Este oficial. Liber la călătorii în Europa pentru cei vaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
centru vaccinare arctic

Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord miercuri pentru a permite intrarea în UE călătorilor din ţări terţe care au primit dozele necesare de vaccin anti-COVID-19 autorizate la nivel european, informează AFP, citând surse europene.

În perspectiva sezonului turistic estival, ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au aprobat această recomandare propusă de Comisia Europeană, a cărei aplicare nu este totuşi constrângătoare pentru state.

Dar UE încearcă să-şi coordoneze măsurile la frontierele externe, dată fiind consecinţa lor asupra liberei circulaţii în cadrul blocului comunitar.

UE şi-a închis frontierele externe în martie 2020 pentru călătoriile "neesenţiale" şi a stabilit începând din iunie o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a ţărilor terţe ai căror rezidenţi - vaccinaţi sau nu - pot intra în spaţiul blocului comunitar.

Reprezentanţii statelor membre au acceptat de asemenea miercuri să flexibilizeze criteriul ratei de incidenţă a contaminărilor cu SARS-CoV-2 luat în calcul pentru elaborarea acestei liste. Rata este ridicată de la 25 la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Lista, care conţine în prezent şapte ţări (Australia, Israel, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, plus China, cu condiţia reciprocităţii), ar urma să se extindă semnificativ drept consecinţă.

Paralel, statele membre s-au pus de acord pentru a institui un mecanism de urgenţă coordonat pentru a-şi suspenda rapid sosirile dintr-o ţară terţă în caz de deteriorare a situaţiei sanitare din cauza apariţiei unor variante de coronavirus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite