LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 300 de civili, evacuaţi de la Azovstal. Rusia a bombardat o şcoală unde ar fi ucis peste 60 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sisteme de rachete ruseşti BM-21 Grad trag spre
poziţiile ucrainiene. FOTO Profimedia/ TASS
Sisteme de rachete ruseşti BM-21 Grad trag spre poziţiile ucrainiene. FOTO Profimedia/ TASS

Este a 74-a zi a conflictului militar desfăşurat pe teritoriul Ucrainei. Autorităţile ucrainene îşi concentrază atenţia pe evacuarea răniţilor şi a medicilor din Azovstal după ce au fost evacuaţi 300 de civili.

GALERIE FOTO


UPDATE 21.59 Ministerul rus al Apărării a transmis că forţele armate ruse au distrus armament şi echipamente militar furnizat Ucrainei de către Statele Unite şi alte ţări occidentale, neprecizate, potrivit Reuters. Alte şase depozite de arme din Lugansk, Doneţk şi Harkov ar fi fost, de asemenea, distruse.

Ministrul rus al Apărării a declarat, duminică, că rachetele sale de înaltă precizie au distrus armele şi echipamentele militare furnizate forţelor ucrainene de către SUA şi alte ţări occidentale nespecificate, într-o gară din apropierea oraşului Soledar, relatează Reuters. 

Ministrul a mai transmis că a distrus şase depozite care depozitau arme de rachete şi artilerie în regiunile Lugansk, Doneţk şi Harkov, în timp ce apărarea sa antiaeriană ar fi doborât un avion de război ucrainean Su-25.

UPDATE 21.12 Statele Unite au anunţat duminică sancţiuni împotriva a trei posturi de televiziune ruse, le-au interzis americanilor să ofere servicii de contabilitate şi consultanţă ruşilor şi au sancţionat 27 de directori ai Gazprombank, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Noile sancţiuni sunt cel mai recent efort al Statelor Unite de a creşte presiunea asupra preşedintelui rus Vladimir Putin după atacul ţării sale asupra Ucrainei şi au venit în momentul în care preşedintele Joe Biden s-a întâlnit virtual cu liderii G7 şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre război.

Măsurile luate împotriva directorilor Gazprombank sunt primele care implică gigantul exportator rus de gaze, deoarece Statele Unite şi aliaţii săi au evitat să ia măsuri care ar putea duce la întreruperi ale livrărilor de gaze către Europa, care este principalul client al Rusiei.

„Acesta nu este o blocare totală. Nu îngheţăm activele Gazprombank sau nu interzicem orice tranzacţie cu Gazprombank. Ceea ce semnalăm este că Gazprombank nu este un refugiu sigur şi, prin urmare, îi sancţionăm pe unii dintre directorii lor de afaceri de top... pentru a crea un efect de teamă", a declarat reporterilor un oficial înalt al administraţiei Biden.

Opt directori ai Sberbank, care deţine o treime din activele bancare ale Rusiei, au fost adăugaţi pe lista de sancţiuni. Au fost adăugate şi Moscow Industrial Bank şi cele 10 filiale ale sale.

Noile restricţii de control al exporturilor au avut ca scop degradarea directă a efortului de război al lui Putin, inclusiv controale asupra motoarelor industriale, buldozerelor, produselor din lemn, motoarelor şi ventilatoarelor.

UPDATE 20.32 Preşedintele american Joe Biden participă la o reuniune virtuală cu ceilalţi lideri G7 şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care se discută noi măsuri împotriva Moscovei, relatează bbc.com.

Casa Albă a precizat că liderii vor discuta despre noi sancţiuni după cele impuse de occident ca urmare a invaziei declanşate la 24 februarie.

Washingtonul a menţionat că liderii vor vorbi despre situaţia războiului din Ucraina şi impactul global al ofensivei Rusiei, dar şi despre cum se pot dicta alte sancţiuni pentru ca războiul să aibă un preţ dur pentru Putin.

UPDATE 20.27 O sculptură care prezintă figura preşedintelui rus Vladimir Putin cu gura deschisă şi un pistol uriaş îndreptat spre ea a fost montată sâmbătă pe bulevardul Taras Şevcenko din Kiev. Monumentul din metal ruginit a fost realizat de Dmitri Iv, un sculptor din Harkov. După cum a spus autorul lucrării, el, ca artist, nu poate sta deoparte de ceea ce se întâmplă în ţara sa.

Sculptura a fost denumită  „Zастрелись” (traducere din rusă- împuşcă-te), iar prima literă este Z din alfabetul latin, care se referă la simbolul regimului nazist rus Z.  Pe placa sculpturii, plasată aproape de locul unde a fost monumentul lui Lenin, scrie: „Istoria ştie, criminalii de război au doar două opţiuni: instanţa sau ...Ai înţeles aluzia, Putler?“ 

UPDATE 20.25 În zona localităţii Borivka din regiunea Harkov, forţele Federaţiei Ruse fac un „recensământ” al aparatelor de uz casnic din locuinţe, scrie HotNews. În altă comunitate, soldaţii ruşi au ameninţat fermierii cu „naţionalizarea” proprietăţilor.

Ocupanţii au făcut un recensământ al electrocasnicelor în unele apartamente şi au înregistrat numărul de frigidere, televizoare, maşini de spălat, cuptoare cu microunde şi alte aparate de uz caznic.

Autorităţile din regiune susţin că invadatorii verifică locuinţele localnicilor, anexe, mansardele şi subsolurile, se instalează în casele rămase goale şi scotocesc mai ales după arme de vânătoare, care sunt apoi confiscate.

În altă comunitate trupele ruse au distrus şi jefuit şcoli şi ferme agricole, fermierii fiind ameninţaţi cu „naţionalizarea” proprietăţilor, mai arată sursa citată. 

UPDATE 18.42 Celebrul lunetist canadian Wali nu este mort, aşa cum au pretins ruşii, şi nici nu mai luptă în Ucraina. S-a întors acasă, în Quebec, de unde a oferit un interviu pentru „La Presse”. El se declară dezamăgit de război şi spune că a tras doar două gloanţe cât timp s-a aflat pe frontul din Ucraina.

UPDATE 18.20 Premierul canadian Justin Trudeau a întreprins, duminică, o vizită neanunţată în oraşul ucrainean Irpin, care s-a aflat în martie sub ocupaţia trupelor ruse.

„Tocmai am avut onoarea să mă întâlnesc cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toată groaza pe care ocupanţii ruşi au provocat-o oraşului nostru”, a spus primarul Oleksandr Markuşin pe canalul său de Telegram.

Premierul canadian Justin Trudeau

FOTO Twitter @Liveuamap

UPDATE 18.16 Preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a criticat alegerea lui Vladimir Putin de a-şi trimite soldaţii în Ucraina, subliniind că liderul de la Kremlin a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa” prin „coşmarul unui război brutal şi ilegitim” dus de pe o poziţie de „putere atomică”.

„Astăzi, în această zi de 8 mai, visul unei case comune europene şi în pace s-a spulberat. În locul său, s-a impus coşmarul”, a declarat Steinmeier la un eveniment al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB) dedicat aniversării a 77 de ani de la capitularea Germaniei naziste.

Războiul lui Putin împotriva Ucrainei „distruge ordinea paşnică europeană obţinută şi menţinută de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a insistat preşedintele germane, citat de agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

La fel ca alte capitale din Vest, Berlinul marchează solemn capitularea Germaniei naziste, ca un moment al comemorării şi reconcilierii. De cealaltă parte, Moscova pune accent pe accentuarea naţionalismului, cu o paradă militară tradiţională şi discursuri propagandistice în care pretinde că are cel mai important rol în învingerea lui Hitler.

UPDATE 18.08 Prima-doamnă a SUA, Jill Biden, a fost duminică în vizită în Ucraina unde s-a întâlnit cu prima-doamnă a acestei ţări, Olena Zelenska, intrând într-o zonă de război activă, o mişcare rară pentru soţia unui preşedinte în exerciţiu.

„Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arăt poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească şi că acest război a fost brutal şi că poporul Statelor Unite este alături de poporul ucrainean”, a transmis Jill Biden.

„Înţelegem ce presupune ca prima doamnă a SUA să vină aici în timpul unui război în care acţiunile militare au loc în fiecare zi, unde sirenele antiaeriene au loc în fiecare zi, chiar şi astăzi”, a afirmat Olena Zelenska.

Jill Biden şi Olena Zelenski s-au întâlnit într-o şcoală din Ujhorod, în vestul Ucrainei, folosită acum drept locuinţă temporară şi adăpost pentru 163 de ucraineni strămutaţi, inclusiv 47 de copii. Unitatea este sprijinită de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM, agenţia ONU pentru migraţie), ca parte a USAID Ujhorod. 

jill biden zelenska Susan Walsh / POOL / AFP

Jill Biden şi Olena Zelenska FOTO Arhivă

UPDATE 17.14 Dificultăţile de comandă şi control, precum şi performanţa slăbită a forţelor ruse în războiul provocat în Ucraina a atras numeroşi comandanţi ruşi pe câmpul de luptă, a anunţat Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport zilnic. Se estimează că cel puţin şapte generali ruşi au fost ucişi în Ucraina, o cifră extraordinar de mare pentru orice armată, relatează BBC.

„Dificultăţile de comandă şi control, precum şi performanţa slăbită a Rusiei pe linia frontului, au atras comandanţii superiori pe câmpul de luptă, fiind probabil să preia conducerea personală a operaţiunilor”, se arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, comandanţii ruşi rareori deleagă autoritatea operaţională subordonaţilor, care la rândul lor nu dobândesc experienţa necesară pentru a conduce trupele.

Cu toate acestea, nu este clar dacă prezenţa comandanţilor pe câmpul de luptă a dus la îmbunătăţirea sau modificarea operaţiunilor.

Planurile incorecte şi eşecurile în ceea ce priveşte menţinerea forţelor armate continuă să pună la îndoială succesul armatei ruse, mai menţionează comunicatul.

Participarea comandanţilor ruşi direct pe câmpul de luptă i-a expus la riscuri semnificative, ceea ce a rezultat în moartea mai multor generali ruşi. De aceea, forţele ruse au oferit un răspuns lent la eşecuri şi au afişat imposibilitatea de a-şi modifica planul pe câmpul de luptă.

„Este posibil ca aceste probleme să persiste, având în vedere lipsa relativă de experienţă de comandă operaţională a ofiţerilor promovaţi în locul celor ucişi”, se mai precizează în comunicat.

Se estimează că cel puţin şapte generali ruşi au fost ucişi în Ucraina, o cifră extraordinară de mare pentru orice armată, conform BBC.

UPDATE 16.43 Capitularea nu este o opţiune, iar soldaţii Batalionului Azov vor continua să lupte atâta timp cât vor fi în viaţă pentru a respinge forţele ruse, au declarat comandatul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, şi comandatul său adjunct, Sviatoslav Kalina Palamar, în cadrul unei conferinţe de presă în format online, relatează CNN.

Palamar a mai afirmat, sâmbătă, că nu poate confirma dacă toţi civilii au fost evacuaţi de la faţa locului, potrivit BBC.

Cei doi oficiali ucraineni au mai menţionat că forţele ruse au continuat să bombardeze oţelăria Azovstal din Mariupol şi încearcă să o atace. 

Luptătorii ucraineni au promis că vor continua lupta. 

”Capitularea nu este o opţiune (...) Vom continua să luptăm atâta timp cât vom fi în viaţă pentru a respinge forţele ruse. Nu avem mult timp, suntem supuşi unui bombardament intens”, a declarat Palamar.

Luptătorii au cerut comunităţii internaţionale să ajute la evacuarea soldaţilor răniţi din oţelărie, care reprezintă ultimul bastion al apărării din Mariupol. 

De asemenea, soldatul Illia Samoilenko a declarat dintr-o ascunzătoare din oţelărie: ”Este inacceptabil să ne predăm. Iar şansele noastre de supravieţuire dacă ne predăm ruşilor, tind să fie spre zero. El a spus că mai sunt ”zeci” de civili în interiorul combinatului siderurgic.

UPDATE 16.21 Un convoi de vehicule în care se aflau mai mulţi civili care încercau să fugă de luptele din apropierea oraşului Harkov a fost atacat, iar incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, printre care o fată în vârstă de 13 ani, a anunţat şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei din regiunea Harkov. La locul atacului au fost găsiţi şi doi soldaţi ruşi morţi, relatează CNN.

Serghei Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii, a declarat că Poliţia a pierdut contactul cu vehiculele din convoi în urmă cu câteva zile.

Convoiul era format din cincisprezece maşini care circulau în apropiere de satul Staryi Saltiv, unde au avut loc lupte grele în ultimele zile, în timp ce forţele ucrainene au lansat un contraatac împotriva trupelor ruse la est de Harkov.

La acea vreme, convoiul încerca să ajungă pe teritoriul controlat de ucraineni, a spus Bolvinov.

”Din cauza luptei în desfăşurare, nu a fost posibil să ajungem la locaţia unde se află coloana”, a mai afirmat el.

Anchetatorii au ajuns, vineri, la locul incidentului, unde au găsit un tanc distrus al forţelor inamice şi cadavrele a doi soldaţi ruşi.

La 300 de metri depărtare au fost găsite şase maşini găurite de gloanţe. În maşini erau patru cadavre şi, potrivit lui Bolvinov, părea să fie vorba despre civilii care se aflau în convoi.

De asemenea, printre victime a fost identificată o fată în vârstă de 13 ani, a mai menţionat oficialul ucrainean.

Bolvinov nu a oferit detalii cu privire la ce s-ar fi putut întâmpla cu celelalte vehicule din convoi.

UPDATE 15.32 Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis că victoria va fi a Federaţiei Ruse, „la fel ca în 1945”, în mesajul de Ziua Comemorării şi Reconcilierii de pe 8 mai, potrivit Agerpres. Şeful statului rus a făcut mai multe referiri la „nazism” şi numeroase comparaţii între Al Doilea Război Mondial şi războiul din Ucraina, susţinând că datoria soldaţilor ruşi este să prevină renaşterea nazismului.

„Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", a susţinut Putin. "Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări", a adăugat şeful statului rus, exprimându-şi dorinţa ca "noile generaţii să fie demne de amintirea taţilor şi bunicilor lor". "Este nevoie să conservăm şi să transmitem (...) adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie", a transmis Putin, potrivit Agerpres. 

În intervenţia sa, preşedintele rus a făcut referiri atât la militari, cât şi la civilii din „frontul interior”, „care au zdrobit nazismul cu preţul nenumăratelor sacrificii”.

„Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul”, a precizat preşedintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor, mai relatează sursa citată. „Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi” în ceea ce Moscova numeşte „Marele Război patriotic”, „să-şi ia revanşa”, a mai spus Putin, care le-a urat „tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor paşnic şi drept”.

UPDATE 15.03 Statul major ucrainean a avertizat duminică privind „pregătiri pentru intrarea iminentă în luptă” a grupurilor armate şi a trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova.

„Situaţia din Basarabia rămâne încordată. Formaţiunile forţelor armate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi unităţi ale grupurilor operaţionale ale armatei ruse sunt gata pregătite de luptă”, avertizează comunicatul Statului Major ucrainean.

De cealaltă parte, reprezentanţii regimului de la Tiraspol au negat anterior faptul că s-ar pregăti să atace Ucraina. Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, declara zilele trecute că Transnistria „nu reprezintă un pericol pentru ţările vecine”, potrivit Agerpres.

UPDATE 14.26 Liderii marilor puteri din grupul G7 vor avea duminică o reuniune virtuală consacrată războiului din Ucraina la care va participa de asemenea şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a cancelarului german Olaf Scholz, potrivit AFP.

8 mai este o dată istorică ce marchează sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa care a permis teroarea, distrugerea şi moartea în Europa", a declarat purtătoarea de cuvânt Christiane Hoffmann într-o conferinţă de presă obişnuită, adăugând că, dat fiind războiul actual din Ucraina, "coeziunea G7 este mai importantă ca oricând", conform Agerpres.

Germania asigură preşedinţia G7 în acest an. 

Reuniunea, a treia de la începutul anului, va fi consacrată "situaţiei din Ucraina", a spus Christiane Hoffmann, fără a oferi mai multe detalii. 

Preşedintele american Joe Biden a anunţat deja o reuniune în această săptămână a grupului G7, fără a oferi o dată precisă, în legătură cu posibile sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei. 

"Suntem în continuare deschişi la sancţiuni suplimentare", a declarat el miercuri la Casa Albă, adăugând că va discuta cu membrii G7 "despre ce vom face şi ce nu vom face". G7, grupul celor mai bogate state, cuprinde Germania, Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia.

UPDATE 14.10 Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg,  a declarat că NATO "nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, şi a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru "şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina, transmite duminică EFE.

"Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale", a apreciat Stoltenberg într-un interviu publicat duminică de cotidianul belgian Le Soir, conform Agerpres.

Chiar şi aşa, a continuat Stoltenberg, "de la începerea războiului din Ucraina, la 24 februarie, NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei", în pofida ameninţărilor proferate de preşedintele rus Vladimir Putin de a folosi arme de acest tip.

"Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianţa cea mai puternică din lume. Iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinşi în toate taberele", a avertizat fostul premier norvegian, care a atras atenţia că, "din nefericire", acest război "ar putea dura luni sau chiar ani".

Pentru "a respinge invazia rusă în mod sustenabil şi de succes", Kievul trebuie "să treacă la arme occidentale moderne", a spus el. "Ucraina are nevoie urgent de armament greu. Occidentul trebuie să-şi intensifice livrările, să facă mai mult şi să se pregătească pentru un angajament pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra. Curajul şi vitejia militarilor ucraineni nu vor fi de ajuns. Este nevoie şi de un sprijin militar susţinut din partea Occidentului", a pledat Stoltenberg. 

UPDATE 13.02 Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în cadrul discursului cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii, că „milioanele de vieţi pierdute în Al Doilea Război Mondial oferă milioane de motive pentru a spune răului: „Nu se va mai repeta niciodată!”. El susţine că „întunericul a revenit în Ucraina”, iar Rusia a „reprodus detaliat” atrocităţile comise de Germania Nazistă.

În fiecare an, pe 8 mai, împreună cu întreaga lume civilizată, îi onorăm pe toţi cei care au apărat planeta de nazism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Milioane de vieţi pierdute, destine curmate, suflete chinuite şi milioane de motive pentru a spune răului: Nu se va mai repeta niciodată!”, a afirmat Zelenski în cadrul discursului cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii pentru soldaţii care şi-au pierdut viaţa în Al Doilea Război Mondial.

„Ştiam preţul pe care l-au plătit strămoşii noştri pentru această înţelepciune. Ştiam cât de important este să o păstrăm şi să o transmitem posterităţii. Dar nu aveam idee că generaţia noastră va asista la profanarea cuvintelor, care, după cum s-a dovedit, nu reprezintă adevărul pentru toţi”, a mai spus el cu referire la războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

„Pe 24 februarie, expresia «nu se va mai repeta niciodată» a fost ştearsă. Împuşcată şi bombardată. Cu sute de rachete la 4 dimineaţa, care au trezit întreaga Ucraină. Am auzit explozii îngrozitoare. Am auzit: din nou!”, a mai declarat el.

Zelenski a amintit cei 250 de soldaţi care au murit pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial şi a subliniat că 1.000 de locuitori din Borodianka au luptat şi au învins nazismul „pentru a se asigura că nu se mai repeta niciodată. Au luptat pentru viitorul copiilor, pentru viaţa de aici până pe 24 februarie (...)”.

„Şi monştrii au început să repete faptele. Şi oraşele noastre, care au supravieţuit unei ocupaţii atât de atroce, încât 80 de ani nu sunt suficienţi pentru a uita de ea, l-au revăzut pe ocupant. Şi au primit a doua ocupaţie din istoria lor. Şi unele oraşe, precum Mariupol, au fost martori la treia. În cei doi ani de ocupaţie, naziştii au ucis acolo 10.000 de civili. În două luni de ocupaţie, Rusia a ucis 20.000”, a mai spus el, comparând atrocităţile Rusiei cu cele comise de Armata Nazistă în urmă cu 80 de ani.

UPDATE 12.29 Regimul lui Putin a depăşit Al Treilea Reich al lui Hitler prin metodele barbare, iar impactul războiului este resimţit la nivel mondial, deoarece periclitează securitatea statelor UE, precum şi securitatea alimentară prin blocarea porturilor ucrainene, afirmă Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat emis cu ocazia Zilei de Comemorare şi Reconciliere în memoria soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în Al Doilea Război Mondial.

Ministerul ucrainean de Externe face o comparaţie între Coaliţia anti-Hitler şi unitatea pe care statele democratice au afişat-o în faţa provocărilor comune la adresa valorilor comune. De asemenea, Rusia ”a încălcat cu brutalitate angajamentele internaţionale” şi ”a arătat că nu respectă ordinea internaţională bazată pe norme”, afirmă MAE de la Kiev.

”Astăzi, îi comemorăm pe toţi cei care şi-au dat viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în numele păcii, prosperităţii şi securităţii lumii. Cel mai mare tribut adus sacrificiului lor a fost angajamentul nostru comun de a ne asigura că tragedia nu se va mai repeta niciodată. Cu toate acestea, prin declanşarea războiul său neprovocat pe scară largă împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat cu brutalitate acele angajamente, a periclitat securitatea mondială şi a a arătat că nu respectă ordinea internaţională bazată pe norme”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, războiul Rusiei a ucis deja mii de civili şi apărători ucraineni, care s-au alăturat voluntar Forţelor Armate cu scopul de a proteja suveranitatea Ucrainei şi dreptul poporului ucrainean de a-şi alege viitorul şi de a urma calea europeană.

UPDATE 11.47 Două avioane Suhoi Su-27 ale aviaţiei ucrainene au efectuat un raid asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră. Avioanele au atacat la joasă înălţime şi au bombardat mai multe ţinte de pe insulă. Raidul a fost filmat de o dronă Bayraktar şi imaginile au fost publicate duminică pe reţelele sociale.

Din înregistrarea video se observă cum avioanele ucrainene atacă de la înălţime mică, aruncă bombele şi apoi lansează capcane termice (rachete/flares folosite pentru păcălirea sistemele antiaeriene).

În video nu se observă nicio activitate sau reacţie a apărării antiaeriene de pe insulă. În plus, ucrainenii au publicat, zilele trecute, mai multe înregistrări cu drone Bayraktar lovind diverse ţinte pe Insula Şerpilor, inclusiv sisteme antiaeriene.

În alte imagini, despre care ucrainenii susţin că sunt realizate tot pe Insula Şerpilor, o dronă Bayraktar loveşte şi distruge un elicopter rusesc chiar în momentul în care trupe ruseşti se îmbarcau în respectivul aparat, pregătit să decoleze.

UPDATE 11.19 Comandantul Brigăzii 36 Puşcaşi Marini ai armatei ucrainene (FAU), Serhii Volînski, unul dintre cei circa o mie de militari care s-au refugiat în interiorul oţelăriei Azovstal, a lansat un nou apel la salvare la câteva ore după evacuarea ultimilor civili.

Serhii Volînski a declarat că speră la un miracol că o „putere superioară va găsi o cale să ne salveze”.

Potrivit lui Volînski, trei dintre militarii săi au murit, iar alţii şase au fost răniţi sâmbătă, în timpul operaţiunii de evacuare a civililor.

„Pare că am nimerit într-un reality show din infern în care noi, soldaţii, luptăm pentru vieţile noastre şi întreaga lume urmăreşte acest episod interesant. Durere, suferinţă, foame, nefericire, lacrimi, temeri, moarte. Este totul real”, a spus comandantul ucrainean, citat de agenţia de presă DPA.

UPDATE 10.59 Preşedintele american Joe Biden le-a transmis şefilor serviciilor de informaţii să nu mai permită „scurgerea” de informaţii privind războiul din Ucraina către presă, scriu Politico şi NBC.  Cererea liderului de la Casa Albă vine în contextul în care marile site-uri de ştiri americane au relatat, folosind surse din domeniul apărării, că SUA ar fi ajutat Ucraina cu informaţii care ar fi dus la scufundarea vasului Moskva.

NBC scrie, citând doi  oficiali ai administraţiei americane, că Joe Biden a discutat vineri cu oficiali de top ai serviciilor de informaţii şi apărării şi le-a subliniat cât de importantă este munca lor. În plus, el le-a transmis că informaţiile recente apărute în presă referitoare la schimburile de informaţii dintre SUA şi Ucraina sunt contraproductive.

Într-o discuţie telefonică cu directorul CIA, William Burns, cu şefa Comunităţii de Informaţii au SUA, Avril Haines, şi cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, mesajul preşedintelui Joe Biden a fost că asemenea dezvăluiri „ne distrag de la obiectivele noastre”, a spus unul dintre oficialii citaţi de NBC. Celălalt oficial a spus că Biden le-a transmis că aceste „scurgeri” de informaţii trebuie să înceteze.

CIA şi Directoratul Naţional de Informaţii au refuzat să se pronunţe pe subiect, iar Pentagonul şi Consiliul Naţional de Securitate nu au răspuns solicitărilor, mai precizează NBC.

UPDATE 10.54 Aproximativ 1,16 milioane de ucraineni au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Apărării de la Moscova.

Printre aceştia se află şi aproximativ 205.000 de copii. Doar de vineri, 18.580 de persoane, inclusiv 1.840 de copii, au tranzitat din Ucraina în Rusia, a declarat generalul colonel Mihail Mizinţev, scrie Agerpres.

Rusia susţine, în continuare, că ucrainenii duşi pe teritoriul său sunt salvaţi de luptele care au loc în estul Ucrainei între grupurile etnicilor ruşi pro-Kremlin şi guvernul central de la Kiev.

În schimb, Kievul susţine însă că Moscova duce oamenii în Rusia împotriva voinţei lor, organizând aşa-numite „puncte de filtrare”, şi nu le permite să revină pe teritoriul controlat de autorităţile ucrainene. 

UPDATE 10.36 Forţele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei şcoli în care se adăposteau 90 de persoane, a anunţat guvernatorul regiunii Lugansk. Două persoane au fost ucise în bombardamentul rusesc asupra unei şcoli din satul ucrainean Bilohorivka, şi se estimează că cele 60 de persoane rămase sub dărâmături au murit, de asemenea, a declarat, duminică, Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii estice Lugansk, relatează Reuters.

Haidai a spus că o bombă a forţelor ruse a vizat sâmbătă după-amiază o şcoală unde se adăposteau aproximativ 90 de persoane, care s-a soldat un incendiu care a cuprins clădirea. Treizeci de persoane au fost salvate.

”Incendiul a fost stins după aproape patru ore, apoi molozurile au fost curăţate şi, din păcate, au fost găsite cadavrele a două persoane. E probabil ca şaizeci de persoane să fi murit sub dărâmăturile clădirii, a scris Haidai pe Telegram.

Haidai a mai precizat că, potrivit informaţiilor preliminare, bombardamentele din satul Sipilovo au distrus o casă şi 11 persoane au rămas sub dărâmăturile clădirii.

UPDATE 08.51 Forţele ucrainene au ucis 80 de ocupanţi şi au distrus zece unităţi de echipament militar rusesc în sudul Ucrainei la 7 mai, susţine Comandamentului Operaţional Sud, transmite Ukrinform.

"Forţele noastre de apărare au lovit peste 120 de ţinte ostile. Pierderile totale ale ocupanţilor în ultima zi sunt 80 de invadatori ruşi şi 10 unităţi de echipamente: un depozit de bărci, un sistem de rachete antiaeriene Tor, o dronă de recunoaştere Forpost doborâtă în dimineaţa deasupra regiunii Odesa, un vehicul de aterizare şi trei obuziere. La Stanislav, în regiunea Herson, inamicul a fost lipsit şi de un depozit de muniţii", se arată în raport.

În ultimele 24 de ore, inamicul nu a fost activ pe linia de contact în regiunile Herson şi Mikolaiv, dar bombardamentele de artilerie şi mortar şi atacurile cu rachete nu s-au oprit.

În ultima zi, patru rachete de croazieră au fost lansate în regiunea Mikolaiv, iar oraşul Mikolaiv şi suburbiile sale au fost de trei ori sub focul Tornado MLRS.

"Prin bombardarea infrastructurii, inamicul distruge clădiri rezidenţiale, micile afaceri, moştenirea culturală şi, cel mai important, vieţi umane. Din păcate, există victime", au spus Forţele Armate ale Ucrainei.

UPDATE 08.49 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că soldaţii săi au preluat controlul asupra localităţii Popasna din estul Ucrainei, în timp ce oficialii ucraineni au spus că o bătălie pentru oraşul din estul ţării este în desfăşurare.

La mijlocul lunii aprilie, forţele ruse au lansat o nouă ofensivă de-a lungul majorităţii flancului estic al Ucrainei, unele dintre cele mai intense atacuri şi bombardamente având loc recent în jurul Popasnei, în regiunea Lugansk.

"Luptătorii forţelor speciale cecene... au luat cea mai mare parte din Popasna sub control”, a scris Kadîrov, care s-a descris adesea drept "soldatul terestru” al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Străzile principale şi cartierele centrale ale oraşului au fost complet curăţate", a spus el, dar Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Ucrainei, dar sâmbătă târziu, Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că luptele grele pentru oraş continuă.

"O bătălie pentru Popasna este în desfăşurare”, a spus Arestovici într-un videoclip pe reţelele de socializare.

"Propagandiştii ruşi au raportat cu bucurie că au preluat controlul deja deja, dar nu este chiar aşa. Aceasta este cea de-a 117-a revendicare pentru "capturarea Popasnei” doar săptămâna aceasta”, a spus el..

Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat sâmbătă că forţele ucrainene încă au control asupra zonei. "Situaţia este foarte dificilă, dar sub control”, a spus Haidai într-o postare video Telegram.

El a adăugat că trupele cecene nu au luat parte la lupte, ci au jefuit şi au filmat.

UPDATE 08.47 Invazia Rusiei este acum la a treia lună, iar susţinerea ofensivei militare necesită aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi, a declarat Sean Spoonts, redactor-şef al SOFREP, axat pe ştirile militare, pentru Newsweek.

Mai mulţi factori sunt luaţi în considerare. Această sumă include plata soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina; furnizarea de muniţie, gloanţe şi rachete; şi costul reparaţiei echipamentului militar pierdut sau deteriorat.

Rusia trebuie, de asemenea, să plătească pentru miile de arme şi rachete de croazieră care au fost lansate în timpul războiului şi care costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit Spoonts.

Ucraina a dat, de asemenea, o lovitură dificilă Rusiei în aprilie, cu scufundarea Moskvei, o navă de război rusă şi navă amiral a marinei, cu o pierdere estimată la 750 de milioane de dolari, potrivit Forbes Ucraina.

Publicaţia a raportat în aprilie că Ucraina a distrus peste 5.000 de piese de echipament rusesc de la începutul războiului, dar că Moskva fost de departe cea mai scumpă ţintă.

UPDATE 06:30 Marea Britanie oferă Ucrainei sprijin militar suplimentar de 1.3 miliarde de lire sterline

Marea Britanie a declarat că va oferi încă 1.3 miliarde de lire sterline în sprijin militar Ucrainei, anunţul fiind făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează news.ro.

UPDATE 05:00 Ruşii au bombardat un adăpost dintr-o şcoală

Ucraina acuză Rusia că a bombardat o şcoală din Lugansk, care adăpostea peste 90 de persoane. Şeful Administraţiei militare din regiunea Lugansk, Serhi Haidai, a declarat că un avion rus a lansat o bombă asupra şcolii din satul Bilohorivka, situat la 10 km de linia frontului. 

UPDATE 02:00 Guvernul ucrainean lucrează pentru evacuarea medicilor, militarilor şi răniţiilor din Azovstal

Preşedintele ucrainean a declarat că guvernul său se pregăteşte pentru a doua etapă a misiunii de evacuare din Azovstal. Acesta a precizat că se va concentra pe răniţi şi medici dar se va lcura şi la evacuarea armatei ucrainene. Zelenski a insinuat că Rusia este vinovată de piedicile evacuării soldaţilor rămaşi prinşi la oţelăria Azvostal, dar a precizat că poporul ucrainean nu îşi va pierde speranţa. 

Peste 300 de civili au fost evacuaţi de la Azovstal, confom declaraţiilor preşedintelui Zelenski

Preşedintele Zelenski a declarat că pete 300 civili au fost salvaţi din oţelăria Azvostal, obiectiv care se află sub atacul armatei ruse de câteva săptămâni. 

UPDATE 00:00 Directorul CIA consideră că Putin nu îşi permite să piardă războiul din Ucraina

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat că preşedintele Putin a mizat foarte mult pe a doua fază a războiului din Ucraina şi consideră că acesta nu îşi permite să piardă acest conflict militar. Mentalitatea sa face ca faza a doua a ofensivei să fie chiar mai riscantă decât prima fază a războiului.

Sunt raportate lupte în apropiere de Insula Şerpilor

Rusia şi Ucraina raportează lupte în apropiere de Insula Şerpilor. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ruse a declarat că un bombardier ucrainean, un avion de luptă şi trei elicoptere au fost doborâte. De cealaltă parte, ucraienii au raportat că au avut loc lupte în jurul insulei Şerpilor, dar fără să comenteze vreo pierdere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite