VIDEO Val de proteste pro-ruse la Doneţk. Manifestanţii au pătruns în sediul guvernului regional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2000 de persoane au manifestat duminică în centrul oraşului Doneţk, fluturând steagurile Rusiei şi cerând un referendum pentru federalizarea Ucrainei.

UPDATE 19.40 Preşedintele intermar al Ucrainei, Oleg Turcinov, şi-a anulat vizita în Lituania pentru „a se ocupa de separatiştii din Doneţk şi Lugansk“.


Forţele de ordine au ripostat cu tunurile de apă, însă nu au reuşit să împiedice ocuparea clădirii de către pro-ruşi, care au arborat steagul Rusiei la balconului guvernului regional. Au existat informaţii conform cărora protestatarii ar fi aruncat o grenadă în clădire.

Protestele au început paşnic în jurul prânzului, însă câţiva dintre protestatari, care purtau măşti pe faţă, au reuşit însă să rupă cordonul de poliţie şi să intre în sediul administraţiei regionale. Poliţia a blocat intrările pentru a-i împiedica să iasă şi câţiva negociatori au fost trimişi în interiorul clădirii pentru a discuta cu manifestanţii, care au anunţat pe Twitter că nu vor elibera sediul până la 9 mai (n.r. Ziua Victoriei în Rusia).

De la balconul guvernului regional, unul dintre protestatari a cerut persoanelor adunate în faţa guvernului regional să ocupe sediul televiziunii pentru „a oferi oamenilor vocea de care au nevoie“.

Unul dintre protestatari a declarat: „Mulţi dintre noi am fost arestaţi săptămânile trecute pentru că ceream un referendum. Numai la Kiev au voie oamenii să protesteze? Noi nu avem voie? De ce să ne supunem“, relatează pe Twitter, jurnaliştii aflaţi la faţa locului.

Manifestanţii agitau steaguri ruse şi panouri pe care se puteau sloganuri ca „Doneţk, oraş rusesc", „Daţi-ne un referendum" privind independenţa şi alipirea la Rusia sau „NATO afară".

Peste 300 de poliţişti au fost delegaţi să menţină ordinea în timpul protestelor, însă au făcut tot posibilul pentru a evita vărsarea de sânge. La 13 martie, Doneţk-ul a fost scena unor ciocniri violente între pro-ruşi şi forţele de ordine, soldate cu mai mulţi morţi.

Oraşul natal al fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a înregistrat o escaladare a tensiunilor în ultimele săptămâni, provocate de etnicii ruşi din regiunea estică care refuză să recunoască autorităţile interimare de la Kiev.

Proteste asemănătoare avut loc duminică şi în Lugansk, un alt oraş important din estul Ucrainei. Primele rapoarte media au anunţat că manifestanţii pro-ruşi au ocupat clădirea administraţiei regionale din Lugansk, în timp ce jurnaliştii ucraineni relatau că centrul SBU din oraş a fost luat cu asalt de separatişti. 

Potrivit Mediafax, la Harkov, alt mare oraş din estul ţării (1,4 milioane de locuitori), incidente au avut loc într-o confruntare dintre un mic grup de naţionalişti şi manifestanţi proruşi, care i-au obligat să părăsească zona în care manifestau în genunchi, a contatat AFP. Naţionaliştii - catalogaţi fascişti de către Moscova şi proruşi - au fost evacuaţi ulterior sub protecţia poliţiei.

Analiştii internaţionali susţin că acest curent separatist, care a dus la ruperea peninsulei Crimeea de Ucraina, este întreţinut de Kremlin în principalele oraşe din estul ţării.

Moscova şi-a întărit prezenţa militară la frontiera cu Ucraina, desfăşurând şi o serie de exerciţii militare. Preşedintele rus Vladimir Putin militează pentru federalizarea Ucrainei după organizarea unor referendumuri care să reflecte voinţa populară.  


Live streaming video by Ustream

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite