LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii trag cu rachete asupra oraşelor Odesa şi Sumî. Ucrainenii susţin că au mai lovit o navă rusească lângă Insula Şerpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din orasul Kramatorsk, regiunea Doneţk, estul Ucrainei 6-7 mai 2022. FOTO Getty Images
Imagine din orasul Kramatorsk, regiunea Doneţk, estul Ucrainei 6-7 mai 2022. FOTO Getty Images

Este a 73-a zi a conflictului militar desfăşurat pe teritoriul Ucrainei. Rusia insistă să cucerească un oraş din regiunea Lugansk pentru a declara o mare victorie pe data de 9 mai. Zelenski afirmă că orice acord de pace cu ruşii ar depinde de retragerea armatei acestora la poziţiile de dinaintea invaziei.

GALERIE FOTO

UPDATE 19.50 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat pe canalul de Telegram că toate femeile, copii şi vârstnicii ce mai rămăseseră în oţelăria Azovstal din Mariupol au fost evacuaţi.

UPDATE 18.05 Rachetele ruseşti au vizat două locaţii în Sumî, un oraş din nordul Ucrainei, lângă graniţa cu Rusia, au declarat oficiali ucraineni şi ruşi, relatează BBC.

 Atât guvernatorul local, Dmitro Zhivitskii, cât şi guvernatorul regiunii vecine ruse, Kursk, Roman Staraovoit, au declarat că un atac aerian rusesc a vizat oraşul Sumî.

 Dmitro Zhivitskii a mai spus că un poliţist de frontieră a fost rănit în urma atacurilor.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Staraovoit, i-a asigurat pe locuitorii regiunii că nu se desfăşoară lupte pe teritoriul Rusiei şi că viaţa lor nu este în pericol.

El a adăugat: ”Aeronavele noastre acţionează asupra ţintelor terestre în teritoriul adiacent”.

Forţele terestre ruse s-au retras complet din regiunea Sumî la începutul lunii aprilie, după ce au avansat în anumite părţi ale regiunii la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

UPDATE 17.49 Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a acuzat, sâmbătă, Washingtonul de ”coordonarea operaţiunilor militare din Ucraina”, despre care a spus că echivalează cu ”o implicare directă a Statelor Unite în acţiunile militare împotriva Rusiei”, relatează Reuters.

”Washington-ul coordonează şi dezvoltă, în esenţă, operaţiuni militare, participând astfel direct la acţiunile militare împotriva ţării noastre”, a scris Viaceslav Volodin pe canalul său de Telegram.

Washingtonul şi statele europene membre NATO au furnizat Kievului arme grele pentru a-l ajuta să reziste ofensivei ruse care a dus la ocuparea unor părţi din estul şi sudul Ucrainei. Cu toate acestea, trupele ruse nu au reuşit să cucerească Kievul.

În schimb, Statele Unite şi aliaţii NATO au menţionat în repetate rânduri că nu vor lua parte la luptă, pentru a evita să devină părţi la beligerante.

Oficialii americani au declarat că Statele Unite au furnizat informaţii Ucrainei cu scopul de a contracara asaltului Rusei, dar au negat că aceste informaţii includ date precise cu privire la locaţia ţintelor.

Volodin este un susţinător proeminent a aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina, care are obiectivul de a degrada capacităţile militare ale Kievului şi de a elimina presupuşii ”nazisţii” din cadrul Guvernului şi armatei.

UPDATE 15:50 Armata rusă a lansat 4 rachete de croazieră în regiunea Odesa, potrivit informaţiilor oferite de comandamentul Operaţional „Sud”. În plus, armata precizează că inamicul „continuă nu numai distrugerea fizică a infrastructurii regiunii, ci şi presiunea psihologică asupra populaţiei civile”.

Potrivit datelor preliminare, nu există victime în urma loviturilor cu rachete.

„Naţiunea ucraineană este inflexibilă: nu sunt victime, vom reconstrui infrastructura deteriorată. Respectaţi standardele de siguranţă, nu neglijaţi avertismentele de raid aerian, nu cedaţi panicii”, se spune în comunicat, scrie Ziare.com.

Şi localitatea Krasnograd,  din regiunea Harkov a fost atacată cu rachete de către armata rusă. Nici în urma acestui atac nu au fost raportate victime. 

UPDATE 12.44 Ucrainenii fac ravagii de 10 zile pe Insula Şerpilor. Asta arată imaginile video apărute în mediul online. Una dintre ţinte a fost o navă rapidă de debarcare rusească, aflată lângă Insula Şerpilor.

Forţele ucrainene continuă să facă ravagii cu dronele turceşti Bayraktar. Chiar dacă acestea nu sunt cele mai rapide, soldaţii lui Zelenski reuşesc să le utilizeze cu succes împotriva ruşilor. O dronă Bayraktar a distrus o navă de debarcare rusească de lângă Insula Şerpilor. 

În imaginile video apărute online se poate observa cum este distrusă o navă rapidă de debarcare aflată la mal, dar şi bombardamente asupra poziţiilor ruseşti de pe insula propriu-zisă.

Ţinta lovită pare să fie o navă rapidă de debarcare Project 11770E Serna, de circa 25 de metri lungime ce poate transporta încărcături de până la 45 de tone. 

Dronele Bayraktar TB2 folosite de Ucraina au o lungime de doar şase metri şi o anvergură a aripilor de 12 metri, Cântărind circa 650 de kilograme, pot purta circa 65 kilograme de muniţie, între care şi patru rachete.

Aceste drone sunt mai uşoare şi mai manevrabile decât dronele americane US Reaper (au două tone şi pot susţine o încărcătură de 1.400 kg de muniţie). Dacă s-a observat că Forţele Aeriene ale Ucrainei au fost active, cele ruseşti nu au ieşit prea mult în evidenţă.

Pe reţelele sociale ucrainene se spune că dronele ucrainene lovesc trenuri, convoaie şi vehicule ale agresorului rus. 

UPDATE 12.05 Mercenarii din grupul Wagner care luptă în Ucraina alături de armata rusă au transmis mesaje descurajatoare de pe front şi i-au cerut lui Putin să mobilizeze şi să trimită rapid 800.000 de soldaţi. Pe contul oficial de Telegram al grupului paramilitar, luptătorii au scris că dacă Rusia nu va trimite soldaţi, ei nu vor putea câştiga războiul.

Canalul de Telegram Reverse Side of the Medal, care e administrat de soldaţi privaţi aflaţi sub contract cu grupul Wagner, a transmis un mesaj ca răspuns la o declaraţie a preşedintelui Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin.

„Nu ar trebui să existe nicio mobilizare în Rusia”, a declarat Volodin, la postul de radio Komsomolskaya Pravda. „Nu. Nu. Vă voi spune asta acum!”, a spus Volodin, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor dacă mobilizarea ar putea fi anunţată în Rusia pe 9 mai, de Ziua Victoriei, cum s-a vehiculat, scrie Liberatea.

Mercenarii Wagner au spus că este necesară mobilizarea şi că este nevoie de sute de mii de soldaţi pentru ca Rusia să câştige.

„Va fi mobilizare sau vom pierde războiul. Pentru a învinge Ucraina este nevoie de 600-800 de mii de oameni”, au scris mercenarii.”, au mai scris mercenarii.

UPDATE 11.47 Conflictul din Ucraina aduce pierderi grele unora dintre cele mai capabile unităţi ale Rusiei, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport de informaţii, informează Theguardian.com.

Cel puţin un T-90M, cel mai avansat tanc al armateir ruse, a fost distrus în lupte, a adăugat ministerul. T-90M a fost introdus în 2016 şi include blindaj îmbunătăţit, un tun modernizat şi sisteme de navigaţie prin satelit mai bune.

Aproximativ 100 de tancuri T-90M sunt în prezent în serviciu în cadrul unităţilor cel mai bine echipate ale Rusiei, inclusiv cele care luptă în Ucraina, susţin serviciile britanice de informaţii adăugând că blindajul sistemului, conceput pentru a contracara armamentul antitanc, rămâne vulnerabil dacă nu este susţinut de alte elemente de forţă.

Raportul ministerului a continuat:

Conflictul din Ucraina afectează puternic unele dintre cele mai capabile unităţi şi cele mai avansate capacităţi ale Rusiei.

Rusia va necesita timp şi cheltuieli considerabile pentru a-şi reconstitui forţele armate în urma acestui conflict.

Va fi deosebit de dificilă înlocuirea echipamentelor modernizate şi avansate din cauza sancţiunilor care restricţionează accesul Rusiei la componentele microelectronice critice.

UPDATE 10.49 Ambasadoarea Marii Britanii la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocată, vineri, la Ministerul de Externe al Rusiei cu privire la cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei, care pot duce la ”distrugerea definitivă a legăturilor bilaterale”. Sancţiunile aplicate presei ruse confirmă ”duplicitatea şi cinismul politicienilor britanici”, iar Rusia va continua să ia măsuri de retorsiune, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, relatează CNN.

”Ambasadoarei i s-a spus despre caracterul inacceptabil al unor astfel de acţiuni distructive, a căror continuare va duce inevitabil la distrugerea definitivă a legăturilor bilaterale şi la deteriorarea relaţiilor dintre popoarele Rusiei şi Regatului Unit”, se arată în comunicat.

Impunerea de sancţiuni împotriva presei ruse ”doar pe motiv că relatările şi interpretarea evenimentelor care se desfăşoară în lume nu este în concordanţă cu tiparele occidentale, confirmă încă o dată în mod clar duplicitatea şi cinismul politicienilor britanici, pentru care un lucru precum libertatea mass-media nu este altceva decât un instrument pentru rezolvarea problemelor pieţei”, se mai precizează în comunicat.

Ministerul rus de Externe a acuzat Marea Britanie şi oficialii britanici că au impus sancţiuni şi au făcut declaraţii ”ameninţătoare” care sunt ”înţesate cu minciuni şi grosolănie de-a dreptul” împotriva Rusiei.

”Partea rusă va continua să răspundă dur şi decisiv la toate sancţiunile iniţiate de Londra şi să ia măsuri de retorsiune”, se adaugă în comunicat.

UPDATE 10.47 În total, 10.257 de cazuri de presupuse crime de război comise de forţele ruse în Ucraina au fost înregistrate în Ucraina de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, iar 223 de copii au murit, a anunţat Procuratura Generală a Ucrainei, sâmbătă, relatează The Guardian.

Alţi 633 de copii ar fi fost răniţi, potrivit Procuraturii Generale ucrainene.

Comunicatul anterior al Procuraturii de pe 1 mai releva că 219 de copii au fost ucişi şi alţi 404 răniţi de către trupele ruse în Ucraina.

UPDATE 8.41 Rusia a publicat vineri o listă detaliată de bunuri de la producători de maşini, companii de tehnologie şi mărci de consum străine, pe care guvernul le-a inclus într-o aşa-numită schemă de „importuri paralele” menită să protejeze consumatorii de izolarea afacerilor de către Occident, transmite Reuters.

Multe mărci globale au oprit vânzările în Rusia ca răspuns la trimiterea de către Moscova a zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie, în timp ce sancţiunile occidentale fără precedent au limitat accesul la lanţurile globale de aprovizionare deja tensionate.

Guvernul anunţase în martie că va permite sistemul ”importurilor paralele”.

Mecanismul permite unei companii ruse să cumpere mărfuri de la orice companie din afara Rusiei, inclusiv din ţara de origine a mărfurilor, care a achiziţionat anterior acele bunuri în mod legal, a declarat vineri o sursă din cadrul Ministerului rus al Comerţului, explicând schema.

Lista guvernamentală publicată vineri într-un document include bunuri de la toţi marii producători auto străini, companii de tehnologie precum Apple şi Cisco şi o listă lungă de mărci de modă.

UPDATE 8.37 Un înalt oficial al parlamentului rus a declarat vineri că Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, vorbind într-o vizită în oraşul Herson, controlat de Moscova, relatează AFP.

„Rusia este aici pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în acest sens. Nu va exista nicio întoarcere în trecut”, a spus Andrei Turchak, potrivit unui comunicat al partidului de guvernământ Rusia Unită.

„Vom trăi împreună, vom dezvolta această regiune bogată, bogată în moştenire istorică, bogată în oamenii care trăiesc aici”, a adăugat Turchak.

El a anunţat, de asemenea, deschiderea unui centru de ajutor umanitar în Herson, pentru livrarea de alimente, medicamente şi articole de bază.

Este pentru prima dată când un înalt oficial rus a indicat intenţiile Moscovei de a rămâne prezent pe teritoriul ucrainean.

Herson a fost primul oraş important care a căzut în mâinile forţelor ruse de la începutul invaziei lor militare în Ucraina, pe 24 februarie.

UPDATE 06:15 Alina Kabaeva inclusă pe lista UE de sancţiuni

În prezent UE nu a semnat oficial noul proiect de propunere pentru cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care ar include şi sancţiuni împotriva Alinei Kabaeva. 

"Discuţiile au loc. Nu este o bucată de tort, dar trebuie să aşteptăm şi să vedem", a declarat o sursă diplomatică pentru CNN.

UPDATE 06:00 SUA anunţă un alt ajutor militar pentru Ucraina de 150 de milioane de dolari

SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 150 de milioane de dolari. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a confirmat autorizarea noului pachet de sprijin militar.

"Am autorizat 150 de milioane de dolari în arme, echipamente şi provizii suplimentare SUA pentru Ucraina, pentru a-şi consolida apărarea şi pentru a contracara ofensiva Rusiei în Est", a spus Blinken,

Informaţiile furnizate de SUA Ucrainei sunt "legitime", "legale", "limitate", a spus Pentagonul

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Apărare, John Kirby, a susţinut o conferinţă de presă în care a fost întrebat despre rapoartele conform cărora Pentagonul le-a furnizat informaţii liderilor ucraineni pentru a-i ajuta să vizeze şi să omoare generali ruşi, scrie The Guardian.

UPDATE 05:35 Zelenski caută opţiuni diplomatice pentru a salva armata rămasă la Azovstal

În timpul discursului de noapte, Volodimir Zelenski a sous că Ucraina a reuşit să evacueze femeile şi copiii de la oţelăria Azovstal cu ajutorul Crucii Roşii şi ONU. Acesta a mai adăugat că se caută opţiuni diplomatice pentru a ajuta la evacuarea armatei rămase la fabrica grav afectată de bombardamentele ruşilor.

Vitali Klitschko avertizează cetăţenii să aibă grijă de Ziua victoriei Rusiei (9 mai)

Primarul Kievului îi îndeamnă pe cetăţeni să rămână în case de duminică până luni, în perioada Zilei anuale a victoriei Rusiei. Mai mulţi oficiali occidentali au avertizat Ucraina că Rusia ar putea declara război oficial la această dată simbolică pentru ei, relatează CNN.

UPDATE 03:00 Orice acord de pace cu Rusia ar depinde de retragerea forţelor armate ruse

Volodimir Zelenski a declarat că orice acord de pace cu Rusia ar depinde de retragerea forţelor armate ruse la poziţiile de dinaintea invaziei. Acesta a mai adăugat că a fost ales de popor ca preşedinte al Ucrainei, nu al mini-Ucrainei de niciun fel. 

„Pentru a opri războiul dintre Rusia şi Ucraina, pasul ar trebui să fie redobândirea situaţiei din 23 februarie. (...) Am fost ales de poporul Ucrainei ca preşedinte al Ucrainei, nu ca preşedinte al unei mini-Ucraine de niciun fel. Acesta este un punct foarte important", a declarat Zelenski, relatează BBC.

Programul Alimentar Mondial al ONU face apel la redeschiderea porturilor din Ucraina

Programul Alimentar al ONU la nivel Mondial (PAM) este de părere că oamenii din întreaga lume vor avea de suferit dacă porturile din Ucraina cu ieşire la Marea Neagră nu vor fi redeschise cât mai rapid.

"Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra şi ieşi din Ucraina. Lumea o cere, deoarece sute de milioane de oameni din întreaga lume depind de aceste provizii”, a spus David Beasley, director executiv al PAM.

UPDATE: 01:00 Rusia disperată să cucerească oraşul Severodoneţk

Ruşii vor să cucerească rapid oraşul Severodoneţk pentru a declara o mare victorie în ziua de 9 mai. Serhey Haydal, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, anunţă că ruşii doresc să "pună mâna" pe Severodoneţk pentru că este un centru regional şi acest lucru "poate fi vândut oamenilor ca o mare victorie". 

UPDATE 00:00 50 de civili evacuaţi vineri de la Azovstal

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că 50 de femei, copii şi bătrâni au fost evacuaţi, cu succes, pe pacursul zilei de vineri, de la oţelăria Azovstal. 

„Astăzi am reuşit să extragem 50 de femei, copii şi bătrâni de la Azovstal. Mâine dimineaţă vom continua operaţiunea de evacuare”, a declarat Vereşciuk pe Telegram.

Peste 200 de soldaţi ucraineni au finalizat antrenamentul cu obuziere de tip howitzer

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că peste 200 de soldaţi ucraineni au terminat antrenamentul pe obuzierele M777, care au fost furnizate Ucrainei de către SUA. Alţi 150 de soldaţi desfăşoară în prezent cursurile de pregătire pentru utilizarea obuzierelor de tip howitzer.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite