LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin. Peste 8.000 de persoane au fost evacuate prin coridoarele umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Ucraina se află în cea de-a 26-a zi de război. Noaptea trecută, Kievul a fost din nou ţinta unor bombardamente care au dus la moartea a cel puţin opt persoane la un centrul comercial din cartierul Podilskii. Armata rusă a transmis un ultimatum ucrainenilor în legătură cu Mariupol, în timp preşedintele american Joe Biden vine săptămâna aceasta în Europa. Noi negocieri ruso-ucrainene ar urma să aibă loc luni.

GALERIE FOTO

UPDATE 03:15 Biden confirmă utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina.

„Şi dacă veţi observa, Rusia tocmai a lansat o rachetă hipersonică... Este, după cum ştiţi cu toţii, o armă cu impact, dar cu acelaşi focos pe ea ca orice altă rachetă, nu este o diferenţă atât de mare, cu excepţia faptului că este aproape imposibil să o opreşti. Există un motiv pentru care o folosesc.”, a declarat Biden.  

Noi imagini din satelit surprind clădirile avariate şi inundaţii ale râului Irpin. Imaginile făcute publice de Maxar Technologies arată incendiile provocate de loviturile militare ruseşti, dar şi inundaţii ale râului Irpin, care este extrem de important pentru înaintarea ruşilor către Kiev. Dacă acesta nu poate fi traversat, ruşii nu ar putea ataca Kievul dintre vest.

maxar

UPDATE 00:10 Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin pentru încetarea războiului. 

“Cred că, fără această întâlnire, este imposibil să înţelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiţi pentru a opri războiul”, a declarat preşedintele ucrainean pentru Suspilne. 

Peste 8.000 de persoane au fost evacuate în siguranţă, luni, prin şapte coridoare umanitare din oraşele ucrainene care se află sub tirul armatei ruseşti.  Peste 3.000 de cetăţeni sunt din oraşul portur Mariupol, grav afectat de atacurile ruseşti.

Oraşul portual Mariupol este "redus la cenuşă", conform declaraţiilor preşedintelui Zelenski dar acesta va "supravieţui". 

“Luptaţi, continuaţi să luptaţi şi ajutaţi”, este îndemnul lui Zelenski pentru ucraineni.

UPDATE 23:30 Membri ai personalului de la Cernobîl au părăsit centrala. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că mai mulţi membri din personalul tehnic au putut să plece de la centrală.

“Autoritatea de reglementare ucraineană a declarat că aproximativ jumătate din schimbul de personal tehnic care a plecat ieri de la Cernobîl, iar restul a urmat astăzi, cu excepţia a treisprezece membri ai personalului care au refuzat să se transfere”, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Pentagonul acuză că există dovezi clare că forţele ruseşti comit crime de război.

“Vedem cu siguranţă dovezi clare că forţele ruseşti comit crime de război şi ajutăm la colectarea de dovezi în acest sens. Dar există procese de investigare care vor continua şi vom lăsa să se întâmple acest lucru. Vom contribui la acest proces de investigare. În ceea ce priveşte ceea ce ar rezulta din asta, nu este o decizie pe care conducerea Pentagonului să o ia” , a declarat John Kirby.

UPDATE 23:10 Zelenski a spus că orice "compromis" negociat cu Rusia va fi supus unui referendum

„Am explicat-o tuturor grupurilor de negociere: când vorbeşti despre toate aceste schimbări (care vor apărea într-un eventual acord, NDLR), şi pot fi istorice, (...) vom ajunge la referendum”, a declarat preşedintele ucrainean.

Rusia a blocat site-ul canalului francez Euronews şi versiunea acestuia în rusă, la solicitarea Parchetului, potrivit agenţiei de presă ruse, Roskomnadzor.

SUA avertizează că există riscul unor atacuri cibernetice din partea Rusiei.

”Cer partenerilor din sectorul privat să îşi întărească imediat apărarea cibernetică”, se arată într-un comunicat al preşedintelui american Joe Biden.

UPDATE 22:55 Rusia este nevoită să evalueze "mai adecvat realitatea" din cauza rezistenţei armatei ucrainene. 

După 26 de zile de negocieri există unele schimbări în abordarea Rusiei care a fost forţată să evalueze mult mai bine realitatea, conform declaraţiilor unui negociator ucrainean, pentru BBC.

UE este pregătită să aplice şi mai multe sancţiuni Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina.

“Măsurile restrictive continuă să constituie o parte importantă a abordării noastre şi suntem pregătiţi să luăm (măsuri) suplimentare împreună cu partenerii noştri”, a declarat Josep Borrell.

Crucea Roşie a primit documente pentru facilitarea unui schimb de soldaţi ruşi cu peste 500 de soldaţi ucraineni. Rusia a transmis Crucii Roşii detaliile despre soldaţii ucraineni capturaţi, conform declaraţiilor comisarului rus pentru drepturilor omului.

   

UPDATE 21:53 Japonia a observat nave de război amfibie ruseşti tranzitând una din strâmtorile sale, a  transmis biroul de presă a Ministerului japonez al Apărării. Acestea ar putea transporta echipamente militare din estul îndepărtat al Rusiei în teatrul de război din Ucraina, relatează DefenseNews.

Patru nave de debarcare ruseşti au fost văzute  la mijlocul lunii martie navigând în grupuri de câte două spre vest în Oceanul Pacific. Potrivit fotografiilor publicate de Ministerul japonez al Apărării acestea ar putea fi întreaga flotă de nave amfibie ale Flotei Pacifice a Marinei ruse. În aceste imagini se poate vedea că nava amfibie de asalt Nikolai Vilkov are cel puţin 17 camioane militare pe puntea sa de sus.

UPDATE 20:52 Moscova încheie negocierile privind tratatul de pace cu Tokyo, în contextul restricţiilor unilaterale recent impuse de Japonia împotriva Rusiei pe fondul situaţiei din Ucraina, a anunţat, luni, Ministerul rus de Externe, citat de agenţia de presă de stat TASS.

  

”Având în vedere natura evident neprietenoasă a restricţiilor unilaterale impuse de Japonia împotriva Rusiei în contextul situaţiei din Ucraina, urmează să fie luate următoarele măsuri. În situaţia actuală, partea rusă nu are intenţia de a continua negocierile privind tratatul de pace cu Japonia, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui tratat fundamental în relaţiile bilaterale cu o ţară care adoptă o poziţie neprietenoasă şi încearcă să dăuneze intereselor ţării noastre”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de TASS.

UPDATE 20.29 Ucraina nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupaţia rusă, a declarat preşedintele Voldimir Zelenski presei ucrainene, conform BBC.

Citeşte şi: Ruşii folosesc devastatoarele bombe termobarice în Ucraina. Cum acţionează acestea

UPDATE 20:20 Rusia a susţinut luni că a lansat duminică atacul cu rachete de înaltă precizie asupra unui centru comercial din Kiev, soldat cu cel puţin opt morţi, pentru că acesta era folosit de forţele ucrainene pentru a depozita rachete, relatează Reuters.

UPDATE 19.57 Unii belaruşi au adoptat tactici specifice partizanilor pentru a sabota războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Belarus este o ţară partizanilor. Eroii noştri opresc trenurile ruseşti, distrug echipamentele ruseşti, distribuie pliante pentru a împiedica trupele belaruse să intre în Ucraina. Ucraina va câştiga, iar Belarus, de asemenea, va fi eliberat”, scrie pe Twitter Franak Viaciorka, un consilier al Svetlanei Ţihanouskaia, liderul opoziţiei din Belarus.

Viaciorka a publicat şi o hartă cu acţiunile partizanilor din Belarus. 

Partizanii belarus saboteza razboiul lui Putin FOTO FOTO Franak Viaciorka

FOTO Franak Viaciorka

UPDATE 19:51 Rusia foloseşte ”terorismul de stat” în Ucraina şi ”trebuie oprit, pentru că altfel va ataca alte ţări”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său britanic, Ben Wallace, la Londra, potrivit BBC.

UPDATE 19.10 Serviciul de Grăniceri al Ucrainei susţine că navele militare ale Rusiei sunt vopsite în aşa fel încât să nu poată fi identificate, ceea ce sugerează că Forţele Navale Ruse intenţionează să comită acte sub steag fals.

UPDATE 18.37 Ministerul rus al Apărării a prezentat imagini video cu momentul în care o rachetă, despre care ruşii spun că ar fi fost hipersonică, a lovit un centrul comercial din capitala ucraineană Kiev.

explozie intr-un centru comercial din Kiev

UPDATE 18.26 Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Sullivan, pentru a-i transmite că există riscul întreruperii relaţiilor diplomatice.

MAE rus se arată deranjat de criticile aduse recent de preşedintele american Joe Biden împotriva omologului său rus Vladimir Putin.

UPDATE 18.09 Dintre multele poveşti despre eroismul sovietic în cel de-al Doilea Război Mondial, asediul de la Leningrad - Sankt Petersburg astăzi - ocupă probabil primul loc în memoria ruşilor. Timp de aproape 900 de zile, între septembrie 1941 şi ianuarie 1944, trei milioane de persoane au trăit sub tirurile artileriei şi bombardamentelor germane.

„Blokadniki”, aşa cum sunt cunoscuţi supravieţuitorii asediului, au suferit în adăposturi subterane îngheţate, murdare şi pline de boli. Aproximativ 800.000 de oameni au murit printre dărâmăturile din capitala istorică a Rusiei, dintre care 600.000 de foame.

Fiecare zi a însemnat o bătălie împotriva prăbuşirii mentale şi fizice, mulţi locuitori recurgând la măsuri extrem de neobişnuite - inclusiv la canibalism - pentru a rămâne în viaţă.

Celebrarea eliberării oraşului este organizată anual pe 27 ianuarie, iar cu acest prilej Vladimir Putin depune o coroană de flori la Cimitirul Memorial Piskareovskoe din Sankt Petersburg. Este o tentativă mult mediatizată de a plasa asediul Leningradului asupra formării personalităţii liderului de la Kremlin.

Putin s-a referit mereu la acel moment ca fiind ceva personal. S-a născut la şapte ani după încheierea războiului şi a crescut într-un oraş încă marcat de asediu.

Tatăl său fusese grav rănit, iar fratele său mai mare, Viktor, murise de difterie la doar un an de la naşterea sa.

Deşi Putin a ţinut uneori să vorbească despre ororile îndurate de familia sa în timpul războiului, totuşi liderul de la Kremlin nu ezită să provoace aceeaşi mizerie şi suferinţă ucrainenilor nevinovaţi, scrie Mark Galeotti, un fin cunoscător al chestiunilor ruseşti, pentru „Daily Mail”.

UPDATE 17.41 Un bărbat în vârstă de 96 de ani, care a supravieţuit după ce a fost închis în patru lagăre de exterminare naziste, a fost ucis în urma unui bombardament care a lovit vineri apartamentul său din oraşul ucrainean Harkov.

UPDATE 17.38 Compania nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a avertizat luni că nivelul radiaţiilor din jurul centralei nucleare de la Cernobîl riscă să crească, deoarece sistemul său de monitorizare şi cel de stingere a incendiilor de vegetaţie nu funcţionează din cauza ocupaţiei ruse.

UPDATE 17.20 Preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul, dacă ţiţeiul rusesc va fi respins de occidentali, deşi este puţin probabilă o astfel de decizie, a declarat luni vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, citat de agenţia rusă de presă TASS, transmite Reuters.

„Este imposibil în prezent pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia", a afirmat Novak.

UPDATE 16.51 O instanţă din Moscova a decis că Meta, compania fondată de Mark Zuckerberg, este o „organizaţie extremistă” şi a interzis reţelele sociale Facebook şi Instagram în Rusia


Instanţa a dat curs unei cereri formulate de Parchetul General de la Moscova, care a solicitat ca Meta să fie consideră o organizaţie extremistă. 

UPDATE 16.15 Rusia „nu ia în serios negocierile de pace”, ci se foloseşte de ele pentru a distrage atenţia statelor occidentale de la război şi de a le convinge că nu sunt necesare sancţiuni suplimentare, a declarat Aleksandr Rodnianski, un consilier al lui Zelenski, pentru BBC Newshour.

UPDATE 16.12 Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a declarat că atacul asupra oraşului Mariupol este o răzbunare personală a preşedintelui rus Vladimir Putin, deoarece nu a reuşit să cucerească oraşul în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

UPDATE 16.09 Cel puţin 80 de persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachetă de croazieră asupra poligonului de la Nova Liubomîrca, în oblastul Rivne, în nord-vestul Ucrainei, susţine Ministerul rus al Apărării. Informaţia referitoare la bilanţul victimelor încă necesită confirmări din surse independente.

Un alt atac cu rachetă de croazieră a vizat un depozit de muniţie şi cartierul general al unei brigăzi mecanizate situate în apropiere de satul Seleţ, la mai puţin de 100 de kilometri de Liov.

UPDATE 16.04 Armata rusă susţine că a luat prizonieri 60 de soldaţi ucraineni care apărau o bază de la periferia Kievului. Informaţia încă nu a fost confirmată de surse independente.

UPDATE 15.55 Forţele care apără oraşul Mariupol, de la Marea Azov, au jucat „un rol important în distrugerea planurilor inamicului”, a apreciat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un mesaj publicat pe Facebook.

„Au fost salvate (...) zeci de mii de vieţi în toată Ucraina. Astăzi, Mariupolul salvează Kievul, Dnipro şi Odesa. Toată lumea trebuie să înţeleagă asta”, scrie Oleksii Reznikov, potrivit CNN şi news.ro.

Ucraina a respins ultimatumul Rusiei de a preda Mariupolul până la 21 martie 05.00.

UPDATE 15.53 Potrivit unui fost comandant din cadrul Comandamentului forţelor comune din Regatul Unit, Richard Barrons, oraşul-port Odesa este următoarea „ţintă logică” a Rusiei.

Fostul comandant britanic atenţionează că, în cazul în care armata rusă ar prelua sub control Odesa, acestea ar „izola economia ucraineană” de Marea Neagră. 

UPDATE 15.52 Volodimir Zelenski a cerut luni Germaniei, într-un discurs televizat, să ajute Ucraina să salveze Kievul.

Kievul era numit odinoară „Micul Berlin”, cu care se asemăna ca „deschidere, emoţie, libertatea din parcuri, sinceritatea oamenilor, cluburi şi petreceri”, a reamintit Zelenski.

„Acum Kievul este închis. Este tăcut şi aşteaptă (sunetul unei) sirene de raid aerian care obligă oamenii să se retragă în adăposturi”, a afirmat preşedintele ucrainean.

„Sunetul unei sirene este un lucru cu care ucraineni trăiesc, muncesc şi încearcă să doarmă. Ei îşi îngrijesc rănile, nasc copii şi mor”, a declarat el.

Atât Europa, cât şi Germania „au puterea” să exercite presuni asupra Rusiei, a subliniat Zelenski.

Fără „comerţul vostru, companiile şi băncile voastre, Rusia nu va avea bani să finanţeze acest război”, a insistat Zelenski.

Şeful statului ucrainean a îndemnat la închiderea porturilor europene pentru Rusia, la renunţarea la sursele de energie rusă şi la înteruperea aprovizonării Rusiei cu mărfuri.

UPDATE 15.48 În cele trei săptămâni şi jumătate de război, Ucraina ar fi suferit pierderi enorme, potrivit Ministerului Rus al Apărării. Rusia ar fi reuşit în total să distrugă în Ucraina: 216 vehicule aeriene fără pilot, 180 sisteme de rachete antiaeriene, 1.506 tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 152 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 592 sisteme de artilerie de câmp şi mortiere şi 1.284 de unităţi de vehicule militare speciale. Cifrele prezentate de Rusia nu pot fi verificate independent şi trebuie privite cu un grad ridicat de scepticism.

UPDATE 14.57 Negocierile de pace ruso-ucrainene nu înregistrează, pentru moment, progrese „semnificative”, spune Kremlinul.

„Ca să vorbim despre o întâlnire între cei doi preşedinţi trebuie să se facă temele pentru acasă. Este necesar aă aibă loc negocieri şi să se convină asupra rezultatului acestora. Nu există progrese semnificative deocamdată”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

UPDATE 14.02 Forţele armate ruse au deschis luni focul asupra civililor care protestau faţă de ocuparea oraşului Herson. Localitatea este sub controlul armetei ruse, care a pătruns în oraş de pe 3 martie.

Autorităţile ucrainene au anunţat că ar fi victime printre civilii care au protestat luni faţă de ocuparea oraşului de către ruşi.

Populaţia din Herson manifestează de mai multe zile împotriva ocupanţilor.

UPDATE 13.55 Un obuz explodează lângă mai mulţi civili care stau la coadă la un magazin, în Harkov, transmite Nexta care publică şi imagini video:

UPDATE 13.07 Bilanţul persoanelor ucise în urma unui atac cu racheta al armatei ruse asupra unui centrul comercial din Kiev a crescut la opt, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei.

Centrul comercial din cartierul Podilskii şi maşini aflate în parcare au luat foc, în noaptea de duminică spre luni.

În total 63 de pompieri au acţionat la stingerea incendiului, ale cărui flăcări s-au ridicat până la etajele trei şi patru ale clădirii.

„În urma atacului cu racheta şi a incendiului cauzat, mallul, geamurile clădirilor locuite din jur şi maşini parcate au fost distruse”, se arată într-o postare pe Telegram a Procuraturii Generale a Ucrainei.

Bilanţul victimelor ar putea creşte, precizează sursa citată.

Operatiune de salvare in urma unui atac rusesc la un centru comercialşl din Kiev FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE
 

UPDATE 12.58 Volodimir Zelenski îndeamnă luni Uniunea Europeană (UE) să înceteze orice „comerţ” cu Rusia şi să-i refuze resursele energetice.

„Fără euro pentru ocupanţi”, a scris şeful statului ucrainean pe contul său de Telegram.

„Închideţi-le toate porturile voastre. Nu le trimteţi bunurile voastre. Refuzaţi-le resursele energetice”, a pledat el.

„Fără comerţ cu voi, fără întreprinderile şi băncile voastre, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război”, a subliniat Zelenski.

Apelul lui Zelenski vine înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din Uniunea Europeană (UE) consacrată examinării unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 12.45 O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev, începând de luni seara şi până miercuri dimineaţa, a anunţat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klicikov.

Interdicţia de circulaţie „începe azi (luni), la ora (locală) 20.00 (şi ora României), şi va dura până pe 23 martie la ora (locală) 7.00 (şi ora României)”, a scris pe Telegram fostul campion mondial la box.

UPDATE 12.37 Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a denunţat, luni, bombardamentele ruseşti din oraşul ucrainean Mariupol, de la Marea Azov.

„Ceea ce se întâmplă la Mariupol este o crimă de război majoră”,  a atras atenţia şeful diplomaţiei europene.

„Bombardamente fără discernământ devastează oraşul şi ucid pe toată lumea”, a acuzat Borrell înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din Uniunea Europeană (UE), consacrată examinării unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 12.15 Reprezentantul Administraţiei Odesa, Serghei Bratciuk, a declarat că luni, 21 martie, ocupanţii ruşi au tras în Odesa cu artileria navală.

„Ca urmare a bombardamentelor inamice din această dimineaţă de către artileria navală rusă, mai multe gospodării din Odesa au fost avariate. Slavă Domnului, nu au fost victime", a scris Bratciuk pe canalul Telegram.

Potrivit Radio Liberty , echipele au lovit cel puţin două clădiri rezidenţiale de pe litoralul mării în jurul orei 6:00, distrugând un complex rezidenţial şi o mică casă privată.

Unele obuze au lovit pământul. Forţele Federaţiei Ruse, care înaintează spre Ucraina din Crimeea ocupată, încearcă să ocolească Nikolaev pentru a se îndrepta spre Odesa. informează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

„Forţele ruse care avansează din Crimee încearcă să ocolească Nikolaev, căutând să se deplaseze spre vest, spre Odesa. Aceste forţe au făcut puţine progrese în ultima săptămână. Forţele navale ruse continuă să blocheze coasta Ucrainei şi să efectueze lovituri cu rachete împotriva ţintelor de pe teritoriul Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.  

Se indică faptul că blocada coastei ucrainene este de natură să agraveze situaţia umanitară din Ucraina, împiedicând livrarea de provizii vitale către populaţia ucraineană.

UPDATE 10.46 Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea deschiderii unui număr de opt culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe asediate, luni, însă nu şi de la Mariupol, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.

Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea deschderii unui număr de opt culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe asediate, luni, însă nu şi de la Mariupol, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.

UPDATE 09.46 Mai mulţi mercenari ai companiei militare private ruse Wagner au sosit duminică în Ucraina cu scopul de a asasina conducerea militară şi politică ucraineană, a anunţat Direcţia de Informaţii a Ucrainei.

Serviciile secrete ucrainene au afirmat că principalele ţinte ale mercenarilor sunt: preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şeful cancelariei prezidenţiale Andrii Ermak şi prim-ministrul Denis Şmihal.

Preşedintele rus Vladimir Putin „a ordonat personal un alt atac unuia dintre împuterniciţii săi”, a spus Direcţia. „Toate încercările anterioare s-au încheiat cu eşecul şi eliminarea teroriştilor“.

Zelenski ar mai fi fost ţinta a cel puţin trei tentative de asasinat, potrivit The Times .

Secretarul ucrainean al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksi Danilov, a declarat la 1 martie că o tentativă de asasinare din partea forţelor speciale cecene a fost dejucată şi unitatea a fost „eliminată”. Unitatea specială aparţinea Kadîroviţilor, o organizaţie paramilitară cecenă care luptă alături de forţele ruse în războiul din Ucraina.

O altă tentativă a aparţinut tot unui grup de mercenari Wagner, care are legătură cu guvernul rus.

UPDATE 09.18 Bilanţul atacului de noaptea trecută din Kiev a ajuns la şase morţi, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Şase corpuri eraut întinse, luni dimineaţa, în faţa unui centru comercial, în nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist AFP.

Zona a fost vizată într-unul dintre cele mai puternice atacuri, care a spulberat vehicule în parcare şi a proocat un crater uriaş.

Război în Ucraina 20 21 martie 2020 distrugeri refugiati tanc rusi FOTO Profimedia

Foto Profimedia

UPDATE 09.12 Scurgerea de amoniac, de la o uzină lovită de forţele ruse, în regiunea Sumî, a fost oprită după circa două, potrivit autorităţilor ucrainene citate de Nexta. Guvernatorul regiunii a anunţat pe Telegram că nu mai există niciun pericol pentru populaţie din acest punct de vedere.

UPDATE 09.09 „Iadul pe pământ". Aşa a descris situaţia din oraşul natal Iaroslav Jelezniak, un deputat ucrainean din Mariupol. Iar situaţia este cu adevărat disperată, transmite BBC.

Mariupol a fost înconjurat de forţele ruseşti, care au împiedicat crearea unor coridoare care să permită distribuirea ajutoarelor umanitar.

Aproximativ 300.000 de locuitori sunt blocaţi în interior, fără electricitate, apă curentă sau încălzire. Şi pe măsură ce hrana şi proviziile medicale se epuizează, criza s-ar putea agrava, pentru că oamenii sunt înfometaţi, iar şansele ca diverse boli să se răspândească sunt mari.

Locuitorii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi şi subsoluri, în timp ce Rusia continuă atacul său neîncetat asupra oraşului, de pe uscat, aer şi mare, spun oficialii.

mariupol

Imaginile arată un oraş în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul, Vadim Boicenko, a declarat săptămâna trecută reporterului BBC că peste 80% din clădirile rezidenţiale au fost fie avariate, fie distruse, o treime dintre ele sunt de nereparat.

Cadavrele sunt lăsate pe străzi, deoarece este prea periculos să le aduni. Când sunt în sfârşit strânse, unele corpuri în gropi comune, un alt simbol al ororii de acolo.

Chiar şi un general rus a recunoscut că în oraş se desfăşoară o catastrofă umanitară teribilă. Deloc surprinzător, el nu a recunoscut că propriile sale forţe erau responsabile pentru situaţie.

UPDATE 09.02 Rusia a tras două rachete într-un poligon militar din Rivne, în vestul Ucrainei, a declarat Vitaliy Koval, şeful administraţiei regionale, transmite BBC.

Într-o declaraţie video, el a spus că loviturile u avut loc  luni dimineaţă.

UPDATE 8.24 Ministerul Apărării al Regatului Unit spune că Kievul rămâne prioritatea Rusiei şi se aşteaptă la un impuls reînnoit în următoarele câteva săptămâni, scrie BBC.

Oficialii britanici au spus că luptele grele au continuat la nord de capitala ucraineană, dar avansurile Rusiei din această direcţie au stagnat.

„În ciuda lipsei continue de progres, Kievul rămâne obiectivul militar principal al Rusiei şi este probabil să acorde prioritate încercării de a încercui oraşul în următoarele săptămâni”.

UPDATE 07.17 Trupele ruseşti din sudul Ucrainei încă încearcă să treacă de oraşul Nikolaev, intenţionând să meargă spre vest, către Odesa, a anunţat duminică seară Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.

Aceste forţe, care vin dinspre Crimeea, au făcut puţine progrese în ultimele săptămâni, a mai transmis ministerul pe Twitter. Conform, sursei citate, forţele navale ruseşti continuă blocada asupra coastei ucrainene şi să lanseze atacuri cu rachete vizând ţinte din  Ucraina. 

Ministerul a avertizat că blocada instituită asupra zonei de coastă a Ucrainei va agrava situaţia umanitară şi va împiedica accesul cu provizii vitale către populaţia ucraineană.

***

Patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor din cartierul Podil din Kiev, unde se află zone de business, dar şi rezidenţiale, conform unui nou bilanţ, relatează BBC, potrivit News.ro.

Iniţial, primarul Kievului, Vitali Kliciko afirmase că o persoană a murit, dar a subliniat că salvatorii şi paramedicii se aflau la faţa locului.

De asemenea, o persoană a fost rănită.

NEXTA a postat un filmuleţ cu momentul în care o persoană este scoasă de sub dărâmături, dar şi imagini cu centrul comercial devastat.

UPDATE 06.07 În regiunea Sumî, o parte a unei coloane de luptă ruseşti a fost distrusă, iar ocupanţii s-au refugiat într-un cimitir din apropiere, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Sumî, Dmitro Zhivitski, într-un mesaj video din 20 martie. El a menţionat că respectiva coloană rusească a fost distrusă de artileria Forţelor Armate ale Ucrainei.

„După acest bombardament de artilerie au început să fugă, au fugit, s-au ascuns în cimitir, iar eu şi echipa mea credem că au ajuns la destinaţia finală – au loc în cimitir sau ca îngrăşământ pe câmpurile noastre", a subliniat Zhivitski.

UPDATE 04.43 La uzina chimică din Sumy a existat o scurgere de amoniac a anunţat  de şeful OVA Sumî Dmitro Zhivitski.

„În prezent, zona afectată este de aproximativ 2,5 km. Direcţia vântului şi aşezările care sunt ameninţate: satul Novoselytsia. Lucrează echipaje de urgenţă ale uzinei şi SES.

UPDATE 03.42 Ministerul britanic al Apărării a declarat, citând surse ale serviciilor de informaţii, că trupele ruse încă încearcă să ocolească Nikolaev, încercând să se deplaseze spre vest, spre Odesa. Deşi forţele lor, înaintând din Crimeea, nu au făcut prea multe progrese în ultima săptămână.

„Marina rusă continuă să blocheze coasta ucraineană şi să lanseze lovituri cu rachete asupra ţintelor din toată Ucraina”, a adăugat ministerul.

Aceştia au avertizat că „bloada litoralului ucrainean ar putea agrava situaţia umanitară din Ucraina şi ar putea împiedica aprovizionarea cu bunuri vitale”. 

UPDATE 02.53 Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei înregistrează cazuri de capturare a unor întregi unităţi ruseşti împreună cu echipamentele lor de luptă. După cum a remarcat ministrul Afacerilor Interne Denis Monastyrsky în timpul teletonului, Ucraina garantează securitatea celor care s-au predat în astfel de cazuri. După cum a raportat UNIAN, la 19 martie, în Ucraina erau oficial 562 de prizonieri de război ruşi. Biroul Naţional de Informaţii se va ocupa de problema prizonierilor de război în Ucraina. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a fost deja informat despre înfiinţarea unui astfel de Birou prin Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 02.19 Lovitură aeriană a fost efectuată asupra unei şcolii din Mariupol. În clădire se ascundeau aproximativ 400 de persoane. Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, a declarat că numărul victimelor în urma atacului aerian asupra şcolii de artă din Mariupol este în prezent necunoscut.

"Sunt sub dărâmături. Acum nu ştim câţi sunt în viaţă, dar ştim că pilotul care a aruncat bomba va fi doborât, deoarece am doborât deja aproape o sută dintre aceiaşi ucigaşi în masă", a spus Zelensky.

UPDATE 01.58 O educatoare din Cernihiv, Natalia Pesotska, a salvat 30 de copii dintr-un orfelinat şi i-a dus la Ivano-Frankivsk. Educatoarea a preferat să meargă la Ivano-Frankivsk cu copiii, deoarece era periculos să rămână la Cernihiv în viitor. Asta în ciuda faptului că niciun coridor umanitar de la Cernihiv nu a fost anunţat oficial. De la începutul războiului în Ucraina au fost pierduţi 115 copii , peste 140 au fost răniţi. 

Consulul general al Greciei la Mariupol: Mariupol va fi adăugat pe lista oraşelor care au fost distruse, precum Guernica, Stalingrad şi Groznîi

Un diplomat grec suprins de bombardamentele ruseşti la Mariupol afirmă că devastarea oraşului este similară celor de la Guernica, Stalingrad, Groznîi şi Alep, relatează BBC.

Manolis Androulakis, consulul general al Greciei la Mariupol, a revenit la Atena după ce a organizat mai multe acţiuni de evacuare a cetăţenilor şi a etnicilor greci.

"Mariupol va fi adăugat pe lista oraşelor care au fost distruse, precum Guernica, Stalingrad, Groznîi şi Alep", a declarat diplomatul la sosirea la Atena.

El a cerut oamenilor să-şi unească vocile pentru a cere un armistiţiu, o încetare a focului.

Androulakis a fost primit ca un erou în Grecia pentru că a stat în Mariupol în timpul bombardamentelor.

El a precizat că Mariupol va rămâne în memorie ca un oraş "distrus complet de război".

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski califică bombardarea oraşului Mariupol ca fiind o crimă de război.

Androulakis afirmă că în prezent civilii sunt atacaţi orbeşte şi neajutoraţi în Mariupol.

"În 24 de ore, ceea ce mi-a îngreunat şi mai mult eforturile, întreaga infrastructură a fost distrusă, totul a fost bombardat, electricitate, apă, comunicaţii", a relatat el.

Zelenski: Este a 25-a zi de când armata rusă încearcă în zadar să găsească "nazişti" imaginari

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski remarcă, într-o postare pe Facebook, că este a 25-a zi de când armata rusă încearcă în zadar să găsească "nazişti" imaginari şi că, ceea ce este şi mai important, militarii ruşi nu găsesc drumul către casă, motiv pentru care soldaţii ucraineni îi ajută să găsească calea către "judecata Domnului".

"Este deja a 25-a zi de când armata rusă încearcă în zadar să găsească nazişti imaginiari de care au afirmat că vor să apere poporul nostru. Tot aşa cum încearcă în zadar să găsească ucraineni care să-i întâmpine cu flori. Şi, cel mai important, militarii ruşi nu pot găsi drumul către casă. Tocmai de aceea, soldaţii ucraineni îi ajută să găseacscă calea către judecata Domnului", a scris preşedintele ucrainean pe Facebook noaptea trecută.

Ministerul rus al Apărării a cerut oficialilor din Mariupol să predea oraşul forţelor ruse până luni dimineaţă, la ora locală 5.00 / Răspunsul Kievului

Ministerul rus al Apărării a cerut duminică seară oficialilor din Mariupol să predea oraşul forţelor ruse până luni dimineaţă, la ora locală 5.00, relatează CNN, citând RIA Novosti. Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuck a declarat că nu poate fi vorba despre predare.

"Deja am informat partea rusă în legătură cu acest lucru", a declarat ea pentru Ukrainska Pravda, conform BBC.

Ministerul rus al Apărării va deschide coridoare umanitare luni şi vrea să primească un răspuns scris din partea Kievului până la ora 5:00, precizează, Ria Novosti. Agenţia de presă rusă susţine că informaţia referitoare la predarea Mariupolului se regăseşte în comentariile făcute de Şeful Centrului Naţional pentru Managementul Apărării, general-colonel Mihail Mizintsev.

“Facem apel la bandiţii odioşi, responsabili pentru sute de vieţi ale oamenilor nevinovaţi şi care acum se intitulează reprezentanţi ai autorităţilor oficiale locale ale acestui oraş unic Mariupol. Suntem conştienţi că în actuala situaţie puţine depind de voi, pentru că sunteţi sub controlul deplin al batralioanelor naţionaliste, însă sperăm foarte mult ca voi, inclusiv primarul oraşului, să aveţi cel puţin ceva uman rămas în voi, cel puţin compasiune pentru civilii care v-au acordat mandatul", a declarat Mizinţev, conform RIA Novosti. În apelul făcut către oficialii oraşului să se predea, Mizinţev a declarat: "Voi aveţi acum dreptul la o alegere istorică  - dacă sunteţi cu poporul vostru sau cu bandiţii. În caz contrar, tribunalul militar care vă aşteaptă este doar un lucru mărunt pe care deja îl meritaţi din cauza atitudinii voastre  josnice faţă de propriii cetăţeni, cât şi pentru crimele teribile şi provocările deja organizate de voi". El a mai susţinut că aproape 60.000 de cetăţeni din Mariupol sunt în Rusia, “în deplină siguranţă".

Consiliul local al oraşului Mariupiol a anunţat sâmbătă că localnicii sunt duşi în Rusia împotriva voinţei lor, e către forţele ruse. "În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duşi pe teritoriul Rusiei. Ocupanţii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni şi din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei şi copii) de bombardamentele constante”, se arată în comunicat.

Locuitorii din Mariupol capturaţi au fost duşi în tabere unde forţele ruse le-au verificat telefoanele şi documentele, a spus consiliul oraşului, iar apoi au fost redirecţionaţi către oraşe ruseşti îndepărtate.

Joe Biden vine în Europa. Preşedintele american va avea o vizită în Polonia după summitul NATO de la Bruxelles

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden va efectua o vizită în Polonia, vineri, Polonia, după ce va participa la summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc cu o zi înainte, a anunţat Casa Albă.

"Săptămâna aceasta, preşedintele Joseph R. Biden, Jr. va călători în Polonia după întâlnirile sale de la Bruxelles, Belgia, cu aliaţii noştri NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene pentru a discuta eforturile internaţionale de a sprijini Ucraina şi de a impune Rusiei costuri severe şi fără precedent pentru invazia acesteia. Vineri, 25 martie, preşedintele Biden se va deplasa la Varşovia, Polonia, unde va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele Andrzej Duda. Preşedintele va discuta despre modul în care Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii noştri, reacţionează la criza umanitară şi a drepturilor omului pe care a creat-o războiul nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei", a anunţat Casa Albă.

Duminică, Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că preşedintele american Joe Biden un are planuri să viziteze Ucraina săptămâna viitoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite