Letonia se pregăteşte să decreteze stare de urgenţă la graniţa cu Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politisti letonia granita

Ministrul leton de interne, Marija Golubeva, a discutat cu membrii Parlamentului Lituaniei despre posibilitatea decretării unei stări de urgenţă la graniţa cu Republica Belarus. Aceasta a precizat că ministerul se pregăteşte deja ca regimul de la Minsk să înceapă să direcţioneze migranţi ilegali către Letonia.

În timpul discuţiilor, părţile au convenit asupra necesităţii decretării stării de urgenţă în regiunea de frontieră a Letoniei. În plus, parlamentarii au afirmat că este necesară construirea unui zid la graniţa cu Belarus cât mai curând posibil.

 De asemenea, ministrul leton de interne a discutat cu parlamentarii despre necesitatea modificării legii penale a Letoniei, sporind pedeapsa pentru organizatorii şi participanţii la trecerea ilegală de persoane peste graniţă. Aceste demersuri ale Letoniei au loc în contextul în care ţara vecină, Lituania, se confruntă deja cu un aflux de imigranţi ilegali dinspre Belarus. Duminică, grănicerii lituanieni au reţinut un număr record de migranţi, câteva sute de persoane intrând ilegal în Lituania de pe teritoriul Republicii Belarus.

 Autorităţile lituaniene au anunţat măsuri ferme împotriva migranţilor ilegali, din cauza creşterii numărului celor care încearcă să treacă graniţa din Bielorusia în Lituania (membră UE). Ministrul adjunct de interne de la Vilnius Arnoldas Abramavicius a anunţat că grănicerii pot folosi forţa şi că nu ar fi exclus ca personalul lituanian sa fie expus unor violenţe din partea migranţilor.

Anunţul autorităţilor de la Vilnius a venit la o zi după ce un număr record de 287 de migranţi au trecut din Belarus, şi a coincis cu vizita pe care comisarul european pentru afaceri interne Ilva Johansson a făcut-o în Lituania pentru a ajuta la combaterea crizei. „Este o provocare a regimului Lukaşenka", a spus Johansson, care a anunţat că Uniunea Europeană va aloca mai multe milioane de euro pentru a ajuta Vilnius-ul să rezolve problema.

Peste 4.000 de migranţi au fost reţinuţi de autorităţile lituaniene în acest an, comparativ cu 81 pe tot parcursul anului trecut. Frontiera lituano-bielorusă are 679 de kilometri şi e în mare parte fără bariere fizice. Mai mult de două treimi dintre migranţii ilegali care vor să treacă graniţa sunt cetăţeni irakieni ce par să fi ajuns la Minsk cu zboruri directe de la Bagdad, al căror număr a crescut substanţial recent.

Companiei aeriene din Bielorusia i s-a interzis să survoleze spaţiul aerian al Uniunii Europene, după ce regimul de la Minsk a piratat un zbor al companiei RyanAir de la Atena la Vilnius, forţând-ul să aterizeze la Minsk, unde autorităţile belaruse l-au arestat pe bloggerul opoziţiei Raman Pratasevicişi pe iubita sa Sofia Sapega, aflţi la bordul avionului companiei irlandeze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite