LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia ar fi lansat bombe cu fosfor la Azovtal. În Mariupol ruşii aduc cantităţi importante de clor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere aeriană asupra distrugerilor din Mariupol 14 mai 2022 FOTO Profimedia
Vedere aeriană asupra distrugerilor din Mariupol 14 mai 2022 FOTO Profimedia

Comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene a anunţat că armata ucraineană a doborât cel de-al 201-lea avion de luptă al ocupanţilor ruşi în regiunea Harkov. Orchestra Kalush, câştigătoarea ediţiei Eurovision din acest an, a făcut apel la salvarea celor care se apără încă în uzina Azovstal, din Mariupol.

UPDATE 20.30  Civili răniţi duşi împotriva voinţei lor în Rusia

Mai mulţi cetăţeni ucraineni răniţi de armata rusă în regiunea Harkov au fost duşi pe teritoriul Federaţiei Ruse, a declarat duminică, pentru Agerpres, şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik. Oficialul Poliţiei din Harkov susţine că există informaţii potrivit cărora persoanele rănite ar fi încercat să plece din localitatea Vilkhivka spre spitale din Harkov, însă nu au putut trece de posturile de control ale militarilor ruşi.

"Doi oameni au fost răniţi. Au încercat să îi ducă la spitalul din Harkov pentru a primi îngrijiri medicale, însă la un punct de control rusesc nu li s-a permis să plece şi martorii ne-au comunicat că momentan se află în Federaţia Rusă, fără acte, pentru că buletinele lor au fost reţinute la punctul de control rusesc", a afirmat Olena Baranik.


UPDATE 20.20 În jur de 2.500 de kadîroviţi au participat la războiul din Ucraina. În afara de a-i fura şi tortura pe civilii ucraineni i-au lăsat fără pradă şi pe soldaţii ruşi

Aproximativ 2.500 de soldaţi ai liderului cecen Kadîirov au luat parte la războiul rusesc împotriva Ucrainei. Aşa-numiţii „Kadîroviţi” au început să intre pe teritoriul Ucrainei în primele zile ale invaziei militare ruse. Sarcina principală a militanţilor a fost intimidarea şi genocidul ucrainenilor. 

Fiind în al doilea eşalon al ofensivei, kadîroviţii au fost angajaţi în percheziţii de locuinţe, batjocurirea ostaticilor şi civililor şi jafuri, susţine Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării.

”În ciuda antrenamentului, spiritului de luptă şi echipamentului luptătorilor TikTok ai lui Kadîrov, fiind chiar şi în afara zonei ostilităţilor active, din 2.500 de mercenari, aproximativ 100 au murit, aproximativ 300 au fost răniţi şi peste 60 au fugit din Ucraina cu arme şi muniţie”, au transmis serviciile secrete.


UPDATE 20.15 Povestea băieţelului din Mariupol salvat de mamă de sub atacul ruşilor: „Şi-a acoperit fiul până la ultima bătaie a inimii”

Când s-a dezlănţuit războiul, băiatul şi mama lui, Natalia, s-au ascuns de atacuri la subsolul casei. Fiindcă li se terminaseră proviziile de hrană şi de apă, au hotărât să le ceară ajutorul vecinilor. Când au ieşit din subsol, au fost loviţi de tirul de mortieră. Mama băiatului a fost grav rănită la cap, iar Ilia la picior. Cu ultimele puteri, Natalia şi-a dus copilul din nou în adăpost. 

captura

UPDATE 19.40 General american: Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

Federaţia Rusă are în vedere posibilitatea capitulării în războiul împotriva Ucrainei, susţine generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa, pe Twitter. Generalul a tras o astfel de concluzie din declaraţiile Federaţiei Ruse că nu va exista nicio predare. Hodges a răspuns la postarea jurnalistului Ilia Ponomarenko că Rusia neagă în mod activ posibilitatea capitulării în Ucraina.

„Înseamnă că recunosc de fapt că aceasta este o posibilitate reală”, a scris Hodges.


UPDATE 19.15 Imagini sfâşietoare din oraşele atacate de ruşi, prezentate în videoclipul piesei cu care Kalush Orchestra din Ucraina a câştigat Eurovision 

Câştigătorii Eurovision 2022, grupul ucrainean Kalush Orchestra, au prezentat un videoclip pentru piesa „Stefania”, cu care au câştigat finala concursului de cântece. Videoclipul piesei a fost publicat pe pagina oficială de Youtube a trupei.

În videoclip, ei au arătat imagini din oraşe ucrainene şi mame ucrainene care îşi evacuează copiii din război, în timp ce ei înşişi merg să-şi apere patria.

UPDATE 18.00 Armata ucraineană publică o interceptare audio de la scufundarea crucişătorului Moskva

Armata ucraineană a publicat o înregistrare audio de pe crucişătorul Moskva, iar un membru al echipajului este auzit cum spune că nava amiral a Rusiei a fost lovită de două ori şi că s-a înclinat într-o parte.

În înregistrarea audio, membrul echipajului spune că nava a fost lovită de două ori şi că este o gaură sub linia de plutire, iar Moskva se înclină într-o parte. El mai spune că echipajul trebuie salvat, potrivit Kyiv Independent.


UPDATE 17.30 Un consilier al lui Zelenski spune că Putin a chemat ambulanţa

Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că starea de sănătate a preşedintelui rus, Vladimir Putin, se înrăutăţeşte rapid şi menţionează că acesta a avut recent nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Potrivit lui Arestovici, zilele trecute, la miezul nopţii, liderul Federaţiei Ruse, care ar avea cancer, a chemat ambulanţa, pentru că se simţea foarte rău. 


UPDATE 17.10 Jens Stoltenberg, NATO: Ucraina „poate să câştige” războiul cu Rusia

Secretarul general al NATO Jens Soltenberg a declarat duminică că Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a preconizat Moscova.

Liderul NATO a declarat în finalul întâlnirii informale a miniştrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort" şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”. 

UPDATE 16.30 Lumea trebuie să aibă pregătit un protocol de acţiune în cazul utilizării armelor nucleare de către Putin

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că lumea trebuie să ia în serios ameninţările ruseşti referitoare la armele nucleare.

 Lumea ar trebui să ia în serios ameninţările Federaţiei Ruse. Vedeţi, este ca în cazul oamenilor imprevizibili şi instabili psihologic şi emoţional… Aşa arată Rusia, ca o persoană cu spume la gură, care aleargă pe jumătate goală şi ameninţă cu un cuţit ruginit – a menţionat consilierul. 


UPDATE 15.15 Contraofensivă la Izium

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă în apropierea oraşului Izium, aflat sub controlul Rusiei în estul ţării. Kievul susţine că forţele ruseşti se retrag din vecinătatea Harkovului, în ceea ce pare a fi cel mai recent eşec al ofensivei militare a Moscovei.


UPDATE 14.46 Generalul rus care a ordonat folosirea rachetelor cu dispersie la Harkov, responsabil de atrocităţi similare în Siria

Analize efectuate de CNN în colaborare cu Centrul pentru Rezistenţă Informaţională au permis identificarea locului lansării şi a comandantului rus ce a ordonat atacuri cu rachete cu dispersie asupra cartierelor rezidenţiale din Harkov în primele zile ale invaziei ruse a Ucrainei.

Pe parcursul a două zile, 27, respectiv 28 februarie, Rusia a lansat nu mai puţin de 11 rachete Smerch ce împrăştie 72 de submuniţii pe o suprafaţă de mărimea unui teren de fotbal. Proiectilele au lovit din oraşul Bolgorod de lângă graniţa cu Ucraina şi au fost lansate de brigada 79 de artilerie din subordinea Districtului Militar de Vest.

Cel care a ordonat aceste atacuri este generalului-colonel Alexander Juravliov, cunoscut pentru ororile provocate în oraşul oraşul sirian Alep, unde a intensificat atacul ce stagna folosind în special aceste rachete cu dispersie, a căror lansare a crescut la  791% sub comanda lui.

Strategia sa - asediere, înfometare, bombardare şi zdrobirea oricărei forme de opoziţie - poate fi văzută la lucru şi în Ucraina. 


UPDATE 13.45 Rusia ar fi pierdut o treime din trupe în războiul din Ucraina

Rusia ar fi pierdut o treime din trupele sale terestre din Ucraina, potrivit serviciului de informaţii al ministerului britanic al apărării care transmitea că ofensiva Moscovei în zona de est este mult întârziată.

Pierderile Rusiei, conform ultimului bilanţ al armatei ucrainene:

   

27.400 soldaţi

200 avioane

164 elicoptere

1.220 tancuri

2.958 APV

555 sisteme de artilerie

13 nave maritime


UPDATE 13.30 Dmitro Kuleba: Mai multe arme şi alte ajutoare sunt în drum spre Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Berlin, în urma căreia a anunţat că "mai multe arme şi alte ajutoare sunt în drum spre Ucraina".

"Am convenit să conlucrăm îndeaproape pentru a ne asigura că exporturile de produse alimentare din Ucraina ajung la consumatori în Africa şi Asia. Le suntem recunoscători secretarului de stat Blinken şi SUA pentru leadershipul şi sprijinul lor neclintit", a transmis Kuleba.


UPDATE 12.00 Soldaţii ruşi, tot mai demoralizaţi şi disperaţi: „Lasă-te înjunghiat...aşa vei putea ajunge acasă direct din spital”

Noi convorbiri interceptate şi publicate de Direcţia Principală de Informaţii din Ucraina arată disperarea şi descurajarea soldaţilor ruşi care sunt sfătuiţi chiar de persoanele dragi să se rănească singuri pentru a fi siguri că sunt trimişi acasă, relatează Daily Beast.

„De ce s-ar preda ucrainenii? Suntem pe pământul lor. Nu se va termina prea curând. De ce aş avea eu nevoie de aşa ceva? La cei 20 de ani ai mei. Nu mă interesează deloc Ucraina.Trebuie să mă întorc şi să demisionez”, se plânge mamei sale un soldat identificat ca aparţinând unei brigăzi de asalt aerian din regiunea Herson.


UPDATE 11.15 Bombe cu fosfor la Azovstal

Trupele ruse ar fi folosit bombe incendiare sau bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc sute de luptători ucraineni, spune Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din oraşul-port de la Marea Azov: "Iadul a venit pe pământ. La Azovstal", a scris el.

Temperatura de ardere este de aproximativ 2-2,5 mii de grade Celsius. Focul este aproape imposibil de oprit”, a scris consilierul local pe Telegram.


UPDATE 10.40 Atac cu rachetă în Liov, vestul Ucrainei

Un atac cu rachetă a lovit duminică dimineaţa infrastructuri militare din regiunea Liov (Lvov) din vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, într-o postare pe aplicaţia Telegram, informează Reuters.

„Deocamdată nu există informaţii despre persoane decedate sau rănite. Anvergura distrugerilor este în curs de clarificare", a spus Kozitksi, potrivit Agerpres. 

Armata rusă îşi continuă ofensiva În Ucraina, în special în estul şi sudul acestei ţări, dar şi cu atacuri asupra altor regiuni, concentrându-se pe distrugerea infrastructurii, în special staţii de cale ferată şi poduri.


UPDATE 10.30 Ofensiva rusă în regiunea Donbas şi-a pierdut avântul, susţine serviciul britanic de informaţii

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, susţine serviciul de informaţii al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter.


UPDATE 05.58 Orchestra Kalush a explicat de ce a cerut lumii să salveze Azovstal. Oleg Psyuk a mulţumit pentru sprijinul Ucrainei şi a subliniat că orice victorie pentru Ucraina este acum importantă.

"Este o mare problemă pentru ţara noastră, mai mult de o mie de oameni sunt înconjuraţi din toate părţile şi nu pot ieşi. Aşa că cerem ţării să se alăture pentru a ajuta oamenii să iasă. Trebuie să vorbim despre asta, să scriem despre asta. Există multă presă acum. Iar a scrie despre asta, cred că ne va ajuta. ... Cerem tuturor să acorde atenţie acestui lucru, este foarte important ", a spus Oleg Psyuk .

Căutările pe Google pentru „ #Azovstalau crescut de mai multe ori după ce Orchestra Kalush a făcut apelul pentru salvarea apărătorilor din incinta fabricii, la .

image

UPDATE 04.15 Ruşii aduc cantităţi mari de clor în Mariupol 

Ocupanţii ruşi importă în mod masiv clor în Mariupol pentru a fi folosit în gropile comune. Cu ajutorul acestuia, invadatorii pot încerca să ascundă urmele crimelor de război din oraş, a spus consilierul primarului din Mariupol Petro Andryushchenko. 

„Există informaţii despre furnizarea în masă a clorului pentru Mariupol, pentru utilizare în gropi comune, poate în scopuri sanitare sau pur şi simplu pentru distrugerea rapidă a consecinţelor crimelor de război”, a spus el.

UPDATE 02.29 Ucraina nu îşi poate permite niciun „Minsk” şi trebuie să -şi reocupe toate teritoriile, iar aceasta este o chestiune de timp. Acest lucru a fost anunţat de consilierul şefului Preşedinţiei, Mykhailo Podoliak, în cadrul teletonului de informaţii.

„Rusia există în forma sa actuală datorită faptului că expansionismul, dorinţa de a distruge vecinii şi dorinţa de a lua ceva de la vecini este singurul lucru pe care îl vând lumii; numiţi-o operaţiune militară specială... şi începeţi să distrugeţi. totul... ", a notat el.

Potrivit consilierului şefului OP, lumea este încă şocată de invazia rusă a Ucrainei. El a amintit că Rusia vorbeşte despre „denazificarea” Poloniei şi despre disponibilitatea ei de a intra în război cu Finlanda şi Suedia.

Adică, Federaţia Rusă vinde expansiune şi extindere sub orice pretext... Avem o misiune, din păcate, este doar misiunea noastră ucraineană - să oprim Federaţia Rusă şi să o împingem până la graniţele Ucrainei în totalitate", - a subliniat Podoliak. El a amintit cuvintele ministrului Apărării, Oleksiy Reznikov, potrivit cărora Ucraina are şanse să oprească Rusia, dar va dura ceva timp.

UPDATE 01.03 În total, pe 14 mai, Forţele Armate Ucrainene au lovit 8 ţinte aeriene inamice, 10 vehicule blindate şi 30 de ocupanţi. În regiunea Harkov, armata ucraineană a doborât cel de-al 201-lea avion de luptă  al ocupanţilor ruşi. Acest lucru a fost anunţat de Comandamentul Forţelor Aeriene pe pagina sa de Facebook. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite