Război în Ucraina. Rusia susţine că negocierile avansează, în timp ce bombardamentele se intensifică în Mariupol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev . Foto EPA-EFE
Kiev . Foto EPA-EFE

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de-a 23-a zi. Contraatacurile ucrainene şi problemele logistice au încetinit considerabil ofensiva Rusiei, potrivit unei evaluări militare britanice. Şeful delegaţiei ruse la negocierile cu Kievul, Vladimir Medinski, a anunţat vineri că a constatat o „apropiere” a poziţiilor în problema statutului neutru al Ucrainei şi progrese în problema demilitarizării Ucrainei.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.40 Soldaţii Gărzii Naţionale ucrainene au capturat două vehicule de luptă de infanteriei, aparţinând ale invadatorilor ruşi şi au distrus un BMP-1 IFV  cu un lansator de grenade, a declarat pe Telegram, Serghi Haidai, şeful Administraţiei Regionale de Stat Lugansk.

"Veşti bune pentru noapte. Soldaţii Gărzii Naţionale au confiscat echipamentele ocupanţilor din regiunea Lugansk. Ocupanţii ruşi au suferit pierderi în apropiere de Kreminna. Garda Naţională a găsit două vehicule de luptă de infanterie ale invadatorilor ruşi şi a distrus un BMP-1  cu un lansator de grenade. ," el a scris.

UPDATE 22.50 Un total de 9.145 de persoane au fost evacuate prin coridoarele umanitare din Ucraina în 18 martie. Declaraţia a fost făcută de şeful adjunct al Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Kyrylo Timosenko, pe Telegram.

La Berdiansk a fost livrat combustibil pentru a reumple rezervoarele maşinilor private ale locuitorilor din Mariupol care circulau prin coridorul umanitar. Potrivit lui Timoşenko, 500 de persoane care au ajuns la Berdiansk din Zaporijia au fost duse cu autobuzul. Mâine vor fi trimise şi 10 autobuze la Berdiansk pentru a-i duce pe locuitorii din Mariupol.

Între timp, un total de 4.173 de persoane au fost evacuate din regiunea Sumy.

Pe 18 martie 2022, au fost aprobate nouă coridoare umanitare.

UPDATE 21.53 Unităţile de apărare antiaeriană ucrainene au distrus mai multe drone inamice deasupra oraşului Odesa a declarat Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operaţional la Administraţia Militară Regională Odesa, pe Telegram.

„Unităţile de apărare antiaeriană au distrus drone inamice deasupra Odesei. Recunoaşterea a eşuat... Cei care le-au lansat vor fi următorii”, a scris Bratchuk.

În dimineaţa zilei de 18 martie 2022, armata ucraineană a doborât şi o rachetă de croazieră navală inamică deasupra Regiunii Odesa.

UPDATE 21.15 Declaraţiile oficialilor ruşi despre negocierile cu Ucraina sunt legate doar de cererile lor şi sunt menite să provoace tensiuni în mass-media, spune Mihail Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Poziţiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 21.00 ​Publicaţia ucraineană Hromadske a scris că jurnaliştii cred că Victoria Roshchyna, colega lor, a fost reţinută de FSB rus în jurul datei de 15 martie, relatează The Guardian, iar forţele ruse ar ţine-o captivă de atunci.

„Jurnalista noastră Victoria Roshchyna este ţinută captivă de ocupanţii ruşi. Ea a raportat din punctele fierbinţi din estul şi sudul Ucrainei de la începutul războiului ruso-ucrainean. Pe 12 martie, nu am putut-o contacta pe Victoria.

După cum am aflat de la martori, în acel moment jurnalista se afla în Berdianskul ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că cu o zi înainte (probabil 15 martie), Victoria Roshchyna a fost reţinută de FSB-ul rus. În prezent, nu ştim unde se află.

Facem apel la comunitatea ucraineană şi internaţională să ne ajute să o găsim şi să o eliberăm pe Victoria Roshchyna, jurnalistă Hromadske”.

UPDATE 20.35 Orice transport de arme care intră în Ucraina va fi considerat o ţintă „legitimă” pentru Rusia, a spus vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit agenţiei de presă de stat ruse TASS, citată de CNN.

UPDATE 20.29 Imagini cutremurătoare cu dezastrul produs de armata rusă în oraşul ucrainean Mariupol au apărut pe reţelele sociale. Scenele arată drama prin care trec locuitorii care fac eforturi uriaşe să rămână în viaţă.

UPDATE 20.03 Şeful delegaţiei ruse la negocierile cu Kievul, Vladimir Medinski, a anunţat vineri că a constatat o „apropiere” a poziţiilor în problema statutului neutru al Ucrainei şi progrese în problema demilitarizării Ucrainei

UPDATE 19.47 Emmanuel Macron a vorbit vineri la telefon cu Vladimir Putin. Preşedintele francez a cerut „ridicarea asediului” şi „acces umanitar” la Mariupol.

Într-o încercare de a deturna atenţia de la acuzaţiile de crime de război comise de armata rusă în Ucraina, Putin a acuzat Ucraina de „numeroase crime de război comise zilnic”.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri Rusiei să oprească războiul din Ucraina.

„Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina” şi este „profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”, a declarat judecătoarea Joan Donoghue.

UPDATE 19.36 Cele şase ţări occidentale care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU au denunţat vineri folosirea acestei instanţe de către Moscova cu scopul difuzării „dezinformării” şi „propagandei”.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit vineri în a zecea reuniune pe team războiului dus de Putin împotriva Ucrainei.

„Această reuniune”, cu privire la presupuse arme biologice prezente în Ucraina, a fost cerută de către Rusia.

„Aceste minciuni sunt concepute cu unicul scop de a deturna responsabilitatea Rusiei în acest război şi în catastrofa umanitară pe care a cauzat-o”, se arată într-o declaraţie comună a celor şase ţări occidentale din Consiliul de Securitate.

În această nouă sesiune, Statele Unite au reiterat că „Ucraina nu are un program de înarmare biologică”.

„Continuăm să credem că este posibil ca Rusia să aibă în vedere să utilizeze agenţi chimici sau biologici împotriva poporului ucrainean”, a declarat ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

UPDATE 19.21 Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat vineri că Grecia este pregătită să reconstruiască maternitatea de la Mariupol, bombardată recent de ruşi.

Maternitatea şi spitalul de pediatrie, situate în aceeaşi clădire, la Mariupol, au fost bombardate săptămâna trecută, iar trei persoane - inclusiv un copil - au fost ucise în atac.

Consulul grec la Mariupol, Manolis Androulakis, care se ascundea în urmă cu câteva zile într-un subsol în oraş, a fost evacuat la începutul acestei săptămâni în Republica Moldova.

„Fiecare zi care trece devine mai periculoasă. Centrul Mariupolului a fost devastat. Un spital de pediatrie, un teatru, o bibliotecă au fost vizate. Nu mai e nimic în picioare!”, a denunţat el vineri la postul grec OpenTV.

UPDATE 18.53 Armata ucraineană a distribuit un videoclip în care îi caracterizează drept „clovni” pe paramilitarii ceceni angajaţi în războiul din Ucraina de partea Kremlinului.

„Clovnii îşi abandonează echipamentul şi se ascund”, se arată într-un comentariu al armatei ucrainene care însoţeşte videoclipul distribuit pe Telegram.

Paramilitarii ceceni pot fi văzuţi părăsindu-şi vehiculele şi ascuzându-se într-un şanţ de pe marginea drumului în timp ce sunt luaţi prin surprindere, cu arme automate, de soldaţi ucraineni.

   

Ruslan Leviev, fondatorul grupului de investigaţii Conflict Intelligence Team (CIT), spune despre aşa-numiţii „temuţi ceceni” că sunt de fapt „trupe de PR” în Ucraina, prezenţa lor fiind mai vizibilă pe reţelele de socializare decât pe teren.

„Vedem des că au fost prezenţi pe teritoriul Ucrainei încă de la începutul conflictului, dar până la urmă nu i-am văzut niciodată participând la bătălii. Mai degrabă sunt trupe PR. (...) În general, PR-ul lor este realizat într-o retorică agresivă, că suntem luptători atât de duri, suntem gata să curăţăm Kievul în două zile. Până la urmă, au trecut aproape trei săptămâni de război şi nici măcar nu au luat parte la vreo bătălie’’, a declarat Leviev pentru CurrentTime.

UPDATE 17.51 „Un război nu este în interesul nimănui”, i-a spus vineri preşedintele chinez Xi Jinping omologului său american Joe Biden, într-un apel video securizat.

„Criza ucraineană nu este un lucru pe care dorim să-l vedem” având loc, i-a spus Xi lui Biden, citat de postul CCTV.

„Iar în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi în calitate de primele două economii mondiale, ne revine nu doar să conducem relaţiile chinezo-americane pe un drum bun, ci să ne asumăm totodată responsabilităţile internaţionale şi să acţionăm în vederea păcii şi liniştii în lume”, a adăugat Xi.

Statele Unite exercită presuni tot mai importante asupra Chinei să se distanţeze de Rusia.

Potrivit unui scurt rezumat difuzat de televiziunea publică CCTV, preşedintele chinez a apreciat că „relaţiile între state nu pot merge până la confruntarea armată”.

UPDATE 17.10 The Guardian: participanţii la evenimentul de pe Lujniki dedicat sărbătoririi anexării Crimeei sunt angajaţi la stat şi au fost aduşi cu autobuzele. În schimbul participării, li s-a promis o zi liberă sau recompense între 300 şi 1.400 de ruble

UPDATE 17.01 Liderul de la kremlin, Vladimr Putin, a dispărut brusc, vineri, de pe ecrane, în timp ce susţinea un discurs pe stadionul Lujniki din Moscova la un eveniment marcând anexarea peninsulei Crimeea, relatează AFP.

Putin era pe cale să laude „eroismul” militarilor ruşi în faţa a zeci de mii de persoane, pe stadionul Lujniki, moment în care televiziunea publică Rossia-24 a început să difuzeze alte momente de la acest eveniment.

Rossia-24 a reluat difuzarea discursului după o întrerupere de 15 minute.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a susţinut pentru presa afiliată Kremlinului că transmisiunea în direct a fost întreruptă din cauza unei „pene tehnice la un server”.

UPDATE 16.44 Perturbările semnalului GPS, folosit în navigaţia aeriană, s-au intensificat după invazia Ucrainei de către Rusia şi afectează inclusiv zone relativ îndepărtate de război, precum Marea Mediterana sau Finlanda, avertizează Agenţia Europeană a Securităţii Aeriene (AESA).

UPDATE 16.04 Aproximativ 130 de persoane au ieşit din teatrul bombardat miercuri la Mariupol, a anunţat vineri însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova.

Numeroase alte persoane dintre cele care s-au refugiat în acest teatru se află, în continuare, sub dărâmături.

„Salvatorii îşi fac treaba. Există doar această informaţie: 130 de persoane sunt în viaţă şi au ieşit (de sub dărâmături). Celelalte aşteaptă ajutor”, a declarat Denisova.

UPDATE 15.49 Zeci de mii de persoane s-au adunat vineri pe Stadionul Lujniki din Moscova pentru a sărbători anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Stadionul Lujniki de la Moscova este „plin ochi”, potrivit corespondentului Financial Times la Moscova.

Un clip video în care steaguri ucrainene sunt atuncate pe jos a fost proiectat la stadion.

Angajaţi de la stat au fost aduşi cu autobuzul pe stadion, potrivit corespondentului FT.

Între timp, în Ucraina mor civili în bombardamentele armatei ruse. Potrivit ONU, peste 700 de civili ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Eveniment pe stadionul Lujniki pentru sarbatorirea anexarii Crimeei FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

UPDATE 14.01 Remarcile preşedintelui american, Joe Biden, la adresa lui Vladimir Putin, echivalează cu insulte personale, a susţinut, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Moscova aude şi vede ceea ce au devenit deja declaraţii zilnice făcute de preşedintele Biden, care sunt, de fapt, insulte personale la adresa lui Putin”, a spus Peskov într-o conferinţă telefonică.

Evaluând bombardamentele şi atacurile efectuate de armata rusă împotriva civililor ucraineni, liderul de la Casa Albă l-a numit pe Putin „criminal de război”, un „dictator brutal, un criminal pur”.

UPDATE 13.52 Două persoane au fost ucise, iar alte şase rănite în urma unui atac al armatei ruse asupra unui bloc de locuinţe şi asupra unei clădiri administrative din oraşul Kramatorsk (estul Ucrainei), relatează BBC.

Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei regionale Doneţk, a postat imagini cu distrugerile provocate de armate rusă în urma atacului de la Kramatorsk.

Bloc de locuinte atacat la Kramatorsk FOTO Twitter

FOTO Twitter

UPDATE 13.34 Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a discutat la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz. După ce a invadat Ucraina, Putin îi acuză pe ucraineni că „întârzie” procesul de negociere a păcii cu „propuneri nerealiste”.

Putin cere ca Ucraina să recunoască peninsula Crimeea, anexată în 2014, ca parte a Rusiei, şi independenţa teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Luhansk, precum şi să renunţe la obiectivul de a adera la NATO şi să se demilitarizeze.

Ucraina cere un armistiţiu, retragerea trupelor ruse şi garanţii de securitate de la o serie de ţări.

UPDATE 13.07 Primarul Kievului a mers la locul unde vineri dimineaţă a avut loc o explozie, în cartierul Podilski. Primele informaţii vorbeau despre resturile unei rachete care a fost doborâtă care au cazut peste un bloc de locuinţe. Din noile informaţii reiese că, pe lângă persoana decedată deja anunţată, ar mai fi 19 răniţi, dintre care patru copii, iar explozia ar fi afectat şase clădiri de locuinţe, o şcoală şi o grădiniţă, transmite Nexta.

UPDATE 12.13 Mulţi dintre oamenii care s-au ascuns în subsolul Teatrului din Mariupol ar fi supravieţuit atacului de miercuri. O ucraineancă a reuşit să plece din clădire înainte ca aceasta să fie bombardată şi a povestit cum a trăit alături de alţi oameni în acel adăpost care acum nu mai este utilizabil.

„Adulţii nu au avut mâncare în primele două zile. Le-am dat mâncare doar copiilor”, mărturiseşte ea.

UPDATE 12.08 Trupele ruse trimise în Ucraina sunt atât de demoralizate încât recurg la diferite tertipuri pentru a evita războiul.

Potrivit agenţiei de presă belaruse NEXTA, o conversaţie interceptată a forţelor ruse sugerează că trupele sunt disperate şi „caută muniţie ucraineană pentru a se împuşca în picior şi a merge la spital", relatează Daily Star.

Într-o altă conversaţie interceptată, care a fost făcută publică sâmbătă (12 martie), un soldat rus este auzit spunând: „Ne e frică. Furăm mâncare, intrăm în case. Ucidem civili. Ofiţerii ruşi se împuşcă în picior pentru a merge acasă. 

Diferite rapoarte americane arată că Rusia ar fi pierdut în trei săptămâni cel puţin 7.000 de soldaţi în Ucraina.

UPDATE 11.48 Armata rusă se află într-o „poziţie periculoasă” în Ucraina, dar Vladimir Putin are nevoie neapărat de o realizare pe teren pentru a-şi vinde „războiul dezastruos” din Ucraina „ca pe o victorie”, spune expertul militar britanic Justin Bronk.

În aceste condiţii, un moral ridical al trupelor şi al cetăţenilor ucraineni şi crearea unei reţele eficiente de livrare a armelor furnizate acum de occidentali sunt esenţiale pentru crearea unei baze eficiente de contraatac.

UPDATE 11.33 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este propus pentru Premiul Nobel pentru Pace de către un grup de 36 de politicieni europeni, foşti miniştri, europarlamentari şi diplomaţi, printre aceştia fiind inclusiv un eurodeputat român.

„În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului Premiului Nobel pentru Pace să redeschidă şi să reconsidere procedura de nominalizare în 2022 pentru Premiul Nobel pentru Pace”, menţionează autorii în scrisoarea transmisă Comitetului Nobel.

UPDATE 11.16 Ucraina „umileşte” Rusia pe câmpul de luptă şi „şterge pe jos cu ei în ceea ce priveşte opinia publică mondială”, spune un expert militar britanic la BBC.

Profesorul Michael Clarke, fost director al think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI), a declarat: „Ruşii fac aproape toate greşelile tactice pe care le pot face”.

Vorbind la emisiunea Today de la BBC Radio 4, Clarke a explicat: „[Trupele ruse] arată ca nişte forţe care nu erau complet pregătite, care nu s-au gândit la cum ar putea arăta o campanie majoră.

„Ucrainenii au oprit înaintarea Rusiei în toate zonele şi chiar operează acum contraatacuri destul de eficiente. Ruşii pierd o mulţime de echipamente şi trupe”.

Profesorul Clarke a mai spus că Ucraina are un sistem de comandă şi control al câmpului de luptă „standard NATO”, construit cu ajutorul ţărilor NATO din 2014.

UPDATE 10.57 O persoană a murit şi patru au fost rănite după ce resturi de la o rachetă rusă doborâtă au căzut peste o clădire rezidenţială din partea de nord a Kievului, anunţă serviciile de urgenţă ucrainene, potrivit BBC.

pompieri kiev foto servici urgenta ucrainene

Autorităţile spun că 12 persoane au fost salvate şi 98 au fost evacuate din clădirea cu cinci etaje din cartierul Podilski.

pompieri kiev foto servici urgenta ucrainene

Fotografii date publicităţii de serviciile de urgenţă arată cum pompierii luptă pentru a controla un incendiu, în mijlocul clădirilor grav avariate, a vehiculelor arse şi a unui crater mare. Eforturile de salvare sunt în curs, spun ei.

UPDATE 09.15 Armata ucraineană şi-a publicat raportul operaţional zilnic, susţinând că forţele sale au distrus joi 14 ţinte aeriene ruseşti. Acestea au inclus 7 avioane, un elicopter, 3 drone  şi 3 rachete cu aripi, informează The Guardian.

„În anumite teritorii ocupate temporar, ocupanţii ruşi încearcă să-şi creeze o imagine pozitivă demonstrativă despre ei înşişi prin distribuirea de produse alimentare către populaţia civilă”, a adăugat ministerul ucrainean al apărării.

Oficialii de la Kiev au susţinut, de asemenea, că moralul scăzut în cadrul trupelor ruse a condus la o „creştere a numărului de cazuri de dezertare şi refuzul personalului militar” de a participa la războiul împotriva Ucrainei.

Armata ucraineană a susţinut anterior că Rusia ia măsuri pentru a „compensa pierderea de personal în detrimentul străinilor”, în timp ce se pregătea pentru un posibil atac asupra Kievului.

UPDATE 09.02 Rusia a instituit o zonă de interdicţie aeriană în regiunea Donbass din Ucraina, potrivit unui oficial separatist din Republica Populară Doneţk, a anunţat vineri agenţia de presă de stat Interfax, citată de Reuters. Ucraina a solicitat în repetate rânduri NATO instituirea unei zone de restricţie aeriană, solicitarea fiind însă respinsă, cu argumentul că o astfel de decizie ar însemna implicarea Alianţei în conflictul cu Rusia.

UPDATE 08.50 Până acum nu au fost raportate victime, după ce o clădire din Liov a fost lovită în această dimineaţă de mai multe rachete, a anunţat primarul oraşului într-o postare pe Telegram, potrivit BBC.

Clădirea lovită este o hală de întreţinere şi reparaţii pentru avioane. Primarul Andrii Sadovîi a declarat că activitatea în această hală fusese oprită anterior atacului.

El a adăugat că salvatorii se află în prezent la faţa locului.

UPDATE 08.03 Potrivit postului de televiziune Ukraine 24, mai multe explozii au fost auzite în diverse zone ale oraşului Liov, în vestul Ucrainei, în jurul orei 6:30, relatează BBC.

Un nor mare de fum putea fi văzut venind din direcţia aeroportului, la 6 km de centrul oraşului, potrivit corespondentului BBC Jonah Fisher, care se află în prezent în oraş.

Primarul din Liov a spus că aeroportul nu a fost lovit, ci o clădire de lângă el a fost distrusă.

„Cu siguranţă nu este aeroportul”, a scris edilul.

Dacă se confirmă că este vorba de o lovitură cu rachete ruseşti, aceasta ar fi lovitura cea mai apropiată de oraşul istoric Liov, de la startul războiului, acum trei săptămâni, mai scrie BBC.

UPDATE 07.20 Viktor Tereshchenko, primarul din Velykoburlutska, localitate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a fost capturat de forţele ruse, potrivit unui mesaj video de joi al lui Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Regionale din Harkov, relatează CNN, preluat de News.ro.

"Am aflat astăzi că (ruşii) l-au capturat pe liderul comunităţii din Velykoburlutska, Viktor Nikolaevich Tereshchenko. Astfel de oameni trebuie să aibă pază. Viktor Nikolaevich a fost răpit pur şi simplu de la locul său de muncă şi dus la secţia locală de poliţie. Ei l-au reţinut şi nu vor să îl elibereze", a spus Sinegubov.

Oficialii locali condamnă acest gest, a adăugat el, spunând că lucrează pentru ca liderul localităţii să fie eliberat cât mai curând posibil.

"În curând, teritoriile noastre ocupate vor fi din nou ale noastre", a spus el.

UPDATE 07.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că există informaţii conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că "asta nu îi va ajuta". "(...) îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a transmis el.

"Avem informaţii că Armata rusă recrutează mercenari din alte ţări, încercând să înşele cât mai mulţi tineri pentru a se înrola. Ştim că asta nu îi va ajuta. Aşa că acum îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri.

zelenski

El a adăugat că forţele ucrainene rezistă în zonele-cheie ale ţării unde inamicul presează şi răspund fiecărui atac.

Zelenski a afirmat că au fost luaţi prizonieri noi recruţi ruşi, susţinând că unii nici nu sunt menţionaţi în Rusia şi nu se încearcă recuperarea lor, familiile fiind anunţate că au murit, deşi ei sunt în viaţă.

"Tuturor ruşilor care mă pot auzi acum, vorbiţi despre asta. Fiecare mamă care ştie că fiul ei a fost trimis în războiul împotriva Ucrainei să verifice unde este fiul ei. Şi mai ales acelea care nu îşi pot contacta copiii, cărora li s-a spus că au murit, dar nu au primit trupurile. (...) Noi nu am plănuit să luăm mii de prizonieri. Nu avem nevoie de 13 sau oricâte mii de soldaţi ruşi morţi. Nu avem nevoie de asta. Noi nu am vrut războiul ăsta. Noi vrem doar pace. Şi vrem să vă iubiţi copiii mai mult decât vă temeţi de autorităţi", a continuat preşedintele ucrainean.

El a menţionat că s-a adresat Bundestagului, nu doar ca preşedinte, ci şi ca un cetăţean ucrainean, şi a spus că va continua să vorbească în "parlamentele şi pieţele" statelor partenere, cât va fi nevoie pentru a opri războiul.

"Pentru a reface integritatea noastră teritorială. Pentru a reda, ucrainenilor şi tuturor europenilor, pacea mult-aşteptată. Simt că suntem tot mai bine înţeleşi. În Europa, în lume, în diferite ţări", a afirmat el.

Zelenski a adăugat că a discutat şi cu preşedintele francez Emanuel Macron.

"Întărim apărarea Ucrainei. Ne coordonăm paşii comuni spre pace. Sunt recunoscător pentru asta. Sunt recunoscător şi preşedintelui Biden pentru noul sprijin eficient pentru ţara noastră", a spus el, adăugând că nu poate dezvălui toate detaliile.

El a menţionat că a vizitat o familie aflată în spital după ce a fost prinsă sub bombardamente şi a arătat că vor fi luate mai multe măsuri pentru a ajuta economia.

UPDATE 07.14 Rebelii pro-ruşi din regiunea separatistă Lugansk afirmă că au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne, anunţă CNN, potrivit News.ro

Lugansk este, alături de Doneţk, una dintre cerle două regiuni separatiste susţinute de Rusia. Ambele sunt împărţite în zone controlate de Ucraina şi de separatiştii pro-Moscova.

În înregistrări video postate joi pe canalul oficial al Miliţiei Populare din Republica Populară Lugansk, un soldat în uniformă afirmă: "Ne aflăm lângă administraţia oraşului Rubijne. Steagul Republicii Populare Lugansk flutură acum acolo. Aceasta înseamnă, pentru locuitori, că dacă războiul încă nu s-a încheiat, atunci este în stadiul final".

Într-o altă înregistrare video, soldatul poate fi văzut stând în biroul primarului din Rubijne, pentru ca apoi să fie filmat în timp ce pune staegul Republicii Populare Lugansk pe clădirea guvernamentală.

După ce este auzită o explozie, el afirmă: "Sunt mai multe bombardamente, din partea ucraineană".

UPDATE 07.11 Mariupol este lovit în fiecare zi de 50 până la 100 de proiectile de artilerie, potrivit consiliului local al oraşului ucrainean aflat sub asediu, scrie CNN, preluat de News.ro.

"Oraşul se află sub blocadă de 16 zile şi peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri de bombardamentele continue ale forţelor de ocupaţie ruse", se arată într-o declaraţie a consiliului local.

kiev si mariupol imagini satelit foto cnn

Astfel, "aproximativ 80% dintre locuinţe au fost lovite, din care aproape 30% nu mai pot fi restaurate".

Declaraţia a fost emisă joi seara şi arăta că informaţii despre victimele din atacul asupra teatrului folosit ca adăpost sunt în curs de clarificare.

UPDATE 04.49 Statele Unite nu văd niciun semn că Putin este gata să oprească şi să pună capăt războiului din Ucraina prin diplomaţie, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken. Secretarul de stat a mai adăugat că diplomaţia necesită o atitudine responsabilă a ambelor părţi faţă de negocieri şi o detensionare directă. Cu toate acestea, Rusia nu este pregătită să negocieze.

"Nu văd niciun semn acum că Putin este gata să se oprească. Dimpotrivă, dacă ascultaţi ultimele sale declaraţii, acestea sugerează că se mişcă în direcţia opusă", a spus el.

UPDATE 04.06 Astăzi, în regiunea Sumî se pot deschide coridoare umanitare din şase oraşe. Informaţiile exacte despre confirmarea coridoarelor vor fi publicate ulterior. În autobuzele de evacuare se urcă femei, copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi.

"Luăm oameni în autobuzele de evacuare cu animale de companie. Nu pot fi bărbaţi decât la volanul maşinilor", a declerat şeful Administraţiei Militare Regionale Sumî, Dmitro Jivitski, pe canalul său Telegram.

UPDATE 02.47 Problemele logistice şi contraatacurile active din partea Forţelor Armate ale Ucrainei limitează capacităţile ofensive ale Rusiei, se precizează într-un raport al serviciilor secrete britanice, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Numărul de lupte active şi activitatea ofensivă a inamicului a scăzut. Există două motive: primul - inamicul conta pe un blitzkrieg foarte rapid şi nu era pregătit ca războiul să dureze mai mult de 10 zile, iar al doilea - Forţele Armate ale Ucrainei au distrus chiar şi ceea ce avea inamicul pentru a-şi reface rezervele. 

"Contraatacurile continue ucrainene obligă Rusia să folosească un număr mare de trupe pentru a-şi apăra rutele de aprovizionare. Acest lucru limitează sever potenţialul ofensiv al Rusiei", se arată în raport.

„Reticenţele de a manevra pe teren accidentat, lipsa controlului aerian şi utilizarea limitată a podurilor împiedică Rusia să furnizeze efectiv unităţilor avansate chiar şi aprovizionări de bază – hrană şi combustibil”, – au spus serviciile de informaţii britanice.

UPDATE 01.40 Pe 17 martie, forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus în total cel puţin 14 ţinte aeriene: şapte avioane, un elicopter, trei vehicule aeriene fără pilot şi trei rachete de croazieră, raportează Comandamentul Forţelor Aeriene din Ucraina. Avioanele de luptă ucrainene au purtat mai multe bătălii aeriene, în care au lovit două ţinte aeriene: un avion de luptă şi o aeronavă de atac. Bombardierele şi avioanele de asalt ale Forţelor Aeriene Ucrainene au dat lovituri grele convoaielor şi vehiculelor blindate ale inamicului care furnizează sprijin trupelor invadatoare ruse. Forţele de rachete antiaeriene raportează distrugerea a încă cinci avioane ruseşti, ale căror tipuri sunt în curs de verificare. Apărarea antiaeriană a distrus, de asemenea, trei drone ruseşti, trei rachete de croazieră şi un elicopter inamic.

Între 24 februarie şi 17 martie, invadatorii ruşi au pierdut aproximativ 14.000 de militari.

UPDATE 01.15 De peste două săptămâni, inamicul nu reuşeşte să captureze un singur centimetru din teritoriul Zaporijiei a declarat Oleksandr Starukh, şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporizhia în timpul unui teleton naţional. Comentând bombardamentul asupra oraşului din 16 martie, oficialul a menţionat că obuzul a lovit o instalaţie de infrastructură în care nu existau forţe militare. În acelaşi timp, ferestrele au fost sparte în două universităţi din apropiere. El a mai spus că, înainte cu o zi, ocupanţii au tras asupra unui convoi de civili evacuaţi din Mariupol. În urma atacului, un vehicul a luat foc şi cinci persoane au fost internate, inclusiv un copil. Lângă Tokmak, la un punct de control, un soldat rus a deschis focul asupra unui vehicul civil şi un copil a fost rănit. În plus, din cauza incendiului de la Vasylivka, staţiile de epurare au fost avariate, unele dintre ele au fost blocate. Lucrările de reparaţie/reconstrucţie sunt complicate pentru că „au loc fie bombardamente, fie lupte”, a spus Starukh.

UPDATE 00.30 Forţele ucrainene raportează că au ucis un comandant al regimentului aeropurtat rus Kostroma, Serghei Sukharev, împreună cu adjunctul său. 

„Comandantul Regimentului Aeropurtat Kostroma, colonelul Serghei Sukharev s-a pierdut la „exerciţii”, dar s-a întors acasă pe calea dreaptă”, se spune în comunicat. De asemenea, se remarcă faptul că pe 17 martie, adjunctul lui Sukharev, maiorul Serghei Krylov, s-a întors acasă „pe calea cea dreaptă”. „Se ştie că regimentul lui Sukharev a luptat împotriva Ucrainei în zona oraşului Ilovaisk din Donbas în 2014 şi a luat parte, de asemenea, atât la războaiele cecene, cât şi la războiul ruso-georgian din 2008”, a scris Centrul pentru Comunicare Strategică şi Securitate Informaţională al armatei ucrainiene.

ŞTIRE INIŢIALĂ UE solicită Rusiei să stabilească acces umanitar nestingherit în Ucraina, a declarat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

„Atacurile deliberate asupra civililor şi a infrastructurii civile sunt ruşinoase, reprobabile şi total inacceptabile. Ele constituie încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar. În conformitate cu decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) din 16 martie, Rusia trebuie să îşi înceteze acţiunile militare şi să retragă toate forţele şi echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei imediat şi necondiţionat, să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", a declarat Borrell.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite