Liderii Europei şi „deal-ul“ Ucraina. Putin, Merkel şi Macron decid armistiţiul în Ucraina lui Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea dintre cei doi lideri cu greutate din Vest, Angela Merkel şi Emmanuel Macron, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Vladimir Zelenski a rezultat până la urmă într-o soluţie de compromis.

Astfel, întâlnirea a încercat să rezolve situaţia conflictuală instaurată între Ucraina şi Rusia de la anexarea Crimeei de către Rusia.

Cei patru lideri au stat la aceeaşi masă la Paris pentru un summit numit ”de pace” în ceea ce se cheamă formatul Normandia. Scopul a fost găsirea rapidă a unei soluţii privind Ucraina.

Putin şi Zelenski s-au înţeles sub arbitrajul marilor puteri vestice Franţa şi Germania să anunţe armistiţiu total în estul Ucrainei şi acordarea unui statut special regiunii separatiste aflate sub influenţa Rusiei.

În comunicatul final al întâlnirii dintre Putin şi Zelenski este stabilit schimbul de prizonieri şi reînnoirea angajamentului de implementare a acordului deja existent de încetare a focului în regiunea Donbass din estul Ucrainei, precum şi puteri sporite pentru cei care monitorizează încetarea focului.

În plus,Zelensky a anunţat că împreună cu Putin a elaborat planul unui acord care ar permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul ucrainean, fără a oferi alte detalii. Un membru al delegaţiei ruse a declarat că oficialii au primit indicaţii să pună la punct detaliile. 

Cele două părţi au mai convenit ca în următoarele patru luni să colaboreze pentru organizarea de alegeri locale în Donbass. Nu există încă detalii despre modul în care se va desfăşura scrutinul, iar conform preşedintelui francez Emmanuel Macron, există încă dezacorduri pe acest subiect.

Conflictul a izbucnit în regiunea Doneţk-Lugansk în 2014 după înlăturarea administraţiei filo-ruse de către protestatarii din Kiev. Conflictul a antrenat atât separatişti pro-ruşi susţinuţi de aşa-zişi ”oameni în alb” adică trupe ruse cu statut neoficial cât şi forţele de securitate ucrainen susţinute de efective neoficiale ale NATO. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite