LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 17. Zelenski: 1.300 de soldaţi ucraineni au fost ucişi. Ruşii, la 25 kilometri de centrul capitalei ucrainene, spun britanicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi Jîtomîr în dimineaţa celei de-a 17-a zi a invaziei ruse din Ucraina, informează BBC. Potrivit corespondentului Fox News, la Kiev s-au auzit cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei. Zelenski a cerut eliberarea primarului din Melitopol şi s-a adresat direct militarilor ruşi cărora le-a transmis că se pot salva, dacă predau armele şi pleacă acasă.

GALERIE FOTO - Ziua 17 de război

GALERIE FOTO - Manifestaţii de susţinere a Ucrainei în lume


LIVETEXTUL CONTINUĂ AICI

UPDATE 04:17 Preşedintele Ucrainei a avut un nou discurs în care a declarat că invadatorii ruşi nu pot cuceri Ucraina, pentru că nu au asemenea putere, spirit şi se bazează doar pe violenţă.

”Invadatorii ruşi nu ne pot cuceri. Ei nu au o asemenea putere. Ei nu au un asemenea spirit. Ei se bazează doar pe violenţă. Doar pe teroare. Doar pe arme, şi au multe. Dar invadatorii nu au o bază naturală pentru viaţa normală. Pentru ca oamenii să se simtă fericiţi şi să viseze. Sunt incapabili din punct de vedere organic să facă viaţa normală! Oriunde a ajuns Rusia într-o ţară străină, visele sunt imposibile”, a declarat Volodimir Zelenski.

eBay a blocat tranzacţiile din Rusia şi acordă beneficii ucrainenilor. Compania a anunţat mai multe măsuri pentru sprijinirea ucrainenilor şi a vânzătorilor din regiune. 

”Suntem alături de Ucraina şi luăm o serie de măsuri pentru a sprijini poporul ucrainean şi vânzătorii noştri din regiune”, au transmis oficiali eBay.

UPDATE 00:55 Zelenski a postat pe contul său de Twitter un mesaj în care a afirmat că a purtat discuţii cu premierul israelian Naftali Bennett despre perspectivele unor negocieri de pace. 

"Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor", a declarat Zelenski.

Rusia doreşte să preia controlul deplin asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, susţine Ucraina.

Un polonez a lansat un site pentru ucrainenii care vor să înceapă o nouă şcoală. Peste 24.000 de ucraineni merg deja la şcolile poloneze, dar cea mai mare provocare este bariera lingvistică. 

Marya Tybus a lansat un site trilingv prin care doreşte să conecteze tinerii ucraineni care caută sprijin de la studenţi polonezi. 

„Ne-am dat seama că nu este vorba doar de a ajuta cu nevoi de bază, precum hrana sau îmbrăcămintea, ci şi de sprijin emoţional. Este mult mai uşor pentru o tânără de 18 ani să ceară ajutor de la o altă tânără de 18 ani decât o femeie de 50 de ani”,a declarat tânăra pentru BBC.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho spune că invazia rusă este o scuză pentru "rusofobie".

„Criza din Ucraina este o scuză convenabilă pentru rusofobie”, a postat scriitorul pe contul său de Twitter.

UPDATE 00:10 Noi imagini din satelit puse la dispoziţie de Maxar Technologies arată pagubele produse de bombardamentele ruse asupra oraşului Mariupol, din sud-estul Ucrainei. 

MAXAR

UPDATE 00:05 Ministerul rus al Apărării a declarat că situaţia umanitară din Ucraina se degradează şi este chiar catastrofală în unele oraşe. Acesta i-a acuzat pe naţionaliştii ucraineni că minează şi distrug zone rezidenţiale şi infrastructuri-cheie. 

„Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice”, a declarat Mihail Mizinţev.

Peste 13.000 de persoane evacuate sâmbătă prin coridoarele umanitare, numărul este aproape dublu faţă de cei are au reuşit să fie evacuaţi pe percursul zilei de vineri, conform declaraţiilor premierului ucrianean.

Un nou primar a fost ales în Mariupol şi conform administraţiei regionale Zaporojie, acesta este sub controlul militar rus, după ce primarul ales al oraşului a fost reţinut zilele trecute de armata rusă.

UPDATE 21:33 Un oficial ucrainean de vârf a negat sâmbătă relatări ale presei israeliene potrivit cărora, în contextul eforturilor de mediere a păcii, premierul Israelului Naftali Bennett l-ar fi sfătuit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să accepte oferta omologului său rus în cadrul negocierilor de pace dintre cele două părţi, relatează Reuters.

Sâmbăta trecută, Bennet a avut o întâlnire de trei ore la Kremlin cu Vladimir Putin iar de atunci a mai vorbit de două ori la telefon cu preşedintele rus şi de patru ori cu Volodimir Zelenski, spun oficialii ucraineni.

„Am convingerea că Bennet poate avea un rol important, deoarece Israelul este o ţară cu multă istorie şi paralele cu situaţia noastră, având totodată şi o amplă migraţie a evreilor din Ucraina, Rusia şi Belarus”, a spus Zelenski în cadrul unui briefing de presă.

Sâmbătă, un consilier ucrainean de vârf a respins un raport de presă difuzat de publicaţii israeliene precum Walla news şi Jerusalem Post, dar şi site-ul american de ştiri Axios, care citează un oficial ucrainean neidentificat  afirmând că Bennett ar fi îndemnat Ucraina să cedeze solicitărilor Rusiei. 

UPDATE 21:14 Ministerul rus al Apărării a declarat că situaţia umanitară din Ucraina continuă să scadă rapid, informează Reuters.

Pe fondul acuzaţiilor de astăzi că trupele ruse au împuşcat şi au ucis civili, inclusiv copii, ministerul rus mai spune că Ucraina nu deschide coridoare umanitare către Rusia.

UPDATE 21:11 The Kyiv Independent relatează că Serviciul de Securitate al Ucrainei ar fi interceptat apeluri telefonice care dovedesc că trupele ruse de lângă Harkov au primit ordin să tragă în civili, inclusiv în copii.

Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului a documentat, până marţi, cel puţin 170 de persoane ucise în regiunea Harkov - inclusiv cinci copii.

UPDATE 20:44 Rusia va trebui caute surse alternative de trupe ca să-şi consolideze „forţele regulate strâmtorate”, a transmis Ministerul Apărării al Regatului Unit pe contul oficial de Twitter, în cea mai recentă actualizare a informaţiilor cu privire la situaţia războiului din Ucraina.

UPDATE 20.05 O încăierare într-o suburbie din est Kievului a ilustrat cât s-au apropiat forţele ruse în timp ce au continuat să înconjure oraşul, dar a dezvăluit şi vulnerabilităţile lor strategice.

Coloana de tancuri ruseşti a apărut de-a lungul unei autostrăzi principale la est de Kiev, între două rânduri de case dintr-un orăşel.

În curând, forţele ucrainene au tras obuze de artilerie asupra convoiului rusesc, dar şi rachete antitanc, lăsând o linie de tancuri carbonizate sau în flăcări.

Ruşii au continuat vineri să încerce să se apropie de Kiev, din nord-vest şi est, dar au avut parte de bătălii aprige pentru controlul oraşelor şi drumurilor mici.

Atacul trupelor ucrainene de la Brovari a scos în evidenţă şi provocările strategice – şi, spun analiştii militari, paşii strategici greşiţi – care au împiedicat forţele ruse , până acum, să câştige controlul asupra majorităţii oraşelor mari, scrie The New York Times.

UPDATE 19:57 Serviciul de informaţii ucrainean transmite că şapte civili au murit după ce trupele ruse au tras asupra unui convoi de evacuare din satul Peremoha, în regiunea Kiev, relatează Reuters.

„După atac, ocupanţii au forţat restul coloanei să se întoarcă spre Peremoha şi nu îi mai lasă să iasă din sat”, a transmis serviciul ucrainean de informaţii într-un comunicat.

Informaţiile n-au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE 19.34 Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă în regiunea Kiev, a anunţat Serviciul de Stat de Urgenţă, potrivit BBC.

Un convoi de evacuare format din 40 de autobuze a sosit în satul Bilohorodka sâmbătă după-amiază, potrivit unui comunicat al serviciului.

Salvatorii le-au oferit evacuaţilor asistenţă, inclusiv medicală şi psihologică, se mai arată în comunicat.

UPDATE 19.21 Preşedintele american Joe Biden a autorizat asitenţă de 200 de milioane de dolari în arme şi alte ajutoare pentru Ucraina, a anunţat Casa Albă.

Într-un memorandum adresat secretarului de stat, Antony Blinken, Biden a ordonat ca fondurile să fie alocate prin Legea privind asistenţa străină şi desemnate pentru apărarea Ucrainei, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

Noile fonduri pot fi folosite pentru arme, articole de apărare din rezerva departamentului de apărare şi educaţie şi pregătire militară.

Noile ajutoare vin după ce Congresul SUA a aprobat ajutor de urgenţă în valoare de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE 19.17 Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că un convoi se îndreaptă spre oraş şi aduce ajutoare şi autobuze pentru evacuarea civililor. El a spus că aceasta este a şaptea încercare de a aduce uşurare oraşului. „Ultimele şase nu au funcţionat”, a spus edilul.

„Convoaiele nu au fost lăsate să treacă - au fost bombardate, drumul a fost minat, au fost bombardamente în oraş. Să vedem dacă acesta ajunge aici sau nu“, a declarat neîncrezător viceprimarul.

Orlov nu a putut confirma dacă o moschee din oraş a fost lovită de bombardamente, deşi a spus că „s-ar putea afla foarte bine în zona de bombardament”.

Guvernul ucrainei a declarat sâmbătă mai devreme că moscheea a fost bombardată, dar Televiziunea turcă a citat preşedintele asociaţiei locale de pe lângă moschee spunând că, în timp ce zona a fost sub foc, moscheea în sine nu a fost lovită.

Serghei Orlov a spus că aproximativ 2.000 de persoane au fost ucise în Mariupol, dar în prezent nu va fi posibil să se stabilească numărul exact al morţilor.

UPDATE 18.57 Ministrul de externe ucrainean a spus că Rusia foloseşte tactici similare în Ucraina cu cele utilizate în Siria şi că Mariupol este asediat, dar încă sub control ucrainean, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

Dmitro Kuleba a mai spus că Rusia a încercat să facă o bază logistică lângă Cernobîl.

Oficialul ucrainean a spus că, deşi Rusia şi Ucraina discută şi rămân deschise diplomaţiei, Rusia continuă să înainteze cereri care sunt inacceptabile.

Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu se va preda, a spus el.

Kuleba a spus că Ucraina are nevoie de ajutor pentru a investiga şi a urmări penal posibile crime de război şi că trebuie făcut mai multe pentru a lovi economia Rusiei.

Dacă Ucraina ar fi avut mai multe avioane, ar fi fost salvate mai multe vieţi de civili, a spus ministrul de externe al Kievului.

Kuleba a declarat că crede că Belarus nu este dispusă să trimită trupe în Ucraina - în ciuda faptului că este sub presiunea Rusiei.

UPDATE 18.35 SUA au declarat că sunt dispuse să ia măsuri diplomatice pentru a ajuta guvernul ucrainean, relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat a făcut aceste comentarii sâmbătă, după ce preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a spus că Occidentul ar trebui să fie mai implicat în negocierile pentru a pune capăt războiului.

„Dacă există paşi diplomatici pe care îi putem lua şi care guvernul ucrainean consideră că ar fi de ajutor, suntem pregătiţi să îi luăm”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Lucrăm pentru a pune ucrainenii în cea mai puternică poziţie de negociere posibilă, inclusiv prin creşterea presiunii asupra Rusiei prin impunerea de costuri severe şi prin furnizarea de asistenţă de securitate pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere.”

UPDATE 18.16 Oraşul Volnovakha din estul Ucrainei a fost complet distrus în urma invaziei ruse, a declarat guvernatorul Doneţk din, Pavlo Kirilenko, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

Luptele continuă pentru teritoriul de acolo, pentru a preveni încercuirea localităţii de către forţele ruse, a mai spus oficialul.

UPDATE 18.11 Autoritatea rusă de reglementare în domeniul nuclear, Rosatom, spune că activităţile de asigurare a funcţionării în siguranţă a centralei nucleare de la Cernobîl se desfăşoară în coordonare cu organul de supraveghere nuclear al ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Compania spune că o echipă de specialişti ruşi se află la faţa locului, la staţie, pentru a reconecta centrala la reţeaua electrică.

Oficialii Rosatom au mai spus că personalul ucrainean rămâne în controlul uzinelor de la Cernobîl şi Zaporojie.

Declaraţia vine după ce, vineri, Petro Kotin, şeful companiei nucleare de stat din Ucraina, Energoatom,  spus că ingineri ruşi au fost instalaţi pentru a gestiona staţia Zaporojie.

UPDATE 18.04 Agenţii FSB ruşi s-au prezentat la reşedinţele oficialilor de top Google şi Apple din Rusia şi i-au ameninţat cu închisoarea.

Această mişcare face parte dintr-o campanie masivă de presiune a Kremlinului împotriva giganţilor tehnologici americani care se accelerează acum pe fondul războiului din Ucraina.

UPDATE 17.59 Statele Unite şi aliaţii săi au informaţii despre faptul că Rusia se pregăteşte să folosească arme chimice împotriva Ucrainei, au declarat vineri oficialii americani şi europeni, în timp ce Moscova a încercat să-şi revigoreze ofensiva militară prin atacuri din ce în ce mai brutale în mai multe oraşe ucrainene. 

Oficialii de securitate şi diplomaţii au spus că informaţiile, pe care au refuzat să le detalieze, au indicat posibile pregătiri ale Rusiei pentru desfăşurarea de muniţii chimice şi au avertizat că Kremlinul ar putea încerca să efectueze un atac cu „steagul fals” care încearcă să pună vina pe ucraineni. sau poate guvernele occidentale. Oficialii, ca şi alţii citaţi în această poveste, au vorbit sub condiţia anonimatului din cauza naturii sensibile a chestiunii.

Acuzaţiile au apărut în timp ce Rusia a repetat afirmaţiile conform cărora Statele Unite şi Ucraina operau laboratoare secrete de arme biologice în Europa de Est - o acuzaţie pe care administraţia Biden a respins-o drept „prostii totală” şi „minciuni absolute”.

UPDATE 17:30 Energoatom, compania de stat ucraineană care se ocupă de centrala nucleară de la Zaporojie, a declarat că, vineri, un grup de oficiali de la Rosatom a sosit la instalaţie şi a pretins să-i fie predat controlul asupra acesteia, pentru că este proprietatea companiei din Rusia, relatează CNN.

„Potrivit unui reprezentant al acestui grup, au fost trimişi să evalueze securitatea nucleară şi radiaţională, după bombardarea şi confiscarea staţiei,  dar şi ca să ofere asistenţă la reparaţii”, se arată în comunicat.

„Un alt motiv al venirii lor a fost expus ca fiind refuzul conducerii pro-ucrainene şi al personalului ZNPP de a coopera cu invadatorii”, a adăugat acesta.

Potrivit comunicatului Energoatom, printre cei 11 oficiali ruşi care au sosit vineri  se află şi doi ingineri de nivel înalt de la centralele nucleare ruseşti din Balakovo şi Rostov.

Toate cele şase unităţi electrice ale centralei de la Zaporojie sunt în funcţiune, se arată în comunicat, care subliniază şi faptul că cei din managementul centralei sunt obligaţi să cadă de acord cu ruşii asupra tuturor problemelor tehnice.

UPDATE 16:42 Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să fie de acord cu o încetare imediată a focului în conflictul cu Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice de 75 de minute, sâmbătă, relatează BBC.

„Conversaţia face parte din eforturile internaţionale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al lui Scholz, care a precizat însă că participanţii au convenit să nu ofere detalii ale discuţiilor.

Kremlinul a transmis că Putin a criticat ceea ce el a numit „încălcarea flagrantă” a dreptului internaţional umanitar de către forţele ucrainene, deşi acesta nu a precizat la ce se referă acestea.

„Putin (i-a informat) despre starea reală a lucrurilor”, a transmis biroul său într-un comunicat. „În special, au fost citate numeroase fapte privind încălcarea flagrantă a normelor dreptului internaţional umanitar de către forţele de securitate ucrainene”, se arată în comunicat.

UPDATE 16.38 Volodimir Zelenski a declarat reporterilor că aproximativ 1.300 de militari ucraineni au fost ucişi în primele 17 zile ale invaziei ruse, transmite BBC, care precizează că preşedintele ucrainean susâine în aceste momente o conferinţă de presă la Kiev.

Surse occidentale au estimat vineri că aproximativ 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în aceeaşi perioadă.

Preşedintele ucrainean mai susţine că aproximativ 500-600 de soldaţi ruşi s-au predat vineri forţelor ucrainene.

Anterior, Zelensky a avertizat trupele ruse că „nu este posibil să se ocupe capetele şi minţile” oamenilor şi că ocuparea oraşelor va fi doar „temporară, nu pentru totdeauna. Sunt încrezător în asta”.

UPDATE 16.36 Armata rusă respinge afirmaţiile propagandei Kremlinului despre unele „reuşite” ale sale în Ucraina. Acest lucru este dovedit de interceptările audio ale convorbirilor lor telefonice cu rudele de acasă.

Într-una dintre ele, un militar rus vorbeşte despre demoralizare chiar şi în rândul personalului de comandă., conform Novoe Vremia.

„Comandantul de brigadă este deja pe cont propriu, stă şi vorbeşte singur: La naiba? Cecenia, anul 95. Cecenia, asta spune despre ce e aici. A fost cel mai infernal, este la fel ca aici. Adică noi, ca nişte pisoi orbi, mergem şi nu ştim ce se va întâmpla. La naiba!”, s-a plâns soldatul interlocutoarei sale, care se crede că era soţia lui.

În plus, el îi cere să nu creadă informaţiile surselor oficiale ale Federaţiei Ruse.

„Urmăriţi canale independente. (...) Chiar dacă Rusia va câştiga, nu va însemna nimic. O altă grupare de trupăe se va aduna, şi din nou va intra în luptă. Aceasta va fi a doua Cecenie!”, a spus militarul rus.

UPDATE 16.33 Aviaţia şi artileria Rusiei şi-au extins vineri asaltul asupra Ucrainei, lovind aerodromuri în vest şi un important centru industrial în est, în timp ce forţele Moscovei încearcă să se regrupeze după pierderile recente,  iar atacurile lor au redus rapid oraşele aglomerate la moloz, scrie AP.

Oficialii americani ai apărării au oferit o evaluare a campaniei aeriene ruse, estimând că piloţii invadatori au în medie 200 de misiuni pe zi, în comparaţie cu între cinci şi 10  forţele ucrainene, care îşi concentrează apărarea aeriană pe rachete sol-aer, grenade propulsate de rachete şi drone.

Noi imagini comerciale din satelit au părut să surprindă tiruri de artilerie asupra zonelor rezidenţiale ce despart forţele ruse de capitală. Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat  scânteieri de focuri de armă şi fum de la tunurile mari, precum şi cratere  şi case arzând în oraşul Moschun, în afara Kievului, a spus compania.

Război în Ucraina ziua 17. FOTO EPA-EFE

Foto MAXAR via EPA EFE

Într-un sat devastat de la est de capitală, sătenii s-au căţărat peste ziduri prăbuşite şi fâşii de metal atârnând din ce a mai rămas dintr-o sală de biliard, un restaurant şi un teatru proaspăt distruse de bombele ruseşti.

Preşedintele rus Vladimir Putin „a creat această mizerie, crezând că va fi la conducere aici”, a spus Ivan Merzyk, în vârstă de 62 de ani. La temperaturi ce scad sub nivelul de îngheţ, sătenii întind rapid folie de plastic sau placaj bătut în cuie peste ferestrele sparte ale caselor.

„Nu plecăm de aici”, a spus Merzyk.

UPDATE 16.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a devenit un paria pentru mare parte din lumea occidentală după ce şi-a lansat invazia în Ucraina. El se confruntă cu sancţiuni personale, la fel ca unii dintre aliaţii săi apropiaţi.  Pe Google Trends căutările pentru „Putin coup” (putin lovitură de stat) sunt la cote maxime.

Perspectiva ca Putin să fie răsturnat este „mult mai mare decât era acum o lună”, a declarat un expert pentru Insider. Dar liderul rus a petrecut zeci de ani pentru ca regimul său să fie „protejat de lovituri de stat”, a spus expertul.

După ce Vladimir Putin a devenit preşedintele Rusiei, în anul 2000, timp de peste 20 de ani, a tot lucrat pentru ca regimul său să fie „protejat la lovituri de stat”, a explicat Adam Casey, bursier postdoctoral la Centrul Weiser pentru Democraţii Emergente de la Universitatea din Michigan, pentru Insider. „A alocat mult timp şi efort pentru a proiecta aparatul de securitate rusesc într-un mod care îl face relativ invulnerabil la lovituri de stat”.

putin agenti

Este posibilă o lovitură de palat în Rusia? „Garda pretoriană“ şi „muschetarii“ se ocupă de securitatea liderului de la Kremlin  - detalii aici

UPDATE 16:11 Forţele ruse intenţionează să organizeze un „pseudo referendum”în Herson, oraşul ucrainean sudic aflat sub ocupaţie rusă.

Şeful adjunct al consiliului local din Herson a declarat pentru Reuters că acestea vor să creeze o nouă republică separatistă.

UPDATE 16.06 Garanţiile de securitate propuse anterior de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat drastic, a declarat, sâmbătă, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat postului de televiziune ruse, Channel One, citat de agenţia de stat, TASS, preluată de News.ro

Garanţiile de securitate propuse anterior de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat drastic, a declarat, sâmbătă, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat postului de televiziune ruse, Channel One, citat de agenţia de stat, TASS.

Întrebat dacă propunerile Moscovei privind garanţiile de securitate pentru Statele Unite şi NATO sunt încă în vigoare, Ryabkov a răspuns că ”nu ar spune că propunerile de acest tip ar putea rămâne în vigoare”.

”În ansamblu, configuraţia s-a schimbat complet şi situaţia actuală este drastic diferită. În prezent, problema este aceea de a asigura atingerea obiectivelor care au fost stabilite de autorităţile noastre înainte de lansarea unei operaţiuni militare speciale”, a continuat oficialul rus.

UPDATE 14:15 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au sâmbătă o nouă convorbire telefonică cu Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina.

Cei trei lideri au mai avut o altă convorbire telefonică joi, în care liderii de la Paris şi Berlin au cerut Rusiei să înceteze imediat focul în Ucraina.

Potrivit AFP, după întâlnirea din 7 februarie de la Kremlin, Macron şi Putin au avut nouă discuţii telefonice, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

UPDATE 13.52 Atacurile ruseşti continuă în locurile în care fuseseră planificate evacuări de civili, au declarat guvernatorii regiunilor Kiev şi Doneţk, relatează agenţia de presă Reuters, potrivit BBC.

S-au făcut planuri pentru a deschide coridoare umanitare şi a scoate oamenii din oraşele aflate sub atacul rusesc - inclusiv Mariupol, care se află în regiunea Doneţk.

„Ajutoare umanitare se îndreaptă spre Mariupol, vă vom informa ce se întâmplă... Situaţia este complicată, sunt bombardamente constante”, a declarat guvernatorul Doneţk Pavlo Kyrylenko, citat de presa locală.

„Situaţia este extrem de dificilă”.

Anterior, viceprim-ministrul Irina Vereşciuk şi-a exprimat speranţa că ziua ar putea merge bine şi „Rusia îşi va îndeplini obligaţiile de a garanta regimul de încetare a focului”.

Încercările anterioare de a scoate oamenii din Mariupol, unde populaţia trăieşte fără hrană, apă sau energie, au eşuat.

Totodată, au existat rapoarte că autobuze de evacuare şi două camioane care transportau ajutor umanitar se îndreptau spre oraşul Sumî, din est.

UPDATE 13.49 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski tocmai a lansat un nou mesaj video către naţiune pe reţelele de socializare.

Zelenski susţine că armata rusă a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii –  31 de grupuri tactice de batalion rusesc sunt de-acum incapabile de luptă.

Liderul de la Kiev cere eliberarea imediată a primarului din Melitopol, care ar fi fost răpit de forţele ruse, spunând că a discutat acest lucru cu liderii francezi şi germani.

Zelenski mai spune că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru a-şi accelera aderarea la UE.

UPDATE 13.12 Dronele de fabricaţie turcească Bayraktar TB-2 din dotarea armatei ucrainene continuă să facă daune mari forţelor de invazie ruse, care par să nu aibă soluţie contra acestor tipuri de atacuri aeriene.

Armata ucraineană a distrus sistemul rusesc de război electronic în regiunea Kiev cu ajutorul unei asemenea drone, a anunţat comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi pe Facebook .

UPDATE 13.09 Administraţia preşedintelui american Joe Biden discută cu aliaţii europeni posibilitatea de a trimite sisteme de apărare aeriană şi alte arme în Ucraina. În special, sistemele de rachete antiaeriene S-300 (SAM), scrie The Washington Post.

Potrivit publicaţiei, discuţiile au început înaintea vizite programate pentru săptămâna viitoare a secretarului american al Apărării Lloyd Austin pentru a se întâlni cu aliaţii NATO la Bruxelles şi în Slovacia. 

Slovacia are sistemul de apărare aeriană S-300, care este folosit pentru a proteja împotriva aeronavelor inamice.

„Credem că cel mai eficient mod de a sprijini armata ucraineană în confruntarea cu Federaţia Rusă este de a oferi mai multe arme antitanc şi sisteme de apărare aeriană”, a spus comandantul militar american Todd Walters.

UPDATE 12.57 Rusia are în vedere atacarea convoaielor care livrează arme în Ucraina, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov.

„Am avertizat... Aprovizionarea Ucrainei cu arme dintr-un număr de ţări nu este doar o mişcare periculoasă, ci acestea sunt acţiuni care transformă convoaiele acelea în ţinte legitime”, a spus Riabkov la Channel One.

Anterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că, dacă Federaţia Rusă atacă lanţurile de aprovizionare a ajutorului NATO către Ucraina, va ataca întreaga Alianţă.

UPDATE 12:44 Aprovizionarea cu apă în Crimeea prin Canalul din nordul Peninsulei din lacul de acumulare Kahovka este dificilă şi imposibilă din punct de vedere tehnic fără o pregătire specială, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kirill Budanov, într-un interviu pentru Krym.Realii.

„Vor încerca să alimenteze cu apă Crimeea ocupată, dar vor înţelege foarte bine că toate poveştile lor că au rezolvat problema apei nu sunt altceva decât propagandă. Au aruncat în aer unul dintre baraje, parţial apa a curs,  de-a lungul Canalului Crimeea de Nord. Dar apa pur şi simplu nu poate curge de la sine - acest lucru trebuie înţeles", a spus Budanov.

El a menţionat că alimentarea cu apă prin canal este un sistem complex de structuri hidraulice care necesită pompare prin staţii de pompare.

UPDATE 12.36 Un expert în computere din Norvegia a creat un site web care permite oricui să trimită un e-mail despre războiul din Ucraina unui număr de până la 150 de adrese de e-mail ruseşti simultan, astfel încât poporul rus să aibă şansa de a afla adevărul pe care îl ascunde guvernul lor, potrivit BBC.

Milioane de mesaje sunt primite în toată Rusia, cu acelaşi subiect: „Nu sunt duşmanul tău”, relatează BBC. 

Mesajul scris în limba rusă, alături de o traducere în engleză, începe: „Dragă prieten, vă scriu pentru a-mi exprima îngrijorarea pentru viitorul sigur al copiilor noştri de pe această planetă. Cea mai mare parte a lumii a condamnat invadarea Ucrainei de către Putin”.

E-mailul continuă prin a implora poporul rus să respingă războiul din Ucraina şi să caute adevărul despre invazie la serviciile de ştiri non-statale.

UPDATE 12:32 Rusia lucrează la două opţiuni pentru şantaj nuclear, în special la incendierea la scară largă a pădurilor radioactive sau utilizarea artileriei asupra unei instalaţii de depozitare nucleară, a declarat generalul de brigadă Kirill Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Avem informaţii despre dezvoltarea a două opţiuni. Pe care o aleg, depinde doar de ei. Prima este o ardere pe scară largă a pădurilor radioactive, un nor radioactiv se va ridica imediat şi va merge în direcţia în care va bate vântul. Al doilea este folosirea artileriei asupra unui  depozit nuclear „Rezultatul va fi acelaşi. Ca şi în primul caz, şi în al doilea caz, conducerea rusă îşi propune să dea vina pe Ucraina”, a spus Budanov la postul de televiziune „Ukraine 24”. Declaraţia a fost postată sâmbătă pe contul de Telegram al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 11:57 Forţele ruse au bombardat o moschee în oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde s-au refugiat peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, anunţă Ministerul de Externe al Ucrainei.

Ucraina a acuzat Rusia că a refuzat să permită oamenilor să iasă din Mariupol, unde o blocadă a lăsat în capcană sute de mii de oameni.

Rusia dă vina pe Ucraina pentru eşecul evacuării.

Ministerul de Externe al Ucrainei scrie pe Twitter că moscheea sultanului Soliman Magnificul din Mariupol a fost bombardată de „invadatorii” ruşi.

„Peste 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei”, se spune.

Nu există detalii despre persoane ucise sau rănite.

UPDATE 11:48 Forţele ruse au atacat un aerodrom militar din Vasilkov şi un centru informatic ucrainean al serviciilor secrete din Brovarî, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, relatează agenţia de presă de stat rusă, TASS, preluată de News.ro.

”Armele cu rază lungă de acţiune de înaltă precizie au lovit obiectivele militare ale Ucrainei în dimineaţa zilei de 12 martie. Un aerodrom militar din Vasilkov şi principalul centru informatic de servicii secrete al forţelor armate ucrainene din Brovarî au fost scoase din funcţiune”, potrivit declaraţiilor lui Konaşenkov.

UPDATE 11.16 Fostul secretar general adjunct al NATO Rose Gottemoeller a declarat pentru BBC că este „sceptică” că forţele ruse vor „avea mult succes” într-un atac asupra capitalei Ucrainei, Kiev.

Se crede că un convoi masiv de forţe ruseşti, masat în afara oraşului, s-a dispersat, în pregătirea unui avans. Dar Gottemoeller crede că acest lucru ar putea fi considerat un semn de slăbiciune.

„Mă întreb dacă au capacitatea de a se regrupa în acest moment, deoarece logistica lor este într-o formă atât de proastă, încât nu au cu adevărat proviziile de combustibil de care au nevoie pentru a ajunge la Kiev”, a spus ea pentru BBC Radio 4 Today.

Gottemoeller mai spune că luptătorii din Siria  care ar putea fi recrutaţi pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina arată „abordarea barbară a acestei invazii” adoptată de Moscova.

UPDATE 11:03 Bătălia pentru capitala Ucrainei, Kiev, ar putea fi noul Stalingrad al Rusiei, a declarat un parlamentar ucrainean pentru BBC.

„Este un oraş uriaş, de milioane de oameni şi, dacă ruşii vor încerca să intre, vor avea de susţinut luptă destul de mare - acesta va fi Stalingradul lor dacă vor să facă asta”, spune el, referindu-se la cea mai sângeroasă bătălie a celui de-al Doilea Război Mondial, în care au murit aproximativ 1,1 milioane de soldaţi de sovietici şi 800.000 de militari nazişti germani şi români.

UPDATE 10.49 Aproape 1,6 milioane de persoane (1,596 milioane) au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, au anunţat sâmbătă grănicerii polonezi, informează BBC.

Potrivit sursei citate, se crede că nu toţi aceşti refugiaţi se află în prezent în Polonia. Maciek Duszczyk, prorectorul pentru cercetare la Universitatea din Varşovia, estimează că aproximativ un milion de refugiaţi rămân în Polonia, iar restul au plecat deja în alte ţări.

UPDATE 10.25 Câteva mii de locuitori din Melitopol au mărşăluit spre clădirea administraţiei pentru a cere eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost reţinut de forţele ruse, transmite Nexta, care mai relatează că există informaţii referitoare la probleme cu conexiunea la internet în zona. Forţele ruse ar încerca să-i împiedice pe rezidenţi să se coordoneze.

UPDATE 10.22 Trupele ruse au bombardat un spital regional de oncologie din oraşul Mîkolaiv, din sudul Ucrainei, a declarat pe Facebook şeful Autorităţii Regionale de Sănătate a oraşului, Maxim Beznosenko.

"Doar un tâmpit îi poate ataca pe cei slabi. Acei slabi sunt pacienţii noştri. Chiar acum, aceşti monştri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienţilor cu cancer din toată regiunea Mîkolaiv", a spus el într-o postare din 11 martie.

"Dacă ură pentru inamic uneşte - suntem deja cea mai unită naţiune din lume. Dacă Rusia vede pacienţii cu cancer ca pe un adversar egal care reprezintă o ameninţare - nu este doar bolnavă, este deja în agonie. Şi acesta este singurul lucru asta ne poate înveseli în astfel de circumstanţe”, a adăugat el.

Potrivit lui Beznosenko, bombardarea nu a provocat pagube semnificative. „Continuăm să muncim”, a spus el.

UPDATE 10.18 În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit spune că „majoritatea” forţelor ruse se află acum la 25 km de centrul oraşului Kiev.

Britanicii spun că marea coloană a armatei ruse aflată la nord de capitală s-a dispersat - „probabil pentru a sprijini o încercare rusă de a încercui oraşul”.

„Ar putea fi, de asemenea, o încercare a Rusiei de a-şi reduce vulnerabilitatea la contraatacuri ucrainene, care au avut un impact semnificativ asupra forţelor ruse”, spune Ministerul Apărării de la Londra.

Pe de altă altă parte, oraşele Cernihiv, Harkiv, Mariupol şi Sumî sunt încercuite şi se confruntă cu bombardamente puternice, adaugă sursa amintită, potrivit BBC.

UPDATE 10.00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi omologul său american, Joe Biden, au avut, vineri seară, o nouă convorbire la telefon, care a durat aproximativ 50 de minute. Presa din SUA notează că aceasta este cea mai lungă discuţie intre cei doi şefi de stat – de obicei, conversaţiile lor telefonice durează 30-40 de minute.

Potrivit CNN, care citează două surse guvernamentale, unul dintre motivele unei discuţii atât de lungi a fost necesitatea ca partea americană să-şi explice în detaliu acţiunile vizând restricţionarea comerţului cu Federaţia Rusă. La rândul său, Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că l-a informat pe Biden despre cursul ostilităţilor şi a discutat despre noile sancţiuni antiruse.

„L-am informat despre crimele Federaţiei Ruse împotriva populaţiei civile. Am convenit asupra unor măsuri suplimentare pentru a oferi sprijin defensiv Ucrainei şi pentru a creşte presiunea sancţiunilor asupra Rusiei” – a scris Zelenski.

UPDATE 9.50 Obuze lansate de trupele ruse au lovit spitale, şcoli şi alte clădiri din regiunea Mikolaiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă – transmite RBC. Potrivit şefului Administraţiei militare din regiunea Mikolaiv, Vital Kim, „invadatorii îşi schimbă tactica”. „Trag şi fug, se retrag în sate” – a menţionat Kim, adăugând că, astfel, trupele ucrainene nu pot să îi lichideze, existând riscul să afecteze populaţia civilă. Vitali Kim a mai declarat că două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din noaptea de 11 spre 12 martie.

UPDATE 08.59 Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a anunţat că forţele terestre ruseşti care încearcă să încercuiască Kievul "au rămas în mare parte blocate în ultimele 24 de ore” pentru reaprovizionare şi realimentare, relatează BBC, potrivit News.ro.

"Operaţiunile ofensive necoordonate şi sporadice ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene susţin evaluarea Statului Major ucrainean conform căreia forţele ruse se confruntă cu probleme de moral şi de aprovizionare tot mai mari şi au pierdut iniţiativa”, scrie BBC, citând institutul.

Forţele ruse par, de asemenea, să fie în mare parte blocate în jurul Harkoului, susţine sursa citată.

ISW a distribuit o hartă pe Twitter care arată trupele Rusiei înaintând spre vestul Ucrainei.

UPDATE 08.50 Aflat sub focul ruşilor şi fără provizii, situaţia din oraşul asediat Cernihiv (Cernigău), din nordul ţării, se înrăutăţeşte pe zi ce trece, relatează BBC News Ukraine.

Întrucât se confruntă cu un baraj constant de explozii şi bombardamente aeriene, alimentarea cu gaz, căldură şi chiar apă a fost întreruptă.

Şi stocurile pe care oamenii le-au adunat se vor epuiza în curând. Electricitatea este disponibilă doar în câteva zone ale oraşului, iar cea mai mare parte a localităţii este fără lumină şi comunicaţii funcţionale.

Oraşul - care avea o populaţie înainte de război de aproximativ 300.000 de locuitori - este înconjurat de forţele ruse şi a suferit pagube grave, informează BBC.

UPDATE 08.36 Un depozit de alimente congelate din regiunea Kiev a luat foc sâmbătă în urma bombardamentelor, potrivit unei postări a Serviciilor de Stat de Urgenţă (SES) din Ucraina.

Bombardarea a avut loc sâmbătă dimineaţa la 3:40, au spus autorităţile.

Imaginile publicate de SES au arătat lucrători de urgenţă care se întreceau pentru a stinge un incendiu masiv la ceea ce părea a fi un depozit cu un singur etaj, în timp ce din flăcări s-au ridicat nori groşi de fum

SES a spus că incendiul a fost localizat începând cu ora 07:54 şi că pompierii încă lucrează pentru a stinge flăcările.

Nu au fost raportate victime până acum.

UPDATE 08.26 Explozii au fost auzite sâmbătă devreme în oraşele Nikolaev, Dnipro şi Kropivnţki, potrivit BBC Ucraina, care citează autorităţile locale.

Potrivit unui canal Telegram al autorităţilor locale, sistemul de apărare antiaeriană al Dnipro a fost activat cu succes. Nu este clar câte explozii au lovit Dnipro, dar autorităţile au adăugat că aşteaptă răspunsuri oficiale de la armată.

UPDATE 08.10 Sinteza evenimentelor din ultimele ore, potrivit BBC

- Ucraina a acuzat încă o dată Rusia că a împiedicat iarăşi evacuarea oamenilor din oraşul-port Mariupol din sud.

- Condiţiile din oraşul asediat devin din ce în ce mai disperate, deoarece oamenii îndură temperaturi sub limita îngheţului, fără energie electrică şi aprovizionare precară cu alimente şi apă.

- Au fost convenite mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî din nord-estul aflat în conflict, sâmbătă dimineaţă, a declarat un oficial local.

- În cel mai recent mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o rugăminte plină de pasiune mamelor recruţilor din Rusia să nu-şi trimită copiii la război.

 - Preşedintele american Joe Biden afirmă că ţara sa nu va interveni direct militar împotriva Rusiei în Ucraina, dar va extinde lista oligarhilor ruşi supuşi sancţiunilor economice

 - Rusia face afirmaţii nefondate cu privire la activităţile SUA cu arme biologice în Ucraina la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

 - Ucraina sugerează că Belarus s-ar putea alătura invaziei Rusiei în următoarele ore

UPDATE 08.05 Sirenele antiaeriene s-au auzit în această dimineaţă şi la Cernăuţi, potrivit relatărilor presei ucrainene.

UPDATE 8.04 Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.

Potrivit lui Jiviţki, evacuarea civililor va începe la ora locală 09.00 (07.00 GMT), vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune.

Toate convoaiele se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13.00 şi 14.00.

UPDATE 05.00 Sirenele antiaeriene răsună la Kiev şi Jîtomîr în a 17-a zi a invaziei ruse din Ucraina, informează BBC: Potrivit corespondentului Fox News, la Kiev se aud cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei.

Sunetele sirenelor reprezintă un avertisment pentru localnici, care trebuie să se adăpostească.

Pe de altă parte, potrivit Nexta, Rusia a început o "mobilizare ascunsă", populaţia din Doneţk, Lugansk şi Crimeea fiind mobilizată.

UPDATE 03:10 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj în care a vorbit despre rezistenţa armatei ucrainene, despre curajul soldaţilor, dar şi despre pierderile inamicului. Zelenski a cerut eliberarea primarului din Melitopol, acuzând Rusia că acţiunle sale vor echivala cu ale teroriştilor ISIS. Preşedintele s-a adresat direct militarilor ruşi cărora le-a transmis că se pot salva, dacă predau armele şi pleacă acasă. De asemenea, le-a transmis mamelor din Rusia să nu-şi trimită copiii la război într-o ţară străină, informează News.ro.

”Oameni puternici, într-o ţară de oţel”, asta ar fi explicaţia pentru care Ucraina nu a putut fi capturată, după 16 zile de război, afirmă Zelenski, într-un nou mesaj video, postat pe Telegram.  

”Ieşiţi din Ucraina”, le-a mai transmis el ruşilor.  

Zelenski a vorbit şi el despre faptul că primarul din Melitopol a fost capturat.  

”Evident, acesta este un semn de slăbiciune din partea invadatorilor care nu au găsit niciun sprijin pe pământurile noastre, deşi au contat pe el (...) este clar pentru orice stat democratic din lume că un primar ales legitim este cu adevărat reprezentantul oamenilor (...) Rusia probabil îşi imaginează că un primar este un şef care poate fi uşor înlăturat şi nu înseamnă nimic. Dar aici este Ucraina, aici este Europa, o lume democratică, prin urmare, capturarea primarului din Melitopol, este o crimă nu dar faţă de o persoană, nu doar faţă de o comunitate anume sau faţă de Ucraina, ci şi faţă de democraţia însăşi”, a mai afirmat Zelenski.  

”Acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS. Toată ţara a văzut că Melitopol nu s-a predat invadatorilor. (...) Ucraina cere eliberarea imediată a primarului din Melitopol şi garantarea securităţii tuturor conducătorilor comunităţilor din întreaga ţară (...) Dacă ”, a mai afirmat Zelenski. 

Acesta a afirmat, de asemenea, că trupele ruseşti au perturbat coridoarele umanitare, dar, cu toate acestea, 7.144 de oameni au fost salvaţi din mai multe oraşe, iar operaţiunea va continua în zilele următoare.  

”Vom face totul pentru a aduce ajutor umanitar în oraşele din Ucraina”, a mai afirmat preşedintele, precizând că Mariupol rămâne sub control rusesc, fără posibilitate de ajutor umanitar deocamdată, dar încercările vor continua sâmbătă.  

Zelenski afirmă că peste 12.000 de militari ruşi au murit de la debutul războiului şi mult mai mulţi au fost răniţi. 

”Nu i-am invitat pe niciunul dintre ei aici”, a transmis preşedintele, afirmând că militarii ruşi se pot încă salva, dacă predau armele şi pleacă.  

Preşedintele ucrainean susţine că numărul militarilor capturaţi este atât de mare, încât nu mai poate fi gestionat de structurile pe care ţara le avea înainte de război.  

Zelenski s-a adresat din nou mamelor din Rusia: ”Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină. Nu credeţi promisiunile că vor fi trimişi doar undeva pentru exerciţii sau doar undeva în condiţii non-combat. Verificaţi unde este fiul dvs. Şi dacă ai chiar şi cea mai mică suspiciune că fiul tău ar putea fi trimis la războiul împotriva Ucrainei, acţionează imediat. Nu-ţi da fiul la moarte sau în robie. Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război îngrozitor şi Ucraina nu vrea, dar se va apăra atât cât va fi necesar”, a mai afirmat Zelenski.  

El a vorbit şi despre importanţa parteneriatelor, subliniind că Ucraina nu este singură în acest război.  

Joe Biden declară că Putin nu va ieşi niciodată cu o victorie din războiul cu Ucraina. 

UPDATE 01:00 Ministerul de Externe ucrainean a publicat pe reţelele de socializare o declaraţie dură la adresa ruşilor după ce aceştia l-ar fi răpit pe primarul Metilopolului, Răpirea orimarului de către nişte bărbaţi înarmaţi, aşa cum relatează CNN, e considerată de ucraineni "crimă de război",

„Faptul răpirii primarului Melitopolului, împreună cu alte sute de fapte de crime de război comise de ocupanţii ruşi pe teritoriul ucrainean, sunt documentate cu atenţie de agenţiile de aplicare a legii. Autorii acestei crime şi a altor crime vor fi aduşi în faţa tribunalului”, a declarat ministerul de Externe ucrainean.

Putin şi Lukaşenko ar fi convenit ca Rusia să livreze Belarusului echipamente mmilitare moderne în viitorul apropiat, conform BelTA, agenţia oficială de presă a belaruşilor. 

UPDATE 00:30 Varşovia şi Cracovia nu mai acceptă refugiaţi din Ucraina, conform serviciului de graniceri de Stat al Ucrainei. Aproximativ 300.000 de refugiaţi au ajuns în ultimele două săptămâni în cele două oraşe.

Potrivit ONU, peste 2.5 milioane de refugiaţi au ajuns în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi alte ţări europene, de la începutul invaziei ruse.

UPDATE 23:07 Oraşul Nikolaev este bombardat. Obuze puternice ale ruşilor au vizat suburbiile oraşului, lovind clădiri rezidenţiale.

UPDATE 21.35 Un al treilea general-maior rus a fost ucis, anunţă forţele armate din Ucraina. Potrivit acestora, este vorba despre generalul Andriy Kolesnikov care provenea din regiunea de est a Rusiei. Motivul pentru care generali de top ai Rusiei au fost trimişi în prima linie a frontului.

UPDATE 21.10 Parlamentul Ucrainean susţine că forţele de ocupaţie ruse l-au răpit pe primarul din Melitopol, oraş capturat încă din 25 februarie. Potrivit instituţiei, Ivan Fedorov a refuzat să coopereze cu militarii, motiv pentru care a fost ridicat de pe stradă. Răpirea a fost anunţată şi de mai mulţi oficiali ucraineni, între care şi un consilier al Ministerului Afacerilor Interne şi adjunctul şefului Biroului Preşedinţiei.

UPDATE 21.08 Rusia. Procuratura Generală cere ca Meta să fie recunoscută ca organizaţie extremistă în ţară, cu scopul blocării Instagram şi Whatsapp. Ruşii ar avea la dispoziţie două zie pentru a-şi salva conţinutul de pe aceste reţele. Facebook a fost deja interzisă în Rusia. 

Potrivit agenţiei de presă TASS, care citează biroul de presă al Parchetului General. “În conformitate cu legea federală care priveşte contracararea activităţilor extremiste, Parchetul General al Federaţiei Ruse a trimis o cerere în instanţă pentru a recunoaşte Meta ca organizaţie extremistă şi pentru a interzice activităţile sale pe teritoriul Federaţiei Ruse”.

Decizia Moscovei vine în urma unui anunţ al companiei Meta care, conform Reuters, a transmis că va permite utilizatorilor platformelor de socializare deţinute, Facebook şi Instagram, din unele ţări să publice mesaje cu conţinut violent şi inadecvat împotriva Rusiei şi a soldaţilor ţării, în contextul invaziei asupra Ucrainei.

Catalogarea Meta ca fiind organizaţie teroristă implică o modificare temporară a politicii companiei, iar Reuters transmite că Meta permite, de asemenea, unele postări ale utilizatorilor reţelelor de socializare prin care cer moartea preşedintelui Vladimir Putin sau a omologului său bielorus, Alexandr Lukaşenko. Astfel de mesaje vor fi permise, cu excepţia cazului în care acestea conţin şi referinţe către alţi lideri sau oficiali.

Potrivit The Washington Post, WhatsApp şi Instagram sunt printre cele mai populare platforme de socializare din ţară. Săptămâna trecută, autorităţile din Rusia au blocat accesul la Facebook şi Twitter, invocând “cazuri de discriminare împotriva mass-media şi a resurselor ruse de informaţii”.

UPDATE 20.44 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a susţinut, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice, că Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice.

Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC.

UPDATE 20.08 Un transport de asistenţă de securitate din Statele Unite pentru Ucraina va ajunge în Europa în următoarele 24 de ore, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN.

UPDATE 19.45 Peste 200 de civili, dintre care 11 copii ucişi la Harkiv de Rusia. Potrivit lui Serhii Bolvinov, şeful Departamentului de Investigaţii al poliţiei din regiunea Harkiv, 10 civili, inclusiv trei copii, au fost ucişi în ultimele 24 de ore.

În Mariupol, 1582 de civili au fost ucişi de la începutul războiului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite