Liderul opoziţiei din Belarus, despre moartea activistului Vitali Şişov: „Aş spune că este o crimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Svetlana Tihanovskaia discutând cu Boris Johnson FOTO Twitter @BorisJohnson
Svetlana Tihanovskaia discutând cu Boris Johnson FOTO Twitter @BorisJohnson

Liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat marţi, în cursul unei întâlniri la Londra cu premierul britanic Boris Johnson, că nu crede în ipoteza sinuciderii formulată în cazul activistului Vitali Şişov, găsit spânzurat într-un parc din Kiev.

Svetlana Tihanovskaia a fost primită marţi, la Downing Street 10, de către Boris Johnson. Această întâlnire a coincis cu descoperire macabră la Kiev legată de Belarus, o ţară unde Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei”, este amplu contestat după scrutinul prezidenţial de acum un, pe care el susţine că l-a câştigat detaşat. Vitali Şişov, directorul ONG-ului Casa Belarusă, care oferă ajutor belaruşilor ce fug de regimul Lukaşenko, a fost găsit spânzurat într-un parc din capitala Ucrainei. Unii suspectează că este vorba de un asasinat camuflat în sinucidere. Tihanovskaia este de aceeaşi părere.

„Aş spune că este o crimă, dar nu pot să o afirm înainte de finalizarea anchetei. Toţi cei din Belarus, precum şi cei din exil trebuie să aibă grijă de ei, pentru că vedem că regimul face tot ce poate ca să te atingă atunci când îşi propune să acţioneze”, a declarat ea în cadrul întrevederii cu premierul britanic.

Vizita lui Tihanovskaia la Londra este ultima etapă a unui turneu diplomatic care a mai cuprins Parisul, Berlinul şi Washingtonul, relevă Euronews.

Este un turneu efectuat în timp ce opoziţia belarusă se află într-o situaţie delicată din cauza reprimării duse de regimul Lukaşenko.

Cu câteva zile înainte de moartea misterioasă a activistului Vitali Şişov, atleta Kristina Timanovskaia, participantă la Jocurile Olimpice, s-a refugiat în Ambasada Poloniei la Tokyo după ce autorităţile din ţara sa au încercat să o repatrieze cu forţa. Regimul de la Minsk ar fi recurs de acest act de intimidare din cauza unor critici formulate de Timanovskaia pe reţelele de socializare.

În mai, după deturnarea unui avion Ryanair de către Aleksandr Lukaşenko pentru arestarea unui jurnalist, Boris Johnson l-a avertizat pe liderul de la Minsk că acţiunile sale vor avea consecinţe. La câteva luni distanţă de la acest act calificat drept „piraterie de stat”, acţiunile anti-democratice ale lui Lukaşenko continuă, observă corespondentul Euronews la Londra.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite