LIVE TEXT | Război în Ucraina. Risc de epidemie în Mariupol. Kuleba acuză NATO că „nu face nimic” împotriva invaziei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Autorităţile ucrainiene mizează pe intervenţia directă a instituţiilor internaţionale din cauza riscului unei epidemii la Mariupol, urmare a înmormântărilor morţilor peste tot, a lipsei hranei şi medicamentelor şi a calităţii inadecvate a apei potabile.

UPDATE 23.19 Trei persoane au fost ucise într-un schimb de focuri în Harkov: au apărut primele detalii

Trei persoane au fost ucise prin împuşcare în districtul Kholodnohirskyi din Harkiv. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al poliţiei regionale. 

„Pe 25 mai, la ora 20.50, departamentul de poliţie din Harkiv a primit informaţii că o persoană necunoscută trăgea cu o mitralieră în districtul Kholodnohirskyi din Harkiv. Infractorul a fost neutralizat”, se arată în comunicat.

Oamenii legii de la locul incidentului stabilesc imprejurarile acestuia si colecteaza probe fizice, care vor fi trimise spre expertiza. 

Potrivit Public , citând surse ale forţelor de ordine, una dintre victime purta uniformă militară şi a fost găsită într-o dubă împuşcată. A doua victimă a fost un bărbat în civil al cărui trup zăcea în apropiere. Canalele locale Telegram raportează că probabil maşina aparţine Apărării Teritoriale.

UPDATE 21.45 Crimele continuă împotriva civililor. Mai mulţi morţi în regiunea Doneţk

În regiunea Doneţk, cel puţin patru civili au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi într-o singură zi. Acest lucru a fost anunţat de şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

"Pe 25 mai, ruşii au ucis încă 4 civili în regiunea Doneţk: 2 în Lyman, 1 în Sidorovo şi 1 în Berestovo. Alte 12 persoane au fost rănite", a spus el. În acelaşi timp, Kyrylenko a adăugat că numărul exact al victimelor din Mariupol şi Volnovakha nu poate fi stabilit încă.

UPDATE Localnicii din satele de lângă Kiev descoperă morminte ale soldaţilor ruşi abandonaţi în Ucraina: „Cel puţin ăsta are şansa să ajungă acasă”

La mai bine de o lună de când forţele ruse s-au retras din jurul Kievului, localnicii continuă să descopere trupurile soldaţilor ucişi în acele atacuri lansate de Rusia. Autorităţile locale transferă acele cadavre în trenuri frigorifice susţinând că ruşii nu se grăbesc să le recupereze.

La  periferia Kievului operează o morgă mobilă constând în vagoane de tren frigorifice, iar acolo, la momentul reportajului BBC, se adunaseră deja 137 de trupuri. Cadavrele din sacii albi din plastic sunt numere până când anchetatorii reuşesc să le identifice.

„Cel puţin ăsta are şansa să ajungă acasă”, spune şeful unei echipe criminalistice chemată de localnici în satul Zavalivka, după ce câinii i-au dus la un mormânt puţin adânc în care se afla trupul unui soldat tânăr. Asupra cadavrului au găsit carduri, şi însemne ale unei brigăzi de infanterie motorizate. Profilul său de pe reţelele sociale a permis anchetatorilor să ataşeze şi o fotografie de sacul său. 

UPDATE Confruntările armate cu trupele ruse se apropie de Severdoneţk, unde situaţia este ”foarte dificilă”, anunţă Gaidai

Confruntări armate cu forţe ruse au ajuns la periferia oraşului Severdoneţk, situat în estul Ucrainei, unde situaţia este ”foarte difcilă”, anunţă miercuri guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, relatează AFP.

”Trupele ruse au avansat atât de aproape, încât nu pot trage cu mortierul” în Severdoneţk, a anunţat într-o postare pe Telegram Serghii Gaidai.

Oraşul este ”pur şi simplu pe cale să fie distrus”, denunţă el.

Gaidai acuză armata rusă de faptul că bombardează în mod ”constant”, inclusiv cu lansatoare de rachetă de tip Smerci şi Tornado.

Bombe vzează, de asemenea, fabrica Azot - unde civili s-au refugiat în adăposturi anti-aeriene.

”Situaţia în oraş este foarte dificlă. Ieri (marţi), aveau loc deja lupte la periferia” Severdoneţk, potrivit lui Gaidai, care consideră că ”săptămâna viitoare va fi decisivă”.

”APROAPE ÎNCERCUIT”

Severdoneţk, un oraş cu aproape 100.000 de locuitori înainte de război, se află sub presunea unor militari ruşi şi combatanţi separatişti proruşi de săptămâni de zile.

La 6 mai, primarul Oleksandr Striuk anunţa că oraşul a fost ”aproape încercuit”.

Zeci de cvili au fost ucişi în Severdoneţk, în bombardamente, în ultimele săptămâni.

Severdoneţk este unul dintre oraşele importante din această regiune - aflată în continuare sub control ucrainean -, la fel ca Lîsîceansk.

Ele se află la peste 80 de kilometri est de Hramatorsk, care a devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean, după ce separatişti proruşi susţinuţi de Moscova au cucerit partea de est a acestui mare bazin de huilă în 2014.

UPDATE 20.40 Kuleba acuză NATO că ”nu face strict nimic” împotriva invaziei ruse

”Noi vedem NATO ca pe o aliaNţă, ca pe o instituţie dată la o parte şi care nu face striCt nimic”, denunţă şeful diplomaţiei ucrainene la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveţia.

Kuleba subliniază că, la începutul războiului, la 24 februarie, NATO era văzută de către ucraineni ca ”o putere”, iar UE ca o instituţie care nu făcea decât ”să-şi exprime îngrjorările”.

”Dar războiul a făcut măştile să cadă”, declară el.

”Am văzut decizii revoluţionare luate de către Uniunea Europeană, pe care (europenii) înşişi nu se aşteptau să le ia”, îşi exprimă satisfacţia Kuleba.


UPDATE 20.04 Ministerul ucrainean de externe: paşapoartele ruseşti emise locuitorilor din teritoriile ocupate sunt o ”încălcare flagrantă” a integrităţii Ucrainei

 Ministerul ucrainean de Externe denunţă miercuri drept o ”încălcare flagrantă” a integrităţii teritoriale a Ucrainei introducerea de către Moscova a unei proceduri care le permite ucrainenilor care locuiesc în regiunile Herson şi Zaporijjea - ocupate de trupe ruseşti - să obţină paşapoarte ruseşti, relatează AFP.

”Eliberarea forţată a unor paşapoarte ucrainenilor la Herson şi Zaporijjea este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, denunţă într-un comunicat ministerul.

Acest scop este ”confiscarea unor teritorii ucrainene în vederea ocupării şi intergării lor în domeniul juridic, politic şi economic rus”, subliniază diplomaţia ucraineană.

UPDATE Rusia anunţă că portul ucrainean Mariupol e din nou funcţional, după ce l-a deminat

Rusia anunţă miercuri că portul Mariupol, în sudul Ucrainei, şi-a reluat activităţile, după ce a fost deminat, la o lună după ce Moscova a anunţat cucerirea acestui oraş strategic.

Portul Mariupol, situat la Marea Azov, care comunică cu Marea Neagră, era înainte de invazia ordonată de Kremlin la 24 februarie cel de-al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după portul Odesa.


UPDATE 18.24 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnat miercuri comunitatea internaţională, la Forumul Economic de la Davos (WEF), în Elveţia, „să ucidă exporturile Rusiei”, pentru a exercita astfel presiuni în vederea opririi războiului dus de Vladimir Putin împotriva ţării sale, relatează AFP.

„Mesajul meu este foarte simplu: ucideţi exporturile Rusiei, cu excepţia anumitor produse critice de care are nevoie lumea”, a declarat Kuleba în intervenţia sa la Davos.

Moscova ar trebui să înceteze „să câştige bani şi să-i investească în maşina de război care omoară, violează şi torturează ucraineni”, a insistat şeful diplomaţiei ucrainene.

UPDATE 18.09 La trei luni de la lansarea războiului în Ucraina, Kremlinul anunţă că Vladimir Putin a vizitat soldaţi răniţi în lupte. Vizita ar fi avut loc la un spital din Moscova.

Într-o nouă scenă de PR făcută publică de Kremlin, Putin poate fi văzut îmbrăcat în halat alb într-un spital. El este însoţit de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Într-unul dintre filmuleţele dsitribuite pentru public, Putin dă mâna cu un bărbat prezentat ca fiind un soldat rănit în Ucraina.

Liderul de la Kremlin afişează o mină de om preocupat şi interesat de soarta soldaţilor aflaţi sub comanda sa.

El dă mâna cu unul dintre „pacienţi” şi se arată „curios” de viaţa acestuia, întrebându-l dacă are copii. Bărbatul îi răspunde că are un băiat de nouă luni. „Va fi mândru de tatăl său”, adaugă Putin.

Este vorba de primele imagini distribuite de Kremlin cu privire la o vizită a lui Putin la soldaţi răniţi în războiul din Ucraina.

UPDATE 16.15 Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a îndemnat comunitatea internaţională să „facă tot ce poate pentru a stopa războiul” din Ucraina.

„Davos nu are doar creierul lumii, ci şi conştiinţa sa. Fiecare lider are responsabilitatea de a cere acelei conştiinţe să acţioneze”, a declarat Morawiecki în mesajul său la Forumul Economic Mondial de la Davos, preluat de thenews.pl şi Agerpres.

Premierul Poloniei a denunţat atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina, evocând „o maşină de distrugere sistematică, organizată”.

„Aşa cum, în urmă cu peste 30 de ani, Occidentul a întins o mână de ajutor Poloniei după căderea comunismului, astăzi este datoria noastră să întindem o mână Ucrainei”, a subliniat premierul Morawiecki.

UPDATE 16.00 Zelenski admite că situaţia în Donbas este „dificilă” şi vrea discuţii cu Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou, miercuri, într-o intervenţie avută în marja Forumului Economic de la Davos, să discute direct cu Vladimir Putin pe tema încheierii războiului din ţara sa, apreciind că situaţia în regiunea Donbas este „extrem de dificilă”.

„Mi se pare că actualul preşedinte al Federaţiei Ruse nu este conştient în totalitate de ce se întâmplă. Mi se pare că trăieşte în lumea lui virtuală, fără să-şi dea seama că Ucraina nu pleacă nicăieri şi va nu face concesii”, a spus Zelenski într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Şeful statului ucrainean s-a declarat pregătit pentru negocieri cu Putin dacă aceasta îşi retrage soldaţii în zonele în care se aflau înaintea începerii războiului, la 24 februarie.

„Pot vorbi doar cu preşedintele în mod direct, fără intermediari, fără mediatori”, a subliniat Zelenski, potrivit căruia Moscova nu a negociat în mod serios până acum.

Preşedintele ucrainean a făcut totodată un apel la solidaritate între occidentali. „Punctul nostru forte era unitatea în interiorul ţării şi acum asta depinde de unitatea Occidentului, pentru a fi puternic şi a susţine ferm Ucraina. Vom avea avantaj asupra Rusiei atunci când vom fi toţi cu adevărat uniţi”, a declarat Zelenski, citat de agenţiile internaţionale de presă.


UPDATE 15.41 Parlamentul rus elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată

 Parlamentul rus a adoptat miercuri proiectul de lege care propune eliminarea limitei de vârstă pentru înrolarea în armată. Iniţiativa survine în urma unor pierderi grele suferite în Ucraina.

„Adoptarea acestui proiect de lege va permite atragerea în armată a experţilor din domenii căutate”, a spus la rândul său iniţiatorul acestui demers legislativ, Andrei Kartapolov, citat de AFP.

Putin speră să atragă în armată ingineri, specialişti în comunicaţii sau medici.


UPDATE 15.04 Ajutor militar de la Lituania 

Lituania va livra 20 de vehicule blindate de tip M113, 10 camioane militare şi 10 vehicule de deminare, „cu scopul de a sprijini în continuare apărarea împotriva Rusiei”, a declarat miercuri ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas.

Noul ajutor militar al Lituaniei pentru Ucraina se ridică la 15,5 milioane de euro.


UPDATE 15.01 Procedură simplificată pentru acordarea cetăţeniei ruse 

Vladimir Putin a emis un ordin de simplificare a procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile Zaporojie şi Herson, din sudul Ucrainei, relatează BBC.

Herson este primul şi singurul oraş important ucrainean ocupat de forţele ruse încă din luna martie.

De atunci, Moscova a numit o nouă administraţie şi au început să introducă rubla ca monedă, cu planuri de integrare a regiunii în teritoriul rus.


UPDATE 13.48 Militarii ucraineni capturaţi de Armata Roşie după blocada de trei luni a oţelăriei Azovstal sunt ţinuţi în condiţii „satisfăcătoare”, conform soţiei comandantului batalionului, care a vorbit la telefon cu Denis Prokopenko, relatează The Guardian.

Conform spuselor soţiei, Prokopenko a putut s-o sune, însă a fost „un apel scurt”. Katerina Prokopenko a afirmat că soţul ei i-a spus că prizonierii nu au fost supuşi violenţei. Nu este clar dacă comandantul batalionului Azov a fost în stare să vorbească liber în timpul conversaţiei. 

„A spus că este „OK” şi m-a întrebat cum sunt”, a declarat Katerina Prokopenko pentru The Guardian marţi. „Am auzit din alte surse că condiţiile sunt mai mult sau mai puţin satisfăcătoare.” 

Cel puţin 1.000 de apărători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost mutaţi pe teritoriul controlat de Rusia săptămâna trecută, după ce combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a fost evacuat de trupele ruse. 

UPDATE 13.01 Preşedintele Volodimir Zelenski, comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi şi redactorul şef al Ukrainska Pravda, Sevgil Musaeva, se află pe lista revistei Time a celor mai influente 100 de personalităţi în 2022.

Preşedintele Zelenski şi generalul Zalujnîi au fost selectaţi pentru categoria „Lideri”. Aici se regăsesc şi Ursula Von der Leyen, şefa Comisiei Europene, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, Joe Biden, preşedintele SUA, dar şi Xi Jinping şi Vladimir Putin, liderii Chinei, respectiv Rusiei.

„În preşedintele Zelenski, poporul Ucrainei are un lider demn de curajul şi rezistenţa lor, în timp ce cetăţenii din toată ţara - comercianţi şi soldaţi, croitori şi şoferi de camioane - luptă pentru casele lor şi libertatea lor. De fiecare dată când vorbim, aud în vocea preşedintelui Zelenski determinarea neobosită a unui om care crede profund în datoria sa faţă de poporul său şi se ridică zilnic la înălţimea responsabilităţii solemne de a-şi conduce naţiunea în acest moment întunecat şi dificil”, a declarat Biden despre Zelenski.

Jurnalista Sevgil Musaeva se regăseşte la categoria „Inovatori”.

UPDATE 12.55 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat încă opt invadatori ruşi suspectaţi de comiterea unor atrocităţi împotriva civililor din regiunea Kiev, relatează Unian.

Potrivit Biroului procurorului general al Ucrainei, printre noii suspecţi figurează cinci soldaţi ruşi şi trei membri ai companiei militare Wagner, supranumită „Armata secretă a lui Putin”.

Aceştia sunt judecaţi în lipsă pentru încălcarea legii şi obiceiului războiului, fiind acuzaţi pentru crimă cu premeditare şi rele tratamente la adresa civililor.

Potrivit dovezilor strânse până acum, cei opt acuzaţi (foto mai jos) au jefuit, au torturat, au ucis şi au ars casele unor civili.

Printre victimele lor figurează doi membri ai organizaţiei Patriot, care au fost torturaţi până la moarte, dar şi doi voluntari, unul dintre ei fiind împuşcat la nivelul capului după ce i s-a ordonat să fugă prin pădure. Ei sunt acuzaţi totodată de uciderea primarului satului Motîjin şi a familiei sale, dar şi a unui locuitor al acestei localităţi, care ar fi fost omorât doar pentru că purta haine închise la culoare.

Inavadatori rusi acuzati de crime de razboi in Ucraina FOTO Unian

FOTO Unian

Curtea Penală Internaţională a mobilizat 42 de anchetatori pentru a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise de forţele ruse în Ucraina.

UPDATE 10.46 Oficialii ucraineni au anunţat, miercuri, că atacuri cu rachete ruseşti au vizat regiunea central-estică Dnipropetrovsk, precum şi regiunea sud-estică Zaporijie de sud-est, cauzând pagube mari în oraşul Zaporijie. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite, iar 62 de clădiri au fost avariate în zonele rezidenţiale ale oraşului, relatează CNN.

Armata rusă a lansat miercuri patru rachete de croazieră în Zaporijie, se arată într-un comunicat al autorităţilor locale. O rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană a oraşului, se mai menţionează în comunicat.

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite, iar 62 de clădiri au fost avariate în zonele rezidenţiale ale oraşului.

Alarme de raid aerian au sunat permanent în timpul nopţii, a declarat şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicienko.

„Inamicul a lansat trei rachete spre Krîvîi Rih în această dimineaţă”, iar o întreprindere industrială a fost vizată, atacul fiind soldat cu distrugeri severe, a mai spus Reznicienko.

UPDATE 09.53  Kanamat Botaşov, un general al forţelor aeriene ruse a fost ucis sâmbătă, în estul Ucrainei, după ce avionul său a fost doborât de o rachetă Stinger deasupra oraşului Popansa din Donbass, scriu mai multe surse media ucrainene şi internaţionale. Generalul ar fi cel mai înalt ofiţer al forţelor aeriene ruse ucis de la începutul războiului din Ucraina.

Presa ucraineană a raportat deja informaţia duminică, dar până în prezent nu există nicio confirmare oficială a morţii generalului rus, potrivit Mediafax.

Kanamat Botaşov

Botaşov a fost considerat în trecut un pilot excelent, dar a fost retras de armata rusă în 2013, după prăbuşirea unui avion Su-27.

UPDATE 08.13 Doi campioni ucraineni la box, Oleh Prudky şi Oleksiy Yanin, au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit oficialilor din sport. Prudki, fost campion al Ucrainei la categoria welter uşoară, a murit duminică în lupta cu forţele ruse, a anunţat luni Federaţia Ucraineană de Box într-o postare pe Instagram, potrivit CNN.

„Victoriile şi realizările tale sunt greu de numărat, ai fost un sportiv foarte persistent şi muncitor, te-ai antrenat mult. Aţi fost un exemplu demn pentru generaţiile viitoare”, a scris Federaţia de Box Cherkasy.

Lui Prudky i-au supravieţuit soţia şi cele două fete mici.

        Vezi această postare pe Instagram                       O postare distribuită de Федерація Боксу Черкащини (@boxing_federation_che)

UPDATE 07.52 „Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat marţi un consilier al primarului oraşului-port ucrainean Mariupol, Petro Andriushchenko, citat de CNN. El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.

Oficialii primăriei Mariupol cred că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în trei luni de război – o cifră care nu poate fi susţinută independent.

Cifra de 22.000 se bazează, a spus Andriuschenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinşi în interior. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

Andriuschenko a spus că procesul de reîngropare a morţilor a fost complicat de insistenţa oficialilor ruşi care au impus ca acele cadavre recuperate să fie aduse la o morgă, iar persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care reclamantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. .

UPDATE 07.50 Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat marţi că forţele ruse au ocupat oraşul contestat Svitlodarsk din regiunea estică Donbas şi că forţele ucrainene s-au retras, relatează CNN. El arată că situaţia este „foarte dificilă” în Lyman, un oraş din nordul regiunii Doneţk, care este sub foc constant.

„Aproximativ 10.000 de civili rămân în Svitlodarsk -ul ocupat”, a spus Kyrylenko.

„Nu mai mult de 30% din populaţie a părăsit oraşul. Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk în regiunea Doneţk. Acolo au fost deja arborate steaguri ruseşti", a spus el. 

Potrivit lui Kyrylenko, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei părţi şi  nu a fost supus bombardamentelor intense. 

„Aceasta nu este o retragere [a Forţelor Armate ale Ucrainei], ci o regrupare”, a spus el. „Aceasta este decizia corectă şi logică în această situaţie, de a salva vieţile  şi de a se regrupa”.

Canalele pro-ruse Telegram au arătat imagini cu drapelul rus arborat peste clădirea administraţiei oraşului din Svitlodarsk.

Kyrylenko a descris şi situaţia ca fiind „foarte dificilă” în Lyman, un oraş mai la nord din regiunea Doneţk. „Acum este sub foc constant”, a spus el.

„Inamicul a intrat cu mult timp în urmă pe teritoriul comunităţii Lyman. Scopul lor principal este de a lua centrul comunităţii Lyman. Situaţia de acolo este acum una dintre cele mai tensionate de-a lungul întregii linii a frontului, alături de Avdiivka", a mai precizat oficialul. 

UPDATE 07.48 Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerţul maritim în porturile ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent declasificate, blocând o marfă critică de export pentru Ucraina şi riscând o criză alimentară globală, transmite CNN.

Astfel, începând din luna februarie, când a invadat Ucraina, Rusia a instituit o „blocadă efectivă” în zona de nord a Mării Negre, potrivit unui oficial american care a furnizat CNN o hartă desecretizată a regiunii sub condiţia anonimatului.

Harta analizează densitatea navelor care intră şi ies din porturile ucrainene înainte şi după începerea conflictului, arătând o scădere aproape totală a traficului comercial către porturile din Marea Neagră şi Marea Azov după începerea invaziei. 

UPDATE 07.32 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresat poporului, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja. El anunţă că la sfârşitul lunii mai, va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.

„A treia lună a apărării noastre s-a încheiat”, scrie preşedintele ucrainean în mesaj. 

El se referă la ” declaraţia complet inadecvată care a fost făcută astăzi din partea Rusiei, potrivit căreia se presupune că au „încetinit” ofensiva intenţionat”.

„Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicaţii de ce nu au reuşit să spargă Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susţină că ar fi plănuit să facă acest lucru. Aproape 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Peste 200 de avioane doborâte. Mii de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi alte echipamente pierdute. Muniţia de rachetă rusească este aproape complet epuizată. Şi vor să o acopere cu minciuni că nu se luptă din toată puterea? Mizerabil. Şi va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte acest lucru”, spune liderul Ucrainei.

Volodimir Zelenski afirmă că acum situaţia din Donbas este extrem de dificilă.

„De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată acolo pentru a ataca. Lyman, Popasna, Severodonetsk, Slovyansk - ocupanţii vor să distrugă totul. 

Preşedintele Ucrainei mai spune că „este recunoscător tuturor partenerilor Ucrainei, dar subliniază din nou şi din nou: cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume liberă”. 

„Prin urmare, furnizarea de arme grele către Ucraina - MLRS, tancuri, antinave şi alte arme - este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja”, afirmă Zelenski. 

Volodimir Zelenski spune că lucrează pentru a se asigura că Ucraina primeşte garanţii de securitate fiabile după acest război şi anunţă că a fost înfiinţat un grup consultativ internaţional condus de Yermak şi fostul secretar general al NATO Rasmussen.

„Grupul va include experţi de top în domeniile securităţii şi apărării, diplomaţiei. Sarcina lor este să dezvolte un format de garanţii care să funcţioneze cu adevărat. Şi nu pentru câteva luni sau ani, ci pe parcursul vieţii multor generaţii de ucraineni”, arată el. 

Zelenski mai afirmă că a vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, iar la sfârşitul lunii mai va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.

„N-am coordonat poziţiile. În special, privind întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Am vorbit şi cu premierul canadian Justin Trudeau. În primul rând, despre sprijinul de apărare pentru Ucraina. Despre continuarea cooperării politice şi acordarea de asistenţă, inclusiv financiară, atât de necesară pentru a învinge ocupanţii”, afirmă el.

Zelenski mai spune că a avut o întâlnire cu liderii direcţiei din Crimeea, în special, cu Tamila Tasheva, Reprezentant permanent al Preşedintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea.

„Invazia rusă a început în Crimeea. Acesta nu a fost primul punct de pe lista greşelilor statului rus faţă de Ucraina, ci primul fatidic pentru Rusia însăşi. Din acest punct au venit următoarele greşeli, nu mai puţin fatidice, ale Rusiei, care toate împreună vor duce la slăbirea ei istorică. Şi, desigur, ocupanţii vor trebui să părăsească şi Crimeea. La fel şi Herson, Melitopol, Enerhodar, Mariupol şi toate celelalte oraşe şi comunităţi în care ei încă pretind că sunt stăpânii. Cu siguranţă nu vor fi stăpâni acolo”, spune Zelenski.   

UPDATE 05.24 Ermak: Ucraina are nevoie de ajutor pentru ca războiul cu Rusia să nu se transforme într-un război continental sau mondial

"Nu mai există nicio îndoială: Ucraina este Europa. Este păcat că europenii au avut nevoie de opt ani pentru a realiza acest lucru. În aceşti opt ani, ordinea mondială a fost spulberată, harta politică a fost schimbată ilegal, zeci de mii au murit şi milioane au trebuit să fugă din calea războiului”, a spus declarat şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andriy Yermak în timpul unui discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos..

Potrivit lui Yermak, în ciuda tuturor crimelor soldaţilor ruşi din Bucha, Mariupol, Cernihiv şi în alte zeci de alte locuri, Ucraina aude în mod constant apeluri la capitulare pentru pacea în Europa. El a precizat că unii dintre parteneri oferă în continuare Ucrainei sugestii de a ceda agresorului pentru a salva vieţi sau pentru a negocia aşa-zisele dispute teritoriale.

"Ucraina nu are dispute teritoriale cu Rusia. Rusia pur şi simplu a ocupat şi a încercat să anexeze teritorii ucrainene. Este complet ilegal", a spus el.

În opinia sa, există o singură modalitate de a preveni escaladarea războiului din Ucraina într-un război continental şi chiar mondial - este de a ajuta Ucraina să câştige.

"Nu trebuie să porţi acest război. Ajută-ne doar să-l facem. În caz contrar, va trebui să-ţi trimiţi trupele în luptă", a spus Ermak. Acesta a  vorbit şi desprec cum ruşii ocolesc sancţiunile Occidentului, datorită „turismului bancar”.

UPDATE 04.25 Riscul epidemiei la Mariupol: autorităţile speră la intervenţia directă a instituţiilor internaţionale

Autorităţile ucrainiene mizează pe intervenţia directă a instituţiilor internaţionale din cauza riscului unei epidemii la Mariupol, urmare a înmormântărilor morţilor peste tot, a lipsei hranei şi medicamentelor şi a calităţii inadecvate a apei potabile, a declarat consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, în emisiuneacadrul teletonului de informare. El a subliniat că, pe lângă oroarea morală a înmormântării morţilor în cele mai diverse locuri, întreg oraşul ocupat de invadatorii ruşi se află în prezent în pragul unei epidemii şi a unei catastrofe ecologice.

"Federaţia Rusă nu este deloc îngrijorată de oameni. Acest lucru a fost deja dovedit de modul în care poartă război împotriva populaţiei paşnice ucrainene. De aceea, mizăm pe intervenţia directă a instituţiilor internaţionale, deoarece riscul de epidemie la Mariupol este foarte mare." Consilierul primarului din Mariupol a adăugat că acele spitale care ar fi început să funcţioneze sunt ficţiune. 

„În ce fel de spitale lucrează trei oameni”, a spus Andriuşcenko.

Consilierul primarului din Mariupol a subliniat că pe lângă lipsa suportului medical şi a medicamentelor din oraş, sunt probleme cu eliminarea gunoiului şi cu procesele naturale de creştere a temperaturii aerului vara.

Consilierul primarului din Mariupol a remarcat că în oraş 60% din locuinţe private complet distruse, inclusiv clădiri înalte, toate celelalte clădiri în diferite grade de deteriorare.

Pe 17 mai, dr. Dorit Nitsan, managerul de incidente al OMS în Ucraina, a declarat că organizaţia pregăteşte vaccinuri împotriva holerei din cauza unui posibil focar în Mariupol.

UPDATE 03.38 Ruşii au lovit cu rachete „Tornado” cartierele rezidenţiale din Nikolaev.

Ocupanţii ruşi au lovit cu rachete „Tornado” cartierele rezidenţiale din Nikolaev, a anunţat purtătorul de cuvânt al comandamentului operaţional „Sud” Vladislav Nazarov într-un mesaj video transmis jurnaliştilor.

„Din nou pe cartierele rezidenţiale din Nikolaev au fost lovite prin sistemul de foc de salvă” Tornado”, - a remarcat el. Potrivit lui Nazarov, există rapoarte privind rănirea civililor.

UPDATE 01.17 Obuzierele franceze Caesar sunt deja în prima linie

După cum a afirmat comandantul şef Valery Zaluzhny, artileriştii ucraineni au învăţat rapid modul de operare al noilor tunuri autopropulsate, de fapt, în 2-3 ore.

UPDATE 00.51 Peste 20.000 de crime de război au fost înregistrate în Ucraina

Până în prezent, au fost înregistrate peste 20.000 de crime de război, dintre care peste 13.500 au fost înregistrate de anchetatorii Poliţiei Naţionale.

„Cooperăm cu procurori străini, echipe comune de anchetă şi experţi, dar cea mai mare parte a muncii este realizată de oamenii legii ucraineni. materiale de bază urmând să fie transferate ulterior organismelor internaţionale pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe criminalii ruşi”, a spus Denis Monastyrsky, Ministrul Afacerilor Interne din Ucraina. 

Acesta a anunţat şi schimbări în activitatea salvatorilor odată cu declanşarea ostilităţilor în ţară.

„Dacă anterior salvatorii au demontat efectiv resturile în unele incendii, astăzi ei demontează resturile sub focul de rachete, îndepărtează cadavrele morţilor şi curăţă zona”, a spus el.

Monastyrsky a subliniat că prima sarcină în toate teritoriile eliberate de Ucrainei este deminarea.

ŞTIRE INIŢIALĂ Alţi opt ruşi sunt acuzaţi de crime în Ucraina. 

Au fost iniţiate dosare penale împotriva a cinci militari ai armatei ruse şi a trei mercenari ai PMC Wagner, care sunt acuzaţi că au torturat şi ucis civili în timpul ocupaţiei ruse în regiunea Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite