LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii au atacat un reactor nuclear de cercetare de la Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariupol. FOTO Profimedia
Mariupol. FOTO Profimedia

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 31-a zi cu anunţul lui Volodimir Zelenski că Rusia ar fi pierdut până acum cel puţin 16.000 de militari, în timp ce armata ucraineană a lansat o contraofensivă pentru eliberarea oraşului Herson. Pe de altă parte, ONU anunţă că are tot mai multe informaţii despre existenţa gropilor comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol.

GALERIE FOTO


UPDATE 05:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a modificat cererea faţă de partenerii săi internaţionali, acesta cerându-le să îi ofere doar 1% din tancurile şi avioanele NATO.  Zelenski a spus că Ucraina aşteaptă de 31 de zile asistenţă şi ridică o întrebare legat de cine  conduce mai exact Alianţa Euro-Atlantică. Acesta subliniază faptulcă sprijinul oferit Ucrainei este şi pentru siguranţa Europei. 

Peste 5.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă prin coridoarele umanitare, conform declaraţiilor peşedinţiei ucrainene. Printre aceştia sunt doi copii grav răniţi şi un sugar cu pneumonie care au fost transportaţi direct la spital. Peste 4.300 din locuitorii Mariupolului au ajuns în oraşul Zaporizhzhia. 

Liderul opoziţiei belaruse i-a transmis preşedintelui american că belaruşii  sunt alături de poporul ucrainean. 

„L-am asigurat pe preşedintele Biden că belarusii sunt în fruntea acestei lupte – şi stau fără teamă. alături de poporul Ucrainei. Sunt încrezător că libertatea şi umanitatea vor prevala. I-am cerut preşedintelui să menţină Belarus pe ordinea de zi.”, a declarat Sviatlana Tsikhanouskaya, relatează CNN.

UPDATE 04:55 Sancţiunile britanice ar putea fi ridicate dacă Rusia îşi retrage forţele armate de pe teritoriul Ucrainei. 

O trupă de soldaţi ucraineni oferă un concert improvizat locuitorilor dintr-un cartier aflat în centrul Kievului. Trupa interpretează piese clasice ale muzicii pop ucrainene şi imnul naţional.

UPDATE 00:00 Joe Biden a avut un mesaj clar pentru Rusia în discursul de la Varşovia: Nici să nu vă gândiţi să păşiţi un centimetru pe teritoriul NATO. 

Un reactor nuclear de cercetare a fost lovit de un proiectil rusesc la Harkov, conform publicaţiei Kiev Independent. Momentan nu se ştie care sunt daunele provocate de atac din cauză că bombardamentele continuă. 

Atacul de la Harkov este confirmat şi de către parlamentul ucrainean, care a postat un mesaj pe Twitter în care afirmă că ruşii au atacat reactorul nuclear, dar estimarea amplorii daunelor încă nu este posibilă. 

UPDATE 23:45 Procurorul general ucrainean, Iryna Venediktova, a afirmat că 12 jurnalişi au fost ucişi de la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. 

”De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, 12 jurnalişti au fost ucişi şi 10 au fost răniţi – procurorul general Iryna Venediktova. Au fost înregistrate şi şase cazuri de răpire a jurnaliştilor de către ruşi”, a declarat Iryna Venediktova.

Turcia nu le impune restricţii oligarhilor ruşi. Aceştia au dreptul să continue afacerile de pe teritoriul Turciei cît timp respectă legea turcă şi dreptul internaţional. 

“Nu participăm la sancţiuni. Le aplicăm doar pe cele decise de Naţiunile Unite. Cu siguranţă, cetăţenii ruşi pot vizita ţara noastră”, a declarat Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

UPDATE 21.41 Nimeni nu a fost ucis în atacurile cu rachete de sâmbătă asupra Liovului, potrivit lui Andriei Sadovîi, primarul oraşului.

Reuters raportează că rachetele au fost lansate de la Sevastopol, din Crimeea. Maksim Kozitski, guvernatorul regiunii Liov, a declarat că rachetele au lovit un depozit de combustibil şi o instalaţie de apărare.

Deşi nimeni nu a fost ucis, cinci persoane au fost rănite, după cum a fost raportat anterior.

UPDATE 21.31 Rusia a distrus aproximativ 4.500 de clădiri rezidenţiale, 100 de întreprinderi, 400 de instituţii de învăţământ şi 150 de unităţi medicale în Ucraina, a declarat un ministru al guvernului ucrainean, potrivit BBC.

Pagubele totale din întreaga ţară vor fi evaluate după încheierea ostilităţilor şi îndepărtarea minelor, a declarat ministrul pentru dezvoltare comunitară şi teritorială, Oleksei Cernişov, citat de agenţia de presă Interfax-Ucraina.

Potrivit evaluărilor preliminare, pierderile suferite de Ucraina au ajuns la zeci de miliarde de dolari, suma crescând zilnic.

În vederea eforturilor de reconstrucţie, guvernul a simplificat procedurile de import de materiale de construcţii. Totuşi, adaugă ministrul, orice reconstrucţie trebuie precedată de curăţarea minelor şi a molozului.

Ucraina speră să implice specialişti interni şi străini în eforturile de reconstrucţie.

UPDATE 20.52 Rusia a reacţionat la declaraţia lui Biden potrivit căreia Putin nu poate rămâne la putere, care a fost interpretată drept o cerere de schimbare a regimului.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, jurnalistul CNN Frederik Pleitgen scrie că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat:

„Acest lucru nu poate fi decis de domnul Biden. Asta ar trebui să fie o decizie a poporului Federaţiei Ruse“

Potrivit Reuters, un oficial de la Casa Albă a răspuns deja spunând că Joe Biden nu a cerut o schimbare de regim în Rusia când a făcut comentariul său că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, scrie The Guardian.

UPDATE 20.46 Aproape jumătate dintre ucrainenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani se declară pregătiţi să participe în mod direct la luptă împotriva invaziei ruse, potrivit unui sondaj realizat de către un centru norvegian de cercetare, în pofida constrângerilor războiului din Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.

În rândul bărbaţilor, acest nivel creşte la aproximativ 70%, iar în rândul femeilor atinge 30%, potrivit acestei anchete de opinie realizată de către Institutul de Cercetarea Păcii de la Oslo (PRIO), cu ajutorul institutului ucrainean de sondare Info Sapiens.

Institutul ucrainean a intervievat peste 1.000 de ucraineni, consideraţi la vârsta la care pot opune rezistenţă, cu obiectivul de a stabili un eşantion reprezentativ, în pofida dificultăţii de a realiza un sondaj în toiul războiului.

Persoanele chestiionate - în cea de a treia săptămână de război -, atât bărbaţi, cât şi femei, în număr egal, au răspuns pe Internet care este atitudinea lor faţă de patru opţiuni prin care să opună rezistenţă.

În privinţa unei „ajutări a rezistenţei angajându-mă în lupta militară în mod direct, în teren deschis, împotriva forţelor ruse sau proruse”, 49% dintre cei chestionaţi au răspuns că această opţiune ar fi, în cazul lor, „extrem de probabilă, moderat de probabilă sau destul de probabilă”, potrvit PRIO.

UPDATE 19.48 Preşedintele american Joe Biden a susţinut un discurs în curtea Castelului Regal din Varşovia, Polonia, pe care l-a început şi l-a încheiat referindu-se la îndemnul celebru al Papei Ioan Paul al II-lea : Nu vă temeţi!

joe biden discurs varsovia foto epa efe

Foto EPA EFE

Preşedintele american Joe Biden a declarat, în discurusl susţinut în faţa mulţimii de spectatori de la Varşovia, că Ucraina şi oamenii săi „luptă pentru a-şi salva naţiunea”

„Trebuie să fim cu ochii limpezi - această bătălie nu va fi câştigată în zile sau luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care urmează”, a spus Biden.

„Mesajul meu către poporul Ucrainei... Suntem alături de voi, punct!”, a spus liderul de la Casa Albă, o frază ce a declanşat uralele publicului.

„Luptele de astăzi de la Kiev, Mariupol şi Harkov sunt cele mai recente bătălii dintr-o luptă lungă”, a continuat Biden, care a făcut referire la evenimente istorice in timpul Războiului rece, petrecute în Europa de est.

„Ungaria în 1956, Polonia în 1956 şi apoi din nou în 1981, Cehoslovacia în 1968 – tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistenţa a continuat până când, în sfârşit, în 1989, zidul Berlinului şi toate zidurile dominaţiei sovietice, au căzut şi poporul s-a impus.

„Bătălia pentru democraţie nu s-a putut încheia şi nu s-a încheiat cu sfârşitul Războiului Rece.

„În ultimii 30 de ani, forţele autocraţiei au reînviat peste tot în lume. Semnele sale distinctive sunt cele familiare. Dispreţul pentru statul de drept, dispreţul pentru libertatea democratică, dispreţul pentru adevărul însuşi.

„Astăzi, Rusia a sugrumat democraţia şi a căutat să facă în altă parte”.

Biden mai spus că este obscen faptul că Vladimir Putin a minţit spunând că încearcă să denazifice Ucraina.

UPDATE 19.23 Într-o postare online, primarul din Liov Andrei Sadovîi a spus că nicio clădire rezidenţială nu a fost lovită de rachetele care au căzut în oraş, despre care a spus că au incendiat o instalaţie industrială care depozitează combustibil.

UPDATE 18.55 SUA au promis că îşi vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei, a declarat ministrul de externe Dmtro Kuleba, după întâlnirea cu Joe Biden în Polonia.

"Nici o altă ţară nu a oferit Ucrainei mai mult sprijin decât Statele Unite. Şi acest lucru este crucial", a spus oficialul de la Kiev, potrivit BBC.

„Rezistenţa ucraineană şi armele occidentale – mai ales arme americane – sunt reţeta succesului pe câmpul de luptă”.

Kuleba nu a oferit detalii despre asistenţa militară suplimentară, dar a declarat: „Astăzi am primit promisiuni suplimentare din partea Statelor Unite cu privire la modul în care va evolua cooperarea noastră în domeniul apărării”.

UPDATE 18.45 Cel puţin cinci persoane au fost rănite la Liov, ]n urma atacului cu rachete de sâmbătă, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii, Maxim Kozîţki, potrivit News.ro

Aceste atacuri au vizat un cartier situat în partea de est a oraşului, Lîceakivski.

UPDATE 18.03 Osetia de Sud, o republică autoproclamată în urma unei secesiuni în Georgia, anunţă sâmbătă că a trimis militari în Ucraina, ”să ajute la apărarea Rusiei”, în cea de-a 31-a zi a invaziei ruse a Ucrainei, transmite News.ro.

”Băieţii noştri îşi vor îndeplini datoria militară cu steagul arborat cu mândrie”, anunţă într-o postare pe Telegram liderul acestei republici autoproclamate, Anatoli Bibilov.

UPDATE 17.26 Preşedintele ucranean Volodimir Zelenski poartă negocieri pentru a interveni duminică seara, prin videoconferinţă, la cea mai strălucitoare ceremonie de la Hollywood.

Academia de cinema americană vrea o seară destinsă, în vederea recuceririi audienţei, care să se concentreze asupra celei de a şaptea arte, dar care nu o poate face din cauza Războiului rus din Ucraina, dezvăluie tabloidul american The New York Post, relatează AFP.

UPDATE 17.23 Biden îl cataloghează pe Putin drept un ”măcelar”

Preşedintele american Joe Biden îl cataloghează, sâmbătă, pe omologul său rus Vladimir Putin, drept un ”măcelar”, într-o întâlnire curefugiaţi ucraineni la Varşovia, relatează AFP, potrivit News.ro.

Întrebat ”ce crede despre Vladimir Putn, ţinând cont de ceea ce-i face să sufere pe aceşti oameni”, Biden a răspuns într-o singură frază. 

”Este un măcelar”, a declarat şeful statului american.

Această întâlnire era transmisă în direct de mai multe posturi de televiziune, de pe stadionul naţional din Varşovia.

UPDATE 17.15 Liovul a fost ţinta mai multor lovituri cu rachete sâmbătă după-amiază, relatează The Guardian. Fum gros şi negru se vede ridicându-se la periferia oraşului. Din primele informaţii, au existat trei rachete, dintre care una a aterizat aproape de turnul de comunicaţii al oraşului. Un purtător de cuvânt al administraţiei militare a regiunii Liov a spus: „Au fost trei explozii puternice lângă Liov, aproape Krivciţi, acum există o alarmă aeriană, aşa că păstraţi-vă calmul şi fiţi la adăpost“.

Una dintre ţinte ar fi fost o rafinărie de petrol aflată la circa doi kilometri est de centrul oraşului Lviv. Igor Zinkevici, un oficial de la consiliul oraşului Liov, a spus: „Au avut loc trei explozii puternice lângă Liov... Toată lumea ar trebui să păstreze calmul şi să stea în casă“.

fum liov foto bbc

FOTO BBC

UPDATE 17.11 Preşedintele SUA, Joe Biden, şi secretarul de stat şi cel al apărării, Antony Blinken şi Lloyd Austin, s-au întâlnit sâmbătă cu miniştrii de externe şi apărare ai Ucrainei, Dmitro Kuleba, şi Oleksei Reznikov, pentru a discuta despre situaţia militară, diplomatică şi umanitară a Ucrainei, a anunţat Casa Albă, potrivit The Guardian.

Oficialii au spus că discuţiile au vizat „eforturile SUA de a aduna lumea în sprijinul luptei Ucrainei împotriva agresiunii ruse, inclusiv prin întâlnirile preşedintelui american din această săptămână în Belgia şi asistenţa militară şi umanitară semnificativă pe care SUA o oferă Ucrainei”. Casa Albă a adăugat:

„Au discutat despre eforturile suplimentare de a ajuta Ucraina să-şi apere teritoriul. Aceştia au discutat, de asemenea, despre acţiunile în desfăşurare ale Statelor Unite pentru a-l trage la răspundere pe preşedintele Putin pentru agresiunea brutală a Rusiei, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, inclusiv prin noile acţiuni de sancţiuni anunţate de preşedintele la Bruxelles la 24 martie“.

UPDATE 15.57 Ministerul rus al Apărării dă asigurări sâmbătă că nu preconizează să-şi trimită rezerviştii la război în Ucraina şi denunţă „chemări false” primite de către ruşi, pe care atribuie serviciilor secrete ucrainene, relatează AFP.

„Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse nu cheamă şi nu prevede să cheme cetăţeni rezervişti la comisariate militare”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Frica unei mobilizări generale a bărbaţilor ruşi a provocat un exod în străinătate, imediat după ce Vladimir Putin a lansat invadarea Ucrainei, la 24 februarie,

UPDATE 15.43 Periferia din vestul şi estul capitalei ucrainene a fost vizată de tiruri de obuze sâmbătă, anunţă Administraţia Militară a Regiunii Kiev, iar forţe ruse înantează în unele districte, relatează CNN.

Localităţile Маkariv, Bucea şi Irpin, situate în vestul Kievului, au fost vizate în atacuri cu obuze, anunţă comandantul Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksandr Pavliuk.

Bilohorodka a fost vizată în atacuri cu rachete, anunţă el.

Forţe ruse se instalează la Bucea şi la Nemîşaieve, o altă localitate situată la periferia de vest a Kievuluui, mai anunţă Pavluk.

Un contra-atac ucrainean la nord şi vest de Kiev a părut să înregistreze unele progrese la începutul săptămânii, iar forţe ucrainene au cucerit Makarivul, situat la aproximativ 65 de kilometri vest de Kiev.

Atacuri cu obuze s-au auzit sâmbătă în centrul Kievului.

Cele mai importante pagube în regiunea Kiev, în urma unor bombardamente ruse, s-au înregistrat în districtele Bucea, Brovarî şi Vîşhorod.

UPDATE 15.27 Forţe ucrainene au lansat o contra-ofensivă în zona oraşului Harkov, al doilea cel mai important oraş ucranean, anunţă sâmbătă ofciali locali, relatează CNN.

”Nu doar ne apărăm poziţiile, ci ne eliberăm pământul ocupat temprar. Mai multe localităţi au fost eliberate, iar lupte pentru teritoriul nostru sunt în curs către Rohan. Lupte continuă, de asemenea, către Izium şi Ciuhuiv”, anunţă într-o postare pe Telegram şeful administraţiei regioanle Harkov, Oleh Siniehubov.

CNN scrie că nu a putut verifica imediat aceste anunţuri.

Oraşul Harkov (nord-vest) este bombardat intensiv de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, în urmă cu o lună.

Harkovul ”a fost bombardat doar de 24 de ori în noaptea de vineri spre sâmbătă”, declară Siniehubov, ”ceea ce poate fi considerat, în prezent, puţin”.

”Ieri (vineri) a fost o zi foarte productivă, iar câteva localităţi au fost eliberate”, anunţă, de asemenea, un politician de extremă dreapta din Harkov, Konstantin Nemicev, un membru al Batalionului Azov (naţionalist).

El postează imagini cu ceea ce prezintă a fi prizonieri ruşi de război.

CNN subliniază că nu a putut să verifice din surse independente cuceriri teritoriale în regiunea Harkov.

UPDATE 15.15 Vladimir Putin vrea să declare sfârşitul războiului în Ucraina până la 9 mai, zi în care Rusia sărbătoreşte anual cu mare pompă victoria împotriva naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, propaganda rusă „impune ideea că războiul trebuie să se încheie înainte de 9 mai 2022”, iar informaţii în acest sens sunt transmise şi soldaţilor ruşi.

Intenţia lui Putin este de a adăuga un nou „triumf” armatei ruse şi de a-l lega de ziua de 9 mai, sinonimă în Rusia cu victoria în aşa-numitul „Marele Război pentru Apărarea Patriei”. În Occident, victoria împotriva lui Hitler este comemorată în ziua de 8 mai şi constituie un prilej de reflecţie asupra atrocităţilor, spre deosebire de Rusia, care are propria dată asupra învingerii Germaniei naziste şi propria abordare, una de plasare în centrul forţelor învingătoare şi de stimulare în acest fel a patriotismului.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a susţinut că prima fază a „operaţiunii speciale” din Ucraina, aşa cum este numit de Kremlin războiul din ţara vecină, este aproape de final, iar eforturile vor fi axate de-acum încolo pe „eliberarea”, adică ocuparea, regiunii Donbas, unde există două entităţi separatiste proruse.

UPDATE 14.39 O mină al cărei odgon s-a rupt şi care a fost luată de valuri a fost descoperită la intrarea pe coasta la Marea Neagră a Strâmtorii Bosfor, la Istanbul, scrie sâmbătă presa turcă, relatează AFP.

Potrivit postului turc NTV, un pescar a observat mina, la doi kilometri în largul Rumelifeneri, în nordul Istanbulului, şi a alertat autorităţile turce sâmbătă dmineaţa.

”Unităţi de Operaţiuni Speciale din cadrul marinei turce au fost trimise la faţa locului în urma descoperirii unui obiect care semăna cu o mină”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul turc al Apărării.

”Obiectul a fost plasat într-un loc securizat, iar unităţile şi-au început intervenţia pentru a-l face inofensiv”, adăuga ministerul.

Nave amarate în zonă au fost îndepărtate, iar traficul maritim a fost închis temporar în Strâmtoarea Bosfor, scrie presa turcă.

UPDATE 14.37 Forţele armate ucrainene au capturat-o pe Baghera, o lunetistă sârbă care lupta în Donbas din 2014, arată armata ucraineană pe Twitter şi publică câteva foto cu ea. Unele surse media susţin că ea ar fi dezertat din armata pro-rusă, însă primele declaraţii ale acesteia susţin teza că a fost abandonată pe câmpul de luptă. Aceasta era rănită.

baghera lunetista sarba

UPDATE 14.35 Primarul Kievului Vitali Kliciko a anulat, sâmbătă, o interdicţie de circulaţie pe care a anunţat-o cu puţin timp mai înainte, relatează CNN.

Kliciko a anunţat, într-o postare pe Telegram, că această interdicţie de circulaţie - anunţată anterior de sâmbătă seara, de la ora locală 20.00 (şi ora României) şi până luni dimineaţa, la ora ora locală 7.00 (şi ora României) - urmează nu mai aibă loc.

”Interdicţia de circulaţie are loc ca de obicei (pe timpul nopţii), de la ora 20.00 la ora 7.00” anunţă el.

”Veţi putea circula în capitală şi în regiune duminică”, precizează Kliciko.

UPDATE 13.25 Armata rusă a preluat controlul asupra oraşului Slavutîci, unde locuieşte personalul centralei nucleare avariate de la Cernobîl, l-a arestat pe primar.

„Ocupanţii ruşi au invadat Slavutîci şi au ocupat spitalul municipal”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Administraţia Militară a regiunii Kiev, în care se află acest oraş cu 25.000 de locuitori, situat la 160 de kilometri nord de capitala Ucrainei.

Locuitori din Slavutîci au ieşit în stradă şi au desfăşurat un uriaş steag albastru-galben.

Ei au mărşăluit către spital, potrivit autorităţilor regionale.

Forţele ruse au tras focuri de avertisment în aer şi au aruncat grenade asurzitoare în mulţime, potrivit Administraţiei Militare a Kievului.

„Glorie Ucrainei!” şi „Plecaţi acasă!”, a scandat mulţimea.

UPDATE 13.12 ONU acuză armata rusă de detenţii arbitrare şi dispariţii forţate în Ucraina. Zeci de oficiali, jurnalişti şi activişti ucraineni care se opun invaziei ruse în Ucraina au fost deţinuţi arbitrar de forţele ruse sau au „dispărut”, denunţă ONU, care consideră că unele cazuri par să fie „luări de ostatici”.

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR/HCDH) a adunat informaţii despre deţinerea arbitrară şi dispariţia forţată a 22 de oficiali ucraineni locali - dintre care 13 au fost eliberaţi ulterior.

Cel mai cunoscut caz este cel al primarului oraşului Melitopol (sud-est), Ivan Fedorov, care, potrivit autorităţilor ucrainene, a fost răpit de forţele ruse de ocupaţie şi deţinut timp de mai multe zile.

„Acesta pare să fie un mod de operare în zone ocupate de către Federaţia rusă”, a acuzat vineri, într-o videoconferinţă de presă, reprezentanta Înaltului Comisaiat ONU în Ucraina, Matilda Bogner.

UPDATE 13.02 O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev - de sâmbătă seara şi până luni dmineaţa -, a anunţat sâmbătă primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko.

„Comandamentul Militar a decis să consolideze interdicţia de circulaţie. Ea va dura de sâmbătă, de la ora (locală) 20.00 (şi ora României), până luni, la ora (locală) 7.00 (şi ora României)”, a scris Kliciko pe Telegram.

Numai vehicule cu permise speciale pot circula pe timpul interdicţiei, iar locuitorii pot ieşi din case doar pentru a se duce în adăposturi atunci când sună alarmele,  a precizat edilul Kievului.

Transportul public, magazinele, farmaciile şi staţiile de alimentare cu carburant nu funcţionează pe timpul interdicţiei de circulaţie.

UPDATE 12.57 Armata rusă a anunţat sâmbătă noi atacuri cu rachete vizând ţinte militare din vestul, centrul şi sudul Ucrainei.

Rachete de tip Kalibr lansate de pe mare „au distrus un depozit de muniţie şi armament situat în apropiere de Veliki Korovinţi, în regiunea Jitomir”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

„O rachetă de înaltă precizie (de tip) Onyx a distrus o bază de carburant în zona Mîkolaiv, care alimenta Forţele armate ucrainene în sudul Ucrainei”, a mai declarat el.

UPDATE 12.32 Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a fost prezentat sâmbătă publicului după o absenţă de aproape două săptămâni care a alimentat întrebări cu privire la eforturile Kremlinului de a-l înlătura din post, relatează AFP.

Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă o înregistrare video în care Serghei Şoigu conduce o reuniune consacrată bugetului înarmării Rusiei.

Aceste imagini nu sunt datate, însă ministerul vorbeşte despre o reuniune cu ministrul rus al Finanţelor care, potrivit agenţiilor ruse de presă, a avut loc vineri.

UPDATE 12.13 Generalul Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, afirmă că ideea precum că armata rusă ar fi a doua cea mai puternică armată din lume este doar un mit, în realitate fiind „doar o concentrare de putere medievală”.

Numit în 2020 la conducerea Directoratului Principal de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, generalul Budanov a declarat că una dintre cheile succesului forţelor ucrainene pentru a rezista armatei ruse a fost capacitatea lor de a spiona adversarul.

„Avem mulţi informatori în cadrul armatei ruse, nu doar în rândurile acesteia, ci şi în cercul ei politic şi în cadrul comandamentului său”, a afirmat el.

Kirilo Budanov a menţionat că una din priorităţile sale în ultimele luni a fost organizarea unor forţe de gherilă care vor rămâne în spatele liniilor ruseşti în cazul unei ocupaţii îndelungate. El nu a oferit detalii despre aceste forţe, dar a subliniat că este „un număr mare de persoane”.

„Luptătorii noştri, soldaţii noştri şi chiar vânătorii noştri vor începe să urmărească agresorul, trupele ruseşti, cu armele în păduri. Primăvara va veni în curând, pădurile noastre vor înverzi din nou şi un adevărat iad se va dezlănţui înaintea agresorului”, a spus Budanov.

UPDATE 11.40 Statele Unite estimează că armata rusă prioritizează de-acum încolo zona Donbas, din estul Ucrainei, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul şi de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic, a declarat vineri un oficial militar american de rang înalt.

Conform acestuia, citat de Reuters, Statele Unite au observat că armata rusă încearcă să aducă întăriri din rândul trupelor sale aflate în teritoriile separatiste ale Georgiei. El nu a precizat numărul de efective puse în mişcare spre Ucraina.

El a mai declarat că armata rusă dispun acum de 22 de nave în Marea Neagră, iar o parte din ele sunt direcţionate spre Mariupol, oraş asediat de câteva luni.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a susţinut că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape de final, iar de-acum încolo trupele ruse se vor axa pe „eliberarea” completă a regiunii Donbas, ce cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk care sunt parţial ocupate de separatiştii proruşi.

UPDATE 11.19 Rusia alimentează o cursă periculoasă a înarmării prin promovarea arsenalului său nuclear, a denunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o intervenţie video la Forumul de la Doha, Qatar, relatează AFP.

Ruşii „se laudă că pot distruge cu armament nuclear nu doar o anumită ţară, ci întreaga planetă”, a susţinut Zelenski într-un mesaj video difuzat în faţa unor lideri politici şi economici, tradus în arabă.

UPDATE 11.11 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia din Ucraina şi negocierile dintre Kiev şi Moscova, a anunţat preşedinţia turcă.

Ankara întreţine relaţii strânse atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina şi se prezintă drept „neutră” într-un efort de a facilita negocierile între Kiev şi Moscova.

UPDATE 10.43 Anton Gheraşcenko, un consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, susţine că ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a suferit un infarct.

Serghei Şoigu nu a fost văzut public în perioada 11-24 martie, iar joi a apărut pentru scurt timp într-un videoclip făcut public de Kremlin.

„Atacul de cord al lui Şoigu a venit după acuzaţia dură a lui Putin privind eşecul complet al invaziei Ucrainei”, a scris Geraşcenko pe Facebook.

Potrivit acestuia, Şoigu, în vârstă de 66 de ani, se recuperează în prezent într-un spital.

UPDATE 10.23 Ucraina scoate la licitaţie o colecţie de NFT-uri numită „Meta History: Museum of War”. 

Noua serie NFT are rolul „să răspândească informaţii veridice în rândul comunităţii digitale din lume şi să strângă donaţii pentru sprijinul Ucrainei”, potrivit unui mesaj de pe site-ul web al colecţiei.

Colecţia „Meta History: Museum of War” este o serie de imagini digitale - inclusiv siluete de avioane de război, capturi de ecran de ştiri şi o imagine în stil desen animat a unei explozii - fiecare marcând o zi diferită a conflictului.

NFT-urile ucrainene vor costa iniţial 0,15 ether, sau puţin peste 475 de dolari.

Fondurile vor merge direct în portofelele cripto digitale ale Kievului, potrivit site-ului.

UPDATE 10.14 Într-o evaluare pe tema războiului din Ucraina publicată sâmbătă dimineaţă, Ministerul britanic al Apărării constată că armata rusă continuă să asedieze oraşele Cernihiv, Harkov şi Mariupol, dar se fereşte de lupte urbane pe scară largă.

„Forţele ruseşti se dovedesc reticente în a se angaja în operaţiuni de infanterie urbană pe scară largă, preferând mai degrabă să se bazeze pe utilizarea fără discernământ a bombardamentelor aeriene şi de artilerie în încercarea de a demoraliza forţele de apărare”, se arată în noua evaluare a Ministerului Apărării de la Londra.

Potrivit sursei sus-menţionate, „este probabil ca Rusia să continue să folosească puterea sa de foc masivă în zonele urbane, deoarece încearcă să îşi limiteze pierderile deja considerabile, cu preţul unor noi victime civile”.

UPDATE 09.33 O sută treizeci şi şase de copii au fost ucişi, în timp ce alţi 199 au fost răniţi în războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ publicat pe Facebook de Parchetul General al Ucrainei, informează The Guardian.

Vineri, ONU a confirmat 1.081 de morţi şi 1.707 de răniţi în rândul civililor din Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

UPDATE 09.05 Primarul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei, a acuzat vineri armata rusă de faptul că recurge la bombardamente aleatorii şi continue, transmite AFP.

„În fiecare zi sunt bombardamente aleatorii asupra oraşului şi mulţi morţi”, a afirmat el, adăugând că ruşii ţintesc „zone rezidenţiale, civili, infrastructuri cum ar fi şcolile”.

„Este un război împotriva Harkovului, împotriva Ucrainei, împotriva civililor”, a declarat Ihor Terehov.

Potrivit primarului din Harkiv, aproape două treimi din cei 1,5 milioane de locuitori ai oraşului au fugit de teama războiului.

Trupele ruse încearcă să cucerească Harkovul încă din prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar sunt ţinute la câţiva kilometri de periferia oraşului.

Patru locuitori ai oraşului au fost ucişi vineri dimineaţă într-un bombardament al armatei ruse. Localnicii vorbesc despre o bombă cu fragmentare.

UPDATE 08.48 Peste 70 unităţi de asistenţă medicală au fost atacate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Din 24 februarie, OMS a analizat şi verificat 72 de atacuri separate asupra unităţilor de sănătate din Ucraina, care au cauzat cel puţin 71 de decese şi 37 de răniţi.

OMS a constatat şi răpirea sau detenţia „probabilă” a personalului medical şi a pacienţilor.

OMS spune că ţintirea unităţilor de asistenţă medicală a devenit parte a strategiei şi tacticii războiului modern.

Ucraina a lansat o contraofensivă pentru eliberarea oraşului Herson

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă pentru eliberarea oraşului Herson, cucerit complet de forţele ruse dar despre care nu se ştie încă cine deţine controlul.

Forţele ruse au cucerit complet singurul centru urban major, Herson, aflat în sudul ţării. În acest moment oraşul este "disputat" deoarece conform unei surse anonime, relatată de Hotnews, nu se ştie exact cine deţine controlul.

„Nu putem spune exact cine deţine controlul asupra Hersonului, dar adevărul este că nu mai este sub controlul Rusiei la fel de ferm ca înainte”, a declarat un oficial al Pentagonului. 

Rusia a declarat că vrea să îşi concentreze eforturile pe eliberarea estului Ucrainei. De asemenea, ruşii au afirmat că au pierdut 1.351 de soldaţi în prima lună de ofensivă militară pe teritoriul ucrainean.

Zelenski afirmă că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Rusia a pierdut, după o lună de la startul invaziei, peste 16.000 de militari.

Liderul ucrainean a vorbit într-un nou video despre pierderile ruşilor printre care se regăsesc şi comandanţi de rang înalt. Acesta precizează că până în prezent nu s-au raportat generali sau amirali ruşi ucişi, dar afirmă că în numărul confirmat de el se află un comandant al uneia dintre armatele invadatorilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre, relatează news.ro.

”Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, a spus Zelenski într-un video postat pe internet. 

Zelenski a relatat mai multe detalii şi despre coridoarele umanitare organizate în ultima săptămână pentru salvarea cetăţenilor din oraşul Mariupol. Acesta a afirmat că au fost asigurate 18 coridoare umanitare prin care s-au salvat peste 37.000 de persoane, dintre care aproape 27.000 din cel mai asediat oraş ucrainean, Mariupol. 

„Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a adăugat Zelenski.

Organizaţia Naţiunilor Unite a primit din ce în ce mai multe informaţii privind existenţa unor gropi comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol

Organizaţia Naţiunilor Unite a primit „din ce în ce mai multe informaţii” privind existenţa gropilor comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol şi a reuşit să obţină „informaţii prin satelit” în acest sens, a declarat Matilda Bogner, şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, potrivit CNN.

maxar news.ro

„Estimăm că una dintre acele gropi comune cuprinde aproximativ 200 de persoane”, a spus şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, într-o conferinţă de presă. 

Oficialul ONU a avertizat că ”nu este garantat că toate persoanele îngropate în morminte sunt victime civile, deoarece atunci când documentăm victimele civile, nu includem persoanele care mor din alte motive în afară de ostilităţi directe.”

Bogner a făcut această notă în timp ce a descris o imagine dură a unui oraş în care „rata obişnuită a mortalităţii a crescut” din cauza lipsei de utilităţi de bază, cum ar fi alimente, electricitate şi apă.

„În oraş mor oameni care nu sunt doar victime civile”, a subliniat ea.

UPDATE 02:40 Ucraina cere Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să obţină liste cu persoanele deportate din Mariupol. Vicepremierul Iryna Vereşciuk afirmă că Ucraina vrea ca cetăţenii deportaţi să aibă posibilitatea de a se întoarce în ţară. 

Mai mulţi oameni de ştiinţă occidentali au publicat o scrisoare prin care solicită ca oamenii de ştiinţă ruşi să nu fie sancţionaţi. 

„Închiderea oricărei interacţiuni cu oamenii de ştiinţă ruşi ar fi un regres serios pentru o varietate de interese şi valori occidentale şi globale...”, se precizează în scrisoare.

UPDATE 23:41 Peste 7.000 de persoane au fost evacuate, vineri, prin coridoarele umanitare, conform declaraţiilor vicepremierului ucrainean Iryna Vereshchuk. Este un număr dublu de persoane evacuate faţă de cei 3.300 evacuaţi în urmă cu o zi. 

Turcia, Franţa şi Grecia urmează să efectueze o operaţiune umanitară de evacuare a oraşului Mariupol, grav afectat de bombardamentele ruse. 

„Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol”, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă asupra oraşului Herson, din sudul ţării. Este singurul centru urban important cucerit de forţele ruse.

UPDATE 21.55 Armata ucraineană a anunţat, vineri, că forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene din Viniţa (partea central-vestică a Ucrainei), provocând ”distrugere semnificativă” a infrastructurii, relatează CNN.

UPDATE 21.30 Aleksandr Lukaşenko susţine că Belarusul nu are „planuri să lupte în Ucraina” şi poate fi atras în război doar dacă „ei pornesc un război împotriva” ţării, conform agenţiei de presă de stat BelTA, citată de agenţia de presă rusă, Tass.

UPDATE 20.49 Armata rusă îşi consolidează forţele şi mută în Ucraina anumite trupe staţionate în Georgia, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

SUA au observat ”deplasarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul, adăugând că Pentagonul nu poate oferi o cifră exactă pentru numărul de trupe pe care Moscova îl desfăşoară sau o ordine cronologică.

”Avem în prezent indicii că recurg la forţe din Georgia în Ucraina”, a spus oficialul, adăugând că SUA nu monitorizează mişcările din spaţiul aerian.

Trupele ruse au fost staţionate în Georgia după ce Rusia a invadat ţara în 2008. Georgia se află la graniţa de sud-vest a Rusiei.

Pentagonul nu ştia unde vor fi desfăşurate trupele din Georgia în Ucraina, a mai menţionat oficialul american.

De asemenea, potrivit SUA, forţele ruse au 22 de nave în Marea Neagră. 15 luptă la ”suprafaţă”, iar ”marea majoritate dintre celelalte sunt nave amfibie”.

”Le-am văzut trecând în Marea Azov ca să desfăşoare un asalt amfibie, pentru a încerca să-şi aprovizioneze eforturile din jurul Mariupolului, nu le-am văzut deplasându-se spre Odesa”, a adăugat oficialul.

Rusia ar putea folosi acele nave pentru a ataca Ucraina cu rachete, dar SUA nu au fost martore la un episod de acest fel, a mai declarat oficialul.

UPDATE 20.14 Colonelul Yuri Medvedev, care conducea Brigada 37 Mecanizată, ar fi fost călcat cu tancul de către un soldat rus, în mod deliberat, ca formă de protest faţă de numărul de pierderi pe care le-a suferit unitatea sa de la începutul invaziei asupra Ucrainei luna trecută. 

Într-un videoclip ajuns public, se vede cum colonelul este transportat la un spital din Belarus după presupusul incident, în urma căruia ar fi suferit răni grave la picioare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite