VIDEO Liderul de la Belgrad i-a mulţumit lui Vladimir Putin pentru întărirea Armatei sârbe

VIDEO Liderul de la Belgrad i-a mulţumit lui Vladimir Putin pentru întărirea Armatei sârbe

Vladimir Putin si Alksandar Vucici FOTO AFP

Liderul Serbiei l-a lăudat, luni, pe preşedintele rus Vladimir Putin, pentru că a consolidat armata statului din Balcani cu tancuri de luptă şi vehicule blindate, în contextul unor temeri ale statelor vestice că acumularea de arme ar putea ameninţa pacea fragilă din regiune, potrivit Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Aleksandar Vucici a inspectat livrarea a 10 vehicule blindate de patrulare, trimise de Rusia Armatei sârbe, ca parte a unei înţelegeri de a furniza 30 de tancuri T-72 şi 30 de vehicule de recunoaştere BRDM-2.
 
AP notează că vehiculele au fost livrate, în ciuda refuzului României de a le lăsa să tranziteze Dunărea, din cauza unor sancţiuni internaţionale împotriva Moscovei, legate de acţiunile sale din Ucraina. România este membru NATO, în timp ce Serbia susţine că este neutră militar, în pofida relaţiilor sale apropiate cu Moscova.
 
Potrivit informaţiilor apărute în presă, Rusia a transportat cu avionul 10 vehicule blindate în Serbia, săptămâna trecută, folosind spaţiul aerian al Ungariei.
 
„Cel mai important lucru pentru noi este că am reuşit să transportăm vehiculele în Serbia”, a spus Vucici. „Cum şi pe ce cale au venit este treaba noastră”.
 
Rusia şi-a ajutat aliata Serbia să-şi sporească forţa militară, stârnind îngrijorări în regiunea Balcanilor, marcată de război. În timpul spargerii sângeroase a fostei Iugoslavii, în anii 90, Serbia a fost în război cu vecinele Croaţia, Bosnia şi Kosovo.
 
Serbia, singura aliată a Rusiei din regiune, în ciuda faptului că-şi doreşte să adere la UE, a primit deja şase avioane de luptă MiG-29 de la Rusia şi aştreaptă livrarea de elicoptere de atac şi de transport, până la sfârşitul acestui an.
 
Vucici i-a mulţumit lui Putin pentru „întărirea capacităţii de luptă a forţelor noastre armate”.
 
Ambasadorul rus în Serbia, care a participat la ceremonia de luni, a declarat că Moscova este pregătită să continue susţinerea Belgradului, susţinând că întărirea Armatei sârbe reprezintă „întărirea securităţii din regiune”.
 
„Rusia este pregătită şi mereu va fi pregătită pentru cooperarea tehnică şi militară cu Serbia”, a spus el. „Vom continua să lucrăm în această direcţie”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările