Lituania a declarat indezirabili 46 de oficiali ruşi implicaţi în cazul Savcenko

Lituania a declarat indezirabili 46 de oficiali ruşi implicaţi în cazul Savcenko

Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare pentru „complicitate“ la uciderea a doi jurnalişti ruşi FOTO ukrainianvancouver.com

Lituania a anunţat marţi că a alcătuit o listă cu 46 de oficiali ruşi pe care ar dori să-i vadă declaraţi indezirabili în Uniunea Europeană pentru implicarea lor în procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko, încarcerată în Rusia. Cei 46 de oficiali ruşi au fost deja declaraţi indezirabili în Lituania pentru zece ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius a anunţat pentru AFP că această listă cuprinde numele judecătorilor, procurorilor şi anchetatorilor implicaţi în dosar, pe care Lituania i-a declarat deja indezirabili pe teritoriul său pentru zece ani. El a refuzat să le dezvăluie identitatea, relatează Agerpres.

„O listă valabilă în toată Uniunea Europeană ar fi mai eficientă şi sperăm că demersul nostru va fi încurajat“, a spus Linkevicius, admiţând că nu există consens în legătură cu o astfel de măsură printre omologii săi din UE.

Pilotul de elicopter Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a început miercurea trecută o grevă a foamei şi a setei pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor ruse şi a fi repatriată în Ucraina.

Ea a început să-şi execute pedeapsa de 22 de ani închisoare în Rusia după ce a fost condamnată - în urma unui proces de şase luni - pentru complicitate la „uciderea“ a doi jurnalişti ruşi. Aceştia fuseseră omorâţi în estul Ucrainei de un tir de mortier, iar ea este acuzată că l-ar fi direcţionat.

Savcenko a respins în bloc acuzaţiile justiţiei ruse, precizând că a fost capturată de rebeli proruşi înainte de moartea jurnaliştilor, iar apoi predată Rusiei.

Autorităţile ucrainene şi presa rusă au avansat ipoteza unui schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, care ar permite Nadiei Savcenko să fie trimisă în Ucraina, unde a căpătat un statut de eroină naţională, notează Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: