LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski anunţă un control vamal „istoric“ cu Polonia. Rusia se anunţă dispusă la negocieri, dar atacă Jîtomirul cu rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Este ziua a 89-a a conflictului militar din Ucraina. Zelenski anunţă introducerea unui control vamal comun cu Polonia pentru a elimina majoritatea riscurilor de corupţie.

UPDATE 23.05 Ruşii încearcă să cucerească întreaga regune Lugansk

Acum trupele ruse îşi vor arunca toate forţele asupra regiunii Lugansk. Expertul militar Oleg Jdanov a spus acest lucru într-un interviu cu activistul şi bloggerul rus pentru drepturile omului Mark Feigin. El a notat separat situatia din raionul Popasna.

Au o sarcină politică, nu militară. Dacă Şoigu ( Serghei Şoigu - Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse) a spus că „acum vom lua regiunea Lugansk”, atunci întreaga presiune generală va cădea asupra trupelor dn acea zonă, la orice cost. Şi poate că vor fi transferate acolo forţe din alte direcţii", a spus Jdanov.

Potrivit expertului, conform diverselor estimări, în raionul Popasna sunt aproximativ 20 de BTG-uri. Şi este posibil ca ei să fie lansaţi în luptă unul după altul pentru a-şi atinge obiectivele.

Vom aminti, aşa cum a remarcat preşedintele administraţiei regionale de stat Lugansk, Serghei Gaidai, că ocupanţii ruşi depun toate eforturile pentru a  captura regiunea Lugansk. După cum a devenit cunoscut, ocupanţii au adunat o grămadă imensă de echipamente şi 25 de grupuri tactice la nivel de batalion (BTG) pentru a captura regiunea. El a explicat că în fiecare BTG sunt aproximativ 500 de persoane, adică peste 12.000 de militari ruşi care urmează să captureze regiunea Lugansk. Potrivit lui Jdanov, această grupare rusă a fost lansată în ofensivă fie pentru a separa regiunea de restul Ucrainei, fie pentru a captura Severodoneţk.

Gaidai a declarat încă o dată că situaţia din regiunea Lugansk este extrem de complicată.

UPDATE 22.20 Microsoft ajută Ucraina în război

Mykhailo Fedorov, ministrul transformării digitale al Ucrainei, afirmă că guvernul ucrainean va coopera cu Microsoft în documentarea crimelor de război ale Rusiei. El a scris despre asta pe canalul său Telegram.

"Guvernul nostru va colabora cu Microsoft pentru a documenta crimele de război ale Rusiei. Iar Xbox se va lansa oficial în Ucraina. În sfârşit vom avea conturi ucrainene şi limba ucraineană pe console. Acest lucru a fost convenit la Davos la o întâlnire cu preşedintele Microsoft, Brad Smith. Echipa Microsoft plănuieşte, de asemenea, să ajute industria digitală a Ucrainei în timpul reconstrucţiei”, a spus ministrul. El a adăugat că se desfăşoară de mai mult timp o strânsă cooperare cu Microsoft, iar aceştia sprijină în mod activ Ucraina în timpul războiului. Microsoft a devenit una dintre primele companii care a suspendat toate vânzările noi de produse şi servicii în Rusia la începutul lunii martie şi au oferit servicii cloud gratuite, pentru Ucraina până la sfârşitul anului 2022.

„Microsoft a sprijinit şi va continua să sprijine Ucraina”, a fost important să auzim asta de la Brad Smith. În general, compania estimează că iniţiativele sale au oferit Ucrainei un suport digital de 242 de milioane de dolari. Acestea includ granturi financiare, campanii promoţionale, acces gratuit la produsele şi serviciile companiei, echipamente”, a spus Fedorov. El a mulţumit echipei Microsoft pentru asistenţă atât de importantă.

Pe 23 mai, la Davos (Elveţia) a avut loc deschiderea oficială a Casei Crimelor de Război din Rusia (Casa Crimelor de Război a Rusiei). Proiectul este conceput pentru a ajuta la atragerea atenţiei globale asupra realităţii groaznice a agresiunii ruse în Ucraina.

UPDATE 21.20 Ucrainienii au respns un nou atac în Est

Luptătorii grupului „Est” au ucis 30 de invadatori ruşi într-o singură zi a raportat Grupul Operaţional şi Tactic „Est” pe reţeaua de socializare Facebook .

„Apărătorii ucraineni continuă să descurajeze agresorul în zona de responsabilitate a grupului operaţional şi tactic „Est „. În special, pe 23 mai, trupele fasciste ruse au efectuat 1 atac”, - se spune într-un comunicat.

Pierderile inamicului pe zi sunt: ​​personal - 30, tancuri - 1, BMP - 2 şi UAV - 2.

UPDATE 21.00 Tractorist ucis tragic în timpul lucrărilor la câmp în regiunea Cernihiv 

În regiunea Cernihiv, un tractor a lovit un dispozitiv exploziv în timpul lucrărilor agrcole, ucigând tractorstul se arată într-o declaraţie pe canalul Telegram a Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei. 

„Pe 23 mai, la ora 17:34, linia 101 a primit raportul despre o explozie pe un câmp din apropierea satului Kiinka din regiunea Cernihiv... , - se spune în mesaj.

Tractoristul în stare gravă a fost preluat de ambulanţă. „Din păcate, bărbatul a murit din cauza rănilor sale”, a spus SES. Serviciul a subliniat că pătrunderea pe câmpuri neexplorate, drumuri forestiere sau zone unde au avut loc lupte „te poate costa viaţa”.

Poliţia a îndemnat persoanele care locuiesc în zonele în care au continuat luptele să evite potecile forestiere şi drumurile de câmp.

UPDATE 20.35 Aproximativ 20 de ţări se angajează să furnizeze Ucrainei armament suplimentar

Douăzeci de ţări s-au angajat luni să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, pentru a face faţă forţelor ruse, în cadrul unei reuniuni a unor aliaţi, anunţă secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP.

”Întâlnirea de azi (luni) a decurs foarte bine”, anunţă Lloyd Austin.

”Numeroase ţări vor furniza muniţie de artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri şi alte blindate, care sunt indispensabile” armatei Ucrainei, precizează secretarul american al Apărării.

UPDATE 19.20 Noile autorităţăţi proruse din Herson impun rubla rusă ca mondedă oficială

Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson - cucerită de Rusia - au transformat luni moneda rusă, rubla, în deviza oficială, în paralel cu grivna ucraineană, cu scopul de a rusifica complet această regiune prorusă relatează AFP.

”Regiunea devine o zonă cu rubla ca deviză. Rubla va circula cu acelaşi titlu ca grivna. Societăţile şi antreprenorii pot afişa preţurile în ambele monede”, anunţă Administraţia  Civilă şi Militară prorusă a acestei regiuni situate în sudul Ucrainei.

”Cursul este de două ruble o grivnă”, anunţă ea într-un comunicat postat pe Telegram.

UPDATE 15.50 Rusia examinează un plan italian de pace în Ucraina, transmis ONU

Rusia a primit un plan de pace propus de către Italia şi este pe cale să-l studieze, anunţă luni, potrivit agenţiilor ruse de presă, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko, relatează AFP.

”L-m primit de puţin timp. Suntem pe cale să-l studiem”, a declarat Rudenko, subliniind că nu au loc, în prezent, negocieri între Rusia şi Italia.

”Atunci când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el”, precizează ministrul.


UPDATE 14.45 Zelenski îndeamnă la sancţiuni ”maxime” împotriva Rusiei

Comunitatea internaţională trebuie să impună sancţiuni ”maxime” împotriva Rusiei, precum un embargo petrolier complet, o interdicţie totală asupra băncilor ruse, ruperea legăturilor cu industria IT rusă şi renunţarea la comerţul cu Moscova, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o alocuţiune video la Forumul Economic Mondial de la Davos.

”Comunitatea internaţională trebuie să fie pregătită să folosească sancţiunile preventiv, nu doar să răspundă” ameninţărilor din viitor, a transmis Zelenski liderilor mondiali şi de afaceri prezenţi.

El a argumentat că dacă aceste sancţiuni ar fi fost dinainte în vigoare, Rusia nu ar fi putut invada Ucraina.

De asemenea, preşedintele ucrainean a făcut apel la un embargo petrolier complet, o interdicţie totală asupra băncilor ruse, oprirea completă a comerţului cu Moscova, ruperea legăturilor cu industria IT a Rusiei.

”Oferim lumii şansa să creeze un precedent referitor la ce se întâmplă dacă încerci să distrugi un vecin”, a adăugat Zelenski. El a sugerat că reconstrucţia Ucrainei ar putea fi finanţată parţial prin găsirea de active ruseşti ascunse în străinătate, îngheţarea şi alocarea lor către un fond special în vederea ajutării răniţilor în război.


UPDATE 13.50 Vadim Şişimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina, a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Primul soldat rus jucat pentru crime de război în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viaţă. El pledase vinovat în faţa instanţei pentru împuşcarea unui civil ucrainean neînarmat şi declarase că va accepta orice pedeapsă.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, a declarat în sala de judecată a tribunalului de la Kiev că atunci când l-a ucis pe ucraineanul Oleksandr Şelipov „era nervos” şi că „nu a vrut să ucidă”.

„Îmi pare sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aş vrea să-mi cer scuze încă o dată. Şi voi accepta pedeapsa pe care o voi primi”, a adăugat Şişimarin din boxa acuzaţilor.

Vadim Sisimarin crime de razboi Rusia Ucraina FOTO EPA-EFE

UPDATE 13.30 Mărturii despre brutalităţile din taberele de filtrare „obligatorii” în teritoriile ocupate de ruşi:„Am omorât 10 după care n-am mai numărat”

CNN a vorbit cu persoane care au trecut ele însele, au fost martore sau cunosc oameni care au fost luaţi de forţele separatiste şi duşi în taberele de filtrare ca apoi să nu se mai ştie nimic despre ei. Locuitorii ucrainieni aflaţi sub ocupaţie rusă nu pot pleca din oraş fără a trece mai întâi prin punctele de control şi filtrare.

Procesul dezumanizant de filtrare a început odată cu ocupaţia rusă şi a devenit o realitate zilnică pentru locuitorii ucraineni ce au fost reţinuţi în tabere până au fost verificaţi şi eventual li s-a dat voie să plece. Unii au fost separaţi de familiile lor şi încă aşteaptă să afle dacă cei dragi au trecut cu bine verificările.

Oleksandr Vdovicenko este unul dintre cei care au fost bătuţi pentru a dezvălui informaţii şi a reuşit să scăpe cu viaţă.  Ruşii i-au pus întrebări despre război şi au căutat să se asigure că nu face parte din grupul luptătorilor ucraineni. „Ce s-ar întâmpla dacă ţi-am tăia urechea?", l-au întrebat anchetatorii săi înainte să-l lovească cu pumnii în cap. Loviturile repetate i-au afectat permanent vederea.


UPDATE 13.10 Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk susţine că luptătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal vor fi judecaţi de un tribunal internaţional

Luptătorii ucraineni care s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal se află pe teritoriul separatist din Doneţk şi vor fi judecaţi de un „tribunal internaţional”, susţine Denis Puşilin, liderul prorus al acestei regiuni din sud-estul Ucrainei.

„Prizonierii de la Azovstal sunt deţinuţi pe teritoriul Republicii Populare Doneţk (aşa cum se autoproclamă separatiştii proruşi din Doneţk, n. red.). De asemenea, pe teritoriul republicii este plănuită organizarea unui tribunal internaţional”, a spus Puşilin pentru agenţia de presă Interfax.


UPDATE 13.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că până la 100 de oameni sunt ucişi în fiecare zi în luptele din estul Ucrainei, unde Rusia şi-a concentrat eforturile militare în ultimele săptămâni, relatează CNN.

Zelenski a făcut aceste declaraţii duminică într-o conferinţă de presă alături de omologul său polonez Andrzej Duda în timp ce răspundea la o întrebare referitoare la o petiţie online care să permită bărbaţilor cu vârsta legală de recrutare (vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani) să părăsească Ucraina.

Petiţia, postată pe site-ul oficial al Biroului Preşedinţiei Ucrainei, a obţinut peste 26.000 de semnături până luni dimineaţă.

„Nu prea înţeleg cui se adresează această petiţie. Mie mi se adresează această petiţie? Sau, poate că această petiţie ar trebui să se adreseze părinţilor acelor războinici, care i-au pierdut pe aceşti oameni, pentru că au apărat Ucraina cu preţul vieţii?”, a spus Zelenski.

„Astăzi, între 50 şi 100 de oameni ar putea fi ucişi aici, în cea mai complicată zonă, din estul ţării noastre”, a adăugat el.

Liderul ucrainean a mai precizat că aceşti ucraineni „apără ţara şi independenţa despre care vorbesc atât de mulţi (oameni) din lume, atât de mulţi vorbesc, dar o simţim personal”.

Zelenski a mai spus că petiţia va fi luată în considerare conform legii, la momentul potrivit şi indiferent dacă personal susţine sau nu petiţia respectivă.

UPDATE 11.36 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a exclus o potenţială încetare a focului cu Moscova şi a declarat că ţara sa nu va accepta niciun acord care implică cedarea de teritorii.

„Războiul nu se va opri (după concesii, n. red.). Se va lua o pauză pentru o perioadă”, a declarat Podoliak pentru Reuters într-un interviu acordat sâmbătă la administraţia prezidenţială ucraineană.

Mihailo Podoliak a subliniat că dacă Kievul alege să facă concesii, această decizie s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia va răspunde mai agresiv.

„Rusia nu poate fi lăsată la jumătatea drumului pentru că va (dezvolta) o stare de spirit «revanşardă» şi va fi şi mai crudă”, a subliniat el.

UPDATE 10.17 Ministerul britanic al Apărării susţine că Rusia ar fi înregistrat în primele trei luni de război în Ucraina „un număr de morţi similar” cu cel înregistrat de Uniunea Sovietică în timpul celor nouă ani de război în Afganistan.

„O combinaţie de tactici slabe de nivel scăzut, acoperire aeriană limitată, lipsă de flexibilitate şi o abordare de comandă pregătită să întărească eşecurile şi greşelile repetate a dus la această rată ridicată de victime, care continuă să crească în ofensiva din Donbas”, se arată în raportul zilnic al Ministerului britanic al Apărării. a spus ministerul într-o actualizare de informaţii.

UPDATE 08.43 Informaţiile privind numărul şi datele personale ale militarilor ucraineni evacuaţi din Azovstal, pe care Comitetul Internaţional al Crucii Roşii le deţine, vor rămâne confidenţiale şi nu vor fi făcute publice, scrie Ukrinform.

„Această informaţie este confidenţială. Prioritatea noastră este să verificăm condiţiile de detenţie şi tratamentul prizonierilor de război, să prevenim dispariţia acestora şi să menţinem legătura cu familiile lor. Dar nu vom publica liste sau nume ale persoanelor pe care le-am vizitat sau ale celor pe care îi vom vizita în viitor”, a spus purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, Mirella Hodeib, întrebată câţi militari ucraineni evacuaţi din Azovstal au fost înregistraţi şi dacă listele lor vor fi publicate. 

Soldaţii ucraineni care s-au adăpostit în combinatul Azovstal din Mariupol şi au rezistat asaltului rus aproape două luni au primit ajutor din exterior, a dezvăluit fondatorul batalionului Azov, Andrii Bileţki, într-un interviu pentru presa din Ucraina.

UPDATE 07.24 Rusia este dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina, susţine negociatorul şef al ruşilor, Vladimir Medinski, potrivit The Guardian.

„Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile”, a afirmat Medinski la televiziunea din Belarus. „Noi suntem gata să continuăm dialogul. Îngheţarea discuţiilor a fost totoal iniţiativa Ucrainei. Mingea este la ei”.

Negocieri între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut loc în mod regulat, atât în persoană cât şi prin videoconferinţă, de la startul invaziei, în data de 24 februarie. În martie, miniştrii de externe ai celor două ţări s-au întâlnit în Turcia, însă nu au existat rezultate concrete.

Marţi, negociatorul şef al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a spus că discuţiile sunt suspendate.

UPDATE 05:20 Zelenski anunţă un control vamal comun "istoric" cu Polonia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, în timpul discursului de duminică noapte, un control vamal "istoric" cu Polonia. Zelenski a subliniat că unitatea ucrainenilor şi polonezilor este o constantă pe care nimeni nu o poate rupe, relatează CNN.

„S-a ajuns la o soluţie care revoluţionează ordinea la graniţa noastră. Introducem control vamal comun cu Polonia. Acest lucru va accelera semnificativ procedurile de frontieră. Va elimina majoritatea riscurilor de corupţie. Dar este şi începutul integrării noastre în spaţiul vamal comun al Uniunii Europene. Acesta este un adevărat proces istoric”, a declarat Zelenski. 

UPDATE 03:00 Premierul Marii Britaniei va redubla eforturile de ajutor pentru Ucraina

Biroul premierului Boris Johnson a anunţat, duminică, că se vor redubla eforturile de a oferi hrană vitală şi ajutor umanitar Ucrainei. În timpul convorbirii cu Zelenski, Johnson a discutat despre blocada oraşului-port Odesa. Premierul va depune eforturi pentru "a se asigura că ţara este capabilă să export în restul lumii", relatează un comunicat de pe 10 Downing Street. 

Scrisoare de la Boris Johnson către copiii ucraineni: "Nu sunteţi singuri"

Premierul britanic Boris Johnson le-a transmis copiilor ucraineni că nu sunt singuri şi că ar trebui să fie foarte mândri de ei, într-o scrisoare deschisă ce a fost publicată pe parcursul zilei de duminică. 

„Mulţi dintre voi aţi văzut sau experimentat lucruri pe care niciun copil nu ar trebui să fie martor. Cu toate acestea, copiii ucraineni de zi cu zi ne învaţă pe toţi ce înseamnă să fii puternic şi demn. Să ţii capul sus în cele mai grele momente. Mă pot gândi la nu există un model mai bun pentru copiii şi adulţii de pretutindeni”, a scris Johnson.

UPDATE 00:00 Rusia dispusă să reia negocierile de pace

Negociatorul principal al Rusiei, Vladimir Medinski a declarat duminică că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina. 

„Din partea noastră, suntem gata să continuăm dialogul. Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime iniţiativa Ucrainei ”, a declarat Medinski.

Atac cu rachete în Jitomir

Centrul de Comandă Aeriană ucrainean a anunţat că forţele ruse au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii din Jitomir. Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa în atacul cu rachete asupra localităţii Malyn, din regiunea Jitomir. 

Rusia a bombardat mai multe aşezări din Krîvîi Rih

Armata rusă a bombardat 3 aşezări din districtul Krîvîi Rih, conform declaraţiilor şefului consiliului regional Dnipro, Mikola Lukashuk. Acesta a scris pe contul de Telegram că "zece obuze au zburat în satul Maryanske şi alte două lovituri au lovit comunitatea Apostolove". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite