Război în Ucraina. Ruşii au cucerit un nou oraş. Hodorkovski: Oligarhii ruşi sunt „agenţi” ai regimului Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Druzhkivka / FOTO Getty Images
Druzhkivka / FOTO Getty Images

Pe 18 iunie, generalul de brigadă Stanislaw Kozei, fost şef al Biroului de Securitate Naţională polonez, a declarat că dacă Rusia va continua să bombardeze zonele de graniţă ale Ucrainei cu Polonia, Varşovia ar putea prelua apărarea antiaeriană regiunilor de vest ale acesteia.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.57 75 de apărători ai insulei Şerpilor rămân în captivitatea rusă

75 de militari ucraineni care au apărat insula Şeriplor rămân prizonierii ocupanţilor ruşi a anunţat ministrul pentru Reintegrare a Teritoriilor Ocupate Temporar, Iryna Vereşciuk, în cadrul unei conferinţe de presă. Între timp, rudele apărătorilor insulei clamează existenţa a 80 de prizonieri. Vereşciuk i-a sfătuit să contacteze ministerul pentru a verifica aceste informaţii. Ea a mai menţionat că Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar nu face momentan schimb de prizonieri, dar deţine un astfel de registru. 

Anterior, Vereşciuk a spus că  Rusia ţine în închisori 1.500 de civili ucraineni. 

UPDATE 22.40 Inamicul a intensificat bombardarea regiunii Harkov: trei civili au fost ucişi astăzi

În urma bombardamentelor de către ocupanţii ruşi în regiunea Harkov, trei civili au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi astăzi, a anunţat pe canalul său de Telegram şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synegubov. El a menţionat că în ultimele zile, ocupanţii ruşi, care nu pot reuşi să lupte cu succes împotriva Forţelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov, au intensificat bombardamentele centrului regional şi ale altor aşezări.

"Înregistrăm lovituri de la sistemele MLRS la Kiev, Shevchenkivskyi, Saltivskyi şi în districtele industriale din Harkov. Inamicul loveşte cu rachete atât oraşul Harkiv cât şi regiunea. Sunt vizate zona industrială, dar şi instituţiile de învăţământ".

"Din păcate, mor civili şi alţii sunt răniţi. Astăzi au murit 3 persoane în timpul zilei - o femeie de 65 de ani în Kutuzovka, o femeie de 61 de ani şi un bărbat de 49 de ani în Balaklia", a spus Sinegubov. În plus, a spus el, două persoane au fost rănite înurma bombardării în timpul zilei a districtului industrial Harkov.

UPDATE 21.49 În Zaporojie, o capră a „neutralizat” mai mulţi ocupanţi

În satul Kinski Rozdory din Zaporizhia, ocupat de ruşi, o capră ucraineană a „neutralizat” accidental mai mulţi ocupanţi, a transmis într-un comunicat Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Aproximativ patruzeci de invadatori ruşi au fost găzduiţi într-un spital local. Ocupanţii au concentrat explozibili pe perimetrul clădirii, care serveau drept „garda circulară”. Aceştia au fost activaţi de o capră care venea de pe teritoriul uneia dintre fermele din apropiere. Ca urmare a mişcării haotice, animalul a „neutralizat” mai multe grenade. Ca urmare a exploatării în lanţ a muniţiei, mai mulţi ocupanţi au suferit răni de gravitate diferită.

Informaţiile nu precizează dacă animalul a supravieţuit operaţiunii de neutralizare a inamicului.

UPDATE 21.30 Şapte persoane au fost date dispărute, luni, în urma unor tiruri atribuite de către Moscova forţelor ucrainene, care au vizat platforme de foraj de hidrocarburi la Marea Neagră, în largul Peninsulei ucrainene Crimea, anexată de Rusia în 2014, anunţă un oficial rus, relatează AFP.

”Din nefericire, confirmăm că sunt trei răniţi şi şapte persoane date dispărute. Garantăm că aceste căutări vor continua”, anunţă într-o poastare pe Telegram guvernatorul Crmeei numit de către Moscova, Serghei Aksionov.

UPDATE 21.15 Preşedintele american Joe Biden anunţă luni că este ”puţin probabil” să efectueze o vizită în Ucraina în marja unui turneu în Europa, relatează AFP.

”În această călătorie este puţin probabil”, le-a răspuns el unor jurnalişti care l-au întrebat despre o eventuală vizită în Ucraina, în cadrul unui turneu în Europa, începând de sâmbătă.

În cadrul acestui turneu, Joe Biden urmează să efectueze sâmbătă o vizită în Germania, la un summit G7, iar apoi în Spania, începând de lunea viitoare, la un summit NATO, care are loc la patru luni după invazia Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 17.11 Partidul prorus şi eurosceptic „Platforma Opoziţiei - Pentru Viaţă”, susţinut în mod deschis de către Moscova, a fost interzis în mod oficial în Ucraina din cauza subminării suveranităţii ţării, a anunţat luni ministrul Justiţiei Denis Maliuska, potrivit AFP.

„Tribunalul a interzis activităţile partidului Platforma Opoziţiei - Pentru Viaţă”, se arată într-o postare pe Facebook a lui Denis Maliuska.

Justiţia ucraineană „a decis să transfere toate bunurile, fondurile şi alte active ale acestui partid statului”, a precizat ministrul.

Această hotărâre era aşteptată, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a interzis partidul printr-un decret semnat pe 14 martie.

Înfiinţată în 2018 de către Viktor Medvedciuk - unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina şi un apropiat al lui Vladimir Putin -, „Platforma Opoziţiei - Pentru Viaţă” avea aproximativ 30 de deputaţi în Parlamentul ucrainean înaintea invaziei ruse, la 24 februarie.

Viktor Medvedciuk a fost arestat în aprilie în timp ce încerca să fugă din ţară.

În total, „zece formaţiuni politice proruse ale căror activităţi vizează să aducă atingere suveranităţii Ucrainei” sunt vizate de hotărârea de luni a justiţiei ucrainene.

UPDATE 15.48 Preşedintele Letoniei Egils Levits, a declarat luni, la Riga, că UE şi SUA trebuie să sprijine statutul de candidat la Uniunea Europeană al Ucrainei şi să vină în sprijinul acestei ţări pentru a îi apăra integritatea teritorială şi principiile democratice.

„Am decis azi să invităm Ucraina să participe la toate proiectele implementate în cadrul Iniţiativei Celor Trei Mări. Credem că Ucraina ar trebui să primească statutul de stat candidat la UE şi am decis să ne implicăm mai profund în cadrul iniţiativei Celor Trei Mări şi cu sprijinul SUA. Am apreciat că SUA vor oferi fonduri semnificative pentru fondul Iniţiativei Celor Trei Mări şi vor fi de asemenea discutate aceste posibilităţi. Ne bucură implicarea SUA în această platformă şi dorinţa de a strânge legăturile transatlantice în beneficiul UE. De asemenea, Japonia şi Regatul Unit sunt interesate de această platformă şi au participat, de la distanţă, la Summitul nostru de astăzi”, a afirmat preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits, la conferinţa comună cu preşedinţii Poloniei şi României, luni, la Riga.

El a adăugat că Europa nu ar fi la fel fără Ucraina, iar integritatea teritorială a acestei ţări, cât şi democraţia trebuie susţinute de UE şi SUA.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la Forumul de Afaceri I3M de la Riga, unde a fost analizat modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care poate să o aibă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în domeniile transporturilor, energiei şi digital.

UPDATE 15.04 Autorităţile ruse au acuzat luni forţele ucrainene de faptul că au deschis focul asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi din largul Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în primăvara anului 2014.

Cel puţin trei persoane ar fi fost rănite, în timp altele şapte sunt date dispărute. Operaţiuni de salvare sunt în curs, potrivit lui Serghei Aksionov, aşa-numitul guvernator instalat de Moscova în Crimeea. 

Serghei Aksionov nu precizează ce instalaţii au fost atinse. Însă compania Cernomorneftegaz este cea care exploatează mai multe zăcăminte de gaze naturale şi petrol din largul Crimeei.

Este pentru prima oară când Moscova anunţă un atac vizând infrastructuri de hidrocarburi offshore în Crimeea de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

UPDATE 14.53 Şeful diplomaţiei europene denunţă blocarea cerealelor ucrainene în porturi: Rusia comite o „crimă de război”

Rusia comite „o adevărată crimă de război” prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, fapt ce provoacă riscuri pentru amplificarea foametei în lume, acuză şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Este inimaginabil ca milioane de tone de grâu să stea blocate în Ucraina, când restul populaţiei mondiale suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război. Nu-mi pot imagina ca aceasta să dureze şi mai mult: aceasta va fi într-adevăr un lucru de care Rusia se va face vinovată”, a declarat Borrell înaintea unei reuniuni, în Luxemburg, a miniştrilor de Externe din UE.

„Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume”, a avertizat la rândul ei şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP.

Bătălia narativelor dintre Occident şi Rusia, care acuză sancţiunile împotriva ei de agravarea crizei alimentare, se va afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii de Externe din UE. Josep Borrell a respins acuzaţia Rusiei.

Sancţiunile impuse de UE în urma invaziei din Ucraina „nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, a precizat şeful diplomaţiei europene, potrivit AFP.

UPDATE 14.19 Dmitri Medvedev: „Acum nu avem nicio relaţie cu SUA. Este la zero Kelvin”

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat luni dimineaţă pe Telegram, un mesaj în care afirmă că relaţia dintre Statele Unite şi Rusia este la „zero Kelvin”, relatează The Guardian.

„Acum nu avem nicio relaţie cu SUA. Este la zero Kelvin. Şi nu este nevoie să le dezgheţaţi astăzi. Şi nu este nevoie să negociem cu ei încă. Lăsaţi-i să alerge sau să se târască şi să ceară. Şi ei apreciază asta ca pe o favoare specială”, a mai fostul preşedinte al Rusiei.


UPDATE 13.41 Rusia a cucerit oraşul Metelkine, la est de centrul strategic Severodoneţk

Forţele ruse au reuşit să cucerească oraşul Metelkine, situat la est de Severodoneţk, locul unor bătălii feroce.

„Din păcate, în prezent nu controlăm oraşul Metelkine din apropierea centrului regional” Severodoneţk, a declarat guverantorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, citat de CNN.

 Forţele ruse şi-au intensificat utilizarea artileriei şi a loviturilor aeriene pentru a viza poziţiile ucrainene din Severodoneţk şi din jurul acestui oraş, a adăugat oficialul ucrainean.

Potrivit lui Haidai, trupele ruse şi-au consolidat poziţiile în zona industrială a Severodoneţkului şi la periferia oraşului, precum şi în localităţile Toşkivka şi Ustînivka.

„Vor (forţele ruse, n. red.) să înainteze în acea direcţie şi în acest scop au adunat o cantitate mare de echipamente”, a precizat el.

Guvernatorul din Luhansk a mai subliniat că au loc lupte în mai multe sate din jurul Severodoneţkului şi Lîsîceanskului.


UPDATE 12.58 Australia a trimis patru dintre cele paisprezece transportatoare blindate de tip M113AS4 promise în Ucraina

Australia a trimis patru dintre cele paisprezece transportatoare blindate de tip M113AS4 promise în Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor în valoare de 285 de milioane de dolari, relatează The Guardian.

Transportoarele blindate de tip M113AS4 au fost încărcate într-o aeronavă ucraineană săptămâna trecută, după ce fostul Ministru al Apărării Peter Dutton a promis că va trimite transportoare blindate şi încă 20 de vehicule blindate de tip Bushmaster în luna mai.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasil Miroşnichenko, a cerut ajutor militar suplimentar, în special rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi ţinte la o distanţă de 150 km, precum şi muniţie pe măsură ce stocurile se scad.

”Vom continua să analizăm modalităţile în care putem ajuta cel mai bine poporul Ucrainei. Australia este alături de Ucraina şi solicită din nou Rusiei să înceteze invazia neprovocată, nedreaptă şi ilegală a Ucrainei”, a declarat ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

Ministerul ucrainean al Apărării a mulţumit Australiei pentru ajutorul militar oferit.

”Ucraina nu va uita (n.r. acest gest). Un alt lot de vehicule blindate australiene este în drum spre Ucraina. Este vorba despre patru dintre cele 14 vehicule blindate de tip M113 promise de guvernul australian”, se arată în postarea Ministerului ucrainean al Apărării pe Twitter.


UPDATE 12.33 Ministerul britanic al Apărării: „Forţele aeriene ruse au avut slabe performanţe până acum”. Care este cauza

Operaţiunile terestre şi aeriene tactice ale Rusiei au rămas concentrate pe sectorul central Donbas în weekend, transmite ministerul Apărării din Regatul Unit în raportul zilnic privind evoluţia războiului din Ucraina.

Britanicii au mai făcut şi o evaluare a performanţei aviaţiei ruseşti, aceasta fiind una slabă, ceea ce explică şi lipsa unui succes al campaniei militare a Rusiei.


UPDATE 11.06 Mihail Hodorkovski: Oligarhii ruşi sunt „agenţi” ai regimului Putin

Oligarhii ruşi nu sunt decât nişte „agenţi” ai lui Vladimir Putin şi nu au nicio influenţă asupra acestuia, spune Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai cunoscuţi contestatari ai actualului lider de la Kremlin.

Într-un interviu acordat pentru „Financial Times”, Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, se declară convins că Roman Abramovici şi alţi inşi de teapa sa care sunt numiţi „oligarhi” nu sunt decât nişte „agenţi” ai lui Putin folosiţi pentru a „influenţa opinia publică” şi politicile occidentale.


UPDATE 09.56 Patriarhul Kirill, noi laude pentru soldaţii ruşi: „Dau dovadă de un curaj şi un spirit de sacrificiu uimitoare în operaţiunea militară specială”

Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a lăudat pe soldaţii ruşi care „dau dovadă de un curaj şi un spirit de sacrificiu uimitoare în operaţiunea militară specială din Ucraina şi Donbas, iar totul vine dintr-un simţ moral interior”.

De-a lungul războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, susţinut de biserica ortodoxă a Rusiei, Kirill a avut mai multe mesaje de elogiere a militarilor ruşi. 

„Amintiţi-vă că măreţia statului nostru şi respectul pentru noi vor fi în mare măsură determinate de felul în care va fi faţa forţelor noastre armate”, a îndemnat patriarhul Kirill, care la scurt timp după descoperirea atrocităţilor comise de armata rusă la Bucea, a declarat că soldaţii ruşi „cu siguranţă” nu ar putea face rău nimănui deoarece „sunt o putere iubitoare de pace”.


UPDATE 08.42 Ursula von der Leyen „crede cu tărie” că Ucraina va primi statutul de candidată la aderarea la UE

Ursula von der Leyen este încrezătoare că Ucrainei i se va acorda statutul de ţară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, aceasta fiind „o decizie istorică pe are Consiliul European trebuie să o ia acum”.

„Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stabilit. Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune”, a declarat von der Leyen pentru postul public german ARD, duminică seară. 


UPDATE 08.12 Oraşul ucrainean Kramatorsk se pregăteşte pentru război. Primar: „Este o necesitate pentru noi să luptăm şi să-i oprim oriunde s-ar afla”

Oraşul Kramatorsk din regiunea Doneţk se pregăteşte pentru război, acesta fiind ultimul oraş major din zonă necucerit de ruşi. Primarul Oleksandr Goncharenko spune că dacă invadatorii nu sunt opriţi, oraşul din estul Ucrainei va fi distrus şi oamenii săi alungaţi, relatează The Guardian.

 „Din păcate, au mai rămas 60.000, dintr-o populaţie de 210-215.000 (nr. înainte de război)”, spune primarul din Kramatorsk. Dintre cei rămaşi, primarul a estimat că 70% până la 75% sunt „bătrâni care nu-şi vor părăsi niciodată casa, [cu excepţia] cazului unui bombardament masiv cum a fost la Mariupol, Rubijne şi Severodoneţk”.


UPDATE 07.01 Zelenski: Începe o săptămână istorică. O decizie pozitivă este în interesul întregii Europe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său către naţiune, că pentru Ucraina urmează o săptămână istorică, în care aşteaptă răspunsul cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

“Începe o săptămână istorică. O săptămână în care vom primi răspunsul Uniunii Europene cu privire la statutul de candidată pentru Ucraina. Deja am primit o decizie pizitivă de la Comisia Europeană şi la finalul noii săptămâni vom primi răspuns de la Consiliul European. (..) Sunt convins că doar o decizie pozitivă este în interesul întregii Europe.

Voi susţine discursurile mele în această săptămână, inclusiv către europeni. Voi profita de orice oportunitate ca să susţin perspectiva europeană pentru Ucraina, pentru fiecare dintre noi, şi să strâng susţinători pentru noi”, a spus Zelenski.

El a menţionat că se aşteaptă la o ostilitate mai mare din partea Rusiei în aceste zile. “Şi nu doar ostilitate împotriva Ucrainei, ci şi împotriva celorlalte ţări europene. Ne pregătim. Suntem pregătiţi. Îi avertizăm pe parteneri”.


UPDATE 05.31 Rusia trage în teritoriile ocupate sub pavilion fals şi adună rezerve în Zaporoje - ISW

Ocupanţii ruşi adună rezerve în Zaporoje din cauza unei contraofensive de succes a Forţelor Armate ale Ucrainei. În acelaşi timp, invadatorilor le lipsesc resursele necesare pentru a avansa în Severodoneţk. Acest lucru este menţionat în raportul ISW .

"Artileria rusă retrasă, combinată cu unităţile de infanterie probabil mici, rămâne insuficientă pentru a avansa  în Severodoneţk. Trupele ruse au continuat să se pregătească pentru atacul asupra Slaviansk, la sud-est de Izyum şi la vest de Lyman", se arată în raport.

Potrivit analiştilor, ocupanţii sunt concentraţi pe întărirea poziţiilor defensive de-a lungul direcţiei de sud, din cauza recentelor contraatacuri de succes ale trupelor ucrainene de-a lungul graniţei regiunii Herson-Mykolayiv. Ruşii mută întăririle în direcţia Zaporojie.

„Este probabil ca trupele ruse să efectueze bombardamente de artilerie sub pavilion fals (ucrainean) pe teritoriul controlat de Rusia pentru a înăbuşi sentimentul ucrainean, pentru a încuraja mobilizarea şi a crea ostilitate în rândul localnicilor faţă de Forţele Armate ale Ucrainei”, au spus analiştii.


UPDATE 03.26 Rusia îşi completează grupul naval de luptă din Marea Neagră a raportal Comandamentul „Sud” al armatei ucrainiene

"În Marea Neagră, gruparea navală a inamicului şi-a completat dispozitivul. De acum sunt 3 nave de suprafaţă purtătoare de rachete de croazieră de suprafaţă şi 3 submarine, cu un arsenal total de 36 de rachete, precum şi 3 VDK", se arată în comunicat.


UPDATE 02.30 Polonia a fost mult timp în vizorul Rusiei

Polonia a fost de mult timp „o ţintă pentru Rusia”, a declarat pe Twitter reprezentantul serviciilor de securitate poloneze, Stanislaw Zharin .

"De mulţi ani, Polonia a fost vizată de Rusia, care foloseşte propaganda şi dezinformarea împotriva Poloniei. Kremlinul ia diverse măsuri, care au ca rezultat o lovitură adusă dreptului fundamental al polonezilor la propria lor statal,tate şi securitate", a spus el. Potrivit acestuia, Rusia încearcă să convingă societatea rusă şi Occidentul că Polonia nu are dreptul la statalitate, nu trebuie luată în serios de aliaţi şi ar trebui să fie o „zonă gri” între NATO şi Rusia.

Pe 18 iunie, generalul de brigadă Stanislaw Kozei, fost şef al Biroului de Securitate Naţională polonez, a declarat că dacă Rusia va continua să bombardeze  zonele de graniţă ale Ucrainei cu Polonia, Varşovia ar putea prelua apărarea antiaeriană regiunilor de vest ale acesteia.


UPDATE 01.39 La Skadovsk, ocupanţii au ucis un ofiţer SES

La Skadovsk, ocupanţii au ucis un angajat al Serviciului de Stat de Urgenţă, a anunţat consilierul preşedintelui administraţiei militare regionale Herson şi adjunct al consiliului regional Herson, Serghei Khlan.

Potrivit lui Khlan, bărbatul inspecta locul exploziei, iar după muncă a fost răpit din casă de armata rusă. Ulterior a fost găsit mort.

Khlan a mai spus că invadatorii continuă să jefuiască, să terorizeze civili, să răpească şi să agreseze oameni.


UPDATE 00.42 Imagini ale luptelor din Severodoneţk

Legiunea Georgiană a publicat un clip video din timpul bătăliilor pentru Severodoneţk.


UPDATE 00.17 Avioanele ucrainene au distrus un grup tactic de nivel de companie

Duminică, 19 iunie, avioanele ucrainene au distrus un grup tactic de tăria unei companii de trupe ruseşti şi unul dintre bastionurile inamicului. În plus, tunarii antiaerieni ucrainieni au doborât o dronă, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ale ZSU, Yury Ignat.

„Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei continuă să îndeplinească sarcini de luptă pentru a proteja suveranitatea şi integritatea Ucrainei. Ca urmare a raidurilor aeriene ucrainene, echipamentul şi forţa de luptă a grupului tactic de nivel de companie, precum şi unul dintre bastioanele în care invadatorii ruşi se adăposteauau fost distruse.

Tunarii antiaerieni ucraineni au „aterizat” o dronă inamică în ultimele 24 de ore.


UPDATE 00.01 „Nu există nicio legătură de mult timp” declară familiile apărătorilor Azovstal despre apropiaţii lor aflaţi în captivitatea rusă.

Victoria Lyashuk declară că soţul ei, tatăl ei şi soţul surorii ei sunt în prezent în captivitate - toţi au apărat Azovstal. Ea a povestit despre asta în emisiunea teletonului de informaţii. 

Ştiu doar că atunci când au plecat de la "Azovstal", pe 16 mai, tră,au. Acum ştiu doar că soţul meu este pe lista prizonierilor. "Nu am avut niciun contact cu soţul meu de mult timp”, a spus ea. Ea a adăugat că nici ea, nici mama ei nu au avut veşti de tatăl ei.

„Ultima dată când au părăsit Azovstal, tatăl meu i-a scris mamei un mesaj că ei trăiesc şi că nu mai există nicio legătură”, a spus Lyashuk. Ea a spus că soţul ei este militar din 2015, iar în ultimii cinci ani familia a locuit la Mariupol, unde a servit în armată. 

Şi le explic copiilor că tatăl lor este în război, îi protejează şi îi apără.Copiilor, desigur, le este foarte dor de tatăl lor şi întreabă tot timpul de el.Cea mai mică, fiica, este foarte ataşată de tată. Uneori mă duc în camera ei şi ea plânge. Când o întreb de ce, ea spune că îi este foarte dor de tatăl ei", a spus Lyashuk.

Lyashuk a subliniat că întreaga familie aşteaptă cu nerăbdare întoarcerea soţilor lor din captivitate.

"Îmi aştept tatăl şi soţul. Dacă aş putea, i-aş spune tatălui meu şi soţului meu că îi iubesc foarte mult şi sunt cei mai buni şi curajoşi", a spus ea.

În prezent se află în teritoriile ocupate temporar. Este planificat un schimb pentru a-i întoarce acasă.

Pe 6 iunie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că ar putea exista peste 2.500 de prizonieri de război Azovstal pe teritoriul ORDLO şi a subliniat că GUR are acum sarcina de a aduce armata acasă în viaţă.


UPDATE 22.51 Detalii despre muniţia rusă distrusă în Kryshtalevo

Ruşii au dat detalii despre distrugerile produse de armata ucraineană la depozitul de muniţii al ocupanţilor din Kryshtalevo, situat în zona ocupată a regiunii Lugansk. Potrivit unui fan al „Novorossiya”, bloggerul Andrei Morozov, cunoscut în reţea sub porecla Fighting Keith Moore, era „un depozit ce conţinea toate tipurile de muniţie, livrate prin gara Krasny Luch din Rusia”. 

Bloggerul ucrainean Ihor Lachen, citând propriile surse, a mai spus că depozitul de arme conţinea "200 de tone de obuze care erau în stoc. Au aruncat totul în aer. Exploziile au durat 12 ore şi după aceea, câteva ore intermediare, cu pauze. Potrivit rapoartelor, acesta este primul cel mai mare depozit de arme din aşa-numitul" LPR”.


UPDATE 21.35 Adolescentul care a dărâmat steagul Federaţiei Ruse la Mariupol a reuşit să plece

Un adolescent care a dărâmat steagul rus la Mariupol, care a fost ocupat temporar de trupele ruse, a fost vânat de autoritaţile de ocupaţie, dar a reuşit deja să părăsească oraşul, conform consilierului primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko.

"Acţiunile tânărului Erou al Rezistenţei de la Mariupol i-a pus pe jar pe ocupanţi. Şi nu puţin. Ameninţări în masă şi îndemnuri la răzbunare. De aşteptat. Dar eroul nostru Timothy s-a dovedit a fi un patinator celebru printre tineri. Este în siguranţă. şi în afara oraşului. Şi toată lumea îi poate mulţumi pentru actul său de curaj. Este mai puţin decât merită ", a spus într-o declaraţie.


UPDATE 20.22 Ocupanţii au tras cu rachete spre Ochakov, ucigând unul şi rănind doi civili

Ruşii au lansat rachete spre Ochakov, regiunea Mykolaiv, ucigând unul şi rănind doi civili potrivit  comandamentulu operaţional „Sud”. Se ştie că ocupanţii au vrut să lovească infrastructura portuară. Cu toate acestea, au vizat şi clădirile rezidenţiale din oraş.

"În cursul zilei, avioanele inamice au tras cu rachete spre Ochakov. Rasiştii au încercat să distrugă infrastructura portuară, dar au lovit şi sectorul privat, distrugând mai multe clădiri. Două persoane au fost rănite şi un civil a fost ucis", se arată în comunicat.


UPDATE 19.00 Atacul nereuşit asupra lui Severodoneţk şi Berestov.

Invadatorii ruşi asaltează fără succes Severodoneţk, regiunea Lugansk. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în raportul de seară .

„În direcţia Severodoneţk, inamicul efectuează  recunoaşteri aeriene non-stop acu UAV-urui Orlan-10. De asemenea, desfăşoară operaţiuni de asalt pentru a stabili controlul deplin asupra oraşului Severodoneţk.

În acelaşi timp, în direcţia Harkov, inamicul a tras intens asupra poziţiilor trupelor ucrainene cu artileria de câmp şi cu reacţie. Ocupanţii au efectuat şi recunoaşteri în forţă în zona satului Rubijne, dar nu au reuşit.

În acelaşi timp, inamicul nu a întreprins acţiuni active în direcţia Slaviansk. Accentul principal al inamicului este acumularea de resurse pentru a desfăşura o nouă ofensivă în direcţia oraşului Slaviansk. Inamicul a tras asupra poziţiilor trupelor ucrainene şi a efectuat recunoaştere aeriană cu UAV-ul Orlan-10.

Nu au fost înregistrate acţiuni active ale ocupanţilor în direcţia Lyman. În acelaşi timp, în direcţia Bakhmut, inamicul a lansat lovituri cu elicopterele în apropiere de Yakovlevka şi atacuri cu rachete în zonele Travneve, Dolomitnoye, Zaitsevo şi New York.

La periferia de est a satului Berestov, soldaţii ucraineni au respins cu succes un asalt inamic.

„Unităţile Forţelor de Apărare ale Ucrainei continuă să producă pierderi semnificative trupelor inamice şi să menţină o apărare stabilă în toate direcţiile”, a adăugat Statul Major.


UPDATE 18.15 Cine sunt oamenii lui Putin care concurează pentru furturile de cereale din Ucraina

Serviciul ucrainean de informaţii a constat că cel puţin trei oameni de încredere ai liderului de la Kremlin se luptă între ei pentru furturile de cereale din zonele ocupate de armata rusă în Ucraina.


UPDATE 17.00 Maşina unui ofiţer ucrainean declarat trădător după ce a coloborat cu ruşii a sărit în aer pe stradă VIDEO

Maşina comandantului ucrainean Evgheni Sobolev, care a devenit colaborator al armatei ruse din Herson, a explodat sâmbătă dimineaţă pe o stradă din oraş, informează publicaţii ucrainene şi ruse, care menţionează mai multe postări şi informaţii oficiale publicate pe reţelele sociale. Autoturismul, un Audi A8, a fost lovit de un dispozitiv explozibil legat de un copac de pe marginea carosabilului şi detonat de la distanţă de luptători din rezistenţa ucraineană, a comunicat consilierul ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, Anton Geraşcenko


UPDATE 16.00 Armata rusă îşi regrupează grupul naval de luptă din Marea Neagră. Pe ce pune accent

Conform ultimului raport al Comandamentului „Sud” al armatei ucrainene, partea atacatoare îşi regrupează grupul naval din Marea Neagră în încercarea de a-şi minimiza pierderile. Accentul este pus pe submarine, trei nave de luptă de acest tip fiind desfăşurate în prezent în Marea Neagră. De asemenea, Rusia dispune de două nave purtătoare de rachete şi a pregătit trei nave de desant.

UPDATE 15.00 Cinci rachete de croazieră au lovit Nikolaev în ziua în care Zelenski a vizitat oraşul

Rachetele de croazieră de tip Kalibr au fost lansate din zonele ocupate de ruşi din regiunea Herson, scrie armata. Trupele ucrainene au reuşit să doboare o rachetă din cele lansate.

Apartament distrus de rachetă în Nikolaev

UPDATE 14.45 Unităţi ale armatei ruse refuză să execute ordine. Ministerul britanic al Apărării explică de ce au soldaţii ruşi moralul scăzut

„Unităţile combatante ale ambelor tabere sunt angajate în lupte intense în regiunea Donbas, iar moralul trupelor variază de la o unitate la alta. În cadrul forţelor ucrainene au fost înregistrate dezertări în ultimele săptămâni, în timp ce militarii ruşi au, cel mai probabil, un moral extrem de scăzut”, informează Ministerul britanic al Apărării pe contul său de Twitter. Potrivit sursei citate, există situaţii în care unităţi ale armatei ruse refuză să execute ordinele primite sau scene în care ofiţerii şi soldaţii ajung să se ameninţe reciproc, inclusiv cu armele.


UPDATE 13.50 Volodimir Zelenski, după vizitele surpriză la Nikolaev şi Odesa: „Vom recupera tot ce am pierdut”

„Nu vom da sudul (Ucrainei, n. red.) nimănui, vom recupera tot ce am pierdut, iar marea va fi a Ucrainei şi sigură. Rusia nu are atâtea rachete pe cât îşi doresc oamenii noştri să trăiască”, a declarat Zelenski, citat de agenţia de presă Ukrinform.


UPDATE 11.20 Guvernatorul regiunii Lugansk: „Ne pregătim pentru ce e mai rău”

Numit de preşedintele Volodimir Zelenski guvernator al regiunii Luhansk, Serhii Haidai a declarat, în contextul luptelor din jurul oraşelor Severodoneţk şi Lîsîceansk, că se pregăteşte de ce este mai rău.

„Situaţia este dificilă în oraş şi în întreaga regiune”, a spus el într-un interviu acordat pentru AFP, căci ruşii „bombardează poziţiile noastre 24 de ore din 24”.


UPDATE 10.45 Soldaţi ruşi care se ascundeau într-o casă, urmăriţi de ucraineni din dronă. Momentul atacului, filmat 

Au apărut noi imagini cu luptele de pe frontul ucrainean, unde soldaţii se urmăresc şi se bombardează între ei. Într-un video postat pe Twitter, apar soldaţii ruşi care se adăpostesc într-o casă din Harkov, în timp ce sunt urmăriţi din dronă de armata ucraineană.


UPDATE 09.30 Noul comandant al armatei britanice, mesaj către trupe: Pregătiţi-vă să luptaţi şi să învingeţi Rusia într-un al Treilea Război Mondial

Sir Patrick Sanders, care a  primit comanda armatei britanice săptămâna aceasta, i-a avertizat pe soldaţi: „suntem generaţia care trebuie să pregătească armata să lupte din nou în Europa”, deoarece invazia Rusiei asupra Ucrainei afectează stabilitatea globală.


UPDATE 08.30 Cinismul Occidentului faţă de suferinţa Ucrainei

„În istoria Europei de Vest, Rusia nu este ticălosul absolut, ci doar un personaj minor extrem de viciat care ne-a salvat pielea într-un moment crucial. Aproape întotdeauna am lăsat Moscova să aibă frâu liber în est, în special între 1944 şi 1989, în timp ce noi petreceam mai departe”, arată Simon Kuper, în Financial Times, făcând o radiografie a atitudinii statelor occidentale faţă de războiul din Ucraina.


UPDATE 08.00 Războiul din Ucraina ar putea dura ani, a avertizat Stoltenberg

Secretarul general al NATO consideră că ţările alianţei nu ar trebui să înceteze să susţină Kievul chiar şi în cazul în care războiul va dura ani şi nu doar luni.


UPDATE 06.27 Confruntări între soldaţi ruşi şi belaruşi.

Luptătorii Batalionului „Volat” din cadrul Regimentului belarusian Kastus Kalinouski urmăresc mişcările ruşilor pe cea mai dificilă direcţie a frontului.

UPDATE 05.50 Rusia îşi regrupează grupul naval de luptă din Marea Neagră

Grupul naval rus de luptă din Marea Neagră se regruprează punându-se accentul pe submarine în detrimentul navelor de suprafaţă. Astfel, ruşii încearcă să minimizeze pierderile pe mare. Acest lucru este menţionat în rezumatul operaţional al Comandamentului „Sud” dn cadrul armatei ucrainiene.

Rusia a concentrat pe mare două nave purtătoare de rachete sol-aer şi trei submarine. De asemenea ei au pregătite trei nave mari de desant pentru a îndeplini misiuni de luptă.


UPDATE 04.56 Aviaţia ucraineană a atacat grupări de trupe şechipamente militare şi un depozit de muniţii din ale trupelor Federaţiei Ruse

Armata ucraineană a efectuat 4 atacuri aeriene asupra forţei de luptă şi echipamentelor militare inamice, distrugând şi un depozit de muniţii ruseşti în sudul Ucrainei, potrivit OK „Sud”.

Inamicul şi-a ridicat un elicopter în aer şi a încercat să atace poziţiile ucrainene din regiunea Mykolayiv. Cu toate acestea, „pasărea” a fost oprită. Mi-24, pentru a evita loviturile, s-a retras.

În acelaşi timp, unităţile de rachete şi artilerie şi aeronave ale Forţelor Armate ale Ucrainei au efectuat 4 atacuri aeriene în cadrul sarcinilor de luptă. Trei elicoptere au atacat acumulări de trupe ale inamicului în regiunea Herson. Avioane ucrainiene de atac au lovit acumulări de trupe şi tehnică de luptă inamice în zona Davydov Brod şi Snihurivka, precum şi un depozit de muniţie în comunitatea Belozirsky din regiunea Herson.

Comandamentul „Sud” a specificat, de asemenea, pierderile totale ale inamicului pentru ziua de ieri: 28 de invadatori; un tanc T-62; o staţie radar; cisternă de combustibil şi alte echipamente auto.


UPDATE 02.45 În Zaporojie, ocupanţii intimidează mişcarea de rezistenţă cu pedeapsa cu moartea 

Ocupanţii ruşi ameninţă cu pedeapsa cu moartea populaţia din regiunea Zaporojie, încercând să suprime mişcarea de rezistenţă potrivit şefului OVA din Zaporojie, Alexander Starukh.

"Ocupanţii încearcă să intimideze populaţia locală şi să suprime orice mişcare de rezistenţă prin impunerea pedepsei cu moartea. Dar gherilele ucrainene vor continua să reziste. În acest moment, ocupanţii continuă să lupte între ei pentru putere şi finanţe", a spus acesta.


UPDATE 01.45 ISW: Rusia a făcut puţine progrese la Severodoneţk şi este blocată în alte zone

Trupele ruse au făcut puţine progrese la periferia oraşului Severodoneţk pe 18 iunie şi au stagnat în mare parte în alte zone ale ofensivei se arată într-un raport al Institutului American pentru Studii de Război.

„Trupele ruse se vor confrunta probabil cu pierderi tot mai mari şi epuizarea personalului şi a echipamentului, ceea ce face dificilă reluarea operaţiunilor ofensive în alte puncte critice, pe măsură ce luptele întârziate pentru Severodoneţk continuă. După cum a estimat anterior ISW, forţele ruse sunt probabil pe cale să captureze Severodoneţk cu preţul concentrării majorităţii forţelor disponibile în această zonă mică.Alte operaţiuni ruseşti în estul Ucrainei, precum eforturile de a captura Slovyansk şi de a avansa la est de Bakhmut, nu au făcut prea multe progrese în ultimele două săptămâni”, se arată în raport. .

De asemenea, se remarcă faptul că forţele ruse continuă să lupte pentru a împinge trupele ucrainene departe de graniţele de la nord de Harkov şi de-a lungul axei de sud, dar nu au făcut progrese semnificative, făcându-le vulnerabile la contraofensiva ucraineană şi la presiunea luptelor de gherilă.

"Armata Rusiei continuă să se confrunte cu probleme precum moralul şi disciplina militarilor săi din Ucraina. Unităţile au fost în mare măsură epuizate şi unele grupuri tactice de batalion (BTG) mai aveau doar 10-15 militari", se arată în raport.


UPDATE 00.52 Aproape 900 de ocupanţi au fost aduşi într-unul din spitalele din RPL în doar o lună

În decurs de o lună, 893 de militari ai armatei ruse au fost aduşi la unul dintre spitalele din teritoriul ocupat temporar al regiunii Lugansk. Peste o sută dintre ei au murit din cauza rănilor suferite. Acest lucru este dovedit de un document oficial adresat „Ministrului Sănătăţii” al aşa-numitului „RPL”, publicat de armata ucraineană şi bloggerul Anatoliy Stefan (Stirlitz).

Aşa-zisul raport conţine date privind internarea ocupanţilor răniţi în perioada 15 mai - 15 iunie. Administraţia Spitalului Central Orăşenesc Pervomaisk raportează decesul a 124 de ocupanţi cu răni grave. 


UPDATE 00.31 Bucha, Irpin şi Gostomel - înainte de invazia rusă şi acum.


ŞTIRE INIŢIALĂ Războiul din Ucraina: date actuale

Rusia şi-a concentrat eforturile pe capturarea Donbasului. Acum  luptele grele continuă pentru Severodoneţk, iar inamicul rus încearcă să câştige un punct de sprijin în apropierea oraşului. De asemenea, trupele ruse încearcă să taie ruta Lisichansk-Bakhmut. Potrivit şefului OVVA din Lugansk, Serhiy Haidai,  inamicul şi-a aruncat toate resursele în direcţia Severodonetsk şi în direcţia Zolotye, Komyshuvakha şi Popasna.

În acelaşi timp, forţele armate ucrainiene au provocat  pierderi semnificative ocupanţilor ruşi din districtul Krasnopil din regiunea Doneţk. În plus, potrivit presei ucrainene, apărătorii noştri prin „lovituri de înaltă precizie” au distrus cel puţin şapte depozite cu muniţii ale  ocupanţilor din Doneţk.

Seara, ruşii au lovit din nou regiunea Dnipropetrovsk. Un depozit de petrol a fost avariat şi sunt victime. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite