Război în Ucraina. Zelenski cere întregii lumi să protesteze joi. Mariupol bombardat în proporţie de 90%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictura cu Vladimir Putin omoarând porumbelul păcii, pe o clădire din Lyon, Franta.  FOTO AFP
Pictura cu Vladimir Putin omoarând porumbelul păcii, pe o clădire din Lyon, Franta.  FOTO AFP

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 28-a zi. Lupte crâncene s-au purtat, marţi, pe străzile din Mariupol. Rusia a continuat să bombardeze marile oraşe ale Ucrainei.

GALERIE FOTO


UPDATE 01:55 Volodimir Zelenski le cere oamenilor să iasă în stradă şi să protesteze joi, la o lună de când Rusia a invadat Ucraina

“Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează”, a spus Zelenski.

UPDATE 01:40 Marea Britanie va livra Ucrainei 6.000 de rachete antitanc. Astfel, numărul de rachete livrate de către Marea Britanie de la începutul invaziei ruse ajunge la 10.000. 

„Regatul Unit va lucra cu aliaţii (săi) pentru a spori sprijinul militar şi economic pentru Ucraina, întărindu-şi apărarea pe măsură ce va schimba cursul acestei bătălii”, a declarat Boris Johnson.

Oraşul Cernihiv rămâne fără apă potabilă, iar Rusia e acuzată că ţine localnicii ostatici. În acest moment numărul rezervoarelor de apă este limitat aşa că va fi nevoie să fie impusă o raţie de 10 litri pe persoană. 

Franţa a testat cu succes racheta nucleară modernizată ASMPA.  

„Racheta, dezvoltată de producătorul francez MBDA, a fost lansată cu Rafale de la baza aeriană 120 din Cazaux”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului francez.

UPDATE 23:37 Preşedintele american Joe Biden a ajuns la Bruxelles unde va lua parte la trei summit-uri cheie pe ale ţărilor NATO, G7 şi UE.

Rusia interzice serviciul Google News pe care îl acuză că răspândeşte ştiri false despre războiul din Ucraina. 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda afirmă că oraşul Mariupol a fost bombardat în proporţie de 90% şi acum arată "precum Varşovia în 1944".

Producătorul auto Renault îşi suspendă din nou activitatea de pe teritoriul Rusiei. Miercuri, preşedintele ucrainean a cerut mai multor companii franceze să înceteze "să finanţeze asasinarea femeilor şi copiilor" prin oprirea activităţilor desfăşurate în Rusia. Renault reluase operaţiunile la Moscova în decursul acestei săptămâni, dar a revenit asupra deciziei şi a lansat un comunicat prin care a anunţat că respectă sancţiunile internaţionale impuse Rusiei.

UPDATE 21.51 Zelenski i-ar fi cerut lui Biden să nu-l sancţioneze pe Roman Abramovici,  din cauza potenţialului rol al oligarhului în negocierile cu Rusia.

La începutul lunii martie, oficiali din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA au elaborat un set de sancţiuni pentru a-l pedepsi pe Roman Abramovici, un proeminent oligarh rus, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, spun surse familiarizate cu planurile, potrivit marketwatch.com.

Când a venit momentul anunţării acelor sancţiuni, care au fost concepute pentru a fi aplicate în tandem cu sancţiunile din Marea Britanie şi Uniunea Europeană, Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe a spus Trezoreriei să amâne punerea în aplicare. Motivul: preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a sfătuit pe preşedintele Biden, într-un apel telefonic recent, să amâne sancţionarea oligarhului, care s-ar putea dovedi important ca intermediar în relaţia cu Rusia, pentru a ajuta la negocierea păcii, potrivit unor surse care au avut acces la informaţii despre convorbirea telefonică.

UPDATE 21.31 Un chirurg oncolog din Liov a declarat pentru BBC că spitalul său a văzut un aflux mare de pacienţi care au nevoie de tratament urgent, sosiţi din estul Ucrainei.

Roman Shyyan a explicat că spitalul său nu are suficiente medicamente pentru chimioterapie pentru a trata toţi pacienţii - deşi acum sunt expediate mai multe din Kiev şi din alte părţi ale ţării.

Ajutorul din Polonia se dovedeşte greu de obţinut din cauza problemelor logistice de la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, a declarat medicul.

Unii tehnicieni care au lucrat permanent pentru a încerca să ofere radioterapia de care au nevoie pacienţii suplimentari nu au putut părăsi spitalul zile la rând - după ce au lucrat până târziu pentru a oferi tratamente, au fost blocaţi apoi de regulile privind deplasarea interzisă pe timpul nopţii, a spus Shyyan.

Echipa chirurgului limitează numărul de pacienţi postoperatori pe care îi ţine în spital, a spus el, deoarece trebuie să-i poată muta pe toţi în siguranţă în subsol atunci când sună sirenele de atac aerian.

UPDATE 21.26 De la începutul războiului, trupele ruseşti au distrus 998 de clădiri rezidenţiale şi 145 de clădiri nerezidenţiale în Harkov, a anunţat primarul Igor Terekhov. Potrivit edilulului, angajaţii serviciilor publice şi voluntarii încearcă aducă la stadiul de folosire in siguranţă toate edificiile la care pot interveni în siguranţă, anunţă Nexta.

UPDATE 20.51 Suedia va trimite 5.000 de arme antitanc suplimentare Ucrainei pentru a o susţine în contextul invaziei ruse, a anunţat guvernul de la Stockholm miercuri. Totodată şi Ministerul german al Apărării intenţionează să trimită Kievului alte 2.000 de arme antitanc Panzerfaust din stocurile Bundeswehr.

UPDATE 20:44 SUA acuză în mod oficial Rusia de crime de război, potrivit unei declaraţii a secretarului de stat Antony Blinken, anunţă CNN care citează un comunicat oficial.

”Astăzi, pot anunţa că, pe baza informaţiilor disponibile în prezent, guvernul SUA consideră că membri ai forţelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”, a precizat Blinken în comunicatul publicat.

”Afirmaţia noastră se bazează pe o analiză atentă a informaţiilor disponibile din surse publice şi de la serviciile secrete”, se mai menţionează în comunicat.

”Ca şi în cazul oricărei presupuse infracţiuni, o instanţă de judecată cu jurisdicţie asupra infracţiunii este răspunzătoare în cele din urmă pentru stabilirea vinovăţiei penale în cazuri specifice”, a continuat Blinken.

”Guvernul SUA va continua să urmărească relatările despre crime de război şi va împărtăşi informaţiile pe care le adună împreună cu aliaţii, partenerii, instituţiile şi organizaţiile internaţionale, după caz. Ne angajăm să îi urmărim pe cei răspunzători utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală”, se mai subliniază în comunicat.

Comunicatul oficial al SUA conform căruita Moscova a comis încălcări ale legilor conflictului vine după ce Blinken, preşedintele Joe Biden şi secretarul de stat adjunct Wendy Sherman au declarat că, din punctul lor de vedere, au avut loc crime de război.

UPDATE 20.35 Primarul Kievului a declarat că o persoană a fost ucisă şi două au fost rănite grav miercuri, după ce obuzele au lovit parcarea unui centru comercial într-un cartier de nord al capitalei Ucrainei.

Primarul Vitali Klitschko a spus într-o postare online:

„Inamicul continuă să tragă în capitală.”

Rusia neagă că a vizat civili, scrie The Guardian.

UPDATE 20.33 Rusia a anunţat că va expulza un număr de diplomaţi americani ca răspuns la o mişcare a SUA de a expulza personalul rus din misiunea permanentă a ONU.

Potrivit agenţiei de ştiri Interfax, preluată de The Guardian, Ministerul de Externe rus a transmis Statelor Unite că orice acţiune ostilă împotriva Rusiei va provoca un răspuns decisiv.

UPDATE 20.28 Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis, miercuri, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că intenţionează să folosească reuniunile G7 şi NATO de joi pentru a spori „substanţial” ajutorul letal defensiv oferit Ucrainei, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al premierului britanic, citat de CNN.

„Premierul şi-a exprimat intenţia de a folosi reuniunile G7 şi NATO de mâine pentru a spori presiunea asupra regimului lui Vladimir Putin şi pentru a lucra cu partenerii pentru a creşte substanţial ajutorul letal defensiv pentru Ucraina. Liderii vor încerca să răspundă cererilor Ucrainei şi să se asigure că preşedintele Zelenski se află în cea mai puternică poziţie posibilă în negocierile de pace în curs de desfăşurare”, a spus purtătorul de cuvânt după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

UPDATE 19.01 Războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei este susţinut pe internet de o fabrică de troli numită „Cyber Front  Z”, cu sediul la Sankt Petersburg, relatează publicaţia „Novaia Gazeta”.

Conform „Novaia Gazeta”, proiectul Cyber Front Z a fost descoperit de o tânără jurnalistă de la portalul Fontanka.

Cyber Front Z, inspirat din simbolul promovat de propaganda de la Moscova pentru aşa-zisa „operaţiune militară specială” din Ucraina, produce comentarii în sprijinul lui Putin şi împotriva conducerii de la Kiev.

Ksenia Klocikova, jurnalistă la Fontanka, a reuşit să se infiltreze în această fabrică de troli şi a lucrat timp de o zi printre distribuitorii de comentarii pro-Putin.

Ea a aflat că 100 de persoane lucrează pe tură, iar fiecare dintre ele trebuie să publice cel puţin 200 de comentarii într-o zi de muncă. Plata lunară este de 45.000 de ruble (circa 417 euro în prezent).

Prezenţa la birou este obligatorie în prima lună de muncă. Activitatea are loc din clădirea fostei fabrici de maşini „Arsenal”.

UPDATE 18.58 Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serhei Kisliţia, a îndemnat Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în timpul unei sesiuni speciale, să voteze în favoarea unei rezoluţii care solicită încetarea imediată a ostilităţilor din partea Federaţiei Ruse.

Rezoluţia, care nu are caracter obligatoriu, a fost semnată de aproape 96 de alte state membre, inclusiv SUA.

Rezoluţia face referire şi la consecinţele umanitare grave cauzate de invazia Rusiei şi reafirmă angajamentul faţă de suveranitatea Ucrainei şi a graniţelor ţării recunoscute internaţional.

UPDATE 17.33 Tineri din Sumî au reuşit să sustragă un transportor blindat rusesc, potrivit imaginilor care circulă pe reţelele de socializare.

UPDATE 17.29 Imagini publicate de Nexta arată gradul de distrugere al principalei pieţe alimentare din Harkov.

UPDATE 17.22 Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT), o organizaţie interguvernamentală cu sediul în Germania, a declarat pentru Reuters că un consiliu special al statelor membre s-a întrunit marţi dimineaţă şi a decis suspendarea imediată a furnizării datelor meteorologice pentru utilizatorii ruşi şi suspendarea unui acord de cooperare bilaterală cu cea mai mare agenţie meteorologică a Rusiei, inclusiv toate schimburile de date şi activităţile de formare. Un purtător de cuvânt al EUMETSAT a refuzat să spună ce a determinat decizia.

UPDATE 17.20 Unii oligarhi ruşi, loviţi puternic de sancţiuni, discută deja despre înlăturarea fizică a lui Vladimir Putin, potrivit serviciilor secrete ucrainene, citate de zn.ua.

La Moscova a avut loc o întâlnire între oligarhul rus Piotr Aven şi miliardarul kazah Aleksander Maşkevici. În cadrul întâlnirii, Aven a remarcat că oligarhii ruşi sunt extrem de enervaţi de politicile lui Putin. Sancţiunile impuse Rusiei şi multor oamenilor de afaceri din cauza războiului din Ucraina au lovit puternic averile miliardarilor ruşi. Potrivit informaţiilor serviciilor secrete ucrainene, oligarhii caută acum modalităţi de a-l influenţa pe liderul de la Kremlin sau cercul său apropiat, scrie zn.ua.

UPDATE 17.17 Utilizarea armelor chimice de către Rusia ar „schimba complet natura conflictului” din Ucraina, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea summitului NATO de joi de la Bruxelles.

Stoltenberg i-a cerut lui Vladimir Putin să încheie războiul din Ucraina şi să participe la o diplomaţie reală.

„Suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina”, dar NATO are responsabilitatea „de a se asigura că războiul nu va escalada dincolo de Ucraina, a spus el.

Pe de altă parte, şeful NATO a acuzat China că oferă sprijin politic Rusiei şi „răspândeşte minciuni sfruntate şi dezinformare” pe tema războiului din Ucraina.

Totodată, Stoltenberg a făcut apel la Belarus să pună capăt  „complicităţii sale la invazia lui Putin” şi a semnalat că deciziile luate la summitul de joi vor avea „implicaţii de mare anvergură”.

UPDATE 17.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, în Parlamentul Franţei un moment de reculegere în memoria ucrainenilor ucişi în războiul declanşat de Rusia. El a vorbit despre atrocităţile comise de armata rusă în ţara sa şi a făcut comparaţiea între situaţia oraşului Mariupol şi cea din Verdun, în Primul Război Mondial, în care sute de mii de oameni au murit.

„Ştiţi ce se întâmplă în Ucraina, ştiţi de ce se întâmplă şi cine e vinovat. Chiar şi cei care îşi ascund capetele în nisip nu pot nega ce se întâmplă. Sunteţi oameni raţionali, oneşti şi vă întreb: cum putem opri acest război, cum putem aduce pacea în Ucraina? Răspunsurile, cele mai multe, sunt în mâinile dumneavoastră, sunt în mâinile noastre, împreună”, a afirmat Volodimir Zelenski miercuri după amiază, adresându-se Parlamentului Franţei.

UPDATE 15.24 Poliţia Naţională a Ucrainei îşi reia activitatea în oraşul Irpin, de lângă Kiev, unde mare parte din teritoriu este ocupat de forţele ruse.

„Poliţia îşi reia activitatea în Irpin! Soldaţii regimentului special de poliţie din regiunea Kiev sunt pregătiţi să îşi îndeplinească funcţiile în acest oraş”, a anunţat miercuri Ihor Klimenko, directorul Poliţiei Naţionale a Ucrainei.

„Sabotorii sunt îndepărtaţi din zonă, dar sarcina principală acum este de a ajuta civilii şi de a-i evacua pe cei care se află încă în Irpin”, a adăugat oficialul ucrainean.

UPDATE 15.21 Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul Japoniei despre dezastrele nucleare cu care s-a confruntat această ţară, arătând că Ucraina trece prin pericole similare.

Într-un discurs de 12 minute, şeful statului ucrainean a afirmat că invazia rusă a transformat centrala de la Cernobîl într-o „zonă de război”.

Zelenski a mulţumit Japoniei pentru că a fost prima ţară din Asia care a luat măsuri împotriva Rusiei după invazie şi a cerut Legislativului nipon să continue să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru a oprit „tsunamiul invaziei”.

UPDATE 15.18 Europa trebuie să se asigure că Putin va fi învins. „Trebuie să fie obiectivul nostru comun”, este  „o chestiune de securitate, pentru viitorul Europei şi pentru viitorul lumii”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Charles Michel a confirmat că i-a propus preşedintelui  ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze la summitul UE de joi şi vineri. 

Michel a precizat că a vorbit cu Zelenski şi cu liderul de la Kremlin în repetate rânduri de când Rusia a invadat Ucraina, în speranţa că îi va ajuta să ajungă la „o încetare a focului şi să facă posibilă o cale sinceră pentru a negocia”.

„Este extrem de dificil, pentru că nu suntem siguri că Guvernul rus este sincer”, a spus Michel.

UPDATE 15.11 Reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale, Anatoli Ciubais, a demisionat şi şi-a părăsit ţara, invocând opoziţia sa faţă de războiul din Ucraina. El este oficialul cu cel mai înalt rang care a rupt legătura cu Kremlinul din cauza invaziei.

Ciubais, în vârstă de 66 de ani, este unul dintre puţinii reformatori din anii 1990 care au rămas în regimul Putin şi a menţinut legături strânse cu oficialii occidentali.

Cunoscut ca arhitectul privatizărilor Rusiei din anii 1990, Ciubais i-a oferit lui Putin primul loc de muncă la Kremlin la mijlocul anilor 1990 şi a salutat iniţial ascensiunea sa la putere la sfârşitul acelui deceniu.

Sub conducerea lui Putin, Ciubais a ocupat slujbe de top la marile companii de stat până când liderul de la Kremlin l-a numit reprezentant pentru dezvoltare durabilă şi relaţiile cu organizaţiile internaţionale.

anatoli ciubais foto epa efe

FOTO Anatoli Ciubais

UPDATE 14.23 Un consilier al lui Volodimir Zelenski a catalogat miercuri drept „dificile” negocierile pe care le poartă cu Rusia în vederea încetării ostilităţilor.

„Negocerile se desfăşoară destul de dificil, pentru că partea ucraineană are poziţii clare şi de principiu”, a declarat negociatorul-şef al delegaţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat la rândul său miercuri că negocierile decurg dificil şi a acuzat partea ucraineană că îşi „schimbă în mod constant poziţia”.

UPDATE 14.16 Serghei Leşcenko, şef de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, afirmă că blocuri de apartamente şi case, dar şi clădiri de mici dimensiuni au fost bombardate de armata rusă la Kiev, arătând că, pentru moment, forţele ucrainene au „un progres” în a limita înaintarea militarilor ruşi în suburbiile Kievului.

„Confirm că avem un progres în jurul Kievului în ceea ce priveşte limitarea înaintării armatei ruse în suburbii. Totuşi, numărul trupelor ruseşti masate în jurul oraşului e uriaş şi noi luptăm pentru libertatea noastră în fiecare zi şi în fiecare noapte. Astăzi, Kievul a fost bombardat din nou şi din nefericire, au distrus case, clădiri mici şi blocuri de apartamente”, a declarat şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean pentru CNN. 

UPDATE 13.44 Două schimburi de prizonieri ruşi şi ucraineni au fost organizate de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, anunţă miercuri Ministerul rus de Externe, fără să precizeze datele la care au avut loc şi nici numărul prizonierilor, relatează AFP.

”Ministerul Apărării Rusiei organizează zilnic culoare umanitare şi evacuarea civililor din localităţi”, anunţă într-un comunicat diplomaţia rusă.

”În plus, două schimburi de prizonieri între Rusia şi Ucraina au avut loc”, continuă Ministerul rus de Externe, fără să facă alte precizări într-un comunicat.

UPDATE 13.06 Procuratura ucraineană acuză miercuri militari ruşi de comiterea unor infracţiuni sexuale în Ucraina, relatează AFP.

 ”Militari au intrat prin efracţie într-o casă, într-un sat, l-au ucis pe proprietarul neînarmat şi au violat-o pe soţia acestuia, ameninţându-i copilul.”, acuză prim-vicepremierul ucrainean însărcinat cu Afaceri Externe, Emine Djaparova.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Unde a dispărut ministrul rus al Apărării? Serghei Şoigu nu a mai apărut în public de aproape două săptămâni

UPDATE 12.21 Patru persoane au fost rănite uşor, iar mai multe locuinţe au fost avariate, miercuri, într-un bombardament rus vizând un cartier din nord-vestul Kievului, declară surse concordante AFP.

Tiruri de artilerie au vizat miercuri dimineaţa cartierul Nivki, situat în partea capitalei ucrainene care se află cel mai aproape de linia frontului, aflată la aproximativ cinci kilometri distanţă, a constatat AFP.

O casă a fost incendiată şi distrusă în întregime.

Mai multe imobile au fost ciuruite de schije, iar geamurile le-au fost sparte.

Vitrine ale unor magazine din apropiere au fost sparte, iar copaci din cartier au fost tăiaţi la nivelul coroanei.

Patru persoane au fost rănite în atac, anunţă într-un comunicat administraţia Kievului.

UPDATE 12.01 Dmitri Medvedev, unul dintre aliaţii de bază ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri că Statele Unite vor să umilească, să divizeze şi, într-un final, să distrugă Rusia.

Dmitri Medvedev, care a ocupat şi funcţia de preşedinte al Rusiei din 2008 până în 2012, a spus că un astfel de plan, dacă va fi realizat vreodată, ar putea avea rezultate catastrofale pentru lume.

UPDATE 11.42 Ofensiva Rusiei în Ucraina „se împotmoleşte, în pofida tuturor distrugerilor pe care le-a cauzat zi de zi”, estimează miercuri cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

„Adevărul este că războiul distruge Ucraina, dar că, prin război, Putin distruge, de asemenea, viitorul Rusiei”, declară cancelarul german în Parlament (Bundestag).

Kievul poate „conta pe ajutorul” Germaniei, subliniază Scholz în faţa parlamentarilor germani.

UPDATE 11.30 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov acuză miercuri Statele Unite de faptul că obstrucţionează „dificilele” negocieri ruso-ucrainene şi consideră că scopul Washingtonului este „să domine” ordinea mondială, inclusiv prin intermediul impunerii de sancţuni, relatează AFP.

O prezenţă a unor Căşti Albastre în Ucraina ar putea conduce la o confruntare directă între Rusia şi NATO, a ameninţat Lavrov.

UPDATE 10.56 „Acesta nu este un război, este un genocid”, acuză procurorul general ucrainean Irina Venediktova, deoarece „teatrele de război au reguli, principii, iar ceea ce vedem noi la Mariupol este o lipsă totală a regulilor”, relatează AFP.

Acest oraş portuar este devastat de peste o săptămână, iar tancuri ruseşti au pătruns în el.

UPDATE 10.22 Preşedintele francez Emmanuel Macron acuză Rusia de folosirea unor „arme explozive în zone dens populate” şi denunţă drept „inacceptabil totul în agresiunea Rusiei în Ucraina”, relatează AFP.

„Dreptul internaţional este călcat în picioare, infrastructuri civile sunt bombardate, arme explozive sunt folosite în zone dens populate, iar lucrători umanitar sunt luaţi drept ţintă”, a denunţat şeful statului francez marţi, într-o intervenţie video la primul Forum Umanitar European, lansat luni, la Bruxelles.

UPDATE 10.12 Pentagonul a condamnat refuzul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, de a exclude folosirea armelor nucleare în conflictul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Rusia va folosi arma nucleară doar dacă „existenţa sa ar fi ameninţată”. Rusia deţine cel mai mare număr de focoase nucleare din lume.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a calificat drept „periculoase” declaraţiile lui Peskov. „O putere nucleară responsabilă nu ar trebui să se comporte în acest fel”, a declarat John Kirby, potrivit The Guardian.

UPDATE 10.02 În decurs de o lună, 121 de copii ucraineni au fost ucişi, iar 167 au fost răniţi în Războiul din Ucraina, anunţă Procuratura Generală ucraineană, relatează AFP.

„Războiul din Ucraina conduce la deplasări masive şi la fluxuri de refugiaţi, condiţii susceptibile să provoace o creştere brutală a exploatării şi o mare criză a protecţiei copiilor”, avertizează într-un comunicat directoarea regională în Europa şi Asia Centrală a UNICEF Afshan Khan.

„Copiii deplasaţi riscă să fie despărţiţi de familie, să fie exploataţi şi să devină victime ale traficului de persoane”, avertizează ea.

Citeşte şi: Regizorul rus Aleksandr Sokurov prezice înlăturarea lui Putin: „Bănuiesc deja ce ne aşteaptă peste o lună sau două”

UPDATE 09.43 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine, într-un mesaj video transmis miercuri dimineaţă, că negocierile de pace cu Rusia sunt foarte dificile. El a şi-a exprimat speranţa că cele trei summit-uri programate în această săptămână - G7, NATO şi UE - vor duce la sporirea sprijinului pentru Ucraina.

"Sunt foarte dificile, uneori scandaloase, însă avansăm pas cu pas", a declarat Zelenski, precizând că reprezentanţii ucraineni negociază în fiecare zi.

UPDATE 09.27 Imagini cu lupte intense între forţele ucrainene şi armata rusă au fost publicate pe reţelele de socializare. Bătălia se desfăşoară în satul Velika Dimerka, la aproximativ 29 de kilometri nord-est de Kiev. CNN a confirmat autenticitatea videoclipului.

UPDATE 09.23 Compania Maxar Technologies a publicat noi imagini din satelit cu oraşul asediat Mariupol. Aproximativ 100.000 de persoane sunt încă blocate în oraş şi trăiesc în condiţii inumane.

FOTO EPA-EFE/Maxar Technologies

Mariupol 22 martie FOTO EPA-EFE/Maxar Technologies
Mariupol 22 martie FOTO EPA-EFE/Maxar Technologies
Mariupol 22 martie FOTO EPA-EFE/Maxar Technologies

UPDATE 08.29 Procurorii ruşi au anunţat că au deschis dosar penal pe numele unui cunoscut jurnalist care că a afirmat că armata Moscovei a bombardat în mod deliberat o maternitate din oraşul ucrainean asediat Mariupol, relatează publicaţia independentă The Moscow Times.


Maternitate bombardată în Mariupol FOTO AFP

Razboi Ucraina  spital copii maternitate Mariupol bombardat 9 10 martie 2022 FOTO AFP

UPDATE 07.54 Preţurile îngrăşămintelor agricole au atins maxime record la nivel mondial, în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina şi a unor factori preexistenţi, relatează CNBC.

Preţurile materiilor prime care constituie piaţa îngrăşămintelor — amoniac, azot, nitraţi, fosfaţi, potasiu şi sulfaţi — au crescut cu 30% de la începutul anului şi le depăşesc acum pe cele observate în timpul crizei alimentare şi energetice din 2008, potrivit firmei britanice de consultanţă CRU.

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai importanţi producători de mărfuri agricole din lume.

Citeşte şi: De ce are nevoie Putin de luptători ceceni în războiul din Ucraina. Impasul lui Ramzan Kadîrov

UPDATE 07.46 Ambasadorul Rusiei la ONU, Gennadi Gatilov, a declarat, marţi seară, că ruşii nu au invadat Ucraina, ci desfăşoară operaţiuni militare limitate şi a subliniat că încearcă să bombardeze "delicat", fără a lovi civilii, informează lefigaro.

UPDATE 07.11 Un număr de şaptezeci şi opt de avioane ruseşti au fost confiscate în străinătate, a declarat marţi ministrul Transporturilor Vitali Savelyev, citat de agenţia de presă Interfax, în timp ce Moscova se confruntă cu consecinţele sancţiunilor internaţionale impuse din cauza invadării Ucrainei, transmite Reuters.

Sancţiunile au întrerupt furnizarea de avioane, piese şi servicii către Rusia, în timp ce companiile aeriene ruse au 515 avioane închiriate din străinătate.

”Am pierdut 78 de avioane”, a spus Saveliev, adăugând că aceste avioane au fost confiscate în străinătate şi nu vor fi returnate Rusiei.

Rusia a adoptat o lege care permite companiilor aeriene ale ţării să înscrie aeronavele închiriate de la companii străine în registrul de aeronave al Rusiei, dar companiile aeriene ezită să o folosească, temându-se că ar putea pune în pericol relaţiile cu partenerii internaţionali.

Rusia avea 1.367 de avioane când au fost impuse sancţiuni, iar aproape 800 dintre ele au fost trecute acum în registrul de aeronave al ţării, a spus Saveliev, fără a preciza câte avioane de pe listă au fost închiriate de la companiile globale de leasing.

UPDATE 06.55 "Agresiunea" preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei are consecinţe dincolo de Europa, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de CNN.

"Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime, războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume", a declarat Von der Leyen, la Forumul Umanitar European.

UPDATE 06.01 Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl "au jefuit şi distrus" un laborator de la faţa locului, susţin oficialii ucraineni, citaţi de BBC.

Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că ruşii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză - care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive.

Agenţia de stat a anunţat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea "probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului".

Laboratorul, care a costat aproximativ şase milioane de euro, conţinea şi "echipamente de analiză valoroase", care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a spus agenţia.

UPATE 04.56 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 100.000 de oameni se află în oraşul-port Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, pe fondul bombardamentelor ruseşti.

"În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant", a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook.

El a adăugat că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de "bombele ruseşti şi teroarea deliberată".

O coloană umanitară a fost capturată de Rusia marţi, a spus el, adăugând că lucrătorii guvernamentali ucraineni şi şoferul lor de autobuz au fost luaţi prizonieri, informează BBC.

"În ciuda tuturor dificultăţilor, 7.026 de civili au fost evacuaţi", a adăugat el.

Zelenski a adăugat că Ucraina a primit peste 100.000 de tone de ajutor umanitar în ultimele două săptămâni.

GALERIE FOTO

UPDATE 04:30 Joe Biden plănuieşte să aplice mai multe sancţiuni pentru sute de ruşi care servesc în corpul legislativ inferior al ţării (Duma), conform declaraţiilor unui oficial pentru CNN. Se aşteaptă ca noile sancţiuni aplicate împotriva membrilor Duma să fie aplicate în timpul călătoriei preşedintelui american în Europa. 

Compania spaţială a lui Elon Musk a trimis mii de vase Starlink în Ucraina pentru a sprijini furnizarea de internet. 

UPDATE 02:37 Volodimir Zelenski îi mulţumeşte Papei Francisc pentru poziţia sa clară împotriva războiului şi a făcut apel către acesta să viziteze Ucraina.

„Îi mulţumesc Sfinţiei Sale pentru poziţia sa clară şi puternică împotriva războiului şi pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. L-am invitat să viziteze ţara noastră în acest moment crucial.", a spus Zelenski într-o postare pe Facebook distribuită de guvernul ucrainean. 

Zelenski cere Italiei să consolideze sancţiunile împotriva Rusiei, într-o postare de pe Facebook a guvernului ucrainean. Preşedintele ucrainean declară că a cerut „să-i lovească pe toţi ruşii care sunt responsabili de acest război, războiul împotriva noastră. Să-i lovească pe proprietăţile lor, imobiliare, iahturi şi conturile bancare... Obiceiul lor de a face bani din război şi apoi continuă să trăieşti în Europa, unde există pace şi siguranţă.”, relatează CNN.

Aproximativ 100.000 de oameni au rămas în Mariupol, conform declaraţiilor preşedintelui ucrainean. Aceştia se află sub blocaj complet fără acces la alimente, apă sau medicamente. 

"Începând de astăzi, în oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardamente constant, sub bombardamente constant", adaugă Zelenski în postarea de pe Facebook.

UPDATE 00:25 Imagini cu o rachetă de croazieră trasă de pe o navă rusească au fost filmate, lângă Sevastopol. 

UPDATE 23:23 Armata rusă a bombardat oraşul Kramatorsk aflat în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

NATO îl invită pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să se adreseze la summitul special al NATO care va avea loc joi. În cadrul reuniunii speciale se va discuta despre invazia rusă din Ucraina.

UPDATE  22:45 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va folosi armele nucleare doar în cazul unei ameninţări existenţiale

În jurul centralei nucleare de la Cernobîl au izbucnit incendii de vegetaţie. Controlul flăcărilor este îngreunat de controlul rusesc asupra centralei, conform informaţiilor transmise de autorităţile ucrainene. 

    

UPDATE 21.56 Administraţia preşedintelui Biden nu a observat ca Beijingul să fi livrat echipament militar Rusiei de la discuţia preşedintelui SUA cu omologul său chinez, Xi Jinping, vinerea trecută, conform declaraţiilor consilierului în probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, citat de CNN.

UPDATE 21.37 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, susţine că armata ucraineană a reuşit să recâştige teren în faţa invadatorilor ruşi, mai ales în sudul ţării, după mai multe contraofensive. Militarii ucraineni „sunt, deja, în unele situaţii, în ofensivă”, a declarat Kirby la CNN, afirmând că ei „îi urmăresc pe ruşi şi îi resping în afara zonelor unde ruşii se aflau înainte”.

UPDATE 21.26 Andrii Yermak, şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina, a mai spus că se aşteaptă la un dialog ”foarte curând” între liderul Ucrainei şi preşedintele chinez Xi Jinping, fără a oferi mai multe detalii.

China, a doua economie mondială, încearcă de multă vreme să realizeze relaţii comerciale, energetice şi de securitate mai strânse cu Rusia, dar este şi cel mai mare partener comercial al Ucrainei. Beijingul a rezistat presiunii Occidentului de a condamna invazia Rusiei.

”Până acum am văzut poziţia neutră a Chinei. Şi, aşa cum am spus mai devreme, credem că statul chinez... ar trebui să joace un rol mai vizibil în încheierea acestui război şi în construirea unui nou sistem de securitate globală”, a declarat Yermak, într-o conferinţă de presă în format virtual organizată de Chatham House, grupul de experţi din Londra.

”De asemenea, ne aşteptăm ca Beijingul să contribuie semnificativ la acest nou sistem de securitate pentru Ucraina şi ne aşteptăm să fie unul dintre garanţii acestui sistem de securitate”, a subliniat el.

”Tratăm China cu cel mai mare respect şi ne aşteptăm să joace un rol proactiv”, a conchis el.

UPDATE 21.10 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, afirmă că aşa-numita operaţiune militară specială declanşată de Rusia în Ucraina „nu a reuşit încă”, susţinând că aceasta este încă în curs şi că se desfăşoară „strict conform planului” stabilit. El susţine în continuare că armata rusă nu atacă ţinte civile în Ucraina, acuzând militarii ucraineni să folosesc civilii drept scut în lupte.

Citeşte şi: Putin nu mai ţine seama de propriile servicii secrete. Ce şanse sunt pentru o lovitură de palat?

UPDATE 20.40 Spitalele şi morgile din Belarus oferă indicii ale pierderilor grele suferite de armata rusă în Ucraina, scrie Europa Liberă.

Cadavrele soldaţilor ruşi sunt aduse în Belarus cu ambulanţe militare, iar de acolo sunt încărcate în trenuri cu destinaţia Rusia. După publicarea unor imagini cu astfel de scene pe reţelele de socializare, ruşii au început să încarce morţii pe timpul nopţii, pentru a nu atrage atenţia, relatează Europa Liberă, care citează martori oculari şi surse medicale.

UPDATE 20.17 Trupele ruse au eliberat-o pe jurnalista Viktoria Roshchina după ce a fost pusă ”sub presiune” să se înregistreze în timp ce afirma că armata rusă i-a salvat viaţa, relatează site-ul ucrainean Ukrayinska Pravda (UP), citat de BBC.

Presa pro-rusă şi canalele Telegram au publicat un videoclip în care reportera ucraineană Roşchina spune că trupele ruse i-au salvat viaţa şi au tratat-o bine în captivitate.

Viktoria se află în drum spre Zaporojie (sud-estul Ucrainei) şi este jurnalistă la Hromadsk TV, potrivit UP.

De la începutul invaziei ruse şi înainte de a fi capturată, jurnalista a transmis reportaje din estul şi sudul Ucrainei.

UPDATE 19.48 Un deputat rus evocă posibilitatea organizării unor „referendumuri” în regiunile din sudul Ucrainei privind alipirea lor la Rusia.

Andrei Lugovoi, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, se pronunţă pentru organizarea unor „referendumuri” în regiunile ucrainene Herson, Mîkolaiv, Odesa şi Zaporojie.

UPDATE 19.24 SUA şi NATO susţin că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, luând deja măsuri pentru a face acest lucru, ceea ce ar avea ca rezultat o „altă ţară instabilă în regiune”, conform oficialilor americani şi ai NATO, citaţi de CNN.

Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat, luni, un oficial militar al NATO.

UPDATE 18.42 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, la Bucureşti, că este nevoie de o regândire a prezenţei NATO în regiune şi a subliniat că deciziile Alianţei „vor fi efectul a ceea ce a făcut Rusia”. Totodată, Duda le-a cerut ajutor autorităţilor europene pentru gestionarea fluxului mare de refugiaţi ucraineni.

„O nouă concepţie strategică a NATO, care acum este în curs de laborare, trebuie să ia în considerare aceste schimbări care au fost generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Prezenţa permanentă defensivă a NATO, adică consolidată din punct de vedere al militarilor şi al dotării şi infrastructurii. Acestea sunt cerinţele prezentului, impuse de acţiunile întreprinse de Rusia. Deciziile NATO vor fi efectul a ceea ce a făcut Rusia. Acest comportament arată că alianţa cu Rusia nu mai există, nu mai este obligatorie”, a declarat preşedintele Duda. 

UPDATE 18.25 Armata rusă foloseşte în Ucraina „drone sinucigaşe” produse de o filială a producătorului de armament Kalaşnikov, afirmă un consilier al ministrului de Interne de la Kiev.

Anton Gheraşcenko a publicat pe Telegram fotografii cu resturi ale unei drone de tip KUB-BLA produse de ZALA Aero, o filială a celebrului producător rus de armament Kalaşnikov.

UPDATE 18.09 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a demis pe Vladislav Erşov din funcţia de comandant al Armatei a 6-a de Arme Combinate – a anunţat, marţi, jurnalistul ucrainean Roman Ţimbaliuk.

Potrivit acestuia, Vladislav Erşov a fost plasat în arest la domiciliu, fiind cercetat din cauza pierderilor uriaşe înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina. Jurnalistul a subliniat că, potrivit unor date preliminare, numai din Armata a 6-a „lipsesc” 2.000 de militari ruşi, dintre care aproximativ 180 erau recruţi.

UPDATE 18.01 Continuă luptele între ruşi şi ucraineni pe străzile din Mariupol, oraş atacat fără milă de armata să. Noi imagini publicate pe reţelele sociale arată două tancuri ucrainene care trag pe un bulevard din oraş în direcţia ruşilor.

UPDATE 17.19 Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a solicitat încetarea „războiului absurd” provocat de Vladimir Putin în Ucraina, un conflict militar ce duce la o „suferinţă umană îngrozitoare”, „se intensifică” şi devine „mai imprevizibil de la oră la alta”.

„Câţi ucraineni şi ruşi vor fi ucişi înainte ca toată lumea să-şi dea seama că acest război nu are învingători, ci doar învinşi?”, a declarat Gutteres, citat de AFP.

UPDATE 17.12 Ministrul de Externe elen Nikos Dendias va organiza o misiune umanitară alături de Crucea Roşie în oraşul asediat Mariupol din Ucraina, unde trăiesc mii de etnici greci, transmite Reuters.

Dendias a spus că prioritatea Greciei este de a proteja civilii neînarmaţi şi etnicii greci care trăiesc în Mariupol, adăugând că a notificat deja autorităţile ucrainene şi ruse cu privire la misiunea sa umanitară.

Cel puţin 10 etnici greci au fost ucişi şi mai mulţi au fost răniţi de când Rusia a început să atace Mariupol. Peste 150 de cetăţeni greci, echipaje de nave şi etnici greci au fost evacuaţi din regiune, potrivit Guvernului elen.

UPDATE 16.42 Un informator al Rusiei care se prezenta drept călugăr a fost arestat la metroul din Kiev, relatează presa ucraineană.

Poliţia a descins în apartamentul său din Kiev şi a confiscat „dovezi de ajutorare a inamicului”, un calificativ atribuit în Ucraina Rusiei lui Putin.

„Informatorul” respectiv, care ar fi un călugăr în vârstă de 41 de ani, era un adept al „lumii ruse”, un concept promovat intens în aceste zile de reprezentanţii conducerii actuale de la Kremlin.

Potrivit Poliţiei Naţionale Ucrainene, suspectul a susţinut acţiunile armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, a promovat idei despre „lumea rusă” şi a cooperat cu „inamicul”, căruia i-a furnizat „informaţii importante”. Corespondenţa sa cu cetăţeni ruşi conţine apeluri la exterminarea ucrainenilor. În plus, bărbatul furniza fotografii cu infrastructuri critice, informaţii despre localizarea punctelor de control şi alte informaţii sensibile pentru apărarea Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

Potrivit ministrului de Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski, instituţia pe care a conduce a constatat 1.271 delicte contra securităţii naţionale în 25 de zile de război.

Informator al Rusiei arestat la metroul din Kiev FOTO lb.ua

FOTO lb.ua

UPDATE 16.15 Liderii statelor membre UE intenţionează să înfiinţeze un „fond fiduciar” de susţinere a Ucrainei şi de ajutare a reconstrucţiei acestei ţări după războiul declanşat de către Vladimir Putin, potrivit unui proiect al summitului UE de joi şi vineri consultat marţi de AFP.

„Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de către Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană (UE) este hotărâtă să-şi ofere susţinerea Guvernului ucrainean pentru a răspunde nevoilor imediate, iar după încheierea agresiunii ruse în vederea reconstruirii unei Ucraine democratice”, se arată în acest proiect al concluziilor reuniunii.

„În acest scop, Consiliul European convine să înfiinţeze un fond fiduciar de solidartate cu Ucraina şi cere să înceapă pregătiri fără întârziere”, se arată în document.

În document nu se oferă detalii suplimentare despre importanţa fondului şi despre funcţionarea acestuia.

Se cere, însă, „organizarea în timp util a unei Conferinţe internaţionale în vederea colectării de fonduri, în cadrul Fondului Fiduciar de Solidaritate cu Ucraina”.

Acest proiect a fost lansat vineri de către preşedintele Consiliului European Charles Michel, în urma unei convorbiri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 15.45 Shane Matthew, în vârstă de 34 de ani, este un militar britanic care a efectuat două misiuni în Afganistan şi care acum ajută la instruirea luptătorilor în războiul din Ucraina. Acesta susţine că soldaţii ruşi sunt „inferiori tactic, incompetenţi şi că nu au cum să încercuiască Kievul”.

UPDATE 15.43 „Uralvagonzavod”, un mare producător de tancuri din Nijni Taghil, şi CTZ-Uraltrak, o uzină de tractoare din Celiabinsk, şi-au suspendat activitatea în urma dificultăţilor întâmpinate din cauza sancţiunilor impuse de occidentali după invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, cele două uzine şi-au suspendat activitatea din cauza faptului că nu mai dispun de piese, care de regulă sunt furnizate de europeni.

Din cauza sancţiunilor, companiile ruseşti nu mai primesc piese din străinătate şi nu mai pot satisface nevoile armatei, de la repararea echipamentelor militare până la asamblarea altora noi, precizează sursa citată.

UPDATE 15.41 O nouă lege represivă în Rusia. Regimul Putin va pedepsi cu până la 15 ani de închisoare „minciunile” despre activităţile sale în străinătate. 

UPDATE 15.18 Aproape un sfert din populaţia Ucrainei a fost nevoită să-şi părăsească casele. Aproximativ 3,5 milioane de persoane au fugit din ţară, dintre care 2 milioane au trecut graniţa în Polonia, iar 6,5 milioane de ucraineni şi-au găsit refugiul în interiorul propriei ţări, a transmis marţi Comisarul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Citeşte şi: CNN: Cine este comandantul invaziei ruse din Ucraina? SUA nu au reuşit să-şi dea seama, dar ar putea fi o cheie pentru aparentul haos

UPDATE 14.58 Vladimir Putin ia în considerare „părerea minorităţii care nu este de acord cu operaţiunea specială a Federaţiei Ruse în Ucraina”, dar îşi doreşte ca „aceşti oameni să conştientizeze ce se întâmplă”, conform declaraţiei lui Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului.

UPDATE 14.11 Cel puţin cinci civili au fost ucişi, iar alţi 19 au fost răniţi într-un atac al armatei ruse efectuat luni la Avdiivka, în apropiere de Doneţk, a anunţat Ludmila Denisova, responsabilă de drepturile omului în Parlamentul ucrainean.

Oraşul Avdiivka a fost „ţinta unor tituri de artilerie şi unor bombardamente aeriene (ruse) care au distrus complet un sat”, a denunţat Denisova într-un mesaj publicat pe Telegram.

Avdiivka, care avea înainte de război 30.000 de locuitori, se află la periferia de nord-vest a Doneţkului, un centru industrial situat în estul Ucrainei, aflat din 2014 sub controlul separatiştilor proruşi.

UPDATE 13.39 Dmitri Muratov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a decis împreună cu ziarul pe care îl conduce să doneze medalia către Ukrainian Refugee Fund.

Dmitri Muratov a făcut un apel pentru pace: „Să oprim focul, să schimbăm prizonieri, să restituim trupurile celor morţi, să oferim coridoare umanitare şi asistenţă, să ajutăm refugiaţii”. 

UPDATE 13.37 Negocierile în curs între Rusia şi Kiev nu sunt destul de „substanţiale”, apreciază marţi Kremlinul, după ce preşedintele ucranean Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit de „compromisuri” pe care vrea să le supună aprobării ucrainenilor prin referendum.

„Un anumit proces (de negocieri) are loc, însă noi dorim ca el să fe mai energic, mai substanţial”, a declarat Peskov.

UPDATE 13.20 Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului italian. Ucraina este doar o poartă pentru Putin, ţinta lui este Europa, avertizează preşedintele ucrainean, cerându-le italienilor să crească presiunile economice asupra Rusiei lui Putin.

„Pentru noi, Kievul este la fel de important cum este pentru voi Roma. Astăzi Kievul este la limita supravieţuirii. Kievul merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace eternă, la fel ca orice alt oraş din lume. Din păcate, nu este cazul. Trupele ruseşti din jurul Kievului ucid şi torturează, răpesc şi torturează copii. Asta s-a întâmplat în Europa ultima dată atunci când naziştii au ocupat alte ţări”, a declarat Zelenski.

UPDATE 13.14 „Blitzkrieg”-ul pe care miza Moscova nu a avut loc în Ucraina, unde armata rusă întâmpină rezistenţa tenace a trupelor locale, potrivit unui nou raport al serviciilor militare britanice de informaţii.

„Forţele ucrainene continuă să respingă tentativele ruse de ocupare a sudului Mariupolului”, arată spionajul britanic în acest raport preluat de AFP şi news.ro.

„În restul Ucrainei, forţele ruse au înregistrat o nouă zi de progrese limitate, majoritatea blocate la faţa locului”, se arată în raport.

În pofida faptului că armata rusă se aştepta să fie primită ca o „eliberatoare”, populaţia rusofonă din Donbas este ostilă noului ocupant.

„Pentru a primi pe cineva ca eliberator trebuie să ştii de ce anume te eliberează”, subliniază cercetătoarea Anna Colin Lebedev, specializată în societăţile postsovietice.

„Presa rusă a scos adesea în faţă ideea că rusofonii ar fi împiedicaţi să-şi vorbească limba. Acesta este un fals discurs, din 2014 încoace. Revoluţia (din Piaţa) Maidan, considerată neonazistă de către Kremlin, a fost mai degrabă rusofonă”, apreciază ea.

UPDATE 13.02 Volodimir Zelenski a vorbit cu Papa Francisc şi a sugerat că Vaticanul ar putea juca un rol de mediere în încheierea războiului cu Rusia.

Într-o postare pe Twitter, Zelenski a spus că a vorbit cu Papa despre „situaţia umanitară dificilă” şi despre modul în care coridoarele de salvare sunt blocate de trupele ruse.

Zelenski a adăugat: „Rolul de mediere al Sfântului Scaun în încetarea suferinţei umane ar fi apreciat”.

Declaraţia vine după ce Zelenski a spus luni că Ierusalimul ar putea fi o locaţie pentru viitoare discuţii de pace la nivel înalt între Ucraina şi Moscova.

UPDATE 12.55 Locuitorii oraşului ucrainean Borîspil, lângă Kiev, au fost rugaţi să părăsească zona dacă pot, pe măsură ce lupta împotriva forţelor ruse se dă tot mai aproape de capitala ucraineană, relatează BBC.

„Facem apel la populaţia civilă să fie inteligentă, să contacteze centrul nostru de apeluri şi să părăsească oraşul de îndată ce apare o oportunitate”, a declarat primarul Volodimir Borysenko într-un mesaj video.

El a spus că oamenii ar trebui să evacueze oraşul cu excepţia cazului în care nu pot, deoarece „există deja lupte în zona din jurul lui”.

Unii rezidenţi se află în apropiere de aeroportul internaţional Borîspil din Kiev - cel mai mare aeroport al Ucrainei, care se numără printre o serie de aerodromuri bombardate de Rusia luna trecută.

Borîspil se află la aproximativ 40 de kilometri est de centrul Kievului.

UPDATE 12.42 Forţe armate ruse au preluat controlul satului Urojainoie, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde confruntări armate continuă, a anunţat marţi în faţa presei generalul rus de divizie Igor Konaşemnkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, relatează AFP.

„Unităţi ale forţelor armate ruse, care desfăşoară ofensiva, au avansat cu şase kilometri”, a anunţat generalul rus, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti.

Trupe ruse luptă împotriva unor unităţi din cadrul cele de-a 128-a Brigăzi de asalt montan.

UPDATE 12.22 Premierul ungar Viktor Orban susţine că „pe masa NATO” se află „propuneri periculoase” privind răspunsul la războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Pe masa NATO se află propuneri periculoase”, a spus Orban după o discuţie avută luni cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel.

„Săptămâna trecută nu a fost deloc uşoară, dar săptămâna aceasta va fi şi mai dificilă”, a adăugat şeful Guvernului ungar, referindu-se la summiturile NATO şi UE programate joi şi vineri.

Potrivit lui Orban, unele state membre au vehiculat din nou ideea impunerii unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei. 

Zona de exlcudere aeriană este cerută insistent de Ucraina, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a refuzat să-i dea curs, argumentând că acest lucru ar însemna un război între NATO şi Rusia.

UPDATE 12.20 Soldaţii Brigăzii 128 Separate de Asalt Montan din Ucraina l-au capturat pe şeful grupului de informaţii şi contramăsuri psihologice a uneia dintre unităţile militare ale Rusiei, a informat marţi Ministerul Apărării al Ucrainei, citat de zn.ua.

„În cursul unei lupte cu armata rusă, membri ai Brigăzii 128 Separate de Asalt Montan l-au capturat pe şeful grupului de informaţii şi contramăsuri psihologice a unităţii militare 47084 a armatei ruse”, a anunţat ministerul .

Iaroslav Galas, ofiţer al Brigăzii 128 de Asalt Montan Transcarpatic, a precizat că deţinutul este locotenent-colonelul Oleksandr Olehovici Koşel, născut la 5 aprilie 1982.

UPDATE 12.18 Un alt tanc rusesc T-72 a fost capturat în războiul din Ucraiana de către forţele locale. Pe reţelele de socializare a fost distribuită o fotografie sugestivă cu un soldat ucrainean care avea arma ţintită către tanchistul întins cu faţa în jos şi mâinile în lateral.

UPDATE 11.55 Aproape o mie de clădiri au fost distruse în Harkov ca urmare a bombardamentelor ruseşti, a declarat serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei.

Cele mai multe dintre acestea sunt clădiri rezidenţiale, a informat SES.

Forţele ruse bombardează fără încetare oraşul, care se află la doar 50 de kilometri de graniţa cu Rusia, de mai bine de trei săptămâni.

Cel puţin 500 de civili au fost ucişi la Harkov, spun oficialii ucraineni.

UPDATE 10.33 În Transcarpatia, comunitatea maghiară primeşte scrisori de ameninţare, fiind vorba despre o provocare a invadatorilor ruşi. Ocupanţii trimit e-mail-uri false de ameninţare membrilor comunităţii.

Activităţile subversive ale serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse, care au fost descoperite de serviciile ucrainene, se înregistrau sub forma unor operaţiuni de informare, ce vizează destabilizarea situaţiei interne, relatează RBC-Ucraina cu referire la şeful Administraţiei Militare Regionale de Stat din Transcarpatia, Viktor Nikita.

Se menţionează că ocupanţii ruşi au început să trimită comunităţii maghiare mesaje false, cu ameninţări, din conturi necunoscute de pe reţelele de socializare.

UPDATE 10.05 Serviciul ucrainean de contraspionaj militar afirmă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Membrii unui grup condus de un agent FSB ar fi încercat să ajungă în Kiev sub acoperirea de militari ucraineni din cadrul forţelor de apărare teritorială.

Un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, a transmis agenţia de presă ucraineană Unian. 

Se pare că grupul de aproximativ 25 de bărbaţi urma să comită acte de sabotaj în cartierul guvernamental de la Kiev şi în alte zone din ţară, potrivit sursei citate. 

Membrii acestui grup de sabotaj ar fi intenţionat să se dea drept militari ucraineni din cadrul forţei de apărare teritorială pentru a ajunge în capitala ucraineană. Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, notează DPA.

agent fsb arestat

„În cadrul unei proceduri penale, conform art.111 al Codului Penal al Ucrainei privind «înalta trădare» a fost arestat în flagrant în timpul achiziţionării de arme la Ujgorod organizatorul şi liderul acestui grup diversionist”, care s-a dovedit a fi agent FSB, au transmis agenţiile de presă ucrainene marţi. Acestea nu precizează dacă el este cetăţean ucrainean sau rus. 

UPDATE 09.05 Forţele armate ucrainene anunţă marţi dimineaţa, într-un mesaj postat pe Facebook, că au preluat controlul asupra Makariv, un oraş situat la 48 de kilometri vest de Kiev, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Steagul statului ucrainean a fost ridicat în oraşul Makariv”, în timp ce ruşii se retrăgeau, anunţă armata ucraineană.

Oraşul Makariv a fost devastat de atacuri ruse.

Un atac cu mortiere s-a soldat, la 19 martie, cu şapte morţi şi cinci răniţi, potrivit poliţiei locale.

Bombardarea unei brutării industriale, la 7 martie, s-a soldat cu şapte morţi.

UPDATE 08.47 O înregistrare video - verificată de BBC - arată rachete termobarice, cunoscute şi sub numele de bombe cu vid, fiind lansate în Ucraina.

Videoclipul, de la Miliţia Populară din autodeclarata Republica Populară Doneţk, arată că rachetele sunt trase de pe un lansator de rachete multiple TOS-1A de fabricaţie rusă.

Armele termobarice sunt controversate, deoarece sunt mult mai devastatoare decât explozivii convenţionali de dimensiuni similare şi au un impact teribil asupra oricui este prins în raza lor de explozie.

UPDATE 08.03 Armata ucraineană susţine, într-un raport dat publicităţii marţi dimineaţa, că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, informează The Guardian.

“Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile”, se arată în raport.

Oficialii ucraineni au precizat că situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte combustibilul.

UPDATE 07.25 Forţele ruse „şi-au sporit prezenţa aviaţiei în spaţiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, anunţă armata ucraineană, potrivti BBC.

„Pe lângă utilizarea multor vehicule aeriene fără pilot, inamicul foloseşte bombardiere, avioane de asalt şi de luptă, rachete de croazieră şi rachete balistice în diferite direcţii”, a declarat Comandamentul Forţelor Aeriene din Ucraina într-un comunicat.

Sursa a adăugat că, luni, Ucraina a distrus o aeronavă rusească, două elicoptere şi şase drone.

UPDATE 07.23 Într-un mesaj video de luni seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forţele armate ucrainene resping forţele ruse şi le-au încetinit avansurile.

El a adăugat că un avion rusesc a fost doborât în regiunea Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.

UPDATE 07.05 Ambasada Rusiei în SUA a anunţat, într-un comunicat, că nu este adevărat că ucraineni sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor, informează bbc.com.

Ambasada a precizat că Rusia are doar puncte de verificare pentru a evita “operaţiunile de diversiune” ale armatei ucrainene şi a le permite forţelor ruseşti să “inspecteze cu atenţie autovehiculele care se îndreaptă către regiunile sigure”.

„Armata rusă nu crează nicio barieră pentru populaţia paşnică, ci îi ajută pe oameni să stea în viaţă, oferind mâncare şi medicamente”, se menţionează în comunicat.

Sâmbătă, consiliul local din Mariupol anunţat că locuitorii oraşului ucrainean sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse.

„În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duşi pe teritoriul Rusiei. Ocupanţii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni şi din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei şi copii) de bombardamentele constante”, se arăta în comunicat.

Locuitorii din Mariupol capturaţi au fost duşi în tabere unde forţele ruse le-au verificat telefoanele şi documentele, iar apoi au fost redirecţionaţi către oraşe ruseşti îndepărtate, a spus consiliul oraşului.

UPDATE 07.04 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Suspilne, că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece ţările din alianţă se tem de Rusia, informează Le Figaro.

„Am înţeles cu toţii deja. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia. Asta este tot. Şi trebuie să ne calmăm şi să spunem: OK, trebuie alte garanţii de securitate”, a afirmat Zelenski.

El a menţionat că există ţări din NATO care vor “să fie garanţii securităţii Ucrainei”. „Sunt ţări care sunt pregătite să facă tot ce alianţa ar trebui să facă dacă am fi fost membri. Şi cred că este un compromis normal”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

UPDATE 07.00 Acuzaţiile Rusiei că Kievul are arme biologice şi chimice sunt false şi arată că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere folosirea acestor arme de către el însuşi în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat luni preşedintele american Joe Biden, potrivit The Guardian, preluat de News.ro.

„Putin este încolţit şi acum vorbeşte despre noi inclusiv că am avea arme biologice şi chimice în Europa, ceea ce nu este adevărat. Sugerează şi că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere folosirea acestor arme”, a spus Biden la un eveniment.

Aceste afirmaţii vin în contextul în care anterior oficiali de la Washington şi din ţările aliate au acuzat Rusia că susţine fără dovezi că Ucraina are un program de arme biologice, acesta fiind doar un posibil preambul al unei posibile lansări a peopriilor atacuri biologice sau chimice.

UPDATE 06.55 Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, a anunţat că vehiculele care evacuau luni civili din zonele din prima linie a frontului au fost atacate de ruşi, iar patru copii au fost răniţi şi au nevoie de spitalizare, transmite Reuters. Vehiculele atacate plecaseră din Mariupol, asediat de peste două săptămâni de ruşi. Potrivit CNN, doi copii sunt într-o stare critică.

UPDATE 03:15 Biden confirmă utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina.

„Şi dacă veţi observa, Rusia tocmai a lansat o rachetă hipersonică... Este, după cum ştiţi cu toţii, o armă cu impact, dar cu acelaşi focos pe ea ca orice altă rachetă, nu este o diferenţă atât de mare, cu excepţia faptului că este aproape imposibil să o opreşti. Există un motiv pentru care o folosesc.”, a declarat Biden.  

Noi imagini din satelit surprind clădirile avariate şi inundaţii ale râului Irpin. Imaginile făcute publice de Maxar Technologies arată incendiile provocate de loviturile militare ruseşti, dar şi inundaţii ale râului Irpin, care este extrem de important pentru înaintarea ruşilor către Kiev. Dacă acesta nu poate fi traversat, ruşii nu ar putea ataca Kievul dintre vest.

maxar

UPDATE 00:10 Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin pentru încetarea războiului. 

„Cred că, fără această întâlnire, este imposibil să înţelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiţi pentru a opri războiul”, a declarat preşedintele ucrainean pentru Suspilne. 

Peste 8.000 de persoane au fost evacuate în siguranţă, luni, prin şapte coridoare umanitare din oraşele ucrainene care se află sub tirul armatei ruseşti.  Peste 3.000 de cetăţeni sunt din oraşul portur Mariupol, grav afectat de atacurile ruseşti.

Oraşul portual Mariupol este „redus la cenuşă”, conform declaraţiilor preşedintelui Zelenski dar acesta va „supravieţui”. 

„Luptaţi, continuaţi să luptaţi şi ajutaţi”, este îndemnul lui Zelenski pentru ucraineni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite