Liderul regimului de la Tiraspol: „Este de preferat un «divorţ civilizat» între Moldova şi Transnistria”

Liderul regimului de la Tiraspol: „Este de preferat un «divorţ civilizat» între Moldova şi Transnistria”

Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk FOTO Adevărul

Semnarea Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană va avea efecte negative asupra Transnistriei, astfel cea mai bună soluţie pentru a rezolva acest conflict este un „divorţ civilizat” între regiunea trasnistreană şi Chişinău, a declarat, sâmbătă, liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, pentru Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Parafarea Acordului de Liber Schimb va avea un impact negativ pentru noi. De aceea, Tiraspolul nici nu a participat la negocierile dintre Chişinău şi oficialii de la Bruxelles. Fireşte, există şi câteva aspecte pozitive, însă cele mai multe sunt negative. Noi am subliniat în repetate rânduri aceste lucruri”, a declarat Evgheni Şevciuk, într-un interviu pentru postul Euronews.

La 27 iunie, Republica Moldova urmează să semneze Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Întrebat de ce regimul de la Tiraspol nu doreşte o reunificare a Transnistriei cu Republica Moldova, Evgheni Şevciuk a precizat că în ansamblu ideea poate fi una „bună”, însă este necesar ca şi oamenii să îşi dorească acest lucru.

„Ideea reunificării ar putea fi o idee bună dacă nu ar exista un conflict de interese între Republica Moldova şi Transnistria. Oamenii din regiunea separatistă trebuie să îşi dorească acestă reunificare, numai că nu este cazul, ba chiar putem vorbi de opusul ei. Consider că cea mai bună soluţie este un divorţ civilizat între Moldova şi Transnistria”, a mai spus liderul regimului de la Tiraspol.

Evgheni Şevciuk a adus drept argument pentru afirmaţia sa referendumul organizat în 2006 pentru independenţa Transnistriei, scrutin la care circa 96 la sută dintre respondenţi au votat împotriva unei reunificări cu Moldova.

De asemenea, preşedintele Transnistriei a precizat că principalul obiectiv al regiunii este obţinerea independenţei, precum şi recunoastere oficială a acesteia de către comunitatea internaţională.

„Prioritatea noastră de top este independenţa şi recunoaşterea regiunii. Dorim ca voinţa cetăţenilor noştri să fie luată pe deplin în considerare. Bineînţeles, există câteva ţări care au puncte de vedere diferite de ale noastre. Unele dintre ele pot crede că folosirea forţei este răspunsul. În secolul 21 nu cred că aceasta este o soluţie. În zilele noastre ar trebui să rezolvăm problemele la masa negocierilor”, a declarat liderul de la Tiraspol.

Întrebat cum comentează informaţiile potrivit cărora mai mulţi bărbaţi înarmaţi din Transnistria paticipă la operaţiunile militare din Ucraina, Evgheni Şevciuk le-a caracterizat ca fiind „false”.

„Acest tip de informaţii, răspândite de presa ucraineană şi de unele autorităţi de acolo, sunt false. Am avut o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, precum şi cu reprezentantul special ucrainean pentru negocierile între R.Moldova şi Transnistria, iar amândoi au negat aceste informaţii”, a mai declarat Evgheni Şevciuk.


Citeşte şi:

Liderul separatist al Transnistriei şi Dmitri Rogozin s-au întâlnit la Moscova

Preşedintele regiunii separatiste Transnistria, Evgheni Şevciuk, a avut de curând o întrevedere, la Moscova, cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în care a abordat mai multe subiecte, informează agenţia Novosti PMR, citată de Mediafax.
 

Bloomberg: Rusia va aplica sancţiuni comerciale dacă Republica Moldova semnează acordul cu UE

Moscova ar putea introduce sancţiuni comerciale împotriva Republicii Moldova dacă această ţară va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, anunţă Bloomberg Businessweek, care îl citează doar pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Dmitri Rogozin sugerează preşedintelui şi premierului român să sărbătorească eliberarea Bucureştiului de fascişti la 31 august

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin continuă dialogul la distanţă cu preşedintele şi premierul României. Nici în China, unde se află în vizită, nu a uitat de „războiul său“ cu liderii de la Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările