Lituania iese câştigătoare în confruntarea cu China. Taiwan va investi în fabricarea de microcipuri în micul stat baltic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Confruntarea Lituaniei cu China în Taiwan este pe cale să ofere un câştig neaşteptat pentru mica naţiune baltică, unul la care Franţa şi Germania ar putea doar visa: investiţii în fabricarea de microcipuri, scrie Politico.

Europa, codaşă în industria atât de importantă a semiconductorilor - o componentă- cheie a strategiei industriale a UE  menită să menţină Europa în marea ligă economică alături de rivali precum China şi SUA – este un impuls pentru producţia de microcipuri. Deşi mai-marii din UE au căutat să coopereze cu jucători asiatici grei (şi democraţi) din sectorul electronicii, cum ar fi Taiwan şi Coreea de Sud, propunerile lor au dat până acum puţine roade.

Totuşi, acel impas pare acum că a ajuns la sfârşit, după ce disputa comercială amară izbucnită recent între Lituania şi China a convertit cuplul Vilnius -Taipei într-o pereche neobişnuită de Davizi geopolitici deveniţi aliaţi împotriva Goliatului Beijing. Datorită încălzirii legăturilor diplomatice între Lituania şi Taiwan, China a dezlănţuit un embargo strict împotriva naţiunii baltice - boicotându-i nu numai exporturile, ci şi mărfurile din alte ţări UE fabricate din componente lituaniene.

Asfel că, pentru a ajuta la atenuarea suferinţei celui mai obstinat aliat al său european, Taiwan a anunţat un plan de investiţii de 200 de milioane de dolari, creând perspectiva cooperării în domeniul microcipurilor.

Planurile de investiţii ale Taiwanului în Lituania nu sunt încă finalizate, în aşteptarea efectuării unor studii ale experţilor taiwanezi în următoarele luni. Dar, într-un interviu acordat POLITICO, un diplomat taiwanez de vârf din Vilnius a spus că nimic nu este exclus şi că Lituania ar putea funcţiona ca o deschidere către restul pieţei europene a semiconductorilor.

„Este prima dată când guvernul taiwanez înfiinţează un astfel de fond de investiţii”, a declarat Eric Huang, şeful Biroului de Reprezentanţă Taiwaneză la Vilnius. „Când vom studia posibilitatea investiţiilor în semiconductori în Lituania, vom lua în considerare problema în lumina întregii pieţe a Uniunii Europene, pentru că în acest fel va fi mai durabilă, va fi profitabilă”.

Prieteni puternici

Chiar şi menţionarea parteneriatului cu o putere precum Taiwan este remarcabilă., scrie Politico.„Taiwan Semiconductor Manufacturing Company” (TSMC) – cu o cotă uriaşă de 54% din veniturile globale din turnătorie în 2020 – s-a confruntat cu presiuni din partea multor guverne străine pentru a-şi diversifica producţia. Până acum, însă, Taiwan a abordat ofertele cu extremă prudenţă, asigurându-se că numai parteneri strategici precum Statele Unite şi Japonia – ţări care ar putea veni în apărarea insulei în caz de război – primesc cipurile.

Europa a resimţit o criză severă din cauza penuriei de microcipuri, în special în timpul pandemiei de coronavirus, industrii manufacturiere puternice precum cea germană resimţind  suferinţa în sectoare precum electronicele auto.

Un anumit simţ al măsurii cu privire la banii necesari este esenţial, pentru că investiţia propusă de Taiwan este o picătură în ocean în comparaţie cu ceea ce ar necesita o fabrică la scară largă.  De pildă,  fabrica TSMC din Arizona, care va îşi va începe producţia în 2024, necesită o investiţie de 12 miliarde de dolari.

Un oficial al Comisiei Europene a pus la îndoială capacitatea financiară şi logistică a Lituaniei de a gestiona astfel de facilităţi, subliniind nevoia de energie electrică ieftină şi aprovizionare abundentă cu apă.

Huang a recunoscut că ar fi dificil pentru orice ţară din UE să aplice modelul taiwanez care deţine un lanţ de aprovizionare complet de producţie de microcipuri, pe care insula l-a creat în ultimele patru decenii.

Ţările individuale, a adăugat el, ar trebui să-şi dezvolte propriile puncte forte în cadrul sistemului, Taiwanul angajându-se deja să ajute Lituania să se concentreze pe un domeniu deosebit de căutat: dezvoltarea talentelor.

„Taiwanul îşi joacă cărţile economice inteligent”, a spus Mathieu Duchâtel, directorul Programului pentru Asia de la Institutul Montaigne din Paris. „În mod clar, Taiwanul are ceva concret de oferit pentru a întări ecosistemul european de semiconductori, iar mesajul este că acest lucru este legat de adâncirea spaţiului internaţional al Taiwanului – deci este vorba o formă de politică economică”.

Ministrul Consiliului Naţional pentru Dezvoltare din Taiwan, Kung Ming-hsin, care este şi membru în consiliul de administraţie al TSMC, va găzdui marţi o întâlnire cu omologul său lituanian, ministrul Economiei Aušrinė Armonaitė.

Săptămână plină

Această întâlnire va fi urmată în cursul săptămânii de reuniunea informală a miniştrilor de externe ai UE, care va avea loc în portul Brest din vestul francez, unde relaţiile UE-China vor fi primele pe ordinea de zi.

Potrivit diplomaţilor, întâlnirea se va concentra probabil pe Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, care vor avea loc doar trei săptămâni mai târziu, în contextul în care ţările UE sunt presate să decidă dacă intenţionează să se alăture SUA, Marii Britanii şi altora într-un boicot diplomatic din cauza preocupărillor legate de drepturile omului în China.

„Nu va exista aproape nicio poziţie comună, deoarece unele ţări, precum Belgia şi Austria, au exclus deja reprezentarea oficială, în timp ce Franţa trebuie să trimită pe cineva, deoarece va găzdui viitoarele Olimpiade”, a spus un diplomat. „Cu toate acestea, va fi utilă coordonarea poziţiilor”.

Două completări relativ noi la grupul de miniştri de externe ai UE - Annalena Baerbock din Germania şi omologul său ceh Jan Lipavský - vor forma probabil un cor de voci puternice sceptice faţă de China alături de lituanianul Gabrielius Landsbergis, a menţionat un diplomat UE.

Baerbock a cerut recent întregii UE să interzică mărfurile produse prin muncă forţată, dând glas îngrijorărilor cu privire la produsele fabricate în Xinjiang, unde a fost raportată detenţia pe scară largă a musulmanilor uiguri. Lipavský, care şi-a preluat funcţia în mod dramatic în urmă cu câteva săptămâni, după o respingere iniţială a preşedintelui prietenos cu Beijingul, Miloš Zeman, a fost membru al Alianţei Interparlamentare pentru China, un grup internaţional de deputaţi cu o atitudine dură faţă de Beijing.

Puţini însă s-au apropiat atât de mult de Taiwan - şi de microcipurile sale - ca Lituania.

„Deoarece Taiwan are o experienţă atât de profundă [în semiconductori], cred că cel mai bun mod este să o ajutăm pe prietena noastră să analizeze cu seriozitate şi sincer avantajele”, a spus Huang.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite