Lituania le oferă indemnizaţii dezertorilor fostei armate sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă a Armatei roşii
Paradă a Armatei roşii

Lituanienii cercetaţi pentru că au refuzat să servească în Armata Roşie în timpul luptei pentru independenţă a ţării, în perioada 1990-1991, vor primi indemnizaţii, a anunţat ministrul lituanian al Apărării, relatează AFP.

Bărbaţii de origine lituaniană, care au dezertat din Armata Sovietică şi, prin urmare, au fost arestaţi, urmăriţi, închişi sau obligaţi să îşi reia serviciul militar de către autorităţile din perioada sovietică, vor fi indemnizaţi cu suma simbolică de 4.000 de litas (1.158 de euro), a anunţat, vineri, pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Asta Galdikaite.

Ea a adăugat că măsura servea "unei justiţii istorice şi sociale".

Lituania, o ţară baltică de aproximativ trei milioane de locuitori, a fost prima dintre cele 15 republici care s-a separat de Uniunea Sovietică, în martie 1990, după o jumătate de secol de ocupaţie.

Moscova i-a recunoscut independenţa abia după lovitura de stat eşuată, din august 1991, dar care a grăbit prăbuşirea Uniunii Sovietice. Ultimele trupe ruseşti au părăsit ţara în 1993.

Ramunas Keturakis, în vârstă de 41 de ani, a făcut parte din rândul celor care au dezertat din Armata Sovietică imediat după ce ţara sa a obţinut independenţa în 1991. El îşi făcea stagiul militar în Letonia vecină.

"Soţia mea m-a vizitat şi m-a anunţat", a declarat el pentru AFP. "Noi nu ştiam, eram izolaţi. Atunci, am decis să mă întorc", spune el.

Keturakis îşi aminteşte că s-a aflat timp de o lună în clandestinitate, după care sovieticii l-au arestat şi l-au închis pentru dezertare.

"Aveam numai 20 de ani, dar am rămas fără dinţi şi părul mi-a albit", îşi aminteşte el.

Gintaras Patackas, care s-a ascuns timp de patru luni, în 1990, după ce a părăsit o unitate a Armatei Roşii din Azerbaidjan, salută decizia Guvernului.

"Suma este pur simbolică, dar este un demers bun", a mărturisit el pentru AFP. "Statul trebuie să aibă grijă de cetăţenii care l-au susţinut", afirmă el.

Ministrul Apărării a declarat că numărul persoanelor indemnizate încă este cunoscut.

Lituania, Letonia şi Estonia, trei foste republici sovietice, au aderat la NATO şi la Uniunea Europeană în 2004.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite