Liderul conservator al Poloniei îşi mobilizează susţinătorii împotriva manifestanţilor pro-avort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunţat marţi „tentative de a distruge” ţara şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi „să apere bisericile” de manifestanţii pro-avort, relatează AFP.

Kaczynski, vicepremier responsabil de securitate şi principalul factor de decizie în Polonia, a criticat vehement mitingurile pro-avort, acuzându-i pe organizatorii acestora de „nihilism” şi atacuri „vulgare” ce „au drept scop distrugerea” unei ţări ataşate valorilor catolice.

„Îi îndemn pe toţi membrii PiS şi pe toţi cei care ne susţin să apere bisericile Poloniei, cu orice preţ”, a declarat liderul politic de la Varşovia într-o alocuţiune televizată.

Polonia se confruntă de cinci zile cu proteste ample la nivel naţional după decizia de joia trecută a Tribunalului Constituţional de a interzice avortul chiar şi în caz de malformaţii grave ale fătului, întrucât ar fi „incompatibil” cu Constituţia. Decizia, salutată de PiS, restrânge practic dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultate în urma unui viol sau a unui incest, notează AFP.

„Nu vom accepta atacurile împotriva a ceea ce este sacru pentru noi, împotriva oamenilor, bisericilor”, a declarat la rândul său premierul Mateusz Morawiecki după ce mai multe edificii religioase au fost luate ca ţintă de protestatari.

O nouă manifestaţie de amploare este prevăzută să aibă loc vineri în Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite