Război în Ucraina. Ruşii au cucerit mai multe localităţi în Donbas. Zelenski: „Scopul ruşilor este evident, ameninţarea Moldovei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev. FOTO Gettyimages
Kiev. FOTO Gettyimages

Oficialii americani au numit cooperarea cu Ucraina o operaţiune de schimb de informaţii la scară largă şi fără precedent cu un partener non-NATO, schimb de informaţii care a jucat un rol crucial în succesul Kievului în războiul împotriva unei armate ruse mai mari şi mai bine echipate.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.10 Mikhail Podoliak, consilier în cadrul  Preşedinţiei Ucrainei, a spus că intensitatea „demilitarizării” zonelor de graniţă ale Rusiei va creşte semnificativ în săptămânile următoare. El a declarat acest lucru în cadrul teletonului de informare.

„Această invazie durează de mai bine de două luni şi nu îi vedem sfârşitul; îl vom vedea mai târziu, dar în interesul Ucrainei. O asemenea intensitate a conflictului se va reflecta cu siguranţă în zonele de graniţă ale Rusiei. Depozitele vor exploda acolo. Şi nu va face decât să se adâncească „intensitatea „demilitarizării” în Rusia, în special în zonele de frontieră, după părerea mea", a spus Podoliak.

"Aceste depozite şi aceste baze de combustibili şi lubrifianţi - toate acestea vor fi o consecinţă, vor fi plăţile datoriilor pe care Rusia începe să le plătească pentru război", - a spus consilierul şefului OP.

UPDATE 22.23 Mykhailo Podoliak, consilier în cadrul  Preşedinţiei Ucrainei, a declarat că în regiunile Odesa şi Viniţa „totul este gândit” în ceea ce priveşte apărarea, conducerea ucraineană înţelegând riscurile legate de Transnistria. El a declarat acest lucru în cadrul teletonului de informare.

"Conducerea politică şi militară de vârf a Ucrainei înţelege clar riscurile pe care Rusia le induce astăzi. Transnistria a fost întotdeauna văzută ca o rampă de lansare, de unde pot veni anumite riscuri pentru noi, pentru regiunile Odesa şi Vinnytsia", a spus Podoliak. El a subliniat că în aceste zone „totul este gândit” în ceea ce priveşte apărarea şi culegerea de informaţii.

"Dar Transnistria nu este Federaţia Rusă, există un anumit contingent de 1,5-2 mii de ruşi, dintre care 500-600 sunt ruşi, iar restul sunt localnici. Şi localnicii au fost integraţi în comunitatea europeană prin Moldova; s-au bucurat de beneficiile spaţiului deschis; se puteau muta prin Moldova, vindeau produse Moldovei”, a spus consilierul şefului PO. Prin urmare, în opinia sa, pentru Transnistria, implicarea activă în războiul din Ucraina va însemna izolarea totală.

UPDATE 21.46 Inamicul continuă să încerce să ajungă la graniţa administrativă a regiunii Herson, dar armata ucraineană opreşte sau încetineşte ofensiva inamicului. Acest lucru a fost anunţat de consilierul din cadrul Preşedinţiei Ucrainei, Oleksiy Arestovych în timpul unei conferinţe de presă.

"Inamicul continuă să încerce să ajungă la graniţele regiunii Herson. Nu reuşeşte", a spus el.

Arestovici a subliniat că, datorită unei combinaţii foarte eficiente de recunoaşteri în forţă şi de mijloace de distrugere (avioane, artilerie), armata ucraineană provoacă „lovituri iscusite şi de mare succes” asupra zonelor de concentrare ale inamicului, asupra posturilor sale de comandă şi asupra depozitelor de muniţii. Potrivit lui, acest lucru permite în mod eficient perturbarea ritmului ofensivei inamicului, încetinirea acesteia şi oprirea în unele zone.

„Aceeaşi imagine este în direcţia Huliaipil, în direcţia Zaporoje, unde inamicul şi-a încetinit semnificativ mişcarea, iar în unele zone nu se mişcă deloc”, - a adăugat consilierul şefului OP.

După cum a raportat UNIAN, Ministerul Apărării al Ucrainei se aşteaptă să intensifice luptele în zonele Kryvyi Rih şi Mykolayiv .

UPDATE 21.24 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a sosit miercuri în Ucraina, în cadrul primei sale vizite de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, anunţă el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Am ajuns în Ucraina, după ce-am fost la Moscova”, scrie el.

Antonio Guterres anunţă că vrea ”să ne continuăm acţiunea în vederea unei extinderi a susţinerii umanitare şi asigurării evacuării civililor din zone de luptă”.

Secretarul general al ONU urmează să efectueze joi dimineaţa o vizită la Borodianka, Irpin şi Bucea - teatre ale unor atrocităţi în tmpul ocupaţiei ruse, în martie. 

Antnio Guterres urmează să se întâlnească apoi cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 20.00 Peste 600 de civili şi soldaţi răniţi sunt blocaţi în oţelăria Azovstol, fără hrană şi medicamente, conform unui comandant ucrainean din oraşul asediat Mariupol.

Serghei Volîna, comandantul interimar al brigăzii a 36-a marină, a precizat că nu există medicamente şi nici condiţii de tratament pentru persoanele rănite. De asemenea, el a subliniat că printre persoane se numără şi copii care trăiesc în condiţii insalubre şi au rămas fără hrană şi apă.

El a lansat un apel urgent pentru evacuarea civililor în stil Dunkerque a trupelor şi civililor din Mariupol.

UPDATE 18.06 Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat din nou că orice amestec din partea altor ţări în războiul din Ucraina va primi un răspuns prompt din partea Rusiei.

Liderul de la Kremlin a lansat acest avertisment adresându-se legislativului său: „Dacă cineva încearcă să intervină din exterior în Ucraina vom avea un răspuns fulgerător. Avem toate mijloacele să răspundem, pe care nimeni nu le mai are. Şi nu ne vom mulţumi să ne lăudăm cu ele, le vom şi folosi dacă e necesar”. 

UPDATE 17.51 Putin şi Guterres nu au încheiat vreun acord ”concret” în vederea participării ONU sau CICR la o evacuare a civililor din oţelăria Azovstal, anunţă Kremlinul, după ce ONU anunţă un ”acord de principiu”

”Niciun acord concret nu s-a încheiat” în vederea implicării ONU sau Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) într-o evacuare a unor civili de la oţelăria Azovstal, în Mariupol, în cadrul unei întâlniri a preşedintelui rus Vladimir Putin cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

ONU a anunţat marţi că preşedintele rus Vladimir Purtin şi-a dat un ”acord de principiu” în acest subiect.

”Acest subiect a fost evocat efectiv de către domnul Guterres şi va fi dezvoltat în continuare”, a declarat pur şi simplu un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

UPDATE 17.44 Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 287 de deputaţi britanici, despre care afirmă că au luat parte activ la fixarea sancţiunilor contra sa din cauza „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

Măsura a fost anunţată miercuri, şi vizează 287 de membri ai Camerei Comunelor din Marea Britanie, relatează Reuters. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat într-un comunicat că hotărârea a fost luată ca replică la decizia Marii Britanii din 11 martie de a pedepsi 386 de membri ai Dumei Ruse, camera inferioară a Parlamentului rus, care şi-au arătat sprijinul acordat regiunilor separatiste Luhansk şi Doneţk, conform agenţiei Interfax, scrie The Guardian.

UPDATE 17.21 Igor Volobuev, vicepreşedintele băncii ruseşti Gazprombank, a afirmat că a părăsit Rusia pentru a lupta alături de trupele ucrainene, relatează The Moscow Times.

Volobuev a afirmat pentru Insider şi liga.net că a plecat din Rusia pe 2 martie şi s-a alăturat trupelor de apărare teritorială ale Ucrainei. 

„Nu am putut urmări de pe margine ce făcea Rusia în ţara mea", a afirmat vicepreşedintele Gazprombank într-un interviu publicat marţi seară, conform The Moscow Times. Igor Volobuev s-a născut în oraşul ucrainean Okhtirka, situat în nord-estul Ucrainei. 

„Ruşii îmi omorau tatăl, cunoştinţele şi prietenii apropiaţi. Tatăl meu a locuit într-un subsol rece timp de o lună. Oamenii pe care i-am cunoscut încă din copilărie mi-au spus că le este ruşine de mine”, a mai adăugat Volobuev. 

Igor Volobuev, 50 de ani, a afirmat că a fost demis după ce a plecat din Rusia, încheindu-şi cariera de 33 de ani în cadrul companiilor asociate cu Gazprom. 

UPDATE 17:17 Preşedintele american Joe Biden anunţă miercuri că a fost nevoit să ia „decizii dificile” pentru a obţine eliberarea fostului puşcaş marin Trevor Reed, de către Rusia, în schimbul eliberării de către Statele Unite a unui pilot rus încarcerat în Statele Unite, Konstantin Iaroşenko, relatează AFP.

„Trevor, un fost puşcaş marin, a fost eliberat din închisoare în Rusia”, anunţă într-un comunicat şeful statului american.

„Negocierile care ne-au permis să-l aducem pe Trevor acasă au necesitat decizii dificile, pe care nu le iau în neserios”, adaugă el.

„Întoarcerea sa teafăr şi nevătămat dovedeşte prioritatea pe care administraţia mea o acordă repatrierii americanilor reţinuţi ostatici şi încarceraţi pe nedrept în străinătate”, subliniază el.

UPDATE 14.15 Analiştii militari sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca Moscova să decidă împingerea ofensivei spre sud-vestul Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria, unde se află forţe ruse,relatează Moscow Times.

Este o perspectivă care s-a conturat în lumina evoluţiilor de pe câmpul de luptă, după atacurile recente cu rachete asupra Odessei, declaraţiile unui general rus privind deschiderea unui culoar spre entitatea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, dar şi o serie de explozii în Transnistria ce au avut loc în doar 24 de ore.

Analiştii militari spun însă că şi dacă ar exista realmente un asemenea plan al Rusiei acesta nu este momentan fezabil din pricina dificultăţilor logistice şi a concentrării forţelor şi echipamentelor în estul Ucrainei.

„Şansele ca ei să reuşească să avanseze şi să-şi croiască drum spre Odessa şi Transnistria sunt destul de firave. Probabil că ar fi ucişi cu toţii dacă ar încerca asta”, spune  Sam Cranny-Evans, de la centrul de reflecţie londonez Royal United Services Institute.

În prezen,t forţele ruse sunt concentrate pe eforturile de a încercui forţele ucrainiene din estul ţării, lovind din nord dinspre oraşul port Mariupol şi în sud dinspre oraşul Izium.

Potrivit analiştilor, în perspectiva unei „bătălii pentru Donbas” îndârjite şi prelungite, şi dacă ar lua în calcul să-şi extindă ofensiva în direcţia Moldovei, pornind din Hersonul ocupat, Moscova ar avea puţine mijloace să facă asta.

UPDATE 13.29 Kremlinul respinge acuzaţia formulată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia Rusia foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria, relatează The Guardian.

Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a refuzat să spună câte ţări au acceptat să treacă la sistemul de plată a livrărilor de gaze naturale în ruble, în conformitate cu un decret emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să ”şantajeze” Europa. În plus, von der Leyen a calificat decizia Gazprom drept ”nejustificată şi inacceptabilă”, şi a dat asigurări că Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii şi colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative, precum şi securitatea aprovizionării cu energie.

UPDATE 12.44 Soldaţii Forţelor Armate ale Ucrainei au lansat un atac ţintit asupra poziţiilor armatei Federaţiei Ruse de pe Insula Şerpilor. Datorită acestui fapt, a fost posibilă distrugerea sistemului de rachete antiaeriene Strela-10, se arată într-o informare făcut în dimineaţa zilei de 27 aprilie de către comandamentul Armatei Ucrainene, citat de zn.ua.

„În zona operaţională a Mării Negre, forţele noastre au lovit poziţii ostile pe Insula Şerpilor. Lovitură fixă ​​în centrul de control, distrugerea sistemului de rachete antiaeriene „Strela-10”. Pierderile «raşiştilor» sunt în curs de identificare”, se spune în mesaj.

Citeşte şi: Zelenski arată cu degetul spre serviciile secrete ruseşti pentru provocările din Transnistria. Consilier prezidenţial: Se poate rezolva „cât ai pocni din degete”

UPDATE 12.20 Forţele ruse invadatoare intenţionează să organizeze referendumuri pentru a stabili "republici populare" în zonele ocupate din sudul Ucrainei. Putin să vrea să dezvăluie o serie de noi "republici populare" "independente" ca parte a unei sărbători de Ziua Victoriei.

Mulţi civili fug din Herson, oraş situat în sudul Ucrainei, înainte de începerea, miercuri, a ceea ce liderii ucraineni au numit un referendum fals organizat de Rusia.

UPDATE 12.01 Ministerul rus al Apărării a anunţat că rachetele sale de tip Kalibr au atacat un depozit de armament din regiunea Zaporijie din Ucraina, unde se află arme din Statele Unite şi din state europene, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării susţine că forţele sale aeriene au distrus 59 de ţinte militare ucrainene noaptea trecută.

Rachetele au ”distrus hangare cu un lot mare de arme şi muniţie străine furnizate trupelor ucrainene de către Statele Unite şi ţările europene”, a adăugat ministerul.

UPDATE 11.32 Forţele armate ucrainene au recunoscut că au pierdut câteva oraşe şi sate din regiunile de est, în timp ce Rusia îşi intensifică ofensiva terestră. De asemenea, lupte grele sunt în desfăşurare pe trei fronturi pentru a împiedica cucerirea regiunilor Doneţk şi Luhansk, forţele ruse fiind consolidate şi reaprovizionate din bazele din interiorul Rusiei, a declarat. miercuri, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit CNN.

UPDATE 11.04 Primăria Kievului a început demolarea unui monument din epoca sovietică care marca „prietenia” dintre Ucraina şi Rusia. În plus, prevede să dărâme alte 60 de monumente şi să redenumească 460 de străzi ce au legături cu Rusia. Acţiunea vine după mai bine de două luni de la ziua în care Vladimir Putin a declanşat un război la scară largă împotriva Ucrainei.

UPDATE 10.39 Şeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu că întreaga ordine globală de după Al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plăteşte un preţ pentru invazia Ucrainei.

„Dacă această agresiune este permisă, dacă Rusia nu plăteşte un preţ, aşa-numita ordine internaţională va fi abandonată şi vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită”. Generalul Milley a spus că în joc este sistemul de securitate internaţională, în vigoare de 78 de ani, care a împiedicat un război între marile puteri, pornind de la premisa că ţările mari nu declanşează agresiuni militare împotriva altora mai mici, cum se întâmplă acum cu agresiunea rusă în Ucraina, care nu a fost provocată.

UPDATE 10.32 Ministerul rus al Apărării a ameninţat oficialii occidentali care se deplasează în capitala Ucrainei că armata rusă va ataca oraşul, conform publicaţiei Bild.

Ministrul rus Serghei Şoigu a ameninţat oficialii străini care vin în Kiev în această perioadă: „Armata rusă este în aşteptare 24 de ore din 24 şi poate lansa oricând lovituri asupra centrelor decizionale din Kiev cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune”, a transmis el. „Nu ar fi neapărat o problemă dacă reprezentanţii  ţărilor occidentale ar fi prezenţi”, a continuat oficialul rus. 

UPDATE 10.06 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei, president.gov.ua.

După o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, Zelenski le-a declarat jurnaliştilor că este de aceeaşi părere cu Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, în ceea ce priveşte situaţia actuală în regiune. El a spus că a discutat problema şi cu premierul român Nicolae Ciucă, marţi, la Kiev.

“Înţelegem clar că acesta este unul dintre paşii Federaţiei Ruse. Acolo acţionează serviciile speciale. Nu este vorba doar de fake news. Scopul este evident – destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei. Ei ar trebui să ştie că dacă Moldova susţine Ucraina, vor exista anumiţi paşi”, a afirmat Zelenski.

El a adăugat că Ucraina ştie că trupele ruse, prezente în teritoriu de mulţi ani, sunt pregătite tot timpul pentru a acţiona. “Însă noi le înţelegem capabilităţile. Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite şi nu se tem de ei”, a mai spus Volodimir Zelesnki.

UPDATE 10.02 Reprezentanţii de la Varşovia spun că se vor descurca fără gazul rusesc după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia miercuri dimineaţa, relatează BBC.

Ministrul polonez pentru Climă, Anna Moskwa, a spus că nu este nevoie ca ţara să scoată gaz din rezerve şi că alimentarea pentru clienţi nu va fi tăiată. La rândul său, ministrul adjunct de externe, Marcin Przydacz, a declarat că Polonia s-a pregătit pentru posibilitatea ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării. „Sunt destul de sigur că vom reuşi să ne descurcăm”, a spus el pentru BBC.

UPDATE 09.31 Directorul reţelei feroviare ucrainene, Oleksandr Kamîşin, a declarat că o rachetă a lovit pentru a doua zi consecutiv un pod feroviar şi rutier care leagă oraşul-port Odesa de partea de sud-vest a Ucrainei, relatează CNN.

”Astăzi, la ora locală 6:45 dimineaţa, a avut loc un al doilea atac cu rachetă pe acelaşi pod peste estuarul Nistrului în regiunea Odesa”, a spus Kamîşin

Nu au fost rănit niciun lucrător feroviar, a mai precizat el.

”Daunele aduse infrastructurii pot fi determinate după alerta aeriană”, a mai afirmat directorul Căilor Ferate Ucrainene.

Podul a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti marţi, potrivit autorităţilor oraşului, blocând regiunea, deoarece este singura legătură între sud-vestul Ucrainei şi restul ţării. Lucrările de reparaţii tocmai începuseră când a avut loc atacul de miercuri.

UPDATE 08.40 Ministerul britanic al Apărării consideră că majoritatea loviturilor aeriene ruseşti în Mariupol au fost efectuate cu ajutorul unor bombe neghidate cu cădere liberă, care reduc capacitatea Rusiei de a ţinti în mod eficient atunci când efectuează lovituri.

Conform unei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, armata ucraineană a reuşit să păstreze controlul asupra celei mai mari părţi a spaţiului său aerian, ruşii nereuşind să învingă aviaţia şi apărarea anti-aeriană ale Ucrainei.

UPDATE 07.56 Declaraţiile lui Serghei Lavrov cu privire la un posibil al Treilea Război Mondial în care se prefigurează şi o eventuală utilizare a armelor nucleare au fost criticate de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, relatează DPA.

„Am spus de nenumărate ori că genul ăsta de retorică este foarte periculos şi inutil. Nimeni nu vrea să vadă declanşându-se un război nuclear”, a afirmat Austin la finalul unei conferinţe internaţionale privind furnizarea de arme Ucrainei, care a avut loc la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

Citeşte şi: Cum poate fi învinsă Rusia. Explicaţiile unui cunoscut analist politic EXCLUSIV

UPDATE 07.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua.

Evenimentul a avut loc la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986.

“Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.

În discursul său de marţi seară, Volodimir Zelesnki a afirmat că este de părere că este necesar un control global asupra faciltăţilor nucleare ale Rusiei, având în vedere ce s-a întâmplat la Cernobîl. “Cred că după tot ce a făcut armata rusă în zona Cernobîl şi la centrala nucreală Zaporojie, nimeni din lume nu se poate simţi în siguranţă ştiind câte de multe facilităţi nucleare, arme nucleare şi tehnologii are statul rus. Dacă Rusia a uitat ce este Cernobîl, înseamnă că este necesar un control global asupra facilităţilor nucleare ale Rusiei şi asupra tehnologiei nucleare a Rusiei”, a subliniat Zelenski.

UPDATE 06.23 Un depozit de muniţie a luat foc în regiunea Belgorod din Rusia, lângă graniţa cu Ucraina. Guvernatorul zonei Vyacheslav Gladkov a scris despre aceasta pe Telegram.

„M-am trezit pe la 3:35 dimineaţa dintr-un sunet puternic asemănător unei explozii. Până acum niciun serviciu municipal şi regional nu a raportat cauza acestui sunet. Căutarea este în desfăşurare, voi raporta rezultatele imediat. În timp ce scriu acest mesaj, s-au mai auzit trei explozii”, a spus el.

Oficialul a adăugat ulterior că a aflat de la şeful aşezării Golovinsky că un depozit de muniţii încă arde în apropierea satului Stara Nelydivka.

"Nu există distrugeri de clădiri rezidenţiale, case. Nu există victime în rândul populaţiei civile", a spus Gladkov. Canalele Telegram Belgorod distribuie deja în mod activ fotografii şi videoclipuri cu incendiul din depozit.

Stara Nelydivka este situată la câteva zeci de kilometri de graniţa cu Ucraina. Trebuie remarcat faptul că acesta nu este primul incident de acest fel la instalaţiile militare ruseşti din ultima vreme. La 1 aprilie, un depozit de petrol din oraşul Belgorod a luat foc. Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a spus atunci că două victime ale incendiului erau muncitori ai depozitului de petrol. Un alt depozit de petrol a luat foc zilele trecute în Bryansk.

UPDATE 04.39 În zona Nikolaev, forţele armate ale Ucrainei au preluat din nou sub control deplin trei aşezări.

Satul Shiroke şi două sate - Novopetrivka şi Lyubyne - se află din nou sub controlul deplin al Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat Anton Geraşcenko, consilier al şefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, pe canalul său Telegram.El nu a precizat cu exactitate cum au fost luate aşezările sub controlul armatei ucrainene.

„Forţele armate au recâştigat controlul deplin asupra a trei sate la vest de Snihurivka: Shiroke, Lyubyne şi Novopetrivka”, se arată în comunicat.

trei sate poza MI Ucr

UPDATE 03.05 Apărătorii Ucrainei au lovit poziţiile ocupanţilor, care se află în Marea Neagră, pe Insula Şerpilor. Soldaţii au lovit punctul de control şi au distrus sistemul de rachete antiaeriene inamic, „Arrow-10”, a raportat comanda operaţională „Sud” pe Facebook .

„… Pierderile totale ale inamicului pentru întreaga zi (în zona comenzii operaţionale „Sud”) sunt: ​​16 militari ruşi, 1️ tanc şi 4️ vehicule, 2️ dintre ele - blindate”, - se spune într-un comunicat.

UPDATE 01.47 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru o posibilă agresiune rusă de pe teritoriul ocupat al Molodovei. El a spus acest lucru la un briefing comun cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Mariano Grossi la Kiev, răspunzând la întrebările reprezentanţilor presei.

„În ceea ce priveşte anumite trupe ruseşti care sunt prezente constant în zona ocupată temporar a Moldovei, şi anume Transnistria, de mulţi, mulţi ani, ştim că sunt în permanentă pregătire. Şi aşteaptă un ordin. Dar le cunoaştem puterea. Iar forţele armate ucrainene sunt pregătite pentru ele şi nu se tem de ele”, a spus Zelensky.

Potrivit preşedintelui ucrainean, acesta este pe deplin de acord cu opinia preşedintelui Republicii Moldova, Maya Sandu, asupra situaţiei actuale.

UPDATE 01.30 Potrivit ONU, numărul refugiaţilor din Ucraina ar putea creşte la 8,3 milioane până la sfârşitul anului 2022. ONU a raportat că peste 5,2 milioane de ucraineni au părăsit deja ţara şi alte 7,7 milioane de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească casele şi să plece spre regiuni mai sigure.

UPDATE 01.11 Modul de viaţă rusesc se va schimba numai după înfrângerea militară. Acest lucru a fost anunţat în teletonul naţional de consilierul ministrului Afacerilor Interne, Viktor Andrusiv.

"Există un singur mod, justificat istoric, când s-a schimbat modul de viaţă în Rusia: când a avut loc o înfrângere militară. De fiecare dată când Rusia a suferit o înfrângere militară, puterea sa s-a schimbat", a spus el.

„Toţi participanţii la conferinţa de la Rammstein au fost de acord că Rusia trebuie învinsă în Ucraina, armata ei trebuie învinsă aici. Şi numai după ce se va întâmpla acest lucru putem vedea ce procese vor avea loc în Rusia ca urmare a pierderilor teribile pe care le suferă. război”, a spus el.

În urma întâlnirii de la Ramstein, spune Andrusiv, a devenit clar că Ucraina este deja parte a coaliţiei internaţionale anti-ruse. Doar China poate influenţa raportul de putere în confruntare.

„Există înţelegerea că războiul va fi câştigat de coaliţia venită în sprijinul Ucrainei. Există un singur factor periculos, China.Dacă se va decide să sprijine Rusia, conflictul nostru va căpăta o nouă dimensiune în lume. Dar istoria arată că, China nu se asociază niciodată cu cei învinşi Dacă Rusia nu ar fi pierdut, China i-ar fi susţinut de mult.”

UPDATE 00.57 Aproximativ 1.300 de rachete au fost lansate în toată Ucraina începând cu 24 februarie, acelaşi număr rămânând în serviciul Rusiei. Acest lucru a fost anunţat de ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Anna Malyar, la teletonul naţional.

„Conform datelor noastre, rezervele lor s-au redus la mai puţin jumătate, de când au fost utilizate în mod activ în Ucraina. Cifrele aproximative sunt de peste 1.300 de rachete, aproximativ aceleaşi rămân în depozitele militare din Rusia. Acestea sunt rachete aeriene, maritime şi terestre.” a spus ea.

Deoarece componentele ruseşti pentru rachete au fost importate din alte ţări, Rusia nu îşi va putea reface rapid proviziile din cauza sancţiunilor. Cu toate acestea, rachetele rămase vor fi suficiente pentru câteva luni de război.

UPDATE 00.36 Marea Britanie intenţionează să predea Ucrainei rachete moderne cu ghidaj laser din clasa Brimstone în următoarele câteva săptămâni. Acest lucru a fost declarat de secretarul adjunct al Apărării al Regatului Unit, James Gippi. Brimstone este o rachetă aer-sol de înaltă tehnologie, proiectată pentru Forţele Aeriene Britanice. Este echipată cu un cap de orientare radar activ, care permite lovirea unor ţinte în mişcare cu mare precizie. Se raportează că armele sunt planificate să fie livrate în Ucraina până pe 10 mai.

UPDATE 00.12 Presa occidentală a aflat cum a ajutat Washingtonul, Kievul, în primele zile de război. Statele Unite au ajutat Ucraina cu informaţii la începutul unei invazii pe scară largă a Rusiei. Iniţial, invazia rusă a Ucrainei a oferit părţii ucrainiene informaţii detaliate despre când şi unde urmau să sosească bombele şi rachetele ruseşti, ceea ce a ajutat partea ucraineană să elimine aeronavele şi să mute apărarea aeriană din zonele periculoase.

Părţile au făcut schimb de informaţii în timp real, scrie NBC News , citând informaţii de la foşti şi actuali oficiali americani. Potrivit unor surse, datorită schimbului rapid de informaţii, partea ucraineană a reuşit în primele zile să doboare un transportor rusesc în regiunea Kiev, care avea la bord sute de soldaţi, iar acest lucru a ajutat la respingerea atacului inamic asupra aeroportului cheie din Gostomel.

"De la început, am muncit din greu pentru a împărtăşi atât informaţii strategice, cât şi operaţionale cu Ucraina. A fost o activitate eficientă atât la nivel tactic, cât şi la nivel strategic", a spus interlocutorul. Sursa a adăugat că partea ucraineană a primit, în special, imagini comerciale prin satelit şi multe alte informaţii, cum ar fi locul în care operează anumite unităţi inamice.

„Armata rusă aruncă în aer câmpuri goale unde au fost instalate cândva sisteme de apărare aeriană”, a spus un alt oficial american.

UPDATE 23.31 SSO „Azov” din Zaporoje, lângă Gulyaipol, a respins atacul Federaţiei Ruse şi a capturat mai mulţi ruşi. Prizonierii demotivaţi au predat imediat Azovilor toate informaţiile despre amplasarea trupelor şi echipamentul ocupanţilor. După cum  a spus Andriy Biletsky pentru  Telegram, prizonierii au fost luaţi sub comanda lui Dmytro Kukharchuk. Ocupanţii capturaţi s-au dovedit a fi „carne” mobilizată din cvasi-republica DNR.

SSO Azov Kiev lângă Gulyaipol a capturat „dnrivtsy”. Se va aminti că luptele grele dintre ocupanţii ruşi şi Forţele Armate ale Ucrainei continuă în direcţia  Huliaipil  şi Zaporizhia . De asemenea, inamicul face „eforturi extraordinare” în încercarea de a-l ataca pe Kryvyi Rih.

Primarul Alexander Vilkul a avertizat cu privire la un posibil atac al rasiştilor asupra lui Kryvyi Rih . Potrivit acestuia, în jurul oraşului au fost construite zone de apărare adânci şi zone fortificate în mai multe etape.

UPDATE 23.19 Astăzi, în Donbass, armata ucraineană a respins 9 atacuri ale invadatorilor ruşi şi a distrus 68 de unităţi de echipamente. Acest lucru a fost raportat de Operaţia Forţelor Comunale pe reţeaua de socializare Facebook .

"În această zi, 26 aprilie, trupele Forţelor Aliate au respins cu succes 9 atacuri inamice. Datorită acţiunilor iscusite şi priceperei, soldaţii noştri au provocat pierderi ocupanţilor ruşi", se arată în comunicat.

În special, apărătorii ucraineni au distrus 9 tancuri, 11 sisteme de artilerie, 4 unităţi de echipamente speciale, 14 unităţi de vehicule blindate, 3 vehicule blindate de luptă, 3 unităţi de echipamente speciale de inginerie, 16 automobile, 4 cisterne de combustibil şi un tun antiaerian.

UPDATE 22.36 Cel puţin 400 de copii şi adulţi ucraineni au fost violaţi de ocupanţii ruşi, a declarat ombudsmanul ucrainean, Lyudmila Denisova. Încă nu există persoane printre victimele violurilor care să depună mărturie la autorităţile de anchetă. Armata rusă a violat şi violează copii şi femei ucrainene. Linia de sprijin psihologic gratuit pentru victimele violenţei sexuale a primit deja peste 400 de apeluri.

"La sfârşitul lunii martie, armata noastră a început să elibereze regiunea Kiev. Au început apelurile, oamenii au spus că sunt victime ale violenţei sexuale. Împreună cu UNICEF, am înfiinţat o linie telefonică gratuită de 24 de ore pe zi pentru sprijin psihologic. De la 1 până la 14 aprilie, au existat 400 de astfel de apeluri. Acum, desigur, continuă”, a spus Avocatul Poporului, Lyudmila Denisova într-un interviu. 

UPDATE 22.05 Ocupanţii ruşi au o a treia direcţie de atac în regiunea Lugansk. Ei încearcă să spargă linia de apărare în direcţia Severodoneţk şi Lysychansk de la Golden. Şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, a raportat despre asta în emisiunea unui telemaraton de informare.

„Inamicul şi-a aruncat toate eforturile asupra Rubizhne, asupra Popasna. Şi există o a treia direcţie - pe Severodonetsk, Lysychansk din Zolotoye.

Potrivit acestuia, ocupanţii au suferit pierderi grele. "Inamicul încearcă să pătrundă, să câştige un punct de sprijin şi apoi să-şi arunce toată puterea de luptă acolo pentru a dezvolta succesul. Dar până nu reuşesc, mulţi oameni pierd", a spus şeful OVA.

UPDATE 21.40 Norvegia va aloca 400 de milioane de coroane pentru iniţiativa Marii Britanii de a cumpăra arme pentru Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de premierul Jonas Gar Stere, scrie  Aftenposten .

„Vom propune să alocăm 400 de milioane de coroane norvegiene mecanismului condus de britanici pentru achiziţionarea de arme şi echipamente militare pentru Ucraina”, a spus Stere.

UPDATE 21.36 Ucraina s-ar putea ”rupe” în mai multe state, ameninţă, marţi, secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev, relatează AFP.

”Politicile Occidentului şi ale regimului de la Kiev, pe acesta care acesta îl controlează, nu pot duce decât la spargerea Ucrainei în mai multe state”, declară secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev. 

Patruşev face aceste declaraţii după ce Rusia a anunţat că şi-a recentrat ofendiva în Ucraina în vederea preluării controlului asupra zonei sparatiste ucrainene industriale Donbas (est). 

Separatişti proruşi susţinuţi de Moscova luptă în această regiune împotriva trupelor ucrainene din 2014, un război care izbucnit după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea. 

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, la trei zile după ce a recunoscut independenţa ”republicilor” separatiste proruse de la Doneţk şi Lugansk. 

Moscova vrea ca, în afară de preluarea controlului asupra Donbasului, să cucerească sudul Ucrainei pentru a ajunge în Crimeea, ceea ce ar deschide un culoar până în regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria, anunţa vineri generalul Rustam Minekaiev, adjunctul comandantului Forţelor Districtului Militar Central al Rusiei. 

UPDATE 18.19 Oficialii ucraineni au transmis că o rachetă rusă a lovit un pod strategic care leagă regiunea sudică Odesa de România vecină.

Oleksandr Kamişin, şeful Căilor Ferate Ucrainene de stat, a declarat că podul, care trece peste estuarul Nistrului, în apropierea oraşului Odesa, a fost avariat în urma unui atac cu rachete marţi. Nu sunt răniţi, a adăugat el.

Drept urmare, nu mai există conexiune feroviară între zonele din regiunea Odesa de la vest de estuar şi România.

Consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Geraşcenko a anunţat de asemenea pe Twitter că podul de peste Estuarul râului Nistru este închis după ce a fost avariat.

Asta înseamnă că accesul local către regiunea Odesa este posibil doar de-a lungul graniţei cu Moldova.

UPDATE 18.02 Cel puţin nouă persoane au fost ucise marţi în bombardamente ale armatei ruse în estul şi sudul Ucrainei, potrivit unor bilanţuri difuzate de către autorităţile locale, relatează AFP.

Trei civili au fost ucişi între dărâmăturile unui imobil lovit într-un bombardament în oraşul Popasna, a anunţat guvernatorul regiunii Lugansk (est), Serghii Gaidai.

”Ei se adăposteau de rachete ruse într-un beci, iar imoblul a fost atins”, a anunţat el.

Într-un bombardament la Harkov (est), al doilea cel mai mare oraş ucranean, trei persoane au fost ucise, iar alte şapte au fost rănite - două grav -, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sînegubov.

”Îi îndemnăm pe locuitori să fie foarte prudenţi şi, dacă este posibil, să nu părăsească adăposturile”, a îndemnat el.

Cel puţin doi civili au fost ucişi, iar alţi şase răniţi, marţi, în regiunea Doneţk, anunţă la rândul său, într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.

”La Avdiïvka, trupe ruse au efectuat atacuri aeriene. Spitalul central, o şcoală şi imobile locuite au fost atinse”, acuză el.

În sud, la Zaporojie, atacuri aeriene intensive ruse s-au soldat cu cel puţin un mort şi un rănt, a anunţat administraţia regională.

explozie zaporojie foto ukrinform

”În această (marţi) dimineaţa, două rachete ghidate au atins incinta unei întreprinderi din oraş. O a treia rachetă a explodat în zbor. Infrastructuri ale întreprinderii au fost distruse şi avariate”, precizează autorităţile într-o postare pe Telegram.

La Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Ucraina.

Oraşul, care găzduieşte peste 100.000 de deplasaţi, se află în apropiere de regiuni ocupate de către armata rusă.

UPDATE 18.00 Kievul acuză marţi Moscova de faptul că încearcă să ”destabilizeze” regiunea separatistă moldoveană Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, în urma unei serii de explozii care alimentează o extindere a războiului din Ucraina în Republica Moldova, relatează AFP.

”Rusia vrea să destabilizeze regiunea (separatsită moldoveană) Transnstria, ceea ce sugerează că (Republica) Moldova ar trebui să se aştepte să primească «invitaţi»”, avertizează într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al preţedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Negociatorul-şef ucrainean în negocieri cu Rusia se referă astfel la militari ruşi, care au invadat Ucraina la 24 februarie.

UPDATE 17.45 Nivelul radioactivităţii în centrala Nucleară avariată de la Cernobîl, în Ucraina, este „anormal”, estimează marţi directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi în cursul unei vizite la faţa locului, relatează AFP.

„Nivelul radioactivităţii este, aş spune, anormal”, le-a declarat Rafael Grossi unor jurnalişti la faţa locului.

Instalaţia de la Cernobîl a fost ocupată de către armata rusă de la 24 februarie la 31 martie.

„Noi urmărim toate aceste lucruri zilnic”, a subliniat Grossi.

UPDATE 17.41 Canalul de Telegram Ukraine Now a difuzat imagini în care se vede cum un submarin diesel-electric este încărcat cu rachete de croazieră Kalibr în portul din Sevastopol (Crimeea).

„Rachete de croazieră Kalibr erau încărcate în submarinul diesel-electric „Veliki Novgorod” - sunt aceleaşi care au bombardat oraşele ucrainene paşnice”, se arată în relatarea de pe Telegram.

Rachetele Kalibr pot purta focoase nucleare sau convenţionale.  Armata rusă a folosit rachete Kalibr în Ucraina. Acestea au fost lansate din largul Crimeei către obiective de infrastructură militară, potrivit Ministerului Rus al Apărării. 

    

Imaginile sunt vechi de câteva zile şi indică o misiune apropiată în Marea Neagră.

Rachete de croazieră Kalibr în Crimeea FOTO via The Sun

Rachete de croazieră Kalibr în Crimeea FOTO via The Sun

UPDATE 17.02 Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la Moscova, marţi, la Moscova. Cei doi oficiali de rang înalt au vorbit despre o posibilă colaborare între ONU, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Rusia şi Ucraina în vederea facilitării coridoarelor de evacuare.

Pe de altă parte, în timp ce Guterres a subliniat cât de imperativă este ”instaurarea cât mai rapidă a păcii”, Lavrov susţine că este prea devreme să se vorbească despre mediere în negocierile de pace, însă Moscova este angajată să găsească o soluţie diplomatică prin negocieri cu guvernul de la Kiev, relatează BBC.

Guterres susţine că a venit la Moscova în calitate de ”mesager al păcii”, având obiectivul ”să salveze vieţi şi să reducă suferinţa”. El a adăugat că au avut loc discuţii sincere cu Rusia şi este clar că există două poziţii diferite cu privire la situaţia din Ucraina. 

UPDATE 16.55 Ucrainenii au transformat rachetele ruseşti neexplodate în grătare. O fotografie cu această invenţie a devenit virală pe reţelele de socializare, fiind distribuită şi de ambasada SUA de la Kiev: „De unde comandăm şi noi?”

Coada unei rachete ruseşti a fost transformată în arzător, cu aripile stabilizatoare pe post de picioare, iar fantele laterale asigură o bună circulaţie a aerului. Deasupra se poate aşeza un ceaun sau un grătar, în funcţie de meniu.

Ambasada SUA de la Kiev a fost interesată de inventivitatea ucrainenilor şi a preluat o imagine pe Twitter, ironizând Rusia şi întrebând de unde ar putea comanda un astfel de model de grătar.

La finalul lunii martie, mai mulţi oficiali americani care au ales să-şi păstreze anonimă identitatea, au spus că aproximativ 60% dintre rachetele ghidate de mare precizie ale Rusiei nu şi-au atins ţinta în Ucraina.

În timpul războiului din Ucraina, mai multe imagini cu rachete ruseşti neexplodate şi înfipte în asfalt sau în clădiri, au ajuns virale. 

Razboi Ucraina distrugeri morti refugiati raniti 8-9 aprilie 2022 FOTO EPA-EFE

Foto EPA EFE

UPDATE 16.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat marţi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre situaţia „umanitară” din Ucraina, într-o convorbire telefonică, anunţă Kremlinul.

Cei doi preşedinţi au „evocat în detaliu situaţia din Ucraina, în contextul operaţiunii militare speciale de apărare a Donbasului şi eforturilor întreprinse în mod permanent de partea rusă de asigurare a securităţii civililor, inclusiv organizarea unor culoare umanitare”, anunţă într-un comunicat preşedinţia rusă.

UPDATE 16.04 Jurnaliştii BBC au stat de vorbă cu locuitori ce au reuşit să plece din Mariupolul aflat în prezent aproape în totalitate sub control rus. În condiţiile în care coridoarele umanitare au funcţionat cu greu, fiind expuse atacurilor ruse, puţini locuitori au avut şansa să se evacueze folosind autobuzele puse la dispoziţie de autorităţi.

Un cuplu care a reuşit să ajungă în siguranţă în Liov după ce a trecut printr-una din taberele de filtrare improvizate de lângă Mariupol descrie condiţii înfiorătoare ale „unei adevărate tabere de concentrare”.

Oleksandr şi Olena au fost duşi într-un sat de lângă Mariupol în clădirea unei şcoli pe care ruşii au transformat-o într-un centru de refugiaţi. Aici au fost  aduşi locuitorii din Mariupol care încercau să plece din oraş folosind rutele de evacuare deschise de autorităţi.

Cei care au trecut prin procedurile de verificare şi selecţie povestesc că au fost trataţi ca nişte deţinuţi într-o închisoare. Forţele de securitate ruse le-au luat amprentele, i-au fotografiat din toate unghiurile şi i-au supus unui interogatoriu amănunţit.

 Oleksandr, 49 de ani, spune că le-au fost scotocite telefoanele - ruşii au examinat fotografiile, istoricul de apeluri şi contactele, fiind interesaţi de eventuale  legături cu jurnaliştii sau oficiali guvernamentali şi militari.

„Dacă ei suspectau că cineva este un nazist ucrainean, îl duceau la Doneţk pentru interogare aprofundată sau pentru a fi ucis. Era o situaţie extrem de primejdioasă şi riscantă. La orice minimă îndoială, rezistenţă riscai să fi dus într-o mică privinţă pentru interogatorii şi tortură. Toţi cei de acolo se temeau să nu fie duşi la Doneţk”, a spus  Oleksandr.

După a fost verificat în amănunt, cuplul a fost pus pe lista de evacuare. Chinul lor însă nu s-a sfârşit.

UPDATE 15.53 A treia groapă comună a fost descoperită în oraşul-port Mariupol, potrivit anunţului făcut de primarul oraşului asediat de armata rusă.

Pe lângă gropile comune descoperite în satele Manguş şi Vynohradne, „acum vedem că mai este una”, a spus Vadym Boichenko.

Noi imagini din satelit au arătat o groapă comună în satul Staryi Krym, potrivit canalului de Telegram al autorităţilor oraşului, scrie CNN.

Fotografiile arată tranşee pe teritoriul Cimitirului din Crimeea Veche, a declarat consiliul orăşenesc pe Telegram.

Gropile au fost văzute prima dată pe 24 martie, după ce satul a fost ocupat de armata rusă. Acestea aveau o lungime de aproximativ 60 - 70 de metri.

Conform noilor imagini, până pe 7 aprilie, o parte dintre tranşee au fost acoperite, iar dimensiunea cimitirului a crescut.

Vadym Boichenko, primarul oraşului Mariupol, a acuzat armata rusă că a obligat localnicii să facă înmormântări în schimbul hranei.

„Ei [localnicii] ne-au spus că trebuie să muncească cu orele pentru a avea mâncare şi apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, aşa că oamenii sunt forţaţi să o facă”, a spus edilul.

CNN a precizat că nu a putut confirma relatările despre gropile comune, dar imaginile din satelit au arătat existenţa unor săpături.

Săptămâna trecută, oficialii ucraineni au identificat locaţia gropilor comune de la Manhush, lângă Mariupol, după publicarea imaginilor din satelit colectate şi analizate de Maxar Technologies.

Marţi, primarul oraşului-port a precizat că aproximativ 20.000 de locuitori au murit de la începutul războiului din Ucraina

De asemenea, el a subliniat că situaţia din oraşul Mariupol rămâne extrem de dificilă şi că „artileria inamică bombardează fortăreaţa noastră Azovstal”, uzina de oţel în care sunt adăpostite trupele şi civilii ucraineni.

UPDATE 15.28 ONU investighează 300 de crime în Ucraina, a declarat, marţi, reprezentanta Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului în Ucraina, Matilda Bogner, pentru CNN.

Matilda Bogner a vorbit despre amploarea atrocităţilor civile pe care misiunea din Ucraina le-a documentat de-a lungul războiului până la momentul actual, inclusiv cazuri de violenţă sexuală şi detenţii arbitrare.

Până în prezent, misiunea ONU în Ucraina a documentat până la 5.000 de victime civile, a spus Bogner, menţionând că numărul real va fi cu ”mii” mai mare. În prezent, ONU investighează 150 de cazuri de dispariţii forţate.

”Din nou, numărul de cazuri este mai mare, acestea sunt doar cazurile despre care avem suficiente informaţii ca să le analizăm”, a mai spus ea.

”Auzim în unele zone ocupate de Federaţia Rusă că vizează (n.r. ruşii) oameni care au opinii pro ucrainene. De exemplu, oficiali locali, activişti, apărători ai drepturilor omului, uneori jurnalişti despre care ei (n.r. ruşii) consideră că au opinii pro ucrainene sunt arestaţi. De multe ori dispar. Unii au fost eliberaţi, ceea ce este bine, dar alţii au fost găsiţi morţi”, a adăugat oficialul ONU.

”De asemenea, încercăm să documentăm cazurile de violenţă sexuală. Din păcate, este foarte dificil să obţinem informaţii complete. Victimele nu sunt de obicei dispuse să vorbească în zonele nesigure”, a mai precizat Bogner.

”Aşadar, este foarte important ca oamenii să poată avea acces şi să se mute în zone mai sigure. Şi abia atunci vom începe să avem o imagine completă a situaţiei reale din ţară”, a conchis ea.

UPDATE 13.37 Ministrul forţelor armate ale Marii Britanii, James Heappey, a declarat pentru presa britanică că este „admisibil” ca armele furnizate Ucrainei de ţările occidentale, inclusiv ţara sa, să fie folosite pentru a lovi ţinte militare „legitime” pe teritoriul Rusiei.

Ministrul britanic al apărării a argumentat că atacurile aeriene „în adâncime„ menite să perturbe liniile de aprovizionare ale Rusiei sunt o componentă „perfect legitimă” a războiului.

Declaraţiile sale vin în contextul în care ministrul rus de externe a acuzat NATO că este angajată într-un război proxy şi că din acest motiv livrările de armament către Ucraina sunt ţinte legitime. Serghei Lavrov a susţinut şi că prin aceste dotări ale armatei ucrainene Occidentul „toarnă gaz pe foc”, avertizând pe această cale asupra riscului izbucnirii unui al Treilea Război Mondial.

UPDATE 13.29 Liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, consideră că Federaţia Rusă trebuie să continue „operaţiunea specială” după ce va fi „eliberată” „Republica Populară Doneţk”. Mai exact, acesta cheamă Rusia să înceapă „o operaţiune specială” şi în regiunea transnistreană, teritoriu necontrolat de autorităţile de la Chişinău.

Acesta susţine că situaţia din regiunea transnistreană îi obligă pe ruşi să continue „operaţiunea specială”.

UPDATE 12.52 Premierul bulgar Kiril Petkov a lansat  o campanie publică prin care e cere cetăţenilor să ajute Ucraina donând salariul lor pe o lună. Banii vor ajunge într-un fond de ajutor, în condiţiile în care partenerii socialişti din coaliţie se opun livrării de arme către Ucraina.

„Cer fiecărui cetăţean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina'', a scris Petkov pe contul său, relatează Agerpres.

UPDATE 12.48 Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei se transformă într-un război de uzură, SUA şi aliaţii săi încep să manifeste o strategie nouă, pe termen lung, şi anume de a învinge Rusia atât de decisiv pe câmpul de luptă, încât să o împiedice să mai lanseze vreodată un astfel de atac. Este mesajul transmis de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care a spus recent că SUA vor să vadă „Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”.

Comentariile şefulului Pentagonului sunt în concordanţă cu obiectivele Americii, şi anume „să facă din această invazie un eşec strategic pentru Rusia”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, relatează CNN.

El a explicat: „Vrem ca Ucraina să câştige. Unul din obiectivele noastre este să limităm capacitatea Rusiei să facă din nou aşa ceva, cum a spus şi secretarul Austin. De aceea înarmăm Ucraina cu arme şi echipamente - pentru a se apăra de atacurile Rusiei - şi de aceea folosim sancţiuni şi controlul exporturilor care ţintesc industria de apărare a Rusiei - pentru a submina puterea economică şi militară a Rusiei de a-şi mai ameninţa şi ataca vecinii”.

UPDATE 11.41 Rusia susţine că a vizat 4 facilităţi militare ucrainene cu rachete aeriene de înaltă precizie, a lovit 87 de unităţi militate ucrainene, a distrus 59 de vehicule blindate, piese de artilerie şi a ucis aproximativ 500 de soldaţi ucraineni, potrivit celui mai recent raport operaţional al Ministerul rus al Apărării publicat pe reţelele sociale, inclusiv Telegram, relatează The Guardian.

UPDATE 11.31 Rusia a lansat două rachete deasupra centralei nucleare Zaporojie, punând în pericol siguranţa centralei şi a populaţiei, a declarat directorul companiei nucleare ucrainene Energoatom, Petro Kotin, pe contul de Telegram, potrivit Kiev Independent.

„Rachete care zboară la altitudine joasă pun în pericol siguranţa centralei, iar lumea este în pericol”, afirmă directorul companiei nucleare ucrainene Energoatom, Petro Kotin, pe contul de Telegram.

Au fost auzite explozii în oraş.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost cucerită de forţele ruse pe 4 martie şi rămâne sub controlul acestora.

UPDATE 10.55 NATO a fost implicată în consolidarea Flancului Estic, iar comunitatea donatorilor nu este compusă doar din statele care alcătuiesc alianţa, ci şi din altele din exterior, a declarat secretarul de stat britanic însărcinat cu Apărarea, James Heappey, pentru Sky News, cu privire la afirmaţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, referitoare la posibilitatea izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial.

”Nu este inevitabil ca Rusia să cucerească Donbasul, însă există toate şansele ca ucrainenii să învingă”, datorită sprijinului oferit de statele din întreaga lume şi a echilibrului dintre cele două părţi, a mai afirmat Heappey. De asemenea, el a mai subliniat că ”motivul pentru care există un război în Ucraina este că Rusia a trecut peste graniţele unei ţări suverane şi a început să îi invadeze teritoriul”, relatează The Guardian.

UPDATE 10.04 Aproximativ 217 de copii au fost ucişi şi alţi 391 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a anunţat, marţi, Procuratura Generală a Ucrainei, într-un comunicat de presă, relatează Kiev Independent.

Se preconizează că cifrele sunt mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele în care au loc ostilităţile şi din zonele ocupate de trupele ruse.

Pe 25 aprilie, doi copii în vârstă de 9 şi 13 ani au fost ucişi în urma bombardamentelor lansate de Rusia asupra oraşului Lîman, din regiunea estică Doneţk.

UPDATE 09.56 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut într-un interviu difuzat luni seara pentru televiziunea de stat că livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că NATO este „în esenţă implicată în război cu Rusia”.

UPDATE 09.20 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să se întâlnească marţi, la Moscova, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Se aşteaptă ca discuţiile dintre Guterres şi Putin să se concentreze asupra oraşului-port asediat Mariupol, unde, deşi au declarat o victorie, forţele ruse nu au reuşit să cucerească oţelăria Azovstal, relatează BBC.

Forţele ucrainene au anunţat, marţi, că Rusia continuă să controleze unităţile din fabrică.

Ucraina i-a cerut lui Guterres să garanteze un coridor umanitar cu scopul de a evacua civilii care se adăpostesc în oţelăria Azovstal.

De asemenea, şeful ONU urmează să călătorească joi la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski.

UPDATE 08.36 Volodimir Zelenski a estimat, în mesajul său de la miezul nopţii, că victoria Ucrainei este o chestiune de timp, deşi mai multe oraşe şi sate sunt sub ocupaţia rusă.

„Rusia cheltuie cantităţi enorme de resurse ca să susţină războiul. Ca să se opună întregii lumi libere. A luat de la cetăţenii săi tot ce ar fi dus la dezvoltarea Rusiei şi bagă acest potenţial în distrugerea vieţii vecinilor, a spus Zelenski.

UPDATE 08.26 Serviciul poştal ucrainean, Ukrposhta, anunţă că intenţionează să emită un nou timbru pentru a onora Antonov-225 Mriya (Mriya înseamnă „vis” în ucraineană), care a fost cel mai mare avion cargo din lume înainte de a fi distrus într-un atac asupra aeroportului Hostomel, lângă Kiev, imediat după ce Rusia şi-a lansat invazia, potrivit The Guardian.

Timbrul a fost conceput de Sofia Kravchuk, în vârstă de 11 ani, care a participat la un concurs înainte de război în care copiii erau întrebaţi „Ce este Ucraina pentru mine?”, a precizat serviciul poştal într-o postare pe canalul său Telegram.

UPDATE 07.53 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că declaraţiile lui Lavrov transmit faptul că Rusia şi-a pierdut „ultima speranţă de a determina lumea să nu mai susţină Ucraina”.

„De aceea vorbeşte despre un pericol «real» al unui al treilea război mondial. Aceasta înseamnă doar că Moscova simte că se apropie înfrângerea în Ucraina. Prin urmare, lumea trebuie continue să susţină Ucraina, astfel încât să învingem şi să protejăm securitatea globală europeană şi globală”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 07.47 Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania, la invitaţia Statelor Unite, pentru a întări apărarea Ucrainei care, potrivit secretarului de stat american al Apărării Lloyd Austin "poate câştiga" în faţa Rusiei, dacă i se oferă mijloacele, informează AFP.

În momentul în care Rusia vizează controlul total al sudului Ucrainei şi a regiunii Donbas, această reuniune organizată la baza aeriană americană din Ramstein, în vestul Germaniei, este menită să "furnizeze capacităţi suplimentare pentru forţele ucrainene", a declarat luni Austin, la revenirea de la Kiev. 

UPDATE 07.06 Rusia a asigurat luni că vrea să continue negocierile de pace cu Ucraina, avertizând asupra pericolului "real" ca acest conflict să degenereze în al Treilea Război Mondial, a doua zi după vizita miniştrilor americani la Kiev, scrie AFP.

În timp ce armata rusă afirmă că a lovit luni în jur de 100 de ţinte în Ucraina, inclusiv instalaţii feroviare în centrul ţării, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că „s-a prefăcut” că discută cu Moscova.

"Este un actor bun (...), dacă ne uităm atent şi citim atent ce spune, veţi vedea mii de contradicţii", a afirmat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţiile ruse de presă. Dar "noi continuăm să purtăm negocieri cu echipa" uraineană "şi aceste contacte vor continua", a declarat el. 

Într-un context de tensiuni fără precedent între MOscova şi Occident din cauza războiului din Ucraina, Lavrov a avertizat asupra riscului unui al Treilea război mondial. "Pericolul este grav, este real, nu putem să-l subestimăm", a considerat Lavrov. 

UPDATE 06.28 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a negat informaţiile difuzate anterior de primarul din Herson şi de o serie de experţi militari care au susţinut că deminarea istmurilor spre Crimeea s-au produs cu puţin timp înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, se precizează într-o declaraţie a Statului Major .

În ceea ce priveşte zvonurile despre presupusa „neexplodare” a Chongarului, raportăm că podul a fost minat, dar ni s-au opus forţele inamice de 15 ori mai numeroase. Toate concluziile. privind legalitatea deciziilor luate în timpul ostilităţilor se vor face în modul prescris de lege, după finalizarea anchetelor, "- a spus Statul Major. Ei au subliniat, de asemenea, că eroii ar trebui să primească premii, iar ocupanţii şi acoliţii lor - să stea în spatele gratiilor.

Anterior, primarul Hersonului, Igor Kolykhayev, comentând cu privire la ocuparea rapidă a oraşului, a spus că, din motive necunoscute, nu numai istmurileCrimeei au fost deminat în prealabil, ci şi o serie de poduri şi Canalul Crimeei de Nord. El a menţionat şi Podul Antonivsky, care, în opinia sa, ar fi trebuit să fie aruncat în aer. Din cauza lui, a spus Kolihayev, inamicul a putut transborda rapid echipamente militare ruseşti din Crimeea ocupată în regiunea Herson.

UPDATE 05.10 "Ukroboronprom" a raportat că printre angajaţii săi a găsit un posibil trădător care a ajutat inamicul să lovească întreprinderea, coordonând tirul rachetelor se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Ukroboronprom.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a reţinut un inginer din conducerea uneia dintre fabricile Ukroboronprom pentru posibilă implicare într-o lovitură cu rachete asupra uzinei. Angajatul a fost demascat de unitatea de securitate a uzinei (camerele de luat vederi).

În plus, un alt trădător a fost reţinut la fabricile lui Ukroboronprom pentru o vină similară.

"Un fost angajat al uzinei s-a dovedit a fi un trădător. El a oferit coordonatele pentru ca rasiştii să lanseze lovituri cu rachete asupra fabricii şi a corectat tirul acestora", s-a arătat în comunicat.

„Ukroboronprom” din proprie iniţiativă a făcut apel la Serviciul de Securitate al Ucrainei să investigheze aceste incidente.

Potrivit unui corespondent UNIAN, pe 15 aprilie, Ukroboronprom a raportat că ocupanţii ruşi au lansat o lovitură cu rachete asupra unor hale ale Uzinei de Construcţie de Maşini Zhulyansk Vizar, unde se produceau componente pentru rachetele antinavă Neptun. 

UPDATE 04.08 Biroul pentru Reintegrare al Moldovei consideră că exploziile de la Tiraspol în clădirea MGB-ului local – „un pretext pentru a crea tensiuni în regiunea transnistreană”.

"Sarcina incidentului de astăzi este de a crea o scuză pentru agravarea situaţiei de securitate din regiunea transnistreană, care nu este controlată de autorităţile constituţionale. În acest context, Biroul Reintegrare face apel la calm şi continuă să monitorizeze situaţia", se arată în comunicat.

Serviciile secrete ucrainene au publicat dovezi ale implicării serviciilor speciale ruse în organizarea exploziilor. 

UPDATE 02.36 Rusia blochează complet ieşirea din Melitopol pentru a desfăşura „campanie de recrutare”. Invadatorii ruşi continuă să „mobilizeze” forţat bărbaţi în teritoriile ocupate din Zaporoje, a raportat Zaporoje OVA.

"Ocupanţii văd mobilizarea forţată a bărbaţilor în teritoriile ocupate ale regiunii, ca pe o modalitate de a-şi completa numărul de soldaţi. De exemplu, ruşii blochează complet ieşirea din Melitopol pentru a desfăşura aşa-numita "campanie de recrutare", - au declarat reprezentanţii Zaporoje OVA într-un comunicat.

În plus, locuitorii Melitopolului au început să primească mesaje de la invadatori prin care aceştia cer informaţii despre evacuarea civililor planificată de autorităţile ucrainene.

„Ocupanţii răspândesc informaţii false că Forţele Armate Ucrainiene se presupune că pregătesc bombardamente în masă şi uciderea civililor în timpul evacuării. Desigur, aceasta este o minciună absolută, dar ruşii nu ştiu să lupte cinstit, aşa că folosesc falsuri şi acuzaţii”, au declarat cei din Zaporoje OVA.

După cum a raportat UNIAN, în teritoriul ocupat temporar al regiunii Doneţk (anumite districte ale regiunii Doneţk), ocupanţii  „mobilizează” forţat personalităţi culturale, studenţi şi profesori ai acestora.

De asemenea, autorităţile de ocupaţie mobilizează minori în aşa-numitele grupări ilegale armate ale „LPR” şi „DPR”. Copiii care au fost membri ai „cluburilor patriotice” sunt trimişi la război. Printre ei sunt deja morţi.

UPDATE 01.43 Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei au doborât 3 avioane ruseşti şi 3 rachete de croazieră într-o singură zi. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei pe reţeaua de socializare Facebook.

Astfel, pe 25 aprilie, ocupanţii ruşi şi-au intensificat acţiunile agresive, au tras multe rachete de croazieră în toată Ucraina, în primul rând în infrastructura şi nodurile de cale ferată.

"În direcţiile de est şi de sud, rasiştii au realizat mai multe lovituri aeriene şi, în mod tradiţional, au pierdut trei avioane. Un total de 10 ţinte aeriene au fost lovite pe 25 aprilie", se arată în comunicat.

În special, este vorba despre doborârea a trei avioane (Su-34, Su-35, Su-30); 3 rachete de croazieră şi 4 UAV UAV (probabil „Orlan-10”).

UPDATE 01.05 Potrivit ONU, în timpul războiului pe scară largă din Ucraina 2.665 de civili au fost ucişi şi alţi 3.053 au fost răniţi. 

UPDATE 00.37 În regiunea Lugansk, lângă Popasna, un detaşament de „wagnerieni” a fost lichidat de 24 de luptători OMB. Acest lucru a fost raportat pe pagina de Facebook a brigăzii.

„Scriam acum câteva zile despre un grup de astfel de carne de tun, de la compania militară privată Liga (fostă Wagner), care a fost lichidat cu succes de soldaţii noştri de lângă Popasna, cu o săptămână mai devreme. Membrii grupării au fost ucişi de artileriştii noştri în comun cu trupe de infanterie într-o luptă de la periferia Popasnei, pe care ocupantul încearcă să o captureze fără succes de mai bine de 50 de zile”, se arată în comunicat.

Înarmaţi până în dinţi, mercenarii, în echipamente de ultimă generaţie, cu operaţiuni la activ în Siria şi alte puncte fierbinţi, „şi-au găsit moartea necinstită pe pământul ucrainean”. Luptătorii ucraineni au promis aceeaşi „primire călduroasă” pentru fiecare ocupant.

Potrivit şefului OVA din Luhansk, aproximativ 20 de foşti „wagnerieni” au fost ucişi.

UPDATE 00.12 Concernul german Rheinmetall a cerut oficial acceptul guvernului pentru a furniza Ucrainei 88 de tancuri Leopard 1A5, a informat Die Welt. Potrivit lui Die Welt, concernul poate trimite primele 22 de tancuri în câteva săptămâni, iar restul - înainte de sfârşitul anului.

UPDATE  00.03 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , subliniază că Ucraina deja dovedeşte că va crea mai multe oportunităţi de dezvoltare, decât Rusia în teritoriile ocupate. Potrivit unui corespondent UNIAN, şeful statului a făcut această declaraţie pe reţeaua de socializare Facebook.

"Chiar şi acum, când războiul este încă în curs, creăm baza necesară pentru reconstrucţia Ucrainei. Sunt acorduri internaţionale de diferite niveluri, se crează fonduri speciale pentru reconstrucţia statului nostru", a spus Zelensky.

„Chiar şi acum, când Rusia încă încearcă să ne acapareze teritoriul, arătăm că vom oferi Ucrainei libere mai multe oportunităţi de dezvoltare decât le poate oferi Rusia nu numai părţii ocupate a teritoriului nostru, ci şi propriului său teritoriu, propriul său stat”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite