LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zece morţi şi zeci de răniţi la Dnipro, într-un atac rus cu rachete Iskander. Donbasul devine de nelocuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri
în oraşul Borodyanka. FOTO EPA-EFE
Distrugeri în oraşul Borodyanka. FOTO EPA-EFE

Ucraina se află într-un „război de uzură” şi are nevoie de sprijin pe termen lung din partea ţărilor NATO a declarat secretarul general al organizaţiei.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.19 „Ameninţare gravă”: Arestovich explică ce face „miliţia populară” a lui Lukaşenko în Belarus

Alexandru Lukaşenko creează „miliţia populară” din Belarus din cauza Federaţiei Ruse. Ucraina cu siguranţă nu va invada teritoriul belarus. Acest lucru a fost declarat de consilierul şefului biroului preşedintelui Alexei Arestovich în timpul unei conversaţii cu avocatul Mark Feigin..

„Şi împotriva cui creează el această „miliţie populară”? Desigur, împotriva Rusiei. Şi există o logică directă a ceea ce se întâmplă. Cu siguranţă nu vom invada Belarus sub nicio formă. Ce forţă îl poate forţa pe Lukaşenko, care înainte " Este aceasta o ameninţare foarte serioasă”, a spus consilierul şefului OPU.

"Acesta este un motiv foarte serios pentru a pune deloc această întrebare. Avem informaţii care ne-au venit din Europa, din surse deschise, că partea belarusă a intensificat foarte mult contactele cu Occidentul. Schiţa generală: nu ne vedeţ ca un abis sub regimul Putin?” – a rezumat politicianul.

UPDATE 22.55 Arestovich a raportat despre lovitura reuşită a forţelor armate în Donbass

În regiunea Doneţk, Forţele Armate au distrus un post de comandă al ocupanţilor, care găzduia peste 20 de ofiţeri superiori. Acest lucru a fost anunţat de consilierul prezidenţial Oleksiy Arestovich în timpul unei transmisiuni în direct cu Mark Feigin.

„În regiunea Doneţk, tocmai am primit informaţii”, a fost eliminat „postul de comandă avansat în care se aflau peste 20 de ofiţeri superiori ruşi, clădirea a fost distrusă puţin mai mult decât complet”, a spus el.

Arestovich nu a precizat alte detalii.

După cum a raportat UNIAN, artileriştii ucraineni ai celei de-a 128-a brigăzi separate de asalt montan transcarpatic au distrus recent punctul de dislocare al personalului de comandă al uneia dintre unităţile armatei inamice.

UPDATE 22.26 Forţele armate se pot retrage din Severodoneţk: şeful OVA din Lugansk a explicat motivul

Trupele ucrainene se pot retrage din Severodoneţk . Acest pas poate fi necesar pentru a evita să fie înconjurate de inamic. Şeful OVA din Luhansk, Serghei Gaidai, a vorbit despre asta în cadrul unui teleton.

"Ruşii nu vor putea captura regiunea Luhansk în zilele următoare, prevăd analiştii, vom avea suficiente forţe şi mijloace pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi înconjuraţi, să fim nevoiţi să ne retragem". spuse Gaidai.

„Ruşii au intrat în zona hotelului Mir şi a staţiei de autobuz”, a spus şeful OBA. "Cei care au rămas pe teritoriul liber al regiunii Lugansk sunt în mod constant în adăposturi, este aproape imposibil să iasă afară din cauza intesităţii bombardamentelor. Oferim oamenilor lucrurile necesare pentru a supravieţui", a conchis Gaidai.

UPDATE 21.53 Putin, acuzat că îşi înscenează întâlnirile cu cetăţenii. Aceleaşi persoane apar la diferite evenimente

Un analist al tehnicilor de dezinformare care analizează voluntar comunicarea Kremlinului susţine că Vladimir Putin îşi înscenează întâlnirile cu publicul. Aceleaşi persoane, fotografiate în diferite roluri, la mai multe „evenimente”.

Imaginile prezentate de Kremlin de la o vizită avută de Vladimir Putin într-un spital în care erau internaţi militari ruşi răniţi în Ucraina au trezit suspiciuni în mediul online, după ce unul dintre soldaţi a fost identificat într-o altă poză, de la o altă acţiune publică a preşedintelui, în „rol” de civil. Nu e prima oară când aceleaşi persoane sunt surprinse în imagini alături de Putin, la evenimente diferite, scrie Newsweek.

Continuarea aici

UPDATE 21.41 O mamă deportată forţat în Rusia povesteşte cum a fost interogată de agenţii FSB şi cum ruşii au încercat să-i îndoctrineze copii

O mamă din Ucraina a povestit pentru Politico cum ea şi mai mulţi civili deportaţi în Rusia au trecut prin mai multe runde de interogatorii conduse de agenţii FSB înainte să fie lăsaţi să plece sau să fie cazaţi în Rusia.

O femeie care s-a prezentat cu numele de Oksana a dezvăluit pentru Politico cum a fost luată de soldaţii ruşi pe 15 martie dintr-un adăpost antiaerian, unde se refugiase împreună cu copiii săi. Femeile şi bărbaţii au fost separaţi şi duşi cu transporturi diferite în aşa-numite tabere de filtrare pentru a fi identificaţi, cercetaţi şi chestionaţi.

Iniţial, femeia şi copiii săi au fost urcaţi în autobuze şi duşi într-o tabără de filtrare de lângă graniţa cu Rusia.

UPDATE 21.29 Biserica ortodoxă ucraineană se rupe de Moscova şi se declară „independentă total”

Biserica ortodoxă ucraineană, până acum afiliată Moscovei, a anunţat, vineri, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina şi s-a declarat „independentă total”, relatează AFP.

„Nu suntem de acord cu patriarhul moscovit Chiril în ceea ce priveşte războiul din Ucraina”, a precizat Biserica ucraineană într-un comunicat, după un consiliu în care s-a discutat despre agresiunea împotriva Ucrainei.

Consiliul a declarat „independenţa totală şi autonomia Bisericii ortodoxe ucrainene”.

UPDATE 20.45 Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul de Finanţe

Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, care a precizat că au fost alocate stimulente în valoare de 8.000 de miliarde de ruble (120 de miliarde de dolari) pentru susţinerea economiei.

Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina începând cu 24 februarie, ceea ce a determinat Occidentul să impună sancţiuni Moscovei, sancţiuni care au alimentat inflaţia la aproape 18% şi au dus Rusia în pragul recesiunii, conform Reuters.

„Sunt necesari bani, resurse uriaşe pentru operaţiunea specială”, a spus Anton Siluanov într-un discurs ţinut la o Facultatea de Finanţe a unei Universităţii din Moscova.

UPDATE 20.14 Peste 100 de soldaţi din „Armata lui Putin” au fost concediaţi după ce au refuzat să lupte în Ucraina. Militarii au contestat decizia în instanţă

Peste 100 de soldaţi ruşi au fost concediaţi pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documentele instanţei, scrie The Guardian. Cazul a ieşit la iveală după publicarea refuzului instanţei la contestaţia procesului colectiv al militarilor.

Procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldaţii au fost concediaţi pe bună dreptate pentru „refuzul de a îndeplini o misiune oficială”, aceea de a lupta în Ucraina şi, în schimb, s-au întors în post. Apelul a avut loc la Nalcik, capitala republicii Kabardino-Balkaria din Caucazul rus, unde are sediul unitatea. De la începutul invaziei în Ucraina, armata rusă a arătat un moral slab, scrie The Guardian, menţionând rapoarte despre soldaţi care au declarat că nu ştiau că vor intra în război până când au trecut în Ucraina. Pentagonul a transmis luna aceasta că a văzut rapoarte conform cărora „ofiţeri de grad mediu de la diferite niveluri, chiar şi până la nivel de batalion”, „fie au refuzat să se supună ordinelor” fie nu le respectau cu „promptitudinea” aşteptată.

UPDATE 19.42 Putin, către cancelarul Austriei: Acuzaţiile potrivit cărora Rusia este vinovată de criza alimentară sunt „fără fundament”

Acuzaţiile potrivit cărora Rusia se face vinovată de probleme mondiale în livrarea cerealelor, din cauza Războiului din Ucraina, sunt „fără fundament”, dă asigurări vineri preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon cu cancelarul austriac Karl Nehammer, relatează AFP.

„Vladimir Putin a subliniat că tentative de a face Rusia responsabilă de dificultăţi în livrarea unor produse agricole pe pieţe mondiale sunt fără fundament”, subliniază într-un comunicat Kremlinul.

UPDATE 19.01 Zelenski urmează să se adreseze luni Celor 27 la summitul de la Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să li se adreseze luni Celor 27, care se reunesc într-un summit la Bruxelles, în contextul în care un proiect al unui embargo UE vizând petrolul rusesc este blocat în continuare de către Ungaria, relatează AFP.

”Preşedintele Zelenski ni se va alătura prin videoconferinţă la începutul discuţiei noastre privind situaţia în Ucraina”, anunţă vineri preşedintele Consiliului European Charles Michel în scrisoarea prin care-i invită pe şefii de stat şi de guverne din UE la summit.

”Îngrijorarea noastră cea mai imediată este să ajutăm Ucraina, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în nevoile sale de lichidităţi”, subliniază Charles Michel, care adaugă că cei 27 urmează să discute, de asemenea, despre ”susţinerea reconstrucţiei” Ucrainei, devastată de trei luni de invazia Rusiei.

UPDATE 18.11 Misiune sinucigaşă. Cum a încercat armata ucraineană să creeze un pod aerian pentru a-i reaproviziona pe ultimii apărători de la Azovstal

Armata ucraineană recunoaşte că a încercat să stabilească un pod aerian prin care să livreze muniţii, alimente şi întăriri pentru ultimii apărători baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol.

Misiunile de reaprovizionare au încetat după ce ucrainenii au pierdut trei din cele 16 aparate implicate în operaţiune, după cum a dezvăluit şeful informaţiilor militare de la Kiev, Kirilo Budanov.

Cele şapte misiuni de reaprovizionare pe calea aerului a luptărilor din Azovstal s-au dovedit a fi extrem de riscante. Pentru ca armele, muniţiile şi armele să ajungă în zona combinatului, piloţii elicopterelor ucrainene au trebuit să treacă prin reţeaua extrem de densă de sisteme antiaeriene concentrate de armata rusă în jurul portului Mariupol.

Continuarea aici

UPDATE 17.21 Aleşi comunişti ruşi îi cer lui Putin să oprească Războiul din Ucraina

Aleşi comunişti din regiunea Primore, în Extremul Orient rus, i-au cerut vineri, într-o reuniune a Legislativului local, oprirea ofensivei Rusiei în Ucraina, după care au fost privaţi de dreptul de a vota, de către conducerea formaţiunii, relatează AFP.

Este pentru prima oară când aleşi din Partidul Comunist lansează o asemenea iniţiativă, în pofida faptului că formaţiunea susţine invazia Ucrainei, ordonată de către Vladimir Putin la 24 februarie.

La această reuniune, deputatul Leonid Vasiukevici, din cadrul Partidului Comunist din Rusia (KPRF), s-a ridicat şi a citit un mesaj adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, în pofida încercărilor altor aleşi şi guvernatorului regiunii, prezent la reuniune, de a încerca să-l facă să tacă.

„Acum câteva zile, la o reuniune a Adunării Legislative a kraiului Primorie, s-au adoptat o serie de măsuri de susţinere a familiilor militarilor morţi în timpul operaţiunii militare”, a declarat el, potrivit unei înregistrări video o şedinţei, postată pe contul YouTube al Adunării.

„Înţelegem că dacă ţara noastră nu încetează operaţiunea de război, vor exista tot mai mulţi orfani. În timpul opersaţiunii militare, oameni sfârşesc invalizi. Sunt oameni tineri, care ar putea aduce mult ţării noastre”, a continuat el.

„Cerem o retragere imediată a trupelor ruse”, a conchis el, primind câteva aplauze.

UPDATE 16.49 Un expert miliar rus strică planurile propagandei de la televiziunea de stat: Ucrainenii sunt „foarte motivaţi” VIDEO

Un analist militar rus invitat la televiziunea de stat a părut să dezamăgească gazdele emisiunii, oferind o viziune restrânsă asupra modului în care Rusia se comportă în război. Acesta a subliniat slăbiciunile strategiei ruse şi a recunoscut că forţele Ucrainei sunt „foarte puternice”.

Invitat pe Canalul 1 din Rusia, expertul militar Vladimir Popov a avertizat că trupele ruse ar putea suferi pierderi majore dacă vor încerca să pătrundă în oraşele mari din Ucraina, deoarece forţele ucrainene care luptă împotriva Rusiei sunt foarte puternice şi „motivate”.

UPDATE 15.58 Zece morţi şi zeci de răniţi la Dnipro, într-un atac rus cu rachete de tip Iskander vizând un poligon militar

„Aproximativ zece” persoane au fost ucise, iar alte 30 de persoane au fost rănite într-un atac rus, vineri, pe un poligon militar, la Dnipro, un oraş industrial important situat în partea central-estică a Ucrainei, anunţă un reprezentant al Apărării Teritoriale a oraşului, Ghenadi Korban, relatează AFP.

„Aceste rachete (de tip) Iskander au lovit un poligon de manevre al Gărzii Naţionale”, anunţă el.

„Înregistrăm zece morţi şi 30-35 de răniţi”, anunţă Ghenadi Korban la postul local Dnipro TV, ”în pofida faptului că noi şi militarii am încercat să luăm măsuri de precauţie, repartizând personalul” în tot perimetrul instalaţiei.

El sugerează astfel că victimele sunt militari.

Trei rachete de tip Islander au fost trase din regiunea rusă Rostov, potrivit lui Korban.

Însă numai una dintre aceste rachete a făcut victime, potrivit acestui oficial.

UPDATE 14.53 Zelenski consideră că „există lucruri de discutat” cu Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că ”există lucruri de discutat” cu omologul său rus Vladimir Putin, o întâlnire de la care vrea ca ucrainenii să-şi reia ”viaţa dinainte” de război, relatează AFP.

”Sunt lucruri de discutat cu preşedintele rus (Vladimir Putin). Nu vă spun că poporul (ucrainean) abia aşteaptă să discute cu el, dar trebuie să înfruntăm relaităţile cu care ne confruntăm”, declară şeful statului ucrainean într-un discurs la un think tank indonezian.

”Ce vrem de la această întâlnire? Vrem să ne reluăm vieţile dinainte. Vrem să cerem viaţa unei ţări suverane pe propriul teritoriu”, subliniază el.

Însă Rusia nu pare să fie pregătită de negocieri de pace serioase, consideră Zelenski.

Pe de altă parte, Kremlinul acuză Ucraina de o ”îngheţare” a negocierilor de pace şi consideră că nu este clar ceea ce vrea Kievul.

”Liderii ucraineni fac în mod constant declaraţiicontradictorii. Acest lucru nu ne permite să înşelegem bine ce vrea partea ucraineană”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 14.36 Boris Johnson: Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile în Donbas”

Preşedintele rus Vladimir Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile” în regiunea ucraineană Donbas (est), apreciază vineri premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP.

”Mi-e teamă că Putin, cu un cost mare împotriva lui însuşi şi al forţelor militare ruse, este pe cale să câştige teren în Donbas”, declară Bloomberg TV şeful Guvernului britanic.

”El continuă să înregistreze progrese treptate, lente, dar mi-e teamă palpabile, iar astfel este absolut vital să continuăm să-i susţinem pe ucraineni”, subliniază Johnson.

UPDATE 14.01 Lavrov acuză Occidentul de ”un război total” împotriva Rusiei, care va dura ”mult timp”

”Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse”, denunţă el într-o reuniune cu oficiali din regiuni ruseşti.

”Putem spune cu certitudine că această situaţie este cu noi pentru mult timp”, estimează şeful diplomaţiei ruse, după ce puterile occidentale şi-au multiplicat sancţiunile impuse Moscovei din cauza lansării invaziei Ucrainei.

”Statele Unite şi sateliţii lor îşi dublează, triplează, cvadruplează eforturile de a îndigui Rusia, prin folosirea unui instrumentar foarte larg şi începând cu sanţciuni economice unilaterale şi până la o propagandă profund mincinoasă în spaţiul mediatic mondial”, denunţă Lavrov.

UPDATE 13.25 De ce nu se teme Rusia de un război nuclear. „Americanii, prea laşi să riposteze“: dezvăluirile diplomatului rus demisionar

Oficialii ruşi nu se tem de perspectiva unui război nuclear fiindcă nu cred că Statele Unite vor riposta unui atac, a afirmat Boris Bondarev, diplomatul rus care şi-a anunţat demisia, la începutul săptămânii, din ministerul de Externe de la Moscova. „M-am gândit, Dumnezeule. Nu erau nişte oameni oarecare care vorbeau despre aceste lucruri. Aceşti oameni erau specialişti, oameni care ştiau ce sunt armele nucleare. Ştiau ce înseamnă asta şi cu toate acestea vânturau asta cu atâta uşurinţă încât era şocant”, relatează Bondarev.

El afirmă că obişnuia să îi întrebe pe colegii săi dacă îşi dau seama că, dacă Rusia atacă Statele Unite cu o armă nucleară, Washingtonul va riposta cu aceeaşi monedă şi dacă îşi doresc ca copiii lor să trăiască în ruine radioactive.


UPDATE 12.30 Cecenii acuză că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte în războiul din Ucraina: „Toţi ajung în prima linie“

Cetăţenii republicii ruse Cecenia raportează că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte alături de armata rusă în războiul din Ucraina, potrivit mai multor organizaţii pentru drepturile omului. Sute de ceceni sunt „răpiţi în masă”, a raportat 1Adat, un grup pentru drepturile omului care pledează împotriva corupţiei în Cecenia şi a propagandei ruse. 

„Bărbaţilor răpiţi li se cere să semneze un document prin care se menţionează că sunt voluntari pentru a fi trimişi în Ucraina, altfel sunt ameninţaţi cu dosare penale”, a spus 1Adat într-un comunicat. „Toţi cei care merg în Ucraina în acest fel sunt folosiţi în prima linie”.


UPDATE 12.12 Trupele ruse ar fi cucerit localitatea Liman din Doneţk

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman) un important nod feroviar, situat la nord-est de marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk. Statul-major al apărării teritoriale separatiste din Doneţk a anunţat pe contul său de Telegram că a "preluat controlul complet" asupra Liman.

Informaţia nu a fost confirmată din surse independente şi armata rusă nu a făcut deocamdată niciun anunţ în acest sens. 

Cucerirea Liman deschide trupelor ruse calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk (capitala părţii din Doneţk aflată sub control ucrainean) şi facilitează încercările de a încercui oraşele Severodoneţk şi Lisiciansk unde forţele ruse au avansat suficient pentru a folosi mortiere.


UPDATE 12.00 Soldaţii ruşi au trimis acasă 58 de tone de bunuri furate din Ucraina: televizoare, drone, conserve şi haine

 Soldaţii ruşi care luptă în războiul din Ucraina au trimis acasă cel puţin 58 de tone cu bunuri jefuite de la începutul invaziei, potrivit unei investigaţii realizate de site-ul de ştiri independent Mediazona. Jurnaliştii au analizat pachetele trimise din 46 de sucursale ale firmei de curierat SDEK situate în apropiere de graniţa cu Ucraina, în Rusia şi Belarus. Pachetele, despre care se presupune că erau trimise de soldaţii ruşi, erau identificate după greutate, de cele mai multe ori depăşind cu mult greutatea şi dimenisiunile pe care trebuie să le aibă un colet mediu.


UPDATE 11.45 Separatiştii pro-ruşi din autoproclamata Republică Populară Doneţk susţin că trupele ruse au preluat controlul asupra oraşului strategic Liman din Doneţk, relatează Reuters.

Hartă cu ofensiva din estul Ucrainei FOTO TWITTER

 FOTO TWITTER

UPDATE 11.33 Ruşii îşi intensifică atacurile în est şi sud, regrupându-şi forţele pentru o ofensivă consolidată

 Rusia lansează atacuri cu rachete în regiunea Doneţk, unde regrupează soldaţi în cadrul ofensivei lor active, arată în ultima sa actualizarea Statul Major al Forţelor armate ucrainene. Rusia încearcă să cucerească oraşul estic Liman cu artilerie şi în acelaşi timp să taie accesul unităţilor militare ucrainene la oraşul Bahmut.

În Sloviansk, un oraş de 125.000 de oameni armata rusă continuă să bombardeze poziţiile defensive ucrainene, se mai arată în comunicat.

Ruşii şi-au intensificat atacurile asupra unităţilor militare ucrainene şi în sud, unde au transferat trupe de rezervă pentru a-şi consolida forţele.

Cu toate astea, Statul Major ucrainean spune că în ultimele 24 de ore  au fost respinse 12 atacuri ruse în regiunile Doneţk şi Lugansk şi un număr de unităţi ruse au fost distruse.

Potrivit ultimului raport al Ministerului Britanic al Apărării, trupele ruse au capturat un număr de localităţi la nord-vest de Popasna şi continuă să atace oraşele gemene Sievierodoneţk şi Lyschansk în încercarea de a le încercui.

„Rusia presează reduta din Sievierodoneţk cu toate că Ucraina păstrează controlul asupra unor sectoare multiple, refuzând Rusiei controlul total asupra Donbas”. 

UPDATE 10.23 Camioane albe din care rulează propaganda rusă au fost amplasate în Mariupol, cel mai distrus oraş de războiul dus de Rusia în Ucraina

Camioane albe din care este difuzată propagandă rusească cu ajutorul unor ecrane de dimensiuni mari circulă prin oraşul asediat, lăsat fără apă şi electricitate, şi apoi ocupat, putând văzute mai ales în preajma punctelor de ajutor umanitar pentru locuitori, relatează The Guardian.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a publicat imagini cu camioanele pe care le numeşte „complexe mobile de informare” şi din care sunt rulate buletine de ştiri şi dezbateri politice unde invitaţii vorbesc în favoarea invaziei ruse a Ucrainei.

Un astfel de camion a fost amplasat chiar în apropiere de ruinele teatrului dramatic din Mariupol unde câteva sute de civili au fost îngropaţi în urma unui bombardament ţintit în luna martie.

„Locuitorii din Mariupol au fost ţinuţi într-un vid informaţional vreme de trei luni din cauza lipsei de electricitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

„Practica <<nu au mâncare, dă-le minciuni>> capătă avânt. Este cinism la cel mai înalt nivel”, a scris consilierul prezidenţial Petro Andriuşcenko.

„Adevărul şi propaganda. Aceasta este lumea rusă”, a reacţionat şi Anton Gedraşenko, consilierul Ministrului curaineani de interne alături de un clip ce arată camioane le albe pe fundalul oraşului distrus.

Acestă „paşaportizare” este considerată în Ucraina un pas către anexarea unor teritorii după ce acestea ar fi locuite de populaţie rusă.

UPDATE 09.15 Lavrov: Kievul plănuia să lanseze o ofensivă în Donbas pe 8 martie

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine că datele obţinute în timpul “operaţiunii speciale ruse din Ucraina” indică faptul că Kievul plănuia să lanseze o ofensivă în Donbas pe 8 martie şi să pună mâna pe aceste teritorii

“Am explicat deja de ce nu am mai putut rămâne inactivi. Ceea ce am găsit pe poziţiile armatei ucrainene în timpul operaţiunii militare speciale ne confirmă că am reuşit la timp, deoarece Planul B era planificat pentru 8 martie. Uriaşul grup al Forţelor Armate ucrainene, desfăşurat până la jumătatea lunii februarie pe linia de contact cu Donbasul, plănuia să pună mâna pe aceste teritorii cu forţa, încălcând grav acordurile de la Minsk, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, a spus ministrul, citat de agenţia de presă de stat din Rusia, TASS.


UPDATE 08.00 Nouă morţi, între care un bebeluş, în urma bombardamentelor intense în zone rezidenţiale din Harkov

Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor "bombardamente intense" în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov. Printre cei ucişi se numără "o familie care pur şi simplu mergea pe stradă - un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum", a spus Sinegubov.


UPDATE 07.20 SUA se pregătesc să aprobe trimiterea de sisteme de rachetă cu rază lungă de acţiune, principala solicitare a Ucrainei

Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN. SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina. Potrivit CNN, administraţia Biden se pregăteşte să crească nivelul armelor pe care le oferă Ucrainei, trimiţând sisteme avansate, de rachete cu rază lungă de acţiune, având în vedere că aceasta devine principala solicitare a ucrainenilor, potrivit mai multor oficiali.


UPDATE 06.35 Zelenski, revoltat pe marile puteri: Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, războiul putea fi oprit

"Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa. Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul. Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene? Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să blocheze sistemul bancar rusesc - toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume", a subliniat Volodimir Zelenski.


UPDATE 06.23 Ocupanţii nu au reuşit să avanseze spre sud-est de Izyum - ISW

În ultimele zile, deşi apărarea Ucrainei rămâne eficientă, ocupanţii ruşi au făcut unele progrese. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studii de Război (ISW). Potrivit ISW, trupele ruse au preluat controlul a peste 95% din regiunea Lugansk şi este probabil să finalizeze capturarea Severodoneţk în zilele următoare.

În plus, analiştii ISW au remarcat că trupele ruse au încercat fără succes să avanseze la sud-est de Izyum, lângă graniţele regiunilor Harkov şi Doneţk. Invadatorii au continuat asediul Severodonetsk şi probabil că încearcă să ocupe complet districtul Severodonetsk-Lysychansk în zilele următoare. Ei avansează constant spre sud şi vest, de la Popasna la Bakhmut, dar ritmul de avansare este probabil să încetinească pe măsură ce se apropie de oraş.

Potrivit experţilor, cel mai probabil, trupele ruseşti din zonele ocupate din direcţia de sud pregătesc o „a treia linie de apărare” pentru a consolida controlul pe termen lung asupra regiunii şi a se pregăti pentru respingerea eventualelor viitoare contraofensive ucrainene.

După cum a raportat UNIAN, ocupanţii ruşi ar putea lansa o ofensivă terestră pentru a captura Severodoneţk  în zilele următoare.

UPDATE 03.41 Un avertisment important pentru Kiev de la Washington

Statele Unite au avertizat Kievul cu privire la pericolul unor lovituri ucrainene pe teritoriul Rusiei, mai ales dacă acestea sunt date mai „adânc” în ţara agresoare, deoarece aceasta implică riscuri de escaladare. Acest lucru a fost raportat de Reuters, citând propriile surse.

Se remarcă faptul că reprezentanţii Washingtonului sunt îngrijoraţi de utilizarea armelor furnizate de Occident în Ucraina. „Avem îngrijorări cu privire la escaladare şi, în acelaşi timp, nu vrem să impunem restricţii geografice sau să le legăm prea mult mâinile (Ucraina, - n.red.) în folosirea a ceea ce le dăm”, - a spus unul dintre interlocutori.

O altă sursă a menţionat că Statele Unite şi Ucraina au o înţelegere reciprocă cu privire la măsura în care Kievul poate folosi armele care îi sunt furnizate.

„Până acum, avem o înţelegere comună de folosire în cadrul graniţelor”, a spus el.

Anterior, astfel de temeri au fost exprimate de consilierul prezidenţial OP Alexey Arestovich. Potrivit acestuia, Occidentul nu se grăbeşte să predea Ucrainei arme cu rază lungă pentru a nu-l „înfuria Putin”.

UPDATE 02.38 Au fost lupte în Severodonetsk dar rezistăm

Şeful administraţiei militare-civile ale oraşului Severodoneţk, Alexander Stryuk, a povestit despre situaţia din oraş. DRG-ul rus a intrat în hotelul Mir, dar oraşul rezistă.

„Autostrada Bakhmut-Lysychansk este sub foc, Forţele Armate fac tot ce este necesar pentru ca traseul să fie sigur; acum traficul pe autostradă este posibil, dar extrem de periculos”, a spus Stryuk.

Doar 12 persoane au fost evacuate astăzi din Lysychansk. Potrivit şefului VCA, acum evacuarea în regiune se face în grupuri mici,

„60% din fondul de locuinţe din Severodoneţk a fost distrus, 85-90% din clădirile oraşului sunt deteriorate şi vor avea nevoie de reparaţii majore”, a spus Stryuk. Potrivit acestuia, s-au înregistrat cel puţin o mie şi jumătate de morţi şi îngropaţi în oraş, aproximativ 12-13 mii de oameni mai rămân în Severodoneţk.

UPDATE 01.32 Ucraina se află într-un „război de uzură” şi are nevoie de sprijin pe termen lung din partea ţărilor NATO a declarat secretarul general al organizaţiei

Secretarul general al NATO,  Jens Stoltenberg, consideră că Ucraina se află într-un „război de uzură”. În asta se transformă lupta. El le-a cerut aliaţilor să se pregătească pentru a susţine mult timp statu ucrainean. Secretarul general al Alianţei a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat portalului grec Capital .

"Trebuie să fim pregătiţi pentru un drum lung. Acest război poate dura mult timp, şi trebuie să fim pregătiţi, pentru că nimeni nu poate spune cât timp, dar trebuie să fim pregătiţi pentru mult timp. Şi de aceea solicit aliaţilor să susţină Ucraina.Fiţi gata să o faceţi mult timp şi fiţi gata să acordaţi asistenţă suplimentară. Pentru că acum devine din ce în ce mai mult un război de uzură ", a spus Stoltenberg.

Secretarul general a vorbit şi despre furnizarea de arme către Ucraina. Potrivit acestuia, aliaţii NATO transferă acum din ce în ce mai multe modele standard de echipamente ale Alianţei. Poziţia în acest sens s-a schimbat, deoarece la început statului ucrainean i-au fost trimise în mare parte arme sovietice.

Reamintim, că şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, a prezis că, până la sfârşitul anului acesta acţiunie militare sevor reduce până aproape de zero. Iar punctul de cotitură va începe în august, când armele occidentale vor ajunge în diverse cantităţi şi vor fi utilizate pe scară largă pe câmpul de luptă.

UPDATE 00.53 Ofensiva actuală a ocupanţilor ruşi în Donbass ar putea face regiunea nelocuită

„Ofensiva actuală a ocupanţilor din Donbass poate face această regiune de nelocuit. Popasna, Bakhmut, Lyman, Lysychansk, Severodonetsk sunt transformate înt scrum. Ca Volnovakha, ca Mariupol. În oraşele şi comunităţile mai apropiate de graniţa cu Rusia, la Doneţk , se adună la Lugansk "Toţi cei care pot să ocupe locul celor ucişi şi răniţi în contingentul de ocupaţie. Toate acestea, inclusiv deportarea poporului nostru şi masacrul civililor, sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia", a. spus preşedintele Volodymyr Zelensky în discursul său video.

UPDATE 00.10 Rămăşiţele legendarei aeronave „Mriya” sunt demontate, în #Gostomel.

ŞTIRE INIŢIALĂ În timpul ocupaţiei au ajutat inamicul: complicii ocupanţilor au fost reţinuţi în regiunea Kiev

În regiunea Kiev, doi locuitori din Gostomel care colectau informaţii despre poziţiile Forţelor Armate în timpul ocupaţiei temporare , precum şi „predau” adresele participanţilor ATO, au fost reţinuţi. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

„În timpul ocupării temporare a unei părţi a regiunii, aceştia au colectat informaţii despre poziţiile Forţelor Armate, au furnizat ocupanţilor hrană şi combustibil şi au” predat „adresele membrilor ATO (apărarea teritorială”, se arată în comunicat.

SBU a remarcat că atacatorii au folosit posturile de radio inamice pentru a comunica cu grupul de ocupaţie rasistă. Au fost declaraţi suspecţi.

„În cursul acţiunilor de anchetă şi operaţionale s-au obţinut date că autorii au comis omorul cu premeditare a unui civil şi au încercat să ascundă urmele infracţiunii”, a adăugat SBU.

Pe 18 mai 2022, la Odesa a fost reţinut un posibil complice al ocupanţilor, care filma punctele de control cu ​​un video. Poliţiştii l-au reţinut pe şoferul unui autoturism Mitsubishi, care înregistra activitatea punctului de control pe un video recorder. Poliţia a găsit, de asemenea, multe canale Telegram pro-ruse în telefonul său şi un baston telescopic în maşină. Presupusul sabotor a fost predat anchetatorilor poliţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite