Liderul cecen Ramzan Kadîrov îşi apără compatrioţii implicaţi în violenţele de la Dijon şi arată cu degetul spre autorităţile franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razman Kadîrov FOTO RT
Razman Kadîrov FOTO RT

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un personaj controversat pe plan internaţional, face un nou apel la duritate, de această dată la adresa autorităţilor franceze. Reacţia sa survine în urma violenţelor de la Dijon, unde ceceni s-au bătut cu maghrebieni.

Blocat de Twitter şi Facebook din cauza comentariilor sale homofobe şi instigatoare la ură, Ramzan Kadîrov, un acolit al Kremlinului, şi-a găsit un nou canal de comunicare în mediul virtual, şi anume aplicaţia Telegram.

După ce a descris situaţia din Statele Unite drept un „haos” şi i-a cerut preşedintelui Donald Trump să-i pună capăt, acum liderul cecen face aprecieri controversate pe seama situaţiei de la Dijon. Deloc suprinzător, el îşi apără conaţionalii, arată cu degetul spre autorităţile franceze şi face apel la duritate.

Potrivit lui Kadîrov, oraşul Dijon a fost cuprins de violenţe pentru că „justiţia nu a reacţionat dur la excesele lor (adică a traficanţilor de droguri, n. red.), iar compatrioţii (tânărului cecen bătut de maghrebieni, n. red.) au venit în ajutor”.

Dijon, supranumit „Oraşul ducilor”, a avut parte de zile agitate începând din seara zilei de 12 iunie.

Totul a început după ce un minor de 16 ani, membru al comunităţii cecene din acest oraş din estul Franţei, a fost bătut de traficanţi de droguri maghrebieni.

În urma unui apel la răzbunare, aproape 200 de ceceni au venit la Dijon din alte oraşe din Franţa, dar şi din Belgia pentru a-l răzbuna pe tânărul bătut.

Situaţia a devenit haotică, cu bătăi în stradă, împuşcături, maşini incendiate şi răsturnate, arestări etc.

Autorităţile franceze investighează aceste violenţe, descrise drept fără precedent pentru Dijon.

În vârstă de 43 de ani, Ramzan Kadîrov conduce cu o mână de fier Cecenia încă din 200Cu acceptul Kremlinului, liderul cecen se dedă unor acte nemiloase împotriva contestatarilor săi. El este acuzat de tortură şi crime, precum şi de persecuţii împotriva activiştilor pentru drepturile omului. Numele său a fost menţionat în cel puţin două dintre multiplele asasinate politice comise în Rusia sub conducerea lui Putin, şi anume în cele ale jurnalistei Anna Politkovskaia şi opozantului Boris Nemţov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite