LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii au atacat oraşul Severdoneţk din 4 direcţii. Zelenski: Rusia şi-a trimis aproape toate resursele pentru a ne distruge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariupol FOTO Profimedia
Mariupol FOTO Profimedia

Este ziua a 88-a a conflictului militar din Ucraina. Atacurile cu rachete ale ruşilor continuă în regiunea Harkov. Zelenski este dispus să reia negocierile de pace, doar dacă luptătorii predaţi de la Azovstal nu sunt omorâţi.

GALERIE FOTO


UPDATE 21.37 Zelenski, reacţie dură la solicitările de a permite bărbaţilor să părăsească Ucraina: „Între 50 şi 100 de oameni mor zilnic pentru a apăra ţara noastră”

Volodimir Zelenski a declarat că nu înţelege pe deplin cui i se adresează petiţia de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara pentru bărbaţii de vârstă militară. De asemenea, el a amintit că între 50 şi 100 de ucraineni mor zilnic pentru a apăra ţara în regiunile de est de atacurile ruseşti, în timpul unei întrevederi avute duminică cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

„Nu înţeleg pe deplin cui i se adresează această petiţie. Mie sau poate că această petiţie ar trebui adresată părinţilor acelor soldaţi care au apărat Ucraina cu preţul vieţii, când astăzi de la 50 la 100 de oameni pot muri în ţara noastră în zona cea mai grea, în est”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 20.21 Tot mai mulţi ruşi refuză să lupte în Ucraina. Interacţiunea cu un ucrainean care l-a convins pe un ofiţer să-şi dea demisia: „Am fost în stare de şoc”

Un ofiţer rus a vorbit despre momentul în care a decis să părăsească armata rusă, care luptă împotriva Ucrainei, într-un interviu acordat pentru CNN.

Până a ajunge la concluzia că acest război nu îi aparţine, a fost nevoie de câteva săptămâni de dormit pe lăzi de grenade. Ofiţerul rus s-a confruntat cu sentimentul de vinovăţie înainte de a decide să demisioneze.

„Eram murdari şi obosiţi. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu am vrut să simt că fac parte din asta, dar făceam parte din asta”, a mărturisit ofiţerul pentru CNN.
  
CNN nu a oferit numele ofiţerului şi nu prezintă detalii personale care ar putea duce la identificarea sa pentru a-i proteja identitatea.

Povestea sa este admirabilă, face parte dintre multe altele, conform oponenţilor din Rusia, precum şi din Ucraina, ai războiului, care afirmă că au auzit mai multe cazuri de militari, atât profesionişti, cât şi recruţi, care au refuzat să lupte.

Continuarea aici

UPDATE 19.01 Momentul în care armata ucraineană distruge tunul autopropulsat „Lalea” al Rusiei. Presa de la Moscova publicase imagini cu locul unde se află VIDEO

Armata ucraineană a reuşit sâmbătă să distrugă un mortier greu autopropulsat al inamicului, după ce presa rusă i-a dezvăluit poziţia. Astăzi au apărut şi imaginile cu momentul atacului.

Duminică au apărut pe reţelele de socializare imaginile exacte cu momentul atacului ucrainenilor asupra mortierului 2S4.

UPDATE 17.52 Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE ar putea dura între 15 şi 20 de ani

Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat duminică ministrul francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, potrivit căruia, până la aderare, există opţiunea comunităţii politice europene propusă de preşedintele Emmanuel Macron.

„Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult”, a declarat pentru Radio J Clement Beaune, citat de AFP.

UPDATE 17.20 Preşedintele Poloniei, către Parlamentul ucrainean: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru UE”

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a adresat, sâmbătă, parlamentului ucrainean, el afirmând că nu va avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene.

“Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene”, a spus Duda, potrivit The Guardian.

El a mai afirmat că Ucraina este cea care îşi decide propriul viitor. “Au apărut voci îngrijorătoare care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cerinţelor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul să îşi decidă viitorul... nimic despre voi fără voi”, a adăugat Duda.

UPDATE 16.41 Ucraina, invadată de Rusia. Câte avioane, elicoptere şi tancuri ar fi pierdut cele două armate după trei luni de război

Rusia ar fi pierdut peste 29.000 de soldaţi, în aproape trei luni de război, conform bilanţului publicat de Armata Ucrainei. De asemenea, Rusia publică şi ea situaţia distrugerilor produse Ucrainei şi afirmă că a nimicit mai multe avioane de luptă decât avea Ucraina în total pe hârtie la începutul războiului.

Bilanţul aici

UPDATE 16.01 Legea marţială şi perioada de mobilizare generală în Ucraina au fost prelungite cu trei luni

Parlamentul Ucrainei a votat duminică prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale cu trei luni, până în 23 august, după ce Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă.

Zelenski a declarat că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama (Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.


FOTO Profimedia

Ucraina - Rusia 88 de zile de război Zaporojie FOTO Profimedia

UPDATE 15.10 Moscova, afectată grav de sancţiunile impuse de Occident. Ministrul rus al Transporturilor: „Au rupt practic toată logistica din ţara noastră”

Primul ministru rus, Vitali Saveliev, recunoaşte că sancţiunile internaţionale impuse Moscovei, au „rupt” structura logistică a ţării, într-un interviu acordat TASS, preluat de CNN.

„Sancţiunile impuse Rusiei... au rupt practic toată logistica din ţara noastră. Trebuie să căutăm noi coridoare logistice", a afirmat Vitali Saveliev, într-un discurs susţinut în timpul unei vizite în oraşul port Astrakhan, de la Marea Caspică. 

UPDATE 14.29 Olena Zelenska, mesaj emoţionant pentru polonezi: Soţia preşedintelui Ucrainei le mulţumeşte vecinilor de la Vest „pentru mai mult decât ospitalitate”

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a postat în social media un mesaj în care subliniază că ucrainenii care au fugit din calea războiului se vor întoarce acasă şi le mulţumeşte polonezilor pentru prietenia arătată.

Zelenska a menţionat că Ucraina a avut ghinionul să aibă un vecin cum este Rusia, care îşi arată frăţia “cu rachete şi teroare”, dar şi norocul de a avea vecinul Polonia.

UPDATE 13.45 Bătălia pentru Severodoneţk: Ruşii au atacat din patru direcţii, dar nu au reuşit să pătrundă în oraş. Ucrainenii păstrează controlul pentru moment

Oraşul de importanţă strategică Severodoneţk, situat în estul Ucrainei, a fost bombardat din mai multe direcţii în cursul nopţii, însă ruşii nu au reuşit să pătrundă în oraş, a comunicat duminică biroul preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Severodonetsk a fost atacat din patru părţi în acelaşi timp, dar inamicul a fost respins şi s-a retras pe poziţiile anterioare", se arată în comunicatul prezidenţial de dimineaţă. 

Şapte locuinţe din Severodoneţk şi cel puţin 27 din case din oraşele şi satele din jur au suferit pagube. 

Bombardamentul asupra oraşului strategic a făcut parte dintr-un atac mai dezvoltat de-a lungul liniei de contact între trupele ruse şi ucrainene, a afirmat statul major militar ucrainean. 

UPDATE 13.06 Mitt Romney sugerează că „NATO s-ar putea angaja” în Ucraina dacă Putin ar intenţiona să folosească arme nucleare

Senatorul republican Mitt Romney a sugerat într-un editorial publicat în „The New York Times” (NYT) că „NATO s-ar putea angaja” în Ucraina „să distrugă potenţial armata rusă” ca opţiune în cazul în care Vladimir Putin ar decide să desfăşoare arme nucleare.

Romney avertizează că un Putin „încolţit şi în stare de delir” ar putea folosi arme nucleare în războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei. Senatorul de Utah menţionează în sprijinul afirmaţiei sale avertismente lansate anterior de fostul secretar de stat Henry Kissinger, ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoli Antonov şi directorul CIA William Burns.

UPDATE 12.20 Conducerea lui Putin se destramă în timp ce el face pauze regulate pentru tratament medical şi este înconjurat de medici, spune un fost spion britanic

Stăpânirea preşedintelui Vladimir Putin asupra puterii scade şi trebuie să ia pauze regulate pentru tratament medical, potrivit fostului spion britanic Christopher Steele. „Înţelegem că există o dezordine tot mai mare la Kremlin şi haos”, a spus Steele într-un interviu pentru postul de radio britanic LBC.

Steele este un fost agent MI6 care a lucrat mulţi ani în Rusia, a fost inclusiv şeful biroului agenţiei de spionaj britanic la Moscova timp de trei ani.

El a declarat pentru LBC că „nu există nicio conducere politică clară din partea lui Putin, care este din ce în ce mai bolnav, iar în termeni militari, structurile de comandă nu funcţionează aşa cum ar trebui”.

Continuarea aici

UPDATE 11.11 Bild: Germania nu-şi trimite tancurile Marder pe frontul din Ucraina. Primele blindate Gepard vor ajunge pe front în iulie

Germania deţine peste 60 de vehicule de infanteriei Marder pe care nu le livrează Ucrainei, deşi nu intenţionează să le folosească în interes propriu, potrivit tabloidul german Bild, care citează un document secret al Ministerului German al Apărării intrat în posesia publicaţiei.

Potrivit acestui document, armata germană are mai mult de 62 de tancuri Marder A3 care nu mai sunt în uz: „Dintre aceste vehicule, 32 pot fi reparate şi refolosite dacă este necesar, în timp ce alte 30 pot fi folosite doar pentru piese de schimb”.

tancuri marder

UPDATE 10.21 Şeful serviciului secret al armatei Ucrainei: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul şi nu poate să-l câştige

Şeful serviciului secret al armatei Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat pentru The Wall Street Journal că Putin este într-o fundătură, întrucât acum nu mai poate opri războiul, dar nici să-l câştige. El spune că ţara sa va continua să lupte până când va evacua forţele ruse de pe întreg teritoriul — inclusiv Crimeea şi alte zone  confiscate de Moscova în 2014.

Şeful departamentului de informaţii al Ministerului Apărării, Kirill Budanov, a spus într-un interviu pentru The Wall Street Journal că preşedintele rus Vladimir Putin se află într-o fundătură, deoarece nu putea nici să pună capăt războiului împotriva Ucrainei şi nici să-l câştige.

UPDATE 09.37 Rusia pregăteşte o ofensivă în nordul Hersonului şi intensifică eforturile de capturare a Severodonetsk

Trupele ruse se pregătesc probabil pentru o ofensivă pentru a captura restul regiunii de nord a Hersonului şi a avansa spre Zaporojie, în ciuda faptului că sâmbătă nu a existat nicio avans confirmat de-a lungul axei de sud, susţine Institutul pentru Studiul Războiului.

Forţele ruseşti şi-au intensificat sâmbătă eforturile pentru a încercui şi captura Severodonetsk şi probabil vor continua să facă acest lucru în zilele următoare, în timp ce eforturile pe alte axe de avansare, inclusiv Izium, rămân în mare parte blocate, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare a situaţiei.

UPDATE 09.10 The Guardian: Unii dintre americanii care au de-acum interdicţie de acces în Rusia oricum nu pot ajunge acolo, pentru că nu mai sunt în viaţă

The Guardian notează, sâmbătă, că unii dintre cei 963 de americani în privinţa cărora Moscova a decis să aibă interdicţie de acces în Rusia oricum nu ar putea face o astfel de deplasare, ei nefiind în viaţă.

Printre americanii de pe listă s-ar număra John McCain, care a încetat din viaţă în august 2018, Harry Reid, care a murit în decembrie 2021, şi Orrin Hatch, care a decedat la 23 aprilie.

În viaţă, dar acum cu interdicţie pentru Rusia sunt, pe lângă politicieni, şi actorul Morgan Freeman, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, jurnalistul Nick Paton Walsh şi directorul sturiourilor DreamWorks, Jeff Katzenberg.

UPDATE 08.43 Zelenski: Rusia şi-a trimis aproape toate resursele pentru a ne distruge. În fiecare zi mor ucraineni pentru independenţa noastră

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în mesajul adresat naţiunii, că fiecare ucrainean trebuie să fie foarte grijuliu, subliniind că războiul este departe de a fi încheiat.

"Situaţia militară nu s-a schimbat semnificativ astăzi. Dar a fost foarte greu. Dar faptul că putem spune acest lucru în a 87-a zi a unui război pe scară largă împotriva Rusiei este o veste bună. Rusia şi-a trimis aproape toate resursele pentru a ne distruge. În regiunile ruseşti, se spune deschis că aşa-numita lor „operaţie specială” este cauza recesiunii economice - în special, în industrii precum construcţiile şi multe altele. Şi, de asemenea, motivul sărăcirii oamenilor, care poate fi chiar mai mare decât în ​​anii 1990. Creşterea preţurilor, devalorizarea veniturilor, distrugerea întregului potenţial economic care a fost creat în Rusia începând cu anii 2000 - toate acestea nu-i opresc încă pe invadatori. Dar costurile colosale ale războiului încă nu îi ajută. Şi nu va ajuta.

UPDATE 07.51 Ministrul rus al Transporturilor: Sancţiunile occidentale au dus la probleme serioase cu logistica în Rusia

Ministrul Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat că sancţiunile occidentale au forţat Rusia "să caute noi coridoare logistice", anunţă The Kiev Independent.

Rusia se va baza acum mai mult pe coridorul nord-sud (prin Marea Caspică) pentru a transporta marfa, a spus Saveliev.

După începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, Rusia a fost sancţionată în mai multe rânduri de comunitatea internaţională.

UPDATE 06:35 Preşedintele Poloniei a ajuns în Ucraina. El se va adresa Radei Supreme  

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a sosit, sâmbătă, în Ucraina pentru a se adresa parlamentului ucrainean. El va deveni, duminică, primul şef al unui stat străin care va ţine un discurs în faţa Radei Supreme a Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

UPDATE 05.31 Rusia studiază un schimb de prizonieri din Batalionul Azov cu un apropiat al lui Putin

Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din Batalionul Azov, luat prizonier, pentru Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki

"Vom studia problema”, a spus Sluţki, membru al delegaţiei ruse în timpul ultimelor negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti, ca răspuns la o întrebare despre un astfel de schimb, relatează news.ro.

UPDATE 04:20 Peste o mie de apartamente avariate în Lozova

Primarul din Lozova, Serhii Zelenski, a declarat că peste o mie de apartamente şi alte 11 instituţii publice au fost grav afectate de bombardamentele ruseşti. O lovitură cu rachete asupra oraşului aflat în regiunea Harkov a avut loc vineri, iar cifrele dezastrului sunt şocante. 

"Cifrele sunt şocante: 11 instituţii de învăţământ, inclusiv cinci şcoli. Sunt întrebări cu privire la cantitatea de pagube suferite de un spital şi o clinică. Şi Palatul nostru al Culturii a fost complet distrus", a declarat Zelenski.

UPDATE 03:00 Situaţia din Donbas este extrem de dificilă, afirmă Zelenski

Preşedintele Ucrainei a transmis în timpul discursului său de sămbătă noapte, că situaţia din Donbas este extrem de dificilă.  Armata rusă a escaladat atacurile asupra regiunilor Severodoneţk şi Sloviansk. 

"Forţele armate ale Ucrainei descurajează această ofensivă. Fiecare zi în care apărătorii noştri o iau din aceste planuri ofensive ale Rusiei, perturbându-le, este o contribuţie concretă la apropierea zilei principale. Ziua dorită pe care o aşteptăm cu toţii cu nerăbdare şi lupta pentru: Ziua Victoriei”, a spus Zelenski.

UPDATE 02.13 Peste 1.800 de instituţii de învăţământ au fost distruse de la începutul invaziei ruse

Preşedintele Zelenski a declarat că peste 1.800 de instituţii de învăţământ au fost distruse de armata rusă de la începutul războiului. Printre cele 1.873 de instituţii se numără universităţi, şcoli primare, grădiniţe sau alte institute grav afectate de bombardamente. 

„Armata rusă a distrus 1.873 de instituţii de învăţământ. Aceasta este o scară colosală de pierderi”, a spus Zelenski.

UPDATE 01:18 Ucraina, „deschisă la discuţii dacă luptătorii de la Mariupol nu sunt răniţi” 

Preşedintele Zelenski a afirmat că vor avea loc, fără îndoială, discuţii între Rusia şi Ucraina. Acesta nu a precizat şi în ce format, dar consideră că acest război nu se poate încheia definitiv decât prin diplomaţie. Zelenski a avertizat că o condiţie prealabilă pentru reluarea discuţiilor de pace este ca Moscova să nu ucidă trupele ucrainene care s-au predat la Azovstal. 

UPDATE 00.55 Rusia atacă infrastructura din Rivne

Şeful  Administraţiei Militale Regionale din Rivne, Vitali Koval, a declarat, că sâmbătă a avut loc un atac cu rachete asupra unei instalaţii de infrastructură militară. În urma atacului nu a murit nimeni, dar şase persoane au fost rănite.

UPDATE 00.11 Morgan Freeman, pe lista americanilor interzişi în Rusia

Celebrul actor american Morgan Freeman se regăseşte pe lista celor 963 de cetăţeni americani cărora li se interzice accesul pe teritoriul Rusiei. Acesta este un nou răspuns al ruşilor pentru mişcările similare luate de conducerea de la Washington. 

UPDATE 21.49 Armata ucraineană ar fi distrus o armă rară a armatei ruse, după ce presa a publicat imagini cu locul unde se află VIDEO

Armata ucraineană ar fi izbutit să distrugă un mortier greu calibru 240 mm autopropulsat al ruşilor, după ce presa rusă a publicat imagini cu locul unde se afla acesta şi de unde trăgea asupra poziţiilor ucrainene.

Forţele ucrainene ar fi distrus, cu focuri de artilerie, un mortier autopropulsat 2S4 Tyuplan, o armă ce nu se regăseşte în multe exemplare în stocul activ al Armatei Roşii, dar care are o putere de foc remarcabilă. Astfel de mortiere au fost actualizate în anul 2017 şi doar 10 erau funcţionale de partea Rusiei până acum.

UPDATE 21.33 Moscova cosmopolită „a dispărut”: ruşii încep să simtă resimtă rupturile culturale şi economice provocate de sancţiuni

La trei luni de la începutul războiului său în Ucraina, Rusia a devenit cea mai sancţionată ţară din lume, iar în prezent, după ce aproape o mie de producători şi mărci au părăsit piaţa, consumatorii dar şi liniile de producţie internă încep să resimtă tot mai profund efectele izolării, relatează The Guardian.

O vizită la mall pentru cumpărături este o experienţă diferită faţă de acum câteva luni pentru Evghenia Marşeva, o arhitectă în vârstă de 33 de ani şi tânără mamă.  Mergând la cumpărături pentru nou-născuţi luna asta, a găsit o mare parte din magazinele marilor branduri închise.

Continuarea aici

UPDATE 20.48 Primul interviu împreună al soţilor Zelenski. Olena Zelenska a povestit cum a aflat că a început războiul: „Nu pot descrie emoţiile simţite” VIDEO

Volodimir Zelenski alături de soţia sa, Olena Zelenska au făcut declaraţii cu privire la războiul dezlănţuit de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, într-un interviu acordat presei ucrainene. Preşedintele Ucrainei este sigur că diplomaţia reprezintă singura soluţie pentru a pune căpat războiului. Prima Doamnă a făcut declaraţii cu privire la momentul în care a aflat că ruşii au invadat Ucraina.

Preşedintele ucrainean a comunicat că este sigur că într-un final diplomaţia va pune capăt războiului. „Victoria va fi grea, va fi sângeroasă, dar diplomaţia va aduce sfârşitul luptelor. Sunt foarte convins de asta. Sunt lucruri care nu pot fi rezolvate dacă nu ne aşezăm la masa negocierilor. Asta este situaţia, noi ne dorim ca totul să revină la normal, lucru pe care Rusia nu-l vrea. Mai departe, totul va depinde de responsabilitatea pe care şi-au asumat-o ONU, Crucea Roşie şi Federaţia Rusă că toţi (militarii de la Azovstal, n.r.) vor fi în siguranţă.

UPDATE 20.01 Preşedintele SUA, Joe Biden, a promulgat sâmbătă proiectul de lege care prevede acordarea unui ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a eforturilor de a spori sprijinul militar, a anunţat Casa Albă.

Senatul american a aprobat joi, cu o majoritate covârşitoare, noul pachet, în condiţiile în care Washingtonul se străduieşte să menţină asistenţa militară pentru Ucraina la aproape trei luni de la invazia Rusiei.

Senatul a votat cu 86-11 în favoarea pachetului de urgenţă de asistenţă militară, economică şi umanitară, de departe cel mai mare pachet de ajutor american pentru Ucraina de până acum. Toate cele 11 voturi împotrivă au fost din partea republicanilor.

UPDATE 19.10 Soldaţii ruşi sunt trimişi subechipaţi în războiul din Ucraina: „Trebuie să cumpărăm totul”. Ce salariu li s-a promis pentru a participa la invazie

Soldaţii ruşi care se pregătesc să fie trimişi la luptă în Ucraina trebuie să îşi cumpere singuri echipamentul, au declarat mai mulţi militari care au vorbit sub anonimat cu Serviciul rus al The Moscow Times.

Bărbaţii intervievaţi de publicaţie au spus că li s-a promis un salariu lunar de aproximativ 200.000 de ruble (3.365 de dolari) dacă semnau un contract pentru a se alătura trupelor ruse din Ucraina, însă sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri toate echipamentele, iar unele dintre articolele care aparent nu sunt furnizate de armată includ încălţăminte, armuri pentru corp, bandaje şi garouri. 

Continuarea aici

UPDATE 17.31 Momentele terifiante prin care trec ucrainenii din Herson care încearcă să fugă din oraşul ocupat: „Noaptea se aud ţipete, apoi auzi că cineva a fost ucis”

Mii de ucraineni încearcă să fugă din zonele unde ruşii au preluat controlul. Oamenii trăiesc sub teroare şi focuri de armă. Jurnaliştii CNN au vorbit cu mai mulţi ucraineni despre încercările lor de a fugi din Herson.

Jurnaliştii CNN au vorbit cu mai mulţi civili ucraineni despre tentativele lor de a fugi din Herson, zonă aflată sub controlul ruşilor. Oamenii au vorbit şi despre dispariţiile bizare din timpul nopţii, despre frică şi sărăcie.

Continuarea aici

UPDATE 16.17 Rusia a decis interdicţii de acces în ţară pentru 963 de americani, inclusiv Joe Biden

Rusia a decis interdicţii de acces în ţară pentru 963 de americani, între care se află şi preşedintele Joe Biden, informează Reuters.

Pe listă se află şi secretarul de stat Antony Blinken, dar şi şeful CIA, William Burns.

Luna trecută, Ministerul rus de Externe a anunţat interdicţii pentru britanicii Boris Johnson, Liz Truss şi Ben Wallace, dar şi pentru alţi oficiali.

UPDATE 15.40 Zelenski: „Războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la un post ucrainean de televiziune că doar diplomaţia poate capăt războiului şi că vor exista cu certitudine discuţii între părţi, relatează The Guardian.

„În ce format, nu sunt sigur: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial. Războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie.

UPDATE 15.01 Lupte grele în jurul oraşului Harkov. Apărătorii întâmpină o rezistenţă dură din partea forţelor ruse: „E un întreg oraş subteran acolo. Au tranşee, buncăre”

La periferia Harkovului forţele ruse şi-au săpat tranşee şi par pregătite pentru o rezistenţă îndelungată, scrie NYT. „Există un adevărat oraş subteran acolo”, spune un ofiţer ucrainean.

Soldaţii ucraineni din Prudianka, o localitate la nord de Harkov, în nord-estul Ucrainei, spun cu umor că se află într-o parte adăpostită a satului şi dispoziţia lor e bună, mai ales că recent au luat parte la contraofenisva de succes ce a reuşit să-i alunge pe ruşi din al doilea oraş al Ucrainei. După euforia iniţială au apărut speranţe că trupele ucrainene vor putea avansa spre graniţa cu Rusia, la circa 40 de kilometri, pentru a-i împinge şi mai departe.

UPDATE 14.31 Maşina de propagandă a lui Putin îşi revine, devenind mai coerentă şi mai persuasivă. Cum poate fi combătută

Invazia Ucrainei de către Rusia a uimit nu numai lumea, ci, se pare, propria maşinărie de propagandă a Kremlinului. Timp de săptămâni după invazie, instituţiile de presă administrate de stat care vizează lumea exterioară s-au luptat să construiască o explicaţie coerentă a motivului pentru care ţara a trimis mai mult de 100.000 de soldaţi să atace un vecin mai mic, care nu i-a făcut niciun rău vizibil.

Acum, însă, maşinăria şi-a revenit, devenind mai coerentă şi mai persuasivă, mai ales în lumea în curs de dezvoltare. Cum pot forţele democratice să se confrunte cu aceste eforturi şi să menţină o opoziţie largă faţă de acţiunile Kremlinului?

Continuarea aici

UPDATE 13.58 Rusia susţine că a distrus „un lot mare” de arme şi echipamente occidentale trimise Ucrainei

Rachete lansate din mare au distrus armele şi echipamentele militare furnizate de Statele Unite şi ţările europene, potrivit Moscovei.

"Rachetele Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, lansate din mare, au distrus un lot mare de arme şi echipamente militare furnizate de Statele Unite şi ţările europene, în apropierea gării Malin, în regiunea Jîtomîr”, a declarat ministerul în timpul unei briefing.

UPDATE 13.30 Ucraina analizează o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia. Ce paşi cuprinde

Guvernul ucrainean „studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, relatează agenţia EFE.

„Partea italiană ne-a împărtăşit viziunea sa asupra modului de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în curs de a fi studiate'', a declarat reprezentantul MAE ucrainean.

UPDATE 12.35 Momentul în care mai mulţi soldaţi ruşi abandonează două blindate şi o iau la fugă, după ce sunt surprinşi cu focuri de artilerie ucrainene

Un videoclip publicat pe internet arată cum două blindate ruseşti din estul Ucrainei au fost surprinse de forţele ucrainene cu focuri de artilerie, fapt ce îi determină pe soldaţii ruşi să coboare din vehicule şi să o ia la fugă.

În videoclipul postat pe Twitter şi ajuns viral pe internet se pot observa două transportoare blindate pe şenile ale forţelor ruseşti, parcate lângă un deal.

UPDATE 12.11 Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova la standarde NATO

Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, scrie The Telegraph, citând-o pe Liz Truss, ministrul de externe, relatează Reuters.

„Aş vrea să văd Moldova echipată conform standardelor NATO. Această discuţie o avem cu aliaţii noştri", a declarat ea pentru The Telegraph.

„Putin a fost absolut clar cu privire la ambiţiile sale de a crea o Rusie mai mare. Şi pentru că încercările lui de a lua

Kievul nu au avut succes, aceasta nu înseamnă că a abandonat acele ambiţii", a spus ea, potrivit Reuters preluat de Agerpres.

UPDATE 11.01 Războiul se transformă într-un coşmar pentru ruşi. De ce evită să mai zboare deasupra Ucrainei cu avioane cu pilot

Avioanele ruseşti cu pilot evită să zboare deasupra teritoriul ucrainean, cel mai probabil din cauza ameninţării reprezentate de sistemele intacte de rachete aeriene ucrainene, se arată în evaluarea de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 09.59 Protest la Festivalul de la Cannes. O femeie dezbrăcată a manifestat pe covorul roşu faţă de violurile comise de soldaţii ruşi în Ucraina FOTO VIDEO

Războiul Rusiei din Ucraina a fost în centrul atenţiei la Festivalul de film de la Cannes, vineri, când o femeie neidentificată a apărut pe covorul roşu, dezbrăcându-şi hainele în semn de protest faţă de agresiunile sexuale la care sunt supuse mai multe femei în timpul conflictului, informează France24.

Cu trupul pictat în culorile drapelului ucrainean şi cu mesajul „Nu ne mai violaţi”, tânăra a fost scoasă imediat de agenţii de pază.


FOTO EPA-EFE

Protest la Festivalul de film de la Cannes FOTO EPA-EFE

UPDATE 09.08 Ce spun specialiştii despre armele-laser cu care se laudă Rusia: „Nu este ca în Războiul Stelelor, unde apeşi un buton şi oamenii răi explodează”

Expertul în sisteme de apărare anti-rachetă Uzi Rubin, de la Institutul de Strategie şi Securitate din Ierusalim a explicat că armele laser nu sunt suficient de dezvoltate pentru a înclina decisiv balanţa în războiul din Ucraina.

„Nu e ca în Războiul Stelelor, unde îndrepţi arma spre oamenii răi, apeşi un buton şi oamenii răi explodează”

Potrivit specialistului, dacă o armă laser are nevoie de câteva secunde pentru a doborî o dronă, acest lucru poate fi făcut la fel de uşor apelând la arme mult mai „ieftine”, precum lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger.

UPDATE 08.12 „Pedeapsa” Rusiei pentru Helsinki. Gazul rusesc pentru Finlanda a fost întrerupt

Compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble, relatează lefigaro.fr.

"Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunţat. sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

UPDATE 07.01 Rusia a efectuat în avans două plăţi ale datoriilor internaţionale, pentru a evita un default al acestora

Rusia s-a grăbit vineri să efectueze în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita o situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, care a devenit probabilă de la invazia sa în Ucraina, transmite Reuters.

Cu o săptămână înainte ca plăţile dobânzilor să fie scadente şi cu doar cinci zile înainte de expirarea unei derogări esenţiale din partea SUA care permite astfel de transferuri, Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a transferat 71,25 milioane de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari şi 26,5 milioane de euro (28 milioane de dolari) pentru obligaţiuni denominate în euro.

 Rusia se confruntă cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample în urma invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi a văzut aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate îngheţate.

UPDATE 05:30 Zelenski doreşte confiscarea activelor ruseşti

Preşedintele ucrainean a cerut aliaţilor Ucrainei să semneze un acord multilateral prin care să creeze un mecanism de despăgubire pentru fiecare persoană care a suferit din cauza acţiunilor armatei ruse. 

„Lucrăm să ne asigurăm că Rusia compensează, într-un fel sau altul, tot ceea ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă, fiecare şcoală ruinată, fiecare spital ruinat, fiecare casă de cultură şi infrastructură aruncată în aer, fiecare întreprindere distrusă, fiecare afacere oprită. Rusia va simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe şi a fiecărei rachete pe care le-a lansat în Ucraina”, a spus Zelenski în timpul discursului său de vineri noapte. 

UPDATE 03.12 Luptătorilor de la Azovstal li s-a spus să iasă şi să-şi salveze viaţa

Armata rusă ar fi preluat controlul oţelăriei Azovstal, conform declaraţiilor oficialilor ruşi, aşa că Zelenski le-a cerut luptătorilor de la Azovstal să iasă şi să îşi salveze viaţa.

„Astăzi, băieţii au primit un semnal clar de la comandamentul militar că pot să iasă şi să-şi salveze vieţile”, a declarat preşedintele ucrainean. 

UPDATE 02:00 Armata rusă preia controlul oţelăriei Azovstal 

Rusia a susţinut vineri că trupele sale au „eliberat complet” uzina de oţel Azovstal din oraşul Mariupol, ultima rezistenţă a armatei ucrainene în partea de sud a oraşului, altfel ocupat de ruşi.

„Teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol, unde un grup de militanţi ucraineni ai formaţiunii naziste Azov a fost blocat din 21 aprilie a acestui an, a fost complet eliberat”, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt rus.

UPDATE 00:58 Pentagonul spune că Rusia nu a folosit armament cu laser în Ucraina

SUA nu au nicio dovadă în ceea ce priveşte utilizarea de către Rusia a unei arme cu laser, aşa cum afirmau chiar oficiali ruşi în urmă cu ceva vreme. 

”Nu avem nicio dovadă cu privire la utilizarea laserelor, cel puţin arme cu lasere, în Ucraina. Nimic de confirmat în acest sens”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE 00.01 Distrugerile de la Rubijne amintesc de Mariupol

Un oficial militar ucrainean a publicat imagini cu oraşul Rubijne care aminteşte de Mariupol, după ce a fost bombardat masiv de către forţele armate ruse. 

„Oraşul industrial a fost complet distrus, nu există clădiri care să fi rezistat, lângă curţi sunt cimitire”, a scris Serhii Haidai pe Telegram. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite