Război în Ucraina. Ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev din partea SUA. Zelenski: 700.000 de ucraineni apără ţara de invazia rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev FOTO Profimedia
Kiev FOTO Profimedia

Este ziua a 87-a a conflictului militar din Ucraina. Purtătorul de cuânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, afirmă că ruşii au preluat oţelăria Azovstal. Zelenski le cere luptătorilor de la oţelărie să iasă şi să îşi salveze viaţa.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.49 Armata ucraineană ar fi distrus o armă rară a armatei ruse, după ce presa a publicat imagini cu locul unde se află VIDEO

Armata ucraineană ar fi izbutit să distrugă un mortier greu calibru 240 mm autopropulsat al ruşilor, după ce presa rusă a publicat imagini cu locul unde se afla acesta şi de unde trăgea asupra poziţiilor ucrainene.

Forţele ucrainene ar fi distrus, cu focuri de artilerie, un mortier autopropulsat 2S4 Tyuplan, o armă ce nu se regăseşte în multe exemplare în stocul activ al Armatei Roşii, dar care are o putere de foc remarcabilă. Astfel de mortiere au fost actualizate în anul 2017 şi doar 10 erau funcţionale de partea Rusiei până acum.

UPDATE 21.33 Moscova cosmopolită „a dispărut”: ruşii încep să simtă resimtă rupturile culturale şi economice provocate de sancţiuni

La trei luni de la începutul războiului său în Ucraina, Rusia a devenit cea mai sancţionată ţară din lume, iar în prezent, după ce aproape o mie de producători şi mărci au părăsit piaţa, consumatorii dar şi liniile de producţie internă încep să resimtă tot mai profund efectele izolării, relatează The Guardian.

O vizită la mall pentru cumpărături este o experienţă diferită faţă de acum câteva luni pentru Evghenia Marşeva, o arhitectă în vârstă de 33 de ani şi tânără mamă.  Mergând la cumpărături pentru nou-născuţi luna asta, a găsit o mare parte din magazinele marilor branduri închise.

Continuarea aici

UPDATE 20.48 Primul interviu împreună al soţilor Zelenski. Olena Zelenska a povestit cum a aflat că a început războiul: „Nu pot descrie emoţiile simţite” VIDEO

Volodimir Zelenski alături de soţia sa, Olena Zelenska au făcut declaraţii cu privire la războiul dezlănţuit de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, într-un interviu acordat presei ucrainene. Preşedintele Ucrainei este sigur că diplomaţia reprezintă singura soluţie pentru a pune căpat războiului. Prima Doamnă a făcut declaraţii cu privire la momentul în care a aflat că ruşii au invadat Ucraina.

Preşedintele ucrainean a comunicat că este sigur că într-un final diplomaţia va pune capăt războiului. „Victoria va fi grea, va fi sângeroasă, dar diplomaţia va aduce sfârşitul luptelor. Sunt foarte convins de asta. Sunt lucruri care nu pot fi rezolvate dacă nu ne aşezăm la masa negocierilor. Asta este situaţia, noi ne dorim ca totul să revină la normal, lucru pe care Rusia nu-l vrea. Mai departe, totul va depinde de responsabilitatea pe care şi-au asumat-o ONU, Crucea Roşie şi Federaţia Rusă că toţi (militarii de la Azovstal, n.r.) vor fi în siguranţă.

UPDATE 20.01 Preşedintele SUA, Joe Biden, a promulgat sâmbătă proiectul de lege care prevede acordarea unui ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a eforturilor de a spori sprijinul militar, a anunţat Casa Albă.

Senatul american a aprobat joi, cu o majoritate covârşitoare, noul pachet, în condiţiile în care Washingtonul se străduieşte să menţină asistenţa militară pentru Ucraina la aproape trei luni de la invazia Rusiei.

Senatul a votat cu 86-11 în favoarea pachetului de urgenţă de asistenţă militară, economică şi umanitară, de departe cel mai mare pachet de ajutor american pentru Ucraina de până acum. Toate cele 11 voturi împotrivă au fost din partea republicanilor.

UPDATE 19.10 Soldaţii ruşi sunt trimişi subechipaţi în războiul din Ucraina: „Trebuie să cumpărăm totul”. Ce salariu li s-a promis pentru a participa la invazie

Soldaţii ruşi care se pregătesc să fie trimişi la luptă în Ucraina trebuie să îşi cumpere singuri echipamentul, au declarat mai mulţi militari care au vorbit sub anonimat cu Serviciul rus al The Moscow Times.

Bărbaţii intervievaţi de publicaţie au spus că li s-a promis un salariu lunar de aproximativ 200.000 de ruble (3.365 de dolari) dacă semnau un contract pentru a se alătura trupelor ruse din Ucraina, însă sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri toate echipamentele, iar unele dintre articolele care aparent nu sunt furnizate de armată includ încălţăminte, armuri pentru corp, bandaje şi garouri. 

Continuarea aici

UPDATE 17.31 Momentele terifiante prin care trec ucrainenii din Herson care încearcă să fugă din oraşul ocupat: „Noaptea se aud ţipete, apoi auzi că cineva a fost ucis”

Mii de ucraineni încearcă să fugă din zonele unde ruşii au preluat controlul. Oamenii trăiesc sub teroare şi focuri de armă. Jurnaliştii CNN au vorbit cu mai mulţi ucraineni despre încercările lor de a fugi din Herson.

Jurnaliştii CNN au vorbit cu mai mulţi civili ucraineni despre tentativele lor de a fugi din Herson, zonă aflată sub controlul ruşilor. Oamenii au vorbit şi despre dispariţiile bizare din timpul nopţii, despre frică şi sărăcie.

Continuarea aici

UPDATE 16.17 Rusia a decis interdicţii de acces în ţară pentru 963 de americani, inclusiv Joe Biden

Rusia a decis interdicţii de acces în ţară pentru 963 de americani, între care se află şi preşedintele Joe Biden, informează Reuters.

Pe listă se află şi secretarul de stat Antony Blinken, dar şi şeful CIA, William Burns.

Luna trecută, Ministerul rus de Externe a anunţat interdicţii pentru britanicii Boris Johnson, Liz Truss şi Ben Wallace, dar şi pentru alţi oficiali.

UPDATE 15.40 Zelenski: „Războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la un post ucrainean de televiziune că doar diplomaţia poate capăt războiului şi că vor exista cu certitudine discuţii între părţi, relatează The Guardian.

„În ce format, nu sunt sigur: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial. Războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie.

UPDATE 15.01 Lupte grele în jurul oraşului Harkov. Apărătorii întâmpină o rezistenţă dură din partea forţelor ruse: „E un întreg oraş subteran acolo. Au tranşee, buncăre”

La periferia Harkovului forţele ruse şi-au săpat tranşee şi par pregătite pentru o rezistenţă îndelungată, scrie NYT. „Există un adevărat oraş subteran acolo”, spune un ofiţer ucrainean.

Soldaţii ucraineni din Prudianka, o localitate la nord de Harkov, în nord-estul Ucrainei, spun cu umor că se află într-o parte adăpostită a satului şi dispoziţia lor e bună, mai ales că recent au luat parte la contraofenisva de succes ce a reuşit să-i alunge pe ruşi din al doilea oraş al Ucrainei. După euforia iniţială au apărut speranţe că trupele ucrainene vor putea avansa spre graniţa cu Rusia, la circa 40 de kilometri, pentru a-i împinge şi mai departe.

UPDATE 14.31 Maşina de propagandă a lui Putin îşi revine, devenind mai coerentă şi mai persuasivă. Cum poate fi combătută

Invazia Ucrainei de către Rusia a uimit nu numai lumea, ci, se pare, propria maşinărie de propagandă a Kremlinului. Timp de săptămâni după invazie, instituţiile de presă administrate de stat care vizează lumea exterioară s-au luptat să construiască o explicaţie coerentă a motivului pentru care ţara a trimis mai mult de 100.000 de soldaţi să atace un vecin mai mic, care nu i-a făcut niciun rău vizibil.

Acum, însă, maşinăria şi-a revenit, devenind mai coerentă şi mai persuasivă, mai ales în lumea în curs de dezvoltare. Cum pot forţele democratice să se confrunte cu aceste eforturi şi să menţină o opoziţie largă faţă de acţiunile Kremlinului?

Continuarea aici

UPDATE 13.58 Rusia susţine că a distrus „un lot mare” de arme şi echipamente occidentale trimise Ucrainei

Rachete lansate din mare au distrus armele şi echipamentele militare furnizate de Statele Unite şi ţările europene, potrivit Moscovei.

"Rachetele Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, lansate din mare, au distrus un lot mare de arme şi echipamente militare furnizate de Statele Unite şi ţările europene, în apropierea gării Malin, în regiunea Jîtomîr”, a declarat ministerul în timpul unei briefing.

UPDATE 13.30 Ucraina analizează o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia. Ce paşi cuprinde

Guvernul ucrainean „studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, relatează agenţia EFE.

„Partea italiană ne-a împărtăşit viziunea sa asupra modului de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în curs de a fi studiate'', a declarat reprezentantul MAE ucrainean.

UPDATE 12.35 Momentul în care mai mulţi soldaţi ruşi abandonează două blindate şi o iau la fugă, după ce sunt surprinşi cu focuri de artilerie ucrainene

Un videoclip publicat pe internet arată cum două blindate ruseşti din estul Ucrainei au fost surprinse de forţele ucrainene cu focuri de artilerie, fapt ce îi determină pe soldaţii ruşi să coboare din vehicule şi să o ia la fugă.

În videoclipul postat pe Twitter şi ajuns viral pe internet se pot observa două transportoare blindate pe şenile ale forţelor ruseşti, parcate lângă un deal.

UPDATE 12.11 Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova la standarde NATO

Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, scrie The Telegraph, citând-o pe Liz Truss, ministrul de externe, relatează Reuters.

„Aş vrea să văd Moldova echipată conform standardelor NATO. Această discuţie o avem cu aliaţii noştri", a declarat ea pentru The Telegraph.

„Putin a fost absolut clar cu privire la ambiţiile sale de a crea o Rusie mai mare. Şi pentru că încercările lui de a lua

Kievul nu au avut succes, aceasta nu înseamnă că a abandonat acele ambiţii", a spus ea, potrivit Reuters preluat de Agerpres.

UPDATE 11.01 Războiul se transformă într-un coşmar pentru ruşi. De ce evită să mai zboare deasupra Ucrainei cu avioane cu pilot

Avioanele ruseşti cu pilot evită să zboare deasupra teritoriul ucrainean, cel mai probabil din cauza ameninţării reprezentate de sistemele intacte de rachete aeriene ucrainene, se arată în evaluarea de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 09.59 Protest la Festivalul de la Cannes. O femeie dezbrăcată a manifestat pe covorul roşu faţă de violurile comise de soldaţii ruşi în Ucraina FOTO VIDEO

Războiul Rusiei din Ucraina a fost în centrul atenţiei la Festivalul de film de la Cannes, vineri, când o femeie neidentificată a apărut pe covorul roşu, dezbrăcându-şi hainele în semn de protest faţă de agresiunile sexuale la care sunt supuse mai multe femei în timpul conflictului, informează France24.

Cu trupul pictat în culorile drapelului ucrainean şi cu mesajul „Nu ne mai violaţi”, tânăra a fost scoasă imediat de agenţii de pază.


FOTO EPA-EFE

Protest la Festivalul de film de la Cannes FOTO EPA-EFE

UPDATE 09.08 Ce spun specialiştii despre armele-laser cu care se laudă Rusia: „Nu este ca în Războiul Stelelor, unde apeşi un buton şi oamenii răi explodează”

Expertul în sisteme de apărare anti-rachetă Uzi Rubin, de la Institutul de Strategie şi Securitate din Ierusalim a explicat că armele laser nu sunt suficient de dezvoltate pentru a înclina decisiv balanţa în războiul din Ucraina.

„Nu e ca în Războiul Stelelor, unde îndrepţi arma spre oamenii răi, apeşi un buton şi oamenii răi explodează”

Potrivit specialistului, dacă o armă laser are nevoie de câteva secunde pentru a doborî o dronă, acest lucru poate fi făcut la fel de uşor apelând la arme mult mai „ieftine”, precum lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger.

UPDATE 08.12 „Pedeapsa” Rusiei pentru Helsinki. Gazul rusesc pentru Finlanda a fost întrerupt

Compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble, relatează lefigaro.fr.

"Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunţat. sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

UPDATE 07.01 Rusia a efectuat în avans două plăţi ale datoriilor internaţionale, pentru a evita un default al acestora

Rusia s-a grăbit vineri să efectueze în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita o situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, care a devenit probabilă de la invazia sa în Ucraina, transmite Reuters.

Cu o săptămână înainte ca plăţile dobânzilor să fie scadente şi cu doar cinci zile înainte de expirarea unei derogări esenţiale din partea SUA care permite astfel de transferuri, Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a transferat 71,25 milioane de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari şi 26,5 milioane de euro (28 milioane de dolari) pentru obligaţiuni denominate în euro.

 Rusia se confruntă cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample în urma invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi a văzut aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate îngheţate.

UPDATE 05:30 Zelenski doreşte confiscarea activelor ruseşti

Preşedintele ucrainean a cerut aliaţilor Ucrainei să semneze un acord multilateral prin care să creeze un mecanism de despăgubire pentru fiecare persoană care a suferit din cauza acţiunilor armatei ruse. 

„Lucrăm să ne asigurăm că Rusia compensează, într-un fel sau altul, tot ceea ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă, fiecare şcoală ruinată, fiecare spital ruinat, fiecare casă de cultură şi infrastructură aruncată în aer, fiecare întreprindere distrusă, fiecare afacere oprită. Rusia va simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe şi a fiecărei rachete pe care le-a lansat în Ucraina”, a spus Zelenski în timpul discursului său de vineri noapte. 

UPDATE 03.12 Luptătorilor de la Azovstal li s-a spus să iasă şi să-şi salveze viaţa

Armata rusă ar fi preluat controlul oţelăriei Azovstal, conform declaraţiilor oficialilor ruşi, aşa că Zelenski le-a cerut luptătorilor de la Azovstal să iasă şi să îşi salveze viaţa.

„Astăzi, băieţii au primit un semnal clar de la comandamentul militar că pot să iasă şi să-şi salveze vieţile”, a declarat preşedintele ucrainean. 

UPDATE 02:00 Armata rusă preia controlul oţelăriei Azovstal 

Rusia a susţinut vineri că trupele sale au „eliberat complet” uzina de oţel Azovstal din oraşul Mariupol, ultima rezistenţă a armatei ucrainene în partea de sud a oraşului, altfel ocupat de ruşi.

„Teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol, unde un grup de militanţi ucraineni ai formaţiunii naziste Azov a fost blocat din 21 aprilie a acestui an, a fost complet eliberat”, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt rus.

UPDATE 00:58 Pentagonul spune că Rusia nu a folosit armament cu laser în Ucraina

SUA nu au nicio dovadă în ceea ce priveşte utilizarea de către Rusia a unei arme cu laser, aşa cum afirmau chiar oficiali ruşi în urmă cu ceva vreme. 

”Nu avem nicio dovadă cu privire la utilizarea laserelor, cel puţin arme cu lasere, în Ucraina. Nimic de confirmat în acest sens”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE 00.01 Distrugerile de la Rubijne amintesc de Mariupol

Un oficial militar ucrainean a publicat imagini cu oraşul Rubijne care aminteşte de Mariupol, după ce a fost bombardat masiv de către forţele armate ruse. 

„Oraşul industrial a fost complet distrus, nu există clădiri care să fi rezistat, lângă curţi sunt cimitire”, a scris Serhii Haidai pe Telegram. 

UPDATE 21.21: Cel puţin 7 persoane, printre care un copil în vârstă de 11 ani, au fost rănite într-un atac cu rachetă organizat de forţele ruse, care a vizat Casa de Cultură „recent renovată“ din oraşul Lozova, regiunea Harkov, din estul Ucrainei, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe contul de Telegram, relatează The Guardian.

Racheta a vizat ”Casa de Cultură recent renovată” din Lozova, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe Telegram.

Liderul ucrainean a publicat şi un videoclip care ilustrează un nor de fum gros care învăluie o clădire impozantă din apropierea ansamblurilor rezidenţiale şi a maşinilor care trec pe lângă ea.

”Ocupanţii au identificat cultura, educaţia şi umanitatea drept duşmani. Şi nu scutesc rachete sau bombe. Ce este în mintea oamenilor care aleg astfel de ţinte?”, a mai precizat Zelenski.

Potrivit unei declaraţii a şefului centrului medical de urgenţă local, Viktor Zabaşta, cel puţin 7 persoane, inclusiv un copil în vârstă de de 11 ani, au fost rănite în urma atacului.

De asemenea ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko a declarat: ”Astăzi (n.r. vineri), în mijlocul unei zile lucrătoare, în timpul sesiunii Primăriei din Lozova, regiunea Harkov, o rachetă rusească a lovit Casa de Cultură recent renovată. Şapte persoane au fost rănite, cea mai tânără dintre ele fiind în vârstă de 11 ani”.

UPDATE 19.45 Un medic din Mariupol a înregistrat cu ajutorul unei camere corporale ororile la care a fost martor în timp ce îngrijea victimele din oraşul aflat sub asediul trupelor ruse. În prezent, femeia a fost capturată de ruşi, iar imaginile au putut fi publicate după ce a strecurat cardul de date unui poliţist, înainte de a dispărea împreună cu şoferul ei, scrie Associated Press.

Yuliia Paievska este cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, o poreclă care i se trage de la numele de utilizator pe care îl avea în jocul video World of Warcraft. Folosind o cameră corporală, ea a înregistrat 256 de gigaocteţi, surprinzând imagini cu eforturile enorme pe care le-a făcut echipa ei pe parcursul a două săptămâni în care a încercat să readucă victimele la viaţă. Medicul a reuşit să trimită imaginile cu ororile războiului unei echipe de la Associated Press, ultimii jurnalişti internaţionali din oraşul ucrainean Mariupol, iar unul dintre aceştia a fugit cu el într-un tampon.

Soldaţii ruşi i-au capturat-o pe Taira şi pe şoferul ei a doua zi, pe 16 martie, reprezentând una dintre multele dispariţii forţate în zonele Ucrainei aflate acum sub controlul trupelor ruse. Rusia a descris-o pe Taira ca lucrând pentru batalionul naţionalist Azov, fapt care este în conformitate cu imaginea pe care încearcă să şi-o creeze Moscova - încercarea de „denazificare” a Ucraine. Jurnaliştii de la AP nu au găsit astfel de dovezi, iar prietenii şi colegii ei au susţinut că nu are legături cu batalionul Azov.

Spitalul militar în care a coordonat evacuările răniţilor nu este afiliat batalionului, ai cărui membri au petrecut săptămâni întregi apărând o uzină siderurgică extinsă din Mariupol. Înregistrările pe care Taira le-a făcut atestă faptul că a încercat să îi salveze chiar şi pe soldaţii ruşi răniţi, precum şi pe civilii ucraineni.

UPDATE 19.39 Sergentul tanchist Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a spus vineri instanţei de judecată din Ucraina, care îl judecă pentru crime de război, că era „neros” şi „nu a vrut să omoare” un civil neînarmat informează The Guardian.

Vadim Sisimarin crime de razboi Rusia Ucraina FOTO EPA-EFE

Foto EPA EFE

Un sergent rus, care a pledat vinovat la începutul acestei săptămâni pentru că a împuşcat un civil ucrainean neînarmat, a declarat că va accepta orice pedeapsă din partea instanţei, în a treia zi a primului proces pentru crime de război rezultat din războiul Rusiei în Ucraina.

Vadim Şişimarin a declarat în sala de judecată a tribunalului de la Kiev că „era nervos de ceea ce se întâmplă” în ziua în care a murit Oleksandr Şelipov, în vârstă de 62 de ani, şi că „nu a vrut să ucidă”.

Stând în cutia cu pereţi de sticlă rezervată acuzaţilor, cu un hanorac gri cu albastru pe el, cu capul ras plecat, Şişimarin a adăugat: „Îmi pare cu adevărat şi sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aş vrea să-mi cer scuze încă o dată. Şi voi accepta toate măsurile de pedeapsă care mi se vor da”.

Mai multe detalii despre procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina, de la debutul invaizie ruse, la 24 februarie, aici.

UPDATE 18.24 „Deznodământul ideal” al războiului din Ucraina ar fi pentru Vladimir Putin ca ţara vecină să fie „instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană”, apreciază istoricul şi politologul Jack Snyder.

În opinia lui Snyder, războiul din Ucraina se poate încheia prin negocieri, în condiţiile în care Rusia ar avea „poziţii consolidate în Crimea, Donbas, poate Herson în sud”, dar ar suferi în acelaşi timp din cauza unor „succese tactice” ale Ucrainei şi din cauza sancţiunilor. „Ar fi o conjunctură care l-ar putea convinge pe Putin că în interesul stabilităţii şi economiei ţării sale trebuie să negocieze o înţelegere care să pună capăt luptelor şi să fie acceptabilă pentru Ucraina”, afirmă el.

Întrebat despre ce crede că ar putea accepta Ucraina, Jack Snyder a declarat că nu exclude organizarea unor referendumuri de autodeterminare în Donbas şi Crimeea cu prezenţa unor observatori ONU. „Acceptabil pentru Ucraina ar putea fi un plebiscit în Doneţk, Luhansk, poate chiar Crimea, unde Rusia ar avea toate şansele să câştige. Rusia ar putea accepta observatori ONU la un astfel de referendum, pentru a garanta ucrainienilor că votul este liber şi corect. Ar putea fi un acord bun pentru ambele părţi, just şi corect procedural, în conformitate cu principiile auto-determinării naţionale”, a susţinut el.

Şi totuşi, potrivit lui Snyder, „deznodământul ideal” pentru Putin ca Ucraina să fie „instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană”. 

UPDATE 17.14 Putin susţine că Rusia este tot mai vizată de atacuri cibernetice orchestrate de alte state.

„Se fac încercări intenţionate în vederea dezactivării resurselor de internet ale infrastructurii informaţionale critice a Rusiei”, a afirmat liderul rus Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, Moscova va trebui să îşi consolideze securitatea cibernetică prin reducerea riscului de a utiliza produse software şi hardware din străinătate.

UPDATE 17.05 Uniunea Europeană a virat 600 de milioane de euro Ucrainei ca parte a unui program de asistenţă financiară, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

„Astăzi (n.r. vineri), Uniunea Europeană a virat o nouă tranşă în valoare de 600 de euro în cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară pentru Ucraina”, a scris premierul ucrainean Denis Şmîhal pe contul de Twitter.

Premierul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Comisia Europeană şi Ursula von der Leyen, subliniind că Kievul „va învinge” în războiul cu Moscova şi „va reconstrui Ucraina” împreună cu UE.

UPDATE 16.55 Armata rusă a atacat o şcoală din oraşul Severodoneţk în care se adăposteau peste 200 de persoane, printre care şi copii. 

Cel puţin trei persoane au fost ucise, a anunţat guverantorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 14.10  12 baze militare urmează să fie înfiinţate în vestul Rusiei

Rusia urmează să înfiinţeze 12 noi baze militare în vestul ţării, din cauza unei consolidări a NATO şi extinderii Alianţei în Finlanda şi Suedia, anunţă vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.


UPDATE 13.50 Moscova susţine că aproape a încheiat cucerirea regiunii ucrainene Lugansk

Cucerirea regiunii Lugansk aproape s-a încheiat, în timp ce 1.908 militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat predat până acum a anunţat vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

„Unităţile forţelor armate ruse şi diviziile «miliţiilor populare» ale «republicilor populare» de la Luhansk şi Doneţk continuă să-şi crească controlul asupra teritoriilor Donbasului”, spune Serghei Şoigu.


UPDATE 13.45 Marina rusă a format două detaşamente de nave de război pentru a controla Insula Şerpilor

Marina rusă a format două detaşamente de nave de război în Marea Neagră un obiectivul de a stabili un punct de sprijin pe Insula Şerpilor, informează Comandamentul Operaţional Sud al armatei ucrainene.

„Nerenunţând la intenţia de a se fortifica pe Insula Şerpilor şi de a ataca de pe mare, inamicul a format două detaşamente de nave de război. Dar vremea furtunoasă a Mării Negre îi determină să se adăpostească mai aproape de bazele lor din Crimeea ocupată temporar”, se arată într-un comunicat.


UPDATE 13.40 Un blindat rusesc care transporta soldaţi, lovit de ucraineni cu o rachetă ghidată 

Un transportor blindat a fost luat la ţintă cu sistemul antitanc Stugna-P al ucrainenilor. Transportorul se afla în mişcare, iar deasupra sa erau mai mulţi soldaţi care s-au urcat pe vehicul pentru o deplasare mai uşoară în teren.

Pe filmare se vede cum racheta e lansată, operatorul ucrainean urmăreşte transportorul, în ultima clipă mută ţinta pe transportorul în mişcare, racheta ia o curbă strânsă şi loveşte în plin transportorul. Explozia e atât de violentă încât corpurile unora dintre soldaţii aflaţi pe vehicul sunt aruncate în aer.


UPDATE 12.50 Rusia: Doi deputaţi propun desfiinţarea limitei de vârstă pentru serviciul militar

Un proiect de lege privind renunţarea la impunerea unei limite de vârste pentru încheierea primului contract de serviciu militar a fost depus vineri în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetăţenii în vârstă apţi de muncă (inclusiv cetăţeni străini), care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, explică iniţiatorii proiectului de lege.


UPDATE 10.40 Procuratura ucraineană cere închisoare pe viaţă împotriva sergentului rus Vadim Şişimarin

Pedeapsa maximă a fost cerută împotriva sergentului rus Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, care l-a ucis prin împuşcare, la 28 februarie, pe Oleksandr Şelipov, un bărbat în vârstă de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Acuzatul, care recunoaşte faptele, dar care susţine că s-a supus ordinului alt militar rus, a cerut iertare pentru uciderea unui civil în primele zile ale invaziei, relatează AFP.

Tânărul sergent s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale.

”Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova.

”Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer, cu toate acestea, iertare”, i-a răspuns militarul rus cu o faţă de adolescent.

”Dar de ce aţi venit aici? Să ne eliberaţi de ce anume? Ce v-a făcut soţul meu?”, a ”explodat” atunci femeia.

Vadim Şişimarin s-a repliat în spatele ”ordinelor” primite, iar această confruntare s-a oprit.

Vadim Sisimarin FOTO EPA-EFE

UPDATE 10.30 „Terminatorul” trimis de Rusia pentru a cuceri oraşele din estul Ucrainei

Rusia a trimis în războiul din Ucraina un vehicul blindat de luptă de tip BMPT-72, supranumit „Terminatorul”. Decizia arată că ruşii sunt determinaţi să facă tot posibilul să cucerească oraşele din estul ţării, potrivit unui expert în domeniul militar citat de Sky News.

Vehiculul militar este o forţă de temut în orice tip de asalt şi poate creşte probabilitatea ca operaţiunile militare cu tancuri să se încheie cu succes.


UPDATE 09.20 Un nou mesaj de la un luptător rămas în oţelăria Azovstal: „Are loc o operaţiune ale cărei detalii nu am de gând să le dezvălui” 

Soldaţii ucraineni rămaşi în oţelăria din Azovstal refuză să se predea ruşilor. Cei mai mulţi sunt comandanţi şi spun că o capitulare nu intră în discuţie şi că vor lupta până la capăt. Mesajul transmis joi seară de Sviatoslav Palamar sugerează că pregătesc o operaţiune-surpriză.

Sviatoslav Palamar - comandant adjunct în Azovstal - foto captura

UPDATE 09.00 Noi dovezi ale crimelor din Bucea: imagini cu execuţiile paraşutiştilor ruşi. Mărturiile unui supravieţuitor

Au apărut noi dovezi ale crimelor de război comise de soldaţii ruşi la Bucea. Mărturiile oamenilor şi două înregistrări obţinute de The New York Times arată cum paraşutişti ruşi au omorât cel puţin opt bărbaţi într-o suburbie din Kiev pe 4 martie.

Imaginile au fost surprinse pe 4 martie de o cameră de supraveghere şi de un martor care locuia în apropiere. În acestea se poate observa cum opt bărbaţi sunt obligaţi de un soldat rus care îi ameninţa cu arma să meargă pe o stradă din Bucea. Unii dintre ei stăteau cu capul în pământ şi ţineau în mâini curelele celor din faţa lor. Alţii aveau mâinile puse la ceafă.

captura

UPDATE 07.15 SUA vor să ofere Ucrainei rachete avansate anti-navă pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti

Casa Albă lucrează pentru a oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, pe fondul îngrijorării că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul, transmite Reuters.


UPDATE 05:30 Ruşii blochează evacuarea a peste 1.000 de maşini la Zaporizia

Administraţia locală de la Zaporizia transmite că peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost impiedicate să treacă pe teritoriul deţinut de Ucraina. Maşinile au fost blocate la un punct de control rusesc din oraşul Vasilivka, relatează CNN.

„În Vasilivka, ocupanţii nu au permis să pătrundă mai mult de 1.000 de maşini pe teritoriul controlat de Ucraina pentru a patra zi consecutiv”, se arată în postarea Telegram.

UPDATE 03:00 Zelenski: În Donbas este iadul

Zelenski a transmis în timpul discursului său de noapte că ruşii au atacat un sat din regiunea Cernihiv, aflat la 50 de kilometri de graniţa cu Belarus. Liderul de la Kremlin a transmis că sunt "mulţi morţi" în urma atacului cu rachete din Desna. 

„Lovituri ruseşti asupra regiunii Cernihiv, în special lovitura teribilă asupra Desnei, există o analiză a resturilor, mulţi morţi”, a spus Zelenski.

"Există „lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei, Donbasul este complet distrus – toate acestea nu au şi nu pot avea nicio explicaţie militară pentru Rusia. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă”, a afirmat  el.

„În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi asta nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk... Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi”, a continuat el.


UPDATE 00:00 Proiectul de lege privind ajutorul Ucrainei, va fi trimis în Coreea de Sud pentru semnătură

Preşedintele american Joe Biden se află în Coreea de Sud, acolo unde aşteaptă proiectul delege privind ajutorul Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari, pentru a-l semna. Acesta va fi transportatcu ajutorul avionului pentru semnătura preşedintelui. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite