Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a primit undă verde să se prezinte la alegerile europene

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a primit undă verde să se prezinte la alegerile europene

Carles Puigdemont FOTO Arhivă

Tribunalul administrativ din Madrid a decis luni că fostul preşedinte al Generalitat de Catalonia, Carles Puigdemont, aflat în prezent în exil, poate candida la alegerile europarlamentare din 26 mai, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

La solicitarea Ciudadanos şi Partidului Popular, două formaţiuni politice ostile separării Cataloniei de Spania, Comisia Electorală Spaniolă i-a interzis lui Carles Puigdemont şi altor doi oficiali catalani pro-independenţă - Toni Colmin şi Clara Ponsati -  să se prezinte la scrutinul europarlamentar de la sfârşitul lui mai.

Cei trei au făcut apel la această hotărâre, calificând-o drept o „încălcare flagrantă“ a drepturilor lor.

Puigdemont şi Comin se află în prezent în exil în Belgia, iar Ponsati în Scoţia. Ei au fugit din Spania imediat după referendumul de independenţă din toamna lui 2017 şi riscă ani buni de închisoare dacă se întorc acasă.

Tribunalul administrativ din Madrid le-a dat dreptate în apel, afirmând că pot candida pentru un mandat de eurodeputat chiar dacă sunt acuzaţi de rebeliune.

Chestiunea Cataloniei a stat în centrul campaniei pentru alegerile legislative spaniole din 28 aprilie, încheiate cu victoria socialiştilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările