LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac masiv al aviaţiei ucrainene în regiunea Herson. Ruşii formează noi batalioane de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În Federaţia Rusă, se formează noi batalioane în regiunile Omsk şi Samara pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 21.30 Mărturii din interiorul închisorii ruseşti unde zeci de soldaţi ucraineni au ars de vii: „Era răul absolut”

O antreprenoare în vârstă de 45 de ani care a fost închisă vreme de 100 de zile în tabăra penitenciară din Olenivka, în împrejurimile Doneţk, a dezvăluit pentru Observer condiţiile îngrozitoare de detenţie şi motivele pentru care este convinsă că prizonierii de război din regimentul Azov încarceraţi acolo au fost ţinta unui atac deliberat al forţelor ruse, în urma căruia au ars de vii.


UPDATE 19.01 Un colaborator al administraţiei de ocupaţie din regiunea Herson, împuşcat în casa sa

Vitali Gura, adjunctul şefului administraţiei militaro-civile (AAC) din raionul Kahovka, regiunea Herson, şi un colaborator al ocupanţilor ruşi din regiune, a fost împuşcat de persoane necunoscute în în locuinţa sa şi a fost transportat la spital în stare critică, relatează presa rusă.

Vitali Gura ar fi murit însă înainte să poată fi transportat pentru îngrijiri în Crimeea ocupată.

„A fost un atentat la viaţa lui Vitali Gura, chiar în casa lui. Acum se află în spital cu multiple răni de glonţ, în stare gravă. Indivizi necunoscuţi au tras în Gura; aveau pistoale Makarov”, a dezvăluit o sursă TASS  pentru Noyaia Gazeta. 

Sursa TASS spunea că starea oficialului din administraţia de ocupaţie era critică şi se lua în considerare transportul lui în Crimeea pentru îngrijiri medicale.

UPDATE 14.30 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în Donbas?”

Pe măsură ce invazia rusă în Ucraina merge mai departe încep să răzbată până şi la televiziunile publice strict controlate ecouri despre sprijinul în scădere al publicului rus, propagandiştii Kremlinului plângându-se că tinerii ruşi nu sunt dispuşi să moară în acest război, relatează jurnalista Julia Davis, care monitorizează media rusă, în Daily Beast.

În cadrul emisiunii „60 Minutes”, difuzate joi la televiziunea publică, expertul militar Igor Korotcenko a venit cu sugestia ca soldaţii nord-coreeni să contribuie la reconstruirea regiunilor ucrainene şi să intre în armata rusă.

În cadrul mediei de stat, subiectul legalizării participării luptătorilor străini la război alături de forţele ruse a fost adus repetat în discuţie. Motivul este, scrie Davis, că cetăţenii de rând arată un entuziasm destul de scăzut în faţa perspectivei de a merge la război sau de a-şi da viaţa pentru războiul lui Putin.

Asta îi nemulţumeşte pe propagandiştii de vârf ai Kremlinului precum moderatorul de televiziune Vladimir Soloviov – ale cărui merite patriotice au fost recunoscute de Putin – care s-a plâns joi în emisiunea sa: „Mă supără faptul că societatea noastră nu pricepe că ne aflăm în mijlocul unui moment de cotitură şi că fie luăm atitudine, ne îmbunătăţim şi trecem la un alt nivel, fie încetăm să existăm”.


UPDATE 12.32 ISW: Forţele ucrainene au oportunitatea să modeleze cursul războiului printr-o contraofensivă în Herson

„Pregătirile Ucrainei în vederea unei contraofensive în regiunea Herson, precum şi operaţiunile iniţiale din cadrul acestei contraofensive, în combinaţie cu slăbirea dramatică a forţelor ruseşti, par să îi  permită să înceapă să modeleze activ cursul războiului” arată analiştii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citaţi de The New Voice of Ukraine.

Raportul ISW arată că forţele ruseşti îşi transferă activ personalul şi echipamentul în regiunea Hereson şi în vestul oblastului Zaporijie – în dauna eforturilor de a captura localităţile Sloviansk şi Siversk din regiunea Doneţk, pe care par să le fi abandonat momentan.

În plus, forţele invadatoare ruseşti mută echipamente militare precum artilerie şi avioane din alte părţi ale Ucrainei în Crimeea ocupată.

Invadatorii şi-au suspendat anterior şi alte operaţiuni ofensive (în particular asupra Harkov şi altor porţiuni sudice ale frontului) în scopul de a acorda prioritate cuceririi regiunii Luhank. La acel moment, au luat aceste decizii din proprie iniţiativă în baza priorităţilor în schimbare ale comandanţilor lor, arată analiştii centrului de reflecţie din Washington.


UPDATE 08.30 Rachete ruseşti au avariat centrala nucleară de la Zaporojie. Zekenski: O situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa

Agenţia nucleară a Ucrainei susţine că rachetele ruseşti au avariat o parte a centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de Rusia, dar nu a existat nicio scurgere de radiaţii, transmite BBC. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a creat o situaţie extrem de riscantă, acesta fiind un argument în favoarea impunerii de sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruse.


UPDATE 07.50 Mai multe victime după bombardarea unei clădiri rezidenţiale din Kostyantynivk

Salvatorii au scos şapte persoane de sub dărâmături şi apartamente blocate după ce o clădire rezidenţială din Kostyantynivka a fost bombardată în timpul nopţii. În timp bombardamentelor au fost avariate 5 clădiri rezidenţiale, o şcoală şi clădiri rezidenţiale în Kurakhove, o şcoală în Kurakhove şi 5 clădiri rezidenţiale în Druzhkivka.


UPDATE 06.36 În Rusia se formează noi batalioane de voluntari cu oameni fără experienţă militară - ISW

În Rusia, se formează un nou batalion de voluntari „Samara”, care va face parte din Corpul 3 de Armată al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, arată analiştii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). În acest batalion sunt recrutaţi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, fără experienţă militară obligatorie, dar cu studii medii cel puţin.

Experţii ISW au raportat anterior formarea de către Rusia a unui corp de armată de 15.000 de oameni în districtul militar de vest cu sediul în regiunea Nijni Novgorod. Probabil, Kremlinul plănuieşte să formeze acest corp cel puţin parţial din batalioane de voluntari.

În plus, se semnalează formarea batalioanelor regionale de voluntari. Astfel, guvernatorul regiunii Omsk a Federaţiei Ruse, Oleksandr Butkov a anunţat că regiunea sa continuă formarea a trei astfel de batalioane - „Irtysh”, „Avangard” şi „Om”. Aceşti ocupanţi sunt pregătiţi pentru transferul în Donbas, unde urmează să ofere sprijin ingineresc, medical şi logistic. Butkov a mai promis că guvernul va oferi recruţilor o plată unică de 100.000 de ruble (aproximativ 1.612 dolari), dar a precizat că fondurile vor fi disponibile numai după trei luni de serviciu.

Anterior la televiziunea de stat rusă, a fost anunţată pretinsa disponibilitate a Coreei de Nord de a trimite 100.000 de soldaţi săi pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia. Un propagandist rus a spus că nord-coreenii ar avea „o experienţă bogată în desfăşurarea războiului contra bateriei”.

UPDATE 06.30 Directorul biroului ucrainian al Amnesty International, Oksana Pokalchuk, şi-a anunţat demisia

Depunerea demisiei a avut loc a doua zi după publicarea unui raport în care activiştii pentru drepturile omului acuzau Ucraina de încălcarea dreptului umanitar şi a regulilor războiului.

UPDATE 05.47 Care sunt şansele ca ruşii să captureze Mykolaiv în viitorul apropiat?

Va fi „pur şi simplu nerealist” ca ocupanţii ruşi să captureze Mykolaiv în viitorul apropiat, a declarat şeful Mykolayiv OVA, Vitaly Kim într-un interviu pentru Glavkom . El a remarcat că linia frontului în sud este întinsă, situaţia acolo este tensionată, dar sub control.

El a observat că, chiar dacă ocupanţii ar avansa cu 200 de metri sau un kilometru pe zi, le-ar lua foarte mult timp să avanseze cu 30 de km.

„Poate că au un plan de a lua Mykolaiv în jumătate de an, dar în viitorul apropiat este pur şi simplu nerealist. În plus, în primul rând, ruşii vor încerca să ajungă la graniţa administrativă a regiunii Herson pentru a înregistra măcar un fel de „victorie". Pentru că este înţelept înainte de a face următorii paşi, să finalizezi măcar ceva. Şi acum, dimpotrivă, reluăm încet regiunea Herson. Cum pot ruşii să avanseze când depozitele lor şi posturile de comandă sunt în flăcări, iar generalii refuză să treacă Niprul?”, a spus Kim.

De asemenea, se observă că în prezent nu este nevoie de o evacuare obligatorie din oraş, deşi este în desfăşurare una voluntară.

„Avem 250 de unităţi de transport în comun, oamenii îşi plătesc tarifele şi îşi fac treburile. Nu sunt probleme cu transportul, combustibilul, mâncarea sau orice, pentru a scoate oamenii de aici. Acum mă uit pe hartă: avem cinci rute de ieşire deschise - cine vrea, merge acolo", a spus Kim.

 Pe 5 august, după-amiaza, ocupanţii au  bombardat din nou cartiere rezidenţiale din Mykolaiv .

Şeful administraţiei militare regionale Mykolaiv, Vitaly Kim, a declarat că, în urma bombardamentelor, au fost morţi şi mai mult de 10 răniţi. Mai târziu, şefa Consiliului Regional Mykolaiv, Hanna Zamazeyeva, a raportat 22 de răniţi.

UPDATE 05.15 Kanal 5 relatează că un alt depozit rusesc pare să fie în flăcări în Makiivka ocupată, lângă Doneţk .

UPDATE 02.27 Ruşii au bombardat Nikopol şi Harkov

Invadatorii ruşi au bombardat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat de şeful administraţiei militare a districtului Nikopol, Yevhen Yevtushenko.

"Oraşul Nikopol a fost bombardat. Păstraţi-vă calmul", a spus Evtuşenko.

Mai devreme, el a raportat că „echipamentul orc era pe poziţie”. „Există o posibilitate de bombardare a zonelor de coastă (oraşe, sate)”, a spus Evtuşenko.

Invadatorii ruşi au bombardat şi Harkivul. Potrivit primarului oraşului Igor Terekhov, întreg oraşul a auzit zgomote de explozii.

"Întregul Harkiv a putut auzi zgomotele exploziilor. Au zburat anterior spre districtul Slobid. Salvatorii sunt deja acolo. Nu există încă informaţii despre victime. Sper că aşa va fi", a spus Terekhov.

UPDATE 01.40 Armata ucraineană a distrus un depozit de muniţii ruseşti în Berislav, regiunea Herson .

UPDATE 00.49 Ucraina nu este implicată în avarierea navei ruseşti „Vasyl Bykov” - Arestovich (video)

Ucraina nu este implicată în posibilele avarii aduse navei ruseşti de patrulare „Vasyl Bykov”, a declarat Oleksiy Arestovich , consilier al şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei,  în emisiunea programului „Feygin Live”.

"Nu există astfel de date", a spus el. Potrivit acestuia, fumul care a fost observat este presupus a fi de la „funcţionarea standard” a motoarelor diesel.

C0nform UNIAN, nava rusă de patrulare „Vasyl Bykov” a fost brusc înăluită în fum în Marea Neagră, lângă Sevastopolul ocupat temporar . Mai întâi nava a eliberat nori de fum, iar după aceea au început să i se întâmple „lucruri ciudate”.

Astfel de nave pot fi înarmate cu rachete de croazieră Kalibr cu până la 8 unităţi pe salvă.

ŞTIRE INIŢIALĂ Aviaţia ucraineană a făcut cel mai mare raid asupra ruşilor din regiunea Herson - Arestovich

Consilierul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, susţine că aviaţia ucraineană a dat cea mai mare lovitură împotriva poziţiilor ocupanţilor ruşi din regiunea Herson .

„În regiunea Herson s-au întâmplat lucruri minunate astăzi. Aviaţia noastră în ceea ce priveşte densitatea loviturilor a arătat ceva ce nu am văzut în tot acest război. Au fost aproximativ 8-10 avioane într-o singură ieşire la un moment dat şi au fost mai multe ieşiri. Cunoscătorii spun că apărarea aeriană a Rusiei fie nu mai funcţionează pentru regiunea Herson, fie este foarte limitată în capacităţi, ceea ce a fost cu siguranţă rezultatul loviturilor asupra lor şi asupra locurilor în care depozitează muniţia", a spus Arestovich. .

„Nu-mi amintesc un raid aerian atât de masiv în toată istoria acestui război. 4-5 perechi de avioane de mai multe ori pe zi, în timpul zilei. Şi aviaţia, după cum înţelegem, este un tip de forţe armate foarte serioase şi puternice, care depăşeşte cu mult artileria în ceea ce priveşte capacităţile de luptă”, a spus Arestovich.

„Dacă acest lucru continuă pentru cel puţin câteva zile, va fi foarte rău pentru gruparea rusă”, a spus el.

El a mai spus că, potrivit unor informaţii, încă neconfirmate, avioane ucrainene au lovit malul stâng al Niprului în regiunea Herson.

Conform UNIAN, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus două depozite de muniţii ale invadatorilor ruşi. Apărătorii noştri au aranjat încă o dată un „timp de bumbac” pentru rasişti, care se tem isteric de răzbunare. În special, un depozit de muniţii a explodat în oraşul ocupat Tokmak din regiunea Zaporijia, precum şi în districtul Berislav din regiunea Herson.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite