LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: „Statul rus, cea mai mare organizaţie teroristă din lume”. Ruşii spun că opresc ofensiva doar dacă Kievul capitulează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este a 125-a zi de la începutul războiului Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei. Marţi dimineaţă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat Statelor Unite să recunoască Rusia ca stat terorist. Cererea vine după atacul cu rachete care a vizat luni după-amiază un centru comercial din oraşul Kremenciuk. Potrivit preşedinţiei ucrainene, peste 1.000 de persoane se aflau în mall înainte de atac. Bilanţul actual este de 18 morţi.

GALERIE FOTO


UPDATE 22.10 Primarul ucrainean al oraşului Herson a fost arestat de invadatorii ruşi: „A fost în sfârşit neutralizat”

Primarul ales al oraşului Herson, Ucraina, a fost arestat, susţine adjunctul şefului administraţiei forţelor ruse de ocupaţie, Kirill Stremousov.

„Fostul primar (Igor) Kolîhaev a fost arestat. El este considerat un mare erou în mediul nazist. Această persoană care făcea mult rău procesului de denazificare a fost în sfârşit neutralizată”, a declarat Stremousov, pentru agenţia de presă RIA Novosti.


UPDATE 21.35 Statele Unite acuză cinci companii chineze că sprijină armata Rusiei

Administraţia Biden a anunţat, marţi, că a adăugat treizeci şi şase de companii pe lista neagră comercială, acuzând cinci companii chineze că sprijină baza industrială militară şi de apărare a Rusiei, în urma invaziei lansate de Moscova în Ucraina, relatează Reuters.

„Acţiunea de astăzi (n.r. marţi) trimite un mesaj puternic entităţilor şi indivizilor de pe tot globul că, dacă vor să sprijine Rusia, Statele Unite le vor izola la rândul lor”, a declarat subsecretarul deComerţ pentru Industrie şi Securitate, Alan Estevez, într-un comunicat.


UPDATE 20.55 Statele Unite impun noi sancţiuni Rusiei care vizează importurile de aur rusesc şi industria de apărare

Statele Unite au impus marţi, sancţiuni, asupra a peste 100 de entităţi şi persoane şi au interzis noile importuri de aur din Rusia, acţionând potrivit angajamentelor luate de liderii Grupului celor Şapte (G7) săptămâna aceasta de a pedepsi în continuare Moscova pentru invazia sa în Ucraina, relatează Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat că a impus sancţiuni asupra a 70 de entităţi, dintre care multe sunt esenţiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei, precum şi împotriva a 29 de persoane, într-un efort de a împiedica capacitatea Rusiei de a dezvolta şi desfăşura arme şi tehnologie.

Decizia SUA îngheaţă toate bunurile americane ale entităţilor vizate şi, în general, interzice americanilor să se ocupe de ele.


UPDATE 20.43 Lituania sistează importurile de gaz rusesc

Rezoluţia prin care Lituania renunţă complet la gazul rusesc a fost adoptată marţi în unanimitate de legislativul de la Vilnius. Planurile republicilor baltice de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti s-au accelerat în urma invaziei Ucrainei.


UPDATE 19.33 Dmitri Rogozin a publicat coordonatele şi imagini din satelit cu Pentagonul, Casa Albă şi sediul NATO: „În caz că e nevoie”

Liderul Agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a publicat, marţi, imagini din satelit şi coordonatele geografice ale Pentagonului şi ale complexului din Madrid unde se desfăşoară summitul NATO, afirmând că operatorii sateliţilor vestici lucrează pentru Ucraina.

„Întregul conglomerat de grupări private şi statale de pe orbită lucrează exclusiv pentru inamicul nostru”, a afirmat Dmitri Rogozin pentru agenţia rusă Ria Novosti, conform Reuters.


UPDATE 18.35 O bombă rusească a lovit o şcoală din Ucraina în care se adăposteau 90 de persoane. Cel puţin 2 decese raportate

Forţele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei şcoli în care se adăposteau 90 de persoane, a anunţat guvernatorul regiunii Lugansk.

Două persoane au fost ucise în bombardamentul rusesc asupra unei şcoli din satul ucrainean Bilohorivka, iar alte 60 rămase sub dărâmături e posibile să fi murit, a declarat, duminică, Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii estice Lugansk, relatează Reuters.


UPDATE 17.55 Oligarhul rus Oleg Deripaska a condamnat agresiunea militară dusă de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, numind-o „război”, cuvânt interzis în Rusia referitor la evenimentele din ţara vecină, şi „o eroare colosală”.

„Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”, a spus Deripaska în cadrul unei rare conferinţe de presă susţinute la Moscova, transmite AFP.

Cu riscul de a cădea în dizgraţia regimului de la Kremlin, Deripaska a calificat în mod repetat drept „război” situaţia din Ucraina, nu „operaţiune militară specială”.

Oligarhul a criticat totodată răspunsul Moscovei la sancţiunile impuse împotriva sa de occidentali din cauza războiului pe care îl poartă împotriva Ucrainei.


UPDATE 17.11 Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia: Kievul recuperează 17 persoane, iar Moscova 15

Şaptesprezece persoane, aproape toţi soldaţi ucraineni, au fost eliberate din captivitate de ruşi în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Moscova, au anunţat, marţi, serviciile de informaţii ucrainene. De asemenea, Rusia a recuperat cincisprezece prizonieri ruşi în cadrul schimbului, relatează AFP.


UPDATE 16.45 Momentul în care armata rusă atacă cu rachete mall-ul din Kremenciuk, surprins de camere. Oamenii, nevoiţi să sară în lac VIDEO

Momentul în care armata rusă atacă cu rachete mall-ul din Kremenciuk, surprins de camere. Oamenii, nevoiţi să sară în lac VIDEO

Cel puţin 19 persoane au murit în bombardamentul de la Kremenciuk, despre care liderii G7 au afirmat că este o crimă de război a ruşilor. Totodată, salvatorii caută persoanele dispărute printre ruine. 


UPDATE 16.00 Macron, după summitul G7: „Rusia nu poate şi nu trebuie să învingă”

„Rusia nu poate şi nu trebuie să învingă” în războiul din Ucraina, iar sancţiunile care i-au fost impuse vor fi menţinute „atât tmp cât va fi necesar”, dă asigurări marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, după summitul G7 care a avut loc în Alpii Bavarezi, relatează AFP.

„Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige, iar astfel susţinerea noatră a Ucrainei şi sancţiunile noastre impuse Rusiei vor fi menţinute atât timp cât este necesar, cu intensitatea necesară, în săptămânile şi lunile următoare”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la finalul summitului G7, Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, preşedintele francez a refuzat să catalogheze Rusia drept stat terorist, aşa cum a cerut mai devreme omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

În declaraţia finală, cele mai industrializate şapte ţări ale lumii s-au angajat „să susţină” reconstrucţia Ucrainei printr-o Conferinţă Internaţională şi printr-un plan internaţional de reconstrucţie.

Statele G7, cărora li s-au alăturat ţări emergente, inclusiv India şi Africa de Sud, au condamnat invazia „ilegală” a Ucrainei de către Rusia.


UPDATE 15.56 Armata rusă a tras asupra zonei industriale din Harkov: Cel puţin cinci răniţi

Trupele ruse au tras marţi asupra zonei industriale din Harkov. O clădire a fost cuprinsă de flăcări după atac, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

„Potrivit unor informaţii preliminare, există cinci răniţi. O persoană a fost internată în stare gravă. Datele sunt în curs de actualizare”, a scris oficialul ucrainean pe canalul său de Telegram.

Acest atac survine după cel de luni de la Severnaia Saltovka, tot din regiunea Harkov, soldat cu nouă morţi şi nouă răniţi.

În urma atacului, autorităţile ucrainene au deschis un dosar penal pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului.


UPDATE 14.59 Încercările disperate ale Rusiei de a atrage voluntari pentru războiul din Ucraina: „Un job pentru bărbaţi adevăraţi, câştigaţi un milion de ruble”

Forţele Federaţiei Ruse încearcă să înroleze voluntari pentru războiul din Ucraina cu anunţuri cu privire la „un job pentru bărbaţi adevăraţi” şi contracte care pot aduce un câştig de „un milion de ruble vara aceasta”.

Unul dintre ziariştii site-ului de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev, a publicat pe Twitter o fotografie cu unul dintre anunţurile de recrutare din autobuzele din Rusia.


UPDATE 14.03 Kremlinul anunţă marţi că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autorităţile ucrainene capitulează, relatează AFP.

„Partea ucraineană poate pune capăt (războiului) în această zi. Trebuie să ordone unităţilor naţionaliste să depună armele. Trebuie să le ordone militarilor ucraineni să depună armele şi trebuie să pună în aplicare toate condiţiile stabilite de Rusia”, declară un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Atunci totul se va termina într-o singură zi”, subliniază purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.


UPDATE 13.15 Franţa urmează să trimită „cantităţi semnificative” de vehicule blindate de transport de trupe - dar şi încă şase tunuri de tip Caesar, în plus faţă de cele 12 desfăşurate împotriva Rusiei - în Ucraina, a anunţat într-un interviu ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu, relatează AFP.

„Pentru a se deplasa rapid în zone aflate sub focul inamicului, armatele au nevoie de vehicule blindate”, subliniază el în acest interviu, acordat Parisien-Aujourd'hui en France, publicat luni seara pe site-ul cotidianului.

Franţa urmează „să livreze aşadar cantităţi semnificative de vehicule de acest tip, VAB, care sunt înarmate”, precizează el.

Sébastien Lecornu confirmă, de asemenea, trimiterea în Ucraina a altor şase tunuri de tip Caesar, „perla” artileriei franceze, în plus faţă de cele 12 desfăşurate deja împotriva armatei ruse.

Ministrul francez nu face însă nicio precizare cu privire la data acestei livrări suplimentare, anunţată de către preşedintele Emmanuel Macron la 16 iunie, în timpul unei vizite la Kiev împreună cu Klaus Iohannis, Olaf Scholz şi Mario Draghi.


UPDATE 12.58 Evocând atacul care a vizat luni după-amiază centrul comercial din Kremenciuk, armata rusă dă de înţeles că este vorba de un obiectiv legitim, deoarece a vizat un depozit de armament care a declanşat ulterior un incendiu într-un centru comercial vecin. Mai mult, armata rusă susţine că centrul comercial respectiv era „nefuncţional”.

„Detonări de muniţie destinată armamentului occidental au provocat incendierea unui centru comercial care nu funcţiona”, spune armata rusă.

Anterior, Moscova a negat responsabilitatea sa în cazul rachetei care a lovit duminică un bloc de locuinţe din Kiev. Potrivit Moscovei, ucrainenii s-au lovit singuri, din eroare, cu racheta respectivă.

Versiuni precum că ucrainenii se atacă singuri pentru a da vina pe forţele ruseşti sau că ascund arme printre oameni pentru a-i folosi ca scuturi umane sunt răspândite pe larg de Moscova pe cale oficială şi pe reţelele sale de propagandă pentru a-şi ascunde crimele şi a-şi submina adversarul pe toate planurile.


UPDATE 12.14 De ce nu dronele, ci tancurile, vor elibera Ucraina: rata de succes ridicată a aeronavelor, rezultatul unor condiţii unice

Dronele au schimbat câmpul de luptă, oferind o conştientizare suplimentară a situaţiei şi a capacităţii de a lovi ţinte, dar ratele lor ridicate de succes în războiul din Ucraina sunt rezultatul condiţiilor unice, puţin probabil să fie reproduse în altă parte, scrie pentru CEPA Jan Kallberg, fost cercetător la Institutul Cyber din cadrul academiei militare americane de la West Point.

Vehiculele aeriene de luptă fără pilot, cum ar fi drona turcească Bayraktar TB2 , au avut succes în războiul ruso-ucrainean şi au contribuit la prevenirea prăbuşirii apărării ucrainene sub atacul iniţial rus. Absenţa apărării antiaeriene cu rază scurtă de acţiune în primele luni ale războiului a permis dronelor liberă rază de acţiune. Dar patru luni mai târziu, sistemele portabile de apărare aeriană , precum rachetele Stinger , produse în SUA, sau omoloagele sale SA-25, şi alte sisteme de apărare aeriană, doboară dronele. Apărarea antiaeriană poate viza la fel de uşor drone mai mari, cu mişcare lentă, cum ar fi Bayraktar TB2, la fel ca alte ţinte aeriene cu mişcare lentă, cum ar fi elicopterele şi avioanele de transport.

Dronele au puncte suplimentare de vulnerabilitate. Au nevoie de contact radio frecvent cu operatorul lor şi majoritatea au nevoie de o comunicare aproape constantă. Aceste canale de comunicaţii au fost în mare parte netulburate în primele etape ale războiului, dar asta nu a durat – ambele părţi sunt din ce în ce mai capabile să execute atacuri de război electronic pentru a degrada sau a taia conexiunile radio ale operatorilor de drone.

Deşi poate a existat prea mult entuziasm pentru dronă, au existat prea multe necroloage scrise pentru tanc. Este adevărat că războiul din Ucraina a înregistrat pierderi enorme de tancuri ruseşti ( aproape 800 confirmate, plus pierderea a încă 3.500 de vehicule blindate, deşi se crede că numărul real este mult mai mare) în faţa forţelor ucrainene mai uşoare care foloseau rachete antitanc moderne care spionează câmpul de luptă cu drone comerciale mici şi ieftine. O astfel de distrugere a declanşat întrebări cu privire la relevanţa tancurilor pe câmpul de luptă modern. Acest lucru nu este nou.

Pierderile mari ale tancurilor ruseşti în Ucraina sunt parţial legate de designul defectuos al tancului sovietic T-72, în care echipajul stă înconjurat de 22 de proiectile pentru a-şi alimenta încărcătorul automat. T-72 a fost proiectat pentru un alt câmp de luptă; în timpul Războiului Rece, era menit să înainteze spre Rin şi să aibă o putere maximă de foc, cu puţină grijă pentru supravieţuirea echipajului sau pentru protecţia împotriva loviturilor laterale.

Tactica rusă a fost, de asemenea, foarte ciudată. Private de acoperirea infanteriei sau de acces la sprijinul artileriei, tancurile nesusţinute au devenit aproape o invitaţie pentru trupele ucrainene de a provoca pagube maxime în primele etape ale războiului.

Rusia desfăşoară acum în luptă  tancuri vechi de 50 de ani din depozite, vehicule care au valoare de luptă doar dacă sunt folosite împotriva infanteriei nesprijinite. Speră să folosească aceste tancuri învechite pentru a-şi susţine poziţiile defensive din jurul Harkovului şi Hersonuşui împotriva unei contraofensive ucrainene. Orice tanc NATO din anii 1990 sau începutul anilor 2000 va depăşi aceaste blindate ruseşti.

O contraofensivă are nevoie de putere de foc protejată care să poată urmări unităţile de manevră. Tancurile îndeplinesc acest rol pentru a sprijini infanteria mecanizată şi uşoară în mişcarea lor înainte. După 1990, tancurile occidentale moderne au senzori şi sisteme de ţintire îmbunătăţite, cu telemetru laser şi imagini termice. Războiul electronic nu poate opri un tanc.

Folosite corespunzător, tancurile rămân un sistem cheie în prima linie. Vehiculele blindate avansate (dintre care multe se află acum în depozitele vestice) au puterea de a schimba curentul militar. Statele democratice trebuie să pregătească şi să le trimită spre Est, scrie Jan Kallberg.


UPDATE 11.47 Summitul NATO de la Madrid, care începe astăzi, vine într-un moment critic din istoria de 73 de ani a alianţei. 

În urmă cu mai puţin de trei ani, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a declarat NATO „în moarte cerebrală”. Cu toate acestea, din momentul în care tancurile ruseşti au trecut graniţa în Ucraina, răspunsul occidental a fost remarcabil prin unitate, viteză şi vigoare. A fost revigorat cu un scop reînnoit - consolidarea graniţelor şi furnizarea de arme, scrie BBC. 

De altfel, invazia Ucrainei de către Rusia a fost descrisă ca fiind cel mai mare şoc strategic pentru Occident de la atacurile din 11 septembrie 2001.

În ajunul summitului de la Madrid, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat ceea ce el a numit „o schimbare fundamentală în descurajarea şi apărarea alianţei”, întărindu-şi apărarea la graniţele sale de est şi ridicând forţa de răspuns rapid la peste 300.000 de militari. 

În faţa ameninţării ruse, NATO caută evitarea escaladării războiului din Ucraina, menţinerea unităţii faţă de ţara agresată, securizarea ţărilor baltice, încurajarea aspiraţiilor euroatlantice ale Finlandei şi Suediei şi creşterea cheltuielilor militare.


UPDATE 11.32 Volodimir Zelenski a solicitat Statelor Unite să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. Cererea preşedintelui ucrainean vine după atacul cu rachete care a avut loc luni după-amiază împotriva unui centru comercial din oraşul Kremenciuk, regiunea Poltava.

„În această dimineaţă, am cerut Statelor Unite să recunoască Rusia ca stat ce sponsorizează terorismul. O rezoluţie aferentă ar trebui să fie aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar o decizia legală în acest sens ar putea fi adoptată de Departamentul de Stat”, a declarat Zelenski într-un mesaj video adresat populaţiei.

Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre atacul de la Kremenciuk. Potrivit preşedintelui ucrainean, 1.000 de persoane se aflau în mall, dar, din fericire, multe dintre ele au reuşit să iasă la timp înainte de atac, care a fost urmat de un incendiu ce a distrus în totalitate clădirea. Ultimul bilanţ anunţat de autorităţile ucrainene este de 16 morţi.

„Numai nişte terorişti total demenţi, care nu-şi au locul pe pământ, pot lansa rachete asupra unei astfel de ţinte. Şi acesta nu este un atac care a deviat de la ţintă, este un atac rusesc calculat, exact asupra acestui centru comercial”, acuză Zelenski.

„Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Este un fapt. Aceasta ar trebui să fie stabilit juridic. Toată lumea ar trebui să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contacte cu băncile ruseşti, plata de taxe şi a taxelor vamale către statul rus înseamnă a da bani teroriştilor”, a conchis Volodimir Zelenski.


UPDATE 10.41 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat duminică că va trimite mai multe trupe pentru a-i sprijini pe ruşi în războiul din Ucraina.

Decizia a fost anunţată printr-o postare pe Telegram, spunând că patru batalioane cu un „număr impresionant” de soldaţi vor fi formate pentru a ajuta Rusia.

„Contingentul militar va include doar ceceni”, a scris Kadirov. „Vor completa componenţa trupelor Ministerului Apărării Federaţiei Ruse”.

El a spus că cele patru batalioane vor fi numite „North-Akhmat”, „South-Akhmat”, „Vest-Akhmat” şi „Vostok-Akhmat” şi vor fi dislocate din Republica Cecenă.

„Dorinţa de a forma noi batalioane cu personal complet echipat este cauzată de o vibraţie de spirit extrem de patriotică în rândul tinerilor din regiune”, a scris Kadirov.

„Numărul de oameni care doresc să apere Patria este în creştere exponenţială, iar sarcina noastră este să le oferim o astfel de oportunitate”, a adăugat liderul cecen.

Kadirov, un aliat cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, a susţinut anterior că a luptat în Ucraina în primele zile ale invaziei Rusiei. Potrivit oficialilor ucraineni, Kadirov şi luptătorii săi ceceni au complotat şi pentru a-l asasina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Business Insider. 


UPDATE 9.44 Un bombardament rusesc s-a soldat cu cel puţin 18 morţi, într-un centru comercial din Ucraina, anunţă marţi autorităţile locale, provocând un val de condamnări ale liderilor G7, reuniţi în Germania, care denunţă o ”crimă de război”, relatează AFP.

”Optspreze morţi... (Transmit) condoleanţele mele sincere familiilor şi rudelor. Salvatori continuă să acţioneze”, a anunţat marţi şeful interimar al administraţiei regionale Poltava, Dmitri Lunin, referindu-se la bombardamentul de la Kremenciug, un oraş situat la 330 kilometri sud-est de Kiev şi la peste 200 de kilometri de front.

Un bilanţ precedent al serviciilor de salvare anunţa, în noaptea de luni spre marţi, 16 morţi şi 59 de răniţi - dintre care 25 spitalizaţi.

Acesta este ”unul dintre cele mai sfruntate acte teroriste din istoria europeană”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a lovit ”un oraş liniştit, un centru comercial obişnuit, în care se aflau femei, copii, civili obişnuiţi”, a denunţat el.


UPDATE 9.20 Bombardamentul asupra centrului comercial din Kremenciuk vine după o intensificare a loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene

Bombardamentul efectuat de ruşi asupra centrului comercial din Kremenciuk vine după o intensificare a loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene şi a ţintelor civile din ultimele zile, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

Consilierul ministrului ucrainean de interne Vadym Denisenko a afirmat că forţele ruse au început o campanie de atacuri masive şi în mare parte nediscriminatorii cu rachete împotriva oraşelor ucrainene.

Similar, un oficial american din domeniul apărării a spus pentru Foreign Policy, sub rezerva anonimatului, că forţele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe lovituri de artilerie şi rachete pentru a avansa în operaţiunile din Ucraina, potrivit hotnews.ro. 

Acesta a mai afirrmat că forţele ruseşti sunt probabil în criză de lideri militari de rang înalt şi se bazează mai mult pe ofiţerii pensionaţi şi pe rezerve pentru a înlocui pierderile de ofiţeri.

Pe măsură ce forţele ruse continuă să îşi epuizeze rezervele de armament de înaltă precizie, astfel de atacuri se vor intensifica, provocând daune colaterale substanţiale. 

Autorităţile militare ruseşti continuă să caute modalităţi de a-şi reface forţele din ce în ce mai epuizate, dar fără a anunţa o mobilizare generală.

Ministerul britanic al Apărării a raportat în mod similar că forţele ruseşti se vor baza probabil în mare măsură pe eşaloanele de rezervă, şi anume Rezerva Armatei de Luptă şi Resursa de Mobilizare, pentru a mobiliza sprijinul voluntarilor şi pentru a completa batalioanele regulate.

După cum a evaluat anterior ISW, este puţin probabil ca aceste rezerve să ofere forţelor ruseşti o regenerare semnificativă a capacităţilor de forţă.


UPDATE 08.16 Pompieri şi soldaţi caută supravieţuitori, marţi, în rămăşiţele mallului din Kremenciuk, centrul Ucrainei, după atacul cu rachete ruseşti care a dus la moartea a cel puţin 16 persoane şi care a fost condamnat de Naţiunile Unite şi de Occident, potrivit Reuters.

Membri ai familiilor celor daţi dispăruţi aşteaptă la un hotel aflat peste drum, unde salvatorii au stabilit o bază după atacul de luni asupra unui mall din Kremenciuk, la sud-est de Kiev.

Peste 1.000 de persoane se aflau înăuntru când două rachete ruseşti au lovit mallul, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cel puţin 16 oameni au fost ucişi şi 59 răniţi, au transmis serviciile de urgenţă din Ucraina.

Liderii G7, aflaţi la un summit în Germania, au declarat că atacul este „abominabil”.

„Preşedintele rus Putin şi cei responsabili vor da socoteală”, au afirmat aceştia într-o declaraţie comună postată pe Twitter de purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Zelenski a afirmat, în mesajul său video de luni seară, că "nu a fost o lovitură accidentală, ci este un atact rusesc calculat, exact la acest centru comercial".

El a spus că bilanţul morţilor ar putea să crească. Peste 40 de persoane au fost date dispărute, a transmis biroul procurorului general.

O supravieţuitoare care primeşte îngrijiri la spitalul public din Kremenciuk, Ludmila Mykhailets (43 de ani), afirmă că făcea cumpărături împreună cu soţul său când explozia a aruncat-o în aer.

„Am zburat cu capul înainte şi aşchii mi-au lovit corpul. Totul se prăbuşea”, a spus ea.

„A fost un iad”, a adăugat soţul ei, Mikola (45 de ani), căruia îi curge sânge printr-un bandat înfăşurat în jurul capului.

Rusia nu a comentat încă atacul, dar adjunctul ambasadorului la Naţiunile Unite, Dmitry Polyanskiy, a acuzat Ucraina să foloseşte incidentul pentru a câştiga simpatie, înainte de summit-ul NATO din 28-30 iunie.

„Ar trebui aşteptat să vedem ce spune Ministerul nostru al Apărării, dar sunt prea multe discrepanţe deja”, a scris Polyanskiy, pe Twitter.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marţi, la cererea Ucrainei, în urma atacului. Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a declarat că atacul cu rachete este „deplorabil”.


UPDATE 07.43 Opt morţi la Lisiceansk, unde forţe ruse iau cu asalt oraşul, afirmă un oficial militar ucrainean

Cel puţin opt oameni au murit şi 42 au fost răniţi după ce o rachetă provenită dintr-un lansator de rachete multiple rusesc (MLRS) a lovit o mulţime care lua apă de la o cisternă, a afirmat luni Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, citat de CNN.

„Azi la Lisiceansk, când populaţia civilă lua apă de la o cisternă, ruşii au tras spre o mulţime de oameni cu MLRS Hurricane”, a spus Gaidai. „Opt locuitori din Lisiceansk au murit, 21 de oameni au fost duşi la spital şi cinci au rămas la Lisiceansk după ce au primit îngrijiri medicale. 16 cetăţeni au fost evacuaţi la spitale din alte regiuni”, a adăugat el.

CNN nu a putut verifica independent afirmaţiile lui Gaidai, iar Guvernul rus nu a comentat incidentul. Rusia a negat continuu că a atacat civili, în pofida probelor covârşitoare care arată contrariul.

Presupusul atac a avut loc în timp ce forţele ruse din regiune îşi concentrează eforturile pentru a cuceri Lisiceansk, ultimul oraş rămas sub control ucrainean în regiunea Lugansk.

„Pe lângă asaltul auspra oraşului din diferite părţi, ei îl distrug cu artilerie, aeronave şi bombardamente constante", a mai spus Gaidai.

El a explicat că situaţia umanitară este disperată, cu „mulţi răniţi şi morţi deja„.

„Nu am putut să aducem kituri umanitare două zile la rând pentru că drumul a fost bombardat intens", a afirmat el. "Am reuşit să aducem medicamentele pe care le-au cerut medicii (în avans), inclusiv anestezic, la spitale pentru că am înţeles că vor fi tot mai mulţi", a adăugat el.

Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk a mai spus că forţele ucrainene opun rezistenţă în zonă, adăugând că sunt însă depăşite numeric şi din punctul de vedere al armelor.


UPDATE 07.41 Ucraina solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacurilor recente ale Rusiei

Ucraina a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în urma atacurilor recente ale Rusiei împotriva unor ţinte civile, a afirmat preşedintele organizaţiei, relatează BBC.

Atacul cu rachete de la un centru comercial din oraşul Kremenciuk, în centrul ţării, ar urma să fie „tema principală” a reuniunii, potrivit unui purtător de cuvât al misiunii Albaniei, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate.

De asemenea, „bombardamentele peste tot Kievul” de duminică, în timpul cărora a fost lovit un complex rezidenţial, vor fi discutate la reuniune, care este programată să aibă loc marţi seară.


UPDATE 05:00 Liderii G7 condamnă atacul asupra mall-ului din Ucraina

Liderii G7 au condamnat atacul abominabil asupra centrul comercial din Kremenciuk, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste zece persoane. 

„Atacuri fără discernământ asupra civililor nevinovaţi constituie o crimă de război. Preşedintele rus Putin şi cei responsabili vor fi traşi la răspundere”, se arată în declaraţia liderilor G7.

Francezii cer ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atacul cu rachete asupra centrului comercial ucrainean

Ministerul de Externe francez a emis un comunicat de presă, luni, prin care afirmă că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru atacul cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk. Conform preşedintelui Zelenski, în momentul atacului, peste 1.000 de persoane se aflau în interior. 


UPDATE 04:00 Zelenski consideră că atacul asupra mall-ului din Kremenciuk este unul din cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei

Preşedintele Volodimir Zelenski a catalogat atacul rusesc de luni asupra centrului comercial din Kremenciuk ca fiind unul din cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei.

„Oraş paşnic, centru comercial obişnuit, femei înăuntru, copii, civili obişnuiţi. Aproximativ 1.000 de persoane se aflau acolo înainte de anunţarea raidului aerian. Numai teroriştii complet nesăbuiţi, care nu au ce căuta pe pământ, pot lansa rachete asupra unui astfel de obiectiv”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a precizat într-un video că atacul a fost unul deliberat, din partea ruşilor. El a mai adăugat că operaţiunile de salvare continuă şi că pierderile vor fi semnificative.


UPDATE 02:00 Ursula von der Leyen nu ar paria pe Rusia

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu ar paria pe Rusia, în ciuda progreselor făcute de aceştia în estul Ucrainei. 

„Experţii militari ne spun că mişcările Rusiei sunt mult mai lente, mai puţine decât se aşteptau. Aşa că Rusia are din ce în ce mai multe probleme. Nu aş paria deloc pe Rusia. Dimpotrivă … ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Ei sunt motivaţi. Iar ruşii habar nu au pentru ce luptă, pentru că nici măcar nu văd vreun sens în acest război”, a declarat von der Leyen.


UPDATE 00:00 Blinken afirmă că lumea este îngrozită e atacul rusesc asupra unui mall

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a vorbit despre teribilul atac rusesc asupra unui mall din Kremenciuk. El şi-a exprimat oroarea faţă de acţiunea ruşilor şi a promis că va trage Moscova la răspundere. 

„Lumea este îngrozită de atacul cu rachete al Rusiei de astăzi, care a lovit un centru comercial ucrainean aglomerat – ultimul dintr-o serie de atrocităţi”, a scris Blinken, pe Twitter. 

Urmările atacului cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk

Adjunctul şefului biroului prezidenţial al Ucrainei, Kirilo Timosenko, a făcut publice imagini care surprind ce s-a întâmplat mediat după bombardamentul rusesc asupra unui mall din Kremenciuk. În urma acestui atac peste zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost grav rănite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite