Trei state membre UE, printre care şi România, pledează în favoarea unui plan de ajutorare a Belarusului

Trei state membre UE, printre care şi România, pledează în favoarea unui
plan de ajutorare a Belarusului

Protestatară arestată la Minsk FOTO EPA-EFE

Lituania, Polonia şi România urmează să-şi îndemne partenerii europeni să adopte o serie de măsuri de susţinere a Belarusului, în cadrul summitului european de la 24 - 25 septembrie, anunţă luni Vilniusul, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele trei state membre ale Uniunii Europene (UE) propun instaurarea unui regim comercial preferenţial, posibilitatea intrării în UE fără viză şi susţinerea candidaturii belaruse la aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), a anunţat într-un comunicat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Vilniusul, Varşovia şi Bucureştiul îndeamnă, de asemenea, la acordarea unui ajutor financiar şi la reforme, la o diversificare a sectorului energetic şi la tranziţia  către o economie de piaţă în Belarus, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Într-o declaraţie, şefii de stat lituanian, polonez Andrezej Duda şi român Klaus Iohannis evocă „propuneri pentru un Belarus democratic”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat joi dorinţa ca UE să ofere Belarusului un ajutor în valoare de cel puţin un miliard de euro, în cadrul unui „Plan Marshall” în vederea reconstrucţiei fostei republici sovietice, afectată de o contestare fără precedent faţă de realegerea controversată, la începutul lui august, a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Rivala lui Lukaşenko în alegeri, Svetlana Ţihanouskaia, a fugit în Lituania după reprimarea violentă a primelor manifestaţii de la Minsk.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările