ministerul ucrainean de Externe. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei subliniază însă faptul că Rusia trebuie să anuleze recrutarea ilegală în Crimeea ocupată temporar şi să oprească mobilizarea populaţiei din regiunile Crimeea, Doneţk şi Lugansk. Acest lucru se precizează într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului de Externe referitor„ la recrutarea şi mobilizarea cetăţenilor ucraineni de către Rusia în teritoriile ocupate temporar ale statului nostru”.

UPDATE 21.50 Rusia este gata să acorde Indiei reduceri semnificative la preţul de achiziţie al petrolului pe fondul presiunii internaţionale şi al scăderii cererii de materii prime ruseşti după invazia Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Bloomberg, citând surse.

Potrivit agenţiei, Rusia oferă o reducere de până la 35 de dolari pe baril la preţurile de dinainte de război, pentru a încuraja India să cumpere şi mai mult petrol. Tranzacţiile vor fi efectuate între Rosneft şi Indian Oil.

Rusia vrea să înceapă aplicarea acestei reduceri cu cele 15 milioane de barili contractaţi de India în acest an, potrivit Bloomberg, dar încă nu este clar care ar putea fi limita superioară a achiziţiilor. Se crede că India are o cerere limitată pentru tipurile de petrol propuse.

UPDATE 21.46 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat că ţara sa şi aliaţii săi au convenit să ofere Ucrainei mai multe arme letale pentru a se apăra eficient împotriva ocupanţilor ruşi. Acest lucru a fost raportat de The Guardian .

Asistenţa militară va include sisteme aeriene şi de pază de coastă, artilerie cu rază lungă de acţiune, contramăsuri antiblindate, precum şi pregătire extinsă şi sprijin logistic al Forţelor Armate.

"Conferinţa donatorilor de astăzi demonstrează hotărârea comunităţii internaţionale de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ilegale şi neprovocate a lui Putin şi a Rusiei. Ne întărim coordonarea pentru a consolida acest sprijin militar şi a întări Forţele Armate", a spus Wallace.

Pe 31 martie, Marea Britanie a organizat o conferinţă a donatorilor pentru a mobiliza mai multe arme letale. Anterior, Wallace a spus că Londra a vrut să vadă „ce mai poate fi adunat din lume pentru ca Putin să nu reuşească în Ucraina”. Marea Britanie este sceptică în ceea ce priveşte discuţiile de pace cu Rusia, deoarece nu vede la Putin vreo intenţie de a pune capăt războiului printr-un acord de pace.

UPDATE 21.30 O recentrare a efortului rus de război asupra Donbasului, în estul Ucrainei, unde forţele ruse urmează să înfrunte o armată ucraineană călită în război, prevesteşte un război ”prelungit”, avertizează joi un oficial de rang înalt de la Pentagon, relatează AFP.

UPDATE 21.20 Rusia anunţă joi că interzice intrarea pe teritoriul rus a liderilor europeni şi a majorităţii eurodeputaţilor, ca măsură de retorsiune faţă de măsuri punitive care i-au fost impuse din cauza intervenţiei militare în Ucraina, relatează AFP.

”Restricţiile se aplică celor mai înalţi conducători ai Uniunii Europene (UE), inclusiv unui anumit număr de comisari europeni şi şefi de organe militare europene, dar şi vastei majorităţi a deputaţilor Parlamentului European (PE), care promovează politici antiruse”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Această măsură se aplică, de asemenea, unor lideri politici din statele membre UE şi unor personalităţi publice şi jurnalişti care ”au susţinut sancţiunile ilegale impuse Rusiei, au îndemnat la rusofobie sau au încălcat drepturile şi libertăţile populaţiilor rusofone”, adaugă ministerul rus.

Diplomaţia rusă nu publică lista persoanelor vizate, însă anunţă că a informat reprezentanţa europeană la Moscova cu privire la această măsură.

”Reafirmăm că orice acţiune ostilă a UE şi a statelor membre va continua în mod inevitabil să dea naştere une risposte ferme”, subliniază Moscova.

UPDATE 21:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Occidentul că este în căutarea unor noi pretexte pentru a impune sancţiuni împotriva ţării sale.

Putin a susţinut că toate sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ar fi fost pregătite în avans şi ar fi fost implementate "în orice caz", sugerând că războiul în Ucraina a fost doar un pretext.

UPDATE 20.30 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi la CNN că trupele ruseşti urmăresc să captureze „cât de curând” o treime din teritoriul Ucrainei, iar Moscova se va folosi de asta pentru a-şi întări poziţia în negocieri.

„Văd că trupele ruseşti se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să încercuiască forţele ucrainene - în special în regiunea Donbas. Şi apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această poziţie foarte puternică”, a declarat premierul polonez.

Morawiecki spune că aliaţii Ucrainei trebuie să continue să impună Rusiei un „set zdrobitor de sancţiuni”. 

UPDATE 20.00 Glib Lyashenko, un blogger pro-rus, a fost reţinut la Liov sub suspiciunea de înaltă trădare, scrie The Kyiv Independent. Instanţa l-a arestat Lyashenko, în vârstă de 33 de ani, care ar fi fost folosit de mass-media rusă de propagandă ca „expert politic” în detrimentul intereselor naţionale ale Ucrainei şi a stabilit o cauţiune la 136.000 de dolari.

UPDATE 19.30 Bilanţul victimelor atacului de marţi împotriva sediului administraţiei regionale din Nikolaiev, în sudul Ucrainei, se ridică de acum la 20 de morţi, a anunţat joi Serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă (SES), citat de EFE.

UPDATE 19.00 Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis să scoată o cantitate record de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, potrivit Bloomberg.

Marea miză din Ucraina pentru Putin şi pericolul din spatele „îngheţării” conflictului

UPDATE 18.50 24 de reprezentanţi ai administraţiei locale ucrainene sunt ţinuţi în captivitate de către forţele ruse, conform Biroului preşedintelui Ucrainei. Pe listă figurează primari, membri ai consiliilor locale şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 18.30 Forţele ruse au început să se retragă de la instalaţia nucleară de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul încă din primele zile ale războiului în Ucraina, declanşat de Vladimir Putin la 24 februarie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE 18.00 Reacţia Germaniei şi a Franţei după ce Putin a anunţat că, de vineri, Rusia acceptă doar plăţile în ruble pentru gaz. 

UPDATE 17.45 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia nu pare să-şi reducă operaţiunile militare în Ucraina, ci îşi redistribuie forţele în Donbas, regiunea de est a ţării.

„Rusia încearcă să se regrupeze, să îşi aprovizioneze şi să îşi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a subliniat şeful NATO, potrivit The Associated Press. 

UPDATE 17.30 Toate ţările care cumpără gaz din Rusia vor fi nevoită să plătească de vineri în ruble, în caz contrar, contractele vor fi oprite, potrivit unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE 17.15 Aproximativ 83% dintre ruşi aprobă acţiunile lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina, în creştere cu 12 puncte procentuale faţă de luna februarie, arată un sondaj publicat joi de Centrul sociologic Levada, considerat independent.

UPDATE 16.55 Un videoclip postat de agenţii pro-ucrainene îi arată pe soldaţii ruşi din războiul din Ucraina cum se revoltă faţă de echipamentele pe care le-au primit pentru această misiune. „Puştile pe care ni le-au dat sunt din anii 1940. Mulţi dintre noi au murit. Avem 18 ani, suntem copii”.

UPDATE 16.25 Inscripţiile „Z” sau „colaboraţionist”, precum şi mesajele antisemite se înmulţesc în ultimele zile pe uşile locuinţelor criticilor la adresa războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Litera „Z” este un semn de susţinere a aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 16.00 Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, în contextul războiului din Ucraina, numit de Rusia „o misiune specială”. Au participat 3.000 de militari, cu peste 300 de echipamente de luptă.

UPDATE 15.40 Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului italian, Mario Draghi, că situaţia din Ucraina nu a ajuns la cel mai avansat stadiu pentru a fi decisă o încetare a focului, a declarat Draghi într-o conferinţă de presă joi, când a fost întrebat despre convorbirea telefonică cu liderul rus, de miercuri, conform Reuters.

UPDATE 15.20 Pavel Popescu, şeful Comisiei de apărare din Comisia Deputaţilor, a anunţat că luni ar urma să se adreseze Parlamentului României preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma discuţiilor purtate cu o delegaţie ucraineană.

UPDATE 15.00 Separatişti ucraineni pro-ruşi din Donbas anunţă joi că deţin controlul asupra aproape întregii regiuni ucrainene Lugansk şi a peste jumătate din regiunea Doneţk, în contextul în care Rusia a făcut din cucerirea acestor regiuni din estul Ucrainei prioritatea sa în război, revendicări care nu au putut fi verificate din surse independente, relatează AFP.

Pericolul puterii: Sindromul Hubris, atribuit lui Vladimir Putin

UPDATE 14.45 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat în timpul conferinţei sale de presă zilnice că oficialii de rang înalt de la Washington nu ştiu ce se întâmplă cu adevărat în Rusia, iar acest lucru este îngrijorător. Acest lucru ar putea avea consecinţe nefaste şi duce la „decizii eronate” din partea Statelor Unite, relatează Interfax.

UPDATE 14.27 Viceprimarul oraşului Mariupol Serghei Orlov afirmă joi, la CNN, că autobuze cu civili s-au pus în mişcare prin coridoarele umanitare iar în cursul zilei de joi peste 1.500 de oameni ar putea fi evacuaţi din oraşul distrus de bombardamente ruşilor, el arătând că cel mai probabil evacuarea va continua vineri. El spune că unele zone de la periferia oraşului sut ocupate de Rusia.

„Autobuzele s-au pus în mişcare prin coridoarele umanitare. (...) Dar trebuie să înţelegem că la Mariupol acum este ora 1:22 după amiază şi cred că autobuzele nu vor putea întoarce azi, probabil va continua mâine (evacuarea – n.r.)”, a afirmat joi după amiază la CNN, viceprimarul din Mariupol.

UPDATE 13.47 Ankara lucrează pentru a reuni miniştrii de Externe ai Ucrainei şi Rusiei pentru discuţii, iar întâlnirea ar putea avea loc în decurs de două săptămâni, a declarat, joi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unui interviu acordat canalului de televiziune naţională A Haber, conform The Associated Press.

Declaraţiile oficialului turc au venit la câteva zile după ce Turcia a găzduit delegaţiile de negociatori din Rusia şi Ucraina, pentru negocieri faţă în faţă, desfăşurate la Istanbul, marţi. Cavusoglu a spus că deciziile luate în timpul negocierilor nu au fost puse pe deplin în aplicare pe teren.

„După această întâlnire au fost luate unele decizii, în special în ceea ce priveşte reducerea tensiunilor, însă noi nu vedem că aceste decizii se reflectă pe teren – cum ar fi îndepărtarea soldaţilor ruşi din anumite zone”, a spus Cavusoglu.

UPDATE 13.19 Mai multe autobuze cu soldaţi ruşi care ar fi fost expuşi radiaţiilor în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus, scrie presa ucraineană.

Potrivit Visegrad 24, care citează agenţia ucraineană de presă Unian, şapte autobuze cu soldaţi ruşi care ar avea sindromul iradierii acute ar fi ajuns la un spital din Belarus.

UPDATE 13.08 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, joi, Parlamentului olandez armament, ajutor pentru reconstrucţia ţării şi oprirea tuturor afacerilor cu Rusia ca răspuns la invazia rusă în statul ucrainean, relatează Reuters.

„Sunt necesare sancţiuni mai puternice, pentru ca Rusia să nu aibă şansa de a continua acest război în Europa”, a spus el parlamentarilor prin intermediul unei videoconferinţe.

„Opriţi orice comerţ cu Rusia”, a solicitat el.

UPDATE 12.43 Trupele ruse care luptă în războiul din Ucraina folosesc covoare, puieţi, paie şi fân pentru a-şi camufla vehiculele blindate. Aceste acţiuni par să fie un semn că ruşilor nu li s-au oferit echipamente adecvate pentru camuflaj.

UPDATE 12.30 Partea ucraineană a primit, joi, un mesaj prin intermediul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, care s-a confirmat disponibilitatea Rusiei de a deschide un „culoar umanitar” de la Mariupol prin oraşul Berdeansk şi de a trimite 45 de autobuze spre destinaţie, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul de Telegram,

„Pe ruta spre Mariupol trimitem 45 de autobuze”, a spus ea.

„28 de autobuze trebuie să obţină un permis pentru a trece prin punctul de control rusesc din Vasîlivka. De asemenea, 17 autobuze au plecat deja din Zaporojie. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că autobuzele ajung astăzi la Mariupol şi preiau persoanele care nu au putut încă să părăsească oraşul”, a subliniat Vereşciuk.

Au fost convenite culoare suplimentare pentru livrarea ajutorului umanitar şi evacuarea oamenilor din oraşul Melitopol, precum şi o coloană în vehicule private care să părăsească oraşul Enerhodar către Zaporojie, potrivit oficialului ucrainean.

„Armata noastră a confirmat pe deplin (deschiderea culoarului) şi garantează o încetare totală a focului”, a conchis Vereşciuk.

UPDATE 12.14 Două companii de infanterie motorizată şi un echipaj de artilerie şi-au depus armele în timpul unor confruntări, susţin serviciile secrete ucrainene.

Potrivit acestora, cele două situaţii sunt doar cele mai recente exemple de renunţare la luptă şi dezertări din armata rusă.

„În urmă cu câteva zile, aproape întregul personal al unuia dintre grupurile tactice de batalion (două companii de infanterie motorizată şi un echipaj de artilerie), care s-au format la Baza Militară 4 a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (unitatea militară 66431, Ţhinvali, Osetia de Sud) şi au fost implicaţi în direcţia Doneţk, au refuzat să participe la agresiunea militară împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat preluat de Zerkalo Nedeli.

UPDATE 11.58 Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina întrucât consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, spune un şef al spionilor britanici într-o rară luare de poziţie publică.

Potrivit lui Jeremy Fleming, directorul Centrului Guvernamental al Comunicaţiilor (GCHQ), Vladimir Putin „s-a înşelat masiv” în estimarea situaţiei legate de Ucraina.

„Este clar că (Putin, n. red.) a estimat greşit rezistenţa poporului ucrainean. A subestimat forţa coalizării generate de acţiunile lui şi consecinţele economice ale sancţiunilor împotriva regimului şi a supraestimat capacitatea armatei sale de a-şi asigura o victorie rapidă”, a declarat Fleming într-o intervenţie la Universitatea Naţională Australiană din Canberra.

UPDATE 11.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, joi, Parlamentului Australiei, în cadrul unei videoconferinţe, solicitând noi sancţiuni împotriva Rusiei. ”Distanţa dintre ţările noastre este mare”, a spus Zelenski, ”dar nu există distanţă faţă de brutalitatea ruşilor pe teritoriul nostru ucrainean”, a subliniat şeful statului şi a vorbit în mod special despre dezvoltarea porturilor şi oraşelor de la Marea Neagră şi reconstrucţia sectorului naval, relatează CNN.

”Distanţa dintre ţările noastre este mare”, a spus Zelenski, ”dar nu există distanţă faţă de brutalitatea ruşilor pe teritoriul nostru ucrainean”, a subliniat şeful statului.

Zelensk a avertizat cu privire la marile implicaţii pentru securitatea globală dacă Rusia nu este oprită şi a vorbit, de asemenea, despre ceea ce va urma după război, invitând naţiunile şi companiile să investească în restaurarea Ucrainei.

Liderul ucrainean a vorbit în mod special despre dezvoltarea porturilor şi oraşelor de la Marea Neagră şi reconstrucţia sectorului naval.

UPDATE 10.48 Forţele ruse par să fi fost relocate în Belarus, ”probabil pentru regruparea unităţilor, precum şi crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor de personal, armament şi echipamente ale grupurilor care operează în Ucraina”, a anunţat, joi, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-un comunicat, conform CNN.

Relocarea echipamentului militar rusesc a fost observată în Belarus, ”probabil pentru regruparea unităţilor, precum şi crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor de personal, armament şi echipamente ale grupurilor care operează în Ucraina”, se arată în comunicat.

Forţele ucrainene au observat ”cazuri frecvente” de plasare de mine în zonele recent recucerite de forţele ruse din regiunea Kiev, se mai arată în comunicat.

UPDATE 09.55 Organizarea unui referendum privind neutralitatea Ucrainei ar putea dura cel puţin un an, potrivit şefului delegaţiei de negociatori ucraineni, David Arahamia. Oficialul ucrainean a mai afirmat că negocierile de pace vor fi reluate în format online, vineri, pe 1 aprilie, conform BBC.

UPDATE 09.34 Trupele ruseşti continuă bombardamentele în Cernihiv, iar în suburbiile Kievului vor avea loc probabil în următoarele zile lupte grele în ciuda declaraţiilor Moscovei privind reducerea operaţiunilor din nordul Ucrainei. În acelaşi timp, trupele ucrainene încă deţin controlul asupra centrului Mariupolului, potrivit ultimei evaluări a serviciilor militare secrete britanice.

UPDATE 09.22 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat eliberarea miercuri de către Forţele Teritoriale de Apărare ale Ucrainei a unor localităţi din diferite regiuni, care au fost capturate anterior de invadatorii ruşi – relatează RBC-Ucraina, referindu-se la datele Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Unităţile Forţelor de Apărare au recâştigat controlul asupra localităţilor Orlove din regiunea Zaporojie, Zahgradivka şi Kociubeivka, ambele din regiunea Herson. 

„Pentru a restabili poziţiile pierdute anterior, inamicul încearcă să desfăşoare operaţiuni ofensive pe linia frontului Oleksandrivka, regiunea Kirovohrad”, se menţionează în comunicatul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. 

Trupele ucrainene au eliberat şi oraşul Irpin de sub ocupaţia invadatorilor ruşi. Autorităţile nu recomandă civililor să revină în oraş. De asemenea, armata ucraineană a recucerit Mala Rohan de lângă Harkov.

UPDATE 09.08 În timpul raidurilor aeriene ruse din regiunea Harkov, sistemele de rachete antiaeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei au distrus patru avioane de luptă, două rachete de croazieră şi o dronă, relatează RBC-Ucraina citând Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei. 

„Invadatorii au pierdut patru avioane, avioane de luptă-bombardiere Su-34 (Suhoi), precum şi un UAV. De asemenea, potrivit unor informaţii, două rachete de croazieră inamice au fost doborâte în diferite zone ale frontului”, se specifică în comunicatul remis de Forţele Armate ale Ucrainei. 

Forţele Armate ale Ucrainei au mai remarcat în comunicat că, în ultimele două zile, inamicul a schimbat tactica de a conduce operaţiunile militare în aer şi şi-a concentrat activitatea în estul ţării. 

„După ce au suferit pierderi semnificative cu o zi înainte, aeronavele inamice evită contactul direct cu luptătorii ucraineni şi încearcă să nu intre în zona apărării noastre aeriene”, a adăugat în comunicat Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei. 

Amintim că în regiunea Lvov, Forţele Armate ale Ucrainei au doborât mai multe rachete inamice. Un incendiu a izbucnit în urma căderii unor fragmente de rachete. Rusia se teme de apărarea aeriană a Ucrainei şi lansează atacuri cu rachete din propriul spaţiu aerian.

UPDATE 08.50 Hackerii ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei, a afirmat Grupul de analiză a ameninţărilor al Google, într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters.

Raportul nu spune care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept „campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto.

UPDATE 08.21 Jeremy Fleming, şeful agenţiei de informaţii cibernetice din Marea Britanie, a declarat că că există indicii că Rusia a „judecat greşit situaţia” şi a fost forţată să „regândească în mod semnificativ campania din Ucraina”.

Fleming a spus că trupele ruse asediate şi-au sabotat propriul echipament şi au doborât accidental propriile aeronave.

UPDATE 07.44 O jumătate din oraşul ucrainean Irpin a fost distrusă, potrivit primarului Oleksandr Markuşin, citat de CNN.

Markuşin a făcut această evaluare într-o conferinţă de presă, miercuri, spunând: "Putem vedea că 50% din oraş şi infrastructura critică a fost distrusă, iar molozul nu a fost îndepărtat încă".

Recent, forţele ruse au atacat oraşul Irpin, dar acum acesta se află sub controlul ucrainenilor, întrucât forţele ucrainene au ripostat, a afirmat primarul într-un interviu pentru CNN, tot miercuri.

El a arătat că, în ciuda luptelor, multe persoane rămân în oraş.

"Cât despre reluarea alimentării cu apă şi energie, acest lucru nu s-a întâmplat şi este prea periculos din cauză că oraşul este bombardat constant", a adăugat Markuşin.

UPDATE 07.14 Moscova anunţă o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor de la Mariupol, în timp ce, miercuri, peste 1.500 de persoane au părăsit oraşul, anunţă NEXTA.

Ministerul rus al Apărării a anunţat pentru ziua de joi o încetare a focului pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol şi a străinilor care se mai află în oraş. Perioada de încetare a focului ar urma să înceapă la ora 10.00.  

Totodată, autorităţile ucrainene au anunţat că, miercuri, 1.530 de locuitori din Mariupol şi localităţi din regiunea Zaporojie au putut să se evacueze cu mijloace de transport proprii.

UPDATE 06.20 SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani, transmite CNBC

Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru afaceri de securitate internaţională, le-a spus parlamentarilor americani că Kievul a cerut armele, care sunt numite ”drone kamikaze”, în timp ce luptă împotriva invaziei ruse.

”Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial”, a declarat Wallander într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.

”I-am ascultat pe ucraineni şi luăm această cerere foarte în serios”, a spus ea.

UPDATE 05.41 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, miercuri, că îndepărtarea trupelor ruseşti de Kiev este mai degrabă o "repoziţionare" decât o retragere, pentru a le permite să îşi reorienteze eforturile spre alte părţi ale Ucrainei, transmite BBC.

Vorbind cu reporterii de la Pentagon, Kirby a declarat că mai puţin de 20% din trupele ruseşti desfăşurate în apropierea capitalei Ucrainei au "început să se repoziţioneze" spre nord, probabil îndreptându-se spre Belarus. 

"Dacă ruşii sunt serioşi cu privire la dezescaladare... atunci ar trebui să-i trimită acasă", a adăugat el.  

Majoritatea forţelor care au început să se deplaseze spre nord, a spus Kirby, sunt cele din apropierea aeroportului Hostomel de lângă Kiev, care a fost scena unor lupte grele în primele zile ale războiului, la sfârşitul lunii februarie. 

Potrivit Le Figaro, forţele ruse încep să se retragă de la situl nuclear de la Cernobîl, asupra căruia au preluat controlul în prima zi a invaziei, pe 24 februarie.  

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Hostomel, la nord-vest de Kiev, iar ”Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, lăsând Cernobîlul pentru a pleca în Belarus”. 


FOTO Shutterstock

Cernobîl FOTO SHUTTERSTOCK

UPDATE 04.47 Ruşii şi-au doborât accidental propriul avion. Acest lucru a fost raportat de serviciile secrete britanice, citate de Reuters.

La Londra, se pretinde că unii ruşi şi-au distrus în mod deliberat propriul echipament pentru a sabota războiul. În plus, soldaţii ruşi sunt prost echipaţi.

Jeremy Fleming, şeful serviciului britanic de informaţii al GCHQ, a declarat că Putin a subestimat atât rezistenţa Ucrainei, cât şi determinarea Occidentului de a răspunde invaziei Ucrainei.

UPDATE 04.27 Tensiunile cresc între preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, din cauza faptului că liderilor de la Kremlin nu li s-a spus despre pierderile reale ale forţelor armate ruse în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de The New York Times citând serviciile de informaţii americane. Publicaţia în sine se îndoieşte dacă este adevărat că Putin nu este pe deplin informat despre cursul ostilităţilor. 

Casa Albă a subliniat că, Putin era dezinformat de către consilierii săi, ascunzându-i-se eşecul ofensivei şi consecinţele reale ale sancţiunilor occidentale.

UPDATE 03.28 CNN a aflat despre noile arme pe care Ucraina le-a solicitat Statelor Unite. Lista include drone de recunoaştere, radare tactice, sisteme electronice anti-UAV şi avioane de luptă, inclusiv Su-25. Lista include şi sisteme de artilerie, sisteme de rachete antiaeriene, rachete antitanc Javelin, rachete antinavă şi echipamente de supraveghere optică. 

Ucraina cere ajutor pentru tratarea militarilor răniţi şi repararea vehiculelor blindate din ţările vecine.

Săptămâna trecută, Ucraina a solicitat zilnic 500 de rachete Stinger şi Javelin de fabricaţie americană. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primele şase din „aproximativ 30” noi transporturi din Statele Unite au sosit deja în Ucraina.

UPDATE 02.32 În viitorul apropiat, ocupanţii sunt aşteptaţi să-şi intensifice focul asupra unităţilor ucrainene pentru a asigura deplasarea trupelor lor, cu sarcina ulterioară de a bloca oraşul Cernihiv, este menţionat în rezumatul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

În zonele aşezărilor din Pinsk, Luninets ale Republicii Belarus au fost înregistrate unităţi ale trupelor aeriene ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, care probabil au fost retrase de pe teritoriul Ucrainei.

„În direcţia Polissya continuă regruparea planificată a unităţilor din Districtul Militar de Est. Este de aşteptat ca aceste unităţi să fie mutate în alte zone. Inamicul nu a întreprins acţiuni active în direcţia Seversky. Se constată intensificarea focului asupra unităţilor ucrainene în scopul pentru a asigura deplasarea trupelor lor, cu sarcina ulterioară de a bloca oraşul Cernihiv.

UPDATE 01.48 Avioanele ruse evită contactul direct cu luptătorii ucraineni şi încearcă să nu intre în zona apărării aeriene ucrainiene. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate.

„În ultimele două zile, inamicul a schimbat uşor tactica operaţiunilor de luptă pe cer şi şi-a concentrat activitatea în estul ţării. „Există şi informaţii despre doborarea a două rachete de croazieră inamice pe direcţii diferite”, se arată în comunicat. Se observă că, după ce au suferit pierderi grave cu o zi înainte, aeronavele inamice evită contactul direct cu luptătorii ucraineni şi încearcă să nu intre în zona apărării noastre aeriene.

"Cu toate acestea, încă patru în minus avem pentru ziua de 30 martie!”.

UPDATE 01.08 Potrivit informaţiilor disponibile, odată cu începerea agresiunii armate împotriva Ucrainei, comandamentul Forţelor Armate Ruse a pierdut mai mulţi lideri militari din rândul ofiţerilor superiori se precizează în rezumatul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Comandantul Armatei 1 Tancuri, general-locotenent Serhiy Kisel, demis;

Comandant al Armatei a 6-a General-locotenent Vladislav Yershov, demis din funcţie şi arestat;
Şeful Statului Major - Comandant adjunct al Armatei a 35-a, generalul-maior Serghei Nirkov, a fost grav rănit;
Şeful Statului Major - Comandant adjunct al Armatei Generale a 36-a, generalul-maior Andrei Seriţki, a fost grav rănit;
Comandantul adjunct al Armatei 41 integrale, generalul-locotenent Andriy Suhovetsky, a murit;
Comandantul Armatei a 49-a general-locotenent general Yakov Ryazantsev, a murit;
Comandantul Armatei a 58-a, generalul-locotenent Mykhailo Zusk, a fost demis din funcţie şi arestat.

UPDATE 00.27 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski reafirmă, miercuri seară, determinarea de a continua lupta „pentru fiecare metru de pământ” şi pentru fiecare om. „Nu renunţăm la nimic”, este mesajul transmis pe Telegram şi postat pe Facebook de către preşedintele ucrainean. „Da, este în desfăşurare un proces de negociere. Dar astea sunt totuşi doar vorbe. Până acum nimic concret”, consideră Zelenski.

"Există un proces de negociere în desfăşurare. Dar acestea sunt încă cuvinte. Deocamdată nu există precizări. Există şi alte cuvinte despre presupusa retragere a trupelor ruse de la Kiev şi Cernihiv, despre presupusa reducere a activităţii ocupanţilor în aceste zone. Ştiţi că aceasta nu este o retragere, ci rezultatul expulzării trupelor ruse, rezultatul muncii apărătorilor noştri. Totuşi, vedem şi că există o acumulare de trupe ruseşti pentru noi lovituri în Donbas şi ne pregătim pentru asta, ", a spus Preşedintele Volodimir Zelenski în cuvântarea sa video, relatează Ukrinform.

El a dat asigurări că Ucraina nu crede în „construcţii verbale frumoase”. Există o situaţie reală pe câmpul de luptă, iar acum este cel mai important lucru.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite