Lituanienii se opun construirii unei noi centrale nucleare în ţară

Lituanienii se opun construirii unei noi centrale nucleare în ţară

Centrala Nucleară de la Fukushima

Lituanienii s-au pronunţat masiv împotriva construirii unei noi centrale nucleare în ţara lor, cu prilejul unui referendum organizat duminică în paralel cu alegerile legislative, transmite AFP.

La întrebarea "Sunteţi în favoarea construirii unei noi centrale nucleare în Lituania?", 61,57 la sută dintre cei prezenţi la vot au răspuns negativ şi numai 34,76 la sută au fost de acord, potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii de comisia electorală naţională. Rata participării la vot a depăşit 50 la sută, condiţie necesară pentru ca referendumul să fie validat.

Proiectul construirii unei centrale nucleare la Visaginas vizează înlocuirea reactorului de la Ignalina, oprit în 2009 conform angajamentelor asumate de Lituania cu ocazia aderării la Uniunea Europeană în 2004.

În pofida catastrofei de la Fukushima (Japonia), guvernul de centru-dreapta a menţinut proiectul de construire a noii centrale împreună cu cele două state baltice vecine, Estonia şi Letonia, iar parlamentul lituanian a aprobat proiectul în această vară.

Conservatorii aflaţi la putere au apreciat că referendumul în cauză, iniţiat de social democraţi, reprezintă o manevră electorală, potrivit Agerpres.

Guvernul nu va fi legat de rezultatul acestei consultări populare, însă virajul spre stânga înregistrat duminică în Lituania ar putea avea consecinţe asupra viitorului energiei nucleare în această ţară.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările