Război în Ucraina. Ruşii ar fi bombardat o şcoală unde se adăposteau civili: cel puţin trei morţi. Kremlinul anunţă încheierea cuceririi Luganskului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odesa / FOTO Profimedia
Odesa / FOTO Profimedia

Este ziua a 86-a a conflictului militar din Ucraina. Preşedintele Ucrainei afirmă într-o videoconferinţă că lupta pentru libertate şi independenţă are un cost uriaş, pierderea a zeci de mii de vieţi omeneşti.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.21: Cel puţin 7 persoane, printre care un copil în vârstă de 11 ani, au fost rănite într-un atac cu rachetă organizat de forţele ruse, care a vizat Casa de Cultură „recent renovată“ din oraşul Lozova, regiunea Harkov, din estul Ucrainei, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe contul de Telegram, relatează The Guardian.

Racheta a vizat ”Casa de Cultură recent renovată” din Lozova, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe Telegram.

Liderul ucrainean a publicat şi un videoclip care ilustrează un nor de fum gros care învăluie o clădire impozantă din apropierea ansamblurilor rezidenţiale şi a maşinilor care trec pe lângă ea.

”Ocupanţii au identificat cultura, educaţia şi umanitatea drept duşmani. Şi nu scutesc rachete sau bombe. Ce este în mintea oamenilor care aleg astfel de ţinte?”, a mai precizat Zelenski.

Potrivit unei declaraţii a şefului centrului medical de urgenţă local, Viktor Zabaşta, cel puţin 7 persoane, inclusiv un copil în vârstă de de 11 ani, au fost rănite în urma atacului.

De asemenea ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko a declarat: ”Astăzi (n.r. vineri), în mijlocul unei zile lucrătoare, în timpul sesiunii Primăriei din Lozova, regiunea Harkov, o rachetă rusească a lovit Casa de Cultură recent renovată. Şapte persoane au fost rănite, cea mai tânără dintre ele fiind în vârstă de 11 ani”.

UPDATE 19.45 Un medic din Mariupol a înregistrat cu ajutorul unei camere corporale ororile la care a fost martor în timp ce îngrijea victimele din oraşul aflat sub asediul trupelor ruse. În prezent, femeia a fost capturată de ruşi, iar imaginile au putut fi publicate după ce a strecurat cardul de date unui poliţist, înainte de a dispărea împreună cu şoferul ei, scrie Associated Press.

Yuliia Paievska este cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, o poreclă care i se trage de la numele de utilizator pe care îl avea în jocul video World of Warcraft. Folosind o cameră corporală, ea a înregistrat 256 de gigaocteţi, surprinzând imagini cu eforturile enorme pe care le-a făcut echipa ei pe parcursul a două săptămâni în care a încercat să readucă victimele la viaţă. Medicul a reuşit să trimită imaginile cu ororile războiului unei echipe de la Associated Press, ultimii jurnalişti internaţionali din oraşul ucrainean Mariupol, iar unul dintre aceştia a fugit cu el într-un tampon.

Soldaţii ruşi i-au capturat-o pe Taira şi pe şoferul ei a doua zi, pe 16 martie, reprezentând una dintre multele dispariţii forţate în zonele Ucrainei aflate acum sub controlul trupelor ruse. Rusia a descris-o pe Taira ca lucrând pentru batalionul naţionalist Azov, fapt care este în conformitate cu imaginea pe care încearcă să şi-o creeze Moscova - încercarea de „denazificare” a Ucraine. Jurnaliştii de la AP nu au găsit astfel de dovezi, iar prietenii şi colegii ei au susţinut că nu are legături cu batalionul Azov.

Spitalul militar în care a coordonat evacuările răniţilor nu este afiliat batalionului, ai cărui membri au petrecut săptămâni întregi apărând o uzină siderurgică extinsă din Mariupol. Înregistrările pe care Taira le-a făcut atestă faptul că a încercat să îi salveze chiar şi pe soldaţii ruşi răniţi, precum şi pe civilii ucraineni.

UPDATE 19.39 Sergentul tanchist Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a spus vineri instanţei de judecată din Ucraina, care îl judecă pentru crime de război, că era „neros” şi „nu a vrut să omoare” un civil neînarmat informează The Guardian.

Vadim Sisimarin crime de razboi Rusia Ucraina FOTO EPA-EFE

Foto EPA EFE

Un sergent rus, care a pledat vinovat la începutul acestei săptămâni pentru că a împuşcat un civil ucrainean neînarmat, a declarat că va accepta orice pedeapsă din partea instanţei, în a treia zi a primului proces pentru crime de război rezultat din războiul Rusiei în Ucraina.

Vadim Şişimarin a declarat în sala de judecată a tribunalului de la Kiev că „era nervos de ceea ce se întâmplă” în ziua în care a murit Oleksandr Şelipov, în vârstă de 62 de ani, şi că „nu a vrut să ucidă”.

Stând în cutia cu pereţi de sticlă rezervată acuzaţilor, cu un hanorac gri cu albastru pe el, cu capul ras plecat, Şişimarin a adăugat: „Îmi pare cu adevărat şi sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aş vrea să-mi cer scuze încă o dată. Şi voi accepta toate măsurile de pedeapsă care mi se vor da”.

Mai multe detalii despre procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina, de la debutul invaizie ruse, la 24 februarie, aici.

UPDATE 18.24 „Deznodământul ideal” al războiului din Ucraina ar fi pentru Vladimir Putin ca ţara vecină să fie „instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană”, apreciază istoricul şi politologul Jack Snyder.

În opinia lui Snyder, războiul din Ucraina se poate încheia prin negocieri, în condiţiile în care Rusia ar avea „poziţii consolidate în Crimea, Donbas, poate Herson în sud”, dar ar suferi în acelaşi timp din cauza unor „succese tactice” ale Ucrainei şi din cauza sancţiunilor. „Ar fi o conjunctură care l-ar putea convinge pe Putin că în interesul stabilităţii şi economiei ţării sale trebuie să negocieze o înţelegere care să pună capăt luptelor şi să fie acceptabilă pentru Ucraina”, afirmă el.

Întrebat despre ce crede că ar putea accepta Ucraina, Jack Snyder a declarat că nu exclude organizarea unor referendumuri de autodeterminare în Donbas şi Crimeea cu prezenţa unor observatori ONU. „Acceptabil pentru Ucraina ar putea fi un plebiscit în Doneţk, Luhansk, poate chiar Crimea, unde Rusia ar avea toate şansele să câştige. Rusia ar putea accepta observatori ONU la un astfel de referendum, pentru a garanta ucrainienilor că votul este liber şi corect. Ar putea fi un acord bun pentru ambele părţi, just şi corect procedural, în conformitate cu principiile auto-determinării naţionale”, a susţinut el.

Şi totuşi, potrivit lui Snyder, „deznodământul ideal” pentru Putin ca Ucraina să fie „instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană”. 

UPDATE 17.14 Putin susţine că Rusia este tot mai vizată de atacuri cibernetice orchestrate de alte state.

„Se fac încercări intenţionate în vederea dezactivării resurselor de internet ale infrastructurii informaţionale critice a Rusiei”, a afirmat liderul rus Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, Moscova va trebui să îşi consolideze securitatea cibernetică prin reducerea riscului de a utiliza produse software şi hardware din străinătate.

UPDATE 17.05 Uniunea Europeană a virat 600 de milioane de euro Ucrainei ca parte a unui program de asistenţă financiară, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

„Astăzi (n.r. vineri), Uniunea Europeană a virat o nouă tranşă în valoare de 600 de euro în cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară pentru Ucraina”, a scris premierul ucrainean Denis Şmîhal pe contul de Twitter.

Premierul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Comisia Europeană şi Ursula von der Leyen, subliniind că Kievul „va învinge” în războiul cu Moscova şi „va reconstrui Ucraina” împreună cu UE.

UPDATE 16.55 Armata rusă a atacat o şcoală din oraşul Severodoneţk în care se adăposteau peste 200 de persoane, printre care şi copii. 

Cel puţin trei persoane au fost ucise, a anunţat guverantorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 14.10  12 baze militare urmează să fie înfiinţate în vestul Rusiei

Rusia urmează să înfiinţeze 12 noi baze militare în vestul ţării, din cauza unei consolidări a NATO şi extinderii Alianţei în Finlanda şi Suedia, anunţă vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.


UPDATE 13.50 Moscova susţine că aproape a încheiat cucerirea regiunii ucrainene Lugansk

Cucerirea regiunii Lugansk aproape s-a încheiat, în timp ce 1.908 militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat predat până acum a anunţat vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

„Unităţile forţelor armate ruse şi diviziile «miliţiilor populare» ale «republicilor populare» de la Luhansk şi Doneţk continuă să-şi crească controlul asupra teritoriilor Donbasului”, spune Serghei Şoigu.


UPDATE 13.45 Marina rusă a format două detaşamente de nave de război pentru a controla Insula Şerpilor

Marina rusă a format două detaşamente de nave de război în Marea Neagră un obiectivul de a stabili un punct de sprijin pe Insula Şerpilor, informează Comandamentul Operaţional Sud al armatei ucrainene.

„Nerenunţând la intenţia de a se fortifica pe Insula Şerpilor şi de a ataca de pe mare, inamicul a format două detaşamente de nave de război. Dar vremea furtunoasă a Mării Negre îi determină să se adăpostească mai aproape de bazele lor din Crimeea ocupată temporar”, se arată într-un comunicat.


UPDATE 13.40 Un blindat rusesc care transporta soldaţi, lovit de ucraineni cu o rachetă ghidată 

Un transportor blindat a fost luat la ţintă cu sistemul antitanc Stugna-P al ucrainenilor. Transportorul se afla în mişcare, iar deasupra sa erau mai mulţi soldaţi care s-au urcat pe vehicul pentru o deplasare mai uşoară în teren.

Pe filmare se vede cum racheta e lansată, operatorul ucrainean urmăreşte transportorul, în ultima clipă mută ţinta pe transportorul în mişcare, racheta ia o curbă strânsă şi loveşte în plin transportorul. Explozia e atât de violentă încât corpurile unora dintre soldaţii aflaţi pe vehicul sunt aruncate în aer.


UPDATE 12.50 Rusia: Doi deputaţi propun desfiinţarea limitei de vârstă pentru serviciul militar

Un proiect de lege privind renunţarea la impunerea unei limite de vârste pentru încheierea primului contract de serviciu militar a fost depus vineri în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetăţenii în vârstă apţi de muncă (inclusiv cetăţeni străini), care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, explică iniţiatorii proiectului de lege.


UPDATE 10.40 Procuratura ucraineană cere închisoare pe viaţă împotriva sergentului rus Vadim Şişimarin

Pedeapsa maximă a fost cerută împotriva sergentului rus Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, care l-a ucis prin împuşcare, la 28 februarie, pe Oleksandr Şelipov, un bărbat în vârstă de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Acuzatul, care recunoaşte faptele, dar care susţine că s-a supus ordinului alt militar rus, a cerut iertare pentru uciderea unui civil în primele zile ale invaziei, relatează AFP.

Tânărul sergent s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale.

”Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova.

”Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer, cu toate acestea, iertare”, i-a răspuns militarul rus cu o faţă de adolescent.

”Dar de ce aţi venit aici? Să ne eliberaţi de ce anume? Ce v-a făcut soţul meu?”, a ”explodat” atunci femeia.

Vadim Şişimarin s-a repliat în spatele ”ordinelor” primite, iar această confruntare s-a oprit.

Vadim Sisimarin FOTO EPA-EFE

UPDATE 10.30 „Terminatorul” trimis de Rusia pentru a cuceri oraşele din estul Ucrainei

Rusia a trimis în războiul din Ucraina un vehicul blindat de luptă de tip BMPT-72, supranumit „Terminatorul”. Decizia arată că ruşii sunt determinaţi să facă tot posibilul să cucerească oraşele din estul ţării, potrivit unui expert în domeniul militar citat de Sky News.

Vehiculul militar este o forţă de temut în orice tip de asalt şi poate creşte probabilitatea ca operaţiunile militare cu tancuri să se încheie cu succes.


UPDATE 09.20 Un nou mesaj de la un luptător rămas în oţelăria Azovstal: „Are loc o operaţiune ale cărei detalii nu am de gând să le dezvălui” 

Soldaţii ucraineni rămaşi în oţelăria din Azovstal refuză să se predea ruşilor. Cei mai mulţi sunt comandanţi şi spun că o capitulare nu intră în discuţie şi că vor lupta până la capăt. Mesajul transmis joi seară de Sviatoslav Palamar sugerează că pregătesc o operaţiune-surpriză.

Sviatoslav Palamar - comandant adjunct în Azovstal - foto captura

UPDATE 09.00 Noi dovezi ale crimelor din Bucea: imagini cu execuţiile paraşutiştilor ruşi. Mărturiile unui supravieţuitor

Au apărut noi dovezi ale crimelor de război comise de soldaţii ruşi la Bucea. Mărturiile oamenilor şi două înregistrări obţinute de The New York Times arată cum paraşutişti ruşi au omorât cel puţin opt bărbaţi într-o suburbie din Kiev pe 4 martie.

Imaginile au fost surprinse pe 4 martie de o cameră de supraveghere şi de un martor care locuia în apropiere. În acestea se poate observa cum opt bărbaţi sunt obligaţi de un soldat rus care îi ameninţa cu arma să meargă pe o stradă din Bucea. Unii dintre ei stăteau cu capul în pământ şi ţineau în mâini curelele celor din faţa lor. Alţii aveau mâinile puse la ceafă.

captura

UPDATE 07.15 SUA vor să ofere Ucrainei rachete avansate anti-navă pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti

Casa Albă lucrează pentru a oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, pe fondul îngrijorării că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul, transmite Reuters.


UPDATE 05:30 Ruşii blochează evacuarea a peste 1.000 de maşini la Zaporizia

Administraţia locală de la Zaporizia transmite că peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost impiedicate să treacă pe teritoriul deţinut de Ucraina. Maşinile au fost blocate la un punct de control rusesc din oraşul Vasilivka, relatează CNN.

„În Vasilivka, ocupanţii nu au permis să pătrundă mai mult de 1.000 de maşini pe teritoriul controlat de Ucraina pentru a patra zi consecutiv”, se arată în postarea Telegram.

UPDATE 03:00 Zelenski: În Donbas este iadul

Zelenski a transmis în timpul discursului său de noapte că ruşii au atacat un sat din regiunea Cernihiv, aflat la 50 de kilometri de graniţa cu Belarus. Liderul de la Kremlin a transmis că sunt "mulţi morţi" în urma atacului cu rachete din Desna. 

„Lovituri ruseşti asupra regiunii Cernihiv, în special lovitura teribilă asupra Desnei, există o analiză a resturilor, mulţi morţi”, a spus Zelenski.

"Există „lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei, Donbasul este complet distrus – toate acestea nu au şi nu pot avea nicio explicaţie militară pentru Rusia. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă”, a afirmat  el.

„În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi asta nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk... Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi”, a continuat el.


UPDATE 00:00 Proiectul de lege privind ajutorul Ucrainei, va fi trimis în Coreea de Sud pentru semnătură

Preşedintele american Joe Biden se află în Coreea de Sud, acolo unde aşteaptă proiectul delege privind ajutorul Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari, pentru a-l semna. Acesta va fi transportatcu ajutorul avionului pentru semnătura preşedintelui. 

Zelenski: Preţul victoriei este de zeci de mii de vieţi omeneşti

Preşedintele ucrainean a declarat în cadrul unei videoconferinţe că victoria Ucrainei în războiul pentru independenţă va avea ca şi cost pierderea a zeci de mii de oameni. 

„Acest război este cu siguranţă un război de independenţă. Putem spune că este un război amânat. Amânat de 30 de ani, având în vedere modul în care am obţinut independenţa în 1991. Sau chiar de o sută de ani, având în vedere istoria noastră mai îndepărtată”, a declarat Zelenski.

G-7 oferă Ucrainei 18.4 miliarde de dolari

Liderii finanţelor din grupul celor mai mari 7 economii mondiale, au ajuns la un acord potrivit căruia vor ajuta Ucraina cu 18.4 miliarde de dolari. Aceştia sunt pregătiţi să facă mai mult decât este nevoie pentru a sprijini Kievul, potrivit unui comunicat de presă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite