Liderul Sinn Fein vrea un referendum de unificare a Irlandei dacă Marea Britanie iese din UE fără un acord

Liderul Sinn Fein vrea un referendum de unificare a Irlandei dacă Marea Britanie iese din UE fără un acord

Mary Lou McDonald FOTO EPA-EFE

Liderul naţionaliştilor irlandezi din Sinn Fein s-a pronunţat miercuri pentru organizarea unui referendum de unificare a Insulei Irlanda în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Trebuie să îi spunem că, în eventualitatea unui dezastru, în eventualitatea unui dezastru al conservatorilor, trebuie să există o revenire democratică asupra Acordului din Vinerea Mare, iar ea trebuie să înceapă pregătirile pentru un referendum despre unitatea Irlandei“, a declarat miercuri Mary Lou McDonald, preşedinta partidului naţionalist Sinn Fein, referindu-se la premierul conservator britanic Theresa May.

„Dacă politica britanică nu poate accepta nevoile specifice ale acestei ţări, ale Irlandei de Nord, dacă politica britanică este incapabilă să recunoască şi să respecte Acordul din Vinerea Mare şi să evite un regim mai dur la frontieră (între Republica Irlanda, membră a Uniunea Europeană, şi Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii - n. red.), atunci singura opţiune finală (…) este un referendum privind unitatea irlandezilor“, a insistat ea, citată de Reuters.

Încheiat în 1998, Acordul din Vinerea Mare prevede eliminarea controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. În eventualitatea unui Brexit fără acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, acest aranjament ar fi dificil de respectat în acelaşi timp cu legislaţia legată de uniunea vamală europeană, notează Reuters.

Viitorul regim de la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord reprezintă cel mai spinos aspect al chestiunii ieşirii Marii Britanii din UE. Theresa May se va deplasa joi la Bruxelles pentru a discuta din nou această problemă cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: