LIVE TEXT | Război în Ucraina. A început bătălia pentru Lîsîceansk. Atac cu rachete la Kiev. Şoigu a vizitat militarii care luptă în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. A început bătălia pentru Lîsîceansk. Atac cu rachete la Kiev. Şoigu a vizitat militarii care luptă în Ucraina

Foto: Profimedia

Potrivit raportului ISW, trupele ruse luptă la Lisiciansk şi au ajuns la o mină şi o fabrică de producţie de gelatină de la periferia oraşului.

UPDATE 20.40 Boris Johnson îl avertizează pe Macron împotriva „oricărei tentative” de a negocia „acum” cu Rusia

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, împotriva tentativei de a se recurge la o soluţie negociată „acum” în privinţa Ucrainei cu Vladimir Putin. Acesta a pus accentul pe faptul că un astfel de scenariu riscă să prelungească „instabilitatea mondială”, a transmis cabinetul lui Boris Johnson, potrivit AFP.
​Trupele ucrainene au reuşit să distrugă două posturi de comandă ruseşti cu ajutorul lansatoarelor americane HIMARS. De asemenea, armata ucraineană ar fi distrus mai multe lansatoare de rachete multiple Uragan, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 17.00 Cel puţin un mort şi cinci răniţi în atacul cu rachetă de la Kiev; Rusia îşi intensifică atacurile aeriene în Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte cinci rănite, potrivit unor oficiali, într-un atac rus cu rachetă care a lovit duminică un loc şi o grădiniţă de copii, în centrul Kievului, iar Moscova îşi intensifică atacurile aeriene a doua zi la rând, relatează Reuters.

Pompieri au stins un incendiu într-un bloc de bouă etaje puternic avariat, în districtul Şevcenkivskii , anunţă serviciile de urgenţă.

Moloz a ajuns pe maşini parcate în faţa blocului din care ieşea fum şi care avea o gaură în acoperiş.

Salvatori ”au salvat afară o fată în vârstă de şapte ani. Acum încearcă să-i salveze mama”, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

În alt loc bombardat, la aproximativ 400 de metri distanţă, un fotograf Reuters surprinde un crater lângă un loc de joacă al unei grădiniţe private, ale cărei geamuri au fost spulberate de suflul exploziei.

Garaje private din zonă au fost distruse complet.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a folosit armament de înaltă precizie într-un atac vizând centre de antrenament ale armatei în regiunile Cernihiv, Jitomir şi Liov, atacuri anunţate de Ucraina sâmbătă.

Moscova, care neagă că atacă civili, nu a comentat imediat cu privire la atacul de la Kiev.


UPDATE 15.40 Armata rusă îşi va epuiza în curând  capacitatea de luptă în Ucraina, spun experţii militari

„Va veni un moment în care micile avansuri pe care le face Rusia vor deveni nesustenabile, având în vedere costurile, şi vor avea nevoie de o pauză semnificativă pentru a restabili potenţialul”, a spus un înalt oficial occidental, vorbind sub rezerva anonimatului.

UPDATE 13.50 Explozii şi în Cearkasî

Explozii au fost auzite duminică şi în Cerkasî, un oraş din Ucraina în mare parte neatins de bombardamente până acum. 


UPDATE 13.10 Şoigu a vizitat militarii implicaţi în „operaţiunea specială” din Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a verificat personal unităţile de trupe ruseşti implicate în războiul din Ucraina, a anunţat duminică Ministerul Apărării.


UPDATE 12.30 Rusia recrutează profesori, constructori şi politicieni pentru a „reconstrui” zonele ocupate din estul Ucrainei: ce li se promite doritorilor

Autorităţile ruse au lansat o campanie de recrutare de lucrători esenţiali pentru „reconstruirea” teritoriilor din estul Ucrainei ocupate de forţele sale, potrivit unor anunţuri publice de angajare online şi a unor rapoarte de presă.

UPDATE 11.15 „Ucraina va reveni la graniţele din 1991. În august începe schimbarea”, anunţă şeful serviciilor de informaţii ucrainene, după retragerea din Severodoneţk

Există o teamă că, dacă războiul se va prelungi, atunci interesul occidental va fi greu de menţinut, relatează James Mates, redactor şef al ITV News Europe. După săptămâni de lupte grele în oraşul Severodoneţk din estul ţării, Ucraina va începe să-şi retragă trupele, a anunţat vineri guvernatorul din Lugansk.
 
Ucraina va reveni la graniţele sale din 1991. Nu vor exista alte scenarii şi nu luăm în considerare alte scenarii. Începând cu luna august, vor avea loc anumite evenimente care vor demonstra întregii lumi că începe să aibă loc schimbarea.  Am mai spus-o şi o voi spune din nou - înainte de sfârşitul anului, luptele active vor scădea practic la zero. Suntem fermi în opinia noastră. Vom recâştiga controlul asupra teritoriilor noastre în viitorul apropiat”, a adăugat el.
 

Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineaţa, unde un complex rezidenţial din apropierea centrului oraşului a fost lovit, declanşându-se un incendiu şi degajarea unui imens nor de fum. "Echipaje de ambulanţă şi salvatori trimişi la faţa locului. Informaţii mai detaliate - mai târziu. Locuitorii sunt salvaţi şi evacuaţi din două clădiri", a transmis primarul Kievului. 

UPDATE 08.08 Zelenski: Nicio rachetă rusească, nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor

"45 de rachete a lansat Rusia împotriva noastră. Este a cincea lună a unui război la scară largă. Ocupanţii urmau să captureze cea mai mare parte a ţării noastre în a cincea zi, dar trebuie să organizeze un astfel de spectacol de rachete în luna a cincea, care nu schimbă nimic strategic pentru Rusia. Aceasta este o astfel de fază a războiului - dificilă din punct de vedere moral, dificilă din punct de vedere emoţional. Când ştim că inamicul nu va reuşi, când înţelegem că ne vom putea apăra în continuare statul, dar nu simţim limitele de timp ale acestui lucru, nu simţim câte lovituri, pierderi, eforturi vor mai fi înainte. vedem că victoria este deja la orizont.

UPDATE 05.15 Filmări rare din cabina unui elicopter ucrainean în acţiune.

UPDATE 04.45 Ocupanţii ruşi luptă la periferia oraşului Lisiciansk - ISW

Ocupanţii ruşi au ajuns la periferia oraşului Lisiciansk şi luptă acolo, a arătat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit raportului ISW, trupele ruse luptă la Lysychansk şi au ajuns la o mină şi o fabrică de producţie de gelatină de la periferia oraşului.

ISW a adăugat că brigada de reacţie rapidă a Gărzii Naţionale a Ucrainei a declarat că poziţiile ucrainene din Lisiciansk sunt strategic mai valoroase decât poziţiile deţinute anterior în Severodoneţk şi a sugerat că trupele ucrainene ar putea încerca să lanseze contraatacuri de la Lysychansk.

La 24 iunie 2022, autorităţile din Severodoneţk au declarat că va dura timp pentru ca Forţele Armate să părăsească oraşul şi că nu va exista nicio retragere din Lysychansk .

Se ştie că trupele ruseşti cu sprijinul aeronavelor avansează din toate direcţiile în zona Severodoneţk şi Lysychansk.

Pe 25 iunie, Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că ocupanţii ruşi vor încerca să captureze Lysychansk .

UPDATE 02.44 Arestovich a spus că aşteaptă armata belarusă în Ucraina

Militarii belaruşi se vor confrunta cu o rezistenţă acerbă din partea ucrainenilor în cazul unui atac asupra Ucrainei, a declarat consilierul şefului biroului preşedintelui Alexei Arestovich într-o conversaţie cu activistul rus pentru drepturile omului Mark Feigin. El a spus că nu se îndoieşte de profesionalismul şi curajul militarilor din Belarus, dar este convins că nu au experienţă de luptă şi motivaţie în acest război.

"Forţele armate ucrainene le vor face zile fripte. Ei înţeleg asta. Dacă ne atacă belarusii, ce se va întâmpla cu soldaţii ucraineni? Vor fi furioşi. Pentru că belaruşii au dat o lovitură perfidă. Dar practica va fi potrivită, nimeni nu va cruţa pe nimeni”, a spus Arestovici.

UPDATE 01.26 Forţele armate ale Ucrainei au produs noi pierderi ocupanţilor în sud

În cursul zilei, luptătorii ucraineni din regiunile sudice au eliminat 24 de ocupanţi, 7 unităţi de echipamente inamice şi depozite de muniţii, conform purtătorului de cuvânt al comandamentului operaţional „Sud”, Vladislav Nazarov .

Potrivit acestuia, inamicul continuă în cea mai mare parte acţiuni defensive, nu creează noi grupuri de lovire, ci încearcă să epuizeze trupele ucrainene cu artilerie de rachete şi obuze cu mortar.

În timpul zilei, densitatea bombardamentelor a crescut de aproape 1,5 ori. În plus, inamicul a efectuat 4 lovituri aeriene asupra poziţiilor noastre şi a folosit o rachetă ghidată aer-aer împotriva une aeronave ucrainiene. , Nu există pierderi în rândul populaţia locale”, a spus Nazarov. El a menţionat că, aeronava ucraineană a tras 5 lovituri asupra concentrărilor de trupe şi a echipamente ale inamcului, asupra punctelor de comandă şi sprijin ale unităţilor inamice.

Preşedintele comandamentului a adăugat că rezultatele loviturilor sunt investigate.

„Pierderile înregistrate ale inamicului pentru ziua respectivă s-au ridicat la 24 de rasişti, 2 tancuri şi alte 5 vehicule blindate. Am distrus 2 depozite de muniţie de câmp inamice şi un punct de tragere”, a spus el.

UPDATE 00.53 Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat eliberarea completă a oraşelor Severodonetsk şi Borovskoye

Cu sprijinul trupelor ruse aflate sub comanda generalului armatei Serghei Surovikin, Miliţia Populară a LPR a eliberat complet Severodoneţk şi Borovskoye, întregul teritoriu de pe malul stâng al Seversky Doneţului din graniţele LPR a intrat sub controlul său deplin, a anunţat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov.

„Unităţile Miliţiei Populare din Republica Populară Lugansk, cu sprijinul trupelor ruse sub comanda generalului de armată Serghei Surovikin, ca urmare a operaţiunilor ofensive de succes, au eliberat complet oraşele Severodoneţk, Borovskoye şi aşezările din Voronovo şi Sirotino din Republica Populară Lugansk”, a spus Konaşenkov. El a subliniat că în acest fel „încercarea inamicului de a transforma zona industrială a întreprinderii Severodonetsk Azot într-un centru încăpăţânat de rezistenţă a fost zădărnicită”. „În prezent, teritoriul acestei întreprinderi este controlat de unităţi ale Miliţiei Populare din Republica Populară Lugansk”, a spus generalul.

„Odată cu eliberarea Severodoneţk şi Borovskoye, întregul teritoriu de pe malul stâng al Seversky Doneţului din graniţele Republicii Populare Lugansk a intrat sub controlul său deplin”, a conchis generalul. 

UPDATE 00.25 Trupele ruseşti au ocupat Severodoneţk

Primarul oraşului Severodoneţk, Alexander Stryuk, a spus că trupele ruseşti au ocupat oraşul. Armata ucraineană s-a retras pe poziţii pregătite din timp. Potrivit lui Stryuk, ruşii au numit un „comandant” al oraşului, acesta adunând colaboratori locali.

ŞTIRE INIŢIALĂ Fără treceri: adjunctul comandantului „Svoboda/Freedom” a spus de ce Forţele Armate s-au retras din Severodoneţk

Când ocupanţii ruşi au distrus podurile din Severodoneţk, apărătorii ucraineni au început să întâmpine probleme cu livrarea muniţiei şi evacuarea răniţilor. Iar traversări pe pontoane şi prin vaduri nu au putut fi organizate. Drept urmare, Forţele Armate au fost nevoite să se retragă din aşezare.

Volodymyr Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului Svoboda, a vorbit despre acest lucru într- un interviu acordat portalului NV. A făcut parte din unităţile care au luptat în oraş.

Potrivit militarilor, fără logistică şi comunicare bine stabilită, era imposibil să reziste efectiv ocupanţilor, ca să nu mai vorbim de contraofensivă. Comandantul adjunct al oraşului, Svoboda consideră că Severodoneţk ar fi putut fi recucerit dacă ar fi sosit întăriri - unităţi bine pregătite şi foarte motivate.

Până când ruşii au distrus podurile, Forţele Armate au apărat efectiv oraşul şi au lansat contraatacuri. Potrivit lui Nazarenko, apărătorii ucraineni „aproape au eliberat” oraşul.

"Severodonetsk ar putea fi complet eliberat dacă generalii responsabili de acest sector ar rezolva problemele de transport şi comunicaţii. Dar situaţia a devenit mult mai complicată când toate punctele de trecere au fost distruse si nu au fost ridicate pontoane", a adaugat Nazarenko.

Comandantul adjunct al oraşului a povestit şi modul în care unitatea sa s-a retras din Severodoneţk. Grupul a fost împărţit în două părţi, iar fiecare dintre ele se afla „aproape într-un mediu operaţional”. A trebuit să trec prin bătălie şi sub foc constant.

Reamintim, pe 24 iunie, preşedintele OVA de la Lugansk, Serghei Gaidai, a fost primul care a povestit  despre retragerea forţată a armatei ucrainene de la Severodoneţk. Această informaţie a fost confirmată ulterior de primar şi de centrul de presă al Statului Major .

Informaţiile despre retragerea forţelor armate din Severodoneţk au devenit prematur cunoscute.

Garda Naţională a explicat că oraşul este distrus în proporţie de 90% şi nu are sens să-l protejăm. Desfăşurarea pe frontierele fortificate din Lysychansk va permite apărătorilor ucraineni să dezvolte în continuare un contraatac eficient.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările