Lista lui Schindler nu şi-a găsit niciun cumpărător

Lista lui Schindler nu şi-a găsit niciun cumpărător

Lista lui Schlinder, industriaş german care a salvat peste 1.000 de evrei de Holocaust.                  FOTO: The Daily Mail

Lista cu aproape 1.000 de evrei salvaţi în timpul Holocaustului de industriaşul german Oskar Schindler, pusă la vânzare pe eBay, nu a atras niciun cumpărător. Preţul de pornire a licitaţiei a fost de trei milioane de dolari, însă planurile vânzătorilor au fost încurcate de speculaţiile legate de autenticitatea documentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lista pusă la vânzare pe eBay, care se întinde pe 14 pagini şi enumeră numele a 801 de prizonieri evrei, data naşterii şi profesia fiecăruia, nu a atras niciun cumpărător.

Colecţionarii americani Gary Zimet şi Eric Gazim au garantat autenticitatea documentului şi au spus că licitaţia a fost anunţată la începutul acestei luni şi că se aşteptau la un preţ final de cel puţin cinci milioane de euro.

Directorul Muzeului de Istorie din Cracovia, Michal Niezabitowski, a pus la îndoială preţul stabilit de cei colecţionari. „Documentul are o mare importanţă istorică, dar nu valorează trei milioane de dolari”, a spus istoricul, aducând în discuţie şi autenticitatea discutabilă a listei, care este o copie. „Problema este că lista originală nu mai există astăzi. Cineva încearcă să vândă poveşti”, a spus Niezabitowski.

Cu toate acestea, promotorii licitaţiei au spus că nu vor pune documentul din nou la vânzare la un preţ mai mic. Americanii au declarat jurnaliştilor că sunt implicaţi în mai multe negocieri cu posibili cumpărători. Alte trei copii cunoscute ale listei lui Schindler se află în muzee - două în Israel şi una în Statele Unite ale Americii, la Muzeul Holocaustului.

În 2010, Gary Zimet a încercat să vândă „Lista lui Schindler” pentru 2,2 milioane de dolari, însă nu a reuşit. Atunci a izbucnit un scandal, o autoare argentiniană afirmând că lista deţinută de Zimet nu e autentică.

Industriaşul german Oskar Schindler, membru al Partidului Naţional-Socialist German, a reuşit să transfere în 1944 peste 800 de muncitori evrei, alături de soţiile şi de copiii lor, condamnaţi la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow din Polonia, către o altă fabrică pe care o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă, unde aceştia nu au mai fost maltrataţi de soldaţii germani.

Pe baza documetului lui Oskar Schindler, a fost realizat filmul „Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993, cu Liam Neeson în rolul principal. Pelicula a fost distinsă în 1994 cu şapte premii Oscar.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: