Liderul catalan Carles Puigdemont cere o mediere internaţională în criza cu Madridul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carles Puigdemont Foto: EPA
Carles Puigdemont Foto: EPA

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere internaţională în conflictul dintre regiunea sa şi Madrid şi a solicitat retragerea forţelor de ordine desfăşurate de către Guvernul central cu scopul de a împiedica referendumul interzis de duminică, pătat de violenţe din partea poliţiei, relatează AFP.

În vederea depăşirii crizei cu Guvernul spaniol, ”ne trebuie prezenţa unui terţ, (iar) ea trebuie să fie internaţională ca să fie eficientă”, a declarat Carles Puigdemont într-o conferinţă de presă la Barcelona, exprimându-şi speranţa instaurării unei ”atmosfere mai destinse”.

Zeci de poliţişti şi de membri ai Gărzii Civile au intervenit duminică să confişte material electoral în secţiiile de votare prevăzute în cadrul referendumului pe tema independenţei Cataloniei, interzis de Curtea Constituţională spaniolă.

Pentru a-şi croi drum în mulţimea care s-a masat în faţa secţiilor de votare cu scopul de a le ”proteja”, poliţiştii au lovit cu bastonul sau cu scutul antirrevoltă, inclusiv persoane în vârstă.

În alte părţi ei au recurs la gloanţe de cauciuc, potrivit unor martori intervievaţi de AFP.

Guvernul catalan a decis să ”ceară retragerea tuturor forţelor de poliţie desfăşurate în Catalonia din cauza acestei reprimări”, a declarat Carles Puigdemont.

El a dat asigurări că 893 de persoane au cerut asistenţă medicală după aceste violenţe. Patru persoane erau spitalizate, iar două se aflau în stare critică.

Preşedintele catalan a precizat că ”administraţia electorală” este angajată într-o cursă contracronometru în vederea finalizării rezultatelor referendumului.

Potrivit Guvernului său, 2,26 de milioane de persoane au participat la consultare, iar aproape două milioane - ”90%” - au votat în favoarea independenţei.

Tabăra ”nu” a obţinut 7,8% din sufragii, însă partidele care se opun independenţei au boicotat referendumul, apreciind că nu avea nicio legitimitate.

Planurile Guvernului separatist prevăd ca Parlamentul regional să declare independenţa la 48  de ore după publicarea oficială a rezultatelor.

După aceea, el va intra într-o fază de ”tranziţie”, în vederea negocierii cu Madridul a ieşirii Cataloniei din Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite