LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă şi ar putea încerca din nou cucerirea capitalei, Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopter rusesc de recunoaştere şi atac, Kamov Ka-52 Alligator, în misiune de luptă în Ucraina. FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Elicopter rusesc de recunoaştere şi atac, Kamov Ka-52 Alligator, în misiune de luptă în Ucraina. FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării

O parte din navele Federaţiei Ruse din Marea Neagră s-au retras într-un adăpost lângă Crimeea din cauza furtunii.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.29 Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Gutzeit, a declarat că de la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina au murit peste 50 de sportivi, informează interfax.com.ua.

“Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Gutzeit.

Potrivit ministrului, sportivi care concurează în discipline olimpice şi neolimpice apără ţara cu arma în mână.

“Toată lumea vine ca să ne apere. Unii sunt în apărarea teritorială, alţii în Forţele Armate, alţii în estul Ucrainei. Vreau să le mulţumesc tuturor apărătorilor Ucrainei”, a precizat Vadim Gutzeit.

UPDATE 19.16 Aripa moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene - care tocmai şi-a întrerupt legăturile cu Rusia - nu mai putea să păstreze tăcerea faţă de susţinerea patriarhului rus Chiril a Kremlinului în invazia rusă a Ucrainei, afirmă sâmbătă un purtător de cuvânt al acestei aripi, episcopul Clement, relatează AFP.

Episcopul Clement a primit AFP la Lavra Peşterilor din Kiev, o mănăstire impozantă cu ziduri albe şi cupole în formă de bulbi auriţi, în care domnea un mare calm, în pofida unei adevărate revoluţii care agită Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Aripa moscovită a Bisericii a decis să-şi rupă definitiv toate legăturile cu Rusia, după secole de istorie comună, din cauza unui dezacord profund cu patriarhul rus, din cauza Războiului rus din Ucraina.

„Condamnăm şi ne disociem de comentariile despre agresiunea rusă în Ucraina ale patriarhului Chiril”, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, declară prelatul ucrainean, care poartă o robă neagră lungă şi o barbă. 

„Porunca «să nu ucizi» nu poate avea altă intrepretare (...) şi este greu să înţelegem justificările sau tăcerea patriarhului moscovit cu privire la tragedia actuală”, adaugă el. 

„Cerere în societatea biserii” 

Imediat după invazia Ucranei de către Rusia, la 24 februarie, Chiril a preluat argumentele lui Vladimir Putin pe cont propriu şi a evocat o luptă împotriva „forţelor răului”, care se opun unei „unităţi” istorice între Rusia şi Ucraina. 

Această poziţie, pe care a reiterat-o în mai multe rânduri, a provocat agitaţie în rândul credincioşilor ucraineni care, potrivit episcopului Clement, au fost motorul acestei schisme. 

„De ani de zile suntem supuşi unor presiuni ale statului” ucrainean în vederea unei despărţiri de Patriarhia de la Moscova, însă „azi există o nevoie în acest sens, o cerere în societatea Bisericii”, declară el.

UPDATE 17.34 Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, precizând că armele vor întări forţele care luptă împotriva invaziei Rusiei.

„Apărarea de coastă a ţării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook. 

El a afirmat că rachetele Harpoon vor fi folosite alături de cele ucrainene Neptun pentru apărarea coastei ucrainene, inclusiv a portului sudic Odesa, conform Reuters.

După lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală asupra porturilor ucrainene, împiedicând exporturile vitale de cereale.

De asemenea a folosit flota Mării Negre pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, care a început de atunci să primească ajutor militar occidental.

Reznikov a spus că livrările de rachete Harpoon sunt rezultatul cooperării între câteva state, precizând că livrarea din Danemarca a avut loc „cu participarea prietenilor noştri britanici”. 

Secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a afirmat luni că Danemarca va furniza un lansator şi rachete Harpoon Ucrainei. 

Reznikov a spus că Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere cu autopropulsie M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ţinte de la distanţe mai lungi.

Luna trecută, un înalt oficial al apărării din SUA a declarat că armata americană a început să antreneze un număr mic de trupe ucrainene pentru a putea utiliza artileria obuzier, adăugând că antrenamentul se desfăşoară în afara Ucrainei. 

Ucraina a declarat că doreşte să asigure livrările de lansatoare de rachete multiple M270 cu rază lungă (MLRS) fabricate în SUA şi să le folosească pentru a respinge trupele ruse din estul ţării. 

Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau submarinelor, sau chiar a bombardierelor, iar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă. 

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit constructorului său Boeing, este capabilă să atingă o ţintă pe mare sau terestru cu o rază de acţiune ce poate ajunge de la 125 la mai mult de 300 de km în funcţie de versiune.

UPDATE 17.28 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut sâmbătă, într-o convorbire telefonică, preşedintelui rus Vladimir Putin „negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi lideri occidentali au insitat - în această convorbire la telefon de 80 de aninute - asupra unui „armistiţiu mediat şi unei retrageri a trupelor ruse”, anunţă într-un comunicat Cancelaria germană.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz l-au „îndemnat pe preşedintele rus (Vladimir Putin) la negocieri directe, serioase, cu preşedintele ucrainean (Volodimir Zelenski) şi la o soluţionare dplomatică a conflictului”, anunţă Berlinul.

De asemenea, cei doi oficiali i-au solicitat preşedintelui Rusiei şi eliberarea celor 2.500 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, la Mariupol, în sudul Ucrainei, luaţi prizonieri de către ruşi, relatează AFP.

„Preşedintele Republicii (franceze Emmanuel Macon) şi cancelarul german (Olaf Scholz) au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de apărători de la Azovstal, luaţi prizonieri de război de către forţe ruse”, anunţă preşedinţia franceză. 

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz l-au „îndemnat pe preşedintele rus (Vladimir Putin) la negocieri directe, serioase, cu preşedintele ucrainean (Volodimir Zelenski) şi la o soluţionare dplomatică a conflictului”, anunţă Berlinul.

UPDATE 13.52 Severodoneţk, ultima redută majoră de rezistenţă din regiunea Lugansk este bombardat intens iar ruşii au reuşit să ocupe un hotel de la periferia oraşului, a anunţat guvernatorul regional Serhii Haidai.

„Bombardamentele continuă. Armata rusă distruge oraşul lansând atacuri cu toate tipurile de arme. Trupele ruse au intrat la periferia oraşului şi sunt în hotelul Mir. Nu îi putem socate de acolo momentan, dar au mulţi morţi. Băieţii noştri le opun rezistenţă”, a spus el.

Ruşii nu au reuşit să încercuiască oraşul şi accesul nu a fost blocat total, deşi nu mai pot trece decât maşinile mici, nu şi camioanele. S-a tras în maşini pe ruta Lysychansk-Bakhmut. Este periculos de traversat”.

Haidai spune că ruşii au 25 de grupuri tactice la nivel de batalion în regiunea Lugansk, adică 10.000 de militari, dar şi o cantitate mare de tehnică militară.

UPDATE 13.24 O navă a intrat portul ucrainean Mariupol şi a fost încărcată cu metal care este trimis în Rusia - pentru prima oară de când portul a fost cucerit de către ruşi, relatează AFP.

Aproximativ 2.700 de tone de metal au fost trimise către oraşul rusesc Rostov-pe-Don, anunţă un purtător de cuvânt al portului Mariupol.

 Purtătorul de cuvânt nu a spus unde a fost produs metalul transportat.

Cel mai mare producător de oţel din Ucraina, Metinvest, a declarat vineri că este îngrijorat că Rusia ar putea folosi mai multe nave blocate în Mariupol pentru a „fura şi introduce prin contrabandă produse metalurgice” aparţinând grupului, relatează Reuters.

UPDATE 12.51 Armata rusă confirmă sâmbătă cucerirea localităţii-cheie Lîman, în estul Ucrainei, un nod care-i deschide drumul către oraşe mari ca Sloviansk şi Hramatorsk, relatează AFP.

”În urma unor acţiuni comune ale unităţilor miliţiei «republicii populare» de la Doneţk şi forţelor ruse, oraşul Lîman a fost în întregime eliberat de naţionalişti ucraineni”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Moscova confirmă astfel un anunţ în acest sens al unor separatişti proruşi din Donbas (est).

UPDATE 12.44 Administraţia rusă care controlează oraşul ocupat Herson a anunţat că închiderea graniţelor astfel încât nimeni nu va mai putea intra din teritoriile ucrainene Nikolaev and Dnipropetrovsk, relatează CNN.

„Frontiera este acum închisă din motive de securitate şi nu recomandăm călătoria în Ucraina, indiferent de motiv”, a declarat adjunctul administraţiei nou instalate de Rusia, citat de Ria Novosti.

În schimb, se va putea călători din Herson în Crimeea şi în zonele controlate de ruşi din Zaporojie.

UPDATE 12.37 Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1, deoarece Moscova continuă să bombardeze Ucraina, transmite dpa.

Compania de stat gaz Naftogaz a cerut ministerului economiei şi tehnologiei din Germania şi agenţiei federale de reţea să suspende sau cel puţin să limiteze drastic livrările prin gazoductul Nord Stream 1.

UPDATE 11.07 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în timp ce forţele ruse continuă să obţină avansuri progresive în regiunea de sud-est.

Trupele ruse atacă direct oraşul Severodoneţk, ultimul oraş aflat sub control ucrainean din Lugansk, însă nu au reuşit încă să-l încercuiască, arată ultimul raport al Institutului pentru Studii ale Războiului.

„Trupele ruse continuă să facă progrese constante în jurul oraşului dar nu au reuşit încă să-i încercuiască pe apărătorii ucraineni. Forţele ucrainene continuă să menţină liniile de apărare în estul Ucrainei şi au încetinit avansul rusesc”.

Totodată, guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Haidai a recunoscut că forţele ucrainene s-ar putea retrage din oraş pentru a evita să fie capturate.

„Ruşii nu vor reuşi să captureze regiunea Lugansk în următoarele zile, aşa cum au prezis analiştii", a declarat Gaidai pe Telegram, referindu-se la oraşele Sievierodoneţk şi Lisichansk, de pe râului Siverskii Doneţ.„Vom avea suficientă forţă şi resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiţi, să fim nevoiţi să ne retragem".

UPDATE 08.34 Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă şi ar putea încerca din nou cucerirea capitalei, Kiev, relatează The Guardian, precizând şi că oraşul ucrainean Sievierodonetsk pare să fie aproape complet înconjurat forţele ruse, transmite News.ro.

- Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă” şi ar putea încerca din nou să cucerească capitala Kiev, potrivit sursei independente de ştiri Meduza, citată de The Guardian.

- Oficialii apropiaţi Kremlinului au declarat că, la nivelul partidului de guvernământ se manifestă încrederea că o victorie pe scară largă în Ucraina este posibilă înainte de sfârşitul anului.

- Oraşul ucrainean asediat Sievierodonetsk pare să fie aproape complet înconjurat de forţele ruse. „Ruşii atacă necruţător în cartierele rezidenţiale”, a scris guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, Serhiy Haidai, într-o postare Telegram vineri. Kremlinul a continuat să obţină câştiguri progresive în ofensiva sa din regiunea Donbas.

- Guvernatorul regiunii  Lugansk a mai spus că trupele ucrainene ar putea fi forţate să se retragă din zonă pentru a evita capturarea. „Ruşii nu vor putea captura regiunea Luhansk în zilele următoare, aşa cum au estimat analiştii”, a postat Haidai pe Telegram, adăugând: „Totuşi este posibil ca, pentru a nu fi înconjuraţi, să fim nevoiţi să ne retragem”, a precizat el.

- Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că situaţia din Donbas este „foarte dificilă”. Într-un scurt discurs video, el a spus că forţele ruse sunt concentrate în regiunea de coastă a Ucrainei şi folosesc la maximum artileria.

- Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat că Vladimir Putin este „pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, după ce a purtat discuţii cu preşedintele rus. Nehammer a mai spus că Putin „a dat semnale că este destul de dispus să permită exporturile prin porturile maritime”, adăugând: „Voinţa reală va deveni evidentă doar atunci când... va fi efectiv implementată”.

- Rusia se aşteaptă să primească echivalentul a 14 miliarde de dolari, venituri suplimentare din petrol şi gaze în acest an, a anunţat ministrul de finanţe al ţării, menţionând că veniturile suplimentare vor fi cheltuite pentru invazia din Ucrainia.

- Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a acuzat pe Putin că a încercat să „şteargă” cultura şi identitatea ucraineană. Biden a mai spus că Putin, din greşeală, „a NATO-izat toată Europa” după ce Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la alianţă după invazia Rusiei în Ucraina.

- Se aşteaptă ca SUA să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina, anunîul putând fi făcut săptămâna viitoare, relatează CNN. Sistemele de rachete, sistemul de lansare multiplă de rachete sau MLRS, au reprezentat o solicitare majoră a oficialilor ucraineni, care spun că este necesar să prevină avansul Rusiei.

- Peste 100 de membr ai Gărzii naţionale ruseşti au fost concediaţi pentru că au refuzat să lupte în Ucraina. Cazurile celor 115 gardieni naţionali, o forţă cunoscută şi sub numele de Rosgvardia, par a fi cel mai clar indiciu de până acum al disidenţei în rândul unor părţi ale forţelor de securitate ale Rusiei cu privire la invazia din Ucraina.

- Noile cifre ONU au relevat că 4.031 de civili au murit de când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în februarie, inclusiv 261 de copii.

UPDATE 06.10 Putin încearcă să „şteargă de pe faţa pământului” cultura ucraineană

Preşedintele american Joe Biden a spus că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să „şteargă” cultura şi identitatea ucrainenilor atacând şcoli, grădiniţe, spitale şi muzee. Acest lucru a fost raportat de The Washington Post .

"Singurul scop (al atacurilor Rusiei) este distrugerea culturii. Acesta este un atac direct asupra principiilor fundamentale ale ordinii internaţionale bazate pe statul de drept", a spus el într-un discurs adresat Academiei Navale din SUA vineri, 27 mai. Şeful Casei Albe a condamnat războiul purtat de preşedintele Rusiei.

Biden a lăudat, de asemenea, puterea cooperării globale în contracararea agresiunii ruse, adăugând că Putin a „plasat NATO” în toată Europa, împingând Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei.

UPDATE 05.27 Lipsa de combustibil în Ucraina: Zelensky se aşteaptă la funcţionari „mai activi”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , se aşteaptă ca oficialii să fie mai activi în depăşirea penuriei de combustibil a declarat acesta în discursul său zilnic.

„Am avut o întâlnire cu Cabinetul de Miniştri, am auzit rapoarte pe o gamă largă de probleme. Mă aştept la mai multă activitate de la oficialii guvernamentali.

Zelensky a subliniat, de asemenea, importanţa rezolvării altor probleme: „Cu privire la furnizarea de locuri de muncă pentru oamenii noştri.”.

UPDATE 04.56 Transnistria s-a confruntat cu „probleme interne”.

"Măsurile de contra-sabotaj sunt în curs de desfăşurare, s-a asigurat o protecţie fiabilă a frontierei de stat. Situaţia din republica nerecunoscută este monitorizată constant şi caracterizată prin concentrarea conducerii pe problemele interne", a spus comandamentul. De asemenea, se remarcă faptul că „autorităţile” Transnistriei nu sunt în măsură să asigure implementarea sarcinilor de mobilizare în sprijinul acţiunilor Rusiei.

Amintim că  guvernul Transnistriei nerecunoscute a fost demis din cauza eşecului mobilizării.

UPDATE 02.50 O parte din navele Federaţiei Ruse din Marea Neagră s-au retras într-un adăpost lângă Crimeea din cauza furtunii

Cinci nave ruseşti în Marea Neagră continuă să ameninţe cu rachete teritoriul ucrainean. Unele dintre nave s-au adăpostit însă lângă Crimeea din cauza furtunii. Acest lucru se precizează într-un mesaj de pe pagina Comandamentului Operaţional „Sud” de pe Facebook .

„O furtună care a avut loc în Marea Neagră a forţat o parte din grupul naval inamic să se retragă în adăposturile din apropierea Crimeei, dar două nave cu rachete şi alte trei nave pentru blocarea transportului maritim au rămas pe mare”, se arată în comunicat. .

După cum a raportat UNIAN, pe 13 mai toate submarinele operaţionale ale  Flotei Mării Negre au părăsit Sevastopolul. În South Bay, danele, lângă care stau de obicei submarinele, erau goale.

Recent, comanda operaţională „Sud” a raportat că navele mari de desant şi transportoarele de rachete de croazieră continuă să manevreze în Marea Neagră:  mai mult de o duzină de obuze letale sunt gata de a fi folosite.

UPDATE 01.15  Situaţia în Donbas rămâne foarte dificilă. Acest lucru a fost declarat de către Volodymyr Zelensky în discursul său de seară.

Armata rusă a concentrat un maxim de artilerie şi rezerve în regiune pentru a-şi declara îndeplinirea obiectivelor cel puţin până în cea de-a 100-a zi de război.

ŞTIRE INIŢIALĂ Rusia loveşte Ucraina cu rachete Iskander: explozii puternice au izbucnit la Harkov

În noaptea de sâmbătă, 28 mai, au izbucnit explozii puternice în Harkov şi în regiune. Acest lucru a fost raportat de publicul local pe reţelele de socializare cu referire la martori oculari.

Există informaţii că, în special, s-au auzit explozii în zona rezidenţială Harkovului, în Pavlove Pole, precum şi în apropierea satului Merefa.

Între timp, canalele ruseşti Telegram au raportat lansarea „unui alt lot de rachete” în direcţia Harkov de la sistemele de rachete Iskander din regiunea Belgorod. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite