LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia ameninţă că va considera transporturile NATO care livrează arme drept „ţinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădiri distruse de bombardamente în Borodyanka, Ucraina. FOTO Getty Images
Clădiri distruse de bombardamente în Borodyanka, Ucraina. FOTO Getty Images

Rusia duce un război total în Ucraina. Zelenski laudă cei 156 de oameni care au reuşit să fie evacuaţi, marţi, din fabrica Azovstal, acolo unde au stat blocaţi în ultimele două luni din cauza atacurilor ruseşti la Mariupol.

GALERIE FOTO


UPDATE 22.00 Rusia anunţă că în următoarele trei zile vor exista coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oţelăria Azovstal

Armata rusă a precizat că în 5 mai, 6 mai şi 7 mai va opri acţiunile militare în zonă şi se va retrage la o distanţă de siguranţă pentru ca oamenii care se ascund în oţelărie să poată pleca.

Reuters notează că în fiecare zi coridoarele umanitare vor fi activate în intervalul orar 05.00 – 15.00 GMT.

UPDATE 20.00 - 600 de morţi în atacul de la Teatrul din Mariupol

Bilanţul atacului lansat de ruşi asupra Teatrului Dramatic din Mariupol pe 16 martie este de aproximativ 600 de morţi, dintre cei 1.000 care se adăposteau, cifră dublă faţă de estimările iniţiale, potrivit unei investigaţii efectuate de agenţia de ştiri Associated Press. În realizarea raportului, jurnaliştii au discutat cu 23 de supravieţuitori şi salvatori şi au recreat ceea ce s-a întâmplat în interiorul teatrului în acea zi. Aceştia au analizat şi fotografii şi înregistrări video realizate în interior înainte, în timpul atacului şi după.


UPDATE 17.30 Bilanţul total al cadavrelor în regiunea Kiev se ridică la 1.235

Alte 20 de cadavre ale civililor au fost descoperite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, parţial ocupată de câteva săptămâni de forţele ruse, a anunţat, miercuri, Poliţia ucraineană. În total, bilanţul cadavrelor găsite se ridică la 1.235 în regiunea Kiev, relatează AFP.

Cadavrele au fost găsite ”în Borodianka, în satele din apropiere din districtul Vîşhorod”, a declarat şeful Poliţiei regionale.


UPDATE 17.15 Primarul Mariupolului afirmă că ”s-a pierdut contactul” cu forţele ucrainene din oţelăria Azovstal

Contactul cu forţele ucrainene blocate în oţelăria Azovstal din Mariupol a fost pierdut, în timp ce ”luptele grele” continuă. Sute de civili, printre care 30 de copii, sunt încă blocaţi în interior, a declarat primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, conform CNN.

”Astăzi (n.r. miercuri) sunt lupte grele pe teritoriul cetăţii noastre, pe teritoriul Azovstal. Oamenii noştri curajoşi apără această fortăreaţă, dar este foarte greu, pentru că artileria grea şi tancurile trag asupra întregii clădiri; aviaţia funcţionează, navele s-au apropiat şi trag”, a afirmat Boichenko.

Vorbind la televiziunea ucraineană, Boichenko a mai spus că sunt 30 de copii blocaţi în oţelărie care încă aşteaptă să fie salvaţi.

”Din păcate, astăzi (n.r. miercuri) nu există niciun contact cu băieţii, nu există niciun contact pentru a înţelege ce se întâmplă, dacă sunt în siguranţă sau nu. Ieri am luat legătura cu ei; astăzi, nu”, a conchis Boicenko.


UPDATE 16.00 Rusia consideră transporturile NATO drept ”ţinte”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, că Armata rusă va considera transporturile NATO care livrează arme în Ucraina drept „ ţinte care urmează să fie distruse”, potrivit agenţiei de presă rusă RIA, citată de Reuters.  

„Statele Unite şi aliaţii lor din NATO continuă să pompeze arme în Ucraina”, a declarat Şoigu la o conferinţă a oficialilor din Ministerul Apărării, în cea de-a 70-a zi a ceea ce Rusia numeşte ″operaţiune militară specială″⁣ în Ucraina.

“Considerăm orice transport al Alianţei Nord-Atlantice sosind pe teritoriul ţării cu arme sau materiale destinate armatei ucrainene ca ţinte ce trebuie distruse”, a adăugat el, în contextul în care livrările de armament către Ucraina au crescut în ultimele săptămâni.


UPDATE 15.15 Kremlinul respinge informaţiile potrivit cărora Putin va declara război Ucrainei pe 9 mai, de Ziua Victoriei în Rusia, şi le numeşte ”aberaţii”

Când a fost întrebat de reporterul CNN într-o conferinţă regulată, care sunt şansele ca preşedintele rus Vladimir Putin să declare război de Ziua Victoriei, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a răspuns ”niciuna” şi a adăugat: ”Nu, este o aberaţie”.

Peskov a respins, de asemenea, afirmaţiile potrivit cărora Putin ar putea folosi Ziua Victoriei pentru a anunţa mobilizarea în ţară, care ar face ca guvernul rus nu doar să adune trupe, ci şi să pună economia în pericol.


UPDATE 15.05 Ruşii care au plecat din ţară după invadarea Ucrainei de teama de recrutare, persecuţie politică sau instabilitate economică aşteaptă cu nerăbdare ziua de 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei URSS  împotriva Germaniei naziste, pentru a afla ce intenţionează Vladimir Putin în continuare şi în ce măsură este sigur să revină în ţară.

Plini de speranţă sau neliniştiţi şi anticipând ceva şi mai rău, ruşii care au fugit în ţări precum Turcia, Armenia, Georgia şi Letonia privesc parada ca un indicator a ceea ce va urma, relatează Moscow Times.

„Putin va trebui să anunţe ceva în legătură cu războiul. Întrebarea este ce au de gând să prezinte drept victorie”, spune Olga, o specialistă în IT care a fugit în Turcia imediat după invazie şi care îşi leagă speranţele de această dată, pe care o consideră un punct de reper.

Un ofiţer rus în rezervă care lucrează în publicitate şi care a plecat de asemenea în Turcia, nu este la fel de optimist. El îşi face totuşi planuri să revină în Rusia pentru vacanţa de 9 mai pentru a-şi vedea familia.

„Aş fi bucuros să mă înşel însă cred că luna mai este foarte importantă pentru Putin. După părerea mea, Putin îşi imaginează o paradă a victoriei precum în 1945. Ne aşteptăm să se întâmple ceva rău - toţi cei care suntem în Turcia - poate nu neapărat în acea zi, dar în zilele următoare”.

UPDATE 14.52 Ministerul rus al Apărării a anunţat, miercuri, că a scos din funcţiune şase gări din Ucraina folosite pentru a furniza Forţelor ucrainene arme de fabricaţie occidentală în estul ţării, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a mai precizat că a scos gările din funcţie după ce a bombardat sursele de alimentare ale acestora cu arme aeriene de înaltă precizie şi nave maritime. Ministerul nu a informat ce arme de fabricaţie occidentală au fost furnizate Forţelor ucrainene prin intermediul acestor gări.

Reuters nu a putut verifica imediat anunţul şi nu a existat nicio reacţie imediată din partea Kievului.

UPDATE 12.52 Ucraina nu are suficienţi militari pentru a menţine ritmul folosirii lansatoarelor de rachete Javelin furnizate de Statele Unite, susţine senatoarea republicană Lisa Murkowski.

„Din ce am aflat, recruţii ucraineni nu beneficiază de suficient antrenament pentru operarea acestor arme în valoare de 200.000 de dolari bucata”, a declarat senatoarea de Alaska în cadrul unei audieri în Congresul SUA a secretarului Apărării, Lloyd Austin.

UPDATE 12.25 Bărbaţi şi băieţi se numără printre presupusele victime ale violurilor comise de soldaţii ruşi în Ucraina. Echipele de procurori şi anchetatori au adunat dovezi ale violenţei sexuale pe scara largă, de când forţele ruse s-au retras din zona Kievului, luna trecută, relatează The Guardian.

„Am primit rapoarte, neverificate încă, despre cazuri de violenţă sexuală împotriva bărbaţilor şi băieţilor din Ucraina”, a spus Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violenţa sexuală în timpul războiului, la o conferinţă de presă la Kiev, adăugând că pentru victime este foarte dificil să raporteze astfel de agresiuni sexuale.

UPDATE 12.22 Semne că ruşii s-au instalat în oraşe ocupate din sud

Jurnaliştii AFP au călătorit în oraşele Berdiansk şi Melitopol din sudul Ucrainei, ca parte a unui tur de presă organizat de armata rusă. Trupele ruse au instalat în ambele administraţii ruseşti, relatează Moscow Times.

Forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului port la Marea Azov Berdiansk în primele zile ale campaniei militare. De atunci Berdiansk a fost izolat de restul Ucrainei în timp ce luptele au continuat în alte părţi din est şi din sud.

În oraşele Berdiansk şi Melitopol, forţele ruse au instalat administraţii locale ce au primit sarcina de a readuce viaţa la normalitate pentru a-şi asigura cooperarea locuitorilor.

„Suntem într-o fază de tranziţie, de la Ucraina la Rusia. Ne vedem viitorul alături de Rusia”, spune  Alexandr Saulenko, şeful noii administraţii, care spune că deja se lucrează la măsuri precum plata salariilor şi pensiilor în ruble în loc de grivne. Iar atunci când nu vor mai fi fonduri, „vom apela la ajutorul Rusiei”, spune el.

UPDATE 11.30 Fotografiile postate pe reţelele de socializare par să-l arate pe Dmitri Kiselev, principalul propagandist al preşedintelui Vladimir Putin, într-o staţiune de cinci stele din Dubai, la doar câteva ore după ce a ameninţat Occidentul cu o lovitură nucleară.

Mai multe fotografii cu acesta au fost postate luni pe canalul de Telegram Moscow Laundry, cont care documentează cenzura rusească.

În mesajul de pe Telegram, se precizează că Kiselev a sosit în Dubai luni şi că vrea să viziteze mai multe destinaţii turistice, dar nu se oferă alte detalii.

De asemenea, se precizează că acesta este cazat la hotelul Jumeirah al-Qasr, postând şi o fotografie cu el în incinta clădirii în timp ce este însoţit de o femeie, care pare soţia sa, scrie Business Insider.

UPDATE 11.28 Rusia a cheltuit o zecime din bugetul estimat pentru refugiaţii ucraineni deoarece unele locuri de cazare de urgenţă rămân goale, potrivit datelor privind achiziţiile publice. „Cifrele oficiale spun că peste 1 milion de refugiaţi au intrat în Rusia, dar nu simţim asta”, a declarat deputata Yelena Rusakova, care s-a oferit voluntară pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni, pentru The Moscow Times Russian Service.

Centrele pentru refugiaţi din nord-vestul regiunii Novgorod au rămas goale, în timp ce locurile din regiunile Ryazan şi Nijni Novgorod, la est de Moscova, sunt pe cale să se ocupe. 

Datele privind achiziţiile arată că Rusia a cheltuit în perioada 12 martie - 1 mai, 776 de milioane de ruble (11,4 milioane de dolari),  în loc de cele 7 miliarde de ruble (103 milioane de dolari) alocate pentru găzduirea a 95.000 de refugiaţi ucraineni, potrivit The Moscow Times. 

UPDATE 10.50 Soldaţii ucraineni luptă pentru a alunga trupele ruse din Harkov. Cadavrele inamicului sunt pe străzile şi câmpurile din jurul oraşului, jurnaliştii descriind periferia drept o „morgă în aer liber”.

O fotografie arată patru cadavre ale soldaţilor ruşi aranjaţi în formă de Z - simbolul invaziei sângeroase a Rusiei - într-un sat recâştigat de forţele ucrainene la periferia Harkovului, scrie The Sun.

UPDATE 9.15 Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt puternic afectate de taxele extrem de mari din porturile de la Dunăre, care au ajuns de 3 - 4 ori mai mari decât erau înaintea invaziei ruse.

Cu porturile ucrainene de la Marea Neagră blocate de Rusia, exportatorii de cereale care caută să folosească porturile de la Dunăre se confruntă cu o creştere rapidă şi nejustificată a tarifelor, a afirmat marţi Vadym Denysenko, consilier la Ministerul de Interne, transmite Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

UPDATE 9.01 Rachetele ruse au provocat distrugeri marţi seară în mai multe oraşe ucrainene, în special la trei centrale electrice din Liov, a anunţat primarul Andrii Sadovîi. În prezent, mai multe cartiere din acest important oraş din vestul Ucrainei au rămas fără electricitate, transmite AFP.

„Trei centrale electrice au fost avariate în urma unui atac cu rachete”, a declarat pe Telegram primarul Andrii Sadovîi , adăugând că staţiile de pompare au rămas fără electricitate din cauza distrugerilor. Cel puţin o persoană a fost rănită, a adăugat el, potrivit Agerpres. 

Potrivit presei ucrainene, întreruperile de curent au afectat mai multe cartiere din Liov.

Autorităţile locale au informat despre bombardamente şi în regiunile Viniţa (centru), Odesa (sud-vest) şi Kirovograd (centru), fără a indica dacă au existat pagube.

Regiunea Transcarpatia, până acum cruţată, a fost afectată de război pentru prima dată de la începutul invaziei ruse.

„O rachetă a căzut într-o zonă muntoasă din Transcarpatia. Serviciile lucrează la faţa locului, clarificăm informaţiile despre răniţi şi posibile victime”, a indicat pe Telegram guvernatorul acestei regiuni, Viktor Mikita.

UPDATE 8.49 Propagandiştii ruşi îndeamnă acum trupele să fure porumb din Ucraina pentru ca Rusia să-l vândă Chinei. Remarcile au avut loc în cadrul unei emisiuni prezentate de Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai loiali propagandişti ai Kremlinului şi vin în contextul în care soldaţii ruşi ar fi furat deja echipamente agricole în valoare de 5 milioane de dolari şi materiale de construcţii, pe lângă tot ce au luat din locuinţele oamenilor.

„Acordul dintre Ucraina şi China cu privire la porumb nu a trecut mai departe”, a remarcat un invitat al emisiunii lui Vladimir Soloviov, difuzată la televiziunea de stat a Kremlinului, Rossia-1. 

„Dacă chinezii au nevoie de porumb, atunci îi vom aproviziona noi cu cel din Ucraina?”, a întreabat Volodimir Soloviov.

„Desigur, desigur. Mai ales că avem toate oportunităţile să facem acest lucru. Dacă oprim accesul acestei foste republici sovietice Ucraina la Marea Neagră, la terenurile cu recolte şi la depozitele cu grâne, atunci acesta este cel mai periculos lucru pentru ucraineni. La fel ca accesul la porumb”, a explicat invitatul. 

UPDATE 8.32 Armata ucraineană are în vizor podul Crimeei sau „Podul lui Putin”, care leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea, fiind un pod strategic şi totodată simbolic. Podul de 19 kilometri este cel mai lung din Europa, fiind un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permiţând ca srâmtoarea Kerci să fie străbătută în mai puţin de jumătate de oră, scrie Quest France.

„Podul lui Putin” este acum un obiectiv militar declarat pentru armata ucraineană, care a ameninţat că va bombarda infrastructura.

„Dacă am fi avut posibilitatea să facem acest lucru, l-am fi făcut deja. Dacă va exista ocazia, cu siguranţă vom face asta”, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, într-un interviu difuzat la 21 aprilie 2022.

A fost o declaraţie care a scos din sărite Kremlinul. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că este inacceptabil şi că reprezintă nici mai mult nici mai puţin decât anunţarea unei acţiuni de „terorism de stat”, potrivit Digi24. 

Dacă forţele ucrainene ar reuşi să lovească această construcţie, beneficiile ar fi duble. În primul rând, ar obţine o victorie simbolică de răsunet - mai uimitoare chiar decât scufundarea navei-amiral „Moskva” -, prin ruperea legăturii dintre provincia anexată şi Rusia. Crimeea ar fi astfel izolată de Rusia, la care s-ar putea ajunge doar pe mare sau prin sudul Ucrainei.

Mai mult decât atât, acest pod este numit şi „Podul lui Putin”. Preşedintele a ţinut morţiş ca acest pod să fie construit rapid şi s-a implicat personal, după anexarea Crimeei. Pentru şeful statului rus, bombardarea podului ar fi un afront personal.

Dar obiectivul armatei ucrainene este totodată şi unul strategic. Podul este un punct de tranzit important pentru echipamentele militare, cum ar fi rachetele Bastion-P cu care ruşii au lovit recent pista aeroportului din Odesa.  În plus, guvernul ucrainean a acuzat trupele ruse că transportă în Crimeea rezervele de grâu şi utilajele agricole furate din zonele ocupate Melitopol şi Herson.

Podul Crimeea traversează strâmtoarea Kerci, care separă Marea Azov şi Marea Neagră. Leagă peninsula Taman, din sudul Rusiei, de peninsula Kerci din Crimeea. Podul, care trece peste Insula Tuzla, are o înălţime de 35 de metri la nivelul arcadei sale centrale.

UPDATE 06:10 Patru coridoare umanitare sunt planificate către Zaporojie, dacă "situaţia de siguranţă va permite", relatează viceprim-ministrul ucrainean, Iryna Vereshchuk. Cele patru coridoare umanitare sunt planificate de la Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasylivka.

UPDATE 04:35 Ucrainenii au reuşit să distrugă o serie de vehicule militare ruseşti în regiunea Harkov. O filmare cu drona surprinde o serie de vehicule militare distruse ce se întinde pe aproximativ 18 kilometri în satul Sulyhivka, la sud de Izium, în regiunea Harkov, relatează CNN.

UPDATE 03:30 Preşedintele Zelenski a spus, în discursul său de marţi noapte, că 156 de persoane au fost evacuate de la combinatul siderurgic Azovstal şi au sosit la Zaporizhzhia. 

„Sunt recunoscător tuturor celor de care depindea salvarea acestor oameni. Cine a fost de acord şi cine a ajutat. Sunt recunoscător tuturor celor care au asigurat mişcarea fizică a oamenilor prin coridorul umanitar”, a spus Volodimir Zelenski.

Grupul celor 156 de persoane evacuate cu succes, s-a adăpostit în ultimele 2 luni în fabrica Azovstal din Mariupol, iar salvarea acestor oameni a necesitat un efort foarte lung şi multe negocieri, după cum relatează preşedintele ucrainean. Conform rapoartelor locale, ruşii au continuat bombardamentele pe tot parcursul evacuării, relatează BBC.

UPDATE 02:30 Un oficial ucrainean anunţă că în urma atacurilor ruseşti din regiunea Doneţk şi-au pierdut viaţa 21 de civili. Guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko, a declarat că 10 persoane au murit la o fabrică de cocsificare din oraşul Avdiivka. Acesta a relatat într-o postare pe reţelele de socializare că este cel mai mare număr de morţi într-o zi, după atacul ruşilor de luna trecută, atunci când peste 50 de persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei gări din oraşul Kramatorsk. 

UPDATE 01:00 Ruşii anunţă că de miercuri va fi deschis zilnic un coridor umanitar din Mariupol. Rezidenţii vor avea voie să decidă unde vor să ajungă, conform declaraţiilor Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. 

”În conformitate cu decizia conducerii Federaţiei Ruse, din 4 martie 2022, cu respectarea strictă a dreptului internaţional şi în scopuri pur umane, zilnic între orele 08:00 şi 20:00, ora Moscovei, fără nicio restricţie, se deschide un coridor umanitar pe direcţia Mariupol pentru evacuarea civililor, în primul rând femei, copii, cetăţeni în vârstă, în orice direcţie doresc”, a declarat marţi Mihail Mizintsev, şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale al Federaţiei Ruse. 

UPDATE 00:30 Marţi seară, primarul din Liov, Andriy Sadovi, a anunţat că în oraş au fost auzite mai multe explozii în urma unui atac de rachete al armatei ruse. Acesta le-a transmis cetăţenilor să rămână în adăposturi pentru a fi în siguranţă. În urma atacului cu rachete, trei centrale au fost avariate. 

Şeful administraţiei regionale din Transcarpatia, Viktor Mikita, a declarat că au avut loc primele atacuri cu rachete ale ruşilor în zona muntoasă din Ucraina. Acesta i-a rugat pe cetăţeni să nu filmeze în zonă pentru a nu oferi inamicului informaţii despre situaţia din teren. Este prima oară când ruşii atacă un obiectvic din zona Transcarpatiei. 

UPDATE 00:00 Cel puţin 10 civili au fost ucişi în timpul unui bombardament al armatei ruse asupra unei fabrici din Doneţk. 

„Ruşii ştiau exact unde ţintesc – muncitorii tocmai îşi terminaseră tura şi aşteptau în staţia din fabrică autobuzul care să-i ducă acasă. Încă o crimă cinică a ruşilor pe pământul nostru. Vor trebui să răspundă pentru tot!”, a postat Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei Regionale de Stat Doneţk, pe Telegram. 

SUA este pregătită să ofere un răspuns puternic Rusiei la orice încercare de utilizare armelor chimice sau biologice pe teritoriul Ucrainei. Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a amintit că atât preşedintele Joe Biden cât şi alţi oficiali de rang înalt americani au avertizat conducerea de la Kremlin despre acest lucru. 

„Dacă el (n.r. – Putin) foloseşte arme chimice sau biologice, va simţi reacţia comunităţii internaţionale, pentru că ar face un pas destul de grav”, a spus Lloyd Austin. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite