LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 260 de copii ucişi de la începutul invaziei. De ce au atacat ruşii din nou Kievul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harkov / FOTO EPA-EFE
Harkov / FOTO EPA-EFE

Este a 102-a zi de la startul războiului din Ucraina. Papa Francisc a declarat că nu este momentul să facă o vizită în Ucraina deoarece acest lucru poate cauza mai mult rău decât bine. Zelenski afirmă că peste 100 de biserici au fost distruse de ruşi, de la startul conflictului militar din 24 februarie.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.54 Ramzan Kadîrov spune că Ucraina va vedea o „adevărată operaţiune specială” în zilele următoare: „Fie ca duşmanii noştri să moară” VIDEO

Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a dat asigurări, în cel mai recent avertisment video lansat pe canalul său de Telegram, că în Ucraina va avea loc în următoarele zile „o operaţiune specială adevărată”.


UPDATE 21.28 Războiul invizibil dintre Rusia şi Ucraina. Simpla pornire a unui telefon mobil poate atrage o ploaie mortală de bombe din cer

Radarul de artilerie şi telecomenzile pentru vehiculele aeriene fără pilot pot provoca, de asemenea, ploaie de schije de foc, scrie AP.

În Ucraina cele două tabere duc şi un război invizibil, cel electronic. Comandanţii militari evită în mare măsură să discute despre asta, temându-se că vor pune în pericol operaţiunile prin dezvăluirea secretelor.

Tehnologia războiului electronic vizează sistemele de comunicaţii, navigaţie şi ghidare pentru a localiza, orbi şi înşela inamicul şi pentru a direcţiona lovituri letale. Este folosit împotriva artileriei, avioanelor de luptă, rachetelor de croazieră, dronelor şi multe altele. Militarii îl folosesc şi pentru a-şi proteja forţele.

Continuarea aici

UPDATE 20.22 Oficial ucrainean: Lipsa de apă potabilă în Mariupol e la un nivel critic. Oamenii primesc o dată la două zile doar dacă se înregistrează

Lipsa de apă potabilă în Mariupol, oraş aflat sub controlul ruşilor, este acum la un nivel critic, a transmis Petro Andrushenko, un consilier al primarului, citat de CNN. Potrivit acestuia, oamenii trebuie să se înregistreze pentru a primi apă potabilă şi o pot primi doar o dată la două zile.

Pagubele aduse Mariupolului în timpul a mai mult de două luni de bombardament au fost atât de grave încât majoritatea serviciilor de bază, cum ar fi electricitatea, gazul şi apa curentă, nu au fost încă restabilite de autorităţile locale susţinute de Rusia.


UDPATE 19.26 Ucraina cere mai multe arme grele: „Occidentul trebuie să înţeleagă că nu e un ajutor unic, ci pentru o victorie”

Armele livrate de statele occidentale pentru a ajuta Ucraina în respingerea bombardamentelor ruseşti au început să ajungă, a afirmat duminică ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, dar astfel de furnizări trebuie să continue până la „victorie”, informează CNN.

„Armele au început deja să sosească, dar nu este suficient pentru o respingere puternică a armatei ruse”, a declarat Maliar. „Vom avea întotdeauna nevoie de sprijin, având în vedere că am intrat deja într-un război prelungit. Occidentul trebuie să înţeleagă că acesta nu este un ajutor unic, ci pentru o victorie”, a mai adăugat ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, conform CNN.


UPDATE 18.01 Rusia acuză Occidentul de „politică criminală” în Balcani. Lavrov: „Vor să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO”

Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, învinovăţeşte Occidentul că derulează o „politică criminală” în Balcani, în special în Bosnia-Herţegovina şi Kosovo. Liderul diplomaţiei ruse declară că Occidentul vrea „să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”.

„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei. 


UPDATE 16.31 Război în Ucraina: 262 de copii au fost ucişi 467 răniţi, conform Radei Supreme

Până duminică dimineaţă, 262 de copii au fost ucişi şi 467 au fost răniţi în urma invaziei ruse din Ucraina, potrivit ultimelor cifre de la Rada Supremă, parlamentul ucrainean, informează The Guardian.

Aceste cifre nu sunt definitive, a spus parlamentul pe Telegram:

Numărul adevărat este probabil semnificativ mai mare. În părţile Ucrainei care sunt ocupate sau aflate sub atac activ de către Rusia, autorităţile locale au spus că este imposibil să se ia cadavrele de pe stradă sau să se numere cetăţenii ucişi sau răniţi.

Parlamentul a declarat că 1938 de şcoli sau unităţi de învăţământ au fost avariate de bombardamente, iar 182 au fost complet distruse.


UPDATE 15.59 „Măcelarul din Siria”, termen până pe 10 iunie să preia controlul asupra oraşului Severodoneţk: „Au adus un număr imens de forţe, tot ce aveau”

Generalul rus Aleksandr Dvornikov „a primit sarcina ca până pe 10 iunie fie va captura complet Severodoneţk, fie va lua sub control  complet autostrada Lisiciansk-Bakhmut ”, a declarat Serhi Gaidai, şeful administraţiei militare regionale Lugansk. „Prin urmare, un număr imensă de forţe, tot ce aveau, toate rezervele – totul este folosit pentru a îndeplini aceste două sarcini.”


UPDATE 14.27 Rusia susţine că a distrus vehicule blindate furnizate Ucrainei de ţările est-europene în atacul de la Kiev

Rusia a susţinut că a distrus vehicule blindate furnizate Ucrainei de ţările est-europene duminică, în atacuri aeriene asupra Kievului, primele în câteva săptămâni.


UPDATE 13.32 Putin avertizează că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va lovi noi ţinte, dacă Occidentul ar furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, considerând că livrările actuale de arme au ca scop "prelungirea conflictului".

Dacă rachete cu rază lungă de acţiune sunt livrate Ucrainei, "atunci vom trage concluziile corespunzătoare şi vom folosi armele (...) pentru a lovi locuri pe care nu le-am vizat până acum”, a spus preşedintele rus, potrivit unor extrase dintr-un interviu care urmează să fie difuzat duminică seara pe postul de televiziune Rossiia-1, scrie AFP.


UPDATE 12.42 Spania va livra rachete antiaeriene şi tancuri Ucrainei

Spania va livra Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri Leopard, anunţă cotidianul El Pais duminică, citând surse guvernamentale. În plus, ţara va asigura şi antrenamentul militarilor ucraineni, pentru a fi instruiţi să folosească echipamentele primite.


Tancul Leopard FOTO EPA-EFE

Tanc Leopard Spania FOTO EPA-EFE

UPDATE 11.58 Invadatorii au tras asupra Kievului din aeronavele Tu-95 din Marea Caspică

Trupele ruse au lansat duminică, 5 iunie, un atac cu rachete asupra Kievului de la aeronave Tu-95 din Marea Caspică, informează comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.


UPDATE 11.51 O rachetă de croazieră rusă a zburat la o înălţime periculos de mică deasupra centralei nucleare Pivdennoukrainska

Compania nucleară ucraineană de stat, Energoatom, a anunţat că o rachetă de croazieră rusă a zburat duminică dimineaţă la o înălţime "deosebit de periculos de joasă" deasupra unei importante centrale nucleare.

"Este probabil să fi fost racheta care a fost lansată spre Kiev”, a transmis, printr-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, operatorul centralei Pivdennoukrainska, numită şi Centrala Nucleară din Ucraina de Sud. Reuters nu a putut verifica imediat informaţia.

   Duminică, la primele ore ale dimineţii, mai multe explozii au zguduit Kievul. Pivdennoukrainska este a doua cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, situată aproape în regiunea Mikolaiv, la aproximativ 350 km sud de Kiev.

UPDATE 11.31 Putin susţine că forţele antiaeriene ruse strivesc „ca pe nuci” armele livrate de statele occidentale în Ucraina

Forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de arme livrate Ucrainei de alte state şi „le sparg ca pe nuci”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui scurt fragment dintr-un interviu al său pentru postul de televiziune „Rossia-1”, fragment difuzat sâmbătă, informează Reuters.

Putin nu a spus exact tipul de arme distruse, dar a susţinut de mai multe ori că ar fi fost distruse aeronave, cât şi rachete lansate de Ucraina.


UPDATE 10.50 Controlul oraşului Severodoneţk este împărţit în jumătate între forţele ucrainene şi cele ruseşti

Controlul oraşului Severodoneţk este împărţit în jumătate între forţele ucrainene şi cele ruseşti, a declarat duminică, Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Reuters relatează că Gaidai a spus la televiziunea ucraineană:

"A fost o situaţie dificilă, ruşii controlau 70% din oraş, dar în ultimele două zile au fost respinşi”, a spus el.

"Oraşul este acum, mai mult sau mai puţin, împărţit în jumătate", a precizat Gaidai.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmaţiile lui Gaidai.


UPDATE 10.23 Kievul anunţă că va lansa o contraofensivă masivă după ce va primi suficiente arme de la parteneri. Deocamdată rezistă la Severodoneţk

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că armata ucraineană va lansa o contraofensivă intensivă imediat ce Ucraina va primi o cantitate suficientă de arme de la partenerii occidentali.

Potrivit consilierului, „acest lucru se va întâmpla în curând”. „Când vom obţine suficiente arme? În viitorul apropiat. Şi veţi vedea asta de îndată ce începe o contraofensivă mai intensă din partea noastră. În momentul de faţă, de asemenea, avem contraofensive separate. Dar, imediat ce vom obţine tot ce ne trebuie, acestea se vor intensifica, iar forţele noastre armate vor putea în sfârşit să demonstreze Federaţiei Ruse că ”a doua armată” a lumii se află într-un alt punct geografic al planetei” – a subliniat Podoliak. 


UPDATE 09.53 Mişcarea de rezistenţă ia amploare în teritoriile ocupate

Guvernul de la Kiev a lansat un program menit să încurajeze mişcările de rezistenţă din teritoriile ocupate de Rusia. Programul se numeşte RukhOporu (Mişcarea de Rezistenţă) şi este coordonat chiar de un partizan care şi-a pierdut mâinile, în 2015, în timpul luptelor cu separatiştii ruşi din Lugansk.

La lansare, Volodimir Jemkuhov, un partizan care în 2015 şi-a pierdut mâinile în Lugansk, a spus că va realiza videoclipuri prin care ucrainenii din teritoriile ocupate vor primi instrucţiuni militare şi cum să-şi controleze emoţiile în timpul operaţiunilor de sabotaj,  scrie Kiev Independent.

El a menţionat că legislaţia Ucrainei s-a schimbat, astfel încât oamenii care au luat calea rezistenţei sunt acum protejaţi din punct de vedere legal dacă lucrează împreună cu Forţele Armate: „Îi vom ajuta pe patrioţii din teritoriile ocupate să ia armele şi să apere Ucraina”.

Continuarea aici


UPDATE 9.13 Muniţie cu fosfor lângă Harkov

Ruşii au folosit muniţie cu fosfor în zona aşezării Cerkasi Tişki unde continuă atacurile , precizează Statul Major în raportul de dimineaţă.

Armata rusă în direcţia Harkov continuă să se concentreze pe încercarea de a-şi menţine poziţiile şi de a preveni avansarea în continuare a Forţelor Armate ale Ucrainei până la graniţa de stat.

În acelaşi timp, grupările inamice au finalizat regruparea trupelor. În dimineaţa zilei de 5 iunie, unităţile lor încearcă să avanseze în direcţiile Dovgenkoie - Dolina şi Brajkovka - Vernopolie.


UPDATE 9.00 Invadatorii ruşi continuă să bombardeze regiunea Lugansk

În ultimele 24 de ore, ruşii au tras asupra uzinei de Azot din Severodonetsk. Lisiceansk, Ustinovka, Vrubovka şi Toşkovka, Gornoie, Mirnaia Dolina au fost şi ele bombardate, a declarat guvernatorul Lugansk, Serhi Gaidai. Mai mulţi oameni au murit în urma bombardamentelor.

Ruşi au tras din nou în districtul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk , artileria invadatorilor a lovit comunitatea Zelenodolsk, a spus şeful Apărării Teritoriale , Valentin Reznicenko.

„În regiunea Dnepropetrovsk, noaptea şi dimineaţa au fost tensionată - raiduri aeriene constante. Regiunea Krivoi Rog a căzut din nou sub bombardamentul inamicului. Artileria ocupantului a lovit vrac din Zelenodolsk”, se spune în mesaj.

În noaptea de duminică, 5 iunie, invadatorii ruşi au lansat un atac aerian asupra oraşului Kramatorsk . Din fericire, nu au fost victime, dar sunt pagube la două întreprinderi, a anunţat de primarul oraşului Aleksander Goncearenko.

„Atac de noapte cu rachete aeriene asupra Kramatorsk. Ei ne „eliberează” de industrie”, se spune în mesaj. Potrivit primelor informaţii, nu sunt victime, dar sunt pagube grave la două întreprinderi din oraş, a mai spus primarul.


UPDATE 8.45 Ruşii controlează partea de est a Severodoneţk, asaltul asupra oraşului continuă

Invadatorii ruşi continuă operaţiunile ofensive active în estul Ucrainei, însoţindu-le cu bombardarea constantă a poziţiilor Forţelor de Apărare ucrainene şi a obiectelor civile. Severodoneţk şi Lisichansk sunt încă principalele ţinte ale invadatorilor, informează Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în rezumatul de dimineaţă.

Potrivit armatei ucrainene, unităţile armatei ruse desfăşoară operaţiuni de asalt în oraşul Severodoneţk , folosind artileria. Ei controlează partea de est a oraşului, încercând să o înconjoare şi să blocheze principalele rute logistice ale trupelor ucrainene. Situaţia este similară lângă Lisiceansk . De asemenea, ruşii încearcă să conducă o ofensivă în direcţia Nirkovo - Nikolaevka.

În direcţia Bakhmut, pentru a reumple unităţile care au suferit pierderi, inamicul a transferat peste 20 de unităţi de arme şi echipament militar.

În direcţia Liman, inamicul înaintează în direcţia Sviatogorsk, încercând să împingă trupele ucrainene pe malul drept al râului Severski Doneţ .

În ultimele 24 de ore, cinci atacuri inamice au fost respinse în direcţiile Doneţk şi Lugansk , au fost distruse 3 tancuri, 4 sisteme de artilerie, 11 vehicule de luptă blindate, 26 de vehicule, un elicopter de luptă Ka-52 şi două UAV-uri Orlan-10. De asemenea, se raportează că o aeronavă rusă Su-34 ar fi fost distrusă în direcţia estică.


UPDATE 08.29 Explozii puternice au zguduit Kievul

Explozii puternice au zguduit Kievul duminică dimineaţa, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, într-un mesaj difuzat pe Telegram, relatează AFP .

''Câteva explozii au avut loc în cartierele Darnitski şi Dniprovski din oraş. Echipele de intervenţie sting incendiul'', a scris primarul capitalei Ucrainei. Sirenele au sunat în multe alte oraşe ale ţării.


UPDATE 07.44 Rusia se aşteaptă la o creştere puternică a profiturilor din exporturile de petrol din 2022

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale ţării şi a prezis o creştere mare a profiturilor din livrările de energie în acest an, transmite Reuters.

”Având în vedere nivelul preţurilor care a fost stabilit ca urmare a politicilor Occidentului, nu am suferit pierderi bugetare”, a declarat ministerul de Externe pentru un post de televiziune sârb bosniac.

Lavrov a mai spus că, ”dimpotrivă, anul acesta vom creşte semnificativ profiturile din exportul resurselor noastre energetice”.

Luni, liderii Uniunii Europene au convenit, în principiu, să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia, până la sfârşitul acestui an, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

”Petrolul, în general, nu este supus politicii, există o cerere pentru el... avem pieţe alternative de vânzare, unde deja creştem livrările”, a mai spus Lavrov.


UPDATE 06:00 Armata rusă poate opri invazia dacă o persoană din Moscova dă un astfel de ordin, iar absenţa unui astfel de ordin este o umilinţă pentru întreaga lume, afirmă Zelenski  

Armata rusă poate opri uciderea dacă o persoană din Moscova dă un astfel de ordin, iar absenţa unui astfel de ordin este o umilinţă pentru întreaga lume, a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un nou mesaj transmis naţiunii.Preşedintele ucrainean a subliniat că trupele ruse au tras din nou în zonele de frontieră ale regiunii Sumi, Mikolaiv, oraşelor şi comunităţilor din regiunea Zapoojie şi Harkov.

"Situaţia de la Severodoneţk, unde luptele de stradă continuă, rămâne extrem de dificilă. De asemenea, este dificil în Lysychansk, Marinka, Kurakhove, alte oraşe şi comunităţi din Donbas. Lovituri aeriene constante, foc de artilerie şi rachete. În această dimineaţă, numărul total al diferitelor rachete ruseşti folosite împotriva Ucrainei este deja de 2.503. Eroii noştri îşi menţin poziţiile şi fac totul pentru a provoca pierderi maxime inamicului. Sunt recunoscător fiecăruia dintre apărătorii noştri care se apropie de ziua în care Rusia va trebui să părăsească Donbasul în pace", a declarat Zelenski.


UPDATE 05:00 Bombardamentele ruse au distrus peste 100 de biserici în Ucraina

Preşedintele Zelenski a declarat că artileria rusă a distrus113 biserici pe toată perioada războiului. În urmă cu câteva ore CNN a raportat că Biserica „Tuturor Sfinţilor„ din Lavra Sviatohirsk a fost distrusă în totalitate de bombardamentele ruşilor. Zelenski a spus că acesta nu este primul bombardament asupra Lavrei. Trei călugări au fost ucişi de bombardamentele din Lavra, afirmă preşedintele ucrainean. 

„Lavra Sviatohirsk aparţine Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este încă considerată la Moscova ca fiind legată de Biserica Ortodoxă Rusă, dar nici acest lucru nu opreşte armata rusă”, a mai adăugat Zelenski.


UPDATE 03:00 Forţele ucrainene vor să restabilească controlul asupra oraşului Severodoneţk

Luptătorii ucraneni fac tot posiblul să restabilească controlul la Sverodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei care în prezent este sub ocuparea ruşilor în proporţie de 70%. 

”A existat un oarecare succes al trupelor ruse care au reuşit să intre în oraş şi să ocupe o bună parte din el, împărţindu-l în două, dar armata noastră a reuşit să se redistribuie, să construiască o linie de apărare. În prezent, se face totul pentru a restabili controlul deplin al Ucrainei asupra oraşului”, a declarat primarul Oleksandr Striuk pe Telegram.


UPDATE 02.13 Ruşii au anunţat decesul a cinci persoane într-un bombardament ucrainean în apropiere de Doneţk

Agenţia rusă TASS a anunţat că cinci civili au fost ucişi şi alţi 20 sunt răniţi în urma unui bombardament ucrainean care a avut loc în apropiere de Doneţk. În prezent oraşul Doneţk este ocupat de autoproclamata Republică Populară Doneţk. 


UPDATE 01:22 Steagul Ucrainei de pe combinatul Azvostal va fi păstrat la Muzeul Naţional de Istorie

Drapelul Ucrainei care a fost pe combinatul Azovstal, ocupat de forţele ruse, va fi păstrat în Muzeul Naţional de Istoerie a Ucrainei. Steagul a fost scos din Azovstal împreună cu spldaţii răniţi şi a ajuns la Kiev. La momentul predării steagului, au participat mai multe persoane printre care şi soţiile apărătorilor oraşului Mariupol. 


UPDATE 00.14 Papa Francisc va vizita Ucraina la "momentul potrivit"

Papa Francisc a spus că i-ar plăcea să meargă în Ucraina dar este nevoie pentru un moment potrivit să facă o astfel de vizită. Acesta consideră că nu este uşor să ia o decizie care ar putea dăuna lumii mai mult decât să îi facă bine. 

Mi-ar plăcea să merg în Ucraina. Dar trebuie să aştept momentul potrivit pentru a face acest lucru, pentru că nu este uşor să iei o decizie care poate dăuna lumii mai mult decât să-i facă bine”, i-a răspuns Papa Francisc unui copil ucrainean care l-a întrebat dacă poate merge în Ucraina să salveze toţii copiii care suferă.


UPDATE 21.33 Ucraina îi acuză pe ruşi că au distrus o biserică din lemn. Zelenski: Rusia, o ţară „barbară”, trebuie exclusă din UNESCO

O biserică de lemn a unei renumite mănăstiri ortodoxe din estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui nou bombardament rusesc, a declarat, sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"Artileria rusă a lovit astăzi din nou Lavra din Sviatogirsk”, în regiunea Doneţk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina, a scris preşedintele pe Telegram, postând un videoclip cu Schitul Tuturor Sfinţilor în flăcări.

El a amintit că mănăstirea a fost deja lovită săptămâna aceasta de bombardamentele ruseşti "care au ucis patru călugări şi au rănit grav alţi patru”.


UPDATE 20.48 Imagini cu ultimul zbor al unui general rus înainte ca avionul său să fie doborât de o rachetă Stinger VIDEO

O filmare cu ultimele momente ale unui general rus în vârstă de 63 de ani al cărui avion, Su-25, a fost doborât de o rachetă Stinger în Luhansk pe 24 mai a fost difuzată vineri, scrie Daily Mail.

Generalul-maior Kanamat Botaşev ar fi pilotul de cel mai înalt rang ucis în Ucraina şi al 10-lea general rus mort în război.

Vestea morţii sale a apărut în publicaţia rusă Kommersant, care a relatat despre înmormântarea sa.

Continuarea aici


UPDATE 19.37 Patru soldaţi străini voluntari, ucişi în Ucraina, anunţă Legiunea Internaţională

Patru soldaţi străini voluntari au fost ucişi în lupta contra invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat sâmbătă Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei, organismul oficial al luptătorilor voluntari străini.

Legiunea a citat numele unui olandez, un australian, un german şi un francez, fără a preciza data sau circumstanţele morţii lor.

"Ne-am pierdut fraţii în luptă, dar curajul lor, memoria şi moştenirea lor ne vor inspira pentru totdeauna”, a scris Legiunea într-o declaraţie postată pe pagina sa de Facebook, afişând patru steaguri naţionale şi postând fotografii cu bărbaţii în uniformă de camuflaj şi purtând arme de calibru mic.


UPDATE 18.27 Reacţia Ucrainei după declaraţiile lui Macron: „Aceste apeluri pot umili doar Franţa”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a răspuns declaraţiilor preşedintelui francez Emmanuel Macron care a spus că Rusia nu trebuie umilită astfel încât să mai poată exista o rampă diplomatică după ce încetează luptele.

„Apelurile de a evita umilirea Rusiei pot să umilească doar Franţa şi orice altă ţară care ar îndemna la aşa ceva. Deoarece Rusia se umileşte singură. Mai bine ne concentrăm cu toţii pe cum să punem Rusia la locul ei. Acest lucru va aduce pace şi va salva vieţi", a scris Kuleba pe Twitter.


UPDATE 17.49 Luptele de stradă continuă la Severodoneţk

Luptele de stradă" au continuat, sâmbătă, în zona industrială Severodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei unde, potrivit Kievului, Moscova "îşi aruncă toată forţa” în bătălie, la mai bine de 100 de zile de la începutul războiului, notează AFP.


UPDATE 16.21 Comandantul unui regiment din Doneţk se plânge că sodaţii săi mor de foame în luptele din Ucraina

Într-un videoclip distribuit pe Telegram, comandantul regimentului 113 al Republicii Doneţk, care luptă pentru Rusia, se plânge că a fost trimis în Ucraina fără arme, medicamente sau alimente corespunzătoare, scrie The Mirror.

În videoclipul difuzat de un canal de Telegram pro-rus, publicat de The Mirror, acesta stă în faţa soldaţilor săi înarmaţi, citind de pe o foaie. El dezvăluie cum au luptat pe frontul din regiunea Herson încă din februarie „în foame şi frig”, fără medicamente sau arme corespuzătoare.


UPDATE 15.16 Ministerul britanic al Apărării: Sprijinul aerian rusesc a dus la succesele tactice la Rusiei din Donbas

Ministrul Apărării din Marea Britanie a anunţat că Rusia foloseşte pe frontul din Donbas o combinaţie de lovituri de artilerie şi bombardamente aeriene, ceea ce a dus la succesele tactice obţinute în regiune.

În evaluarea britanică publicată sâmbătă se precizează că activitatea aeriană rusă rămâne intensă deasupra teritoriului disputat din Donbas, avioanele ruseşti efectuând lovituri folosind atât muniţie ghidată, cât şi neghidată.


UDPATE 14.31 Atac cu rachete de croazieră în regiunea Odesa

Forţele ruseşti au lansat sâmbătă dimineaţă un atac cu rachete asupra unui complex agricol din regiunea Odesa, potrivit BBC.

Conform informaţiilor iniţiale, două persoane au fost rănite, a anunţat Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare a regiunii Odesa, într-o postare pe Telegram preluată de agenţia Interfax.


UPDATE 13.23 Ucraina anunţă că de la începutul războiului au murit peste 31.000 de soldaţi ruşi. Pierderile Rusiei, conform ucrainenilor

Forţele Armate Ucrainene au anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina ruşii au pierdut 31.050 de soldaţi.

Au mai fost eliminate de către ucraineni 1376 de tancuri ruseşti, 3.379 de vehicule militare blindate, 680 de sisteme de artilerie, 207 sisteme MLR, 95 de sisteme de apărare antiaeriană, 210 avioane de război, 175 de elicoptere, 2.337 de camioane şi autocisterne, 13 nave, 122 de rachete de croazieră, 540 de drone, şi 52 de echipamente speciale.

În ultima zi, au fost ucişi de către ucraineni 100 de soldaţi ruşi.


UPDATE 12.36 De ce nu au crezut ucrainenii că Rusia urmează să-i invadeze: „Pur şi simplu nu se lega. Ne gândeam că va fi un dezastru pentru Rusia”

Înainte ca Rusia să declanşeze invazia în Ucraina, în ciuda masărilor de trupe lângă graniţă şi a avertismentelor tot mai insistente ale serviciilor de informaţii americane, puţini oficiali ucraineni, inclusiv din cadrul serviciilor de informaţii, credeau că ameninţarea se va concretiza, arată o analiză The Guardian.

Se putea pregăti Ucraina mai bine? se întreabă unele voci din Ucraina la 100 de zile de la declanşarea războiului Rusiei în Ucraina.

Când Rusia a declanşat invazia, în zorii zilei de 24 februarie, cu rachete şi  forţe terestre avansând din mai multe direcţii, mulţi oficiali cheie ucraineni au fost aparent luaţi prin surprindere. Unii dormeau adânc când s-a întâmplat.

De săptămâni întregi se tot spunea că urmează o invazie, iar în seara precedentă, serviciile de informaţii americane şi ucrainene  primiseră informaţii ce indicau că va începe în acea noapte. Probabilitatea era de acum aproape o certitudine.

Cu toate acestea, au existat puţine eforturi de ultimă oră pentru a fortifica oraşele din apropierea graniţei sau pentru a avertiza cetăţenii să se pregătească pentru inevitabil.


UPDATE 12.33 Consilier prezidenţial ucrainean: Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni

Războiul cu Rusia „s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni", a prezis vineri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak într-un interviu pentru portalul rus de opoziţie Medusa, citat de dpa.

Acesta a citat printre factorii potenţial hotărâtori stocurile  de armament şi faptul că dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia.

El a avertizat că eventuale concesii teritoriale făcute Rusiei nu vor pune capăt războiului, remarcând că unele oraşe capturate sau în care se duc încă lupte, precum Severodoneţk, pur şi simplu nu mai există.

Potrivit estimărilor sale Rusia ar fi în pierdut circa 80.000 de oameni această cifră însemnând forţe regulate, separatişti pro-ruşi şi mercenari Wagner.


UDPATE 12.10 Mărturia unui rus care nu vrea să mai lupte în Ucraina: „Eram ca nişte pisoi orbi. Nu vreau să mă întorc pentru a ucide sau a fi ucis”

Unii soldaţi ruşi refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina din cauza experienţelor trăite pe linia întâi la începutul invaziei, potrivit avocaţilor şi activiştilor ruşi pentru drepturile omului. BBC a stat de vorbă cu unul dintre aceşti soldaţi.

„Nu vreau să mă întorc (n.r. - în Ucraina) pentru a ucide şi a fi ucis”, spune Serghei – nume fictiv – care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an. El se află acum acasă, în Rusia, după ce a urmat un sfat juridic pentru a evita să fie trimis înapoi pe linia frontului. Serghei este doar unul dintre sutele de soldaţi ruşi despre care se ştie că au căutat astfel de sfaturi.

Continuarea aici


UPDATE 11.12 Serviciile de informaţii ucrainene sunt în legătură cu soldaţii capturaţi la Azovstal. Kievul „face tot posibilul” pentru a-i elibera

Serviciile de informaţii ucrainene sunt în contact cu luptătorii capturaţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol, iar Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, susţine ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski.

„Ştim cu toţii că vor ajunge toţi aici, la Kiev, şi facem tot posibilul pentru a realiza acest lucru”, a precizat oficialul ucrainean, relatează Reuters.


UPDATE 10.01 Armata 35 de Arme Combinate a Rusiei, decimată în pădurile din Izium din cauza comandanţilor incompetenţi. Ce spune ultimul raport al ISW

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat în cadrul unei întâlniri cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a avut loc vineri că forţele ruse vor „accelera” ofensiva din Ucraina, dar probabilitatea ca forţele ruse să fie capabile să facă acest lucru, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Ramzan Kadîrov a afirmat că Şoigu a „identificat noi sarcini" care vor spori eficienţa manevrelor ofensive ruseşti şi vor îmbunătăţi tacticile ruseşti, dar nu a precizat ce sarcini vor întreprinde forţele ruseşti pentru a-şi accelera ritmul. Şoigu a susţinut anterior, la 24 mai, că forţele ruseşti progresează lent în estul Ucrainei pentru a evita victimele civile.

Continuarea aici
 


UPDATE 08.44 Macron i-a transmis lui Putin că a făcut o greşeală „istorică”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că a comis o "greşeală istorică şi fundamentală" prin invadarea Ucrainei, iar acum această decizie l-a "izolat" de restul lumii.

"Eu cred, şi i-am spus-o, că a făcut o greşeală istorică şi fundamentală pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie", a spus Macron, într-un interviu pentru presa franceză.


UPDATE 07.51 Ucraina a semnat un acord cu compania nucleară americană Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil atomic şi oprirea dependenţei de Rusia

Ucraina a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, în efortul de a pune capăt dependenţei ţării de livrările din Rusia, a anunţat vineri compania nucleară de stat a Ucrainei, transmite Reuters.

Acordul creşte, de asemenea, numărul de noi unităţi nucleare pe care Westinghouse le va construi în Ucraina la nouă faţă de cinci cât era prevăzut anterior, iar compania va înfiinţa un centru de inginerie în ţară.

Ucraina are patru centrale nucleare în funcţiune, dintre care cea mai mare, la Zaporojie, a căzut sub controlul Rusiei la câteva zile după ce a început invazia rusă, în februarie, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni.


UPDATE 06:40 Ruşii îşi consolidează forţele pentru un nou atac asupra oraşului Sloviansk, afirmă Statul Major al armatei ucrainene

Armata ucraineană spune că unităţile ruse se consolidează în apropiere de Sloviansk, în timp ce se pregătesc să reia ofensiva către oraşul din est. Kramatorsk, situat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Doneţk aflată încă sub controlul ucrainean, reltează CNN.

Statul Major General ucrainean a transmis vineri că ruşii concentrează o forţă de până la 20 de batalioane în zonă. Ruşii au încercat să lanseze un atac asupra a două oraşe la nord şi nord-vest de Sloviansk – Barvinkove şi Sviatohirsk – dar nu au reuşit, a spus Statul Major, relatează news.ro.


UPDATE 05.31 ONU - 14 milioane de ucraineni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din luna februarie

Aproximativ 14 milioane de ucraineni, majoritatea femei şi copii, au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, a declarat vineri coordonatorul de criză al Naţiunilor Unite pentru Ucraina, Amin Awad, citat de The Guardian. Într-o declaraţie publicată în cea de-a 100-a zi a invaziei ruse a Ucrainei, Awad a vorbit despre ucrainenii strămutaţi, descriind „amploarea şi viteza deplasării lor, nemainîntâlnite în istorie”.


UPDATE 03:22 Apărarea Ucrainei este principalul nostru obiectiv, afirmă noul ambasador al SUA la Kiev

Noul ambasador SUA la Kiev, Bridget Brink a declarat pentru BBC că întregul obiectiv al SUA este "să ajute Ucraina să se apere şi să descurajeze agresiunea rusă". Brink a mai adăugat că SUA au primit asigurări din partea preşedintelui Zelenski că "sistemele nu vor fi folosite împotriva ţintelor ruşilor de pe teritoriul rus". 


UPDATE 02.11 Un jurnalist rus a primit cetăţenia ucraineană după ce a denunţat războiul

Ucraina i-a acordat unui cetăţean rus cetăţenia după ce acesta a denunţat invazia Ucraineni de către conducerea de la Kremlin. Ruşii au vrut să îl aresteze pe Alexander Nevzorov după ce acesta a postat pe internet informaţii despre atacul asupra unei maternităţi din Mariupol. Nevzorov a fugit din Rusia împreună cu familia din luna martie, iar acum ruşii îl acuză că a răspândit informaţii false despre activitatea lor pe teritoriul ucrainean. 


UPDATE 01.12 Unele trupe ruseşti nu vor să lupte, afirmă Serhiy Haidai

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a afirmat că armata rusă a pierdut mult echipament şi personal militar în oraşul Severodoneţk, pe care l-au cucerit în proporţie de 70%. Acesta a adăugat că luptătorii din Republica Populară Doneţk (autoproclamaţi) refuză să lupte pentru Republica Populară Lugansk (autoproclamată). 


UPDATE 01:00 Forţele ucrainene au recucerit 20% din oraşul Severodoneţk, afirmă guvernatorul din Lugansk

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a transmis pentru televiziunea naţională că forţele armate au reuşit să îi împingă pe ruşi înapoi cu aproximativ 20% din teritoriul pe care aceştia l-au cucerit în oraşul Severodoneţk.

„Dacă înainte situaţia era dificilă, procentul [deţinut de Rusia] fiind undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%” , a declarat Haidai.


UPDATE 00:00 Putin afirmă că Rusia nu stă în calea exporturilor de cereale ale Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu stă în calea exporturilor ucrainene de cereale. Acesta a calificat acuzaţiile drept o cacealma, în timpul unui interviu acordat unui post de televiziune de stat rusesc. 

„Este o cacealma. Şi vă voi explica de ce. Lumea produce aproximativ 800 de milioane de tone de grâu pe an. Ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Este vorba de doar 2,5%”, a declarat Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite