Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont, şi cei patru foşti miniştri, eliberaţi condiţionat de autorităţile belgiene

Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont, şi cei patru foşti miniştri, eliberaţi condiţionat de autorităţile belgiene

Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont

Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri ai Guvernului catalan care s-au predat, duminică,  autorităţilor belgiene au fost eliberaţi condiţionat de către un judecător din Belgia, după ce au fost audiaţi mai bine de zece ore.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Acum o altă jurisdicţie, Camera de Consiliu, urmează să se pronunţe asupra executării mandatului de arestare, în următoarele 15 zile. 
 
Pe parcursul zilei de duminică, cei cinci foşti lideri ai Guvernului catalan s-au predat autorităţilor din Belgia, după ce o instanţă din Madrid a emis un mandat european de arestare pe numele acestora. Aceştia au fost audiaţi aproximativ zece ore.
 
Celor cinci li se interzice să părăsească Belgia fără consimţământul unui judecător. În plus ei sunt obligaţi să participe la toate şedinţele de judecată a procesului în care sunt vizaţi.
 
Atât fostul lider catalan, cât şi ex-miniştrii săi au fost audiaţi separat de la ora locală 16,00 până la 20,00 şi au plecat împreună de la Parchet, într-un microbuz.
 
La ieşirea de la audierile de la procuratură, cei cinci nu au făcut nicio declaraţie celor circa 50 de jurnalişti prezenţi.
 
În acelaşi loc, aproximativ 15 persoane cu steagul separatist catalan au strigat "curaj" şi "nu sunteţi singuri" la ieşirea microbuzului cu cei cinci politicieni.  
 
Puidgemont denunţă practicile Madridului
 
Carles Puigdemont a denunţat luni arestarea unor membri ai fostului său executiv de către autorităţile spaniole.
 
 „Liber şi fără cauţiune“, a scris luni dimineaţă Puidgemont, într-un mesaj în catalană pe Twitter, în prima sa declaraţie după ce duminică i-a fost adus la cunoştinţă de către justiţia belgiană mandatul de arestare emis de Madrid.
 
„Gândurile noastre sunt pentru colegii noştri injust încarceraţi de un stat care este departe de practica democratică“, a mai spus Puigdemont. 
 
Vineri, o instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei). Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice.
 
Puigdemont a plecat în Belgia la sfârşitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzaţii împotriva tuturor celor 14 membri destituiţi ai guvernului regional catalan.
 
Mii de catalani au manifestat la Barcelona cerând eliberarea activiştilor pro-independenţă şi a miniştrilor fostului guvern regional, arestaţi de autorităţile spaniole, anunţă presa internaţională. Protestatarii au fluturat postere şi au scandat „Libertate”, după ce autorităţile de la Madrid au acuzat mai mulţi politicieni catalani de revoltă şi răzvrătire împotriva puterii, informează El Mundo.
 
Toată presa pro-independenţă, cum ar fi „El Punt Avui” din Catalonia, a semnat un editorial comun pentru a apăra guvernul regional, însă El Pais subliniază că democraţia spaniolă nu are voie să se lase intimidată de bravurile unor politicieni dispuşi să arunce în aer ordinea legală şi nu poate cădea în capcana ameninţărilor separatismului catalan, care flutură posibilitatea revoltei violente împotriva deciziilor statului de drept.
 
 Confruntarea dintre Barcelona şi Madrid face un viraj judiciar odată cu mandatul de arestare european emis pe numele lui Puigdemont şi cu reţinerea unora dintre membrii guvernului catalan destituit, scrie Le Monde. 
 
De acest viraj ar putea profita formaţiunile separatiste, decise să-şi ia revanţa la urne, pe 21 decembrie, şi care intenţionează să organizeze o mare manifestaţie pe 11 noiembrie, la Barcelona, adaugă ziarul francez.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările