LIVE TEXT | Război în Ucraina. Odesa, atacată cu rachete în timpul paradei de la Moscova. Ucrainenii acuză că asaltul asupra uzinei Azovstal continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădire din Mariupol distrusă. FOTO Profimedia
Clădire din Mariupol distrusă. FOTO Profimedia

Este a 74-a zi a conflictului militar desfăşurat pe teritoriul Ucrainei. Ziua de 9 mai este o zi specială pentru poporul rus iar toată lumea aşteaptă să vadă dacă Putin va face o mutare strategică importantă pe frontul de luptă sau va alege să oprească războiul provocat pe teritoriul Ucrainei.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.05 „Ziua Comemorarii şi Reconcilierii s-a încheiat cu un tir de rachete ruseşti asupra Schitului Sfântul Gheorghe al Sfintei Adormiri Svyatogorsk al Lavrei Patriarhiei Moscovei din regiunea Doneţk. Din păcate, a fost complet distrus ", - a remarcat oficialul. El a menţionat că din cele mai vechi timpuri mănăstirea a fost angajată în educaţie religioasă şi morală şi activităţi educaţionale.

„Interesant, era o clădire modernă, modelată după una dintre bisericile din Rusia, pe cheltuiala susţinătorilor UOC-MP. Forţele armate au raportat că trupele ruse şi-au bombardat în mod deliberat propria biserică. Nu era prima dată când atacau acest sit religios. Ei distrug rămăşiţele conexiunilor lor cu ceva iluminator şi luminos", a spus Tkachenko.

Ministrul a reamintit că din 24 februarie până la începutul lunii mai, ruşii au distrus sau avariat deja aproximativ o sută de clădiri religioase din Ucraina prin bombardamente.

UPDATE 22.30 Ruşii au distrus un hotel preferat al elitei ruse din Odesa cu o lovitură cu rachete. Cel puţin o rachetă rusă a lovit Hotelul „Grande Pettine” din Odesa, pe care localnicii îl numesc „fortăreaţa lumii ruse”.

Potrivit CNN , când mişcarea pro-rusă de la Odesa era la apogeu (în urmă cu aproximativ 10 ani) în complexul „Grande Pettine”, situat lângă mare, s-au ţinut conferinţe despre frăţia Ucrainei şi Rusiei. Una dintre ele s-a numit „Provocările crizei mondiale: Unitatea Ucrainei şi Rusiei”.

Jurnaliştii notează, de asemenea, că locul a atras talk-show-uri de top şi pe unii politicieni ruşi.

"Clădirile complexului hotelier şi restaurantului au fost distruse şi avariate de exploziile obuzelor inamice. A fost avariată şi infrastructura comunală. Nu sunt victime. Din fericire, nu au fost oameni în complex în timpul atacurilor cu rachete" , a comunicat Procuratura din Odesa.

UPDATE 22.23 Unul din cinci locuitori a părăsit regiunea Herson, în ciuda lipsei unor coridoare verzi oficiale. Acest lucru a fost declarat de şeful OVA din Kherson, Gennady Laguta, într-un interviu pentru Ukrinform .

"Conform estimărilor preliminare, aproximativ 45% dintre oameni au părăsit Herson singuri în martie, iar unul din cinci a părăsit regiunea. Aceasta este o cifră catastrofală", a spus Laguta. El a menţionat că a trăi în condiţii intolerabile create de rasişti ​​este foarte dificil şi periculos. Ocupanţii jefuiesc, ucid şi violează, aşa că civilii nu suportă, le este foarte frică şi sunt forţaţi să-şi părăsească casele.

UPDATE 22.10 Luni, 9 mai, trupele ucrainene din grupul Vostok au ucis până la 250 de ocupanţi ruşi şi au distrus multe echipamente de luptă inamice. Acest lucru a fost raportat pe pagina Grupului Operaţional şi Tactic „Est” de pe Facebook.

„Astăzi, 9 mai, în zona de responsabilitate a OTG” Est „Soldaţii ucraineni au respins 8 atacuri ale trupelor fasciste ruse. În urma luptelor, până la 250 de personal au fost ucişi”, se arată în comunicat.

De asemenea, au fost eliminate: 13 tancuri inamice, 1 vehicul blindat de transport trupe, 10 vehicule de luptă de infanterie, 1 ACS, 2 mortiere, 1 UAV şi 6 ATT (tractoare de artilerie).

UPDATE 21.55 În Polonia, reacţia bărbaţilor şi femeilor din Ucraina împotriva ambasadorului Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, care a încercat să depună o coroană la monumentul soldaţilor sovietici, a fost numită „de înţeles”. Acest lucru a fost declarat de ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski

"Adunarea oponenţilor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, unde crima de genocid este comisă în fiecare zi, a fost legală. Emoţiile protestatarilor - femei ucrainene ai căror bărbaţi luptă cu curaj pentru apărarea patriei, sunt de înţeles", a scris Kaminsky pe Twitter. El a menţionat că autorităţile poloneze nu i-au recomandat ambasadorului rus să depună flori pe 9 mai la Varşovia.

„Poliţia a permis ambasadorului să părăsească locul în siguranţă”, a spus Kaminsky.

Totuşi, viceprim-ministrul şi ministrul activelor statului Jacek Sasin au declarat într-o conferinţă de presă la Varşovia că atacarea unui reprezentant al unui alt stat, chiar dacă este ambasadorul unei ţări care îşi agresează vecinii, nu este un pas normal.

UPDATE 21.27 În Rusia, majoritatea soldaţilor ucişi sunt înregistraţi ca dispăruţi, pentru a nu plăti despăgubiri rudelor. Acest lucru a fost raportat de Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

JRS a reamintit că la 30 aprilie, preşedintele rus Putin a semnat un decret prin care se plătesc 3 milioane de ruble rudelor militarilor ruşi răniţi şi 5 milioane de ruble rudelor morţilor.

„Aceste promisiuni zgomotoase ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra mobilizării, pentru că pentru o asemenea sumă de bani mulţi ruşii ​​sunt dispuşi să-şi rişte viaţa. Dar aceste declaraţii sunt o realitate amară - Rusia consemnează majoritatea soldaţilor ucişi ca dispăruţi, pentru a nu plăti această despăgubire," - a spus JRS în mesaj.

Un exemplu ilustrativ al acestei poveşti a fost moartea pe crucişătorul „Moscova” a lui Yegor Shkrebets, pe care procuratura rusă l-a declarat oficial dispărut.

UPDATE 21.09 Atacurile ruseşti continuă pe teritoriul Ucrainei 

După capturarea oraşului Popansa din Lugansk, bombardamentul rusesc asupra Donbasului din estul Ucrainei nu dă semne de încetare, dar lupte au loc şi în alte zone ale ţării, transmite BBC.

Bătăliile au loc în jurul oraşului Rubizhne (la nord de Severodonetsk) şi Bilohorivka (la vest).

Mai la vest, primarul oraşului strategic Sloviansk anunţă că armata rusă a bombardat centrul oraşului.

Departe de Donbas, guvernatorul din Nikolaiev spune că regiunea a fost afectată de mai multe lovituri decât de obicei în cursul nopţii, iar mai multe persoane au fost ucise şi rănite.


UPDATE 20.59 Şeful agenţiei spaţiale ruse susţine că, în cazul unui război nuclear, Rusia ar distruge ţările NATO în jumătate de oră

Şeful agenţiei spaţiale ruse Roskomos, Dmitri Rogozin, a afirmat pe profilul său de Telegram că ar fi nevoie de puţin timp, doar 30 de minute, pentru a distruge statele NATO în cazul unui război nuclear, dar că Rusia nu poate permite un astfel de război, „deoarece consecinţele schimbului de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru".


UPDATE 20.25 Discursul lui Putin, văzut ca un delir. Analist militar: „Numai fabulaţii”

Discursul liderului de la Kremlin de Ziua Victoriei a provocat numeroase reacţii în rândul opoziţiei şi în mediul diplomatic, relatează Reuters.

Una dintre cei care au reacţionat a fost Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt în exil a opozantului arestat Aleksei Navalnîi.

„Un bătrân, nebun în autoizolarea lui, stă singur pe podium pentru că nimeni nu a venit să fie alături de el, tuşeşte şi spune ceva despre naziştii din NATO. Cred că nici cel mai devotat susţinător al lui Putin nu va crede că aceasta este o imagine a victoriei“, a postat ea pe Twitter.


UPDATE 20.07 Poliţia ucraineană: Cel puţin cinci femei au sesizat că au fost violate de militari ruşi

Cel puţin cinci femei din regiunea Kiev au depus plângeri la Poliţie acuzând că au fost victime ale violurilor militarilor ruşi, a declarat, luni,  şeful Poliţiei Regionale Kiev, Andrei Nebitov. Potrivit acestuia, faptele de viol sunt înscrise în categoria crimelor de război şi sunt cercetate alături de serviciile secrete ale Ucrainei, de procurori, dar şi de organismele internaţionale.


UPDATE 19.31 Macron susţine că va fi nevoie de „câteva decenii“ pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membră UE

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, susţine că va fi nevoie probabil de "câteva decenii" pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membră a Uniunii Europene, transmite BBC. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, luni, că instituţia îşi propune să prezinte în luna iunie avizul său pe această temă.


UPDATE 18.19 Asaltul asupra uzinei Azovstal continuă cu tancuri şi artilerie - oficial ucrainean 

Forţele ruseşti continuă, luni, ofensiva asupra uzinei Azovstal din Mariupol, folosind tancuri şi artilerie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, citat de CNN.

"Nu putem exclude noi bombardamente, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu22M3", a declarat, luni, oficialul ucrainean, în cadrul unui briefing.  

Potrivit ministerului, prezenţa Rusiei în Marea Neagră a crescut acum la şapte nave înarmate cu rachete de croazieră de tip Kaliber, "transportând colectiv până la 50 de rachete". 

Între timp, situaţia din regiunea separatistă Transnistria rămâne tensionată, potrivit lui Motuzyanyk, "unităţile locale şi brigăzile aşa-numitelor "forţe operaţionale" din Federaţia Rusă staţionate acolo rămânând în stare de alertă maximă". 


UPDATE 17.51 Emmanuel Macron spune că pacea va trebui să se facă fără a „umili” Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, la Strasbourg, că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia, informează lefigaro.fr.

 „Vom avea de construit o pace, să nu uităm asta niciodată. Va trebui să facem asta cu Ucraina şi Rusia în jurul mesei (...) Dar acest lucru nu se va face în negaţie, nici cu excluderea unuia sau altuia, nici măcar în umilinţă”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă la Parlamentul European.


UPDATE 16.42 Şeful Consiliului European, nevoit să se adăpostească de rachetele lansate de ruşi asupra Odesei

Liderul Consiliului European, Charles Michel, a fost nevoit să se adăpostească în timpul vizitei sale la Odesa din pricina unui bombardament cu rachete lansat de trupele ruse, conform unui oficial european citat de BBC.

Conform sursei citate de BBC, în timpul întâlnirii dintre Charles Michel şi premierul ucrainean Denys Shmyhal, „participanţii au trebuit să întrerupă întâlnirea pentru a se adăposti în timp ce rachetele loveau din nou regiunea”.


UPDATE 16.25 Momentul în care un tanc rus este distrus de două mine. Ce antrenamente fac ucrainenii pentru a distruge vehiculele ruseşti VIDEO

Un tanc rusesc a călcat pe două mine şi a fost propulsat în aer. Momentul a fost filmat cu drona şi a fost postat pe reţelele sociale. Alte imagini de pe aceleaşi reţele arată tancuri lovite de rachete Javelin sau modul în care soldaţii ucraineni se antrenează pentru a distruge vehiculele ruseşti.


UPDATE 15.53 Reacţia Moscovei la propunerea lui Borrell de a utiliza rezervele valutare ale Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei: „Este un act ilegal”

Confiscarea rezervelor valutare îngheţate ale Rusiei şi utilizarea lor pentru reconstruirea Ucrainei este „un act ilegal care subminează încrederea în Europa” a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, cu privire la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează agenţia de presă rusă TASS. Borrell a propus ca UE să utilizeze rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina după război.


UPDATE 15.15 Lukaşenko, mesaj pentru Putin: „Belaruşii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Am fost mereu împreună, am fost mereu uniţi”

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a afirmat luni, în timpul discursului său susţinut cu ocazia celebrării Zilei Victoriei că Belarus va continua să ajute Rusia prin toate modalităţile şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile ruso-belaruse, informează Tass.

„Belaruşii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Noi am fost mereu împreună, am fost mereu uniţi. Şi orice aţi face voi (Occidentul), orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi şi să ne dezbinaţi”, a punctat Lukaşenko.


UPDATE 14.40 Analiză Der Spiegel: Vladimir Potemkin. Dezastrul liderului de la Kremlin şi ce război ar putea duce Putin în continuare

Liderul de la Kremlin a petrecut ani de zile pregătindu-şi ţara pentru o confruntare majoră cu Occidentul – în termeni militari, economici şi politici. Obiectivele lui declarate sunt suveranitatea şi autonomia maximă, ca Rusia să fie un pol independent de putere în lume. Acum, s-a dovedit că armata foarte echipată nu poate să-şi depăşească vecinul mai sărac, scrie Der Spiegel.


UPDATE 13.15 Atac cibernetic în Rusia în timpul paradei militare de la Moscova

Un mesaj anti-război a fost publicat pe televizoarele smart din Rusia în timpul difuzării paradei militare din Piaţa Roşie din Moscova, relatează BBC News. hackeri au pătruns în sistemele de programare ale unor televiziuni de propagandă din Rusia şi au plasat un mesaj anti-război.

 Mesajul arată astfel: „Pe mâinile tale este sângele a mii de ucraineni şi a sutelor de copii ucişi. Televiziunile şi autorităţile mint. Spuneţi <<Nu>> războiului”.


UPDATE 12.25 Zona oraşului Odesa, atacată cu patru rachete ruseşti în timpul paradei de la Moscova

Armata rusă a lansat luni patru rachete Onyx, considerate de înaltă precizie, în zona oraşului Odesa, situat la Marea Neagră, anunţă autorităţile ucrainene. Nu există deocamdată informaţii despre ţinte şi eventuale victime.

Autorităţile din Odesa avertizează că există riscuri ca noi atacuri să aibă loc luni. În plus, sistemele antiaeriene au răsunat luni la Kiev.


UPDATE 12.00 Mărturiile ultimilor civili evacuaţi după două luni din oţelăria Azovstal: „Nu credeam că vom ieşi în viaţă”

După două luni petrecute în buncărele din oţelăria Azovstal din Mariupol, ultimii civili evacuaţi au ajuns în siguranţă, duminică seara, în Zaporojie, regiune controlată de ucraineni.

„Nu credeam că vom ieşi în viaţă, aşa că nu am niciun plan pentru viitorul meu”, a spus Natalia, care a lucrat la uzina Azovstal toată viaţa ei şi apoi s-a adăpostit timp de peste două luni în reţeaua sa de buncăre.


UPDATE 11.50 Zelenski, mesaj la 77 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa nu va ceda niciun teritoriu şi va câştiga războiul cu Rusia.

„În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga”, a declarat şeful statului ucrainean, citat de Reuters.


UPDATE 11.00 Discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că "intervenţia" Rusiei în Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul "se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea", informează Reuters.

FOTO AFP

Vladimir Putin FOTO AFP

Discursul lui Putin: cele mai importante declaraţii

   

Strămoşii noştri au luptat împotriva duşmanilor. Acelaşi lucru se întâmplă aici: luptaţi în Donbass pentru siguranţa Rusiei. Ziua Victoriei e sacră pentru fiecare dintre noi, ne vom aminti întodeauna aceste lucruri. Luptăm pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri. Nu e familie care să nu fi fost atinsă în Rusia de marele război patriotic şi această amintire va trăi pentru totdeauna. E datoria noastră să apărăm memoria celor care au înfruntat nazismul.

Vestul se pregătea să ne invadeze pământul. NATO a început să intre pe teritoriile noastre şi ne-a ameninţat siguranţa. Asistăm la furnizarea de echipamente militare din partea NATO şi pericolul creşte. Noi nu am renunţat niciodată la credinţa noastră, la cultură, apărăm valori valabile de mii de ani. Creşterea rusofobiei, umilirea victimelor războiului, toate ne-au făcut să acţionăm aşa cum am făcut-o. 

Tovarăşi, moartea fiecărui soldat şi ofiţer e o tragedie pentru noi toţi i o pierdere pentru familie. Vom face totul pentru a înconjura familiile lor cu sprijin. Aici şi acum, în Piaţa Roşie, umăr la umăr, soldaţii din multe regiuni ale ţării noastre, incluzându-i pe cei care vin din Donbas, (...) stau alături şi se apără unul pe altul împotriva bombelor şi asta este puterea de neînvins s ţării noastre. Fundaţia indivizibilităţii Rusiei este loialitatea faţă de ţara mamă. Glorie măreţei noastre armate! Pentru Rusia! Pentru Victorie!”, a încheiat Putin.

Parada a început la ora 10.00, iar Vladimir Putin se află în Piaţa Roşie între generali de încredere. Soldaţii ruşi care defilează de Ziua Victoriei au litera Z inscripţionată pe uniforme, iar „Secera şi ciocanul”, cel mai cunoscut simbol al mişcării comuniste din toată lumea, este afişat pe drapelul Rusiei în Piaţa Roşie.


UPDATE 08.50 Paradă militară la Moscova de Ziua Victoriei - Vor zbura avioane supersonice de vânătoare, precum şi avionul de tip Iliuşin Il-80, supranumit ”Ziua Apocalipsei”

Moscova organizează o paradă militară, luni, 9 mai, cu ocazia Zilei Victoriei, care marchează victoria Uniunii Sovietice în faţa Germaniei Naziste, în Al Doilea Război Mondial, pe fondul intensificării atacurilor forţelor ruse asupra Ucrainei, relatează The Guardian.

Parada are loc la o zi după ce forţele ruse au bombardat o şcoală din estul Ucrainei, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 60 de persoane, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Anul acesta, peste cele nouă domuri ale Catedralei Sfântului Vasile vor zbura avioane supersonice de vănătoare, bombardiere strategice, precum şi avionul de tip Iliuşin Il-80, supranumit ”Ziua Apocalipsei”, care are rolul de a servi ca post strategic de comandă şi refugiu al unor oficiali de rang înalt, în cazul unui război nuclear.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care el îl prezintă drept o luptă împotriva naţionaliştilor ”nazişti” ucraineni – cu provocarea pe care a întâlnit-o Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat în 1941.

Putin a declarat că intenţionează să cucerească regiunile estice Lugansk şi Doneţk până pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei.

”Datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a adus atât de multă suferinţă oamenilor din diferite ţări”, a sublinat Putin într-un mesaj către popoarele din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina şi Georgia.


UPDATE 07.15 Armata ucraineană: Rusia desfăşoară 6 nave şi 2 submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră

Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară 6 nave şi 2 submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră, notează The Kiev Independent.

Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.


UPDATE 06:25 Zelenski a decorat un câine care a ajutat la găsirea minelor lăsate de ruşi

Preşedintele Ucrainei l-a decorat pe Patron, celebrul câine care a ajutat la descoperirea a peste 150 de mine lăsate de ruşi. Acesta face parte din echipa care lucrează pentru Serviciul de Stat de Urgenţă din Cernigău.

Cainele Patron decorat FOTO Twitter

UPDATE 04:40 Trudeau anunţă redeschiderea ambasadei Canadei de la Kiev

În timpul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele Zelenski, prim-ministrul Justin Trudeau a anunţat redeschiderea ambasadei Canadei la Kiev. Acesta a mai precizat că ţara sa va acorda mai multă asistenţă militară Ucrainei.

Zelenski afirmă că e imposibilă deblocarea Mariupolului prin mijloace militare

În timpul conferinţei comune cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, Zelenski a afirmat că oraşul Mariupol este imposibil de deblocat prin mijloace militare, în prezent. Ucraina nu are la dispoziţie acum suficiente arme grele care să le permită deblocarea oraşului-port grav afectat de bombardamentele armatei ruse. 

“Este imposibil să deblocăm oraşul Mariupol prin mijloace militare. Este imposibil astăzi”, a declarat Zelenski.


UPDATE 03:00 Zelenski confirmă că 60 de persoane au fost ucise în urma bombardamentelor asupra şcolii din Bilohorivka

60 de persoane şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în urma unui atac al armatei ruse asupra unei şcoli din regiunea Lugansk în care se aflau aproape toate persoanele din satul Bilohorivka.

„Chiar ieri, în satul Bilohorivka, în regiunea Luhansk, o bombă rusească a ucis 60 de civili”, a afirmat Volodimir Zelenski, în timpul intervenţiei sale la summitul G7.


UPDATE 01:00 177 de civili evacuaţi de la Mariupol au ajuns la Zaporojie

Oficialii ucraineni au anunţat că177 de persoane au fost evacuate duminică de la oţelăria Azovstal şi din Mariupol. 

„Astăzi, 177 de persoane au fost evacuate din Mariupol pe „culoarul verde” către Zaporojie. Este vorba despre 37 de oameni din Azovstal şi 140 din Mariupol”, a declarat Zlata Nekrasova, adjunctul şefului administraţiei regionale de stat.

Trupele ucrainene s-au retras din oraşul Popasna

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat că trupele ucrainene s-au retras din oraşul Popasna pentru a ocupa mai multe poziţii fortificate. 

Vicepremierul Rusiei a vizitat mai multe oraşe ucrainene

Vicepremierul Rusiei, Marat Khusnullin, a vizitat duminică mai multe oraşe ucrainene, printre care se numără şi Mariupol, grav afectat de bombardamentele ruşilor din ultimele luni.

“Am vizitat teritoriile eliberate din Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk. Am vizitat Mariupol, Volnovaha, Lugansk şi alte oraşe şi am discutat cu localanicii”, a scris Khusnullin pe Telegram.


UPDATE 00:00 Cel puţin cinci persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor din Harkov

Administraţia Regională Militară din Harkov a anunţat că în urma bombardamentelor armatei ruse de sâmbătă cel putin cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite. 

Premierul Canadei, la Kiev spune că „Vladimir Putin este responsabil de crime de război” 

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat în timpul vizitei sale la Irpin că armata rusă este responsabilă pentru masacrul produs asupra civililor ucraineni. 

„Este evident că Vladimir Putin este responsabil de aceste odioase crime de război. El va trebui să dea socoteală”, a afirmat Justin Trudeau.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite