Liderul unei organizaţii care-i ajuta pe cetăţenii belaruşi să fugă în Ucraina a fost dat dispărut, după ce a plecat să alerge şi nu s-a mai întors acasă

Liderul unei organizaţii care-i ajuta pe cetăţenii belaruşi să fugă în Ucraina a fost dat dispărut, după ce a plecat să alerge şi nu s-a mai întors acasă

Vitali Şişov / FOTO Tadeusz Giczan via Twitter

Vitali Şişov, coordonatorul unei organizaţii din Kiev care îi ajută pe cetăţenii Belarusului să fugă din ţară, a fost dat dispărut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Partenera lui Şişov a alertat poliţia când acesta a întârziat să se întoarcă acasă după ce ieşise să alerge în parc, conform Reuters. Autorităţile şi reprezentanţii organizaţiei sale l-au căutat pe acesta în zona unde obişnuia să alerge, dar n-au reuşit să-l găsească.

Mai mulţi prieteni ai lui Şişov au declarat că acesta era urmărit în ultima perioadă, conform lui Tadeusz Gizcan, un jurnalist din Belarus, care a postat informaţia pe Twitter. Acesta a mai declarat că autorităţile ucrainiene de la graniţă au fost alertate cu privire la dispariţia lui Şişov.

Organizaţia condusă de Şişov îi ajută pe cetăţeni din Belarus care fug în Ucraina cu cazare, locuri de muncă şi sfaturi juridice. Un număr semnificativ de belaruşi au fugit din ţară începând cu anul trecut, după reprimarea protestelor anti-guvernamentale de către regimul lui Aleksandr Lukaşenko. Ucraina, Polonia şi Lituania sunt principalele ţări în care aceştia au ales să plece.

Dispariţia lui Şişov a avut loc în aceeaşi zi în care atleta belarusă Kristina Timanovskaia, care a fost, duminică, la un pas de a fi repatriată cu forţa în Belarus după ce şi-a criticat antrenorii la Jocurile Olimpce (JO) de la Tokyo, s-a refugiat în incinta Ambasadei Poloniei în Japonia. Aceasta urmează să vină la Varşovia cu o „viză umanitară”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările