LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lavrov: Occidentul a declarat un „război hibrid total” împotriva Rusiei. Tren cu cadavre ale soldaţilor ruşi, abandonat lângă Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev / FOTO EPA-EFE
Kiev / FOTO EPA-EFE

ONU sugerează că cifrele reale cu privire la numărul civililor ucrainieni morţi sau răniţi în urma agresiuni ruse sunt mult mai mari.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.15  Rusia protejează armata din Cecenia, aşa că este imediat gata să dea la schimb prizonieri ucrainieni pentru kadîroviţii capturaţi, dar ţara agresoare poate „uita” de luptătorii săi săptămâni sau chiar luni. Acest lucru a fost declarat de  jurnalistul Vladimir Zolkin, care intervievează prizonierii ruşi .

Potrivit lui Zolkin, situaţia cu ruşii capturaţi este complet diferită. Rusiei nu-i pasă de cetăţenii săi. Ocupanţii, care au fost luaţi prizonieri în Ucraina, sunt declaraţi „dispăruţi”. Nimeni nu vrea să îi schimbe rapid. Armata rusă va „aştepta”, la fel ca şi mamele şi soţiile lor, a spus jurnalistul.

Ruşii captivi recunosc că rar văd „kadîroviţi”; ei sunt schimbaţi rapid. Este puţin probabil ca acest lucru să îi mulţumească pe militarii ruşi, care înţeleg că ţara lor nu are deloc nevoie de ei.

UPDATE 22.35 În Donbass, apărătorii ucrainieni au respins cu succes 12 atacuri inamice astăzi, iar bătăliile cu ocupantul sunt încă în desfăşurare în 6 locaţii. Acest lucru se precizează în declaraţia Grupului Comun al Forţelor privind situaţia cu operaţiunea de apărare din zonele Doneţk şi Lugansk.

De-a lungul întregii linii de apărare, inamicul foloseşte avioane de luptă, lansatoare de rachete multiple, artilerie de calibru mare, tancuri, mortiere de diverse sisteme, lansează lovituri cu rachete şi bombe asupra infrastructurii civile, a zonelor de locuinţe.” Forţele Unite au respins astăzi 12 atacuri inamice. . Luptele cu ocupantul continuă în încă 6 locaţii. Soldaţii noştri curajoşi provoacă pierderi semnificative de forţă de luptă şi echipamente invadatorilor rasişti", se arată în comunicat.

Potrivit informaţiilor publicate, în ultimele 24 de ore, militarii Forţelor Ucrainiene au distrus: 8 tancuri; 5 sisteme de artilerie; 9 vehicule blindate de luptă; 5 maşini inamice.

În plus, unităţile de apărare aeriană au doborât 6 vehicule aeriene fără pilot Orlan-10 şi un UAV tactic de recunoaştere Eleron pe cerul Donbass-ului ucrainean.

UPDATE 21.50 Un mercenar din Wagner, armata privată a lui Putin, îi critică pe generalii ruşi: Ne orientăm după hărţi, în timp ce ucrainenii poartă un „smart war”

Mercenarii din compania militară Wagner au început să-i critice public pe  generalii ruşi pentru felul în care aceştia duc războiul din Ucraina.

„Până când nu vom afla numele <<geniului militar>> care a ghidat coloana cu provizii pe lângă râu şi până când nu va răspunde pentru gafa comisă, nu va fi reformă în armata. Adversarii noştri poartă un <<smart war>> împotriva noastră, cu predicţii şi poziţii calculate în avans, în timp ce noi ne ghidăm după hărţi!”, scrie mercenarul Iura Podoliak.


UPDATE 19.15 Turcia propune evacuarea pe mare a combatanţilor răniţi din combinatul Azovstal

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că a discutat personal propunerea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, deşi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Conform planului, oamenii de la uzina Azovstal vor fi duşi pe uscat în portul Berdiansk, iar o navă turcească îi va duce prin Marea Neagră la Istanbul. ”Dacă se poate face în acest fel, suntem fericiţi să o facem. Nava noastră este pregătită să plece şi să aducă soldaţii răniţi şi alţi civili în Turcia”, a declarat Kalin. Ucraina şi Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuări pe mare.


UPDATE 18.20 Lavrov: Occidentul a declarat un „război hibrid total” împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susţine că Occidentul a declarat un „război hibrid total” împotriva Rusiei şi că este greu de spus cât va dura conflictul, scrie Sky News.

„Politicienii occidentali ar trebui să înţeleagă că eforturile lor de a izola ţara noastră sunt în zadar”, a adăugat el.

UPDATE 18.00 Mini ATV-urile ucrainene înving marile tancuri ruseşti

Vladimir Sadîk, un antreprenor din regiunea Cernăuţi, a decis să producă în masă buggy-uri all-terrain. Maşinile sunt asamblate pentru armata ucraineană din orice bucată de metal care se află la îndemână şi se găseşte a fi utilă.Vehiculele pot fi folosite, de exemplu, pentru a transfera mai repede lunetişti în diverse poziţii sau pentru a transporta muniţii, provizii sau medicamente. Buggy-urile cu sistem de rachete ghidate anti-tanc Stugna-P ATGM sunt extrem de rapide şi mobile, permiţându-le ucrainenilor să se strecoare pe cărări şi drumuri înguste şi să vâneze tancurile ruseşti din cele mai neobişnuite locaţii.

buggy-uri all-terrain

UPDATE 17.00 Ofensiva ucraineană de la Izium poate schimba soarta războiului

Trupele ucrainene au început să atace Izium, locul cu cea mai mare concentrare de soldaţi ruşi, a anuntat Oleg Sinegubov, seful Administratiei Regionale din Harkov.

Ruşii plănuiau să străpungă apărarea dinspre sud şi să se reunească cu trupele plasate acolo, pentru a-i încercui pe ucraineni. Un succes al ofensivei Ucrainei ar întrerupe conexiunea trupelor ruseşti de la Izium cu restul forţelor din teritoriu.


UPDATE 15.30 Inventivitatea armatei ucrainene răstoarnă regula raportului numeric al forţelor. Autoutilitare Fiat transformate în arme antiaeriene formidabile

Armata ucraineană este plină de imaginaţie şi uneori reuşeşte să combine mai multe ajutoare venite din occident pentru a crea arme hibride. După cărucioarele antitanc, automobilele pickup antiaeriene au fost văzute pe câmpul de luptă.

Soldaţii ucraineni au primit recent de la fundaţia Come Back Alive, care a strâns milioane de euro din donaţii, un număr nedezvăluit de automobile pick model Fiat Fullback. La sfârşitul lunii aprilie, Norvegia a trimis Ucrainei în jur de 100 de rachete Mistral, precum şi un număr nespecificat de lansatoare. Rachtele mistral sunt arme proiectate de compania franceză MBDA Missile Systems. Echipate cu ghidaj pasiv în infraroşu şi o încărcătură explozivă de 3 kg, aceste arme sunt lansatoare de rachete portabile MANPADS sau rachete sol-aer portabile.

Numai că rachetele Mistral norvegiene provin de la marină şi au ajuns livrate cu un piciorul fix şi un loc unde să se aşeze. Prin urmare, ele nu sunt la fel de portabile ca NLAW şi alte Javelins. Dar, inventivi, ucrainenii le-au adaptat. După cum dezvăluie fotografiile publicate de Come Back Alive, aceste lansatoare au fost montate în spatele pick-up-urilor italiene, pentru a le transforma în vehicule antiaeriene.


UPDATE 15.15 Trupele ruse s-au retras din Harkov în direcţia graniţei cu Rusia

Primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov, spune că trupele ruse au reuşit să intre o singură dată într-o mică parte din oraşul cheie de la nord-est şi că nu se mai aflau acolo de multă vreme.

"Ruşii bombardau în mod constant Harkovul pentru că stăteau foarte aproape de oraş. Şi, datorită eforturilor de apărare teritorială a Harkovului şi ale Forţelor Armate ucrainene, ruşii s-au retras departe de zona oraşului în direcţia graniţei cu Rusia", a declarat el. 

"Acum este linişte la Harkov şi oamenii se întorc treptat în oraş. Oferim aprovizionare cu apă, gaz şi electricitate tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, din păcate, multe clădiri rezidenţiale sunt distruse sau deteriorate. Deci, în viitor vom avea nevoie de o reconstrucţie uriaşă.

"În ultimele cinci zile nu au mai fost bombardamente în oraş. A existat o singură încercare din partea ruşilor de a lovi oraşul cu o rachetă, lângă aeroportul Harkov, dar racheta a fost eliminată de apărarea antiaeriană a Ucrainei".


UPDATE 15.10 G7 „nu va recunoaşte niciodată frontierele” pe care Rusia încearcă să le modifice cu forţa

„Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenţie militară”, indică şefii diplomaţiei într-o declaraţie difuzată la capătul unei reuniuni de trei zile la Wangels, în nordul Germaniei. „Ne vom menţine angajamentul de a susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”, precizează ei. 


UPDATE 14.50 Analistul George Friedman, despre poziţia României în conflictul ruso-ucrainean: „Este, poate, cea mai abilă din toată Europa de Est”

Analistul şi strategul George Friedman susţine, într-o analiză a estului Europei în contextul războiului din Ucraina, că România urmează cursul evenimentelor şi astfel „este, poate, cea mai abilă din toată Europa de Est”. „Polonia este zona din spate a războiului din Ucraina, zona de desfăşurare a armelor americane şi zona de instruire a forţelor ucrainene. Nu face niciun secret că se opune Rusiei. Înainte de începerea războiului, prim-ministrul Ungariei s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi, cu o prudenţă în creştere, a fost de partea ruşilor. Iar România se află la Marea Neagră, cu navale americane şi avioane ale forţelor aeriene puse în aşteptare”, a scris Friedman.


UPDATE 14.10 Un parlamentar rus avertizează Polonia: „Ne încurajează să o punem pe primul loc pentru denazificare după Ucraina”

Parlamentarul rus Oleg Morozov avertizează că declaraţiile recente ale oficialilor polonezi, care critică acţiunile Rusiei, încurajează Moscova să pună Polonia pe lista „pentru denazificare după Ucraina”.

„Prin declaraţiile sale despre Rusia, a cărei ideologii este numită «un cancer», şi despre „despăgubirile” pe care trebuie să le plătim Ucrainei, Polonia ne încurajează să o punem pe primul loc în coada pentru denazificare după Ucraina”, a scris Morozov pe pagina sa de Telegram.

UPDATE 13.10 Tren frigorific plin cu cadavrele soldaţilor ruşi

Un tren cu cadavre ale militarilor ruşi morţi în Ucraina a fost lăsat în urmă de trupele ruse care s-au retras din regiunea Kievului. Al-Jazeera a filmat trenul cu trupurile nerevendicate, asupra lor fiind găsite inclusiv bijuterii furate de la civili.

Tren cu cadavrele rusilor FOTO Profimedia

UPDATE 12.15 Oficial rus, vizită în Herson, prima zonă care va fi anexată Rusiei

Parlamentarul rus Anna Kuznetsova a vizitat regiunea Herson ocupată de ruşi în Ucraina, pentru a discuta despre nevoile sociale şi de asistenţă medicală ale populaţiei locale, a informat sâmbătă agenţia de presă de stat RIA. scrie Reuters. Hersonul este prima regiune care urmează să fie anexată după ce Moscova a declarat în aprilie că a câştigat controlul deplin asupra regiunii în care au avut loc sporadice proteste anti-ruse.


UPDATE 10.20 Şeful serviciilor secrete ucrainene: În Rusia se pregăteşte o lovitură de stat. Războiul se va încheia până la sfârşitul anului

Şeful serviciilor secrete ucrainene, general-maiorul Kyrylo Budanov, a estimat că războiul va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august şi se va termina până la sfârşitul anului.

Generalul-maior Kyrylo Budanov a mai spus că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în curs în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer. 'Vom reinstala puterea ucraineană în toate teritoriile pe care le-am pierdut, inclusiv Donbas şi Crimeea. Ştim totul despre inamicul nostru. Ştim despre planurile lor aproape pe măsură ce sunt făcute", afirmă oficialul ucrainean


UPDATE 09.00 Zelenski: Ucraina a recâştigat peste 1.000 de localităţi de la forţele ruse de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a recâştigat controlul asupra şase localităţi vineri şi 1.015 în total de la începutul conflictului în februarie.

''Continuăm să restaurăm teritoriile eliberate ale Ucrainei. Până astăzi, 1.015 aşezări au fost deocupate, adică plus şase în ultimele 24 de ore'', a spus el în discursul zilnic.


UPDATE 08.15 Analişti: Putin va relua ameninţarea cu atacul nuclear, după ce va anexa la Rusia părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin este probabil să anexeze la Rusia părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei, potrivit unor analişti ai Institutului pentru Studierea Războiului, care avertizează că mutarea ar putea fi folosită apoi pentru a ameninţa Ucraina şi aliaţii săi cu un atac nuclear.

„După anexare, el va afirma, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus se aplică acelor teritorii nou anexate. Astfel de acţiuni ar ameninţa Ucraina şi partenerii săi cu un atac nuclear în cazul în care contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de ruşi vor continua", susţin analiştii Katherine Lawlor şi Mason Clark.


UPDATE 06.21 În Rubizhne eliberată , regiunea Harkiv, soldaţii ucraineni îi oferă mâncare unei femei. Ea plânge şi spune "A noastră! A noastră! Mulţumesc mult!".

UPDATE 05.50 Reţeaua de televiziune RTVI a publicat o hartă care arată unde comisariatele militare din #Rusia au fost lovite de cocktail-uri Molotov în ultimele luni.

UPDATE 05.16 Un oraş modular temporar va apărea în Borodyanka pentru cei care au fost lipsiţi de locuinţe de către ocupanţi. Structurile care alcătuiesc oraşul temporar au venit la Borodyanka ca ajutor din partea guvernului polonez. Oraşul va fi instalat pe teritoriul stadionului local. Acest lucru a fost declarat de şeful OVA de la Kiev, Alexander Pavlyuk.

Oraşul modular va fi format din patru complexe. Instalarea tuturor celor patru complexe este programată pentru 16 mai. Fiecare dintre ele include 22 de module pentru locuit, precum şi o bucătărie, duş, toaletă şi alt spaţiu de locuit necesar. Se lucrează la asamblarea modulelor.

UPDATE 02.09 Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a actualizat datele privind victimele agresiunii ruse din Ucraina, în perioada 24 februarie - 12 mai. Potrivit Radio Svoboda, Oficiul a documentat 3.573 de decese şi 3.816 de răniri ale civililor, comparativ cu 3.541 de morţi şi 3.785 de răniţi la sfârşitul zilei de 11 mai. Cu toate acestea, ONU sugerează că cifrele reale sunt mult mai mari.

UPDATE 01.26 Rusia a intrat în a treia fază a unui război pe scară largă în Ucraina şi se pregăteşte pentru o luptă lungă a declarat consilierul ministrului Afacerilor Interne, Victor Andrusiv, în cadrul teletonului zilnic ucrainean.

Andrusiv a menţionat că prima fază a fost o încercare de a captura Ucraina „în câteva zile”, a doua - de a efectua o mare încercuire a Forţelor de Apărare ale Ucrainei în est.

„Acum este a treia fază - când încep să se pregătească să apere frontierele acolo unde s-au oprit. Acest lucru indică faptul că au decis să transforme războiul într-unul foarte lung... se aşteaptă ca crizele provocate de război să pună Vestul la masa negocierilor cu ei, pentru ca Occidentul să încerce să ne determine să ne schimbăm obiectivele”, a spus el.

UPDATE 00.42 Pentagonul poate suspenda livrările de arme către Ucraina a declarat şeful Departamentului de Stat al SUA John Kirby. Senatul SUA ar trebui să aprobe încă 40 de miliarde de dolari cel mai târziu pe 19 mai. Dacă Senatul nu aprobă proiectul pentru acordarea de ajutor Kievului, Pentagonul poate suspenda  livrările de arme către Ucraina.

Potrivit lui Kirby, Senatul SUA trebuie să aprobe alocarea a încă 40 de miliarde de dolari cel târziu pe 19 mai. În acest caz, ajutorul militar din partea Statelor Unite va curge neîntrerupt.

"Dacă nu primim aprobarea în curând, poate exista o perioadă de timp în care nimic nu va fi transferat. Şi am dori să fim siguri că acest lucru poate fi evitat", a spus Kirby.

UPDATE 00.16 În prezent, sunt în derulare negocieri pentru următoarea etapă a  misiunii de evacuare din uzina Azovstal din Mariupol. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, în discursul său video .

Încercăm în permanenţă să îi salvăm pe toţi oamenii de la Mariupol şi Azovstal. În prezent, negociem foarte greu pe următoarea etapă a misiunii de evacuare - evacuarea răniţilor grav, a medicilor. Vorbim despre un număr mare de apărător şi apărător”, a spus şeful statului.

ŞTIRE INIŢIALĂ Ucraina a lansat două pachete de cărţi de joc cu fotografii ale criminalilor de război, politicienilor şi propagandiştilor ruşi. Acest lucru a fost anunţat de comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, generalul Valery Zalujni, pe Facebook. El a scris că în urmă cu exact 20 de ani, în 2002, Comandamentul Central al SUA a lansat o listă de criminali de război căutaţi sub forma unui pachet de cărţi, joc în care armata americană şi-a amintit obiectivele sale.

„În 2022, voluntarii comunităţii internaţionale de informaţii InformNapalm au continuat această tradiţie şi cu sprijinul conducerii militare a Ucrainei, inclusiv a mea, au emis două pachete de cărţi cu chipurile criminalilor de război ruşi şi ale politicienilor şi propagandiştilor ruşi. Împreună pentru Victorie! Slavă Ucrainei!" - se spune în mesajul lui Zalujni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite