Liderii de stat din UE se reunesc la Bruxelles: May vrea să-i convingă să accepte amânarea Brexitului

Liderii de stat din UE se reunesc la Bruxelles: May vrea să-i convingă să accepte amânarea Brexitului

FOTO IPN

Liderii de stat din UE se reunesc joi şi vineri la Bruxelles în cadrul Consiliului European de primăvară, care va începe cu cel mai fierbinte subiect al săptămânii, şi anume amânarea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şefii de stat şi de guvern din UE se întâlnesc joi şi vineri în capitala Belgiei pentru Consiliul European de primăvară, dedicat consolidării bazei economice europene şi marcat de Brexit.

În deschiderea reuniunii, joi după-amiază, Klaus Iohannis va expune, în calitate de reprezentant al ţării care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, progresele înregistrate în punerea în aplicare a concluziilor summitului anterior al Consiliului European, relevă Agerpres în pagina electronică.

Agenda actualului summit propune abordarea unor teme precum consolidarea bazei economice europene, schimbările climatice, viitorul summit cu China şi modalităţile de combatere a dezinformării.

Totuşi, principalele discuţii vor ţine de Brexit, după ce premierul britanic Theresa May a solicitat miercuri amânarea ieşirii ţării sale din UE până la 30 iunie, pentru a evita o retragere fără o plasă de siguranţă.

Prezentă la Bruxelles, May este aşteptată să facă o declaraţie de presă, joi seara, împreună cu şeful Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Cererea Marii Britanii de a amâna Brexitul până pe 30 iunie ar aduce „riscuri legale şi politice“, arată o notă a Comisiei Europene.

CE cere Londrei să se retragă până la 23 mai, înainte de alegerile europene, sau să-şi ia o perioadă mai lungă în vederea părăsirii în UE, pentru a nu aduce incertitudinile din Marea Britanie în blocul comunitar.

Tusk a declarat că o amânare scurtă a Brexitului este posibilă doar dacă Parlamentul britanic va aproba acordul retragerii din UE.

Summit extraordinar pentru Brexit săptămâna viitoare?

UE ar putea organiza săptămâna viitoare un summit extraordinar pentru a oferi o amânare a Brexitului, cu condiţii potenţial împovărătoare, precum desfăşurarea unui alt referendum, a declarat joi ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, citat de Reuters.

„Ar putea fi un summit de urgenţă al UE pentru a ni se oferi o amânare. Nu ştim despre ce perioadă ar fi vorba şi (summitul, n. red.) ar putea avea unele condiţii extrem de apăsătoare“, a spus şeful diplomaţiei britanice.

Premierii Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei au fost invitaţi la Consiliul European în calitate de oaspeţi, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Spaţiului Economic European.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: