Liderii UE la Roma joi şi vineri pentru a oferi asigurări Italiei în criza migraţiei şi a-i înmâna Papei Francisc Premiul Carol cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru
Papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru

Principalii reprezentanţi europeni se reunesc joi şi vineri la Roma pentru a discuta despre îngrijorările şi propunerile italiene cu privire la migranţi şi pentru a-i înmâna Premiul Carol cel Mare Papei Francisc, relatează AFP.

Cancelarul german Angela Merkel urmează să deschidă "balul" diplomatic la ora locală 14.00 (15.00, ora Rom\niei) printr-o întâlnire cu şeful Guvernului italian Matteo Renzi.

Acesta îi va primi, după aceea, pe preşedinţii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Junker, Consilului European Donald Tusk şi Parlamentului European (PE) Martin Sculz, după care va susţine alături de ei o conferinţă pe tema viitorului UE, la ora locală 18.30 (19.30, ora României), în Sala Muzeului Capitoliului, unde a fost semnat Tratatul de la Roma în 1957.

În contextul în care UE se pregăteşte pentru noi turbulenţe, odată cu reluarea negocierilor pe tema datoriei greceşlti şi referendumului britanic, Italia continuă să insiste asupra caracterului fundamental al unui răspuns comun la criza migraţiei.

Punerea în discuţie a Tratatului Schengen, manifestată pentru Peninsulă prin ameninţările austriece de consolidare a controalelor în tunelul strategic Brenner, "este mai periculoasă decât criza euro de acum câţiva ani", a reafirmat marţi ministrul italian al Finanţelor Pier Carlo Padoan.

Provocarea pe care o reprezintă criza migraţiei "nu este doar un şoc exogen, ci o schimbare de natură", care riscă să facă să prevaleze viziunile naţionaliste în Europa, a subliniat el.

În contextul în care în ţară au debarcat peste 28.500 de migranţi de la începutul anului - un nivel comparabil cu cel din 2014 şi 2015 -, Italia a redevenit principala poartă de intrare mediteraneeană, după închiderea rutei prin Balcani şi acordul controversat cu privire la trimiterea înapoi în Turcia a nou-sosiţilor în Grecia.

Însă, spre deosebire de anii trecuţi, când peste jumătate dintre nou-sosiţi îşi continuau drumul către Europa de Nord, Italia se teme că va fi nevoită să înfrunte singură un nou val, în condiţiile în care rigoarea impusă de UE în identificarea nou-sosiţilor nu le mai permite să plece să depună cereri de azil în altă parte.

În paralel, sistemul de repartizare a migranţilor în cadrul UE rămâne blocat, iar proiectul privind amendarea cu 250.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil refuzat nu schimbă datele problemei pentru Italia.

Pentru moment, nu există sirieni, irakieni şi nici eritreeni - cele trei naţionalităţi recunoscute în vederea repartizării - în ambarcaţiunile improvizate salvate anul acesta în largul costelor Libiei.

Pentru a face faţă acestei provocări, Italia a propus UE un plan - cunoscut sub numele de "Migration Compact" - care pune accentul pe ajutorarea ţărilor de origine şi asupra cooperării cu ţările de tranzit, vizând, de exemplu, un acord cu Libia după modelul celui încheiat cu Turcia.

Purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Italia Carlotta Sami a salutat miercuri această "trecere de la o abordare de urgenţă la o abordare structurată, care planifică şi se gândeşte la integrare".

După Renzi, joi, va fi rândul Papei Francisc să evoce subiectul, vineri, atât în timpul unei audienţe, prevăzute vineri dimineaţa, cu cei trei reprezentanţi ai UE şi apoi cu Merkel, cât şi într-un important discurs în cadrul ceremoniei de înmânare a Premiului Carol cel Mare, vineri la prânz.

Acest premiu, care recompensează anual "o contribuţie excepţională la unificarea europeană", a fost atribuit Pontifului argentinian pentru "încurajarea şi mesajul său de speranţă pentru pace şi convieţuire" în Europa, a anunţat în decembrie oraşul german Aachen.

Papa, care refuză de obicei premii, a anunţat în februarie că l-a acceptat pe acesta pentru a pleda, astfel, pentru o "refondare" a UE, după ce a îndemnat, în Parlamentul European în 2014, ca o Europă "îmbătrânită" să redevină o "referinţă pentru umanitate".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite