Război în Ucraina. Liderii batalionului Azov nu s-ar fi predat. Ucraina anunţă distrugerea postului de comandă al Flotei ruse la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este a 84-a zi a conflictului militar declanşat de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Zelenski a avut o intervenţie la Cannes unde a făcut o paralelă între război, dictatori şi situaţia cu care se confruntă în prezent ţara sa.

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO cu evacuarea militarilor ucraineni de la Azovstal


UPDATE 21.05 Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev miercuri, după ce a fost închisă timp de trei luni din cauza invadării Ucrainei, relatează Reuters.

”Redeschidem oficial operaţiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Langenkamp pentru Reuters, cu puţin timp înainte ca drapelul Statelor Unite să fie arborat deasupra ambasadei.

El a spus că un număr mic de diplomaţi se vor întoarce iniţial pentru a ocupa misiunea.

Statele Unite şi-au relocat ambasada temporar în Liov, un oraş din vestul Ucrainei, pentru ”siguranţa personalului”, a declarat la vremea respectivă secretarul de stat Antony Blinken.

UPDATE 19.33 Aproape 100.000 de locuitori din Mariupol care au rămas în oraşul ocupat sunt în pericol de moarte din cauza răspândirii bolilor infecţioase, în special a holerei, a declarat Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme (parlamentul ucrainean).

„Nu este suficientă apă potabilă în oraşul ocupat temporar. În plus, din cauza deteriorării semnificative a sistemelor de filtrare şi a pompelor, apa potabilă este amestecată cu cea din canalizare şi devine inutilizabilă”, a subliniat ea.

Lipsa apei, condiţiile insalubre, creşterea temperaturii aerului şi, în acelaşi timp, lipsa medicamentelor ameninţă răspândirea infecţiilor periculoase - holera, dizenteria, escherichioza, care provoacă forme severe de boli şi duc la moarte.

Tot la Mariupol, pe lângă lipsa hranei, există un deficit grav de apă potabilă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a început deja pregătirile pentru combaterii răspândirii holerei şi a altor boli infecţioase în teritoriile ocupate de ruşi din Ucraina, dacă va fi cazul.

UPDATE 18.00 Artileria armatei ucrainene a distrus postul de comandă al brigăzii Flotei ruse în Marea Neagră, a anunţat miercuri Centrul pentru Comunicaţii Strategice al Ucrainei.

„Potrivit informaţiilor preliminare, în urma unui atac de artilerie, a fost distrus postul de comandă al Brigăzii 810 Marină Separată (unitatea 13140, Sevastopol) de la Flota Mării Negre”, se arată într-un comunicat.

Comunicatul anunţă victime în urma atacului. Trei ofiţeri ruşi ar fi fost ucişi, iar alţi 14 membri ai personalului de comandă ar fi fost răniţi.

UPDATE 17.56 Un tren blindat rus a fost aruncat în aer, în apropiere de Melitopol, oraş aflat sub ocupaţie rusă, potrivit informaţiilor prleiminare. Personalul care opera garnitura ar fi fost ucis.

UPDATE 15.31 O echipă CNN s-a deplasat în localitatea ucraineană Bilohorivka din Doneţk, unde se crede că Rusia a suferit una dintre cele devastatoare înfrângeri din război de până acum, în urmă cu o săptămână. Aici epavele carbonizate ale blindatelor ruseşti sunt împrăştiate pe un teren împădurit situat la doar câteva sute de metri de linia frontului.

Potrivit armatei ucrainene, în atacul lansat săptămână trecută au fost distruse „cel puţin 73 de piese de echipament”, între care tancuri model T-72 şi mai multe tipuri de vehicule de infanterie. Forţele ucrainene au atacat convoiul militar rus pe când încerca să traverseze râul Siverskii Doneţ.

„Aveau opţiunea de a traversa prin trei locuri”, spune un ofiţer de rang înalt care nu şi-a dezvăluit numele din motive de securitate.

„Au încercat prima cale, nu au reuşit, au fost spulberaţi acolo. La fel şi când au încercat a doua cale. Ei bine, se vede că în cea treia încercare au pierdut cea mare parte de echipament. Acolo au avut patru tentative. Prima oară, nu au putut, au fost zdrobiţi de artilerie. A doua oară, la fel. De fiecare dată, şi-au sporit eforturile, nu au priceput că noi vedeam tot ce fac. Şi fiecare mişcare a lor era urmată de o contra-acţiune a noastră”, a explicat ofiţerul.

UPDATE 14.46 Aproximativ 28.300 de soldaţi ruşi au fost ucişi de când trupele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează The Guardian.

Într-o actualizare postată pe pagina oficială de Facebook, Forţele Armate Ucrainene au precizat că Rusia a pierdut încă 400 de soldaţi în ultima zi (n.r. marţi).

În plus, Rusia a mai pierdut 1.251 de tancuri, 3.043 de vehicule blindate, 586 de sisteme de artilerie, 199 de sisteme de lansare de rachete multiple, 91 de sisteme de apărare aeriană, 202 de avioane de război, 167 de elicoptere, 441 de vehicule aeriene fără pilot, precum şi 13 nave şi bărci de război.

De asemenea, forţele ruse au mai pierdut 2.136 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 102 rachete de croazieră şi 43 de echipamente speciale.

UPDATE 14.36 Administraţia Militară Regională Zaporijjia a dezvăluit că în oraşul Melitopol, aflat sub ocupaţie rusă, membrii mişcării locale de rezistenţă au lichidat mai mulţi ofiţeri ruşi de rang înalt.

Potrivit administraţiei, ruşii din Melitopol nu fac publice datele despre moartea comandanţilor lor, însă, în ultima perioadă, au înăsprit controalele în oraş, încercând să-i identifice pe apărătorii ucraineni. "La Melitopol, partizanii au lichidat militari ruşi de rang înalt. Invadatorii încearcă să ascundă această situaţie. Dar verifică intens vehiculele private, probabil, în căutarea partizanilor" - se arată în comunicatul conducerii regiunii Zaporijjia.

Potrivit locuitorilor din Melitopol, invadatorii şi-au adus "şoptitori" în oraş, care răspândesc informaţii false şi încearcă să influenţeze opiniile cetăţenilor, sugerându-le, în mod special, că "la începutul războiului, autorităţile ucrainene au cedat oraşul" şi că "Ucraina a abandonat Melitopolul, motiv pentru care nu mai au loc evacuări şi nu se plătesc salariile".

De asemenea, localnicilor li se transmite că "dacă la Melitopol vor veni Forţele Armate ale Ucrainei, oraşul va fi bombardat". "Toate aceste mesaje ale inamicului au ca scop doar să-i facă pe locuitorii Melitopolului să accepte să coopereze cu invadatorii şi să nu mai aibă încredere în autorităţile ucrainene legitime" - a menţionat administraţia regională.

UPDATE 14.28 Comandanţii de rang înalt de la Azovstal - combinatul siderurgic din Mariupol, ultima redută a rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov - se află în continuare în interiorul oţelăriei şi încă nu s-au predat, a declarat liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, potrivit Reuters.

Puşilin a afirmat că niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat. „Nu au părăsit combinatul până acum", a mai spus el, potrivit agenţiei de presă DAN al separatiştilor din Doneţk, citată de Agerpres. 

În total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas, potrivit unui comunicat emis miercuri de Rusia. 

Ucraina a acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol, a afirmat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea grupului parlamentar „Golos”, implicată în negocierile privind evacuarea apărătorilor de la Azovstal, într-o declaraţie pentru The New York Times, citată miercuri de media ucrainene.

Până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit deoarce Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o terţă ţară, bunăoară Turcia, dar Moscova se opune unei astfel de iniţiative, a indicat Rudik, citată de Focus.ua. 

UPDATE 14.25 Arma rusă se confruntă cu „probleme semnificative” în privinţa resurselor, fapt ce-i afectează operaţiunile militare din Ucraina, se arată în raportul de miercuri al serviciului de informaţii al armatei britanice.

În pofida faptului că trupele ruseşti au încercuit portul strategic Mariupol timp de zece săptămâni, rezistenţa soldaţilor ucraineni de la Azovstal a reuşit să amâne deznodământul: obţinerea controlului total asupra unui oraş extrem de important, care deschide un culoar între Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile separatiste proruse din Donbas.

Rezistenţa din Mariupol a întârziat mult atingerea obiectivului pentru armata rusă, a produs pierderi uriaşe şi a creat frustrare în rândul invadatorilor.

În tentativa de a învinge această rezistenţă, Moscova a apelat la forţe auxiliare, printre care paramilitarii liderului cecen Ramazan Kadîrov, voluntari şi trupe ale Gărzii Naţionale. 

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, comandantul paramilitarilor lui Kadîrov în Mariupol este un văr al liderului cecen, şi anume Adam Delimhanov.

UPDATE 13.34 Transnistria este un factor destabilizator atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina, a declarat pentru postul TV Moldova 1 Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Podoliak, Kievul va lua măsuri corespunzătoare în cazul unei escaladări dinspre Transnistria.

„Consider că în lista sancţiunilor trebuie incluşi cât mai mulţi subiecţi care activează pe teritoriul Transnistriei. În general, Transnistria în forma în care există azi, este într-adevăr un factor destabilizator nu doar pentru (Republica, n. red.) Moldova, în sensul că nu-i permite ţării să se dezvolte eficient - prezenţa oricăror offshore-uri tenebre şi criminale frânează creşterea economică. Este şi un nucleu de destabilizare şi de tensionare a Ucrainei. Fără îndoială, pe măsură ce conflictul va escalada, vor fi unele decizii privind Transnistria”, a declarat consilierul prezidenţial al Ucrainei, Mihailo Podoleak, citat de agenţia de presă Ukrinform şi replica.md.

O serie de explozii misterioase au avut loc imediat după Paşte în Transnistria, o regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova.

Autorităţile de la Kiev au avertizat în repetate rânduri că această regiune ar putea fi folosită de Moscova pentru a deschide un nou front pentru războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Întrebat despre negocierile ruso-ucrainene, aflate în impas după descoperirea atrocităţilor comise de soldaţii ruşi la Bucea, Irpin, Borodianka şi în alte localităţi din Ucraina, Podoliak a declarat că acestea ar putea fi deblocate în cazul în care conducerea din Rusia ar percepe „corect lumea”.

UPDATE 12.39 Luptătorii ucraineni din Mariupol care s-au predat începând de luni urmează să fie interogaţi de Comitetul de Anchetă din Rusia, scrie presa rusă.

Conform agenţiei de presă TASS, afiliată Kremlinului, Comitetul de Anchetă intenţionează să lanseze investigaţii pentru „crime comise de regimul ucrainean împotriva civililor din Donbas”.

Practic, această acuzaţie este în acord cu declaraţiile lui Vladimir Putin şi cu relatările propagandiştilor Kremlinului, care susţin că autorităţile de la Kiev s-ar fi dedat unor acte de genocid în Donbas. Acuzaţia este respinsă vehement de statul ucrainean.

Potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, luptătorii din Mariupol care s-au predat după mai multe săpămâni de rezistenţă în oţelăria Azovstal vor fi transferaţi într-o colonie penală din Rusia.

Kievul aşteaptă un schimb de prizonieri, dar este puţin probabil ca Moscova să dea curs unui astfel de demers.

Ministerul rus al Apărării susţine că 959 de luptători s-au predat începând de luni la oţelăria Azovstal şi s-au declarat prizonieri de război. Nouăzeci dintre ei sunt răniţi, unii fiind în stare gravă. Însă Ministerul rus al Apărării nu oferă nicio informaţie despre despre soarta acestor prizonieri.

Aceşti luptători au devenit un simbol al rezistenţei ucrainene în faţa agresiunii militare ruse, care a fost lansată la 24 februarie sub fel şi fel de pretexte inventate şi formulări eronate, precum „operaţiune militară specială”, menite să atragă sprijin mai ales pe plan intern.

UPDATE 12.07 Un nou atac cu rachete a avut loc miercuri dimineaţă în regiunea Odesa, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.

Potrivit sursei citate, atacul a fost lansat din Marea Neagră.

„Atacând în zori aşezări din regiune, inamicul continuă încercările de a distruge infrastructura şi de a pune presiune psihologică asupra civililor. Potrivit primelor informaţii, nu s-au înregistrat pagube semnificative şi nici victime”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene.

O echipă de anchetatori a fost trimisă la locul atacului, care intră sub incidenţa articolului 438 - cu privire la încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului - din Codul Penal al Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, a declarat că cinci nave ruseşti de desant şi două lansatoare de rachete de croazieră sunt staţionate în prezent în Marea Neagră.

UDPATE 11.51 În total, 959 de militari ucraineni, inclusiv 90 de răniţi, s-au predat Rusiei începând de luni, anunţă Moscova

În total, 959 de militari ucraineni, baricadaţi în oţelăra Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni, anunţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

”În ultimele 24 de ore, 694 de combatanţi, inclusiv 29 răniţi, s-au declarat przonieri. De la 16 mai, 959 de combatanţi, inclusiv 90 răniţi, s-au declarat prizonieri”, precizează într-un comunicat ministerul.

Potrivit ministerului, 51 dintre militarii ucraineni răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, o localitate aflată sub controlul ruşilor şi aliaţilor separatişti proruşi.

Ministerul rus al Apărării nu oferă nicio informaţie despre despre soarta acestor prizonieri.

Autorităţile ruse au anunţat în ami multe rânduri că ele nu-i consideră, cel puţin pe o parte dintre ei, drept militari, ci combatanţi neonazişti.

Autorităţile ucrainene vor, la rândul lor, să organizeze un schimb de prizonieri.

UPDATE 11.31 A început primul proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor ruse în Ucraina: „Mi s-a ordonat să trag. A căzut şi ne-am continuat drumul”

Justiţia ucraineană a început, miercuri, primul său proces pentru crime de război, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Procesul va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse de la începutul invaziei în această ţară, relatează AFP.

UPDATE 10.44 România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse

Ministerul de Externe anunţă, miercuri, că România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse.

„În continuarea demersurilor întreprinse în susţinerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva acestui stat, autorităţile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ),  la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia ONU privind prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948”, a transmis, miercuri, MInisterul de Externe, într-un comunicat de presă.

UPDATE 10.01 Un expert militar ucrainean explică importanţa Insulei Şerpilor pentru Rusia: Monitorizează teritoriul României unde se află trupele americane

Desfăşurarea de echipamente de recunoaştere pe Insula Şerpilor le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde se află trupele americane, a spus colonelul Serhi Grabski, într-un interviu acordat RBC-Ucraina. Insula Şerpilor este o destinaţie importantă din punct de vedere strategic, care permite Rusiei să creeze probleme globale, spune acesta.

Întrebat dacă ce se întâmplă în jurul Insulei Şerpilor acum este o pregătire a ruşilor pentru debarcarea unui grup naval sau, poate, a unui grup de debarcare aerian în Transnistria, colonelul spune că ruşii nu mai au o flotă pentru o operaţiune de debarcare navală. Şi o operaţiune aeriană la o asemenea distanţă „este o prostie”.


FOTO Profimedia

Insula Şerpilor / FOTO Profimedia

UPDATE 08.55 Discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina stagnează: „Rusia nu înţelege procesele actuale din lume”

Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina au stagnat, ambele părţi făcând schimb de acuzaţii, iar Moscova indicând că o revenire la discuţii ar putea fi dificilă, transmite Reuters.

Rusia a acuzat Ucraina că şi-a înăsprit poziţia, iar Occidentul că a sprijinit guvernul de la Kiev, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că Washingtonul, Londra şi Bruxelles-ul doresc să folosească Ucraina în avantajul lor strategic. 

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a confirmat că discuţiile sunt "în aşteptare", deoarece Rusia nu este dispusă să accepte că "nu va atinge niciun obiectiv" şi că războiul nu se mai desfăşoară conform regulilor Kremlinului.

UPDATE 08.01 Guvernul Ucrainei a ridicat restricţiile aplicate preţurilor carburanţilor, pentru a permite creşterea importurilor

Guvernul Ucrainei a ridicat restricţiile privind preţurile carburanţilor, pentru a le permite comercianţilor să importe mai mult şi să compenseze deficitul pe care îl întâmpină Ucraina, după ce forţele ruse au distrus multe spaţii de depozitare şi lanţuri logistice, a declarat marţi ministrul Economiei, transmite Reuters.

”Noi... am suspendat reglementarea preţurilor, pentru a le permite operatorilor de pe piaţă să sature piaţa... astfel încât să poată furniza toate resursele disponibile pe piaţa europeană şi nu numai de pe piaţa europeană”, a spus Iulia Svyrydenko, într-un interviu online acordat televiziunii ucrainene.

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina a intrat în a treia lună, deficitul de benzină s-a extins în multe zone din ţară, cele mai afectate fiind oraşe precum Kiev şi Liov, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni revin acasă după retragerea ruşilor în estul, luna trecută.

În ultimele zile, deficitele de carburanţi s-au agravat, în condiţiile în care incertitudinile legate de război au dus la achiziţii dictate de panică, mulţi ucraineni depozitând canistre cu benzină acasă.

UPDATE 07.39 Zelenski: Bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa eşecurile din sud şi est

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei.

„Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk. Activităţi specifice de sabotaj în zonele de frontieră ale Ucrainei”, afirmă Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

UPDATE 07.01 Forţele ucrainene de apărare aeriană distrug 11 drone inamice şi patru rachete de croazieră 

Forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre ucrainene susţin că au lovit 15 ţinte ale invadatorilor ruşi, pe 17 mai, inclusiv 11 drone şi patru rachete de croazieră.

Potrivit Ukrinform, Comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene a raportat acest lucru pe Facebook. 

"Apărarea aeriană a Forţelor Terestre a lovit zece drone de nivel operaţional şi tactic. O altă dronă şi patru rachete de croazieră au fost distruse de unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ucrainene", se arată în comunicat. 

Rapoarte anterioare au precizat că, la 17 mai, în zona operaţiunii Forţelor Comune, armata ucraineană a respins 12 atacuri inamice. 

UPDATE 06.41 SUA creează o unitate pentru a documenta „crimele de războI” ale Rusiei în Ucraina

Departamentul de Stat al SUA creează o unitate pentru cercetarea, documentarea şi publicarea presupuselor crime de război pe care Rusia le-ar fi comis pe teritoriul Ucrainei.

Conform declaraţiilor Departamentului de Stat al SUA, Observatorul Conflictelor are misiunea de a "capta, analiza şi face disponibile pe scară largă dovezi ale crimelor de război şi alte atrocităţi comise de Rusia în Ucraina". 

UPDATE 06:10 Ucraina înfiinţează o comisie de evaluare a pagubelor provocate de invazia rusă  

Volodimir Zelenski a semnat un decret privind înfiinţarea unei comisii de evaluare a pagubelor provocate de invazia rusă, relatează news.ro. Scopul acestei comisii este de a se asigura compensarea integrală a pagubelor cauzate Ucrainei. 

UPDATE 05.41 Peste 220 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene, înregistrate de OMS

OMS a înregistrat 226 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene, de la începutul invaziei ruse. Directorul regional OMS, Hans Kluge a declarat că au avut loc aproape 3 atacuri pe zi de la startul războiului. În urma atacurilor au murit cel puţin 75 de persoane şi 59 au fost rănite. 

UPDATE 04:40 Zelenski afirmă că misiunea de evacuare de la Azovstal continuă 

În timpul discursului său de noapte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că misiunea de evacuare a eroilor ucraineni de la Azovstal continuă. 

UPDATE 03.55 Ucraina face tot posibilul pentru salvarea luptătorilor rămaşi la Azovstal

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că în prezent Kievul cunoaşte numărul soldaţilor rămaşi la fabrica Azovstal dar acestea sunt "informaţii sensibile" ce nu pot fi divulgate. Luni au fost evacuaţi 264 de soldaţi, dintre care mulţi foarte grav răniţi, prin coridoarele umanitare. 

UPDATE 03:00 Rusia vrea să îi judece pe militarii ucraineni de la Azovstal pentru "crime de război"

La Moscova a fost făcută o comisie de anchetă care îi va interoga pe soldaţii ucraineni care s-au predat la oţelăria Azovstal, din Mariupol, conform agenţiei ruse de presă Tass. Interogatoriul face parte dintr-o anchetă pe care ruşii o numesc "cazuri penale privind crimele regimului ucrainean". 

UPDATE 02.19 Discurs surpriză ţinut de Zelenski la Cannes

Preşedintele Zelenski a ţinut, marţi, un discurs surpriză în cadrul Festivalului de FIlm de la Cannes. Acesta a afirmat în timpul unei înregistrări video că este necesar ca "cinematografia să nu fie tăcută". Zelenski a vorbit despre filme cu impact istoric precum "Marele Dictator" al lui Charlie Chaplin şi a spus despre acestea că sunt "documentare oribile şi filme de ştiri", dar în mod ironic se pare că cei mai cunoscuţi dictatori ai secolului XX "au iubit cinematograful". 

UPDATE 01.01 Nou ajutor militar pentru Ucraina din partea UE

Uniunea Europeană urmează să aprobe un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro. 

“Trebuie să continuăm să îi sprijinim pe ucraineni cu arme, de aceea vom scoate încă 500 de milioane de euro” din Facilitatea europeană pentru pace, a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.

UPDATE 00:37 Cel puţin şapte morţi şi şase răniţi în atacurile de la Doneţk

În urma atacurilor urse de marţi din regiunea Doneţk, au murit cel puţin şapte persoane şi cel puţin şase au fost rănite, conform declaraţiilor guvernatorului regional, Pavlo Kirilenko.

UPDATE 00.06 Polonia solicită mai mult sprijin din partea UE pentru refugiaţii ucraineni

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că UE neglijează Polonia şi Ungaria când vine vorba de sprijin pentru refugiaţii pe care cele două ţări îi  primesc în această perioadă. Duda a avut o întâlnire cu omologul său maghiar, în care a susţinut că niciuna din cele două ţări nu primeşte suficient sprijin pentru a putea implementa programele care ar ajuta eficient milioanele de oameni care părăsesc Ucraina din cauza războiului.

Duda a precizat că această atitudine a UE "subminează unitatea europeană", dar promite că face tot posibilul ca oaspeţii ucraineni să se simtă cât mai bine în Polonia, relatează BBC. Până în prezent, Polonia a primit peste 3.3 milioane de refugiaţi ucraineni, în timp ce Ungaria a primit peste 600.000 de refugiaţi pe teritoriul ţării sale.

UPDATE 21.52 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cei doi lideri fiind de acord că în situaţia generată de invazia Rusiei în Ucraina este necesară o soluţie negociată care să conducă la retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului german, citat de Mediafax, cancelarul Olaf Scholz a avut o nouă convorbire prin telefon cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Potrivit sursei citate, cancelarul şi preşedintele au avut un schimb de opinii despre actuala situaţie militară şi umanitară din Ucraina şi au fost de acord că orice soluţie negocialtă între Ucraina şi Rusia trebuie să realizeze încheierea atacurilor Rusiei şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”, anunţă Guvernul de la Berlin, potrivit Mediafax. 

Sursa citată mai arată că cei doi lideri au discutat şi despre posibilităţile de susţinere a Ucrainei şi au stabilit să menţină o legătură strânsă. 

UPDATE 20.57 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat o discuţie telefonică „lungă şi semnificativă” cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Pe agenda discuţiilor s-au aflat „problema aprovizionării Ucrainei cu combustibil”, sprijinului pe care Parisul îl oferă Kievului în domeniul apărării, precum şi „posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, relatează The Guardian.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul de Twitter că i-a comunicat omologului său francez, Macron „cursul ostilităţilor”, informaţii cu privire la operaţiunea de salvare a armatei din oţelăria Azovstal, dar şi „viziunea perspectivelor procesului de negociere”.

Cei doi şefi de stat au vorbit şi despre 1pregătirea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni” impuse de Uniunea Europeană şi ”posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, a mai afirmat Zelenski.

Macron şi Zelenski, au purtat, de asemenea, o „discuţie semnificativă” referitoare la cererea Ucrainei pentru statutul de candidat la procesul de integrare în Uniunea Europeană, a adăugat el.

UPDATE 19.39 Viceamiralul rus Igor Osipov a fost arestat pentru pierderea crucişătorului Moskva, susţine Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Conducerea Rusiei a început căutarea vinovaţilor eşecurilor din Ucraina prin „cele mai bune tradiţii staliniste”, afirmă sursa citată, făcând referire la epurările şi execuţiile ordonate de Stalin împotriva a numeroşi subalterni de-ai săi.

„Kremlinul pedepseşte demonstrativ comandanţii şi pentru a reduce consecinţele viitoarei sale responsabilităţi politice şi penale”, adaugă Direcţia Principală de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 19.37 Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina „cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie”, formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.

„Pot confirma că astăzi (n.r. marţi), biroul meu a desfăşurat o echipă de 42 de anchetatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin în Ucraina cu scopul de a avansa investigaţiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Karim Khan. El a adăugat că echipa are şi rolul de a oferi sprijin autorităţilor naţionale ucrainene, reprezentând ”cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţarea CPI”.

Un „număr semnificativ” de experţi naţionali olandezi va sprijini această misiune, a mai menţionat el.

Khan a spus că echipa va putea „să adune mai multe mărturii, să sprijine identificarea probelor criminalistice şi digitale relevante şi să se asigure că informaţiile şi probele sunt colectate într-un mod care să le întărească admisibilitatea în procedurile viitoare în faţa CPI”.

UPDATE 18.57 Procuratura Generală a Rusiei a cerut Curţii Supreme a ţării să declare Batalionul Azov drept „organizaţie teroristă”, relatează agenţia de presă Interfax, care citează surse apropiate dosarului.

Dosarul va fi examinat în data de 26 mai, cu uşile închise, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Supreme a Rusiei.

Anterior, deputatul rus Leonid Sluţki a propus reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia pentru a fi aplicată împotriva luptătorilor din Batalionul Azov.

Aceste solicitări survin în contextul evacuării acestor luptători din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol.

UPDATE 18.37 Volodimir Zelenski a apărut alături de soţia sa Olena Zelenska pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei luni. Cuplul prezidenţial al Ucrainei a fost fotografiat marţi, la Kiev, la ceremonia de înmormântare a primului preşedinte al ţării după câştigarea independenţei, Leonid Kravciuk.

Soţii Zelenski păreau calmi, dar epuizaţi, în timp ce se îndreptau să depună flori la sicriul lui Leonid Kravciuk.

Leonid Kravciuk a murit pe 10 mai, la vârsta de 88 de ani, după o ”suferinţă îndelungată”.

UPDATE 18.33 Mulţi dintre miile de soldaţi ruşi morţi pe câmpul de luptă din Ucraina sunt foarte tineri, provin din regiuni sărace şi din rândul unor minorităţi etnice.

Conducerea de la Moscova evită să vorbească despre soldaţii ruşi morţi în Ucraina. Ultimul comunicat al său pe acest subiect datează din 25 martie, adică la o lună şi o zi de la declanşarea războiului de către Vladimir Putin, şi menţionează numai 1.351 de soldaţi ruşi ucişi.

„Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care a angajat-o în (24, n. red.) februarie”, constata duminică Ministerul britanic al Apărării, referindu-se la circa 50.000 de soldaţi ruşi fie ucişi, fie răniţi, fie ajunşi prizonieri de război.

Cu o rată de trei soldaţi răniţi la unul ucis recunoscută de Moscova, se ajunge la estimări precum că Rusia a pierdut în aproape trei luni în Ucraina aproape cât a pierdut Uniunea Sovietică în zece ani de invazie în Afganistan (circa 15.000 de soldaţi), scrie AFP.

MediaZona, un portal din Rusia, afirmă că a confirmat moartea a 2.099 de soldaţi ruşi în Ucraina până la data de 6 mai. O mare parte dintre ei au între 21 şi 23 de ani, în timp ce peste 70 nu au nici 20 de ani.

Majoritatea lor provin din din sudul Rusiei, în special din regiunea caucaziană, precum şi din centrul Siberiei.

Cel mai mare număr de decese a fost confirmat în rândul soldaţilor provenind din etniile musulmane din Daghestan, urmaţi de soldaţi din minoritatea mongolă din Republica Buriatia.

„Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi educaţională”, explică Pavel Luzin, un comentator al portalului Riddle Russia.

UPDATE 17.54 Guvernatorul administraţiei militare regionale Sumî, Dmitro Zhivitski, a declarat că aproximativ 76 de explozii s-au produs în regiune marţi, mai multe clădiri, inclusiv o grădiniţă şi o biserică, au fost avariate în urma bombardamentelor organizate de forţele ruse. Cel puţin 5 persoane au fost rănite, relatează The Kiev Independent, potrivit News.ro.

Regiunea Sumî a fost ţinta bombardamentelor ruseşti încă marţi dimineaţa, a mai spus el pe contul de Telegram.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite, susţin autorităţile locale.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că rachetele sale au ”distrus rezervele inamice” care finalizau exerciţii de luptă în centrele de antrenament din zona Ohtîrka, potrivit BBC.

UPDATE 17.50 O serie de filmuleţe înregistrate cu drona şi publicate pe reţelele de socializare arată momentul în care ultimii apărători ai oraşului Mariupol încep să de predea după o rezistenţă de câteva săptămâni în combinatul siderugric Azovstal.

Într-un filmuleţ se poate vedea cum câţiva luptători ucraineni ies din combinat purtând răniţi pe tărgi, iar într-un alt filmuleţ se poate vedea cum aceştia sunt percheziţionaţi de forţe ale Rusiei.

Conform Kievului şi Moscovei, soldaţii grav răniţi - 53 la număr potrivit Kievului, 51 potrivit Moscovei - au fost separaţi de colegii lor şi transportaţi la Novoazovsk oficial pentru asistenţă medicală. Ceilalţi soldaţi au fost urcaţi în autobuze şi duşi la Olenivka. Novoazovsk şi Olenivka sunt două localităţi din regiunea Doneţk controlate în prezent de separatiştii proruşi.

UPDATE 17.05 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina în privinţa rezolvării conflictului au fost suspendate din cauza ”mentalităţii stereotipe” a Moscovei, care nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei” a declarat Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Mihailo Podoliak a afirmat că negocierile ruso-ucrainene s-au oprit din cauză că ”Rusia continuă să aibă o mentalitate stereotipă”. El a adăugat, în cadrul unor declaraţii televizate, că Moscova nu realizează că războiul ”nu se mai desfăşoară conform regulilor, planurilor şi programului ei”.

De când cele două delegaţii s-au întâlnit la Istanbul, ”nu există schimbări semnificative, nici vreun progres”, a mai spus el.

”Rezistenţa Ucrainei, rezistenţa din punct de vedere profesional creşte, de aceea Rusia nu are cum să-şi atingă obiectivele”, a subliniat Podoliak.

El a respins, de asemenea, orice concesii teritoriale din partea Ucrainei şi a dat asigurări că preşedintele Zelenski nu va semna Acordul Minsk-2.

”Războiul nu se va încheia dacă cedăm o parte din teritoriile noastre. Acest lucru nu este acceptabil din partea Ucrainei şi nu va fi acceptat de societatea ucraineană. Minsk-2 ar putea fi semnat de un alt preşedinte. Preşedintele Zelenski nu îl va semna, deoarece orice Minsk-2 reprezintă o amânare a războiului, chiar mai distructivă, de exemplu, cu un an sau doi”, a mai declarat oficialul ucrainean.

UPDATE 16.30 Deputatul rus Leonid Sluţki cere pedeapsa cu moartea pentru luptătorii evacuaţi din Azovstal

Soarta luptătorilor din Mariupol deveniţi prizonieri de război a devenit subiect de dezbatere la Moscova. În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că şeful său, Vladimir Putin, a garantat că aceştia vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”, unii deputaţi cer pedepsirea lor, inclusiv cu moartea, sub acuzaţia că ar fi comis „crime monstruoase”.

„Nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanităţii pe care le-au comis şi care sunt comise încontinuu împotriva prizonierilor noştri”, a declarat deputatul Leonid Sluţki în stilul propagandistic adoptat de conducerea de la Moscova.

În condiţiile în care pedeapsa cu moartea se află sub moratoriu în Rusia, Sluţki propune ca factorii de decizie de la Moscova să se „gândească cu atenţie” la ridicarea acestuia în cazul luptătorilor de la Azovstal, calificaţi drept „nazişti” de autorităţile ruse.

Înfierarea şi calificarea ca „nazişti” a tuturor luptătorilor de la Azovstal este la cote maxime la Moscova.

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a reacţionat şi preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Eroi pentru Ucraina, aceşti luptători sunt prezentanţi ca răul absolut pentru Rusia. Moscova îi cataloghează drept „nazişti”, deşi doar câţiva dintre aceşti luptători din Batalionul Azov s-au afişat de-a lungul anilor cu însemne susceptibile să indice o astfel de proximitate. Potrivit presei ucrainene şi unor jurnalişti ruşi independenţi, Putin nu-i poate ierta pe luptătorii din Azovstal dintr-un motiv lesne de înţeles, şi anume pentru faptul că i-au respins din Mariupol pe separatiştii proruşi după câteva săptămâni de ocupaţie în 2014.

UPDATE 15.37 Operaţiunea de evacuare a combatanţilor ucraineni baricadaţi în combinatul siderurgic Azovstal în urma asedierii oraşului Mariupol continuă marţi, afirmă Kievul, subliniind că aceştia şi-au încheiat „misiunea”, în timp ce Moscova susţine că este vorba de o capitulare.

Conform părţii ucrainene, 264 de luptători au fost evacuaţi luni din Azovstal. Dacă 211 luptători au fost transportaţi la Olenivka printr-un culoar umanitar, restul de 53, grav răniţi, au fost duşi la Novoazovsk, un oraş controlat de forţele proruse, pentru asistenţă medicală. Autorităţile ucrainene se aşteaptă ca toţi aceşti luptători, care „şi-au îndeplinit misiunea”, să se întoarcă printr-un schimb de prizonieri.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării vorbeşte despre evacuarea a 265 de luptători ucraineni, dintre care 51 grav răniţi. „S-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri începând de luni”, se arată într-un comunicat al Moscovei.

În timp ce Kievul speră la un schimb de prizonieri, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, intenţionează să blocheze orice demers în acest sens, sub motivul că luptătorii din Azovstal sunt „criminali nazişti”.

Rezistenţa puternică a apărătorilor de la Azovstal a împiedicat armata rusă să preia rapid controlul asupra oraşului Zaporijie, la 200 de kilometri vest, conform Statului Major al armatei ucrainene.

Într-un mesaj difuzat luni seara, în contextul evacuării din Azovstal, comandantul luptătorilor din această oţelărie, Denis Prokopenko, a declarat că decizia a fost luată pentru salvarea vieţilor oamenilor săi.

UPDATE 15.16 Cel puţin 8 persoane au murit şi alte 12 persoane au fost rănite după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra satului Desna din regiunea Cernihiv, nordul Ucrainei, a anunţat serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei, relatează Reuters.

Guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, a declarat că Rusia a lansat patru rachete în jurul orei 5 dimineaţa, ora locală. Două dintre rachete au vizat clădirile din sat, a mai spus el.

„Dimineaţa, inamicul (n.r. trupele ruse) a tras cu rachete în satul Desna. (…) Potrivit informaţiilor preliminare, atacul s-a soldat cu morţi şi mulţi răniţi”, a mai afirmat oficialul ucrainean.

Afirmaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE 14.55 Armata rusă îşi pregăteşte cele mai avansate tancuri din dotare înainte de a le trimite pe front sfinţindu-le şi punând la bord scrisori de la copii, în speranţa că vor fi protejate în luptă. Tancurile T-90 M au fost fabricate la uzina Uralvagonzavod, din Nijni Taghil. Blindatele urmează să fie încărcate în trenuri şi transportate în Ucraina.

Conform informaţiilor publicate de ziaristul Dmitri Kolezev şi de presa din Rusia, înainte de a fi trimise la război, în tancuri au fost puse icoane şi scrisori de la copii. Totodată, tancurile au fost sfinţite de un preot. 

„În etapa finală a pregătirii vehiculelor de luptă, în ele au fost incluse desene şi scrisori de la copiii constructorilor de tancuri şi icoane ortodoxe”, notează TASS. 

UPDATE 14.07 Cadavrul unui voluntar ceh, Tomas, găsit într-o groapă comună lângă Kiev

Cadavrul unui ceh a fost găsit în Ucraina, anunţă marţi Ministerul ceh de Externe, iar presa scrie că este vorba despre un voluntar ucis prin împuşcare, reatează AFP.

Cehul, un şofer de camion în vârstă de 49 de ani, s-a dus în Ucraina devastată de război, după invazia rusă, să ajute la transportarea în locuri sigure a persoanelor deplasate, a declarat soţia acestuia site-ului ceh de ştiri voxpot.cz.

UPDATE 13.41 Duma de Stat intenţionează să refuze un schimb de prizonieri ruşi cu combatanţi ucraineni din Regimentul Azov

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlaentului rus, intenţionează să interzică un schimb de prizonieri ruşi cu combatanţi din cadrul Regimentului ucrainean Azov, potrivit Telegram, care difuzează dezbateri parlamentare ruse, relatează AFP.

Potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a subliniat că ”criminalii nazişti” nu trebuie să fie eliberaţi în schmburi de prizonieri.

UPDATE 13.06 Surse militare: Vladimir Putin se implică personal în operaţiunile din Ucraina

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se implică personal, „la nivel de colonel sau general de brigadă”, în războiul din Ucraina, spun surse militare din Vest, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”.

Conform surselor citate de „The Guardian”, Putin participă la deciziile privind mişcările forţelor ruse în regiunea Donbas, din sud-estul Ucrainei, unde invadatorii au suferit eşecuri sângeroase în tentativele lor de a traversa un râu considerat strategic.

Continuarea aici

UPDATE 12.27 „Morţi şi mulţi răniţi” în atacuri ruse la nord de Kiev, anunţă autorităţile ucrainene

Autorităţile ucrainene anunţă marţi atacuri ruse cu rachetă vizând satul Desna, în regiunea Cernihiv, care ar fi cauzat pierderi grele, potrivit şefului Administraţiei Militare, relatează AFP.

Ruşii „au tras rachete vizând satul Desna în această (marţi) dimineaţa. Sunt morţi şi numeroşi răniţi”, anunţă într-o postare pe Telegram Viaceslav Şaus.

UPDATE 11.50 Un comandant rus este acuzat că şi-a ucis soldaţii răniţi, care nu mai puteau merge: „Pur şi simplu i-a împuşcat” VIDEO

Comandanţii ruşi îşi ucid soldaţii răniţi, în loc să-i ia de pe câmpul de luptă din Ucraina şi să-i evacueze pentru a fi trataţi, au povestit militarii ruşii căzuţi în captivitate. Aceştia au mărturisit, într-o înregistrare video preluată de cotidianul polonez Onet, că au văzut uciderea a cinci dintre colegii lor.

UPDATE 11.24 Canada anunţă că este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina

Canada este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de război, potrivit ministrului de Externe canadian. Acesta a spus şi că una dintre priorităţile ţărilor occidentale este de a facilita exportul de grâu ucrainean şi de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei.

Declaraţia ministrului de Externe Melanie Joly a avut loc în cadrul unei teleconferinţe cu presa, după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din G7 şi la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada.

UPDATE 10.55 De ce armata Ucrainei mai foloseşte o mitralieră veche de 100 de ani? VIDEO

Forţele ucrainene luptă împotriva invadatorilor ruşi cu un model de  mitralieră care au intrat în serviciu când Ucraina făcea parte din Imperiu Rus condus de un ţar.

Mitraliera Maxim M1910 cântăreşte 68 de kilograme şi are un scut blindat fixat pe un suport distinctiv pe două roţi care permite tractarea sa de către un vehicul sau manevrat de echipajul de armă. 

Continuarea aici

Mitraliera Ucraina

UPDATE 09.54 Povestea ucraineanului torturat şi împuşcat de soldaţii ruşi. Cum a reuşit să scape din groapa comună în care a fost aruncat cu fraţii săi

Mikola Kulicenko, un civil ucrainean, a povestit într-un interviu pentru postul public de la Kiev chinurile prin care a trecut. El a fost torturat şi împuşcat, alături de fraţii lui, de către soldaţii ruşi şi a fost aruncat într-o groapă comună.

„Glonţul mi-a intrat prin obraz şi mi-a ieşit pe la ceafă, pe sub ureche. N-a atins organe vitale”, povesteşte Mikola Kulicenko, într-un interviu pentru postul public de la Kiev.

Continuarea aici

UPDATE 09.03 Mesajul comandatului Batalionului Azov la evacuarea militarilor răniţi din Azovstal: „Războiul e o artă, nu o ştiinţă”

Comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, a spus în mesajul său video transmis luni seară, când au fost evacuaţi şi soldaţii din oţelăria Azovstal, că decizia a fost luată pentru salvarea vieţilor luptătorilor. El a subliniat că cel mai înalt standard de comandă este îndeplinirea misiunii, în paralel cu protejarea a cât mai multe vieţi.

UPDATE 08.42 Fostul comandant al separatiştilor din Donbas spune că Rusia a pierdut bătălia din estul Ucrainei: „Misiunea a eşuat”

Fostul comandant rus Igor Ghirkin, care a comandat separatiştii pro-ruşi din Donbas după anexarea ilegală a Crimeei, spune că noua ofensivă declanşată de Ministerul Apărării de la Moscova în estul Ucrainei a eşuat.

Acesta a făcut o postare publicată pe canalul său de Telegram şi a prezentat situaţia de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas, concluzionând că ofensiva pe scară largă declanşată de Moscova pe 18 aprilie în estul Ucrainei, după retragerea trupelor ruseşti din regiunile Kiev şi Chernihiv, nu şi-a atins obiectivele şi că a fost oprită de ucraineni.

„Cu regret trebuie să spun că operaţiunea amplu mediatizată de la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Doneţk a eşuat”, scrie el.

UPDATE 08.16 Viktor Orban denunţă „valul sinucigaş” care agită Occidentul şi aminteşte de „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban a denunţat luni, „valul sinucigaş” care agită Occidentul şi care „experimentează marele program de înlocuire”, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţii din afara Europei. El a amintit de „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei, în cadrul ceremoniei de învestire în faţa Parlamentului, relatează Le Figaro.

Pe măsură ce în cadrul Uniunii Europene nemulţumirea faţă de refuzul Budapestei de a aproba embargoul asupra petrolului rusesc creşte, Viktor Orban, care s-a apropiat în ultimii ani de preşedintele rus Vladimir Putin, a reamintit că ”ameninţarea securităţii energetice” rămâne ”o linie roşie” (n.r. limită) care nu trebuie depăşită.

UPDATE 07.31 Ce informaţii are NATO despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, afirmă că Alianţa nu deţine informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Nu avem informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Putin. Evident, am ascultat şi noi ceea ce a declarat unul din şefii serviciilor de informaţii ucrainene, nu avem astfel de informaţii la nivel de NATO”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Digi 24.

UPDATE 06.49 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei: Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor. Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal, 53 grav rănite, spun oficialii.

Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, se arată în comunicat.

”Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, se mai precizează în comunicat.

Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal asediată, inclusiv 53 grav rănite, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.

UPDATE 06.00 Bază militară ucraineană din apropierea graniţei cu Polonia, vizată de rachete ruseşti

O bază militară ucraineană aflată la 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată de un atac cu rachete ruseşti, marţi dimineaţă. Atacul a fost confirmat de şeful administraţiei militare regionale din Liov, Maksim Kozitski.

UPDATE 05.21 Zelenski, discuţii cu directorul general al FMI pentru accelerarea asistenţei financiare către Ucraina

Preşedintele ucrainean a discutat cu Kristalina Geogieva despre modul de accelerare a acordării de asistenţă financiară Ucrainei, dat fiind faptul că aceasta are un deficit bugetar pe timp de război în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună. 

UPDATE 04.27 UNICEF: Războiul din Ucraina ameninţă viaţa copiilor subnutriţi din întreaga lume

Peste 600.000 de copii din întreaga lume riscă să rămână fără acces la tratament pentru malnutriţie, din cauza costurilor crescute ale materiilor prime. UNICEF estimează că cel puţin 10 milioane de copii afectaţi de epuizare severă nu au acces la alimente terapeutice. 

UPDATE 03.41 Soldaţi ucraineni evacuaţi cu succes de la Azovstal

Peste 260 de soldaţi au fost evacuaţi de la combinatul Azovstal, conform declaraţiilor autorităţilor ucrainene. Acesta era ultimul batalion de rezistenţă ucraineană în Mariupol. 

„La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, a declarat ministrul adjunct ucrainean al Apărării,Ganna Maliar.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat evacuarea soldaţilor ucraineni. Acesta a spus că Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. 

”O zi dificilă. Dar în această zi, la fel ca în toate celelalte, scopul este să ne salvăm ţara şi oamenii. Privitor la situaţia din Mariupol: mulţumită acţiunilor Armatei Ucrainei - forţele armate, serviciile de informaţii, echipele de negociere -, a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al ONU, sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri. Printre ei se află răniţi grav, care primesc ajutor medical. Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. Acesta este principiul nostru. Cred că orice persoană rezonabilă înţelege ce spun”, a declarat Volodimir Zelenski, în timpul discursului de marţi noapte. 

UPDATE 03.30 Explozii puternice s-au auzit la Liov

O serie de mai multe explozii s-au auzit în centrul Liovului, marţi, la scurt timp de la declanşarea sirenelor de raid aerian. 

UPDATE 02.00 Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa în timpul bombardamentelor din Doneţk

Ce puţin nouă persoane au murit din cauza bombardamentelor ruseşti asupra estului regiunii Doneţk, conform declaraţiilor guvernatorului Pavlo Kyrylenko. 

UPDATE 01.12 Franţa va apăra Suedia şi Finlanda împotriva unei posibile ameninţări sau atacuri

Biroul prezidenţial francez a anunţat că Franţa este pregătită să fie alături de Suedia şi Finlanda în cazul unei posibile ameninţări, după ce acestea au anunţat că vor să adere la NATO.

UPDATE 00.09 Rusia majorează plafonul pentru tranzacţiile transfrontaliere

Banca centrală a Rusiei a anunţat că rezidenţii ruşi dar şi nerezidenţi din state prietene vor putea canaliza valută străină în valoare de până la 50.000 de dolari lunar, limita anterioară fiind de 10.000 de dolari.

UPDATE 00.01 UE nu a ajuns la un acord pentru aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Josep Borrell, un înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că miniştrii de Externe ai UE nu au ajuns la un acord cu privire la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni impuse Rusiei. Acesta a precizat că impasul embargoului petrolier este un subiect care rămâne în discuţie, deoarece unele state membre îşi menţin o poziţie fermă pe această temă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite