Război în Ucraina. Peste 150 de situri culturale, distruse. Zelenski, mulţumiri către membrii UE. Armata ucraineană se retrage din Severodoneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainieni
coboară o bombă rusescă neexplodată de pe un bloc din Harkov, Ucraina. FOTO EPA-EFE
Ucrainieni coboară o bombă rusescă neexplodată de pe un bloc din Harkov, Ucraina. FOTO EPA-EFE

Războiul pornit de Rusia în Ucraina prin invazia din 24 februarie a intrat în cea de-a 121-a zi, iar un bilanţ al distrugerilor înclude şi 150 de situri culturale: lista include 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 case de cultură, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci. De la Kiev, Zelenski a transmis, noaptea trecută, mulţumiri statelor membre UE pentru acceptarea Ucrainei drept candidat la Uniunea Europeană.

GALERIE FOTO

UPDATE 16.40 Reacţia Kremlinului după ce Ucraina şi R. Moldova au primit statut de candidate la UE:  NATO se pregăteşte de război

Kremlinul cataloghează vineri drept o ”afacere internă a Europei” decizia Celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), în toiul războiului rus pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.


UPDATE 16.20 Lansatoarele americane HIMARIS sunt deja puse la lucru în Ucraina 

Lansatoarele de rachete HIMARIS furnizate de SUA au sosit joi în Ucraina şi sunt deja testate şi puse la lucru pe câmpul de luptă, relatează presa ucraineană, publicând imagini cu acestea.


UPDATE 16.00 Politico: Cum poate învinge Rusia sancţiunile europene

Arsenalul de sancţiuni impus de Europa Rusiei pentru a-i slăbi economia şi a-l obliga pe Putin să oprească războiul din Ucraina vor începe să-şi facă simţite efectele astfel încât până la urma Moscova va ajunge să râvnească la bunurile interzise, esenţiale pentru armată şi economie, relatează Politico.


UPDATE 15.40 Reacţia vicepremierului Ucrainei când a aflat că ţara sa a primit statutul de candidată la UE

Vicepremierul Ucrainei pentru integrare europeană şi euro-atlantică, Olga Stefanishyna, a izbucnit în plâns când a primit vestea că cele 27 de ţări membre ale UE au decis să-i acorde Ucrainei statutul de ţară candidată la blocul comunitar.


UPDATE 15.10 „Capra Kievului” a declanşat o capcană formată din grenade puse în jurul unui spital şi a rănit 40 de soldaţi ruşi

Cel puţin 40 de soldaţi din Rusia au fost răniţi după ce o capră ucraineană a declanşat cu „mişcările sale haotice” o capcană pe care ruşii au instalat-o în jurul unui spital din Zaporojie, Ucraina, relatează The Telegraph.


UPDATE 12.11 Marina rusă a primit ordine de a mina porturile ucrainene de la Marea Neagră, afirmă serviciile de informaţii americane

Marina rusă a primit ordin să  mineze porturile Odesa şi Ochakiv după ce a plasat deja mine pe râul Nipru, ca parte a blocadei exporturilor de cereale ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent desecretizate.

Oficialii americani au lansat şi imagini prin satelit care arată daunele provocate de rachetele ruseşti la începutul acestei luni asupra celui de-al doilea cel mai mare terminal de cereale al Ucrainei din apropiere de Mykolaiv. Reamintim aici contextul în care întreruperea exporturilor de cereale ameninţă să declanşeze o foamete globală. Rezervoarele de stocare a uleiului de floarea soarelui de la Mykolaiv au fost atacate miercuri.

s

Rusia a negat minarea în jurul portului de la Marea Neagră. Din contra, chiar a dat vina pe Kiev, susţinând că ucrainenii şi-au minat propriile porturi.

SUA declară că informaţiile sale indică o strategie concertată a Rusiei de a izola porţiunea de coastă aflată încă sub controlul ucrainei. „Statele Unite au informaţii că flota Mării Negre are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa şi Ochakiv”, a spus un oficial american.

„Putem confirma că, în ciuda afirmaţiilor publice ale Rusiei cum că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt desfăşoară mine în Marea Neagră, lângă Ochakiv. Avem şi indicii conform cărora forţele ruse au minat anterior râul Nipru, relatează The Guardian.

„Impactul acţiunilor Rusiei, care au cauzat oprirea comerţului maritim în treimea de nord a Mării Negre şi care au făcut regiunea nesigură pentru navigaţie, nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus oficialul, subliniind că Ucraina a furniza a 10-a parte din exporturile globale de grâu, iar aproximativ 95% din aceste exporturi au părăsit ţara prin porturile Mării Negre.

Liderii caută rute terestre alternative, în timp ce Marea Britanie ş-a oferit să furnizeze expertiză tehnică Turciei, aceasta din urmă ţară oferindu-se să escorteze navele de marfă prin Marea Neagră. Dar Ankara a comunicat că nu a putut stabili o dată fixă a întâlnirii cu oficialii ruşi pentru a discuta despre respectivele convoaiele de cereale.


UPDATE 12.02 Un oficial al administraţiei de ocupaţie instalate de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost ucis vineri, într-un atac, au indicat autorităţile, relatează AFP.

”A fost un atac direcţionat asupra unui angajat al administraţiei civile şi militare, care l-a ucis”, a declarat administraţia locală pentru agenţia de presă rusă TASS.

Victima, Dmitri Savluchenko, era însărcinat cu activităţile de sport şi pentru tineret în regiunea Herson.


UPDATE 09.44 Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul estic Severodoneţk, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat, vineri, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Haidai, relatează AFP.

”A rămâne în poziţii sfărâmate în bucăţi timp de luni la rând doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat Serghii Gaidai pentru televiziunea ucraineană.

”Din păcate, va trebui să ne retragem armata din Severodoneţk pentru că nu are sens să rămânem în poziţii distruse - numărul morţilor este în creştere”, a subliniat el.

Oficialul ucrainean a adăugat că 90% din casele din Severodoneţk au fost avariate sau distruse.


UPDATE 07.40 Forţele ruseşti şi forţele separatiste din regiunea Doneţk au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici din domeniul informaţiilor, transmite BBC. Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lysychansk, spun liderii ucraineni. Potrivit acestora, Rusia are ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului, la Doneţk şi Lugansk.

Potrivit estimărilor oficialilor, numai miliţia din Doneţk a pierdut 55% din forţele sale iniţiale.

Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lysychansk, spun liderii ucraineni. Şeful regional Serhiy Haidai a declarat că în oraş au avut loc "distrugeri colosale".

El a declarat că situaţia din oraşul-soră Severodonetsk este „infernală” şi l-a citat pe primarul oraşului, care a declarat că acolo au rămas aproximativ 7.000-8.000 de civili.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat că este foarte probabil ca Rusia să aibă ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului ucrainean, format din Doneţk şi Luhansk.


UPDATE 07.25 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis joi noaptea, un mesaj, în urma deciziei Consiliului European referitoare la aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, că este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment.

El a mulţumit fiecărei ţări din UE pentru sprijinul pe care l-a acordat ţării sale. ”Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski în mesajul adresat României.

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment”, a spus preşedintele Volodymyr Zelenskyy către participanţii la Summit-ul UE, după ce au acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare.

”Aşa mi-am început discursul la Consiliul European din 24 martie, acum trei luni, când v-am îndemnat să ne susţineţi. Şi aceasta este o cale destul de mare pe care am parcurs-o în aceste trei luni! Noi toţi împreună: Ucraina, statele dumneavoastră şi Uniunea Europeană în ansamblu. Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone gri. Europa care este cu adevărat unită şi care ştie să se apere, valorile, viitorul ei. Astăzi aţi adoptat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina în toţi cei 30 de ani de independenţă ai statului nostru”, a spus preşedintele ucrainean. 

El a precizat că ”această decizie nu este doar pentru Ucraina”.

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru şi în condiţii atât de dificile, când războiul rusesc ne testează capacitatea de a păstra libertatea şi unitatea. În a cincea zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, am solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit răspunsuri extrem de rapide şi de înaltă calitate la chestionarul primit de la Comisia Europeană. Şi iată rezultatul dorit astăzi. Astăzi, aş dori să reafirm că Ucraina este capabilă să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat Volodimir Zelenski. 

Liderul ucrainean a amintit că acum trei luni, s-a adresat fiecărei ţări a Uniunii Europene şi a indicat în ce stadiu se află, în relaţiile cu ţara sa. 

”Şi astăzi aş vrea să spun fiecăruia dintre voi personal ceea ce simt oamenii noştri, în aceeaşi ordine ca atunci:

”Lituania ne susţine. Mulţumesc, domnule preşedinte! Gitanas, ştii cât de recunoscătoare este Ucraina poporului tău şi personal. Letonia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Cred că împreună vom reuşi să întărim ordinea juridică internaţională. Estonia ne susţine. Mulţumesc, doamnă prim-ministru Kallas! Ajutând pe unul, îi ajutăm pe toţi. Estonia a făcut multe. Polonia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Statul dumneavoastră, poporul dumneavoastră, preşedintele dumneavoastră – toţi cei aflaţi pe această cale către Europa sunteţi cu adevărat fraţi cu noi. Franţa ne susţine. Mulţumesc, Emmanuel! Puteţi fi sigur că, odată cu Ucraina, Europa va putea fi într-adevăr printre liderii mondiali în secolul XXI. Slovenia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Sunt recunoscător pentru protecţia neclintită a cauzei europene comune. Slovacia ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Trebuie să continuăm să ne protejăm unii pe alţii, asta ne face cu adevărat puternici. Republica Cehă ne susţine. Mulţumesc, domnule prim-ministru! Cred că vom fi, de asemenea, împreună pe calea către aderarea deplină a Ucrainei la UE. România ne susţine. Mulţumesc, domnule preşedinte! Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski. 


UPDATE 06.29 În Rusia, un avion militar IL-76 s-a prăbuşit: există mai mulţi răniţi şi morţi

Un avion de transport militar IL-76 cu 10 persoane la bord s-a prăbuşit în Riazan, rănind 6 dintre ei, conform TASS care citează surse din serviciile de urgenţă. Avionul s-a prăbuşit în câmp şi a luat foc, fără a face pagube la sol, potrivit salvatorilor.

Potrivit informaţiilor oferite de surse, pe Telegram, numărul morţilor din accidentul IL-76 a crescut la trei persoane. O operaţiune de salvare este în desfăşurare.


UPDATE 06.05 Comisia Senatului SUA a aprobat o rezoluţie prin care recunoaşte Rusia ca sponsor al terorismului

În prezent, această listă include patru ţări: Cuba, Coreea de Nord, Iran şi Siria. 

Rezoluţia a fost propusă de senatorul republican Lindsey Graham pe 9 mai şi este susţinută de senatorul democrat Richard Blumenthal, potrivit postulu de radio Voice of America (Vocea Americii).

Decizia finală de a recunoaşte Rusia ca sponsor al terorismului trebuie luată de administraţia preşedintelui Joe Biden.

„Rezoluţia comisiei cere administraţiei [să facă acest lucru], dar, de fapt, Rusia nu a fost încă identificată ca sponsor al terorismului”, a spus senatorul republican Chris Koons.

Printre argumentele aduse pentru recunoaşterea Rusiei ca stat care susţine terorismul, sunt:

✔️ Încurajarea de către Putin a actelor de terorism internaţional împotriva oponenţilor politici şi a statelor naţionale;

✔️ o campanie de teroare împotriva civililor în timpul celui de-al doilea război cecen;

✔️ sprijin pentru militanţi şi acte de violenţă împotriva civililor ucraineni din 2014;

✔️ atacuri asupra civililor din Siria;

✔️ sprijin material al autorităţilor ţării-sponsor al terorismului din Siria;

✔️ activităţi subversive ale mercenarilor din întreaga lume, inclusiv Wagner în Ucraina, Siria, Sudan şi Libia;

✔️ săvârşirea de crime de război în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina, care s-au soldat cu moartea a nenumăraţi civili;

✔️ numeroase execuţii în masă ale civililor şi încercări de a-şi acoperi crimele cu gropi comune în toată Ucraina şi nu numai.

"Nu există nicio îndoială că Rusia, condusă de Vladimir Putin, este un sponsor al terorismului. Ceea ce a făcut el pentru a ordona invadarea Ucrainei a fost un act de terorism. Este un criminal de război şi este responsabil pentru fiecare crimă care a avut loc, făcută în numele lui”, a declarat senatorul republican din Idaho James Rich. Potrivit acestuia, la votul general din Senat, Rezoluţia „va primi un număr semnificativ de voturi”. „Cred că secretarul de stat va fi foarte atent la această problemă”, a adăugat Rish.

________________________________________________________________________________________

UPDATE 03.31 Armata ucraineană din sud a eliminat 44 de ocupanţi ruşi, arme şi alte echipamente

Avioanele ucrainene au lovit 5 poziţii ruseşti se menţionează în mesajul postat pe Facebook de Comandamentul  operaţional „Sud”.

"Inamicul din zona noastră operaţională continuă acţiunile defensive şi luptele de contrabaterie. Forţele existente nu au condus acţiuni active, nu au creat noi grupuri de lovire. Tactica loviturilor cu rachete continuă ca mijloc de luptă şi presiune psihologică", se spune în comunicat.

În direcţia Nikolaev ocupanţii au desfăşurat unităţii de artilerie pentru sprijinirea cu foc a acţiunilor.

„Pierderile confirmate ale inamicului sunt 44 de militar, două tunuri de 152 mm – „Hyacinth-B” şi „Msta-B”, mai multe unităţi de vehicule şi vehicule blindate”, – se arată în comunicat.

________________________________________________________________________________________

UPDATE 02.24 Avans lent al ruşilor spre Lisichansk

Forţele ruse au avansat cu mai mult de 5 km către părţile de sud ale oraşului Lisichansk, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în ultimul său briefing. Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, spune că forţele ruse au luat încă două sate lângă Lisichansk.

________________________________________________________________________________________

UPDATE 02.03 Ucraina şi Moldova vor relua serviciul feroviar pe tronsonul de cale ferată Berezine-Basarabiaska

Circulaţia trenurilor pe tronsonul de cale ferată Berezine-Basarabiaska se va relua la 25 de ani de la oprire.

Potrivit Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, memorandumul relevant a fost semnat la 23 iunie de ministrul Infrastructurii al Ucrainei Oleksandr Kubrakov şi viceprim-ministrul Andrei Spinu.

Se precizează că transportul de marfă se va efectua pe tronsonul de cale ferată Berezine (Ucraina) - Basarabeasca (Moldova).

„Astfel, Republica Moldova va putea exporta/import mărfuri prin portul Izmail, situat pe Dunăre, reducând aglomeraţia în portul Reni. În acelaşi timp, prin acest tronson de cale ferată Ucraina va putea exportă mărfuri în Republica Moldova şi UE”, se arată în comunicat.

Secţia de cale ferată Berezino-Basarabiaska de pe teritoriul Ucrainei a fost deschisă în 1997. Acordul dintre Ucraina şi Moldova pentru construirea unui nou tronson de cale ferată care ocoleşte Transnistria a fost semnat în 2015. Apoi, în timpul negocierilor, s-a convenit refacerea căii de cale ferată şi revizuirea infrastructurii acestei zone. 

________________________________________________________________________________________

UPDATE 01.13 Liderii UE au cerut Consiliului UE să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina

În prezent, suma totală a fondurilor alocate de UE pentru armament pentru Ucraina este de 2 miliarde de euro, informaţie prezentă în concluziile Consiliului European, concluzii aprobate în cadrul unei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre UE pe 23 iunie la Bruxelles.

„Uniunea Europeană rămâne hotărâtă să continue să ofere sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-şi exercite dreptul inalienabil la autoapărare împotriva agresiunii ruse şi să-şi apere integritatea teritorială şi suveranitatea”, se arată în document.

În special, în acest scop, liderii UE solicită Consiliului UE „să lucreze rapid pentru a consolida în continuare sprijinul militar”. Cantitatea de arme care va fi prevăzută în noul pachet de sprijin corespunde priorităţilor actuale exprimate de guvernul ucrainean.

________________________________________________________________________________________

UPDATE 00.26 Peste 150 de situri culturale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului

Lista include 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 case de cultură, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci. Majoritatea obiectivelor culturale au fost distruse în regiunile Doneţk, Harkov şi Kiev.

________________________________________________________________________________________

UPDATE 00.17 SUA vor trimite un alt ajutor militar de 450 de milioane de dolari Ucrainei.

Noul pachet de ajutor poate include sisteme de rachete HIMARS suplimentare şi muniţie de artilerie, a relatat CNN a relatat, citând surse din administraţia SUA.

________________________________________________________________________________________

ŞTIRE INIŢIALĂ Steagul ucrainean a fost arborat în faţa clădirii Parlamentului European din Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite